Zanussi ZOB35772XD Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi 2
SK
Návod na používanie 24
Piekarnik
Rúra
ZOB35772
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ 4
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Funkcje zegara _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Korzystanie z akcesoriów _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Dodatkowe funkcje _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ 11
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ 17
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Dane techniczne _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent
nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane
nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować in-
strukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzo-
rowane przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Dzieci poniżej 3 lat nie wolno pozostawiać bez opieki w pobli-
żu urządzenia.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
2
www.zanussi.com
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci
bez nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego
może dokonać tylko wykwalifikowana osoba.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa.
Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze
używać rękawic kuchennych.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłą-
czyć je od zasilania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie-
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć naj-
pierw ich przednią, a nast
ępnie tylną część od bocznych ścia-
nek. Zamontować prowadnice blach w odwrotnej kolejności.
•Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bez-
pieczeństwa musi go wymienić producent, autoryzowany ser-
wis lub inna wykwalifikowana osoba.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do wy-
miany żarówki należy upewnić się, że urządzenie zostało wy-
łączone.
3
www.zanussi.com
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzo-
nego urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia, ponieważ jest ono
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochron-
nych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdu-
jące się obok urządzenia i nad nim speł-
niały odpowiednie wymogi bezpieczeń-
stwa.
Boki urzą
dzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej wy-
sokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o pod-
łączeniu elektrycznym podane na tablicz-
ce znamionowej są zgodne z parametrami
instalacji zasilającej. W przeciwnym razie
należy skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd elektrycznych z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłu-
żaczy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wy-
mianę uszkodzonego przewodu zasilają-
cego należy zlecić przedstawicielowi ser-
wisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdu-
jących się pod napięciem, jak zaizolowa-
nych części zabezpieczenie przed poraże-
niem prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było odłączyć
bez użycia narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycz-
nego dopiero po zakończeniu instalacji.
Należy zadbać o to, aby po zakończeniu
instalacji urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć
za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowied-
nich wyłączników obwodu zasilania: wy-
łączników automatycznych, bezpieczni-
ków topikowych (typu wykręcanego – wy-
jmowanych z oprawki), wyłączników różni-
cowo-prądowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu
musi mieć rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, oparzeniem lub wybuchem.
•Z urządzenia należy korzystać w warun-
kach domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
4
www.zanussi.com
Upewnić się, że otwory wentylacyjne są
drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Gdy urządzenie pracuje, należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi.
Może dojść do uwolnienia gorącego po-
wietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi ręka-
mi lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi
powinny być zamknięte.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządze-
nia. Stosowanie sk
ładników zawierających
alkohol może spowodować powstanie
mieszanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących przed-
miotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Ostrzeżenie! Występuje ryzyko
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
– nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia;
– nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo-
średnio na dnie urządzenia;
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
– Należ
y zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to wady
w rozumieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy uży-
wać głębokiej blachy. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elek-
trycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wy-
stępuje zagrożenie pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie-
zwłocznie wymienić. Należy skontaktowa
ć
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia nale-
ży zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produktów
ściernych, myjek do szorowania, rozpusz-
czalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa umieszczo-
nych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
Wewnę
trzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastoso-
wana w tym urządzeniu jest przeznaczona
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie
należy używać jej do oświetlania pomie-
szczeń.
5
www.zanussi.com
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy odłączyć urządzenie od źródła za-
silania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby unie-
możliwić zamknięcie się dziecka lub zwie-
rzęcia w urządzeniu.
Opis urządzenia
7
6
13
12
8
9
10
11
5
4
1
2
3
32 53 41
1
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2
Wskaźnik zasilania
3
Sterowanie elektroniczne
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Wskaźnik temperatury
6
Grill
7
Oświetlenie piekarnika
8
Wentylator
9
Otwór do zamocowania rożna obrotowe-
go
10
Zbiornik systemu czyszczenia wodą
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Tabliczka znamionowa
13
Poziomy umieszczenia potrawy
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Aluminiowa blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Blacha do pieczenia/opiekania mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Rożen obrotowy
Do pieczenia większych kawałków mięsa i
drobiu.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy usta-
wić czas.
6
www.zanussi.com
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasila-
nia lub po wystąpieniu przerwy w zasilaniu
będzie migał wskaźnik aktualnej godziny.
Nacisnąć przycisk + lub -, aby ustawić pra-
widłowy czas.
Po upływie około pięciu sekund miganie us-
tanie, a na wyświetlaczu będzie widoczna
ustawiona aktualna godzina.
Aby zmienić ustawienie czasu, należy
nacisnąć kilkakrotnie
, aż wskaźnik
aktualnej godziny zacznie migać. Nie można
ustawiać w tym samym czasie funkcji Czas
lub Koniec .
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie
w celu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Wybrać funkcję
i ustawić maksymal-
ną temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na jed-
ną godzinę.
3.
Wybrać funkcję
i ustawić maksymal-
ną temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
dziesięć minut.
5.
Wybrać funkcję
i ustawić maksymal-
ną temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
dziesięć minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normal-
ne zjawisko. Należy zapewnić wystarczający
dopływ świeżego powietrza.
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć po-
krętło. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka w celu wybrania żądanej funkcji.
Gdy urządzenie jest włączone, świeci
się wskaźnik zasilania.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
temperatura w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obró-
cić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pokrętło regulacji temperatury do poło-
żenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłącze-
nia
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekar-
nika
Umożliwia oświetlenie wnętrza piekarnika, gdy nie jest włączona funk-
cja pieczenia.
7
www.zanussi.com
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pieczenie tradycyj-
ne/Czyszczenie
wodą
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jednocześnie
działają górna i dolna grzałka.
Więcej informacji na temat funkcji czyszczenia wodą znajduje się w
rozdziale „Konserwacja i czyszczenie”.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tylko dolna grzałka.
Grill
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw na środku rusztu. Do
przyrządzania tostów.
Grill + rożen obrot. Do grillowania mięsa, w tym kebabów i mniejszych kawałków mięsa.
Pizza
Do pieczenia pizzy, quiche i placków. Grzałka grilla i dolna grzałka za-
pewniają bezpośredni dopływ ciepła, natomiast wentylator wymusza
obieg gorącego powietrza wspomagającego pieczenie dodatków lub
nadzienia.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagających jed-
nakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przenikania
zapachów.
Rozmrażanie
Do rozmrażania potraw. Pokrętło regulacji temperatury musi znajdo-
wać się w położeniu wyłączenia.
Funkcje zegara
Sterowanie elektroniczne
345
2 11
1
Wskaźniki funkcji
2
Wskazanie czasu
3
Przycisk +
4
Przycisk wyboru
5
Przycisk -
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja ta nie ma wpływu na działanie
piekarnika.
8
www.zanussi.com
Funkcja zegara Zastosowanie
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia.
Koniec Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
Istnieje możliwość jednoczesnego uży-
cia funkcji Czas
i Koniec , jeśli
urządzenie ma włączyć się i wyłączyć auto-
matycznie w późniejszym czasie. Najpierw
należy ustawić funkcję Czas
, a następ-
nie Koniec
.
Ustawianie funkcji zegara
1.
Dla funkcji Czas
i Koniec należy
ustawić funkcję piekarnika oraz tempe-
raturę. Nie jest to konieczne przy ko-
rzystaniu z funkcji minutnika
.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru,
aż zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji zegara.
3. Nacisnąć + lub -, aby ustawić czas dla
żądanej funkcji zegara.
Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik
ustawionej funkcji zegara. Gdy upłynie
ustawiony czas, wskaźnik zacznie migać
i przez dwie minuty będzie emitowany
sygnał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Ko-
niec
, urządzenie wyłączy się auto-
matycznie.
4. Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i po-
krętło temperatury w położeniu wyłącze-
nia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru,
aż zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk -.
Funkcja zegara wyłączy się po kilku se-
kundach.
Korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Rożen obrotowy
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas korzystania z rożna
obrotowego. Widelce oraz pręt rożna są
ostre. Występuje zagrożenie skaleczeniem.
Ostrzeżenie! Podczas wyjmowania
rożna obrotowego należy korzystać z
rękawic do pieczenia. Rożen obrotowy i grill
są gorące. Występuje zagrożenie
poparzeniem.
1 2
4
3
1
Rama rożna obrotowego
2
Widelce
3
Pręt
4
Uchwyt
1. Nałożyć uchwyt na pręt rożna obrotowe-
go.
9
www.zanussi.com
2. Umieścić blachę do pieczenia na najniż-
szym poziomie piekarnika.
3. Umieścić ramę rożna obrotowego na
trzecim poziomie piekarnika licząc od
dołu.
4. Założyć pierwszy widelec na pręt, a na-
stępnie nałożyć mięso na rożen obroto-
wy i założyć drugi widelec.
5. Dokręcić widelce za pomocą śrub.
6. Włożyć końcówkę pręta w otwór prze-
znaczony do mocowania rożna obroto-
wego. Patrz „Opis urządzenia”.
7. Założyć przednią część pręta na ramę
rożna obrotowego.
8. Zdjąć uchwyt rożna obrotowego.
9. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika w po-
zycji rożna obrotowego. Rożen obrotowy
zacznie się obracać.
10. Ustawić odpowiednią temperaturę. Patrz
tabele pieczenia.
Jeśli funkcja zegara (Czas lub Koniec)
zakończy działanie, a użytkownik nie
wyłączy urządzenia, rożen obrotowy będzie
nadal działał.
Dodatkowe funkcje
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby utrzy-
mać powierzchnie urządzenia w niskiej tem-
peraturze. Po wyłączeniu urządzenia wenty-
lator chłodzący kontynuuje działanie do cza-
su schłodzenia urządzenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub usz-
kodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby
temu zapobiec, piekarnik wyposażono w ter-
mostat bezpieczeństwa, który w razie po-
trzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu tem-
peratury piekarnik automatycznie włączy się
ponownie.
10
www.zanussi.com
Przydatne rady i wskazówki
•Potrawy można umieszczać w urządzeniu
na pięciu różnych poziomach. Poziomy
umieszczania potraw liczy się od dołu.
•Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej recyr-
kulacji pary. System ten, dzięki obecności
pary, umożliwia przygotowanie delikat-
nych potraw z chrupiącą skórką. Zmniej-
sza on do minimum czas pieczenia i zuży-
cie energii.
•Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest to
normalne zjawisko. Otwierając drzwi pod-
czas pieczenia, należy zawsze odsunąć
się od urządzenia. Aby ograniczyć zjawi-
sko skraplania pary wodnej, należy uru-
chamiać urządzenie na 10 minut przed
rozpoczęciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani nie zakrywać jego elementów folią alu-
miniową. Może to wpłynąć na efekty pie-
czenia i spowodować uszkodzenie emalio-
wanej powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawione-
go czasu pieczenia.
•Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw nale-
ży używać głębokiej blachy, aby nie do-
puścić do trwałego zabrudzenia piekarni-
ka.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej
blachy wlać nieco wody. Aby zapobiec
gromadzeniu się dymu, należy dolewać
wody po trochu, za każdym razem, gdy
wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować
wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć naj-
lepsze ustawienia (mocy grzania, czasu pie-
czenia itp.) dla posiadanych naczyń, przepi-
sów i ilości potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Ciasta ucierane 2 170 3 (2 i 4) 160 45 - 60 W foremce do
ciasta
Kruche ciasto 2 170 3 (2 i 4) 160 20 - 30 W foremce do
ciasta
Sernik 1 170 2 165 60 - 80 W 26 cm foremce
do ciasta
11
www.zanussi.com
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Ciasto z jabłka-
mi (szarlotka)
2 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 80 - 100 W dwóch 20 cm
foremkach do
ciasta ustawio-
nych na ruszcie
1)
Strudel 3 175 2 150 60 - 80 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarta z dżemem 2 170 2 (po lewej i
po prawej)
165 30 - 40 W 26 cm foremce
do ciasta
Biszkopt 2 170 2 160 50 - 60 W 26 cm foremce
do ciasta
Keks/ciasto
owocowe
2 160 2 150 90 - 120 W 20 cm foremce
do ciasta
1)
Ciasto ze śliw-
kami
1 175 2 160 50 - 60 W formie do chle-
ba
1)
Małe ciasteczka
– jeden poziom
3 170 3 140 -
150
20 - 30 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Małe ciasteczka
– dwa poziomy
- - 2 i 4 140 -
150
25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Małe ciasteczka
– trzy poziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
30 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/
ciasta przekła-
dane – jeden
poziom
3 140 3 140 -
150
30 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/
ciasta przekła-
dane – dwa po-
ziomy
- - 2 i 4 140 -
150
35 - 40 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/
ciasta przekła-
dane – trzy po-
ziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
35 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Bezy – jeden
poziom
3 120 3 120 80 - 100 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Bezy – dwa po-
ziomy
- - 2 i 4 120 80 - 100 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Drożdżówki 3 190 3 190 12 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Eklery – jeden
poziom
3 190 3 170 25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
12
www.zanussi.com
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Eklery – dwa
poziomy
- - 2 i 4 170 35 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarty płaskie 2 180 2 170 45 - 70 W 20 cm foremce
do ciasta
Ciasto owoco-
we
1 160 2 150 110 - 120 W 24 cm foremce
do ciasta
Biszkopt królo-
wej Wiktorii
1 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 50 - 60 W 20 cm foremce
do ciasta
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Biały chleb 1 190 1 190 60 - 70 1 - 2 bochenki po
500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 180 30 - 45 W formie do chle-
ba
Bułki 2 190 2 (2 i 4) 180 25 - 40 6 - 8 bułek na bla-
sze do pieczenia
ciasta
1)
Pizza 1 230 -
250
1 230 -
250
10 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta lub
głębokiej blasze
1)
Babeczki 3 200 3 190 10 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
ZAPIEKANKI
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Zapiekanka ma-
karonowa
2 200 2 180 40 - 50 W formie
Zapiekanka wa-
rzywna
2 200 2 175 45 - 60 W formie
Quiche 1 180 1 180 50 - 60
W formie
1)
13
www.zanussi.com
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Lasagne 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
Cannelloni 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIĘSO
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Wołowina 2 200 2 190 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzowina 2 180 2 180 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 2 190 2 175 90 - 120 Na ruszcie
Pieczeń woło-
wa, lekko wy-
pieczona
2 210 2 200 50 - 60 Na ruszcie
Pieczeń woło-
wa, średnio wy-
pieczona
2 210 2 200 60 - 70 Na ruszcie
Pieczeń woło-
wa, dobrze wy-
pieczona
2 210 2 200 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 120 - 150 Ze skórą
Goleń wieprzo-
wa
2 180 2 160 100 - 120 2 sztuki
Jagnięcina 2 190 2 175 110 - 130 Udziec
Kurczak 2 220 2 200 70 - 85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210 - 240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120 - 150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150 - 200 W całości
Królik 2 190 2 175 60 - 80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150 - 200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90 - 120 W całości
RYBY
14
www.zanussi.com
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Pstrąg/dorada 2 190 2 175 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/łosoś 2 190 2 175 35 - 60 4 - 6 filetów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia należy
nagrzewać wstępnie pusty piekarnik
przez 10 minut.
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki (g) Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 4 maks. 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 4 maks. 10-12 6-8
Kiełbaski 8 - 4 maks. 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 4 maks. 12-16 12-14
Kurczak (połówki) 2 1000 4 maks. 30-35 25-30
Kebaby 4 - 4 maks. 10-15 10-12
Pierś z kurczaka 4 400 4 maks. 12-15 12-14
Hamburger 6 600 4 maks. 20-30 -
Filet rybny 4 400 4 maks. 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 - 4 maks. 5-7 -
Tosty 4-6 - 4 maks. 2-4 2-3
Rożen obrotowy
Przed rozpoczęciem pieczenia należy
nagrzewać wstępnie pusty piekarnik
przez 10 minut.
RODZAJ POTRAWY (g) Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
Drób 1000 2 250 50 – 60
Pieczeń 800 2 250 50 – 60
15
www.zanussi.com
Rozmrażanie
RODZAJ PO-
TRAWY
(g)
Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas roz-
mrażania (min)
Uwagi
Kurczak 1000 100 - 140 20 - 30
Położyć kurczaka na odwró-
conym spodku i umieścić na
dużym talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu.
Mięso 1000 100 - 140 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu.
Mięso 500 90 - 120 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu.
Pstrąg 150 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 300 30 - 40 10 - 20 -
Masło 250 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 200 80 - 100 10 - 15
Także lekko zmrożona śmie-
tana daje się dobrze ubić.
Tort 1400 60 60 -
Pasteryzowanie – grzałka dolna
Owoce jagodowe
PASTERYZOWANIE Temperatura (°C)
Czas gotowania do
momentu zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie
w temperaturze 100°C
(min)
Truskawki, jagody leś-
ne, maliny, dojrzały
agrest
160 – 170 35 – 45
Owoce pestkowe
PASTERYZOWANIE Temperatura (°C)
Czas gotowania do
momentu zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie
w temperaturze 100°C
(min)
Gruszki, pigwy, śliwki 160 – 170 35 – 45 10 – 15
Warzywa
PASTERYZOWANIE Temperatura (°C)
Czas gotowania do
momentu zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie
w temperaturze 100°C
(min)
Marchew
1)
160 – 170 50 – 60 5 – 10
Ogórki 160 – 170 50 – 60
Pikle 160 – 170 50 – 60 5 – 10
16
www.zanussi.com
PASTERYZOWANIE Temperatura (°C)
Czas gotowania do
momentu zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie
w temperaturze 100°C
(min)
Kalarepa, groch, szpa-
ragi
160 – 170 50 – 60 15 – 20
1) Po wyłączeniu urządzenia należy pozostawić przetwory w piekarniku.
Suszenie - termoobieg
Umieścić papier do pieczenia na ruszcie pie-
karnika.
WARZYWA
RODZAJ POTRA-
WY
Poziom piekarnika
Temperatura (°C) Czas (godz.)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Papryka 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Warzywa na zupę 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Grzyby 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Zioła 3 1/4 40 - 50 2 - 3
OWOCE
RODZAJ POTRA-
WY
Poziom piekarnika
Temperatura (°C) Czas (godz.)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Morele 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Krojone jabłka 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Gruszki 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Przód urządzenia należy myć miękką
ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem płynu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych
należy używać zwykłego płynu do mycia
naczyń.
•Po każdym użyciu należy oczyścić wnę-
trze piekarnika. Dzięki temu można łatwiej
usunąć zabrudzenia i uniknąć ich przypa-
lenia.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy
usuwać za pomocą specjalnego środka do
czyszczenia piekarników.
•Po każdym użyciu akcesoriów piekarnika
należy je wyczyścić i pozostawić do wy-
schnięcia. Do czyszczenia należy użyć
miękkiej ściereczki zwilżonej ciepłą wodą
z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno
czyścić agresywnymi środkami, ostrymi
przedmiotami ani myć w zmywarce. Może
to spowodować uszkodzenie powłoki nie-
przywierającej.
17
www.zanussi.com
Urządzenia wykonane ze stali nie-
rdzewnej lub aluminium:
Drzwi piekarnika należy czyścić wyłącznie
za pomocą wilgotnej gąbki. Osuszyć miękką
ściereczką.
Nie należy używać myjek stalowych, kwa-
sów ani produktów ściernych, ponieważ mo-
gą one uszkodzić powierzchnię piekarnika.
Panel sterowania piekarnika należy czyścić
stosując się do tych samych zaleceń.
Czyszczenie uszczelki drzwi
•Należy regularnie sprawdzać uszczelkę
drzwi. Uszczelka drzwi jest założona wo-
ł obramowania komory piekarnika. Nie
wolno korzystać z urządzenia, jeśli usz-
czelka drzwi jest uszkodzona. Należy
skontaktować się z punktem serwisowym.
•Aby wyczyścić uszczelkę drzwi, należy za-
poznać si
ę z ogólnymi informacjami na te-
mat czyszczenia.
Prowadnice blach
W celu wyczyszczenia bocznych ścianek
można wymontować prowadnice blach.
Demontaż prowadnic blach
1
Odciągnąć
przednią część pro-
wadnic blach od
bocznej ścianki.
2
1
2
Odciągnąć tylną
część prowadnic
blach od bocznej
ścianki i wyjąć je.
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrotnej
kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach
muszą być skierowane do przodu.
Czyszczenie wodą
System czyszczenia wodą wykorzystuje pa-
rę, aby ułatwiać usuwanie pozostałości
tłuszczu i resztek żywności z piekarnika.
1. Wlać 300 ml wody do zbiornika systemu
czyszczenia wodą na dnie komory pie-
karnika.
2.
Wybrać funkcję piekarnika
.
3. Ustawić temperaturę 90°C.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 30
minut.
5. Wyłączyć urządzenie i zaczekać, aż os-
tygnie.
6. Gdy urządzenie ostygnie, wyczyścić
wewnętrzne powierzchnie komory pie-
karnika szmatką.
Ostrzeżenie! Przed dotknięciem
urządzenia należy upewnić się, że jest
ono chłodne. Występuje zagrożenie
poparzeniem.
Górna ścianka piekarnika
Grill można wyjąć, aby ułatwić czyszczenie
górnej ścianki piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed wyjęciem grilla
należy wyłączyć urządzenie. Upewnić
się, że urządzenie ostyg
ło. Występuje
zagrożenie poparzeniem.
1
Odkręcić śrubę
mocującą grill. Za
pierwszym razem
użyć w tym celu śru-
bokręta.
2
Ostrożnie opuś-
cić grill.
Można teraz wy-
czyścić górną ścian-
kę piekarnika.
Umyć górną ściankę piekarnika miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
środka czyszczącego, a następnie pozosta-
wić do wyschnięcia.
18
www.zanussi.com
Montaż grilla
Zamontować grill w odwrotnej kolejności.
Ostrzeżenie! Sprawdzić, czy grill jest
dobrze zamocowany i nie opada.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas wymiany żarówki oświetlenia
piekarnika. Występuje zagrożenie
porażeniem prądem.
Przed wymianą żarówki oświetlenia
piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik obwo-
du.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby zapobiec uszkodzeniu żarówki i
szklanego klosza.
Aby uniknąć zabrudzenia żarówki halogeno-
wej tłuszczem, należy chwytać ją przez
szmatkę.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Czyszczenie drzwi piekarnika
W drzwiach piekarnika znajdują się dwie
szyby. Drzwi piekarnika i wewnętrzne szyby
można wymontować w celu ich wyczyszcze-
nia.
Jeśli drzwi nie zostaną uprzednio zde-
montowane, mogą się gwałtownie za-
mknąć podczas wyjmowania z nich szyby
wewnętrznej.
Uwaga! Nie używać urządzenia bez
szyb.
1
Otworzyć całko-
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró-
cić dźwignie umie-
szczone na obu za-
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Na-
stępnie pociągając
drzwi do siebie, wy-
jąć je z mocowania.
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz-
chni przykrytej mięk-
ką szmatką.
5
Zwolnić system
blokujący, aby wy-
montować wew-
nętrzną szybę.
90°
6
Obrócić dwa ele-
menty mocujące o
90° i wyjąć je z
gniazd.
19
www.zanussi.com
1
2
7
Ostrożnie pod-
nieść (krok 1) i wy-
jąć (krok 2) szybę.
Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Os-
trożnie wytrzeć szybę do sucha.
Montaż szyby i drzwi
Po umyciu należy najpierw włożyć szybę, a
następnie zamontować drzwi piekarnika.
Wykonać powyższe czynności w odwrotnej
kolejności.
Nadruk na szybie powinien być skierowany
ku wewnętrznej stronie drzwi. Należy spraw-
dzić, czy po zamontowaniu powierzchnia ob-
ramowania szyby w miejscu nadruku nie jest
szorstka w dotyku.
Upewnić się, że wewnętrzna szyba została
osadzona prawidłowo. Patrz ilustracja.
Co zrobić, gdy…
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie.
Piekarnik nie nagrzewa się. Nie jest ustawiona aktualna go-
dzina.
Ustawić aktualną godzinę.
Piekarnik nie nagrzewa się. Nie wprowadzono wymaganych
ustawień.
Sprawdzić, czy wprowadzono
prawidłowe ustawienia.
Piekarnik nie nagrzewa się. Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Nie działa oświetlenie piekarni-
ka.
Żarówka oświetlenia piekarnika
jest przepalona.
Wymienić żarówkę.
Na wyświetlaczu widoczne jest
wskazanie 12.00.
Wystąpiła przerwa w zasilaniu. Ustawić aktualną godzinę.
Na potrawach i w piekarniku
osiada skroplona para wodna.
Potrawa pozostawała zbyt długo
w piekarniku.
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku dłużej niż przez
15-20 minut po zakończeniu
pieczenia.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym
zakresie nie jest możliwe, należy skontakto-
wać się ze sprzedawcą lub punktem serwi-
sowym.
Dane niezbędne dla punktu serwisowego
znajdują się na tabliczce znamionowej. Tab-
liczka znamionowa znajduje się na przednim
obramowaniu komory urządzenia.
20
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Zanussi ZOB35772XD Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach