Zanussi ZOB646X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBS£UGI
PIEKARNIK
ELEKTRYCZNY
ZOB-646,ZOB-646Q.
ELECTROLUXPOLANDSp.zo.o.
ul.Kolejowa5/7
01-217Warszawa
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych
urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu.
Ka¿degorokusprzedajeponad55milionówproduktów(takichjaklodówki,kuchenki,
pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy)
o ³¹cznej wartoœci ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
FromtheElectroluxGroup. Theworld`sNo.1choice
3
SPIS TRE!CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA..........................4
PIERWSZE W*'CZENIE ................................................................6
OPIS PIEKARNIKA .........................................................................7
PIECZENIE - WSKAWKI PRAKTYCZNE ...................................9
TABELA CZASÓW PIECZENIA....................................................12
MYCIE I KONSERWACJA ............................................................13
USUWANIE USTEREK..................................................................15
AUTORYZOWANY SERWIS .........................................................15
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA ..........................................16
INSTALACJA.................................................................................17
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA
Przed przyst;pieniem do pod;czenia i eksploatacji urz;dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie si> z instrukcj; obsugi.
W instrukcji obsugi podano wa@ne wskazówki i porady dotycz;ce prawi-
dowej i bezpiecznej eksploatacji urz;dzenia.
Instrukcj> obsugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania urz;dze-
nia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizu-
jcymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w po-
bliu piekarnika, naley zwróci uwag', aby przewód zasilajcy nie doty-
ka gorcych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przytrza#ni'ty
drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby
gospodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zako+-
czeniu) naley odsun si' od urzdzenia – z wn'trza wydostanie si' go-
rca para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane za-
groenie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si' w czasie pracy (i zatrzymuje ciepo na jaki#
czas po zako+czeniu pieczenia). Zachowa szczególn ostrono#,
zwaszcza przy dotykaniu elementów wewn'trznych.
Po zako+czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr'ta w pooeniu „WY12CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych po-
wierzchni piekarnika. Resztki ywno#ci i tuszczu mog zapali si'.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je#li wyst'puj) naley my wod
z dodatkiem agodnego detergentu.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze+ paro-
wych.
5
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wy-
kr'ci bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si', e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
Podczenie do kilku faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi do
uszkodzenia urzdzenia.
BezpieczeEstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi
i zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na prze-
bywanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia na-
ley pami'ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy
czas gorce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi'sa na grillu, drzwiczki pie-
karnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzie-
ciom na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w po-
bliu piekarnika, naley zwróci uwag', aby przewód zasilajcy nie doty-
ka gorcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza#ni'ty jego
drzwiczkami.
Producent:
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw
stosowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodo-
wa straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa.
Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj; powa@-
ne zagro@enie dla u@ytkownika!
Utylizacja starego urz;dzenia
W przypadku konieczno#ci usuni'cia starego urzdzenia z gospodarstwa
domowego, naley je unieruchomi, aby wykluczy ewentualne niebez-
piecze+stwo wypadku. W tym celu naley odci przewód zasilajcy ra-
zem z wtyczk.
Odstawi urzdzenie do wyznaczonego miejsca utylizacji, zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
6
ObjaHnienie symboli u@ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze+stwa
Kolejno# czynno#ci
Praktyczne wskazówki
Urz;dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
- 73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi');
- 89/336 (wytyczne dot. kompatybilno#ci elektromagnetycznej);
- 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
PIERWSZE W*'CZENIE
Urzdzenie b'dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny
(patrz wskazówki w instrukcji obsugi).
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr'to termostatu ustawi na pozycj' MAX,
b) pokr'to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni'cia, a nast'pnie umy
mi'kk #ciereczk nasczon agodnym #rodkiem do mycia.
Aby otworzyC drzwiczki piekarnika, nale-
@y zawsze przytrzymaC uchwyt na Hrodku - jak
pokazano na rysunku.
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy
naley starannie umy wszystkie akcesoria i
wn>trze piekarnika.
7
OPIS PIEKARNIKA
1. panel sterujcy
2. pokr'to wyboru funkcji
3. zegar
4. pokr'to termostatu
5. lampka kontrolna piekarnika
6. lampka kontrolna termostatu
7. grill
8. o#wietlenie piekarnika
9. tabliczka znamionowa
8
Piekarnik elektryczny
Chowane pokr>ta
Niektóre modele s wyposaone w chowane po-
kr'ta (rys. 1). Mona je wsun w panel sterujcy,
gdy urzdzenie nie jest wczone.
Pokr'to wyboru funkcji oraz termostatu (rys. 2)
Su do ustawienia wybranej opcji nagrzewania i
odpowiedniej temperatury
rys. 1
rys. 2
Symbole na pokr'tle wyboru funkcji:
0 pozycja „Wy;czony
pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z dolnej i górnej grzaki, zapew-
niajc równomierne nagrzewanie piekarnika.
górna grzaka – wczona jest tylko górna grzaka piekarnika
dolna grzaka – wczona jest tylko dolna grzaka piekarnika.
grill – do pieczenia na grillu.
lub nawiew gor;cego powietrza – do pieczenia kilku potraw
na kilku poziomach, bez przenikania aromatów.
rozmra@anie funkcja pozwalajca na rozmroenie potraw.
9
Zegar
Funkcja pozwala na wyczenie automatyczne
piekarnika po upywie ustawionego czasu (rys. 3).
Po zako+czeniu pieczenia rozlegnie si' sygna
akustyczny. Maksymalny czas ustawienia wynosi
90 minut. Woy produkty do piekarnika, pokr'to
funkcji piekarnika i termostatu ustawi w wymaga-
nym pooeniu. Pokr'to zegara obróci do mak-
symalnego ustawienia („90”), a nast'pnie wróci i
ustawi wymagany czas pieczenia. Po jego upy-
wie rozlegnie si' sygna akustyczny i piekarnik wy-
czy si' automatycznie.
Pokr'to zegara ustawi w pooeniu
, aby
przej# na r'czny tryb pracy.
rys. 3
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si' lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga#nie, je#li ustawiona temperatura zostanie osigni'ta i ponownie
zapala si', kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod#wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik jest pracuje.
Termostat bezpieczeEstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze+stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego#
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast'puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
Je#li termostat bezpiecze+stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przy-
czyna b'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze+stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
PIECZENIE - WSKAWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz; byC zawsze za-
mkni>te!
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a chrup-
kich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo
czas pieczenia i zuycie energii b'd nisze. W czasie pieczenia z piekarnika
wydostaje si' para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
10
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoE-
czeniu) nale@y odsun;C si> od urz;dzenia – z wn>trza wydostanie si> go-
r;ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie#ci na #rodkowym poziomie. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym po-
ziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka potraw
na rónych poziomach (rys. 4).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przenoszo-
ne zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn, a
wilgotne powietrze jest natychmiast odprowadza-
ne.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zale-
ca si' wsuni'cie blachy do dolnego poziomu, po-
niewa uatwi to obserwowanie potrawy.
rys. 4
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno#ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi'so i
ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzaleniony
od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
11
je lub uoy dodatki. Ko+cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
Pieczenie mi>sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-220
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa+stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa+stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze+ jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczyC tworzenie si> dymu w piekarniku, nale@y wlaC troch> wo-
dy do brytfanny, do której Hcieka tuszcz.
Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Talerze, na których b'dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur'.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj# do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy+, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych #cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj'to-
#ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa+stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
12
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza -
Górna/dolna grzaka
Pieczenie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 160 2 150 60 – 80
W foremce
Jab!ecznik
1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel
2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Ma!e ciasteczka
2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty
2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
Chleb i pizza
1000
Bia!y chleb
1 190 2 180 40 – 60
1-2
bochenki
500
-ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45 Foremka
500
Bu!ki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250 Pizza 1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Zapiekanki
Makaronowa
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi)so i drób
1000
Piecze4 wo!owa
2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000
Piecze4 ciel5ca
2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef po angielsku
2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 z jagni5cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 W ca!o:ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 W calo:ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 W ca!osci
3000
G5:
2 175 2 160 150 - 200 W ca!o:ci
13
Górna/dolna grzaka
Pieczenie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
1200
Zaj>c
2 200 2 175 60 – 80
W
kawa!kach
Ryby
1000 Ca!e ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40 4 filety
Pieczenie na grillu
Ilo,-
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawaki Waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 10 8
Kotlety 4 600 3 Max 12 8
Kie!baski pieczone 8 500 3 Max 10 6
Kurczak (kawa!ki) 6 800 3 Max 30 20
Kebaby 4 700 3 max 12 10
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 13 10
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 2-3 1
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
Uwaga!
1. Podany w tabeli czas pieczenia nie obejmuje wst5pnego nagrzewania piekarnika. Przed w!oCeniem
pizzy / chleba zalecamy wst5pne nagrzewanie piekarnika przez oko!o 10 minut.
2. Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz> pieczenia na kilku poziomach.
3. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz> byE zamkni5te.
Podane czasy pieczenia maj> charakter orientacyjny.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst;pieniem do czyszczenia urz;dzenia nale@y je wy;czyC i
pozostawiC do ostygni>cia. Nie u@ywaC pary lub urz;dzeE parowych.
Przed przyst;pieniem do mycia i innych czynnoHci konserwacyjnych na-
le@y urz;dzenie od;czyC od zasilania elektrycznego.
Po ostygni'ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczegól-
n ostrono#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub
czujnika termostatu.
Elementy stalowe naley oczy#ci i opuka wod, a nast'pnie wypolero-
wa.
