10
UWAGI OGÓLNE
N
A RYNKU dostępnych jest wiele różnych akcesoriów.
Przed ich zakupem należy upewnić się, czy nadają się do
gotowania na parze.
U
MIEŚCIĆ POJEMNIK na ruszcie. Może on przenosić większe
obciążenia niż blacha do pieczenia czy tacka do
gotowania na parze.
U
PEWNIĆ SIĘ, CZY została zachowana odległość co najmniej
30 mm pomiędzy górną krawędzią naczynia a sufitem
komory, aby zapewnić odpowiednie wnikanie pary do
naczynia.
WYBÓR NACZYNIA DO GOTOWANIA
Jeśli to tylko możliwe, S
T
OSOWAĆ NACZYNIA Z OTWORAMI
, np.
do gotowania warzyw. Para będzie miała swobodny
dostęp do potrawy ze wszystkich stron, a potrawa
ugotuje się równomiernie.
P
ARA Z ŁATWOŚCIĄ DOSTAJE SIĘ do przestrzeni pomiędzy
dużymi kawałkami potraw, takimi jak np. duże ziemniaki.
Zapewnia to równomierne i skuteczne gotowanie.
Pozwala to na ugotowanie dużych ilości w takim samym
czasie, jak ilości mniejszych. Umieszczenie (rozłożenie)
potrawy w sposób umożliwiający parze równomierny i
łatwy dostęp do poszczególnych kawałków pozwala na
jej ugotowanie w takim samym czasie, jak dla mniejszych
ilości.
B
ARDZIEJ ZWARTE POTRAWY, takie jak zapiekanki, ciasta,
groszek, szparagi, które zawierają bardzo mało wolnych
przestrzeni lub nie mają ich wcale, będą wymagały
dłuższego gotowania, ponieważ para działa w mniejszej
przestrzeni.
GĄBKA
D
OSTARCZONA W ZESTAWIE GĄBKA służy do wycierania
skroplin mogących pozostawać w ostygłym piekarniku
po pieczeniu. Piekarnik należy koniecznie pozostawić do
ostygnięcia, aby uniknąć poparzenia.
RUSZT
R
USZT DRUCIANY umożliwia cyrkulację gorącego powietrza
wokół potrawy. Umieścić
potrawę bezpośrednio na
ruszcie lub użyć go jako
podstawka pod garnki, blachy
do pieczenia lub inne naczynia kuchenne. W przypadku
umieszczenia potraw bezpośrednio na ruszcie pod ruszt
należy włożyć ociekacz.
BLACHA DO PIECZENIA I-OCIEKACZ
W
ŁOŻYĆ OCIEKACZ pod ruszt druciany i tackę do gotowania
na parze. Może on być również stosowany jako naczynie
do gotowania lub jako blacha do pieczenia.
O
CIEKACZ służy do zbierania
kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które mogłyby
zabrudzić i zaplamić wnętrze
kuchenki. Należy unikać
umieszczania naczyń bezpośrednio na dnie kuchenki.
TACKA DO GOTOWANIA NA PARZE
T
A
CKI DO GOTOWANIA NA PARZE
należy używać do
gotowania takich potraw jak ryby, warzywa i ziemniaki.
K
U
CHENKI BEZ TACKI DO GOTOWANIA NA PARZE
należy używać
do gotowania takich potraw
jak ryż i zboża.
POJEMNIK NA WODĘ
P
OJEMNIK NA WODĘ ZNAJDUJE SIĘ za drzwiczkami i jest
dostępny zaraz po otwarciu drzwiczek.
W
SZYSTKIE FUNKCJE PIECZENIA, z wyjątkiem funkcji
Termoobiegu, wymagają napełnienia pojemnika.
P
OJEMNIK NA WODĘ NALEŻY NAPEŁNIĆ
WODĄ Z KRANU
do znaku „MAX".
U
ŻYWAĆ WYŁĄCZNIE świeżej wody z
kranu lub butelkowanej wody z
ujęcia. Nigdy nie należy używać
wody destylowanej lub filtrowanej,
ani jakichkolwiek innych płynów w
pojemniku na wodę.
P
O KAŻDYM UŻYCIU KUCHENKI NALEŻY OPRÓŻNIĆ POJEMNIK NA
WODĘ
. Przemawiają za tym względy higieniczne.
Zapobiega to również gromadzeniu się skroplin
wewnątrz urządzenia.
O
STROŻNIE (powoli, uważając, by nie rozlać wody)
wyciągnąć pojemnik na wodę z jego komory. Należy go
trzymać poziomo, aby pozwolić pozostałej wodzie na
wypłynięcie z gniazda zaworu.
SONDA
Należy korzystać wyłącznie z sondy do mierzenia
temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
S
ONDA PRZEZNACZONA JEST do
mierzenia wewnętrznej
temperatury potraw
mieszczącej się w zakresie
30 - 100 °C. Gdy tylko zostanie osiągnięta
ustawiona temperatura, urządzenie
wyłączy się, a na wyświetlaczu pojawi się
napis: „Osiągnięto temperaturę".
Czyszcząc sondę,
NIE WOLNO ZANURZAĆ JEJ W
WODZIE
. Po użyciu wystarczy przetrzeć ją
czystą, wilgotną ściereczką lub ręcznikiem
kuchennym.
Akcesoria