Whirlpool AKP 369/IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 369 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56792
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka grilla (regulowana)
5. Oświetlenie piekarnika
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Dolna grzałka (niewidoczna)
9. Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętła uruchamiające płytę kuchenną
2. Pokrętło termostatu piekarnika
3. Czerwona kontrolka termostatu piekarnika
4. Przycisk włączania
5. Pokrętło wyboru funkcji
Ostatnia
Pierwsza
półka
półka
Blacha do pieczenia:
Tacka do ociekania:
Panele katalityczne:
Ruszt:
2
4
1
5
3
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądanej temperaturze. Zapali się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka zgaśnie w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętło na pozycji “0”.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
STATYCZNE
Do przyrządzania mięsa, ryb i drobiu na jednej półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się pieczenie potraw na drugiej lub trzeciej półce.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia na maksymalnie 2 półkach.
W razie potrzeby zaleca się zmianę pozycji potrawy, co zapewni jej
wnomierne upieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracanie potrawy podczas pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej półce (np: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
TERMOOBIEG
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika na jednej lub
kilku półkach potraw, które wymagają takiej samej temperatury
pieczenia (np: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania
zapachów
GRZAŁKA DOLNA
Do wykańczania ciast owocowych lub serowych.
Do zagęszczania sosów.
Zalecamy korzystanie z tej funkcji podczas ostatnich 10 -15 minut
pieczenia.
TABELE PIECZENIA
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
MIĘSO
Jagnięcina, koźlina, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
- 2 190 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY(1 kg)
dorada, labraks, tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
- 2 190 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory, pieczone
ziemniaki
X 2
190
50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
- 2 180 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Tar ta owocowa
X 2
190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 1-3 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Ciasteczka, ciasto biszkoptowe,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 1-3 180 30 - 40
X 2
180 30 - 40
Ptysie, rolada biszkoptowa
X 2
180 35 - 45
X 1-3 180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym, np. z ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2 190 45 - 55
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapiekanka z ziemniaw,
cannelloni, zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 1-3 210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 1-3 210 20 - 30
X 2
210 20 - 30
Paszteciki z ciasta francuskiego
X 2
210 20 - 30
X 1-3 200 30 - 40
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Szaszłyki X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń wieprzowa, wołowa - 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Pieczeń wołowa - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np: dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 369/IX Program Chart

Typ
Program Chart