Whirlpool AKP 290/IX instrukcja

Typ
instrukcja
AKP 290 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56638
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Zegar analogowy:
1) Wyświetlanie aktualnej godziny. Aby zmienić aktualną godzinę, wcisnąć przycisk (B) i obrócić go w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2) Pozwala na zaprogramowanie czasu rozpoczęcia pieczenia. Czas rozpoczęcia pieczenia można
zaprogramować z maksymalnym wyprzedzeniem 12 godzin.
Pozwala na zaprogramowanie długości czasu pieczenia. Dzięki ustawieniu długości czasu pieczenia
zapewnia się pracę piekarnika (w dowolnej funkcji) przez określony czas, po upływie którego piekarnik się
wyłączy automatycznie. Długość pieczenia można zaprogramować w zakresie od 5 minut do 180 minut.
a) PIECZENIE RĘCZNE
1) Obrócić pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu pojawił
się symbol .
2) Wcisnąć przycisk (A) i obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w taki sposób, aby trójkąt (D)
znajdował się na godzinie wskazanej na zegarze (wskazówka godzinowa).Gdy osiągnięta zostanie prawidłowa
pozycja, pokrętło zaskoczy.
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapali
się czerwona kontrolka termostatu.
5) Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie, po zakończeniu pieczenia należy z powrotem
ustawić pokrętło termostaty oraz programatora w pozycji WYŁ (0 - •).
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do ociekania: Ruszt:
1
2
3
4
b) PIECZENIE RĘCZNE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA
1) Obrócić pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie wciskać) tak, aby na wyświetlaczu pojawił się symbol .
2) Wcisnąć przycisk (A) i obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w taki sposób, aby trójkąt (D) znajdował się przy
kwadracie odpowiadającym godzinie, o której pieczenie powinno się rozpocząć (np. na rysunku: 11.30).
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
5) Ponieważ w trybie ręcznym piekarnik NIE wyłącza się automatycznie, po zakończeniu pieczenia należy z powrotem ustawić pokrętło
termostaty oraz programatora w pozycji WYŁ (0 -
).
c) PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANYM CZASEM ROZPOCZĘCIA PIECZENIA ORAZ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1) Obracać pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się(C)
czas długości pieczenia (5 - 180 min.).
2) Wcisnąć przycisk (A) i obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w taki sposób, aby trójkąt (D) znajdował się przy
kwadracie odpowiadającym godzinie, o której pieczenie powinno się rozpocząć (np. na rysunku: 11.30).
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik samoczynnie wyłączy się. Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskając), aż na wyświetlaczu ukaże się
symbol .
6) Jeśli użytkownik pragnie przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu , należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
d) PIECZENIE Z ZAPROGRAMOWANĄ DŁUGOŚCIĄ CZASU PIECZENIA
1) Obracać pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (bez wciskania) tak długo, aż na wyświetlaczu pojawi się(C)
czas długości pieczenia (5 - 180 min.).
2) Wcisnąć przycisk (A) i obrócić w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w taki sposób, aby trójkąt (D) znajdował się na
godzinie wskazanej na zegarze (wskazówka godzinowa). Gdy osiągnięta zostanie prawidłowa pozycja, pokrętło zaskoczy.
3) Obrócić pokrętło wyboru i ustawić je na żądanym symbolu. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapali się czerwona
kontrolka termostatu.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik samoczynnie wyłączy się. Aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy, obrócić pokrętło (B) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskając), aż na wyświetlaczu ukaże się
symbol .
Jeśli użytkownik pragnie przedłużyć pieczenie po upływie zaprogramowanego czasu , należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami lub przejść do procedury pieczenia ręcznego
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapala się czerwona
kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętło na pozycji “0”.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw
oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub więcej półkach -
artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania sosów.
Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Ogrzewanie wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
MIĘSO
Jagnięcina, koźlina,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
- 2 190 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY(1 kg)
dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 200 60 - 80
- 2 190 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA,
ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
- 2 180 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Tar ta
X 2
190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 1-3 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, obwarzanki,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 1-3 180 30 - 40
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 1-3 180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Ogrzewanie wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Słone ciasta, ciasta z
nadzieniem owocowym,
np. ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2 190 45 - 55
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapiekanka z
ziemniaków, cannelloni,
zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 1-3 210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 1-3 210 20 - 30
X 2
210 20 - 30
Paszteciki
X 2
210 20 - 30
X 1-3 200 30 - 40
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
POTRAWY Funkcja Ogrzewanie wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Tos ty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 290/IX instrukcja

Typ
instrukcja