IKEA OBI M00 AN Program Chart

Typ
Program Chart
OBI M00 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 56021/A
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla (może być obniżony)
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Zastosowanie zegara analogowego:
1) Wskazywanie aktualnej godziny. Aby nastawić aktualną godzinę, należy nacisnąć
przycisk (B) i obrócić go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2) Programowanie czasu rozpoczęcia pieczenia maksymalnie 12 godzin z góry (np. NIE
należy ustawiać czasu na 7:00 rano aby proces pieczenia rozpoczął się o godzinie 8:00
wieczorem ponieważ piekarnik włączy się o godzinie 8:00 rano).
3) Programowanie długości czasu pieczenia. Funkcja pozwala na zaprogramowanie
piekarnika (przy dowolnej funkcji) w taki sposób, aby po upływie określonego czasu
piekarnik wyłączył się automatycznie. Długość pieczenia można zaprogramować w
zakresie od 5 minut do 180 minut.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do
ociekania:
Tacka do
pieczenia:
Boczne panele
katalityczne:
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA
a) PIECZENIE W TRYBIE RĘCZNYM
1) Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) aż w okienku pojawi się symbol .
2) Nacisnąć przycisk (A) i przekręcić go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do chwili, gdy trójkąt (D) będzie
wskazywał czas wyświetlany na zegarze (wskazówka godzin).
Po przekręceniu we właściwe położenie przycisk zaskoczy.
3) Ustawić pokrętło wyboru na odpowiedni symbol. Kontrolka piekarnika zaświeci się.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądaną temperaturę. Czerwona kontrolka termostatu
zaświeci się.
5) Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w położenie OFF (0 - •), ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłączy się automatycznie.
b) PIECZENIE W TRYBIE RĘCZNYM Z CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
1) Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) aż w okienku pojawi się symbol .
2) Nacisnąć przycisk (A) i obracać w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż trójkąt (D) wskaże godzinę, o której ma się
rozpocząć pieczenie (np. na rysunku: 11.30).
3) Ustawić pokrętło wyboru na odpowiedni symbol.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądaną temperaturę.
5) Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w położenie OFF (0 - •), ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłączy się automatycznie.
c) PIECZENIE PROGRAMOWE Z CZASEM ROZPOCZĘCIA I CZASEM TRWANIA PIECZENIA
1) Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) aż w okienku zostanie wyświetlony żądany
czas trwania pieczenia (C) (5 - 180 minut).
2) Nacisnąć przycisk (A) i obracać w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż trójkąt (D) wskaże godzinę, o której ma się
rozpocząć pieczenie (np. na rysunku: 11.30).
3) Ustawić pokrętło wyboru na odpowiedni symbol.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądaną temperaturę.
5) Przy końcu ustawionego czasu pieczenia zostanie wygenerowany sygnał akustyczny, a piekarnik wyłączy się automatycznie. Aby
wyłączyć sygnał akustyczny, należy przekręcić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) aż
w okienku pojawi się symbol .
6) Po upływie ustawionego czasu pieczenia, pieczenie można wydłużyć, wykonując instrukcje podane powyżej lub korzystając z
procedury pieczenia w trybie ręcznym.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
-Piekarnik
wyłączony
0
Oświetlenie
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę
do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
+ STATYCZNA
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA
ROZMRAŻANIA
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TABELE PIECZENIA
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie
informacyjnie.
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina,
wołowina,
wieprzowin
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY(1 kg)
dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta z
nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Tar ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty,
obwarzanki, kruche
ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta z
nadzieniem
owocowym, np.
ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne,
zapiekanka z
ziemniaków,
cannelloni,
zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone
na żarze
X 3 200-225 30 - 40
Ryby
(w kawałkach)
X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w
całości
- 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone
ziemniaki
- 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np.
dorada, pstrąg
- 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

IKEA OBI M00 AN Program Chart

Typ
Program Chart