Uywa #rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz ele-
mentów ze stali nierdzewnej, dost'pnych w sklepach.
14
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka
czyszczcego.
Do mycia nie stosowa #rodków szorujcych.
Cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali
szlachetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych
plam na powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni ema-
liowanej nie wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy#ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia
mona najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie
przypalaj si' podczas nast'pnego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwasów lub produktów #ciernych, gdy mo-
g one uszkodzi powierzchni' urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy#ci w podobny sposób.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je
zdj.
W tym celu naley wykona nast'pujce
czynno#ci:
cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
ustali zawiasy trzymajce drzwiczki piekarni-
ka; mae dRwignie, znajdujce si' na obu za-
wiasach poluzowa i obróci (rys. 5)
wolno zamkn drzwi, a dotkn do dwóch
dRwigni;
rys. 5
przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej stronie, a nast'pnie popchn w
kierunku piekarnika i wyj na zewntrz.
odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce (pooy poziomo).
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno#ci
w odwrotnej kolejno#ci.
Po spasowaniu dRwigni z zawiasami drzwi b'd prawidowo umocowane.
15
Wymiana @arówki w piekarniku
Przed przyst;pieniem do wymiany @arówki nale@y wy;czyC urz;dze-
nie z sieci zasilaj;cej.
Sarówka musi posiada nast'pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok; temperatur>
(do 300
o
C)
b) napi>cie / cz>stotliwoHC: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk', naley wcisn oson'
szklan i obróci (rys. 6).
rys. 6
Wykr'ci spalon arówk'. Wkr'ci now arówk'. Ponownie zaoy oson'
szklan. Podczy urzdzenie do zasilania.
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno#ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno#ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni) cia usterki
Piekarnik nie w!>cza si5.
SprawdziE, czy pokr5t!a s> ustawione na okre:lon> funkcj5
i temperatur5.
SprawdziE, czy urz>dzenie jest prawid!owo w!>czone, wtyczka jest
w gniazdku, czy nast>pi!a przerwa w dop!ywie pr> du, czy prze!>cznik
zasilania jest ustawiony na ON (WGHCZONY).
Lampka kontrolna termo-
statu piekarnika
nie :wieci si5.
Termostat ustawiE na wybran> temperatur5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiE na wybran> funkcj5.
-arówka piekarnika
nie :wieci si5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiE na wybran> funkcj5.
KupiE now> Carówk5 o odpowiednich parametrach w punkcie serwi-
sowym i wymieniE j> zgodnie ze wskazówkami podanymi
w instrukcji obs!ugi.
Czas pieczenia jest zbyt
d!ugi lub zbyt krótki.
PrzeczytaE wskazówki dotycz>ce czasów pieczenia.
Wewn>trz piekarnika i na
potrawach osadza si5
skroplona woda.
Nie pozostawiaE potraw po upieczeniu w piekarniku d!uCej niC 15-20
minut.
Koszty usuni'cia usterek spowodowanych przez uytkownika oraz bezzasad-
nych wezwa+ serwisu pokrywa klient.
16
AUTORYZOWANY SERWIS
Je#li po wykonaniu opisanych w poprzednim rozdziale czynno#ci sprawdzaj-
cych, urzdzenie nadal nie funkcjonuje, usterk' naley zgosi w autoryzowa-
nym zakadzie serwisowym.
Przy zgoszeniu telefonicznym naley opisa
objawy usterki, poda model, numer produktu
i numer seryjny urzdzenia. Dane te znajduj
si' na tabliczce znamionowej.
Do napraw stosuje si' wycznie oryginalne
cz'#ci zamienne.
Urzdzenie posiada gwarancj' udokumento-
wan kart, która wydawana jest wraz z in-
strukcj przy sprzeday urzdzenia.
rys. 7
W przypadku braku karty gwarancyjnej naley zada jej od sprzedawcy i
wpisa dat' sprzeday, model, numer fabryczny. Dane te znajduj si' na ta-
bliczce znamionowej.
Kart' gwarancyjn naley zachowa i w przypadku naprawy okaza j perso-
nelowi autoryzowanego zakadu serwisowego wraz z rachunkiem zakupu. Na-
prawa b'dzie wykonana odpatnie, w przypadku braku oryginalnej i wanej kar-
ty gwarancyjnej.
Karta zawiera take warunki gwarancji, udzielonej przez producenta urzdze-
nia.
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Wysoko:E 593 mm
Szeroko:E 560 mm
Wymiary wyci)cia
G!5boko:E 550 mm
Wysoko:E 335 mm
Szeroko:E 405 mm
G!5boko:E 400 mm
Wymiary piekarnika
Pojemno:E komory piekarnika 53 litry
Zakres temperatury
50°
°°
°C – 230 °
°°
°C
Warto,- pod9czenia
Dolna grza!ka 1000 W
Górna grza!ka 800 W
Piekarnik (1000 + 800) 1800 W
Grza!ka grilla 1650 W
Nagrzewanie z nawiewem 2000 W
O:wietlenie wewn5trzne piekarnika 25 W
Wentylator 30 W
G>czna warto:E pod!>czenia 2055 W
Zasilanie sieciowe cz5stotliwo:E / napi5cie 50 Hz / 230 V -400 V
17
INSTALACJA
Wszystkie czynnoHci zwi;zane z instalacj; urz;dzenia nale@y wyko-
naC zgodnie z obowi;zuj;cymi przepisami bezpieczeEstwa. Wszelkie
prace instalacyjne mog; wykonywaC wy;cznie osoby z odpowiednimi
kwalifikacjami.
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowao po ustawieniu w zabudowie, meble
do zabudowy lub wn'ka musz posiada odpowiednie wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepisami, wszystkie elementy zabezpieczajce
przed dotkni'ciem przewodów pod napi'ciem i cz'#ci izolacyjnych musz by
w taki sposób zamocowane, aby nie mona byo ich zdemontowa bez uycia
narz'dzi. Dotyczy to równie cz'#ci bocznych na pocztku i ko+cu linii zabu-
dowy.
Pod;czenie do instalacji elektrycznej
Przed przystpieniem do podczenia urzdzenia do instalacji elektrycznej, na-
ley sprawdzi, czy zostay spenione ponisze warunki:
1. Zabezpieczenie i instalacja domowa musi odpowiada maksymalnemu ob-
cieniu urzdzenia (patrz warto#ci na tabliczce znamionowej).
2. Instalacja domowa musi posiada uziemienie zgodnie z obowizujcymi
przepisami.
3. Gniazdko lub wielobiegunowy wycznik musi by dost'pny po zainstalowa-
niu urzdzenia.
Urzdzenie dostarczone jest bez przewodu zasilajcego, gdy w zaleno#ci od
rodzaju zasilania, konieczny jest przewód z odpowiedni wtyczk przystoso-
wan do obcienia podanego na tabliczce znamionowej.
Przewody podczeniowe musz odpowiada nast'pujcym typom, z
uwzgl'dnieniem koniecznego przekroju znamionowego (3 x 1,5 mm
2
):
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Je#li podczenie wykonano bez wtyczki lub wtyczka jest niedost'pna, naley
zamontowa pomi'dzy urzdzeniem i instalacj sieciow wielobiegunowy wy-
cznik (np. zabezpieczenie, przecznik LS) z rozwarciem styków minimum
mm. Przewód uziemiajcy óto-zielony nie moe zosta przerwany przez wy-
cznik.
Przewód zasilajcy musi posiada taki przekrój, aby w adnym punkcie nie zo-
staa osigni'ta temperatura wysza ni 50
o
C (powyej temperatury otocze-
nia). Po wykonaniu podczenia naley sprawdzi wszystkie elementy grzejne,
wczajc je na ok. 3 minuty.
18
Piekarnik naley podczy do 1 fazy, w sposób przedstawiony na rysunku.
Electrolux Poland zaleca, aby urzdzenie podcza wykwalifikowany elektryk.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoHci za szkody spowodowane
wskutek nieprzestrzegania obowi;zuj;cych przepisów bezpieczeE-
stwa.
Zabudowa
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowa-
o po ustawieniu w zabudowie, meble pod
zabudow' lub wn'ka musz posiada
odpowiednie wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepisami
wszystkie elementy zabezpieczajce
przed dotkni'ciem przewodów pod na-
pi'ciem i cz'#ci izolacyjnych musz by
w taki sposób zamocowane, aby nie
mona byo ich zdemontowa bez uycia
narz'dzi.
Dotyczy to równie cz'#ci bocznych na
pocztku i ko+cu linii zabudowy. Urz-
dzenie naley do klasy Y w zakresie
ochrony ogrzewania #rodowiska.
rys. 8
Oznacza to, e urzdzenie moe by ustawione cz'#ci tyln lub #ciank
boczn do wyszych mebli, urzdze+ lub #cian.
Z drugiej strony mog by dostawiane inne urzdzenia lub meble wycznie o
takiej samej wysoko#ci jak piekarnik.
Wymiary piekarnika (rys. 8)
19
Zabudowa w supku
Wn'ka musi mie wymiary wskazane
na rysunku nr 9.
rys. 9
Zabudowa pod blatem
Wn'ka musi mie wymiary wskazane
na rysunku nr 10.
Urzdzenie wsun do wn'ki szafki.
Nast'pnie otworzy drzwiczki piekar-
nika i za pomoc 4 #rub pasujcych
dokadnie do otworów ramy przymo-
cowa piekarnik do szafki (rys. 11).
rys. 10
rys. 11
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Zanussi ZOB646X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi