Zoppas POP27902XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja
obsługi
Piekarnik
POP27902
PL
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ _ _ _ _ 3
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Funkcje zegara _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Dodatkowe funkcje _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie prze-
czytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i
obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy
zachować instrukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego roku życia oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysło-
wych bądź nieposiadające odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą
one nadzorowane przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bez-
pieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub stygnącego
urządzenia. Łatwo dostę
pne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zaleca się jej
włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez nadzoru do-
rosłych.
2
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa. Nie dotykać
elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
•Nie używać do czyszczenia urządzenia myjki parowej.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłączyć je od zasi-
lania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych środków czy-
szczących ani ostrych, metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
Przed włączeniem funkcji czyszczenia pirolitycznego należy usunąć nadmiar
zanieczyszczeń. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć najpierw ich przednią,
a następnie tylną część od bocznych ścianek. Zamontować prowadnice
blach w odwrotnej kolejności.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może zainstalować
wyłącznie wykwalifikowana osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego urzą-
dzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji dostar-
czoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urzą-
dzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Zawsze używać
rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i
mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące się
obok urządzenia i nad nim spełniały odpowiednie
wymogi bezpieczeństwa.
•Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą
dzenia-
mi lub meblami o tej samej wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać wszyst-
kie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłączeniu
elektrycznym podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami instalacji zasilającej. W prze-
ciwnym razie należy skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych
gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić wtyczki ani
przewodu zasilającego. Wymianę uszkodzonego
przewodu zasilającego należy zlecić przedstawicie-
lowi serwisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi urzą
-
dzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno rozgrzane.
3
Zarówno w przypadku elementów znajdujących się
pod napięciem, jak zaizolowanych części zabezpie-
czenie przed porażeniem prądem należy zamoco-
wać w taki sposób, aby nie można go było odłączyć
bez użycia narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego dopie-
ro po zakończeniu instalacji. Należy zadbać o to, aby
po zakończeniu instalacji urządzenia wtyczka prze-
wodu zasilającego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie wolno
podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za przewód
zasilający. Zawsze ciągnąć za wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich wyłącz-
ników obwodu zasilania: wyłączników automatycz-
nych, bezpieczników topikowych (typu wykręcanego
– wyjmowanych z oprawki), wyłączników różnicowo-
prą
dowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącz-
nik obwodu umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum
3 mm.
•Przed podłączeniem wtyczki przewodu zasilającego
do gniazda elektrycznego należy całkowicie za-
mknąć drzwi urządzenia.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesieniem obrażeń,
oparzeniem lub wybuchem.
•Z urządzenia należy korzystać w warunkach domo-
wych.
•Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia.
•Upewnić się, że otwory wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzo-
ru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy zachowa
ć ostroż-
ność przy otwieraniu jego drzwi. Może dojść do
uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami lub jeśli
ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej
ani miejsca do przechowywania przedmiotów.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi powinny
być zamknięte.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia. Stoso-
wanie składników zawierających alkohol może spo-
wodować powstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wolno zbli-
żać do niego iskrzących przedmiotów ani otwartego
płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w jego po-
bliżu łatwopalnych substancji ani przedmiotów nasą-
czonych łatwopalnymi substancjami.
Ostrzeżenie! Występuje ryzyko uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się ema-
lii:
– nie należy kłaść naczyń ani innych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia;
– nie należy kłaść folii aluminiowej bezpośrednio na
dnie urządzenia;
– Nie należy wlewać wody bezpoś
rednio do rozgrza-
nego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani po-
traw w urządzeniu po zakończeniu pieczenia.
– Należy zachować ostrożność podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie
urządzenia. Nie stanowi to wady w rozumieniu wa-
runków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać głębo-
kiej blachy. Sok z owoców może trwale zaplamić
emalię.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy wyłą-
czyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewodu zasilają-
cego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygł
o. Występuje za-
grożenie pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z punktem serwi-
sowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy zacho-
wać ostrożność. Drzwi są ciężkie!
4
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urządzenia,
należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu mogą
stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej szmatki.
Stosować wyłącznie neutralne środki czyszczące.
Nie używać produktów ściernych, myjek do szorowa-
nia, rozpuszczalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników
należy przestrzegać wskazówek dotyczących bez-
pieczeństwa umieszczonych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy) żadnych detergentów.
Czyszczenie pirolityczne
Ostrzeżenie! Zagrożenie poparzeniem.
