Progress PBN1320X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik do zabudowy
PBN 1320
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Przed pierwszym użyciem 5
Eksploatacja 6
Wskazówki i tabele pieczenia 8
Konserwacja i czyszczenie 13
Co zrobić, gdy… 17
Dane techniczne 18
Instalacja 18
Utylizacja 21
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Niniejszą instrukcję obsługi należy za-
wsze przechowywać w pobliżu urządze-
nia. W razie sprzedaży lub przekazania
urządzenia innemu użytkownikowi bądź
w razie przeprowadzki i pozostawienia
go na miejscu, należy pamiętać o tym,
aby nowy użytkownik miał dostęp do in-
strukcji obsługi oraz wszystkich dodat-
kowych informacji.
Niniejsze ostrzeżenia mają na celu za-
pewnienie bezpieczeństwa użytkowni-
kowi i domownikom. W związku z tym,
należy je uważnie przeczytać przed in-
stalacją i/lub użyciem urządzenia.
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
muszą być wykonane przez wykwalifiko-
waną osobę zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Poniżej instrukcji dla użytkow-
nika podano opis poszczególnych czyn-
noś
ci, jakie należy wykonać podczas in-
stalowania urządzenia.
Instalację i podłączenie urządzenia zlecić
wykwalifikowanej osobie posiadającej od-
powiednią wiedzę, która wykona wszyst-
kie czynności zgodnie z przepisami.
Wszelkie modyfikacje domowej instalacji
zasilającej, wymagane w celu instalacji
urządzenia, mogą być wykonywane wy-
łącznie przez wykwalifikowanego elektry-
ka.
•W zależności od modelu, piekarnik może
być używany jako urządzenie niezależne
lub w połączeniu z elektryczną płytą ku-
chenną z zasilaniem jednofazowym 230 V.
Obsługa
Piekarnik służy wyłącznie do przygotowy-
wania potraw; nie należy go używać do in-
nych celów.
Podczas obsługi piekarnika należy zacho-
wać ostrożność. Bardzo gorące grza
łki
powodują nagrzewanie się blach i rusztu
oraz innych części urządzenia.
•Jeśli z jakichkolwiek przyczyn w piekarniku
przygotowuje się potrawy w folii aluminio-
wej, nie wolno dopuścić, aby bezpośred-
nio stykała się ona z dnem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika należy
zachować ostrożność: nie wolno rozprys-
kiwać żadnych środków na filtr tłuszczu
(jeśli jest zainstalowany), grzałki ani czujnik
termostatu.
•Zmiany urządzenia lub modyfikacje jego
parametrów stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Podczas pieczenia i grillowania szyba w
drzwiach piekarnika oraz inne jego części
mocno się rozgrzewają. Dlatego nie wolno
pozwalać małym dzieciom na przebywa-
nie przy urządzeniu. W przypadku podłą-
czania urządzeń elektrycznych do gniazd-
ka obok piekarnika, należy upewnić się, że
ich przewody nie stykają
się z gorącymi
częściami piekarnika ani nie zaczepiają o
drzwi piekarnika.
Podczas wyjmowania z piekarnika naczyń
żaroodpornych należy zawsze korzystać z
rękawic do pieczenia.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
Przed rozpoczęciem czyszczenia piekar-
nika wyłączyć zasilanie lub wyjąć wtyczkę
z gniazdka.
Sprawdzić, czy po zakończeniu pieczenia
piekarnik został wyłączony.
Do czyszczenia urządzenia nie należy sto-
sować pary ani parowych urządzeń czy-
szczących.
2 progress
•Nie należy stosować ściernych środków
czyszczących ani ostrych skrobaków me-
talowych. Mogą one porysować powierz-
chnię szyby drzwi piekarnika, co może
spowodować jej pęknięcie.
Bezpieczeństwo użytkownika
•Urządzenie jest przeznaczone do obsługi
przez osoby dorosłe. Korzystanie z urzą-
dzenia przez dzieci lub zabawa dzieci z
urządzeniem są niebezpieczne.
Dzieci nie powinny zbliżać się do pracują-
cego piekarnika. Drzwi piekarnika pozos-
tają przez długi czas gorące nawet po wy-
łączeniu piekarnika.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Serwis
Kontrole i/lub naprawy powinny być prze-
prowadzane przez serwis producenta lub
autoryzowany przez producenta punkt
serwisowy z wykorzystaniem wyłącznie
oryginalnych części.
•Nie próbować samodzielnie naprawiać
urządzenia w razie awarii lub uszkodzenia.
Wykonywanie napraw przez osoby nie-
wykwalifikowane może być przyczyną
uszkodzeń urządzenia lub obrażeń ciała.
Opis urządzenia
1
4 3 2 5
6
7
8
9
10
1 Panel sterowania
2 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3 Pokrętło wyboru temperatury
4 Kontrolka temperatury
5 Kontrolka zasilania
6 Otwory wylotowe powietrza chłodzące-
go
7 Grill
8 Oświetlenie wewnętrzne
9 Wentylator piekarnika
progress 3
10 Tabliczka znamionowa
Akcesoria
Ociekacz
Blacha do pieczenia
Ruszt piekarnika
Obsługa
Chowane pokrętło sterowania
To urządzenie jest wyposażone w chowane
pokrętła.
Pokrętła po wciśnięciu chowają się lub wy-
skakują.
Kiedy piekarnik jest nieużywany, można je
zupełnie schować.
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Piekarnik jest wyłączony
Pieczenie z nawiewem gorącego po-
wietrza
Górna i dolna grzałka
Dolna grzałka
Grill termiczny
Grzałka grilla
Rozmrażanie
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania zapala się po obróceniu
pokrętła wyboru funkcji piekarnika.
Pokrętło wyboru temperatury
Aby ustawić temperaturę w zakresie od 50°C
do 250°C, należy obracać pokrętło wyboru
temperatury w kierunku przeciwnym do ru-
chu wskazówek zegara.
4 progress
Kontrolka temperatury
Ta kontrolka zapala się po obróceniu pokręt-
ła wyboru temperatury.
Pozostaje ona zapalona do momentu osiąg-
nięcia ustawionej temperatury. Następnie cy-
klicznie zapala się i gaśnie sygnalizując utrzy-
mywanie temperatury.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się ponownie automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Jeśli termostat bezpieczeństwa zadziała z
powodu nieprawidłowej eksploatacji urzą-
dzenia, wystarczy naprawić błąd po ostyg-
nięciu piekarnika. Jeśli natomiast termostat
zadziała z powodu wadliwego komponentu,
należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem.
Wentylator chłodzący
Piekarnik wyposażony jest w wentylator, któ-
ry chłodzi panel sterowania, pokrętła i uchwyt
drzwi piekarnika. Wentylator uruchamia się
automatycznie po włączeniu piekarnika.
Ciepłe powietrze jest wydmuchiwane przez
otwór w pobliżu uchwytu drzwi piekarnika.
Wentylator chłodzący wyłącza się, gdy prze-
łącznik funkcji piekarnika znajduje się w po-
łożeniu " 0 ".
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem
do eksploatacji piekarnika zdjąć
całe opakowanie oraz wszystkie
osłony, zarówno te znajdujące się
wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy rozgrzać
pusty piekarnik.
W tym czasie może być wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
Zapach powodują pozostałości z procesu
produkcyjnego.
W związku z tym, należy zapewnić właściwą
wentylację w kuchni.
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na Pieczenie z nawiewem gorącego
powietrza
2. Ustawić pokrętło wyboru temperatury na
250°C.
3. Otworzyć okno w celu zapewnienia od-
powiedniej wentylacji pomieszczenia.
4. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania
potraw do piekarnika.
Powtórzyć tę procedurę przy funkcji górna i
dolna grzałka
oraz grill turbo przez
około 5-10 minut.
Po wykonaniu tej operacji należy odczekać
aż piekarnik ostygnie, a następnie wytrzeć
komorę piekarnika miękką szmatką zamo-
czoną w ciepłej wodzie z mydłem.
Przed pierwszym pieczeniem należy również
dokładnie umyć akcesoria piekarnika.
Aby otworzyć drzwi piekarnika, należy za-
wsze chwytać za środkową część uchwytu,
aż do ich całkowitego otworzenia.
progress 5
Eksploatacja
Korzystanie z piekarnika
Ważne! Nie umieszczać folii aluminiowej,
form do pieczenia itp. na dnie piekarnika,
gdyż skumulowane ciepło może
doprowadzić do zniszczenia emaliowanej
powierzchni piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe należy
ustawiać na ruszcie umieszczonym w
bocznych prowadnicach. Przy
podgrzewaniu potraw powstaje para,
podobnie jak ma to miejsce w czajniku. Przy
kontakcie pary ze szkłem w drzwiach
piekarnika następuje kondensacja i powstają
krople wody.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji,
należy zawsze wstępnie rozgrzewać
pusty piekarnik przez 10 minut.
Zalecamy wycieranie kropel wody po każ-
dym pieczeniu.
Ważne! Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Przy otwieraniu drzwi należy zachować os-
trożność. Nie pozwalać, aby drzwi same
opadały przy otwieraniu piekarnika - należy
zawsze trzymać drzwi za uchwyt aż do ich
zupełnego otwarcia.
Piekarnik posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw.
Poziom umieszczania potraw liczy się od
dołu piekarnika - patrz rysunek.
Wsuwane elementy należy umieszczać
prawidłowo (patrz rysunek).
Nie stawiać garnków ani naczyń bezpo-
średnio na dnie piekarnika.
Termoobieg
Żywność pieczona jest przy użyciu podgrza-
nego powietrza, rozprowadzanego równo
wewnątrz piekarnika za pomocą wentylatora
położonego na tylnej ścianie piekarnika.
Ciepło jest szybko i równomiernie rozprowa-
dzane po całym piekarniku. Pozwala to na
jednoczesne pieczenie różnych potraw
umieszczonych na różnych poziomach.
Zalety pieczenia z użyciem tej funkcji:
Szybsze wstępne nagrzewanie
Ponieważ wentylator piekarnika szybko
zapewnia osiągnięcie temperatury, nie jest
konieczne wstępne podgrzewanie, cho-
ciaż może zajść potrzeba wydłużenia cza-
su pieczenia o dodatkowe 5-7 minut. Do
pieczenia takich potraw jak chleb, paszte-
ciki, rożki, suflety, itp., które wymagają wy-
ższych temperatur, najlepsze wyniki są
osiągane, gdy piekarnik jest wstępnie pod-
grzany.
Niż
sze temperatury
Pieczenie z użyciem wentylatora zazwy-
czaj wymaga niższych temperatur niż pie-
czenie tradycyjne.
Należy przestrzegać temperatur pod-
anych w tabeli potraw. Należy pamiętać,
aby obniżyć temperatury podane dla pie-
czenia tradycyjnego o około 20-25°C dla
własnych przepisów, które wymagają pie-
czenie tradycyjnego.
Równomierne pieczenie
Pieczenie z udziałem wentylatora umożli-
wia równomierne ogrzewanie potraw
umieszczonych na wszystkich poziomach.
Oznacza to, że jednocześnie mogą być
pieczone w piekarniku większe ilości tej
samej potrawy. Jednak potrawa umie-
szczona na górnej półce może zarumienić
się szybciej niż ta umieszczona na niższej.
Jest to zjawisko zupełnie normalne. Nie
dochodzi do przenikania zapachów mię-
dzy potrawami.
Pieczenie tradycyjne
–Poziom środkowy pozwala na optymalne
rozprowadzenie ciepła. Aby zwiększyć
przyrumienienie potrawy od spodu, należy
korzystać z niższego poziomu. Aby zwięk-
szyć przyrumienienie góry potrawy, należ
y
umieścić ją na wyższym poziomie.
6 progress
Zarumienienie potrawy na dole zależy od
materiału, z którego jest wykonana forma
i naczynie do pieczenia oraz od ich wy-
kończenia. Naczynia emaliowane, naczy-
nia ciemne, ciężkie lub naczynia z powłoką
zapobiegającą przywieraniu potraw zwięk-
szają przyrumienienie spodu potrawy, na-
tomiast szklane naczynia żaroodporne,
błyszczące blachy z aluminium lub polero-
wanej stali odbijają ciepło powodując tym
samym mniejsze przyrumienienie spodu
potrawy.
Naczynia należy ustawiać centralnie na
ruszcie, aby zapewnić równomierne przy-
rumienienie.
–Potrawy należy umieszczać w formach o
odpowiednich rozmiarach, aby uniknąć
rozpryskiwania na dno piekarnika, co ułat-
wi utrzymanie jego w czystości.
Nie umieszczać naczyń, form lub
blach do pieczenia bezpośrednio na
dnie piekarnika , gdyż staje się ono bar-
dzo gorące i może wystąpić uszkodzenie.
Przy stosowaniu tej funkcji energia cieplna
pochodzi z grzałki dolnej i górnej. Pozwala
to na pieczenie na jednym poziomie. Jest
to szczególnie przydatne do przyrządzania
potraw, które powinny być
mocno przyru-
mienione na spodzie jak. np. potrawy typu
"quiche" i tarty.
Zapiekanki, lasagne oraz duszone mięsa,
które powinny być mocniej przyrumienione
na górze, również dobrze pieką się w przy
wykorzystaniu funkcji pieczenia tradycyjne-
go.
Jak korzystać z górnej i dolnej grzałki:
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną pozycję
2. Ustawić wybraną temperaturę za pomo-
cą pokrętła regulacji temperatury.
Dolna grzałka
Ta funkcja jest szczególnie przydatna do pie-
czenia ciast i spodów do ciast oraz do do-
piekania potraw typu "quiche" lub tart, aby
zapewnić ich dobre wypieczenie.
Kontrolka temperatury pali się aż do
osiągnięcia właściwej temperatury. A
następnie cyklicznie włącza się i wyłą-
cza, co oznacza, że temperatura jest
utrzymywana.
Grillowanie
–Większość potraw można umieszczać
bezpośrednio na ruszcie w z ociekaczem
do tłuszczu, aby zapewnić maksymalną
cyrkulację powietrza oraz zapewnić ście-
kanie tłuszczu lub soków. Produkty takie
jak ryby, wątróbka i nerki można położyć
bezpośrednio na ociekaczu.
Potrawy powinny być całkowicie osuszo-
ne przed grillowaniem, aby zminimalizo-
wać rozpryskiwanie. Chude mięso i ryby
należy lekko posmarować olejem lub roz-
topionym masłem przy użyciu pędzelka,
aby uniknąć nadmiernego ich wysuszenia.
Przy grillowaniu mięsa dodatki, np. pomi-
dory i grzyby, można umieści
ć pod ru-
sztem.
Podczas opiekania chleba zaleca się ko-
rzystanie z najwyższego poziomu.
W czasie pieczenia potrawę należy obró-
cić na drugą stronę (zgodnie z wymaga-
niami).
Używanie grilla
Grill zapewnia szybkie wytworzenie ciepła w
środkowej części rusztu czy też ociekacza.
Najlepsze wyniki osiąga się przy grillowaniu
małych porcji. Pozwala to również na
oszczędzanie energii.
1. Obrócić pokrętłem programatora piekar-
nika, aby włączyć piekarnik
2. Ustawić wybraną temperaturę za pomo-
cą pokrętła regulacji temperatury.
3. Włożyć blachę do grillowania na odpo-
wiednim poziomie umieszczania potrawy
w zależności od grubości grillowanych
produktów. Następnie postępować
zgodnie ze wskazówkami dla grillowania.
Grzałka grilla jest sterowana za pomocą ter-
mostatu. W czasie grillowania grzałka grilla
włącza się i wyłącza się naprzemiennie, aby
uniknąć przypalenia.
Turbo grill
Funkcja turbo grill umożliwia pieczenie po-
traw, które zazwyczaj są przygotowywane
na konwencjonalnym grillu. Grzałka grilla i
wentylator pracują jednocześnie, tworząc
obieg gorącego powietrza wokół potrawy.
Nie ma konieczności częstego sprawdzania
i przewracania potraw.
Funkcja turbo grill pomaga ograniczyć zapa-
chy, powstające w kuchni podczas piecze-
nia.
progress 7
Za pomocą funkcji turbo grill można przygo-
towywać wszystkie potrawy, które normalnie
są przygotowywanie na grillu konwencjonal-
nym, za wyjątkiem tostów i krwistych ste-
ków.
Proces pieczenia jest delikatniejszy. Stąd też
przygotowanie potrawy wymaga odrobinę
więcej czasu niż ma to miejsce w przypadku
tradycyjnego grillowania.
Jedną z zalet tej funkcji jest możliwość jed-
noczesnego pieczenia większej ilości po-
traw.
1. Obrócić pokrętłem programatora piekar-
nika, aby włączyć piekarnik
2.Ważne! Maksymalna temperatura dla
funkcji termo grill może wynosić 200°C.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez nagrze-
wania, powodując wewnątrz piekarnika cyr-
kulację powietrza o temperaturze pokojowej.
Przyspiesza to proces rozmrażania.
Jednakże należy pamiętać, że temperatura
w pomieszczeniu będzie miała wpływ na
szybkość rozmrażania.
Funkcja jest odpowiednia do rozmrażania
delikatnych potraw, które mogłyby zostać
uszkodzone w wyższej temperaturze, np.
ciasta wypełnione kremem, ciasta z polewą,
paszteciki, chleb oraz produkty zawierające
drożdże.
Pokrętło regulacji temperatury musi być us-
tawione w położeniu "WYŁ".
Wskazówki i tabele pieczenia
Pieczenie ciast:
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem-
peraturze (150°C-200°C).
Dlatego konieczne jest wstępne rozgrzanie
piekarnika przez ok. 10 minut.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Ciasto kruche powinno być pieczone w for-
mie lub na blasze przez 2/3 całego wyma-
ganego czasu pieczenia, a następnie odpo-
wiednio przybrane przed całkowitym upie-
czeniem.
Dalszy czas pieczenia zależy od rodzaju i
ilości przybrania lub nadzienia.
Ciasta biszkoptowe powinny z trudnością
odklejać się od łyżki.
Czas pieczenia będzie niepotrzebnie wydłu-
żony, jeśli ciasto jest zbyt płynne.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zostawić jeden poziom wolny między
blachami.
Jeśli do piekarnika wkłada się dwie blachy z
ciastem lub herbatnikami jednocześnie, na-
leży zamienić blachy miejscami, a także od-
wrócić blachy, po upł
ywie około 2/3 czasu
pieczenia.
Pieczenie mięs:
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg.
Mniejsze kawałki mięsa mogą wyschnąć
podczas pieczenia.
Ciemne mięso, które musi być dobrze wy-
pieczone z zewnątrz, a średnio lub lekko wy-
pieczone wewnątrz, powinno być pieczone
w wyższej temperaturze (200°C-250°C).
Natomiast białe mięso, drób i ryby wymagają
niższej temperatury (150°C- 175°C).
Składniki sosów powinny być dodawane do
brytfanny na początku, jeśli czas pieczenia
jest krótki.
W przeciwnym razie, należy dodać je w ciągu
ostatnich 30 minut.
Można użyć łyżki, aby sprawdzić, czy mięso
się upiekło: jeśli po naciśnięciu mięsa łyżk
ą
daje się wyczuć opór oznacza to, że mięso
jest upieczone.
Rostbefy i filety, które mają pozostaćżowe
w środku, muszą być pieczone w wyższej
temperaturze przez krótszy czas.
Jeśli mięso jest pieczone bezpośrednio na
ruszcie piekarnika, poniżej rusztu należy wło-
żyć ociekacz do tłuszczu.
Aby mięso było soczyste, po jego upiecze-
niu, zaleca się odczekać przynajmniej 15 mi-
nut przed jego pokrojeniem.
8 progress
Aby zmniejszyć ilość dymu w piekarniku, za-
leca się dodanie niewielkiej ilości wody do
ociekacza.
Aby zapobiec zjawisku kondensacji, wodę
należy dodawać kilka razy.
Przed podaniem przygotowane potrawy
można utrzymywać ciepłe w piekarniku.
Ważne! Podczas pieczenia nie wolno
wykładać żadnych części piekarnika
folią aluminiową ani stawiać brytfanek,
naczyń, itp. na dnie piekarnika,
ponieważ nadmierny wzrost
temperatury może uszkodzić
emaliowaną powłokę piekarnika.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składu, składników
oraz ilości płynów w poszczególnych da-
niach.
Zaleca się zapamiętanie wyników uzyska-
nych przy pierwszym pieczeniu w piekarniku,
aby zyskać doświadczenie do przygotowa-
nia takich samych potraw w przyszłości.
W oparciu o własne doświadczenie będzie
można zmieniać wartości podane w tabe-
lach.
Górna i dolna grzałka oraz Pieczenie z
nawiewem gorącego powietrza
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
CIASTA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego powie-
trza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Ciasta ukręcane 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 45-60 Blacha do
ciasta
Kruche ciasto 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 20-30 Blacha do
ciasta
Sernik 1 175 2 165 60-80 Blacha do
ciasta
Ciasto z jabłkami 1 170
2 (1 i 3)
1)
160 90-120 Blacha do
ciasta
Strudel 2 180 2 160 60-80 Blacha do
ciasta
Tarta z dżemem 2 190
2 (1 i 3)
1)
180 40-45 Blacha do
ciasta
Ciasto z owocami 2 170 2 150 60-70 Blacha do
ciasta
Biszkopt 1 170
2 (1 i 3)
1)
165 30-40 Blacha do
ciasta
Keks 1 150 2 150 120-150 Blacha do
ciasta
Ciasto ze śliwkami 1 175 2 160 50-60 Forma do
chleba
Ciasteczka 3 170 2 160 20-35 Blacha do
pieczenia
Herbatniki 2 160
2 (1 i 3)
1)
150 20-30 Blacha do
pieczenia
progress 9
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego powie-
trza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Bezy 2 135
2 (1 i 3)
1)
150 60-90 Blacha do
pieczenia
Ciastka dekorowa-
ne
2 200 2 190 12-20 Blacha do
pieczenia
Ciasta francuskie:
Ciasto ptysiowe
2 lub 3 210
2 (1 i 3)
1)
170 25-35 Blacha do
pieczenia
Babeczki 2 180 2 170 45-70 Blacha do
ciasta
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
CHLEB I PIZZA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego powie-
trza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Biały chleb 1 195 2 185 60-70 Forma do
chleba
Chleb żytni 1 190 1 180 30-45 Forma do
chleba
Bułki 2 200
2 (1 i 3)
1)
175 25-40 Blacha do
pieczenia
Pizza 2 200 2 200 20-30 Blacha do
pieczenia
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
TARTY
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom
Temp.
(w °C)
w minu-
tach
UWAGA
Zapiekanka makaro-
nowa
2 200
2 (1 i 3)
1)
175 40-50 Forma do
pieczenia
Tarta warzywna 2 200
2 (1 i 3)
1)
175 45-60 Forma do
pieczenia
Quiche 1 210 1 190 30-40 Forma do
pieczenia
10 progress
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom
Temp.
(w °C)
w minu-
tach
UWAGA
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Forma do
pieczenia
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Forma do
pieczenia
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
MIĘSA
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Wołowina 2 190 2 175 50-70 Ruszt
Wieprzowina 2 180 2 175 100-130 Ruszt
Cielęcina 2 190 2 175 90-120 Ruszt
Rostbef
- krwisty 2 210 2 200 50-60 Ruszt
- średnio wypieczo-
ny
2 210 2 200 60-70 Ruszt
- dobrze wypieczo-
ny
2 210 2 200 70-80 Ruszt
Łopatka wieprzowa 2 180 2 170 120-150 ze skórą
Golonka wieprzowa 2 180 2 160 100-120 2 kawałki
Jagnięcina 2 190 2 175 110-130 Udziec
Kurczak 2 190 2 200 70-85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210-240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120-150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150-200 W całości
Królik 2 190 2 175 60-80 W kawał-
kach
Zając 2 190 2 175 150-200 W kawał-
kach
Bażant 2 190 2 175 90-120 W całości
Klops 2 180 2 175 Łącznie 150 Forma do
chleba
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
progress 11
RYBY
Górna i dolna grzał-
ka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego po-
wietrza
Czas pie-
czenia
TYP POTRAWY Poziom Temp. (w
°C)
Poziom Temp. (w
°C)
w minu-
tach
UWAGA
Pstrąg / Dorada 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk / Łosoś 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 35-60 4-6 filetów
1) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się umieszczenie potraw na
poziomach podanych w nawiasach.
Podane wartości temperatur służą jedynie
orientacji. Jeśli to konieczne, podane tempe-
ratury mogą zostać dostosowane do indywi-
dualnych preferencji.
Grillowanie
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania.
Pusty piekarnik należy zawsze rozgrze-
wać przez 10 minut.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g
Poziom
Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Steki 4 800 3 250 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 250 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 250 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Wstępnie rozgrzać
przez 5 min.
Filet z ryby 4 400 3 250 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 / 3 250 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Grill turbo
Ostrzeżenie! Dla grilla turbo ustawić
temperaturę maksymalnie 200°C.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g Poziom Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Panierowana pie-
czeń (indyk)
1 1000 3 200 30-40 20-30
12 progress
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
TYP POTRAWY Kawałki g Poziom Temp. (w
°C)
1-sza
strona
2-ga stro-
na
Kurczak (przecięty
na dwa kawałki)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Pałki z kurczaka 6 - 3 200 15-20 15-18
Przepiórka 4 500 3 200 25-30 20-25
Zapiekanka warzyw-
na
- - 3 200 20-25 -
Małże - - 3 200 15-20 -
Makrela 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Filety rybne 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Podane wartości temperatur służą jedy-
nie orientacji. Jeśli to konieczne, podane
temperatury mogą zostać dostosowane
do indywidualnych preferencji.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed rozpoczęciem
czyszczenia należy wyłączyć
piekarnik i poczekać aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia
urządzenia nie należy stosować
pary ani parowych urządzeń
czyszczących.
Ważne: Przed rozpoczęciem czyszczenia
urządzenie należy odłączyć od zasilania elek-
trycznego.
Aby zagwarantować długą trwałość urzą-
dzenia, należy stosować się do poniższych
zaleceń:
Czyszczenie wykonywać dopiero po os-
tygnięciu piekarnika.
•Części emaliowane należy myć w wodzie
z dodatkiem mydła.
•Nie należy stosować środków ściernych.
•Osuszyć części ze stali nierdzewnej i szkła
za pomocą miękkiej ściereczki.
W przypadku uporczywych plam można
zastosować dostępne na rynku produkty
przeznaczone do czyszczenia stali nie-
rdzewnej lub ciepły ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwała i nie-
przepuszczalna.
Gorące kwasy z owoców (np. cytryny, śli-
wek, itp.) mogą jednak pozostawić trudne do
usunięcia, matowe i szorstkie plamy na po-
wierzchniach emaliowanych.
Jednak takie plamy na dobrze wypolerowa-
nej powierzchni emaliowanej nie mają wpły-
wu na pracę piekarnika.
Piekarnik należy dobrze wyczyścić po każ-
dym użyciu.
Jest to najłatwiejszy sposób czyszczenia za-
brudzeń. Zapobiega on przypalaniu zabru-
dzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy równie
ż stosować ściernych środ-
ków czyszczących.
Czyszczenie powierzchni zewnętrznych
Należy regularnie przecierać panel sterowa-
nia, drzwi piekarnika oraz uszczelkę drzwio-
wą stosując do tego celu delikatną szmatkę
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem detergen-
tu w płynie.
Aby uniknąć uszkodzenia lub osłabienia szy-
by w drzwiach, nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw.
Myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
progress 13
Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem.
W przypadku mocnego zabrudzenia wew-
nętrznej szyby drzwi zaleca się stosowanie
środków czyszczących, takich jak Hob Brite.
Do usuwania zabrudzeń nie należy używać
skrobaków do farb.
Komora piekarnika
Emaliowane dno piekarnika najlepiej jest
myć, gdy piekarnik jest wciąż ciepły.
Po każdym użyciu przetrzeć piekarnik mięk-
ką szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z
mydłem. Okresowo należy wykonać bardziej
dokładne czyszczenie. W tym celu należy
stosować dostępne w handlu środki do czy-
szczenia piekarników.
Grill
Ten model został wyposażony w grza
łkę gril-
la zamocowaną na zawiasach, aby ułatwić
czyszczenie sufitu komory piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem
do czyszczenia należy się upewnić,
że piekarnik ostygł i że jest
odłączony od zasilania.
1. Odkręcić śrubę mocującą grzałkę
grilla (patrz rysunek). Podczas prze-
prowadzania tej operacji po raz
pierwszy, zaleca się użycie śrubok-
rętu.
2. Następnie ostrożnie pociągnąć
grzałkę grilla do dołu aż do uzyskania
dostępu do sufitu piekarnika (patrz
rysunek).
3. Wyczyścić sufit komory piekarnika
odpowiednim środkiem i wytrzeć do
sucha przed włożeniem grzałki grilla
z powrotem.
4. Delikatnie wcisnąć grzałkę grilla na
właściwe miejsce i przykręcić śrubę
mocującą.
Ostrzeżenie! Upewnić się, że śruba
mocująca grzałkę grilla jest
prawidłowo dokręcona tak, aby nie
spadła ona w trakcie używania.
Prowadnice blach
W celu ułatwienia czyszczenia ścianek bocz-
nych można wyjąć prowadnice blach po pra-
wej i lewej stronie piekarnika.
Najpierw należy jednak sprawdzić, czy pie-
karnik jest już zimny i został odłączony od
zasilania.
Demontaż prowadnic.
Najpierw należy wyciągnąć ze ściany piekar-
nika przednią część prowadnicy, a następnie
odczepić ją z tyłu.
14 progress
Montaż prowadnic
W celu zamocowania prowadnic należy naj-
pierw umieścić zaczep w tylnym otworze
montażowym następnie przedni zaczep
umieścić w odpowiedniej pozycji z przodu i
wcisnąć całość na miejsce. Do czyszczenia
prowadnic należy używać ciepłej wody z
mydłem; uciążliwe zabrudzenia usuwa się
dobrze zwilżoną myjką nasączoną mydłem.
Następnie należy dobrze je wypłukać i wy-
trzeć do sucha miękką szmatką.
Wymiana żarówki piekarnika
Ważne! Odłączyć urządzenie od
zasilania poprzez wyłączenie
bezpiecznika.
Jeśli żarówka wymaga wymiany, nowa ża-
rówka musi mieć następujące parametry:
Moc: 15W / 25W
–Napięcie zasilania: 230 V (50 Hz)
Żaroodporność do temperatury 300°C
–Typ podłączenia: E14
Żarówkę do wymiany można nabyć w skle-
pie, w którym zakupiono urządzenie.
Wymiana żarówki piekarnika:
1. Przed przystąpieniem do tej czynności
należy sprawdzić, czy piekarnik ostygł
oraz czy jest odłączony od zasilania elek-
trycznego.
2. Nacisnąć szklany klosz i obrócić go w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara.
3. Wykręcić spaloną żarówkę, a w jej miejs-
ce wkręcić nową.
4. Z powrotem przykręcić
szklany klosz i
podłączyć zasilanie.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika składają się z dwóch szyb.
Dla ułatwienia czyszczenia, można zdjąć
drzwi piekarnika i wyjąć wewnętrzne szyby.
Ostrzeżenie! Drzwi piekarnika należy
zdjąć przed ich czyszczeniem. Przy
demontażu wewnętrznych szyb przed
zdemontowaniem drzwi może dojść do
nagłego zamknięcia drzwi.
W tym celu należy:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Zlokalizować dwa zawiasy.
progress 15
3. Odblokować i obrócić dźwignie znajdu-
jące się na obu zawiasach.
4. Przytrzymać drzwi po bokach i powoli je
przymknąć (nie zamykać drzwi CAŁKO-
WICIE).
5. Pociągnąć drzwi do przodu, wyjmując je
z miejsca osadzenia.
6. Umieścić drzwi na stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmatką, aby nie usz-
kodzić powierzchni uchwytu.
7. Zwolnić system blokujący, aby wymon-
tować wewnętrzne szyby.
8. Obrócić 2 elementy mocujące o 90° i wy-
jąć je z gniazd.
90°
9. Ostrożnie podnieść górną szybę trochę
do góry i wyjąć szybę z obramowaniem z
każdej strony.
1
2
16 progress
Wyczyścić drzwi piekarnika delikatną szmat-
ką zwilżoną w letniej wodzie z mydłem. Nie
używać ściernych środków czyszczących,
myjek metalowych, szorstkich gąbek ani
kwasów, gdyż mogą one uszkodzić specjal-
ną powierzchnię szyby wewnętrznej, która
odbija energię cieplną.
Po wyczyszczeniu szybę wewnętrzną należy
z powrotem zamontować w drzwiach. Za-
montować drzwi do piekarnika; czynności
należy wykonywać w odwrotnej kolejności.
Należy pamiętać o właściwym wyrównaniu
szyb.
W celu prawidłowego wykonania tej
czynności, należy postępować zgodnie z
poniższymi zaleceniami:
1. Wewn
ętrzną szybę z obramowaniem na-
leży zamontować w taki sposób, aby
ramka była zwrócona na zewnątrz pie-
karnika. Dotknąć powierzchni szyby. Je-
żeli w okolicach ramki nie ma nierównoś-
ci, oznacza to, że szyba została zamon-
towana prawidłowo.
2. Sposób włożenia szyby wewnętrznej na
miejsce przedstawia rysunek.
Po włożeniu szyb do drzwi piekarnika należy
je zamocować, wykonując czynności opisa-
ne w punkcie 8 w odwrotnej kolejności.
Ważne! Nie wolno czyścić drzwi
piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe,
ponieważ może to spowodować
pęknięcie szyb. W przypadku
zauważenia zarysowania lub pęknięć
szyb, należy niezwłocznie
skontaktować się z autoryzowanym
serwisem i zlecić wymianę szyb.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej
lub aluminium:
Drzwi piekarnika i panel sterowania wykona-
ne ze stali nierdzewnej lub aluminium należy
czyścić przy użyciu wilgotnej gąbki, a na-
stępnie ostrożnie wytrzeć je miękką szmatką.
Do czyszczenia nie wolno używać myjek me-
talowych, kwasów ani środków do szorowa-
nia, gdyż mogą one porysować powierzch-
nię.
Czyszczenie uszczelek w drzwiach
piekarnika
Wokół brzegów komory piekarnika znajduje
się uszczelka.
Ważne! Należy regularnie sprawdzać
stan tej uszczelki.
W przypadku zauważenia uszkodzenia
uszczelki, należy bezzwłocznie skon-
taktować się z najbliższym autoryzowa-
nym serwisem. Nie należy używać pie-
karnika do momentu wymiany uszczelki.
Co zrobić, gdy…
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, przed
skontaktowaniem się z lokalnym punktem
serwisowym Electrolux, należy wykonać na-
stępujące kontrole.
PROBLEM ROZWIĄZANIE
Piekarnik nie włącza się. •Sprawdzić, czy wybrana została funkcja pie-
czenia i temperatura,
lub
•Sprawdzić, czy urządzenie zostało prawidłowo
podłączone oraz czy wyłącznik w gniazdku lub
główny wyłącznik zasilania są włączone.
progress 17
PROBLEM ROZWIĄZANIE
•Nie świeci się kontrolka temperatury piekarnika. •Za pomocą pokrętła wyboru temperatury usta-
wić temperaturę,
lub
•Ustawić funkcję piekarnika za pomocą pokrętła
sterowania piekarnika.
•Nie działa oświetlenie piekarnika. •Ustawić funkcję piekarnika za pomocą pokrętła
sterowania piekarnika.
lub
•Sprawdzić żarówkę i, w razie potrzeby, wymie-
nić ją (patrz "Wymiana żarówki piekarnika").
Dania pieką się za długo lub za szybko. •Dostosować ustawienie temperatury,
lub
•Zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji, a w
szczególności z rozdziałem "Wskazówki i tabe-
le pieczenia".
Na potrawach i w komorze piekarnika osiadają
para i skropliny.
Potraw nie pozostawiać w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakończeniu pieczenia.
•Zbyt głośna praca wentylatora. •Sprawdzić, czy blacha, ruszt lub naczynie do
pieczenia nie wibruje z powodu stykania się z
tylną ścianą piekarnika.
Dane techniczne
Moc znamionowa grzałek
Dolna grzałka 1000 W
Górna i dolna grzałka 1800 W
Pieczenie z nawiewem gorącego
powietrza
1825 W
Grill turbo 1650 W
Grill 1650 W
Żarówka piekarnika 25 W
Silnik wentylatora gorącego po-
wietrza
25 W
Silnik wentylatora chłodzącego 25 W
Całkowita moc znamionowa
1875 W
Napięcie zasilania (50 Hz) 230 V
Wymiary wnęki
Wysokość - pod blatem 600 mm
Wysokość - w słupku 587 mm
Szerokość 560 mm
Głębokość 550 mm
Komora piekarnika
Wysokość 335 mm
Szerokość 405 mm
Głębokość 410 mm
Pojemność piekarnika 53 l
Instalacja
Instrukcje dla instalatora
Ważne!
Instalację i podłączenie należy wykonać
zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Wszelkie prace należy wykonywać po
wyłączeniu urządzenia. Naprawy
urządzenia mogą być przeprowadzane
wyłącznie przez autoryzowanego
serwisanta .
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za niezastosowanie się do ni-
niejszych wskazówek dotyczących bez-
pieczeństwa.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Przed podłączeniem do zasilania elektrycz-
nego należy pamiętać, że:
Bezpiecznik oraz domowa instalacja elek-
tryczna muszą być przystosowane do
maksymalnego obciążenia przez urządze-
nie (patrz tabliczka znamionowa).
18 progress
Domowa instalacja elektryczna musi być
właściwie uziemiona zgodnie z obowiązu-
jącymi przepisami.
Gniazdko lub przełącznik wielobiegunowy
muszą być łatwo dostępne po zakończe-
niu instalacji urządzenia.
Urządzenie jest wyposażone w przewód za-
silający ze standardową wtyczką odpowied-
nią do całkowitego obciążenia elektrycznego
podanego na tabliczce znamionowej. Wtycz-
kę należy włożyć do odpowiedniego gniazd-
ka zasilającego w ścianie.
Mogą być stosowane następujące rodzaje
przewodów zasilających, uwzględniając od-
powiedni przekrój znamionowy przewodu:
H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F,
H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Jeśli urządzenie podłączane jest bez wtyczki
lub jeśli wtyczka nie jest dostępna, między
urzą
dzeniem a kablem zasilającym należy
zainstalować przełącznik wielobiegunowy
(np. bezpieczniki, wyłącznik) z zachowaniem
minimalnej przerwy 3 mm pomiędzy stykami.
Wyłącznika nie wolno umieszczać w obwo-
dzie przewodu uziemiającego. Żółto-zielony
przewód ochronny powinien być o 2-3 cm
dłuższy od pozostałych przewodów.
Przewód zasilający musi być ułożony w taki
sposób, aby żaden z jego fragmentów nie
nagrzewał się do temperatury wyższej o
50°C od temperatury w pomieszczeniu.
Po wykonaniu podłączenia należy włączyć
grzałki i przez 3 minuty kontrolować, czy pra-
cują prawidłowo.
Listwa zaciskowa
Piekarnik jest wyposażony w łatwo dostępną
listwę zaciskową przystosowaną do jedno-
fazowego zasilania o napięciu 230 V.
Instrukcja instalacji
Aby zapewnić bezproblemowe korzystanie z
urządzenia, nisza, w której urządzenie ma
być zainstalowane, powinna mieć odpo-
wiednie wymiary.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami,
wszystkie elementy zapewniające ochronę
przed porażeniem przez części znajdujące
się pod napięciem lub części izolowane mu-
szą być zamocowane w taki sposób, aby nie
dało się ich odczepić bez użycia narzędzi.
Dotyczy to również osłon montowanych na
początku lub końcu zabudowy kuchennej.
Ochrona przed porażeniem musi być zapew-
niona w każdym przypadku przez zabudo-
wanie piekarnika.
Urządzenie należy umieścić tyłem lub bokiem
do wysokich mebli kuchennych, urządzeń
lub ścian. Jednakże, pod drugiej stronie mo-
gą być umieszczane jedynie inne urządzenia
lub meble o takiej samej wysokości co opi-
sywane urządzenie.
Wymiary piekarnika (patrz rysunek)
594
7
20
570
590
540
560
progress 19
50
587
550 min
560÷570
550 min
600
560-570
80÷100
Instrukcja zabudowy
Aby zapewnić bezproblemowe korzystanie z
urządzenia, nisza, w której urządzenie ma
być zainstalowane, powinna mieć odpo-
wiednie wymiary.
Przymocowanie piekarnika do szafki
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Umieścić piekarnik w przeznaczonym do
tego miejscu i włożyć cztery tulejki (patrz
rysunek - A ).
Pasują one dokładnie do otworów w ra-
mie. Następnie wkręcić cztery, dostar-
czone w komplecie z urządzeniem, wkrę-
ty do drewna (patrz rysunek B ).
A
B
Serwis
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, po-
mimo wykonania wszystkich opisanych kon-
troli, należy skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym punktem serwisowym i opi-
sać usterkę, podając nazwę modelu urzą-
dzenia ( Mod. ), numer produktu ( Prod.
No. ) oraz numer seryjny ( Ser. No. ), które
podano na tabliczce znamionowej piekarni-
ka.
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Progress PBN1320X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi