OBI M00 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 56021/A
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla (może być obniżony)
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Zastosowanie zegara analogowego:
1) Wskazywanie aktualnej godziny. Aby nastawić aktualną godzinę, należy nacisnąć
przycisk (B) i obrócić go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2) Programowanie czasu rozpoczęcia pieczenia maksymalnie 12 godzin z góry (np. NIE
należy ustawiać czasu na 7:00 rano aby proces pieczenia rozpoczął się o godzinie 8:00
wieczorem ponieważ piekarnik włączy się o godzinie 8:00 rano).
3) Programowanie długości czasu pieczenia. Funkcja pozwala na zaprogramowanie
piekarnika (przy dowolnej funkcji) w taki sposób, aby po upływie określonego czasu
piekarnik wyłączył się automatycznie. Długość pieczenia można zaprogramować w
zakresie od 5 minut do 180 minut.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do
ociekania:
Tacka do
pieczenia:
Boczne panele
katalityczne:
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA
a) PIECZENIE W TRYBIE RĘCZNYM
1) Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) aż w okienku pojawi się symbol .
2) Nacisnąć przycisk (A) i przekręcić go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do chwili, gdy trójkąt (D) będzie
wskazywał czas wyświetlany na zegarze (wskazówka godzin).
Po przekręceniu we właściwe położenie przycisk zaskoczy.
3) Ustawić pokrętło wyboru na odpowiedni symbol. Kontrolka piekarnika zaświeci się.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądaną temperaturę. Czerwona kontrolka termostatu
zaświeci się.
5) Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w położenie OFF (0 - •), ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłączy się automatycznie.
b) PIECZENIE W TRYBIE RĘCZNYM Z CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
1) Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) aż w okienku pojawi się symbol .
2) Nacisnąć przycisk (A) i obracać w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż trójkąt (D) wskaże godzinę, o której ma się
rozpocząć pieczenie (np. na rysunku: 11.30).
3) Ustawić pokrętło wyboru na odpowiedni symbol.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądaną temperaturę.
5) Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w położenie OFF (0 - •), ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłączy się automatycznie.
c) PIECZENIE PROGRAMOWE Z CZASEM ROZPOCZĘCIA I CZASEM TRWANIA PIECZENIA
1) Obrócić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) aż w okienku zostanie wyświetlony żądany
czas trwania pieczenia (C) (5 - 180 minut).
2) Nacisnąć przycisk (A) i obracać w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż trójkąt (D) wskaże godzinę, o której ma się
rozpocząć pieczenie (np. na rysunku: 11.30).
3) Ustawić pokrętło wyboru na odpowiedni symbol.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądaną temperaturę.
5) Przy końcu ustawionego czasu pieczenia zostanie wygenerowany sygnał akustyczny, a piekarnik wyłączy się automatycznie. Aby
wyłączyć sygnał akustyczny, należy przekręcić przycisk (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez naciskania) aż
w okienku pojawi się symbol .
6) Po upływie ustawionego czasu pieczenia, pieczenie można wydłużyć, wykonując instrukcje podane powyżej lub korzystając z
procedury pieczenia w trybie ręcznym.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
-Piekarnik
wyłączony
0
Oświetlenie
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę
do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
+ STATYCZNA
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA
GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA
ROZMRAŻANIA
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.