RADWAG C32.10.PM Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Wagi serii PM
WAGI SERII
wagi precyzyjne serii
PM xx.C32
IMMU-23-13-02-21-PL
www.radwag.com
INSTRUKCJA OBSŁUGI
- 2 -
Dziękujemy Państwu za wybór i zakup wagi firmy RADWAG.
Waga została zaprojektowana i wyprodukowana tak, aby służyć Wam przez wiele lat.
Prosimy o zapoznanie się z niniejszą Instrukcją w celu zapewnienia jej niezawodnej pracy.
Wagi serii PM używają technologii:
LUTY 2021
- 3 -
Spis treści
1. INFORMACJE PODSTAWOWE ..................................................................................... 8
1.1. Wymiary gabarytowe wag ...................................................................... 8
1.2. Opis złącz .......................................................................................... 10
1.3. Schematy przewodów połączeniowych .................................................... 10
1.4. Przeznaczenie ..................................................................................... 10
1.5. Środki ostrożności ............................................................................... 10
1.6. Warunki gwarancji .............................................................................. 11
1.7. Nadzorowanie parametrów metrologicznych wagi .................................... 11
1.8. Informacje zawarte w instrukcji obsługi .................................................. 11
1.9. Szkolenie obsługi ................................................................................ 11
2. TRANSPORT I SKŁADOWANIE .................................................................................. 12
2.1. Sprawdzenie dostawy .......................................................................... 12
2.2. Opakowanie ....................................................................................... 12
3. ROZPAKOWANIE I MONTAŻ ...................................................................................... 12
3.1. Miejsce instalacji, miejsce użytkowania .................................................. 12
3.2. Lista standardowych elementów dostawy ................................................ 13
3.3. Rozpakowanie .................................................................................... 13
3.4. Poziomowanie ..................................................................................... 13
3.5. Czyszczenie wagi ................................................................................ 14
3.6. Podłączenie do sieci ............................................................................. 15
3.7. Czas stabilizacji temperaturowej wagi .................................................... 16
3.8. Podłączenie wyposażenia dodatkowego .................................................. 16
4. URUCHOMIENIE WAGI ............................................................................................... 16
5. KLAWIATURA WAGI - FUNKCJE PRZYCISKÓW ...................................................... 17
6. OKNO GŁÓWNE .......................................................................................................... 18
6.1. Górna belka ....................................................................................... 18
6.2. Okno wagowe ..................................................................................... 18
6.3. Obszar roboczy ................................................................................... 19
6.4. Ikonki funkcyjne ................................................................................. 19
7. PORUSZANIE SIE W MENU ........................................................................................ 19
7.1. Wejście do menu ................................................................................ 19
7.2. Funkcje przycisków menu głównego ....................................................... 20
7.3. Wprowadzanie liczb / tekstów ............................................................... 20
7.3.1. Numeryczne pole edycyjne ......................................................... 20
7.3.2. Tekstowe pole edycyjne ............................................................. 22
7.3.3. Tablica znaków diakrytycznych ........................................................ 23
7.3.4. Tablica znaków specjalnych ........................................................ 23
7.4. Powrót do funkcji ważenia .................................................................... 24
8. WYŚWIETLACZ ............................................................................................................ 24
8.1. Obszar roboczy ................................................................................... 24
8.1.1. Etykieta ................................................................................... 24
8.1.2. Pole tekstowe ........................................................................... 26
8.1.3. Bargraf .................................................................................... 26
8.2. Funkcje przycisków ............................................................................. 27
8.3. Domyślne ustawienia ekranu ................................................................ 29
9. WEJŚCIA / WYJŚCIA ................................................................................................... 30
- 4 -
9.1. Konfiguracja wejść .............................................................................. 30
9.2. Konfiguracja wyjść .............................................................................. 30
10. STRUKTURA PROGRAMU .......................................................................................... 31
11. LOGOWANIE ................................................................................................................ 31
12. WAŻENIE ...................................................................................................................... 32
12.1. Zasady poprawnego ważenia ................................................................ 32
12.2. Jednostki ........................................................................................... 33
12.3. Wybór jednostki ważenia ...................................................................... 33
12.4. Dostępność jednostek ważenia .............................................................. 34
12.5. Wybór startowej jednostki ważenia ........................................................ 34
12.6. Przyśpieszenie ziemskie ....................................................................... 34
12.7. Jednostka definiowana ......................................................................... 35
12.8. Zerowanie wagi .................................................................................. 35
12.9. Tarowanie wagi ................................................................................... 35
