Whirlpool AKP 290/IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 290 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 01088
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Zegar analogowy:
1) Wyświetlanie aktualnej godziny. Aby zmienić godzinę, należy pociągnąć przycisk (B) i obrócić go
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aby ustawić aktualną godzinę.
2) Zaprogramowanie czasu rozpoczęcia pieczenia. Czas rozpoczęcia pieczenia można
zaprogramować z maksymalnym wyprzedzeniem 12 godzin.
3) Zaprogramowanie czasu pieczenia Dzięki zaprogramowaniu czasu pieczenia zapewnia się pracę
piekarnika (przy dowolnej funkcji) przez określony czas, po upływie którego piekarnik samoczynnie
się wyłącza. Maksymalny czas pieczenia, jaki można ustawić, to 180 minut.
Upewnić się, że na początku każdego cyklu pieczenia w okienku pojawia się (C) symbol 0 lub
(pozycja WYŁ.).
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do ociekania: Ruszt:
1
2
3
4
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
PIECZENIE RĘCZNE (bez zaprogramowanego czasu rozpoczęcia i czasu pieczenia)
1) Pociągnąć przycisk (A) i obracać go, dopóki wskazówka (D) nie znajdzie się na godzinie wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
2) Obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki nie pojawi się symbol | lub w okienku (C).
3) Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Ustawić żądaną temperaturę, obracając pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Zapali się czerwona kontrolka termostatu.
5) Po zakończeniu pieczenia ustawić ponownie pokrętła (wyboru funkcji i termostatu) w położeniu WYŁ.-0 lub • (w zależności od modelu)
6) Aby powrócić do pozycji 0 lub (pozycja WYŁ.), należy obracać przycisk A w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
PIECZENIE RĘCZNE (z zaprogramowanym czasem rozpoczęcia pieczenia, ale bez czasu pieczenia)
1) Pociągnąć przycisk (A) i obracać go, dopóki wskazówka (D) nie ustawi się na godzinie, o której chce się rozpocząć pieczenie
(np. o godzinie 6 - tak, jak pokazano na rysunku).
2) Obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki symbol | lub nie pojawi się w okienku (C).
3) Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Oświetlenie piekarnika nie włączy się, dopóki godzina pokazywana przez wskazówki nie
będzie odpowiadać tej, którą ustawiono na wskazówce D.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Czerwona kontrolka termostatu
nie zapali się, dopóki godzina pokazywana przez wskazówki nie będzie odpowiadać tej, którą ustawiono na wskazówce D.
5) Po zakończeniu pieczenia ustawić ponownie pokrętła (wyboru funkcji i termostatu) w położeniu WYŁ.-0 lub • (w zależności od modelu)
PIECZENIE ZAPROGRAMOWANE (z zaprogramowanym czasem rozpoczęcia pieczenia i czasem pieczenia)
1) Pociągnąć przycisk (A) i obracać go, dopóki wskazówka (D) nie ustawi się na godzinie, o której chce się rozpocząć pieczenie
(np. o godzinie 6 - tak, jak pokazano na rysunku).
2) Obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki w okienku (C) nie pojawi się czas pieczenia (1 - 180 min.).
3) Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Oświetlenie piekarnika nie włączy się, dopóki godzina pokazywana przez wskazówki nie
będzie odpowiadać tej, którą ustawiono na wskazówce D.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Czerwona kontrolka termostatu
nie zapali się, dopóki godzina pokazywana przez wskazówki nie będzie odpowiadać tej, którą ustawiono na wskazówce D.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik samoczynnie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki w
okienku nie pojawi się symbol 0 lub .
6) Jeżeli po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia chce się przedłużyć pieczenie, należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami dotyczącymi programowania lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
PIECZENIE ZAPROGRAMOWANE (z zaprogramowanym czasem pieczenia, ale bez czasu rozpoczęcia pieczenia)
1) Pociągnąć przycisk (A) i obracać go, dopóki wskazówka (D) nie znajdzie się na godzinie wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
2) Obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki w okienku (C) nie pojawi się czas pieczenia (1 - 180 min.).
3) Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapali się czerwona kontrolka termostatu.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy piekarnik samoczynnie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki w
okienku nie pojawi się symbol 0 lub .
6) Jeżeli po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia chce się przedłużyć pieczenie, należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami dotyczącymi programowania lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw
oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub więcej półkach -
artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania sosów.
Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Ogrzewanie wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
MIĘSO
Jagnięcina, koźlina,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
- 2 190 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY(1 kg)
dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 200 60 - 80
- 2 190 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA,
ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
- 2 180 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Tar ta
X 2
190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 1-3 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, obwarzanki,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 1-3 180 30 - 40
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 1-3 180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Ogrzewanie wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Słone ciasta, ciasta z
nadzieniem owocowym,
np. ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2 190 45 - 55
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapiekanka z
ziemniaków, cannelloni,
zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 1-3 210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 1-3 210 20 - 30
X 2
210 20 - 30
Paszteciki
X 2
210 20 - 30
X 1-3 200 30 - 40
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
POTRAWY Funkcja Ogrzewanie wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Tos ty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 290/IX Program Chart

Typ
Program Chart