•Przed włączeniem funkcji czyszczenia pirolitycznego
lub przed pierwszym użyciem urządzenia należy
usunąć z komory piekarnika:
–Duże resztki żywności, rozlany olej lub tłuszcz.
Wszystkie dające się usunąć przedmioty (ruszty,
prowadnice itp. dostarczone wraz z urządze-
niem), w szczególności garnki, patelnie, tace i in-
ne przybory kuchenne z powłoką zapobiegającą
przywieraniu.
•Należy dokładnie zapoznać się z instrukcją czy-
szczenia pirolitycznego.
Podczas czyszczenia pirolitycznego dzieciom nie
wolno przebywać w pobliżu urządzenia. Urządzenie
bardzo mocno się nagrzewa.
Czyszczenie pirolityczne jest procesem przebiegają-
cym w wysokiej temperaturze, podczas którego
resztki żywności oraz materiały, z których wykonano
urządzenie, mogą uwalniać opary. W związku z tym:
Podczas czyszczenia pirolitycznego oraz po jego
zakończeniu należy dokładnie przewietrzyć po-
mieszczenie.
Podczas pierwszego nagrzewania urządzenia do
maksymalnej temperatury oraz po zakończeniu
nagrzewania należy zapewnić dobrą wentylację
pomieszczenia.
Podczas czyszczenia pirolitycznego oraz po jego
zakończeniu w pobliżu urządzenia nie powinny
przebywać zwierzęta domowe (szczególnie ptaki);
na początku wybrać najwyższą temperaturę, pa-
miętając o konieczności zapewnienia dobrej wen-
tylacji pomieszczenia.
W przeciwieństwie do ludzi, niektóre ptaki oraz gady
są bardzo wrażliwe na opary, które mogą uwalniać
się podczas czyszczenia pirolitycznego.
Ponadto niewielkie zwierzęta domowe mogą być
wrażliwe na miejscowe zmiany temperatury, które
występują w pobliżu piekarników z funkcją czyszcze-
nia pirolitycznego podczas działania tej funkcji.
Wysoka temperatura występująca podczas czy-
szczenia pirolitycznego może uszkodzić powierzch-
nie garnków, patelni, tac i innych przyborów kuchen-
nych z powłoką zapobiegającą przywieraniu; ponad-
to powłoki te mogą być źródłem oparów o niewielkim
stopniu toksyczności.
Opary uwalniane podczas czyszczenia pirolityczne-
go lub wypalania resztek potraw klasyfikuje się jako
nieszkodliwe dla ludzi – w tym dla noworodków lub
osób z problemami zdrowotnymi.
Wewnętrzne o
świetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana w tym
urządzeniu jest przeznaczona wyłącznie do urzą-
dzeń domowych. Nie należy używać jej do oświetla-
nia pomieszczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
•Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemo
żliwić za-
mknięcie się dziecka lub zwierzęcia w urządzeniu.
5
Opis urządzenia
5
4
9
8
6
7
5
4
1
2
3
2 31
1
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2
Sterowanie elektroniczne
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Grill
5
Oświetlenie piekarnika
6
Wentylator
7
Prowadnice blach, wyjmowane
8
Tabliczka znamionowa
9
Poziomy umieszczenia potrawy
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast oraz do pie-
czenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do pieczenia mięsa lub
ciasta oraz do zbierania skapującego tłuszczu.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane prowadnice
blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urzą-
dzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie aktualnego czasu
Na wyświetlaczu będzie widoczne wskazanie
i
12:00. Wartość 12 będzie migać.
1. Nacisnąć + lub -, aby ustawić prawidłową godzinę.
2.
Nacisnąć
, aby potwierdzić. Jest to konieczne
tylko przy ustawianiu czasu po raz pierwszy. No-
we ustawienie czasu zapisywane jest automatycz-
nie po upływie pięciu sekund.
Na wyświetlaczu pojawi się
oraz ustawio-
na godzina. Będzie migać wartość 00.
3. Nacisnąć + lub -, aby ustawić prawidłową liczbę
minut.
4.
Nacisnąć
, aby potwierdzić. Jest to konieczne
tylko gdy czas jest ustawiany po raz pierwszy. Pó-
źniej nowe ustawienie czasu jest po upływie pięciu
sekund zapisywane automatycznie.
Na wyświetlaczu zostanie pokazany nowo usta-
wiony czas.
Zmiana ustawienia aktualnego czasu
Ustawienie aktualnego czasu można zmienić tyl-
ko wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
Nacisnąć kilkakrotnie
, aż na wyświetlaczu zacznie
migać wskaźnik aktualnego czasu
. Aby ustawić no-
wy czas, należy postępować zgodnie z procedurą „Us-
tawianie aktualnego czasu”.
Nagrzewanie wstępne
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w celu wy-
palenia pozostałości smaru.
1.
Ustawić funkcję
i temperaturę maksymalną.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 45 minut.
3.
Ustawić funkcję
i temperaturę maksymalną.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle. Z
urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny zapach
i dym. Jest to normalne zjawisko. Należy zapewnić wy-
starczający dopływ świeżego powietrza.
6
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło. Pokręt-
ło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żą-
daną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną
temperaturę.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika do położenia wyłącze-
nia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłączenia Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie konwekcyj-
ne
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagających jednakowej
temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przenikania zapachów.
Pieczenie tradycyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jednocześnie działa gór-
na i dolna grzałka.
Grill
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw na środku rusztu. Do przyrzą-
dzania tostów.
Szybki grill
Do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach. Do przyrządzania tostów.
Działa cała grzałka grilla.
Turbo grill
Do pieczenia dużych kawałków mięsa. Grzałka grilla i wentylator piekarnika
działają naprzemiennie, zapewniając obieg gorącego powietrza wokół potra-
wy.
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tylko dolna grzałka.
Mięso Do przyrządzania bardzo delikatnych i soczystych pieczeni.
Podtrzymywanie
temp.
Do podtrzymywania temperatury potraw.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Piroliza
Do czyszczenia piekarnika. Wysoka temperatura powoduje wypalenie zanie-
czyszczeń. Można je następnie wytrzeć szmatką po ostygnięciu urządzenia.
7
Wyświetlacz
1
Zegar
2
Wskaźnik nagrzewania i ciepła resztkowego
3
Zbiornik na wodę (tylko w wybranych modelach)
4
Czujka temperatury (tylko w wybranych mode-
lach)
5
Blokada drzwi (tylko w wybranych modelach)
6
Godziny/minuty
7
Funkcje zegara
17 2 3
4567
Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
Zegar Ustawianie funkcji zegara.
,
Minus, plus Ustawianie czasu.
Wskaźnik nagrzewania i ciepła resztkowego
Po włączeniu funkcji piekarnika na wyświetlaczu
pojawiają się kolejno paski. Sygnalizują one wzrost lub
spadek temperatury w piekarniku.
Po wyłączeniu urządzenia, jeśli temperatura w piekarni-
ku przekracza 40°C, na wyświetlaczu widoczny jest
wskaźnik ciepła resztkowego . Aby wyświetlić na
wyświetlaczu aktualną temperaturę piekarnika, należy
obrócić pokrętło regulacji temperatury w lewo lub w pra-
wo.
Funkcje zegara
Symbol Funkcja Opis
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu.
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu. Patrz „Ustawianie
aktualnego czasu”.
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia. Przed włączeniem tej funkcji należy wy-
brać funkcję piekarnika.
Koniec Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia. Przed włączeniem tej funkcji należy
wybrać funkcję piekarnika. Istnieje możliwość jednoczesnego użycia funkcji
Czas i Koniec (ustawienie opóźnienia), jeśli urządzenie ma włączyć się i wyłą-
czyć automatycznie w późniejszym czasie.
Nacisnąć kilkakrotnie , aby zmienić ustawie-
nie funkcji zegara.
Nacisnąć
, aby potwierdzić ustawienia funkcji
zegara lub zaczekać 5 sekund, aby ustawienia
zostały potwierdzone automatycznie.
Ustawiane funkcji Czas lub Koniec
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aż na wyświet-
laczu zacznie migać symbol
lub .
2. Nacisnąć + lub -, aby ustawić liczbę minut.
3.
Nacisnąć
, aby potwierdzić.
4. Nacisnąć + lub -, aby ustawić liczbę godzin.
8
5.
Nacisnąć
, aby potwierdzić.
6. Gdy upłynie ustawiony czas, na wyświetlaczu za-
cznie migać symbol
lub i wskazanie usta-
wionego czasu. Przez dwie minuty będzie emito-
wany sygnał dźwiękowy. Urządzenie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć
dowolny przycisk lub otworzyć drzwi urządzenia.
Naciśnięcie
podczas ustawiania czasu dla
funkcji Czas
powoduje przejście urządzenia
do ustawień funkcji Koniec
.
Ustawianie minutnika
Minutnik służy do odliczania ustawionego czasu. Mak-
symalny możliwy do ustawienia czas to 2 godziny i 30
minut. Funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.
Minutnik można ustawić w dowolnej chwili – również
wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
1.
Dotknąć kilkakrotnie
, aż na wyświetlaczu za-
cznie migać
i 00.
2. Nacisnąć + lub -, aby ustawić minutnik. Domyślnie
czas jest wyświetlany w minutach i sekundach. Po
ustawieniu czasu dłuższego niż 60 minut na wy-
świetlaczu pojawi się symbol . Czas będzie
wyświetlany w godzinach i minutach.
3. Minutnik uruchomi się automatycznie po pięciu se-
kundach.
4. Gdy upłynie ustawiony czas, przez dwie minuty
będzie emitowany sygnał dźwiękowy. Na wyświet-
laczu zacznie migać wskazanie 00:00 i
. Nacis-
nąć przycisk, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Po ustawienia minutnika, gdy włączona jest funk-
cja Czas
lub Koniec na wyświetlaczu po-
jawi się symbol
.
Stoper
Stoper umożliwia monitorowanie czasu pracy piekarni-
ka. Stoper włącza się natychmiast, gdy piekarnik zaczy-
na się nagrzewać.
Aby wyzerować stoper, należy nacisnąć i przytrzymać +
i -. Zacznie się ponownie odliczanie ustawionego cza-
su.
Nie można korzystać ze stopera, gdy działa funk-
cja Czas
lub Koniec .
Dodatkowe funkcje
Blokada uruchomienia
Gdy włączona jest blokada uruchomienia, nie można
uruchomić piekarnika. Jest to zabezpieczenie przed
przypadkowym włączeniem urządzenia przez dzieci.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady
uruchomienia:
1. Nie ustawiać funkcji piekarnika.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przez 2 se-
kundy
i +.
3. Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Na wy-
świetlaczu pojawi się lub zniknie wskazanie SAFE
i
(odpowiednio po włączeniu lub wyłączeniu
blokady uruchomienia).
Jeśli piekarnik wyposażono w funkcję czyszcze-
nia pirolitycznego, drzwi zostaną zablokowane.
W przypadku obrócenia pokrętła lub naciśnięcia przyci-
sku na wyświetlaczu pojawi się wskazanie SAFE i
.
Samoczynne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie wyłącza się
samoczynnie po pewnym czasie:
•jeśli włączona jest funkcja piekarnika,
•jeśli użytkownik nie zmieni temperatury piekarnika.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia
30 - 115°C 12.5 godz.
120 - 195°C 8.5 godz.
200 - 245°C 5.5 godz.
250°C – temp. maks. 3.0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu się urządzenia należy na-
cisnąć dowolny przycisk, aby ponownie je włączyć.
Ważne! Samoczynne wyłączenie działa ze wszystkimi
funkcjami piekarnika z wyjątkiem funkcji: Oświetlenie
piekarnika, Czas, Koniec i Opóźnienie.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza
się automatycznie, aby utrzymać powierzchnie urzą-
dzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządze-
nia wentylator chłodzący kontynuuje działanie do czasu
schłodzenia urządzenia.
9
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub uszkodzone
podzespoły mogą spowodować niebezpieczne prze-
grzanie urządzenia. Aby temu zapobiec, piekarnik wy-
posażono w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu temperatury
piekarnik automatycznie włączy się ponownie.
Przydatne rady i wskazówki
•Potrawy można umieszczać w urządzeniu na pięciu
żnych poziomach. Poziomy umieszczania potraw
liczy się od dołu.
•Urządzenie wyposażono w specjalny układ obiegu
powietrza oraz stałej recyrkulacji pary. System ten,
dzięki obecności pary, umożliwia przygotowanie deli-
katnych potraw z chrupiącą skórką. Zmniejsza on do
minimum czas pieczenia i zużycie energii.
•Wewnątrz urządzenia lub na szklanych drzwiach
może skraplać się wilgoć. Jest to normalne zjawisko.
Otwierając drzwi podczas pieczenia, należy zawsze
odsunąć się od urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy uruchamiać urządze-
nie na 10 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu urzą-
dzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmiotów
bezpo
średnio na dnie urządzenia ani nie zakrywać
jego elementów folią aluminiową. Może to wpłynąć
na efekty pieczenia i spowodować uszkodzenie
emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed upływem
co najmniej 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
•Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do pieczenia
jednocześnie należy pozostawić jeden pusty poziom
między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy używać
głębokiej blachy, aby nie dopuścić do trwałego za-
brudzenia piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać około 15 mi-
nut przed jego pokrojeniem, aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku podczas
pieczenia, należy do głębokiej blachy wlać nieco wo-
dy. Aby zapobiec gromadzeniu się dymu, należy do-
lewać wody po trochu, za każdym razem, gdy wypa-
ruje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy, jej konsys-
tencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować wyniki pie-
czenia. Pozwoli to odnaleźć najlepsze ustawienia (mo-
cy grzania, czasu pieczenia itp.) dla posiadanych na-
czyń, przepisów i ilości potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Ciasta ucierane 2 170 3 160 45 - 60 W foremce do cias-
ta
Kruche ciasto 2 170 3 160 20 - 30 W foremce do cias-
ta
10
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Sernik 1 170 1 160 70 - 80 W 26 cm foremce
do ciasta ustawionej
na ruszcie
Ciasto z jabłkami
(szarlotka)
2 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 80 - 100 W dwóch 20 cm fo-
remkach do ciasta
ustawionych na
ruszcie
1)
Strudel 3 175 2 150 60 - 80 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarta z dżemem 2 170 2 (po lewej i
po prawej)
165 30 - 40 W 26 cm foremce
do ciasta
Biszkopt 2 170 2 160 50 - 60 W 26 cm foremce
do ciasta
Keks/ciasto owo-
cowe
2 170 2 150 90 - 120 W 20 cm foremce
do ciasta
1)
Ciasto ze śliwka-
mi
1 175 2 160 50 - 60 W formie do chleba
1)
Małe ciasteczka -
jeden poziom
3 170 3 140 -
150
20 - 30 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Małe ciasteczka -
dwa poziomy
- - 2 i 4 140 -
150
25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/ciasta
przekładane - je-
den poziom
3 140 3 140 -
150
30 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/ciasta
przekładane -
dwa poziomy
- - 2 i 4 140 -
150
35 - 40 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Bezy 3 120 3 120 80 - 100 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Drożdżówki 3 190 3 180 15 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Eklery 3 190 3 170 25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarty płaskie 2 180 2 170 45 - 70 W 20 cm foremce
do ciasta
Ciasto owocowe 1 160 2 150 110 - 120 W 24 cm foremce
do ciasta
11
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Biszkopt królowej
Wiktorii
1 170 1 160 50 - 60 W 20 cm foremce
do ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Biały chleb 1 190 1 190 60 - 70 1 - 2 bochenki po
500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 180 30 - 45 W formie do chleba
Pizza 1 230 -
250
1 230 -
250
10 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta lub
głębokiej blasze
1)
Babeczki 3 200 3 190 10 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
ZAPIEKANKI
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Zapiekanka ma-
karonowa
2 200 2 180 40 - 50 W formie
Zapiekanka wa-
rzywna
2 200 2 175 45 - 60 W formie
Quiche 1 180 1 180 50 - 60
W formie
1)
Lasagne 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
Cannelloni 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIĘSO
12
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Wołowina 2 200 2 190 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzowina 2 180 2 180 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 2 190 2 175 90 - 120 Na ruszcie
Pieczeń wołowa,
lekko wypieczona
2 210 2 200 50 - 60 Na ruszcie
Pieczeń wołowa,
średnio wypieczo-
na
2 210 2 200 60 - 70 Na ruszcie
Pieczeń wołowa,
dobrze wypieczo-
na
2 210 2 200 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka wieprzo-
wa
2 180 2 170 120 - 150 Ze skórą
Goleń wieprzowa 2 180 2 160 100 - 120 Dwa kawałki
Jagnięcina 2 190 2 175 110 - 130 Udziec
Kurczak 2 220 2 200 70 - 85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210 - 240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120 - 150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150 - 200 W całości
Królik 2 190 2 175 60 - 80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150 - 200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90 - 120 W całości
RYBY
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Pieczenie konwekcyjne
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Pstrąg/dorada 2 190 2 175 40 - 55 3-4 ryby
Tuńczyk/łosoś 2 190 2 175 35 - 60 4-6 filetów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia należy nagrzewać
wstępnie pusty piekarnik przez 10 minut.