12.10. Profil ważenia ................................................................................. 37
12.11. Ustawienia dla modu <WAŻENIE> Odczyt .......................................... 38
12.12. Czujniki zbliżeniowe ........................................................................ 39
12.13. AUTOTARA ..................................................................................... 40
12.14. Tryb wydruku ................................................................................. 40
12.15. Minimalna naważka ......................................................................... 41
13. INNE PARAMETRY ...................................................................................................... 43
14. UPRAWNIENIA ............................................................................................................. 47
14.1. Operator anonimowy ........................................................................... 47
14.2. Data i czas ......................................................................................... 47
14.3. Wydruki ............................................................................................. 48
14.4. Edycja baz danych .............................................................................. 48
14.5. Wybór pozycji z bazy danych ................................................................ 48
15. KALIBRACJA ............................................................................................................... 48
15.1. Kalibracja wewnętrzna ......................................................................... 49
15.2. Kalibracja zewnętrzna .......................................................................... 49
15.3. Kalibracja użytkownika ........................................................................ 49
15.4. Test kalibracji ..................................................................................... 50
15.5. Kalibracja automatyczna ...................................................................... 50
15.6. Czas automatycznej kalibracji ............................................................... 50
15.7. Wydruk raportu .................................................................................. 50
16. USTAWIENIE ZAWARTOŚCI WYDRUKÓW ............................................................... 51
16.1. Raport kalibracji ................................................................................. 51
16.2. Inne wydruki ...................................................................................... 52
16.3. Wydruki niestandardowe ...................................................................... 54
16.3.1. Wpisywanie tekstów .................................................................. 54
16.4. Zmienne ............................................................................................ 56
17. MODY PRACY informacje ogólne ........................................................................... 58
17.1. Ustawienie dostępności modów pracy ..................................................... 59
17.2. Wybór modu pracy .............................................................................. 59
17.3. Parametry związane z modem pracy ...................................................... 59
18. LICZENIE SZTUK ......................................................................................................... 60
- 5 -
18.1. Ustawienia dodatkowe związane z liczeniem detali ................................... 60
18.2. Liczenie detali przyciski szybkiego dostępu ........................................... 61
18.3. Ustawienie masy wzorca przez wpisanie znanej masy sztuki ...................... 61
18.4. Ustawienie masy wzorca przez wyznaczenie masy detalu .......................... 61
18.5. Pobranie masy detalu z bazy danych ...................................................... 63
18.6. Procedura liczenia detali ....................................................................... 63
19. DOWAŻANIE ................................................................................................................ 64
19.1. Ustawienia dodatkowe związane z doważaniem ....................................... 64
19.2. Doważanie przyciski szybkiego dostępu ............................................... 64
19.3. Wykorzystanie progów doważania ......................................................... 64
20. DOZOWANIE ................................................................................................................ 66
20.1. Ustawienia dodatkowe związane z dozowaniem ....................................... 66
20.2. Wyjście dozowania .............................................................................. 66
20.3. Dozowanie – przyciski szybkiego dostępu ............................................... 66
20.4. Wykorzystanie bazy towarów w dozowaniu ............................................. 67
21. ODCHYŁKI WZGLĘDEM MASY WZORCA ................................................................. 68
21.1. Ustawienia dodatkowe związane z odchyłkami ......................................... 68
21.2. Odchyłki przyciski szybkiego dostępu .................................................. 68
21.3. Porównywanie próbki z masą wzorca ..................................................... 68
22. GĘSTOŚĆ CIAŁ STAŁYCH .......................................................................................... 70
22.1. Ustawienia dodatkowe związane z gęstością ciał stałych ........................... 71
22.2. Gęstość ciał stałych przyciski szybkiego dostępu ................................... 71
22.3. Pomiar gęstości ciał stałych .................................................................. 71
23. GĘSTOŚĆ CIECZY ....................................................................................................... 73
23.1. Ustawienia dodatkowe związane z gęstością cieczy .................................. 73
23.2. Gęstość ciał stałych przyciski szybkiego dostępu ................................... 73
23.3. Pomiar gęstości cieczy ......................................................................... 74
24. WAŻENIE ZWIERZĄT .................................................................................................. 75
24.1. Ustawienia dodatkowe związane z ważeniem zwierząt .............................. 75
24.2. Ważenie zwierząt przyciski szybkiego dostępu ...................................... 76
25. STATYSTYKA .............................................................................................................. 77
25.1. Ustawienia dodatkowe związane ze statystyką......................................... 77
25.2. Statystyka przyciski szybkiego dostępu ............................................... 77
25.3. Parametry związane z serią pomiarów .................................................... 77
