- 8 -
06/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Wpełni automatyczny
ekspres ciśnieniowy do
espresso/cappuccino
Instrukcja obsługi
■ Przed zastosowaniem tego urządzenia prosimy zapoznać się z jego instrukcją
obsługi, i to nawet w wypadku, gdy jest Ci znana obsługa urządzeń podobnego
typu. Używaj urządzenia zgodnie z treścią niniejszej instrukcji obsługi. Niniejszą
instrukcję obsługi zachowaj do zastosowania wprzyszłości.
■ Minimum przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji na
jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe, materiał
opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie o zakresie odpowiedzialności, lub
kartę gwarancyjną. Wrazie konieczności przewozu urządzenia, zaleca się zapakować
urządzenie woryginalny karton producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Zbiornik na wodę opojemności 1,1 l
A2 Pokrywa pojemnika na ziarnka kawy
A3 Pojemnik na ziarna kawy
opojemności 150 g
Wewnątrz pojemnika na ziarna
znajduje się myłek, zmożliwością
ustawienia stopnie zmielenia kawy.
A4 Panel sterowania zwyświetlaczem
A5 Odłączany przewód zasilający
A6 Automat zaparzający
A7 Drzwiczki serwisowe
A8 Dozownik kawy igorącej wody
oustawianej wysokości.
A9 Pojemnik na osad zkawy
A10 Tacka wewnętrzna na skropliny
A11 Tacka zewnętrzna na skropliny
A12 Szczoteczka do czyszczenia
A13 Pojemnik na mleko
A14 Pokrywa pojemnika na mleko
A15 Rurka na mleko łącząca
A16 Rurka zanurzana wmleku
A17 Złącze rurki na mleko łącząca
A18 Złącze zgumy
A19 Igła do czyszczenia
OPIS PANELU STEROWANIA ZWYŚWIETLACZEM
B1 Sygnalizacja niedostatecznej ilości
wody wpojemniku LUB
pojemnik nie został umieszczony
wpoprawnym miejscu
B2 Sygnalizacja niedostatecznej ilość
ziaren kawy wpojemniku na kawę
B3 Sygnalizacja pełnego pojemnika
na osad zkawy (kontrolka świeci)
wewnętrzna tacka na skropliny /
pojemnik na osad zkawy nie został
umieszczony wpoprawnym miejscu
(kontrolka miga)
B4 Sygnalizacja brakującego automatu
do zaparzania wpoprawnym
miejscu lub nie został poprawnie
zainstalowany (kontrolka świeci)
lub drzwiczki serwisowe są otwarte
bądź niepoprawnie zainstalowane
(kontrolka miga)
B5 Sygnalizacja konieczności
wykonania odkamienienia
(kontrolka świeci) lub proces
odkamienienia jest aktywny
(kontrolka miga)
B6 Funkcja opróżniania obwodu
wewnętrznego jest aktywna
B7 Przycisk dotykowy włączenia/
wyłączenia
B8 Przycisk dotykowy ustawienia ilości
mielonej kawy
B9 Przycisk szybkiego czyszczenia /
wydawania gorącej wody
B10 Przycisk do przygotowania kawy
cappuccino
B11 Przycisk do przygotowywania latté
macchiato
B12 Przycisk dotykowy do zaparzenia
kawy espresso
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed pierwszym użyciem wyjmij urządzenie ijego akcesoria zopakowania iusuń
wszystkie etykietki propagacyjne lub metki. Skontroluj czy urządzenie ani żadna
jego część nie jest uszkodzona.
■ Urządzenie postaw na równej, suchej iczystej powierzchni.
■ Wyjmij zbiornik na wodę A1, opłucz czystą wodą z dodatkiem małej ilości
neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie dokładnie opłucz pod czystą
bieżącą wodą, wysusz iwłóż zpowrotem na właściwe miejsce.
■ Zewnętrzną tacę na skropliny A11 wstaw poprawnie do urządzenia.
■ Powierzchnię zewnętrzną urządzenia wytrzyj delikatnie zwilżoną ściereczką,
anastępnie wytrzyj do sucha.
■ W pełni rozwiń zdejmowany przewód zasilający A5 i podłącz go do właściwego
gniazdka wtylnej części urządzenia.
■ Aby zabezpieczyć optymalną trwałość urządzenia, należy przed pierwszym
zastosowaniem kilkakrotnie przepłukać wszystkie elementy w gorącej wodzie.
Postępować zgodnie zinstrukcję, rozdział „Płukanie ekspresu“.
Napełnianie zbiornika na wodę
1. Zbiornik na wodę A1 uchwyć za pokrywę. Pełni jednocześnie funkcję uchwytu do
przenoszenia. Podnieś go iwyjmij ztylnej części urządzenia.
2. Pojemnik A1 napełnij czystą wodą, maksymalnie do kreski maksimum (patrz rys.
C1) iwłóż ponownie do urządzenia. Upewnij się, czy zbiornik A5 został poprawnie
zainstalowany wswoim miejscu.
Notatka:
Woda do napełnienia zbiornika A1, powinna mieć idealnie pokojową
temperaturę (około 25°C). Zbyt zimna woda może wnegatywny sposób
wpływać na smak napoju kawowego.
Ostrzeżenie:
Maksymalna pojemność zbiornika A1 wynosi 1,1 l wody. Nie
przepełniaj go.
Nigdy nie napełniaj zbiornika A1 ciepłą lub ogrzaną wodą, wodą
gazowaną albo innymi płynami, np. mlekiem. Nie dotrzymanie
tego warunku może prowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Nigdy nie napełniaj zbiornika A1 jeżeli znajduje się wurządzeniu
(patrz rys. C2). Ryzyko wylania wody na urządzenie lub
przepełnieniem zbiornika A1.
3. Resztę wody nie zostawiaj wzbiorniku A5 dłużej niż jeden dzień. Do przygotowania
wysokiej jakości kawy trzeba użyć zawsze świeżej wody. Wprzeciwnym wypadku
może to mieć negatywny wpływ na smak przygotowanego napoju.
Napełnianie pojemnika na ziarna kawy
1. Zdejmij pokrywę pojemnika na ziarna kawy A2.
2. Do pojemnika A3 wsyp prażone ziarna kawy izamknij pokrywę A2. Nie pozostawiaj
otwartej pokrywy pojemnika A2, wodwrotnym przypadku ziarna kawy szybciej
utracą swój aromat.
Ostrzeżenie:
Maksymalna pojemność pojemnika A3 wynosi 150 g kawy
ziarnistej. Nie przepełniaj go.
Pojemnika A3 nigdy nie napełniaj mieloną albo rozpuszczalną
kawą, ziarnami karmelizowanymi lub w inny sposób
przerabianymi, bobami kakao albo innymi przedmiotami, które
mogłyby uszkodzić urządzenie.
Ustawienie grubości mielenia
1. Regulatorem grubości mielenia, który jest umieszczony jest wewnątrz pojemnika
na ziarna kawy A3, możesz ustawić grubość mielenia ziaren kawy w5 poziomach,
patrz rysunek D.
2. Przekręcając regulator w kierunku „+“ ustawisz grubsze mielenie, przekręcając
wodwrotnym kierunku, ustawiasz delikatniejsze mielenie.
3. Ustawianie grubości mielenia należy wykonać podczas pracy młynka. Wodwrotnym
przypadku może dojść do uszkodzenia urządzenia. Dla ciemniejszych ziaren kawy
zalecamy ustawić grubsze mielenie, dla jaśniejszych ziaren kawy zalecamy ustawić
delikatniejsze mielenie.
4. Jeżeli przygotowywana kawa wycieka bardzo powoli, oznacza to, iż ziarnka kawy
zmielone są zbyt delikatnie i ustawić trzeba grubsze mielenie. Jeżeli natomiast
kawa wycieka zbyt szybko, oznacza to, iż ziarnka kawy zmielone są zbyt grubo
iustawić trzeba delikatniejsze mielenie.
Złożenie systemu automatycznego spieniania
■ System automatycznego spieniania należy złożyć, do przygotowania latté
macchiato, cappuccino lub potrzebujesz napełnić mleko.
1. Złącze gumowe A18 włóż do wewnątrz dolnej strony pokrywy A14 – patrz rysunek
E1.
2. Do gumowego złącza A18 wsuń rurkę pojemnika na mleko A16 – patrz rysunek E2.
3. Pokrywę A14 załóż na pojemnik na mleko A13.
4. Jeden koniec rurki łączącej A15 wsuń do otworu wpokrywie A14 – patrz rysunek
E3.
5. Odkręć zawór ochronny na dozowniku A8 – patrz rysunek E4.
6. Drugi koniec rurki łączącej A15 wsuń do otworu wdozowniku A8 – patrz rysunek
E5
■ System do automatycznego spieniania jest teraz przygotowany do używania.
Notatka:
Po użyciu systemu do automatycznego spieniania iwyjęciu rurki łączącej
A15 zamknij zawór ochronny na głowicy A8.
OBSŁUGA EKSPRESU DO KAWY
■ Upewnij się, że wtyczka przewodu zasilającego A5 jest podłączona jest do
urządzenia. Wtyczkę przewodu zasilającego A5 podłącz do gniazdka elektrycznego.
Upewnij się, że w zbiorniku na wodę A1 jest uzupełniona świeża woda i że
wpojemniku A3 znajduje się dostateczna ilość kawy ziarnistej oraz że urządzenie
zostało poprawnie zmontowane.
Notatka:
Do uzupełnienia wody i ziarnek kawy postępuj zgodnie z instrukcjami
podanymi wrozdziale „Napełnianie zbiornika na wodę“ i„Napełnianie
pojemnika na ziarna kawy.“.
■ Aby włączyć urządzenie wciśnij przycisk dotykowy B7
. Po wciśnięciu przycisku
B7
urządzenie przełączy się do trybu gotowości.
■ Aby wyłączyć ekspres po zakończeniu używania naciśnij przycisk B7
.
Notatka:
Ekspres jest wyposażony w funkcję automatycznego włączania. Czas
automatycznego wyłączenia jest zależny od wybranego trybu – więcej
informacji wczęści „Wybór trybów“.
Płukanie ekspresu
■ Aby zabezpieczyć optymalną trwałość urządzenia, należy przed pierwszym
zastosowaniem kilkakrotnie przepłukać wszystkie elementy wgorącej wodzie.
1. Wyjmij zewnętrzną tacę na skropliny A11 ipod dozownikiem A8 postaw większy
kubek lub miskę, do której ekspres będzie wydawać wodę.