13
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRAWY Kawałki (g) Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 4 maks. 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 4 maks. 10-12 6-8
Kiełbaski 8 - 4 maks. 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 4 maks. 12-16 12-14
Kurczak (połówki) 2 1000 4 maks. 30-35 25-30
Kebaby 4 - 4 maks. 10-15 10-12
Pierś z kurczaka 4 400 4 maks. 12-15 12-14
Hamburger 6 600 4 maks. 20-30 -
Filet rybny 4 400 4 maks. 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 - 4 maks. 5-7 -
Tosty 4-6 - 4 maks. 2-4 2-3
Turbo grill
Wołowina
RODZAJ POTRAWY Ilość
Poziom piekarni-
ka
Temperatura (°C) Czas (min)
Pieczeń wołowa lub filet,
lekko wypieczone
na każdy cm gru-
bości
1
190 - 200
1)
5 - 6
Pieczeń wołowa lub filet,
średnio wypieczone
na każdy cm gru-
bości
1
180 - 190
1)
6 - 8
Pieczeń wołowa lub filet,
dobrze wypieczone
na każdy cm gru-
bości
1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
RODZAJ POTRAWY Ilość Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 - 1,5 kg 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet, żeberka 1 - 1,5 kg 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g - 1 kg 1 160 - 170 50 - 60
Golonka wieprzowa (ob-
gotowana)
750 g - 1 kg 1 150 - 170 90 - 120
Cielęcina
14
RODZAJ POTRA-
WY
Ilość Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Pieczeń cielęca 1 kg 1 160 - 180 90 - 120
Gicz cielęca 1,5 - 2 kg 1 160 - 180 120 - 150
Jagnięcina
RODZAJ POTRA-
WY
Ilość Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Udziec jagnięcy,
pieczeń jagnięca
1 - 1,5 kg 1 150 - 170 100 - 120
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 40 - 60
Drób
RODZAJ POTRA-
WY
Ilość Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Kawałki drobiu po 200 - 250 g 1 200 - 220 30 - 50
Kurczak, połówka po 400 - 500 g 1 190 - 210 35 - 50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5 - 2 kg 1 180 - 200 80 - 100
Gęś 3,5 - 5 kg 1 160 - 180 120 - 180
Indyk 2,5 - 3,5 kg 1 160 - 180 120 - 150
Indyk 4 - 6 kg 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (gotowanie na parze)
RODZAJ POTRA-
WY
Ilość Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Cała ryba 1 - 1,5 kg 1 210 - 220 40 - 60
Rozmrażanie
RODZAJ POTRA-
WY
(g)
Czas rozmraża-
nia (min)
Dalszy czas rozmra-
żania (min)
Uwagi
Kurczak 1000 100 - 140 20 - 30
Położyć kurczaka na odwróco-
nym spodku i umieścić na du-
żym talerzu. Obrócić po upływie
połowy czasu.
Mięso 1000 100 - 140 20 - 30
Obrócić po upływie połowy cza-
su.
Mięso 500 90 - 120 20 - 30
Obrócić po upływie połowy cza-
su.
15
RODZAJ POTRA-
WY
(g)
Czas rozmraża-
nia (min)
Dalszy czas rozmra-
żania (min)
Uwagi
Pstrąg 150 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 300 30 - 40 10 - 20 -
Masło 250 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 200 80 - 100 10 - 15
Także lekko zmrożona śmieta-
na daje się dobrze ubić.
Tort 1400 60 60 -
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
•Przód urządzenia należy myć miękką ściereczką
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia
naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych należy uży-
wać zwykłego płynu do mycia naczyń.
•Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze piekarni-
ka. Dzięki temu można łatwiej usunąć zabrudzenia i
uniknąć ich przypalenia.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usuwać za
pomocą specjalnego środka do czyszczenia piekar-
ników.
•Po każdym użyciu akcesoriów piekarnika należy je
wyczyści
ć i pozostawić do wyschnięcia. Do czy-
szczenia należy użyć miękkiej ściereczki zwilżonej
ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno czyścić
agresywnymi środkami, ostrymi przedmiotami ani
myć w zmywarce. Może to spowodować uszkodze-
nie powłoki nieprzywierającej.
Urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej lub
aluminium:
Drzwi piekarnika należy czyścić wyłącznie za pomocą
wilgotnej gąbki. Osuszyć miękką ściereczką.
Nie należy używać myjek stalowych, kwasów ani pro-
duktów ściernych, ponieważ mogą one uszkodzić po-
wierzchnię piekarnika. Panel sterowania piekarnika na-
leży czyścić
stosując się do tych samych zaleceń.
Prowadnice blach
W celu wyczyszczenia bocznych ścianek można wy-
montować prowadnice blach.
Demontaż prowadnic blach
1
Odciągnąć przednią
część prowadnic blach
od bocznej ścianki.
2
1
2
Odciągnąć tylną
część prowadnic blach
od bocznej ścianki i wy-
jąć je.
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrotnej kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach muszą być
skierowane do przodu.
Czyszczenie pirolityczne
Ostrzeżenie! Urządzenie bardzo mocno się
nagrzewa. Występuje zagrożenie poparzeniem.
Uwaga! Jeśli wraz z urządzeniem zainstalowana
jest płyta grzejna, nie należy jej używać podczas
działania funkcji czyszczenia pirolitycznego. Mogłoby to
spowodować uszkodzenie urządzenia.
1. Wyjąć z urządzenia prowadnice blach (jeśli doty-
czy) i wszystkie akcesoria. Patrz „Demontaż pro-
wadnic blach”.
16
Uwaga! Podczas czyszczenia pirolitycznego
prowadnice blach nie mogą pozostawać w
urządzeniu. Grozi to ich uszkodzeniem.
2. Usunąć ręcznie największe zabrudzenia.
3. Całkowicie zamknąć drzwi piekarnika.
Procedura czyszczenia pirolitycznego nie roz-
pocznie się, jeśli drzwi nie zostaną zamknięte.
4. Ustawić funkcję czyszczenia pirolitycznego. Patrz
„Funkcje piekarnika”.
5.
Gdy zacznie migać
, nacisnąć + lub -, aby us-
tawić odpowiednią procedurę:
P1 – jeśli piekarnik nie jest bardzo zanieczy-
szczony. Procedura trwa 1 godz.
P2 – jeśli piekarnik jest bardziej zanieczyszczo-
ny. Procedura trwa 1 godz. i 30 min.
6.
Nacisnąć
, aby uruchomić procedurę. W celu
opóźnienia rozpoczęcia czyszczenia można użyć
funkcji Koniec.
Gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę,
drzwi zablokują się. Na wyświetlaczu będzie wi-
doczny symbol
oraz paski wskaźnika nagrze-
wania.
Aby wyłączyć czyszczenie pirolityczne przed jego
zakończeniem, należy obrócić pokrętło wyboru
funkcji piekarnika do położenia wyłączenia.
Po zakończeniu czyszczenia pirolitycznego na wyświet-
laczu pojawi się aktualna godzina. Drzwi pozostaną za-
blokowane. Po ostygnięciu urządzenia rozlegnie się
sygnał dźwiękowy i drzwi zostaną odblokowane.
Podczas czyszczenia pirolitycznego oświetlenie
piekarnika jest wyłączone.
Przypominanie o czyszczeniu
Aby przypomnieć użytkownikowi o konieczności włą-
czenia czyszczenia pirolitycznego, za każdym razem
po włączeniu i wyłączeniu urządzenia na wyświetlaczu
miga przez 10 sekund wskazanie PYR.
Przypomnienie o czyszczeniu wyłączy się:
Po zakończeniu procesu czyszczenia pirolitycznego.
Po jednoczesnym naciśnięciu + i - gdy na wyś
wietla-
czu miga PYR.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność podczas
wymiany żarówki oświetlenia piekarnika.
Występuje zagrożenie porażeniem prądem.
Przed wymianą żarówki oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bezpieczników lub
wyłączyć wyłącznik obwodu.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę, aby zapo-
biec uszkodzeniu żarówki i szklanego klosza.
Aby uniknąć zabrudzenia żarówki halogenowej tłusz-
czem, należy chwytać ją przez szmatkę.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią do pie-
karnika, odporną
na działanie wysokich tempera-
tur do 300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Czyszczenie drzwi piekarnika
W drzwiach piekarnika znajdują się cztery szyby. Drzwi
piekarnika i wewnętrzne szyby można wymontować w
celu ich wyczyszczenia.
Jeśli drzwi nie zostaną uprzednio zdemontowane,
mogą się gwałtownie zamknąć podczas wyjmo-
wania z nich szyb.
Uwaga! Nie używać urządzenia bez szyb.
Demontaż drzwi piekarnika i szyb
1
Otworzyć całkowicie
drzwi i chwycić za oba
zawiasy.
2
Podnieść i obrócić
dźwignie umieszczone
na obu zawiasach.
17
3
Przymknąć drzwi pie-
karnika do pierwszej po-
zycji otwarcia (do poło-
wy). Następnie pociąga-
jąc drzwi do siebie, wyjąć
je z mocowania.
4
Umieścić drzwi na
stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmat-
ką.
5
Zwolnić system blo-
kujący w celu wymonto-
wania szyb.
90°
6
Obrócić dwa elemen-
ty mocujące o 90° i wyjąć
je z ich gniazd.
2
1
7
Ostrożnie unieść
(krok 1) i pojedynczo wy-
jąć (krok 2) szyby. Za-
cząć od górnej szyby.
Umyć szyby wodą z dodatkiem mydła. Dokładnie wy-
trzeć szyby do sucha.
Montaż drzwi i szyb
Po umyciu należy najpierw zamontować szyby, a na-
stępnie drzwi piekarnika. Wykonać powyższe czynności
w odwrotnej kolejności.
1
2
3
Umieścić szyby (1, 2 i 3) na swoim miejscu w odpo-
wiedniej kolejności. Środkowa szyba (2) ma ozdobne
obramowanie. Nadruk na szybie powinien być skiero-
wany ku wewnętrznej stronie drzwi. Należy upewnić
się, czy po zamontowaniu szyby powierzchnia jej obra-
mowania (2) w miejscu nadruku nie jest szorstka w do-
tyku.
Upewnić się, że górna szyba została osadzona prawid-
łowo.
Co zrobić, gdy…
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
18
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie.
Piekarnik nie nagrzewa się. Nie jest ustawiony aktualny czas. Ustawić aktualny czas. Patrz „Usta-
wianie aktualnego czasu”.
Piekarnik nie nagrzewa się. Nie wprowadzono wymaganych us-
tawień.
Sprawdzić, czy wprowadzono pra-
widłowe ustawienia.
Piekarnik nie nagrzewa się. Uruchomiona jest funkcja samo-
czynnego wyłączenia.
Patrz „Samoczynne wyłączenie”.
Piekarnik nie nagrzewa się. Włączona jest blokada uruchomie-
nia.
Patrz „Wyłączanie blokady urucho-
mienia”.
Piekarnik nie nagrzewa się. Zadziałał bezpiecznik w skrzynce
bezpiecznikowej.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli bez-
piecznik zadziała więcej niż jeden
raz, należy skontaktować się z wy-
kwalifikowanym elektrykiem.
Nie działa oświetlenie piekarnika. Żarówka oświetlenia piekarnika jest
przepalona.
Wymienić żarówkę.
Funkcja Piroliza nie uruchamia się.
Na wyświetlaczu widoczne jest
wskazanie C3.
Drzwi nie są całkowicie zamknięte
lub blokada drzwi jest uszkodzona.
Całkowicie zamknąć drzwi.
Na wyświetlaczu widoczne jest
wskazanie F102.
Drzwi nie są całkowicie zamknięte
lub blokada drzwi jest uszkodzona.
1. Całkowicie zamknąć drzwi.
2. Wyłączyć urządzenie za po-
mocą bezpiecznika instalacji
domowej lub wyłącznika bez-
pieczeństwa w skrzynce bez-
pieczników, a następnie po-
nownie je włączyć.
3. Jeżeli na wyświetlaczu nadal
widoczne jest wskazanie
F102, należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
19
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się. Na wy-
świetlaczu widoczne jest wskazanie
Demo.
Włączony jest tryb demo. 1. Wyłączyć urządzenie.
2. Nacisnąć i przytrzymać przy-
cisk +.
3. Gdy rozlegnie się sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na
pierwszą funkcję. Na wyświet-
laczu zacznie migać wskaza-
nie Demo.
4. Obrócić pokrętło wyboru funk-
cji piekarnika do położenia wy-
łączenia.
5. Zwolnić przycisk +.
6. Trzykrotnie obrócić pokrętło
regulacji temperatury zgodnie
z ruchem wskazówek zegara.
Trzykrotnie rozlegnie się syg-
nał dźwiękowy. Tryb demo jest
wyłączony.
Na wyświetlaczu pojawia się kod
błędu, którego nie uwzględniono na
liście.
Usterka układu elektronicznego. 1. Wyłączyć urządzenie za po-
mocą bezpiecznika instalacji
domowej lub wyłącznika bez-
pieczeństwa w skrzynce bez-
pieczników, a następnie po-
nownie je włączyć.
2. Jeżeli na wyświetlaczu ponow-
nie pojawi się komunikat o błę-
dzie, należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
Na potrawach i w piekarniku osiada
skroplona para wodna.
Potrawa pozostawała zbyt długo w
piekarniku.
Nie należy pozostawiać potraw w
piekarniku dłużej niż przez 15-20
minut po zakończeniu pieczenia.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym zakresie nie
jest możliwe, należy skontaktować się ze sprzedawcą
lub punktem serwisowym.
Dane niezbędne dla punktu serwisowego znajdują się
na tabliczce znamionowej. Tabliczka znamionowa znaj-
duje się na przednim obramowaniu komory urządzenia.
Zaleca się wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zoppas POP27902XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi