usunięcia, matowe i szorstkie plamy na po-
wierzchniach emaliowanych.
Jednak takie plamy na dobrze wypolerowa-
nej powierzchni emaliowanej nie mają wpły-
wu na pracę piekarnika.
Piekarnik należy dobrze wyczyścić po każ-
dym użyciu.
Jest to najłatwiejszy sposób czyszczenia za-
brudzeń. Zapobiega on przypalaniu zabru-
dzeń.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy również stosować ściernych środ-
ków czyszczących.
Czyszczenie powierzchni zewnętrznych
Należy regularnie przecierać panel sterowa-
nia, drzwi piekarnika oraz uszczelkę drzwio-
wą stosuj
ąc do tego celu delikatną szmatkę
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem detergen-
tu w płynie.
Aby uniknąć uszkodzenia lub osłabienia szy-
by w drzwiach, nie należy stosować:
• Detergentów i wybielaczy
• Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw.
• Myjek Brillo/Ajax lub myjek metalowych
• Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
• Zmywaczy rdzy
• Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem.
W przypadku mocnego zabrudzenia wew-
nętrznej szyby drzwi zaleca się stosowanie
środków czyszczących, takich jak Hob Brite.
Do usuwania zabrudzeń nie należy używać
skrobaków do farb.
Czyszczenie pyrolityczne
Wnętrze piekarnika pokryte jest specjalną
emalią odporną na działanie wysokich tem-
peratur.
Podczas czyszczenia pyrolitycznego tempe-
ratura wewnątrz piekarnika mo
że sięgać
500°C, powodując tym samym wypalenie
pozostałości potraw.
Ze względów bezpieczeństwa podczas czy-
szczenia pyrolitycznego, drzwi piekarnika
zostają automatycznie zablokowane, gdy
temperatura w jego wnętrzu osiąga około
300 °C
Po zakończeniu czyszczenia drzwi pozosta-
ną zamknięte, dopóki wnętrze piekarnika nie
ostygnie.
Wentylator chłodzący działa przez cały czas
pieczenia i po jego zakończeniu, aż do os-
tygnięcia piekarnika. Po zakończeniu piecze-
nia zaleca się usunięcie wszystkich pozosta-
łości potraw wilgotną gąbką.
Jednakże, od czasu do czasu należy wyko-
nać bardziej dokładne czyszczenie przy uży-
ciu funkcji czyszczenia pyrolitycznego.
W zależności od stopnia zabrudzenia piekar-
nika do wyboru są dwa różne poziomy czy-
szczenia pyrolitycznego.
Jeż
eli wnętrze piekarnika nie jest zbyt mocno
zabrudzone, zalecamy wybór funkcji czy-
szczenia pyrolitycznego P 1 na wyświetlaczu
programatora.
Po zakończeniu każdego cyklu czyszczenia
pyrolitycznego zaleca się przetrzeć piekarnik
miękką gąbką zwilżoną ciepłą wodą.
Jeżeli wnętrze piekarnika jest mocno zabru-
dzone, zaleca się wybranie funkcji czyszcze-
nia pyrolitycznego P 2 na wyświetlaczu pro-
gramatora.
Przy korzystaniu z funkcji czyszczenia pyro-
litycznego nie można korzystać z piekarnika
przez 2 godziny w przypadku stosowania
funkcji P 1 i przez ok. 2,5 godziny w przy-
padku stosowania funkcji P 2.
Piekarnik posiada mechanizm, który
przypomina o konieczności przeprowa-
dzenia czyszczenia pyrolitycznego po
kilkakrotnym pieczeniu potraw w zależ-
ności od stopnia zabrudzenia piekarni-
ka.
Rozlega się wtedy sygnał akustyczny i
na wyświetlaczu pojawia się na około 15
sekund napis "Pyro" , poczym rozlega
się drugi sygnał akustyczny.
Należy wybrać program czyszczenia py-
rolitycznego odpowiedni do stopnia za-
brudzenia piekarnika.
Jeśli nie przeprowadzono kompletnego
czyszczenia piekarnika, przypomnienie
o konieczności wykonania czyszczenia
pyrolitycznego pojawia się przy każdo-
razowym jego wyłączeniu.
20 progress