26. ZATRZASK MAKSYMALNEGO WYNIKU ................................................................... 78
26.1. Ustawienia dodatkowe związane z modem Zatrzask Max ........................... 79
26.2. Zatrzask Max przyciski szybkiego dostępu ............................................ 79
26.3. Sposób działania ................................................................................. 79
27. RECEPTURY ................................................................................................................ 80
27.1. Ustawienia dodatkowe związane z recepturami ........................................ 80
27.2. Receptury przyciski szybkiego dostępu ................................................ 80
27.3. Wprowadzanie receptury do Bazy Receptur ............................................. 81
27.4. Wykorzystanie receptur w ważeniu ........................................................ 82
27.5. Raport ze zrealizowanych procesów recepturowania ................................. 87
28. DODAWANIE ................................................................................................................ 88
28.1. Ustawienia dodatkowe związane z dodawaniem ....................................... 88
- 6 -
28.2. Dodawanie przyciski szybkiego dostępu ............................................... 88
28.3. Sposób postępowania .......................................................................... 88
29. BAZY DANYCH ............................................................................................................ 90
29.1. Operacje na bazach danych .................................................................. 90
29.1.1. Dodanie nowego rekordu ........................................................... 90
29.1.2. Eksport .................................................................................... 90
29.1.3. Import..................................................................................... 91
29.1.4. Kasowanie rekordu .................................................................... 91
29.1.5. Kasowanie zawartości bazy ........................................................ 91
29.2. Towary .............................................................................................. 91
29.3. ytkownicy ....................................................................................... 92
29.4. Opakowania ....................................................................................... 92
29.5. Klienci ............................................................................................... 92
29.6. Receptury .......................................................................................... 93
29.7. Zmienne uniwersalne ........................................................................... 93
30. RAPORTY ..................................................................................................................... 93
30.1. Raporty receptur ................................................................................. 94
30.2. Warunki środowiskowe......................................................................... 94
30.3. Ważenia ............................................................................................ 95
30.4. Alibi .................................................................................................. 95
31. KOMUNIKACJA ........................................................................................................... 96
31.1. Ustawienia portów RS 232 .................................................................... 96
31.2. Ustawienia portu ETHERNET ................................................................. 96
31.3. Ustawienia portu Łączności bezprzewodowej ........................................... 96
31.4. Porty USB .......................................................................................... 99
32. URZĄDZENIA ............................................................................................................. 101
32.1. Komputer ......................................................................................... 101
32.2. Drukarka .......................................................................................... 103
32.3. Zapis danych o pomiarach na pendrive .................................................. 106
32.4. Czytnik kodów kreskowych .................................................................. 107
32.4.1. Port czytnika kodów kreskowych ................................................ 107
32.4.2. Offset ..................................................................................... 107
32.4.3. Długość kodu .......................................................................... 108
32.4.4. Prefiks, Sufiks ......................................................................... 108
32.4.5. Wybór pola ............................................................................. 108
32.4.6. Filtrowanie .............................................................................. 108
32.4.7. Test ....................................................................................... 109
32.5. Wyświetlacz dodatkowy ...................................................................... 109
32.6. Moduł środowiskowy ........................................................................... 110
33. ŚRODOWISKO ........................................................................................................... 110
34. PROTOKÓŁ KOMUNIKACYJNY ............................................................................... 112
34.1. Zestaw rozkazów ............................................................................... 112
34.2. Format odpowiedzi na pytanie z komputera ........................................... 114
34.3. Wydruk ręczny/wydruk automatyczny ................................................... 128
35. URZĄDZENIA PERYFERYJNE .................................................................................. 129
36. KOMUNIKATY O BŁĘDACH ...................................................................................... 129
37. WYPOSAŻENIE DODATKOWE ................................................................................. 130
- 7 -
38. INFORMACJE O WADZE ........................................................................................... 130
39. DODATEK 01 - Ustawienie czytnika kodów kreskowych ....................................... 131
- 8 -
1. INFORMACJE PODSTAWOWE
1.1. Wymiary gabarytowe wag
PM xx.C32, d=0.01g
PM xx.C32, d=0.1g
- 9 -
PM xx.C32, d=0.5g, d=1g
Głowica odczytowa
- 10 -
1.2. Opis złącz
1 złącze Ethernetu RJ45
2 złącze RS232 (COM1)
3 złącze USB typu A
5 – RS232 (COM2)
1.3. Schematy przewodów połączeniowych
Uwaga: Przewód „wagaEthernet” jest standardowym kablem sieciowym, zakończonym
obustronnie złączem RJ45.
Przewód waga
komputer (RS232)
Przewód waga
drukarka (EPSON)
1.4. Przeznaczenie
Wagi serii PM przeznaczone do dokładnych pomiarów masy ważonych ładunków,
realizowanych w warunkach laboratoryjnych.
1.5. Środki ostrożności
Przed użyciem prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą Instrukcją Obsługi i
używanie urządzenia zgodnie z jego przeznaczeniem.
Do obsługi panelu dotykowego nie używać ostrych narzędzi (np. nóż, wkrętak itp.).
Ważone ładunki należy starać się umieszczać w centralnej części szalki wagi.
Szalkę należy obciążać towarami o masie brutto mniejszej niż maksymalny udźwig wagi.
Nie należy na dłuższy czas pozostawiać dużych obciążeń na szalce.
W przypadku awarii należy natychmiast odłączyć zasilanie wagi.
- 11 -
Urządzenie przewidziane do wycofania z eksploatacji zutylizować zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami prawa.
Nie używać wagi w środowisku zagrożonym wybuchem. Waga nie jest przeznaczona do
pracy w strefach zagrożonych.
1.6. Warunki gwarancji
A. RADWAG zobowiązuje się naprawić lub wymienić te elementy, które okażą się wadliwe
produkcyjnie lub konstrukcyjnie.
B. Określenie wad niejasnego pochodzenia i ustalenie sposobów
ich wyeliminowania może być dokonane tylko z udziałem przedstawicieli producenta i
użytkownika.
C. RADWAG nie bierze na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności związanej
z uszkodzeniami lub stratami pochodzącymi z nieupoważnionego lub nieprawidłowego
wykonywania procesów produkcyjnych lub serwisowych.
D. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych spowodowanych niewłaściwą eksploatacją wagi oraz
uszkodzeń termicznych, chemicznych, uszkodzeń spowodowanych wyładowaniem
atmosferycznym, przepięciem w sieci energetycznej lub innym zdarzeniem losowym,
uszkodzeń wagi, gdy używana była niezgodnie z przeznaczeniem,
uszkodzeń wagi, gdy serwis stwierdzi naruszenie lub uszkodzenie znaku
zabezpieczającego konstrukcję wagi przed otwarciem,
uszkodzeń spowodowanych przez płyny oraz naturalne zużycie,
uszkodzeń wagi z powodu nieodpowiedniego przystosowania lub wady instalacji
elektrycznej,
uszkodzeń będących wynikiem przeciążenia mechanizmu pomiarowego,
czynności konserwacyjnych (czyszczenie wagi).
E. Utrata gwarancji następuje wówczas, gdy:
naprawa zostanie dokonana poza autoryzowanym punktem serwisowym,
serwis stwierdzi ingerencję osób nieupoważnionych w konstrukcję mechaniczną lub
elektroniczną wagi,
zostanie zainstalowana inna wersja systemu operacyjnego,
waga nie posiada firmowych znaków zabezpieczających.
F. Szczegółowe warunki gwarancji znajdują się w karcie serwisowej.
1.7. Nadzorowanie parametrów metrologicznych wagi
Właściwości metrologiczne wagi powinny być sprawdzane przez użytkownika w określonych,
ustalonych odstępach czasowych. Częstotliwość sprawdzania uwarunkowana jest
czynnikami środowiska, w jakim pracuje waga, rodzajami prowadzonych procesów ważenia
oraz przyjętego systemu nadzoru nad jakością.
1.8. Informacje zawarte w instrukcji obsługi
Należy uważnie przeczytać instrukcję obsługi przed włączeniem i uruchomieniem wagi,
nawet gdy użytkownik ma doświadczenie w pracy z wagami tego typu. Instrukcja zawiera
wszelkie niezbędne do właściwego użytkowania urządzenia informacje; przestrzeganie
zawartych w niej wytycznych stanowi gwarancję prawidłowej i niezawodnej pracy wagi.
1.9. Szkolenie obsługi
Waga powinna być obsługiwana i nadzorowana tylko przez osoby przeszkolone do jej
obsługi i posiadające praktykę w użytkowaniu tego typu urządzeń.
- 12 -
2. TRANSPORT I SKŁADOWANIE
2.1. Sprawdzenie dostawy
Należy sprawdzić dostarczone opakowanie oraz urządzenie bezpośrednio po dostawie i
ocenić, czy nie ma zewnętrznych śladów uszkodzenia. W takim przypadku należy
skontaktować się z przedstawicielem producenta.
2.2. Opakowanie
Należy zachować wszystkie elementy opakowania w celu użycia ich do ewentualnego
transportu wagi w przyszłości. Tylko oryginalne opakowanie wagi może być zastosowane do
przesyłania wagi. Przed zapakowaniem należy odłączyć przewody oraz wyjąć ruchome
części (szalkę, osłony, wkładki). Elementy wagi należy umieścić w oryginalnym opakowaniu,
zabezpieczając przed uszkodzeniem w czasie transportu.
3. ROZPAKOWANIE I MONTAŻ
3.1. Miejsce instalacji, miejsce użytkowania
wagę należy użytkować w pomieszczeniach wolnych od drgań i wstrząsów,
pozbawionych przeciągów i niezapylonych,
temperatura powietrza w pomieszczeniu powinna wynosić: +10 °C ÷ +40 °C,
wilgotność względna nie powinna przekraczać 80%,
w czasie użytkowania wagi ewentualne zmiany temperatury pomieszczenia powinny
następować stopniowo i bardzo powoli,
waga musi być ustawiona na konsoli ściennej lub stabilnym stole, niepodlegającym
drganiom, daleko od źródeł ciepła,
należy szczególną uwagę zwrócić na ważenie materiałów magnetycznych, ponieważ
częścią wagi jest silny magnes. Jeżeli zachodzi potrzeba ważenia takich substancji,
należy skorzystać z możliwości ważenia ładunków podwieszonych, aby uniknąć
wpływu magnesu na ważony materiał podwieszenie umieszczone jest w podstawie
wagi.
- 13 -
3.2. Lista standardowych elementów dostawy
Waga
Szalka
Zasilacz
Instrukcja obsługi na płycie CD
3.3. Rozpakowanie
Rozciąć taśmę zabezpieczającą. Wyjąć wagę z opakowania fabrycznego. Z pudełka na
akcesoria wyjąć wszystkie elementy urządzenia. Ustawić wa w miejscu użytkowania i
zamontować szalkę wg. poniższego schematu.
Założyć szalkę 1 dla wag PM C32 z d=0.01g
lub szalkę 2 dla pozostałych wag PM C32.
Zwrócić uwagę na prawidłowe ułożenie
szalki na amortyzatorach: szalka nie może
dotykać obudowy wagi i powinna być
umieszczona stabilnie.
Podłączyć głowicę odczytową do gniazda
znajdującego się z tyłu obudowy wagi,
następnie podłączyć wszystkie urządzenia
dodatkowe.
Włączyć wagę do sieci (gniazdo zasilania
znajduje się z boku głowicy pomiarowej).
UWAGA:
Prawidłowym ułożeniem wtyczki typu PS2,
przy podłączaniu głowicy pomiarowej do
wagi, jest ułożenie spłaszczeniem do góry,
tak aby były widoczne strzałki na obudowie
wtyczki, zgodnie z rysunkiem obok.
3.4. Poziomowanie
Przed włączeniem zasilania należy wypoziomować wagę, regulując
jej nóżki tak, aby pęcherzyk powietrza umieszczony w poziomicy
znalazł się w położeniu centralnym. Waga powinna stabilnie stać na
podłożu, opierając się na nim każdą z nóżek.
Następnie przy użyciu klucza (3), dokręcić nakrętkę (2) na
nóżce (1) do podstawy wagi aż do uzyskania oporu co
zapobiegnie samoczynnemu odkręcaniu się nóżek
podczas pracy. Czynności te pokazuje rysunek. Należy
wykonać je kolejno dla każdej z nóżek.
- 14 -
3.5. Czyszczenie wagi
W celu bezpiecznego czyszczenia wagi należy w opisanej kolejności:
1. Zdemontować szalkę i inne ruchome elementy wagi; w zależności od typu wagi (patrz:
opis w punkcie: ROZPAKOWANIE I MONTAŻ). Czynności należy wykonywać bardzo
ostrożnie, aby nie uszkodzić mechanizmu wagi.
2. Możliwe jest zdemontowane szklanych szafek w celu dokładnego wyczyszczenia
opis demontażu znajduje się poniżej.
Uwaga:
Czyszczenie szalki w momencie, gdy jest założona, może spowodować uszkodzenie wagi.
Czyszczenie elementów z tworzywa ABS:
Czyszczenie suchych powierzchni odbywa się za pomocą czystych ściereczek z celulozy lub
bawełny, nie pozostawiających smug i nie barwiących, można użyć także roztworu wody i
środka czyszczącego (mydło, płyn do mycia naczyń, płynu do mycia szyb) należy czyścić
powierzchnię zachowując normalny docisk ściereczki do podłoża, czyszczoną powierzchnię
należy przetrzeć, a następnie osuszyć. Czyszczenie można powtórzyć w razie konieczności.
W przypadku wystąpienia trudno usuwalnych zabrudzeń takich jak: resztki kleju, gumy,
smoły, pianki poliuretanowej itp. można użyć specjalnych środków czyszczących na bazie
mieszanki węglowodorów alifatycznych nie rozpuszczający tworzywa. Przed zastosowaniem
środka czyszczącego przy wszystkich powierzchniach zalecamy wykonanie prób
przydatności. Nie stosować preparatów zawierających substancje ścierne.
Czyszczenie elementów szklanych:
W zależności od rodzaju zabrudzenia powinien być wybrany odpowiedni rozpuszczalnik.
Nigdy nie należy namaczać szkła w silnych roztworach alkalicznych, gdyż szkło może być
uszkodzone przez te roztwory. Nie wolno stosować preparatów zawierających substancje
ścierne.
W przypadku pozostałości organicznych używamy acetonu, dopiero w kolejnym kroku
używamy wody i detergentu. W przypadku pozostałości nieorganicznych używamy
rozcieńczonych roztworów kwasów (rozpuszczalne sole kwasu solnego lub azotowego) lub
zasad (przeważnie sodowej, amonowej).
KWASY usuwamy rozpuszczalnikami zasadowymi (węglan sodu), ZASADY usuwamy
rozpuszczalnikami kwasowymi (kwasy mineralne o różnym stężeniu).
W przypadku ciężkich zabrudzeń należy użyć szczotki oraz detergentu. Powinniśmy unikać
używania takich detergentów, których rozmiary drobin są duże i twarde, przez co mogę
rysować szkło.
Na koniec procesu mycia należy przepłukać starannie szkło wodą destylowaną.
Zawsze należy używać miękkich szczotek z drewnianym lub plastikowym uchwytem, aby
uniknąć zarysowań. Nie stosować szczotek drucianych ani szczotek z rdzeniem z drutu.
Etap płukania jest konieczny, aby wszystkie resztki mydła, detergentów i innych płynów
czyszczących były usunięte z wyrobów szklanych przed ich powtórnym zamontowaniu w
wadze.
Po wstępnym oczyszczeniu, elementy szklane płucze się pod bieżącą wodą, a na koniec
wodą destylowaną.
Nie zaleca się suszenia szkła ręcznikiem papierowym lub pod strumieniem wymuszonego
obiegu powietrza, ponieważ może to wprowadzić do elementów szklanych, włókna lub inne
zanieczyszczenia, co może spowodować błędy podczas ważenia.
Do szkła miarowego nie powinno się używać suszarek elektrycznych.
Zazwyczaj po umyciu, elementy szklane umieszcza się na półce do swobodnego
wyschnięcia.
- 15 -
Czyszczenie elementów ze stali nierdzewnej:
W trakcie czyszczenia stali nierdzewnej należy przede wszystkim unikać używania środków
czyszczących zawierających jakiekolwiek żrące substancje chemiczne, np. wybielacze
(zawierający chlor). Nie wolno stosować preparatów zawierających substancje ścierne.
Zawsze należy usuwać brud za pomocą szmatki z mikrofibry dzięki czemu nie zostaną
uszkodzone powłoki ochronne czyszczonych.
W przypadku codziennej pielęgnacji i usuwania niewielkich plam, należy wykonać
następujące czynności:
1. Usunąć zanieczyszczenia ściereczką zamoczoną w ciepłej wodzie.
2. Dla uzyskania lepszych rezultatów, można dodać odrobinę płynu do mycia naczyń.
Czyszczenie elementów malowanych proszkowo:
Pierwszym etapem powinno być wstępne czyszczenie bieżącą wodą lub gąbką o dużych
porach z dużą ilością wody, celem usunięcia luźniejszych i większych zabrudzeń.
Nie stosować preparatów zawierających substancje ścierne.
Następnie, przy pomocy odpowiedniej ściereczki oraz roztworu wody i środka czyszczącego
(mydło, płyn do mycia naczyń) należy czyścić powierzchnię zachowując normalny docisk
ściereczki do powierzchni elementów.
Nigdy nie powinno się czyścić samym detergentem na sucho, gdyż może to spowodować
uszkodzenie powłoki należy użyć dużej ilości wody bądź roztworu wody ze środkiem
czyszczącym.
Czyszczenie elementów aluminiowych
Do czyszczenia aluminium należy używać produktów mających naturalne kwasy.
Doskonałymi środkami będą zatem: ocet spirytusowy, cytryna. Nie wolno stosować
preparatów zawierających substancje ścierne. Należy unikać stosowania do czyszczenia
szorstkich szczotek które mogą łatwo porysować powierzchnię aluminium. Miękka szmatka z
mikrofibry będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem.
Powierzchnie polerowane czyścimy za pomocą okrężnych ruchów. Po usunięciu zabrudzeń
z powierzchni należy wypolerować powierzchnię suchą szmatką, aby osuszyć powierzchnię i
nadać jej połysk.
3.6. Podłączenie do sieci
Waga może być podłączona do sieci tylko przy użyciu oryginalnego zasilacza,
znajdującego się w jej wyposażeniu. Napięcie znamionowe zasilacza (podane na jego
tabliczce znamionowej) powinno być zgodne z napięciem znamionowym sieci.
Aby załączyć zasilanie wagi, należy włączyć zasilacz do gniazda sieciowego, a następnie
wtyk zasilacza podłączyć do gniazda znajdującego się z boku obudowy głowicy pomiarowej.
Po włączeniu zasilania pojawi się logo startowe, po czym pojawi się okno główne, a
wskazanie osiągnie stan ZERA (z działką odczytową zależną od rodzaju wagi). W trakcie
procedury uruchomienia wagi następuje także test działania mechanizmu wewnętrznej
adjustacji (jednokrotne położenie i podniesienie wewnętrznej masy adjustacyjnej). Jeżeli
wskazanie jest różne od zera, należy nacisnąć przycisk .
Uwaga:
Między kolejnym wyłączeniem i włączeniem wagi (wyjęciem i ponownym włożeniem wtyku
zasilacza) należy zachować 10s odstęp czasowy.
Jeżeli waga jest legalizowana, po jej włączeniu nastąpi automatyczna adjustacja/kalibracja.
- 16 -
3.7. Czas stabilizacji temperaturowej wagi
Przed przystąpieniem do pomiarów należy odczekać, aż waga osiągnie stabilizację cieplną.
W przypadku wag, które przed załączeniem do sieci były przechowywane w znacznie niższej
temperaturze (np. porą zimową), czas aklimatyzacji i nagrzewania wynosi około 8 godzin.
W czasie stabilizacji cieplnej wagi wskazania wyświetlacza mogą ulegać zmianie. Zaleca się,
aby w miejscu użytkowania wagi ewentualne zmiany temperatury otoczenia były niewielkie i
następowały bardzo powoli.
3.8. Podłączenie wyposażenia dodatkowego
Tylko zalecane przez producenta wagi wyposażenie dodatkowe może być do niej
podłączone. Przed podłączeniem dodatkowego wyposażenia lub jego zmianą (drukarka,
komputer PC, klawiatura komputerowa typu USB lub dodatkowy wyświetlacz) należy
odłączyć wagę od zasilania. Po podłączeniu urządzeń ponownie podłączyć wagę do
zasilania.
4. URUCHOMIENIE WAGI
Włączyć zasilacz do gniazda sieciowego, a następnie wtyczkę zasilacza włączyć do
gniazda, które znajduje się z tyłu obudowy wagi.
Jeżeli nie nastąpił automatyczny start, należy nacisnąć przycisk , znajdujący
się w lewym górnym rogu elewacji.
Po zakończonej procedurze startowej zostanie automatycznie uruchomione okno
główne programu.
Waga uruchamia się w stanie niezalogowanym (brak użytkownika), aby rozpocząć
pracę, należy się zalogować (procedura logowania jest opisana w dalszej części
instrukcji).
Uwaga:
Wagę należy uruchamiać bez obciążenia z pustą szalką.
W wagach legalizowanych, wg przepisów normy EN 45501, nie może być
wyświetlana wartość masy poniżej -20d, dlatego jeżeli wskazanie zmniejszy się poniżej tej
wartości, na wyświetlaczu głównym pojawia się informacja <Low mass>.
W takim przypadku należy wyzerować wagę naciskając przycisk .
- 17 -
5. KLAWIATURA WAGI - FUNKCJE PRZYCISKÓW
Funkcje przycisków:
Załączanie/wyłączanie wyświetlacza wagi. Po wyłączeniu
wyświetlacza inne podzespoły są zasilane, a waga pozostaje w
stanie gotowości.
Wejście w menu główne wagi.
Logowanie operatora.
Anulowanie komunikatu.
Zerowanie wagi.
Tarowanie wagi.
Zmiana jednostki ważenia.
Zatwierdzenie komunikatu.
Zatwierdzenie wyniku ważenia (PRINT).
Zatwierdzenie komunikatów (ENTER).
Anulowanie komunikatów.
Zmiana modu pracy.
Przycisk programowalny przyporządkowany do przycisku ekranowego
Przycisk (dłuższe przytrzymanie) Informacje o wadze.
Przycisk programowalny przyporządkowany do przycisku ekranowego.
Przycisk programowalny przyporządkowany do przycisku ekranowego.
Przycisk programowalny przyporządkowany do przycisku ekranowego.
Przycisk programowalny przyporządkowany do przycisku ekranowego.
- 18 -
6. OKNO GŁÓWNE
Główne okno aplikacji można podzielić na 4 obszary:
rna belka,
Okno wagowe,
Obszar roboczy,
Ikonki funkcyjne.
Widok ogólny:
6.1. Górna belka
W górnej części ekranu wyświetlone są następujące informacje:
Symbol i nazwa modu pracy.
Symbol aktywnej łączności bezprzewodowej.
Symbol aktywnego połączenia z pendrive.
Symbol podłączonej klawiatury PC.
Symbol podłączonej drukarki.
Symbol aktywnego połączenia z komputerem.
6.2. Okno wagowe
Okno wagowe zawiera wszystkie informacje o ważeniu:
- 19 -
6.3. Obszar roboczy
Pod oknem wagowym znajduje się obszar roboczy.
Obszar roboczy składa się z 4 programowalnych widżetów. Każdy z modów pracy ma
domyślny układ widżetów ekranu głównego. Użytkownik może skonfigurować ten obszar
zgodnie ze swoimi potrzebami. Szczegółowe informacje o obszarze roboczym znajdują się
w dalszej części instrukcji.
6.4. Ikonki funkcyjne
Poniżej okna roboczego znajdują się ikonki funkcyjne przyporządkowane do przycisków na
klawiaturze wagi:
Dla każdego z dostępnych modów pracy, użytkownik ma możliwość definiowania
ekranowych ikonek funkcyjnych. Procedura definiowania jest opisana w dalszej części
instrukcji.
7. PORUSZANIE SIE W MENU
Poruszanie się w menu programu wagowego odbywa się za pomocą klawiatury wagi.
7.1. Wejście do menu
Aby wejść do menu wagi, należy wcisnąć przycisk na elewacji wagi.
Po wejściu do menu wagi pierwsza pozycja z listy jest wyróżniona zmianą koloru tła.
Poruszanie się po menu wagi odbywa s za pomocą przycisków obsługujących strzałki
kierunkowe.
Widok menu:
- 20 -
7.2. Funkcje przycisków menu głównego
Wejście w menu główne wagi.
Szybkie wyjście do okna głównego.
Wyjście o jeden poziom wyżej w menu lub rezygnacja ze zmiany
parametru.
Wyjście o jeden poziom wyżej w menu.
Kasowanie znaku w trybie edycji wartości numerycznych i tekstowych.
Zmiana funkcji klawiatury w trybie edycji wartości numerycznych i
tekstowych.
Wybór modu pracy
Zatwierdzenie/akceptacja wprowadzonych zmian.
Wyjście o jeden poziom wyżej w menu lub rezygnacja ze zmiany
parametru.
Wybór grupy parametrów w górę menu lub zmiana wartości parametru
o jedną wartość w górę.
Wybór grupy parametrów, która ma być aktywowana. Po naciśnięciu
przycisku wyświetlacz pokaże pierwszy z parametrów wybranej grupy.
Wybór grupy parametrów w dół menu lub zmiana wartości parametru
o jedną wartość w dół.
7.3. Wprowadzanie liczb / tekstów
W zależności od rodzaju wprowadzanych danych do pamięci wagi oprogramowanie posiada
dwa typy pól edycyjnych:
pole edycyjne numeryczne (wprowadzanie: wartości masy sztuki, wartości tary, itd.).
pole edycyjne tekstowe (wprowadzanie wzorca wydruku, wartości zmiennej
uniwersalnej, itd.).
W zależności od typu pola edycyjnego zmianie ulegają funkcje klawiszy obsługiwanych
przez użytkownika.
7.3.1. Numeryczne pole edycyjne
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132

RADWAG C32.10.PM Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla