Zanussi ZOB35712XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi 2
SK
Návod na používanie 22
SL
Navodila za uporabo 39
Piekarnik
Rúra
Pečica
ZOB35712BK
ZOB35712WK
ZOB35712XK
ZOB535712X
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ 4
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Funkcje zegara _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Korzystanie z akcesoriów _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Dodatkowe funkcje _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ 10
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Dane techniczne _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie
odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nie-
prawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję
wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro-
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied-
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń-
stwo.
•Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem. Dzieci
poniżej 3 lat nie wolno pozostawiać bez opieki w pobliżu urzą-
dzenia.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
2
www.zanussi.com
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, za-
leca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego mo-
że dokonać tylko wykwalifikowana osoba.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa.
Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze
używać rękawic kuchennych.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłą-
czyć je od zasilania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie-
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć najpierw
ich przedni
ą, a następnie tylną część od bocznych ścianek. Za-
montować prowadnice blach w odwrotnej kolejności.
•Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bezpie-
czeństwa musi go wymienić producent, autoryzowany serwis
lub inna wykwalifikowana osoba.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do wy-
miany żarówki należy upewnić się, że urządzenie zostało wyłą-
czone.
3
www.zanussi.com
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie wykwalifikowana
osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzone-
go urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenosze-
nia urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie.
Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdu-
jące się obok urządzenia i nad nim spełnia-
ły odpowiednie wymogi bezpieczeństwa.
•Boki urządzenia powinny sąsiadowa
ć z
urządzeniami lub meblami o tej samej wy-
sokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłą-
czeniu elektrycznym podane na tabliczce
znamionowej są zgodne z parametrami in-
stalacji zasilającej. W przeciwnym razie na-
leży skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamon-
towanych gniazd elektrycznych z uziemie-
niem.
•Nie stosować rozgałęźników ani przedłuża-
czy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymia-
nę uszkodzonego przewodu zasilającego
należy zlecić przedstawicielowi serwisu lub
wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują-
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki sposób,
aby nie można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektryczne-
go dopiero po zakończeniu instalacji. Nale-
ży zadbać o to, aby po zakończeniu instala-
cji urządzenia wtyczka przewodu zasilają-
cego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ci
ągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączni-
ków automatycznych, bezpieczników topi-
kowych (typu wykręcanego – wyjmowanych
z oprawki), wyłączników różnicowo-prądo-
wych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłącze-
nie urządzenia od zasilania na wszystkich
biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące minimum 3
mm.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, oparzeniem lub wybuchem.
•Z urządzenia należy korzystać w warun-
kach domowych.
•Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
•Upewnić się, że otwory wentylacyjne są
drożne.
4
www.zanussi.com
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
•Gdy urządzenie pracuje, należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Mo-
że dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
•Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą-
dzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
•Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi
powinny być zamknięte.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządze-
nia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie mie-
szanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliż
ać do niego iskrzących przed-
miotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Ostrzeżenie! Występuje ryzyko
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
– nie należy kłaść naczyń ani innych przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia;
– nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo-
średnio na dnie urządzenia;
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakończe-
niu pieczenia.
– Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na dzia-
łanie urz
ądzenia. Nie stanowi to wady w ro-
zumieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy uży-
wać głębokiej blachy. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elektrycz-
nego.
•Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wystę-
puje zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach
urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie-
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachowa
ć ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
•Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produktów
ściernych, myjek do szorowania, rozpusz-
czalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa umieszczo-
nych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastoso-
wana w tym urz
ądzeniu jest przeznaczona
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie na-
leży używać jej do oświetlania pomie-
szczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
5
www.zanussi.com
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy odłączyć urządzenie od źdła zasi-
lania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
•Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemoż-
liwić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia
w urządzeniu.
Opis urządzenia
7
6
13
12
8
9
10
11
5
4
1
2
3
32 53 41
1
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2
Wskaźnik zasilania
3
Sterowanie elektroniczne
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Wskaźnik temperatury
6
Grill
7
Oświetlenie piekarnika
8
Wentylator
9
Otwór do zamocowania rożna obrotowe-
go
10
Zbiornik systemu czyszczenia wodą
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Tabliczka znamionowa
13
Poziomy umieszczenia potrawy
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Aluminiowa blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Blacha do pieczenia/opiekania mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbie-
rania skapującego tłuszczu.
Rożen obrotowy
Do pieczenia większych kawałków mięsa i
drobiu.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasila-
nia lub po wystąpieniu przerwy w zasilaniu
będzie migał wskaźnik aktualnej godziny.
Nacisnąć przycisk + lub -, aby ustawić prawid-
łowy czas.
6
www.zanussi.com
Po upływie około pięciu sekund miganie usta-
nie, a na wyświetlaczu będzie widoczna usta-
wiona aktualna godzina.
Aby zmienić ustawienie czasu, należy
nacisnąć kilkakrotnie
, aż wskaźnik
aktualnej godziny zacznie migać. Nie można
ustawiać w tym samym czasie funkcji Czas
lub Koniec .
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w
celu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Wybrać funkcję
i ustawić maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na jed-
ną godzinę.
3.
Wybrać funkcję
i ustawić maksymalną
temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na dzie-
sięć minut.
5.
Wybrać funkcję
i ustawić maksymalną
temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na dzie-
sięć minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normalne
zjawisko. Należy zapewnić wystarczający do-
pływ świeżego powietrza.
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokręt-
ło. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka w celu wybrania żądanej funkcji.
Gdy urządzenie jest włączone, świeci się
wskaźnik zasilania.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
temperatura w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i po-
krętło regulacji temperatury do położenia
wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłącze-
nia
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekar-
nika
Umożliwia oświetlenie wnętrza piekarnika, gdy nie jest włączona funkcja
pieczenia.
Pieczenie tradycyj-
ne/Czyszczenie wo-
dą
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jednocześnie dzia-
łają górna i dolna grzałka.
Więcej informacji na temat funkcji czyszczenia wodą znajduje się w roz-
dziale „Konserwacja i czyszczenie”.
7
www.zanussi.com
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Grzałka dolna Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tylko dolna grzałka.
Grill
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw na środku rusztu. Do
przyrządzania tostów.
Grill + rożen obrot. Do grillowania mięsa, w tym kebabów i mniejszych kawałków mięsa.
Pizza
Do pieczenia pizzy, quiche i placków. Grzałka grilla i dolna grzałka za-
pewniają bezpośredni dopływ ciepła, natomiast wentylator wymusza
obieg gorącego powietrza wspomagającego pieczenie dodatków lub
nadzienia.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagających jedna-
kowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przenikania za-
pachów.
Rozmrażanie
Do rozmrażania potraw. Pokrętło regulacji temperatury musi znajdować
się w położeniu wyłączenia.
Funkcje zegara
Sterowanie elektroniczne
345
2 11
1
Wskaźniki funkcji
2
Wskazanie czasu
3
Przycisk +
4
Przycisk wyboru
5
Przycisk -
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja ta nie ma wpływu na działanie
piekarnika.
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia.
Koniec Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
8
www.zanussi.com
Istnieje możliwość jednoczesnego użycia
funkcji Czas
i Koniec , jeśli urzą-
dzenie ma włączyć się i wyłączyć automatycz-
nie w późniejszym czasie. Najpierw należy
ustawić funkcję Czas
, a następnie Koniec
.
Ustawianie funkcji zegara
1.
Dla funkcji Czas
i Koniec należy
ustawić funkcję piekarnika oraz tempera-
turę. Nie jest to konieczne przy korzysta-
niu z funkcji minutnika
.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru, aż
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji
zegara.
3. Nacisnąć + lub -, aby ustawić czas dla żą-
danej funkcji zegara.
Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik us-
tawionej funkcji zegara. Gdy upłynie usta-
wiony czas, wskaźnik zacznie migać i
przez dwie minuty będzie emitowany syg-
nał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Ko-
niec
, urządzenie wyłączy się automa-
tycznie.
4. Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i po-
krętło temperatury w położeniu wyłącze-
nia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru, aż
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk -.
Funkcja zegara wyłączy się po kilku se-
kundach.
Korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Rożen obrotowy
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas korzystania z rożna
obrotowego. Widelce oraz pręt rożna są ostre.
Występuje zagrożenie skaleczeniem.
Ostrzeżenie! Podczas wyjmowania
rożna obrotowego należy korzystać z
rękawic do pieczenia. Rożen obrotowy i grill
są gorące. Występuje zagrożenie
poparzeniem.
1 2
4
3
1
Rama rożna obrotowego
2
Widelce
3
Pręt
4
Uchwyt
1. Nałożyć uchwyt na pręt rożna obrotowe-
go.
2. Umieścić blachę do pieczenia na najniż-
szym poziomie piekarnika.
3. Umieścić ramę rożna obrotowego na trze-
cim poziomie piekarnika licząc od dołu.
9
www.zanussi.com
4. Założyć pierwszy widelec na pręt, a na-
stępnie nałożyć mięso na rożen obrotowy
i założyć drugi widelec.
5. Dokręcić widelce za pomocą śrub.
6. Włożyć końcówkę pręta w otwór przezna-
czony do mocowania rożna obrotowego.
Patrz „Opis urządzenia”.
7. Założyć przednią część pręta na ramę
rożna obrotowego.
8. Zdjąć uchwyt rożna obrotowego.
9. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika w po-
zycji rożna obrotowego. Rożen obrotowy
zacznie się obracać.
10. Ustawić odpowiednią temperaturę. Patrz
tabele pieczenia.
Jeśli funkcja zegara (Czas lub Koniec)
zakończy działanie, a użytkownik nie wy-
łączy urządzenia, rożen obrotowy będzie nad-
al działał.
Dodatkowe funkcje
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby utrzy-
mać powierzchnie urządzenia w niskiej tem-
peraturze. Po wyłączeniu urządzenia wentyla-
tor chłodzący kontynuuje działanie do czasu
schłodzenia urządzenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub usz-
kodzone podzespoły mogą spowodować nie-
bezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby te-
mu zapobiec, piekarnik wyposażono w ter-
mostat bezpieczeństwa, który w razie potrze-
by wyłącza zasilanie. Po obniżeniu tempera-
tury piekarnik automatycznie włączy się po-
nownie.
Przydatne rady i wskazówki
•Potrawy można umieszczać w urządzeniu
na pięciu różnych poziomach. Poziomy
umieszczania potraw liczy się od dołu.
•Urządzenie wyposażono w specjalny układ
obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji pa-
ry. System ten, dzięki obecności pary,
umożliwia przygotowanie delikatnych po-
traw z chrupiącą skórką. Zmniejsza on do
minimum czas pieczenia i zużycie energii.
•Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest to
normalne zjawisko. Otwierając drzwi pod-
10
www.zanussi.com
czas pieczenia, należy zawsze odsunąć się
od urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania pary wodnej, należy uruchamiać
urządzenie na 10 minut przed rozpoczę-
ciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani nie zakrywać jego elementów folią alu-
miniową. Może to wpłynąć na efekty pie-
czenia i spowodować uszkodzenie emalio-
wanej powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego cza-
su pieczenia.
•Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy
używać głę
bokiej blachy, aby nie dopuścić
do trwałego zabrudzenia piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać oko-
ło 15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie
wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej bla-
chy wlać nieco wody. Aby zapobiec groma-
dzeniu się dymu, należy dolewać wody po
trochu, za każdym razem, gdy wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować
wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć najlep-
sze ustawienia (mocy grzania, czasu piecze-
nia itp.) dla posiadanych naczyń, przepisów i
ilości potraw pieczonych przy użyciu omawia-
nego urządzenia.
Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Ciasta ucierane 2 170 3 (2 i 4) 160 45 - 60 W foremce do
ciasta
Kruche ciasto 2 170 3 (2 i 4) 160 20 - 30 W foremce do
ciasta
Sernik 1 170 2 165 60 - 80 W 26 cm foremce
do ciasta
Ciasto z jabłka-
mi (szarlotka)
2 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 80 - 100 W dwóch 20 cm
foremkach do
ciasta ustawio-
nych na ruszcie
1)
Strudel 3 175 2 150 60 - 80 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarta z dżemem 2 170 2 (po lewej i
po prawej)
165 30 - 40 W 26 cm foremce
do ciasta
11
www.zanussi.com
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Biszkopt 2 170 2 160 50 - 60 W 26 cm foremce
do ciasta
Keks/ciasto
owocowe
2 160 2 150 90 - 120 W 20 cm foremce
do ciasta
1)
Ciasto ze śliw-
kami
1 175 2 160 50 - 60 W formie do chle-
ba
1)
Małe ciasteczka
– jeden poziom
3 170 3 140 -
150
20 - 30 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Małe ciasteczka
– dwa poziomy
- - 2 i 4 140 -
150
25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Małe ciasteczka
– trzy poziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
30 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/cias-
ta przekładane –
jeden poziom
3 140 3 140 -
150
30 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/cias-
ta przekładane –
dwa poziomy
- - 2 i 4 140 -
150
35 - 40 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/cias-
ta przekładane –
trzy poziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
35 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Bezy – jeden
poziom
3 120 3 120 80 - 100 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Bezy – dwa po-
ziomy
- - 2 i 4 120 80 - 100 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Drożdżówki 3 190 3 190 12 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Eklery – jeden
poziom
3 190 3 170 25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Eklery – dwa po-
ziomy
- - 2 i 4 170 35 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarty płaskie 2 180 2 170 45 - 70 W 20 cm foremce
do ciasta
Ciasto owocowe 1 160 2 150 110 - 120 W 24 cm foremce
do ciasta
Biszkopt królo-
wej Wiktorii
1 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 50 - 60 W 20 cm foremce
do ciasta
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
12
www.zanussi.com
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Biały chleb 1 190 1 190 60 - 70 1 - 2 bochenki po
500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 180 30 - 45 W formie do chle-
ba
Bułki 2 190 2 (2 i 4) 180 25 - 40 6 - 8 bułek na bla-
sze do pieczenia
ciasta
1)
Pizza 1 230 -
250
1 230 -
250
10 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta lub
głębokiej blasze
1)
Babeczki 3 200 3 190 10 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
ZAPIEKANKI
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Zapiekanka ma-
karonowa
2 200 2 180 40 - 50 W formie
Zapiekanka wa-
rzywna
2 200 2 175 45 - 60 W formie
Quiche 1 180 1 180 50 - 60
W formie
1)
Lasagne 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
Cannelloni 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIĘSO
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Wołowina 2 200 2 190 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzowina 2 180 2 180 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 2 190 2 175 90 - 120 Na ruszcie
13
www.zanussi.com
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Pieczeń wołowa,
lekko wypieczo-
na
2 210 2 200 50 - 60 Na ruszcie
Pieczeń wołowa,
średnio wypie-
czona
2 210 2 200 60 - 70 Na ruszcie
Pieczeń wołowa,
dobrze wypie-
czona
2 210 2 200 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 120 - 150 Ze skórą
Goleń wieprzo-
wa
2 180 2 160 100 - 120 2 sztuki
Jagnięcina 2 190 2 175 110 - 130 Udziec
Kurczak 2 220 2 200 70 - 85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210 - 240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120 - 150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150 - 200 W całości
Królik 2 190 2 175 60 - 80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150 - 200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90 - 120 W całości
RYBY
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe-
ratura
(°C)
Poziom pie-
karnika
Tempe-
ratura
(°C)
Pstrąg/dorada 2 190 2 175 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/łosoś 2 190 2 175 35 - 60 4 - 6 filetów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia należy
nagrzewać wstępnie pusty piekarnik
przez 10 minut.
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki (g) Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 4 maks. 12-15 12-14
14
www.zanussi.com
Ilość Grill Czas pieczenia (min)
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki (g) Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
1. strona 2. strona
Befsztyki 4 600 4 maks. 10-12 6-8
Kiełbaski 8 - 4 maks. 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 4 maks. 12-16 12-14
Kurczak (połówki) 2 1000 4 maks. 30-35 25-30
Kebaby 4 - 4 maks. 10-15 10-12
Pierś z kurczaka 4 400 4 maks. 12-15 12-14
Hamburger 6 600 4 maks. 20-30 -
Filet rybny 4 400 4 maks. 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 - 4 maks. 5-7 -
Tosty 4-6 - 4 maks. 2-4 2-3
Rożen obrotowy
Przed rozpoczęciem pieczenia należy
nagrzewać wstępnie pusty piekarnik
przez 10 minut.
RODZAJ POTRAWY (g) Poziom piekarni-
ka
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min)
Drób 1000 2 250 50 – 60
Pieczeń 800 2 250 50 – 60
Rozmrażanie
RODZAJ PO-
TRAWY
(g)
Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas roz-
mrażania (min)
Uwagi
Kurczak 1000 100 - 140 20 - 30
Położyć kurczaka na odwró-
conym spodku i umieścić na
dużym talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu.
Mięso 1000 100 - 140 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu.
Mięso 500 90 - 120 20 - 30
Obrócić po upływie połowy
czasu.
Pstrąg 150 25 - 35 10 - 15 -
Truskawki 300 30 - 40 10 - 20 -
Masło 250 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 200 80 - 100 10 - 15
Także lekko zmrożona śmie-
tana daje się dobrze ubić.
Tort 1400 60 60 -
15
www.zanussi.com
Suszenie - termoobieg
Umieścić papier do pieczenia na ruszcie pie-
karnika.
WARZYWA
RODZAJ POTRA-
WY
Poziom piekarnika
Temperatura (°C) Czas (godz.)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Papryka 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Warzywa na zupę 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Grzyby 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Zioła 3 1/4 40 - 50 2 - 3
OWOCE
RODZAJ POTRA-
WY
Poziom piekarnika
Temperatura (°C) Czas (godz.)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Morele 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Krojone jabłka 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Gruszki 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
•Przód urządzenia należy myć miękką ście-
reczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
płynu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych
należy używać zwykłego płynu do mycia
naczyń.
•Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze
piekarnika. Dzięki temu można łatwiej usu-
nąć zabrudzenia i uniknąć ich przypalenia.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy
usuwać za pomocą specjalnego środka do
czyszczenia piekarników.
•Po każdym użyciu akcesoriów piekarnika
należy je wyczy
ścić i pozostawić do wy-
schnięcia. Do czyszczenia należy użyć
miękkiej ściereczki zwilżonej ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno
czyścić agresywnymi środkami, ostrymi
przedmiotami ani myć w zmywarce. Może
to spowodować uszkodzenie powłoki nie-
przywierającej.
Urządzenia wykonane ze stali nie-
rdzewnej lub aluminium:
Drzwi piekarnika należy czyścić wyłącznie za
pomocą wilgotnej gąbki. Osuszyć miękką
ściereczką.
Nie należy używać myjek stalowych, kwasów
ani produktów ściernych, ponieważ mogą one
uszkodzić powierzchnię piekarnika. Panel ste-
rowania piekarnika należy czyścić stosując
się do tych samych zaleceń.
Czyszczenie uszczelki drzwi
•Należy regularnie sprawdzać uszczelkę
drzwi. Uszczelka drzwi jest założona wokół
obramowania komory piekarnika. Nie wolno
korzystać z urządzenia, je
śli uszczelka
16
www.zanussi.com
drzwi jest uszkodzona. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
•Aby wyczyścić uszczelkę drzwi, należy za-
poznać się z ogólnymi informacjami na te-
mat czyszczenia.
Prowadnice blach
W celu wyczyszczenia bocznych ścianek
można wymontować prowadnice blach.
Demontaż prowadnic blach
1
Odciągnąć przed-
nią część prowadnic
blach od bocznej
ścianki.
2
1
2
Odciągnąć tylną
część prowadnic
blach od bocznej
ścianki i wyjąć je.
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrotnej
kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach mu-
szą być skierowane do przodu.
Czyszczenie wodą
System czyszczenia wodą wykorzystuje parę,
aby ułatwiać usuwanie pozostałości tłuszczu i
resztek żywności z piekarnika.
1. Wlać 300 ml wody do zbiornika systemu
czyszczenia wodą na dnie komory piekar-
nika.
2.
Wybrać funkcję piekarnika
.
3. Ustawić temperaturę 90°C.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 30
minut.
5. Wyłączyć urządzenie i zaczekać, aż os-
tygnie.
6. Gdy urządzenie ostygnie, wyczyścić wew-
nętrzne powierzchnie komory piekarnika
szmatką.
Ostrzeżenie! Przed dotknięciem
urządzenia należy upewnić się, że jest
ono chłodne. Występuje zagrożenie
poparzeniem.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas wymiany żarówki oświetlenia
piekarnika. Występuje zagrożenie porażeniem
prądem.
Przed wymianą żarówki oświetlenia
piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik obwodu.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby zapobiec uszkodzeniu żarówki i
szklanego klosza.
Aby uniknąć zabrudzenia żarówki halogeno-
wej tłuszczem, należy chwytać ją przez
szmatkę.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią
do piekarnika, odporną na działanie wy-
sokich temperatur do 300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Czyszczenie drzwi piekarnika
W drzwiach piekarnika znajdują się dwie szy-
by. Drzwi piekarnika i wewnętrzne szyby moż-
na wymontować w celu ich wyczyszczenia.
Jeśli drzwi nie zostaną uprzednio zde-
montowane, mogą się gwałtownie za-
mknąć podczas wyjmowania z nich szyby
wewnętrznej.
Uwaga! Nie używać urządzenia bez
szyb.
17
www.zanussi.com
1
Otworzyć całko-
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró-
cić dźwignie umie-
szczone na obu za-
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Następ-
nie pociągając drzwi
do siebie, wyjąć je z
mocowania.
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz-
chni przykrytej mięk-
ką szmatką.
5
Zwolnić system
blokujący, aby wy-
montować wewnętrz-
ną szybę.
90°
6
Obrócić dwa ele-
menty mocujące o
90° i wyjąć je z
gniazd.
1
2
7
Ostrożnie pod-
nieść (krok 1) i wyjąć
(krok 2) szybę.
Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Os-
trożnie wytrzeć szybę do sucha.
Montaż szyby i drzwi
Po umyciu należy najpierw włożyć szybę, a
następnie zamontować drzwi piekarnika. Wy-
konać powyższe czynności w odwrotnej kolej-
ności.
Nadruk na szybie powinien być skierowany ku
wewnętrznej stronie drzwi. Należy sprawdzić,
czy po zamontowaniu powierzchnia obramo-
wania szyby w miejscu nadruku nie jest
szorstka w dotyku.
Upewnić się, że wewnętrzna szyba została
osadzona prawidłowo. Patrz ilustracja.
Co zrobić, gdy…
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
18
www.zanussi.com
Problem Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się. Urządzenie jest wyłączone. Włączyć urządzenie.
Piekarnik nie nagrzewa się. Nie jest ustawiona aktualna go-
dzina.
Ustawić aktualną godzinę.
Piekarnik nie nagrzewa się. Nie wprowadzono wymaganych
ustawień.
Sprawdzić, czy wprowadzono
prawidłowe ustawienia.
Piekarnik nie nagrzewa się. Zadziałał bezpiecznik w skrzynce
bezpieczników.
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Nie działa oświetlenie piekarnika. Żarówka oświetlenia piekarnika
jest przepalona.
Wymienić żarówkę.
Na wyświetlaczu widoczne jest
wskazanie 12.00.
Wystąpiła przerwa w zasilaniu. Ustawić aktualną godzinę.
Na potrawach i w piekarniku
osiada skroplona para wodna.
Potrawa pozostawała zbyt długo
w piekarniku.
Nie należy pozostawiać potraw w
piekarniku dłużej niż przez 15-20
minut po zakończeniu pieczenia.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub punktem serwisowym.
Dane niezbędne dla punktu serwisowego
znajdują się na tabliczce znamionowej. Tab-
liczka znamionowa znajduje się na przednim
obramowaniu komory urządzenia.
Zaleca się wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Dane techniczne
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
19
www.zanussi.com
Zabudowa urządzenia
573
594
5
589
558
548
20
min. 550
20
590
min. 560
min. 550
min. 560
600
20
A
B
Instalacja elektryczna
Ostrzeżenie! Instalację elektryczną musi
wykonać wykwalifikowana osoba.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za nieprzestrzeganie zaleceń dotyczą-
cych bezpieczeństwa, które zawarto w roz-
dziale „Informacje dotyczące bezpieczeń-
stwa”.
Urządzenie wyposażono w przewód zasilają-
cy oraz wtyczkę.
20
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Zanussi ZOB35712XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach