Electrolux EOC69400X Instrukcja obsługi

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik
EOC69400
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 5
Przed pierwszym użyciem 5
Panel sterowania 6
Codzienna eksploatacja 7
Funkcje zegara 10
Programy automatyczne 11
Używanie akcesoriów 11
Funkcje dodatkowe 14
Przydatne rady i wskazówki 15
Konserwacja i czyszczenie 26
Co zrobić, gdy… 28
Ochrona środowiska 29
POLSKA - Warunki gwarancyjne 30
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego sprze-
daży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub doświad-
czenia, jeśli będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane w zakresie bez-
piecznego korzystania z tego urządzenia i
będą świadome związanych z tym zagro-
żeń. Dzieci nie mogą bawić się urządze-
niem.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Występuje ry-
zyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutko-
wać trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków, na-
leży jej u
żywać. Zapobiega to przypadko-
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci
lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zos-
tało uszkodzone podczas transportu. Usz-
kodzonego urządzenia nie należy podłą-
cza
ć. W razie konieczności należy skon-
taktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować utra-
tę gwarancji.
2 electrolux
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnę
ka w zabudowie kuchennej ma odpo-
wiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do us-
tawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą specjal-
nego systemu połączeniowego. Aby nie
dopuścić do uszkodzenia urządzenia, na-
leży łączyć je tylko z urządzeniami tego sa-
mego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie uż
ywać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Należy skon-
taktować się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć
ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz
akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko
poparzenia. Podczas wkładania i wyjmo-
wania naczyń lub akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akceso-
riów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
–nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią
aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
electrolux 3
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast na-
leży używać głębokiej blachy do piecze-
nia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu
urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urz
ądzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie stosować łat-
wopalnych produktów lub produktów po-
wodujących korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest ich wymiana. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontaż
u
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
spowodować mieszankę alkoholu i powie-
trza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
•Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materia-
łów topliwych (plastiku lub aluminium).
Czyszczenie pirolityczne
Podczas czyszczenia pirolitycznego nie
wolno pozostawiać urządzenia bez nad-
zoru.
Nie należy próbować otwierać drzwi i nie
odłączać zasilania elektrycznego pod-
czas czyszczenia pirolitycznego.
Podczas czyszczenia pirolitycznego do
urządzenia nie mogą
zbliżać się dzieci.
Urządzenie staje się bardzo gorące. Istnie-
je niebezpieczeństwo poparzenia.
Podczas czyszczenia pirolitycznego upor-
czywe zabrudzenia mogą spowodować
odbarwienie emalii. Odbarwienie emalii
nie wpływa na pracę urządzenia.
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urz
ądzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
4 electrolux
OPIS URZĄDZENIA
1
10
3
2
5
4
6
7
8
9
5
4
3
2
1
1 Sterowanie elektroniczne
2 Filtr zapachu
3 Grzałka
4 Oświetlenie piekarnika
5 Gniazdo termosondy do mięsa
6 Gniazdo rożna obrotowego
7 Wentylator i grzałka na tylnej ściance
8 Grzałka dolna
9 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowa-
ne
10 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Służy do pomiaru stopnia upieczenia mię-
sa.
Rożen
Do pieczenia większych kawałków mięsa
i drobiu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
electrolux 5
Pierwsze podłączenie
Podłączając urządzenie do źródła zasilania
lub po zaniku zasilania, należy ustawić ję-
zyk, kontrast wyświetlacza, jasność wy-
świetlacza oraz aktualną godzinę. Ustawić
odpowiednią wartość za pomocą pokrętła.
Nacisnąć OK , aby potwierdzić wybór.
Kalibracja
Aby uzyskać optymalne rezultaty w przypad-
ku opcji Auto-pieczenie , należy skalibro-
wać urządzenie. Czas kalibracji wynosi 4 go-
dziny.
Można pominąć tę procedurę w przy-
padku używania wyłącznie opcji ręczne-
go pieczenia.
Warunki:
Temperatura w kuchni musi być poniżej
35°C.
•Zainstalować urządzenie w docelowym
miejscu.
•Podłączyć urządzenie do źródła zasilania
i już go nie odłączać.
W przypadku zmiany umiejscowienia urzą-
dzenia lub podłączenia elektrycznego, na-
leży powtórzyć te czynności.
Kalibracja:
1. Włączyć urządzenie.
2. Wybrać opcję Ustawienia podstawowe i
nacisnąć OK .
3. Wybrać opcję Kalibracja i nacisnąć OK .
W przypadku pierwszej kalibracji moż-
na ustawić kategorię na panelu stero-
wania lub Auto-pieczenie z menu głów-
nego, aby uruchomić procedurę.
Uwaga! Przed użyciem urządzenia
poczekać, aż urządzenie wystygnie.
PANEL STEROWANIA
Panel sterowania
Sterowanie elektroniczne
1 2 3 4 5 6 7 8 9
10
Do obsługi urządzenia służą pola czujników
Nu-
mer
Pole
czuj-
nika
Funkcja Uwagi
1
-
Wyświetlacz Przedstawia bieżące ustawienia urządze-
nia.
2
WŁĄCZONY / WYŁĄCZONY Włączanie i wyłączanie urządzenia.
Nacisnąć i przytrzymać.
3
-
Pokrętło Umożliwia wybór opcji.
4
Godzina i dodatkowe funkcje. Ustawianie różnych funkcji, gdy włączo-
na jest funkcja piekarnika: Minutnik ,
BLOKADA , Czas / Koniec , Termoson-
da .
5
MENU CIAST Kategoria dla programów automatycz-
nych.
6 electrolux
Nu-
mer
Pole
czuj-
nika
Funkcja Uwagi
6
MENU PIECZENIA Kategoria dla programów automatycz-
nych.
7
ł-produkty (ready meals) Kategoria dla programów automatycz-
nych.
8
Piekarnik, dania specjalne Kategoria dla programów automatycz-
nych.
9
Pizza Kategoria dla programów automatycz-
nych.
10
Ok Potwierdzanie.
Wyświetlacz
123
45
1 Funkcja piekarnika
2 Pokazuje godzinę po zakończeniu funkcji
3 Wskaźnik rozgrzania
4 Temperatura
5 Pokazuje czas trwania funkcji
Inne wskaźniki wyświetlacza
Symbol Funkcja
Minutnik Funkcja jest aktywna.
CZAS DOBOWY Wyświetlacz pokazuje aktualną godzinę.
Czas Wskazuje wymagany czas trwania programu pieczenia.
Koniec Pokazuje koniec programu pieczenia.
Czas rozpoczęcia Pokazuje czas uruchomienia funkcji nagrzewania.
Temperatura piekarnika Pokazuje temperaturę piekarnika.
Obliczanie Oblicza czas pieczenia.
Wskaźnik rozgrzania Wskazuje poziom temperatury w komorze. Wskazanie jest
widoczne nawet po wyłączeniu urządzenia, jeśli jego komo-
ra jest nadal ciepła.
Wskaźnik szybkiego
nagrzewania
Funkcja szybkiego nagrzewania jest włączona. Zapewnia
ona krótszy czas nagrzewania.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
electrolux 7
Przegląd menu
Menu główne
Pozycja menu Zastosowanie
Auto-pieczenie
Program pieczenia zostaje uruchomiony przez
naciśnięcie symbolu kategorii na panelu sterowa-
nia.
Funkcje pieczenia Zawiera listę funkcji nagrzewania piekarnika.
Menu czyszczenia Funkcje związane z czyszczeniem urządzenia.
Ustawienia podstawowe
Można ich użyć do skonfigurowania innych usta-
wień piekarnika.
Specjalne Dodatkowe funkcje pieczenia.
Podmenu opcji Funkcje pieczenia
Funkcje pieczenia Zastosowanie
Termoobieg Umożliwia równoczesne pieczenie na maksymal-
nie trzech poziomach. Ustawić temperaturę pie-
karnika o 20°C – 40°C niższą od temperatury
funkcji Pieczenie tradycyjne .
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia ciast i mięs na jednym poziomie.
Pizza Służy do pieczenia na jednym poziomie potraw
wymagających intensywniejszego przyrumienie-
nia i potraw z kruchym spodem. Ustawić tempe-
raturę piekarnika o 20°C – 40°C niższą od tem-
peratury funkcji Pieczenie tradycyjne .
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub dro-
biu na jednym poziomie. Nadaje się również do
zapiekania i przyrumieniania.
Turbo grill + rożen obrot. Specjalnie do pieczenia drobiu w temperaturze
190°C – 210°C.
Grill Do grillowania płaskich potraw umieszczonych
na środku rusztu i do opiekania tostów.
Grill + rożen obrot. Do grillowania kurczaka lub małych zwijanych pie-
czeni.
Duży grill Do grillowania płaskich potraw w dużych iloś-
ciach i do opiekania tostów.
Duży grill + rożen obrot. Do grillowania dwóch kurczaków lub jednej zwi-
janej pieczeni.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Termoobieg (niska temp.) Do przyrządzania szczególnie delikatnych, so-
czystych pieczeni
Podmenu dla: Menu czyszczenia
Funkcja Zastosowanie
Pyroliza Służy do czyszczenia piekarnika metodą pirolizy.
Pomoc w czyszczeniu Przypomina różne zalecenia, które należy uwz-
ględnić przed rozpoczęciem czyszczenia piroli-
tycznego. Można ją włączyć lub wyłączyć.
8 electrolux
Funkcja Zastosowanie
Przypominanie o czyszcz. Rozpoznaje kiedy piekarnik wymaga czyszcze-
nia pirolitycznego i powiadamia o tym użytkowni-
ka. Można ją włączyć lub wyłączyć.
Podmenu dla: Specjalne
Funkcja Zastosowanie
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Suszenie Służy do suszenia pokrojonych owoców, np. jab-
łek, śliwek, gruszek oraz warzyw, np. pomido-
rów, cukinii lub grzybów.
Podgrzewanie Służy do podtrzymywania temperatury potraw.
Pasteryzowanie Służy do pasteryzacji warzyw, np. ogórków w za-
lewie w słoikach.
Podgrzewanie talerza Służy do podgrzewania pustych talerzy przed
podaniem.
Podmenu dla: Ustawienia podstawowe
Opcja Zastosowanie
Ustaw godzinę Służy do ustawiania na zegarze aktualnej godziny.
Kontrast wyświetlacza Służy do regulacji ustawień wyświetlacza.
Jasność wyświetlacza Służy do regulacji ustawień wyświetlacza.
Język Umożliwia zmianę języka.
Głośność sygnału Umożliwia zmianę głośności sygnału.
Dźwięki blokady Włącza lub wyłącza dźwięki przycisków.
Alarm/sygnał błędu Włącza lub wyłącza sygnały dźwiękowe alarmów/
błędów.
Filtr zapachu Włącza lub wyłącza funkcję.
Kalibracja Przystosowuje piekarnik do warunków panują-
cych w kuchni, np. po przeprowadzce.
Serwis Pokazuje wersję oprogramowania, konfigurację i
czas pracy.
Ustawienia fabryczne Przywraca ustawienia fabryczne wszystkich pod-
stawowych parametrów.
Obsługę urządzenia umożliwia:
tryb ręczny — ręczne ustawienie funkcji
piekarnika, temperatury i czasu pieczenia.
programy automatyczne — przygoto-
wanie posiłku w przypadku braku wiedzy
i doświadczenia w zakresie pieczenia.
Obsługa menu
Obsługa menu:
1. Włączyć urządzenie.
2. Obrócić pokrętło w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara lub w kierun-
ku przeciwnym, aby wybrać opcję menu.
3.
Nacisnąć OK , aby przejść do podmenu
lub zaakceptować ustawienie.
Włączanie funkcji pieczenia
1. Włączyć urządzenie.
2. Wybrać menu Funkcje pieczenia . Nacis-
nąć OK , aby potwierdzić wybór.
3. Wybrać funkcję pieczenia. Nacisnąć
OK , aby potwierdzić wybór.
4.
Ustawić temperaturę. Nacisnąć OK
,
aby potwierdzić wybór.
Po ustawieniu funkcji: Aby zmienić funk-
cję pieczenia, należy przekręcić pokrętło w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara i nacisnąć OK . Aby zmienić tempe-
raturę, należy przekręcić pokrętło w kierun-
electrolux 9
ku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
nacisnąć OK .
Wskaźnik rozgrzania
Po włączeniu funkcji piekarnika na wyświet-
laczu pojawi się pasek. Pasek sygnalizuje
wzrost temperatury piekarnika.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu urządzenia na wyświetlaczu
pokazany jest poziom ciepła resztkowego.
Ciepło resztkowe można wykorzystać do
utrzymania temperatury potraw.
FUNKCJE ZEGARA
Funkcje zegara
Symbol Funkcja Opis
Minutnik
Służy do odliczania ustawionego czasu (maksimum 2 godziny i
30 minut). Funkcja nie ma wpływu na pracę urządzenia. Można
również korzystać z tej funkcji przy wyłączonym urządzeniu. Us-
tawić czas do odliczania za pomocą pokrętła i nacisnąć OK ,
aby rozpocząć odliczanie.
Czas
Służy do ustawiania czasu działania urządzenia (maksimum 23
godziny i 59 minut).
Koniec
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika (mak-
simum 23 godziny i 59 minut).
Można jednocześnie używać opcji
Czas i Koniec , jeśli urządzenie ma włą-
czyć i wyłączyć się automatycznie w pó-
źniejszym czasie.
W przypadku ustawienia czasu dla funkcji
zegara odliczanie czasu rozpocznie się po
upływie 5 sekund.
Jeśli używane są funkcje zegara Czas i
Koniec , wtedy urządzenie wyłącza
grzałki po upływie 90% ustawionego
czasu. Urządzenie wykorzystuje ciepło
resztkowe, kontynuując proces piecze-
nia do końca ustawionego czasu (3-20
minut).
Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
(wymagane w przypadku opcji Czas i Ko-
niec ).
2.
Nacisnąć kilka razy
, aż na wy-
świetlaczu pojawi się wymagana funkcja
zegara i odpowiedni symbol.
3. Ustawić wymagany czas za pomocą po-
krętła. Nacisnąć OK , aby potwierdzić
wybór.
Po upływie 90% ustawionego czasu zos-
tanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Urządzenie wyłączy się. Na wyświetla-
czu pojawia się komunikat.
4. Nacisnąć pole czujnika lub otworzyć
drzwi, aby wyłączyć sygnał.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Koniec
urządzenie wyłącza się automatycznie.
W przypadku używania termosondy do
mięsa, opcje Czas oraz Koniec nie dzia-
łają.
Wydłużenie czasu
Funkcja Wydłużenie czasu sprawia, że pie-
karnik nadal pracuje po upływie ustawione-
go czasu działania.
Opcja jest dostępna w przypadku wszyst-
kich funkcji piekarnika z włączoną opcją
Czas lub Automatyka wagowa .
Opcja nie jest dostępna w przypadku funk-
cji piekarnika z termosondą do mięsa.
Włączanie funkcji:
1. Gdy upłynie czas pieczenia, zostanie wy-
emitowany sygnał dźwiękowy. Nacisnąć
dowolne pole czujnika.
2. Na wyświetlaczu na pięć minut pojawi
się komunikat opcji Wydłużenie czasu .
3.
Nacisnąć
, aby włączyć.
4. Ustawić okres Wydłużenie czasu . Nacis-
nąć OK , aby potwierdzić wybór.
10 electrolux
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Auto-pieczenie
To urządzenie posiada automatyczne pro-
gramy pieczenia. Kategorie można wybrać
z panelu sterowania. Informacje na temat za-
stosowania kategorii pieczenia z przykłado-
wymi potrawami można znaleźć w oddziel-
nej dołączonej broszurze — można jej uży-
wać jako poradnika. Programy automatycz-
ne wykorzystują wstępnie ustawioną tempe-
raturę, funkcje piekarnika oraz czas.
Ważne! Korzystanie z programów
automatycznych wymaga skalibrowania
urządzenia.
Należy stosować zalecane akcesoria.
Więcej informacji można znaleźć w ta-
belach w rozdziale ze wskazówkami.
Auto-pieczenie — kategorie
Symbol Kategoria
MENU CIAST
MENU PIECZENIA
ł-produkty (ready meals)
Piekarnik, dania specjalne
Pizza
Auto-pieczenie:
1. Włączyć urządzenie
2. Odnaleźć potrawę i kategorię w oddziel-
nej broszurze.
3. Nacisnąć kategorię na panelu sterowa-
nia. Wybrać podkategorię za pomocą
pokrętła.
4. Postępować zgodnie z informacjami na
wyświetlaczu.
UŻYWANIE AKCESORIÓW
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz
potrawy. Gdy mięso osiągnie ustawioną
temperaturę, piekarnik wyłącza się automa-
tycznie.
Ważne! Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne. Zapewnia to
uzyskanie najlepszych rezultatów.
Ostrzeżenie! Termosonda jest gorąca!
Istnieje ryzyko poparzenia! Podczas
wyjmowania końcówki i wtyczki należy
zachować ostrożność.
Aby z niej korzystać, należy ustawić:
Temperatura w urządzeniu.
Temperatura wewnątrz potrawy
Korzystanie z termosondy do mięsa:
1. Umieścić końcówkę termosondy w środ-
kowej części mięsa.
2. Włączyć urządzenie.
3. Włożyć wtyczkę termosondy do gniazda
(patrz opis urządzenia).
4. W ciągu 5 sekund należy ustawić za po-
mocą pokrętła temperaturę wewnątrz
produktu. Zakres temperatury termoson-
dy zaczyna się od 30°C.
5. Ustawić funkcję piekarnika i — w razie
konieczności — temperatur
ę piekarnika.
Urządzenie oblicza przybliżony czas za-
kończenia. Czas zakończenia różni się
w zależności ilości żywności, ustawionej
temperatury piekarnika (minimum
120°C) oraz trybu pracy. Urządzenie ob-
licza czas zakończenia w ciągu około 30
minut. Temperatura wewnątrz produktu
jest wyświetlana począwszy od 30°C.
electrolux 11
W czasie pieczenia termosonda musi
pozostać w mięsie, a jej wtyczka musi
być podłączona do gniazda w urządze-
niu.
6. Gdy temperatura wewnątrz mięsa osiąg-
nie ustawioną wartość, zostanie wyemi-
towany sygnał dźwiękowy. Urządzenie
wyłączy się automatycznie.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
nacisnąć dowolny przycisk.
7. Wyjąć wtyczkę termosondy z gniazdka,
a następnie wyciągnąć produkt z piekar-
nika.
Aby zmienić temperaturę wewnątrz pro-
duktu, należy nacisnąć kilka razy przy-
cisk
, aż pojawi się temperatura
termosondy. Za pomocą pokrętła zmie-
nić temperaturę i nacisnąć OK , aby po-
twierdzić.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygię-
cia na bocznych krawędziach znajdowały
się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół.
Włożyć wsuwane akcesoria między prowad-
nice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie-
karnika posiadają wygięcia na bocz-
nych krawędziach. Krawędzie te oraz
kształt prowadnic zabezpieczają akce-
soria piekarnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia. Wsu-
nąć blachę do pieczenia w prowadnice na
jednym poziomie.
Wkładanie rusztu piekarnika
Ruszt piekarnika posiada małe występy
na spodniej stronie prawej i lewej kra-
wędzi, które zwiększają poziom bezpie-
czeństwa.
Te występy zawsze muszą znajdować się w
tylnej części piekarnika. Wypusty zabezpie-
czają również przed wypadnięciem rusztu
lub blachy.
Przyłożyć ruszt, tak aby nóżki były skierowa-
nie w dół.
Wsunąć ruszt między prowadnice blachy
na wybranym poziomie piekarnika.
Wysoki rant na obrzeżu rusztu zabez-
piecza produkty przed zsunięciem.
Mechaniczna blokada drzwi
Po dostarczeniu urządzenia blokada drzwi
jest wyłączona.
12 electrolux
Włączanie i wyłączanie blokady drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić za-
trzaski. Następnie zdjąć listwę drzwi, po-
ciągając ją ku górze.
2
B
1
2. Włączanie blokady – patrz punkt a. Wy-
łączanie blokady – patrz punkt b.
a) Włączanie blokady drzwi: Wysunąć
dźwignię (1), przesunąć ją o 4 mm w
lewo (2) i wsunąć na miejsce (3).
3
1
2
b) Wyłączanie blokady drzwi:
Demontaż dźwigni: Wysunąć dźwig-
nię (1).
1
Wyjąć osłonę (2) ze spodniej części li-
stwy drzwi (B) i wcisnąć ją (3).
3
2
3. Chwycić z obu stron listwę drzwi (B),
przyłożyć ją do wewnętrznej strony kra-
wędzi drzwi, a następnie wcisnąć listwę
drzwi (B) na ich górną krawędź.
B
Ważne! Na wewnętrznej stronie listwy
drzwi (B), znajduje się prowadnica (C).
Należy ją wsunąć między zewnętrzną szybę
drzwi a narożnik prowadnicy (D). Konieczne
jest zaskoczenie zatrzasku (E).
D
E
C
Aby otworzyć drzwi piekarnika:
1. Trzymać wciśniętą dźwignię.
2. Otworzyć drzwi.
Aby zamknąć drzwi piekarnika:
Zamknąć drzwi bez naciskania dźwigni.
electrolux 13
Wyłączanie blokady drzwi
Aby wyłączyć blokadę drzwi, należy ponow-
nie przesunąć dźwignię w prawo. W tym ce-
lu należy wykonać czynności opisane powy-
żej.
Ważne! Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
Rożen obrotowy
Zakładanie żywności na rożen obrotowy:
Zamocować widelec na rożnie obroto-
wym.
•Następnie nasunąć żywność i drugi wide-
lec.
Żywność powinna znajdować się na
środku rożna obrotowego.
•Dokręcić śruby widelców.
Wsuwanie rożna obrotowego:
•Umieścić blachę do pieczenia na pierw-
szym poziomie od dołu.
Zamocować wspornik rożna obrotowego
na prowadnicy z przodu po prawej stro-
nie (piąty poziom od dołu).
Zacisk musi pozostać wciśnięty, aby
uchwyt był pewnie zamocowany na roż-
nie.
•Umieścić końcówkę rożna w otworze me-
chanizmu obrotowego po lewej stronie tyl-
nej ściany piekarnika, tak aby końcówka
odpowiednio się zablokowała.
•Umieścić rowek z przodu uchwytu w prze-
znaczonym do tego celu nacięciu we
wsporniku rożna obrotowego.
Zdemontować uchwyt.
1
3
5
•Wybrać funkcję rożna obrotowego.
FUNKCJE DODATKOWE
BLOKADA
Funkcja BLOKADA chroni przed przypadko-
wą zmianą funkcji piekarnika.
Włączanie funkcji BLOKADA
1. Włączyć urządzenie.
2. Ustawić funkcję piekarnika.
3.
Nacisnąć kilka razy przycisk
, aż
na wyświetlaczu pojawi się BLOKADA .
4.
Nacisnąć OK , aby potwierdzić wybór.
BLOKADA jest włączona.
Wyłączanie opcji BLOKADA
1.
Nacisnąć
.
2.
Nacisnąć OK , aby potwierdzić wybór.
BLOKADA jest wyłączona.
W przypadku wyłączenia urządzenia
BLOKADA również zostaje wyłączona.
BLOKADA
Funkcja BLOKADA chroni przed przypadko-
wym uruchomieniem urządzenia.
14 electrolux
Włączanie funkcji BLOKADA
1. Włączyć urządzenie. Nie ustawiać żad-
nych funkcji lub ustawień piekarnika.
2.
Dotknąć jednocześnie
i , aż na
wyświetlaczu pojawi się komunikat.
Wyłączanie funkcji BLOKADA
1. Wykonać ponownie powyższe czynnoś-
ci.
Filtr zapachu
Funkcję Filtr zapachu można uruchomić w
menu Ustawienia podstawowe . Funkcja
działa podczas pieczenia ciasta jak i pod-
czas pieczenia mięsa.
Filtr zapachu do działania wykorzystuje
dodatkową energię.
Filtr zapachu: Przeprowadza czy-
szczenie automatycznie co 100 godzin.
Nawet jeśli ta funkcja zostanie wyłączo-
na w menu.
Funkcja zawsze jest włączona podczas
czyszczenia pirolitycznego.
Samoczynne wyłączenie
Jeśli przed upływem oznaczonego cza-
su piekarnik nie zostanie wyłączony lub
jeśli ustawienie grzania nie zostanie
zmienione, piekarnik wyłączy się samo-
czynnie.
Piekarnik wyłącza się samoczynnie w
zależności od ustawionej temperatury:
30 – 120°C po 12,5 godz.
120 – 200°C po 8,5 godz.
200 – 250°C po 5,5 godz.
Powyżej 250°C: po 3 godz.
Ponowne włączanie po samoczynnym
wyłączeniu
Nacisnąć OK .
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chłodzą-
cy włącza się automatycznie, aby chłodzić
powierzchnie urządzenia. Po wyłączeniu
urządzenia wentylator chłodzący działa je-
szcze przez pewien czas, dopóki urządze-
nie nie ostygnie.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Auto-pieczenie
MENU CIAST
Rodzaj potrawy do
przygotowania
Naczynia kuchenne Akcesoria Uwagi
Biszkopt Tortownica Ruszt Nie smarować lub na-
smarować bardzo ma-
łą ilością tłuszczu
Biszkopt : Płaskie bisz-
kopty, rolada biszkop-
towa
- - Pieczenie tradycyjne
Ciasto drożdżowe - Blacha do pieczenia 1 szt.
Ciasto na blasze - Blacha do pieczenia Całkowicie napełniona
blacha do ciasta, bez
blachy do pieczenia
mięsa
Ciasto w foremce Forma do ciasta Ruszt żne typy ciast pie-
czone w formach
Ciasto w foremce :
Ciasta kruche
- - Pieczenie tradycyjne
electrolux 15
Rodzaj potrawy do
przygotowania
Naczynia kuchenne Akcesoria Uwagi
Tarta Forma do tarty
Tortownica
Ruszt Ciasta z niewielką iloś-
cią przybrania na wierz-
chu, np. z dżemem
Placek/quiche Forma na wypieki typu
Quiche
Tortownica
Forma do tarty
Ruszt -
Strudel - Blacha do pieczenia 1 szt.
Ciasto owocowe Forma kwadratowa
Tortownica
Ruszt Z bakaliami
Ciastka
Słodkie / Słone
- blacha do pieczenia Kilka sztuk
Chleb : Foremka do
ciasta
Forma do chleba Ruszt 1 forma
Chleb : Blacha do cias-
ta
- Blacha do pieczenia 1 forma
Placek chlebowy - Blacha do pieczenia 1 lub 2 szt.
(np. bagietki)
Bułki : Bułeczki obiado-
we
- Blacha do pieczenia Kilka mniejszych sztuk
Bułki : Bułeczki desero-
we
- Blacha do pieczenia Kilka mniejszych sztuk,
np. słodkie bułki droż-
dżowe
Ciasto specjalne : Bisz-
kopt
- - Angielska specjalność
Ważne! Ciastka i ciasteczka należy piec w
tradycyjny sposób!
MENU PIECZENIA
Wołow./dziczyz./jagnięc.
Rodzaj Naczynia kuchenne Akcesoria Uwagi
Karczek wołowy Ociekacz do tłuszczu Sonda do mięsa, bla-
cha głęboka
Wybrać żądany sto-
pień wypieczenia
(krwisty, średnio wypie-
czony lub dobrze wy-
pieczony)
Wołowina po skandy-
naw.
Ociekacz do tłuszczu Sonda do mięsa, bla-
cha głęboka
Wybrać żądany sto-
pień wypieczenia
(krwisty, średnio wypie-
czony lub dobrze wy-
pieczony)
Pieczeń wołowa Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
Pieczeń jagnięca śred-
nia
Ociekacz do tłuszczu Sonda do mięsa, bla-
cha głęboka
-
Pieczeń jagnięca Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
Karczek z dziczyzny Ociekacz do tłuszczu Sonda do mięsa, bla-
cha głęboka
-
Pieczeń z dziczyzny Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
16 electrolux
Drób/ryba
Rodzaj Naczynia kuchenne Akcesoria Uwagi
Filet drobiowy Ociekacz do tłuszczu Sonda do mięsa, bla-
cha głęboka
-
Kurczak cały Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
Indyk cały Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
Kaczka cała Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
Gęś cała Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
Cała ryba Ociekacz do tłuszczu Sonda do mięsa, bla-
cha głęboka
-
Wieprzowina/cielęcina
Rodzaj Naczynia kuchenne Akcesoria Uwagi
Karczek wieprzowy Ociekacz do tłuszczu Sonda do mięsa, bla-
cha głęboka
-
Pieczeń wieprzowa Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
Karczek cielęcy Ociekacz do tłuszczu Sonda do mięsa, bla-
cha głęboka
-
Pieczeń cielęca Ociekacz do tłuszczu Blacha głęboka Ustawić wagę
ł-produkty (ready meals)
Rodzaj Naczynia kuchenne Akcesoria Uwagi
Mrożone prod. ziem-
niaczane
- Blacha do pieczenia żne dania gotowe,
frytki, pieczone ziem-
niaki, krokiety itp.
Ciasta mrożone Słod-
kie / Słone
- Blacha do pieczenia Kilka mniejszych sztuk
Ciasta świeże Słodkie /
Słone
- Blacha do pieczenia Kilka mniejszych sztuk
Bułki/bagietki Mrożonki - Blacha do pieczenia Kilka mniejszych sztuk
Bułki/bagietki Nie mro-
żone
- Blacha do pieczenia -
Mrożona ryba/mięso :
Zapiekana ryba
Naczynie żaroodporne Ruszt -
Mrożona ryba/mięso :
Panierowana ryba/mię-
so
- Blacha do pieczenia Kilka mniejszych sztuk,
np. paluszki rybne, cor-
don bleu
Mrożony placek/quiche - Blacha do pieczenia -
Dania ziemniaczane
Mrożonki / Produkty
świeże
Naczynie żaroodporne Ruszt -
Makarony Mrożonki /
Produkty świeże
Naczynie żaroodporne Ruszt -
Dania z ryżem Mrożon-
ki / Produkty świeże
Naczynie żaroodporne Ruszt Ryż wstępnie podgoto-
wany
Dania warzywne Mro-
żonki / Produkty świeże
Naczynie żaroodporne Ruszt -
electrolux 17
Rodzaj Naczynia kuchenne Akcesoria Uwagi
Mrożony placek - Blacha do pieczenia 1 lub 2 szt.
Przekąski - Blacha do pieczenia Kilka mniejszych sztuk
Piekarni, dana specjalne , domowe
Rodzaj Naczynia kuchenne Akcesoria Uwagi
Zapiekanka rybna :
Brytfanna
Naczynie żaroodporne Ruszt > 4 cm
Zapiekanka rybna Pła-
skie naczynie do piecz.
Naczynie żaroodporne Ruszt < 4 cm
Dania ziemniaczane Naczynie żaroodporne Ruszt -
Makarony Naczynie żaroodporne Ruszt Posypać startym par-
mezanem pod koniec
pieczenia
Dania warzywne Naczynie żaroodporne Ruszt -
Dania z ryżem Naczynie żaroodporne Ruszt Ryż wstępnie podgoto-
wany
Dania słodkie Naczynie żaroodporne Ruszt -
Suflet : Jedna duża for-
ma do ciasta
Naczynie żaroodporne Ruszt -
Suflet : Małe foremki
do ciasta
W małych foremkach Ruszt Kilka foremek
Zapiekanki Naczynie żaroodporne Ruszt Posypać startym par-
mezanem pod koniec
pieczenia
Pizza
Rodzaj Akcesoria Uwagi
Świeża pizza Gruba Blacha do pieczenia Grube ciasto, dużo dodatków
(styl amerykański)
Świeża pizza Cienka Blacha do pieczenia Cienkie ciasto, mało dodatków
(styl włoski)
Świeża pizza Calzone Blacha do pieczenia -
Mrożona pizza Podpieczona Blacha do pieczenia Spód do pizzy, częściowo pod-
pieczony, bez innych dodatków
Mrożona pizza Nie podpieczona Blacha do pieczenia Bez innych dodatków
Mrożona pizza Calzone Blacha do pieczenia -
Świeża pizza podpieczona Blacha do pieczenia -
Przekąska typu pizza Blacha do pieczenia -
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach są jedynie orientacyjne. Za-
leżą od przepisu, jakości i ilości używa-
nych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec ina-
czej niż urządzenie używane dotychczas.
Z tego powodu zaleca się dostosowanie
ustawień (temperatura, czas pieczenia) i
poziomów pieczenia zgodnie z wartościa-
mi podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
18 electrolux
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury.żnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wy-
starczająco przyrumie-
niony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenie ciasta
Poziomy umieszczania potraw
Funkcja Pieczenie tradycyjne umożliwia
pieczenie tylko na jednym poziomie.
Podczas korzystania z funkcji Termoo-
bieg do piekarnika można włożyć równo-
cześnie od jednej do trzech blach do pie-
czenia.
Tabele pieczenia ciast
Pieczenie w formach (na jednym poziomie)
Rodzaj wypieku Funkcja pie-
czenia
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Kołacz lub słodkie bułeczki
maślane
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Tort biszkoptowy/Ciasto z
owocami
Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biszkopt Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
electrolux 19
Rodzaj wypieku Funkcja pie-
czenia
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Biszkopt Pieczenie trady-
cyjne
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód placka Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Tarta jabłkowa (zakryta) Pieczenie trady-
cyjne
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy o średnicy
20 cm, ustawione po przekąt-
nej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy o średnicy
20 cm, ustawione po przekąt-
nej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 1:10 - 1:30
Wypieki pikantne (np. quiche) Termoobieg 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Sernik Pieczenie trady-
cyjne
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Ciasta/Ciastka/Chleb - pieczone na blasze (na jednym poziomie)
Rodzaj wypieku Funkcja pie-
czenia
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Chałka drożdżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodzeniowa
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 180 0:40 -1:00
Chleb (chleb żytni)
1)
- najpierw
- następnie
Pieczenie trady-
cyjne
1 -
230
160 - 180
-
0:25
0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/eklerki
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z posypką/kruszonką,
suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto migdałowe/ciasta cu-
krowe
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Ciasto z owocami – drożdżo-
we/biszkoptowe
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Ciasto z owocami – drożdżo-
we/biszkoptowe
2)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:35 - 0:50
Ciasto kruche z owocami Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasto drożdżowe z delikatny-
mi dodatkami (np. twarogiem,
kremem, słodkim sosem)
1)
Pieczenie trady-
cyjne
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością dodat-
ków)
1)2)
Termoobieg 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spodzie)
1)
Termoobieg 1 200 - 220 0:10 - 0:25
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOC69400X Instrukcja obsługi

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Instrukcja obsługi