Whirlpool AKP 234 NA Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 234
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56291
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Drzwiczki piekarnika*
*
Ważne:
W Serwisie Technicznym można zamówić
opcjonalny zestaw szklanego panelu na drzwiczki
piekarnika oraz komponenty do jego montażu.
Dzięki temu zestawowi można obniżyć temperaturę
zewnętrznej powierzchni drzwiczek piekarnika. Zaleca
się montaż zestawu, jeżeli w mieszkaniu przebywają
dzieci. Kod nr: 4819 310 39186.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Zegar analogowy:
1) Wyświetla aktualną godzinę. Aby nastawić aktualną godzinę, należy nacisnąć
przycisk
(B)
i obrócić go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2) Pozwala na zaprogramowanie czasu rozpoczęcia pieczenia. Czas rozpoczęcia
pieczenia można zaprogramować z maksymalnym wyprzedzeniem 12 godzin.
3) Pozwala na zaprogramowanie długości czasu pieczenia. Dzięki ustawieniu długości
czasu pieczenia zapewnia się pracę piekarnika (w dowolnej funkcji) przez określony czas,
po upływie którego piekarnik się wyłączy automatycznie. Długość pieczenia można
zaprogramować w zakresie od 5 minut do 180 minut.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
2 kratki: Tacka do ociekania:
JAK AKTYWOWAĆ PIEKARNIK
a) PIECZENIE RĘCZNE
1) Obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu pojawił się symbol .
2) Nacisnąć przycisk
(A)
o obrócić go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby trójkąt
(D)
znajdował się na
godzinie wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
Gdy osiągnięta zostanie prawidłowa pozycja, pokrętło zaskoczy.
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona
kontrolka termostatu.
5)
Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie,
po zakończeniu pieczenia należy z powrotem ustawić pokrętło
termostaty oraz programatora w pozycji OFF (0 - •).
b) PIECZENIE RĘCZNE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
1) Obracać pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się .
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na cyferblacie
odpowiednio do tej godziny, o której pragnie się rozpocząć pieczenie
(np. na rysunku: 11.30).
3) Ustawić pokrętło wyboru na żądanym symbolu.
4) Obrócić pokrętło termostatu, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, i ustawić je na żądanej temperaturze.
5)
Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie,
po zakończeniu pieczenia należy z powrotem ustawić pokrętło
termostaty oraz programatora w pozycji OFF (0 - •).
c) b) PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA ORAZ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1) Obracać pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się
(C)
czas
długości pieczenia (5 - 180 min.).
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na cyferblacie
odpowiednio do tej godziny, o której pragnie się rozpocząć pieczenie
(np. na rysunku: 11.30).
3) Ustawić pokrętło wyboru na żądanym symbolu.
4) Obrócić pokrętło termostatu, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, i ustawić je na żądanej temperaturze.
5) Po zakończeniu ustawionego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik wyłączy się automatycznie.
Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) tak, aby na wyświetlaczu pojawił się
symbol .
6) Jeśli użytkownik pragnie przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu , należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
d) PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANĄ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1) Obracać pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się
(C)
czas
długości pieczenia (5 - 180 min.).
2) Nacisnąć pokrętło
(A)
i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby umieścić trójkąt
(D)
na godzinie
wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
Po osiągnięciu właściwej pozycji, pokrętło zaskoczy.
3) Ustawić pokrętło wyboru na żądanym symbolu.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu, w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, i ustawić je na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona
kontrolka termostatu.
5) Po zakończeniu ustawionego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik wyłączy się automatycznie
Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez wciskania) tak, aby na wyświetlaczu pojawił się
symbol .
6)
Jeśli użytkownik pragnie przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu , należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony
0
Oświetlenie
piekarnika
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do pieczenia dowolnych potraw
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu czerwonej kontrolki termostatu,
włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
Nie ma konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika (chyba, że do pieczenia pizzy i
focaccia).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw
oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 5 min. Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte. Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
(GRILL + WENTYLATOR)
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby zapobiec jej wyschnięciu.
TABELE PIECZENIA TABELA GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie
informacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
Dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś, dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - dzwonka)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryki, pomidory,
ziemniaki pieczone
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Tar t a
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strucle, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, oponki,
pierniki
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Bezy, słodkie bułki
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta z
nadzieniem
owocowym np. z
ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagna, zapiekanka
ziemniaczana,
cannelloni, timballi di
pasta
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Temperatura
pieczenia
min
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na
żarze
X 3 200-225 30 - 40
Ryby
(w dzwonkach)
X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Szaszłyki X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada,
pstrąg
- 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 234 NA Program Chart

Typ
Program Chart