16
Pieczenie mi=sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta róowe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa1stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa1stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta róowe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze1 jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz.
Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Talerze, na których b'dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur'.
Pieczenie na grillu
Przed przyst:pieniem do pieczenia na grillu nale?y posmarowaB olejem
mi=so i ryby, a nast=pnie uo?yB je na ruszcie.
Im cie1szy jest kawaek produktu, tym bliej grzaki grilla powinien by pieczo-
ny i odwrotnie. Taki sposób pieczenia zapewni doskonay efekt - powierzchnia
nie zostanie przypalona, a wewntrz mi'so b'dzie dobrze upieczone.
Ruszt mona wsun zag'bieniem skierowanym do góry lub do dou. Brytfan-
n' naley wsun do listwy na poziomie pierwszym.
Prawie wszystkie gatunki mi'sa nadaj si' do pieczenia na grillu, z wyjtkiem
chudej dziczyzny i mi'sa mielonego.