105
POL
RMC-M10 / RMC-M20 / RMC-M30
4. W razie potrzeby funkcję podgrzewania automatycznego można wyłą-
czyć, naciskając przycisk „KEEP WARM / CANCEL”. Lampki kontrolne na
wyświetlaczu i przycisku zgasną.
WAŻNE! Mimo to, że multicooker może zachowywać produkt w rozgrzanym
stanie do 24 godzin, nie jest zalecane pozostawianie dania w tym stanie
ponad dwie, trzy godziny, ponieważ czasem może to prowadzić do zmiany
jego właściwości smakowych.
Ogólny tryb działania przy użyciu programów automatycznych
1. Przygotuj (odmierz) niezbędne składniki zgodnie z przepisem kulinar-
nym, włóż je do misy. Uważaj, aby wszystkie składniki, łącznie z płynem,
znajdowały się poniżej maksymalnej kreski skali pomiarowej na we-
wnętrznej powierzchni misy.
2.
Wstaw misę do urządzenia. Upewnij się, że ściśle przylega ona do
elementu grzewczego.
3.
Zamknij pokrywę multicookera do momentu kliknięcia zatrzasku . Pod-
łącz urządzenie do sieci zasilającej.
4. Naciskając przycisk „MENU” wybierz potrzebny program gotowania (na
wyświetlaczu zapali się odpowiednia lampka kontrolna).
5.
Aby zmienić czas gotowania, ustawiony domyślnie dla każdego progra-
mu, naciśnij przycisk „COOK TIME”.
6. W razie potrzeby ustaw czas opóźnionego startu. Funkcja „TIMER” jest
niedostępna dla programu „FRY”.
7. Naciśnij przycisk „START”. Rozpocznie się proces gotowania i wsteczne
odliczenie czasu działania programu.
8.
O zakończeniu programu gotowania powiadomi sygnał dźwiękowy.
Następnie, w zależności od wybranego programu albo ustawień bieżą-
cych, urządzenie przejdzie do trybu podgrzewania automatycznego
(zapali się lampka kontrolna przycisku „KEEP WARM / CANCEL” lub
wyłączy się (lampka kontrolna programu zgaśnie). Funkcja podgrzewa-
nia automatycznego jest niedostępna dla programu „YOGURT/DOUGH”.
9.
Aby przerwać proces gotowania, anulować wprowadzony programu lub
odłączyć podgrzewanie automatyczne naciśnij przycisk „KEEP WARM / CANCEL”.
Program „RICE/GRAIN”
Zalecany jest do gotowania ryżu, kasz i potraw dziecięcych. Domyślnie w
programie „RICE/GRAIN” czas gotowania wynosi 28 minut. Możliwe jest
ręczne ustawienie czasu gotowania w zakresie od 5 minut do 1 godziny 30
minut z dokładnością ustawienia do 1 minuty.
Program „PILAF”
Zalecany jest do gotowania różnych rodzajów pilawu. Domyślnie w progra-
mie „PILAF” czas gotowania wynosi 1 godzinę. Możliwe jest ręczne ustawie-
nie czasu gotowania w zakresie od 5 minut do 2 godzin z dokładnością
ustawienia do 5 minut.
Program „FRY”
Zalecany jest do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, owoców morza. Domyślnie
w programie „FRY” czas gotowania wynosi 15 minut. Możliwe jest ręczne
ustawienie czasu gotowania w zakresie od 5 minut do 1 godziny z dokład-
nością ustawienia do 1 minuty.
Dopuszczalne jest smażenie produktów z otwartą pokrywą urządzenia. Dla
danego programu funkcja „Opóźniony start” jest niedostępna.
Program „OATMEAL/DESSERT”
Zalecany jest do gotowania kasz mlecznych, kontur, dżemów, galaretek
owocowych i różnych deserów. Domyślnie w programie „OATMEAL/DESSERT”
czas gotowania wynosi 33 minuty. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu
gotowania w zakresie od 5 minut do 1 godziny 30 minut z dokładnością
ustawienia do 1 minuty.
Program przeznaczony jest do gotowania kaszy na mleku pasteryzowanym
o małej zawartości tłuszczu. Aby uniknąć wygotowywania się mleka i uzyskać
pożądany rezultat, zalecane jest:
• dokładne przemywanie wszystkich kasz zbożowych (ryż, kasza grycza-
na, kasza jaglana itp.), dopóki woda nie będzie czysta;
•
smarowanie misy multicookera masłem śmietankowym przed gotowaniem;
• ścisłe przestrzeganie zasad proporcji podczas odmierzania składników
zgodnie z zaleceniami książki przepisów kulinarnych, zmniejszaj lub
zwiększaj ilość składników tylko proporcjonalnie;
•
jeżeli używasz mleka pełnotłustego rozcieńcz go wodą pitną w proporcji 1:1.
Program „YOGURT/DOUGH”
Przy pomocy danego programu możesz przygotować różne smaczne i pożyw-
ne jogurty w swoim domu. Także dany program pozwala przygotować ciasto
do pieczenia. W programie „YOGURT/DOUGH” domyślny czas gotowania
wynosi 8 godzin. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w zakre-
sie od 5 minut do 12 godzin z dokładnością ustawienia do 5 minut.
W danym programie funkcja „Podgzewanie automatyczne„ podgrzewania
automatycznego jest niedostępna.
Program „BAKE/BREAD”
Program jest zalecany do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, ciast z ciasta
drożdżowego i francuskiego, a także do pieczenia różnych rodzajów chleba.
Domyślnie w programie „BAKE/BREAD” czas gotowania wynosi 1 godzinę.
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w zakresie od 20 minut do
4 godzin z dokładnością ustawienia do 5 minut.
Program „STEW”
Zalecany jest do duszenia warzyw, mięsa, drobiu, owoców morza, gotowania
galarety mięsnej i dań w galarecie. W programie „STEW” domyślny czas go-
towania wynosi 40 minut. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania
w zakresie od 20 minut do 12 godzin z dokładnością ustawienia do 5 minut.
Program „BEANS”
Przeznaczony jest do gotowania kasz i kasz na wodzie. W programie „BEANS”
domyślny czas gotowania wynosi 35 minut. Możliwe jest ręczne ustawienie
czasu gotowania w zakresie od 5 minut do 2 godzin z dokładnością ustawie-
nia do 5 minut.
Program „SOUP”
Zalecany jest do gotowania różnych pierwszych dań, kompotów i marynat
oraz do gotowania roślin strączkowych. W programie „SOUP” domyślny czas
gotowania wynosi 1 godzinę. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowa-
nia w zakresie od 15 minut do 8 godzin z dokładnością ustawienia do 5
minut.
Program „STEAM/BOIL”
Zalecany jest do gotowania na parze warzyw, ryb, mięsa, dań dietetycznych
i wegetariańskich, menu dziecięcego oraz do gotowania jarzyn do sałatek.
W programie „STEAM/BOIL” domyślny czas gotowania wynosi 15 minut.
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w zakresie od 5 minut do
2 godzin z dokładnością ustawienia do 5 minut.
Aby gotować warzywa i inne produkty na parze:
•
Nalej do misy 500–600 ml wody. Wstaw naczynie do gotowania na
parze do misy.
• Odmierz i przygotuj produkty zgodnie z przepisem kulinarnym, równo-
miernie rozłóż je w naczyniu do gotowania na parze.
• Kieruj się wskazówkami p. 2–9 w rozdziale”Ogólny tryb działania przy
użyciu programów automatycznych”.
III. MOŻLIWOŚCI DODATKOWE
• Przygotowanie ciasta do pieczenia
• Pieczenie chleba
• Gotowanie fondue
• Przygotowanie twarogu, sera
• Pasteryzacja produktów płynnych
• Gotowanie i odgrzewanie posiłków dla dzieci
• Sterylizacja naczyń i przedmiotów higieny osobistej
IV. AKCESORIA DODATKOWE
Akcesoria dodatkowe do multicookera są do nabycia oddzielnie. Odnośnie
ich asortymentu, nabycia i dopasowania z modelem twojego urządzenia
zwróć się do ocjalnego dealera w Państwa kraju.
RAM-CL1 — szczypce do misy
Przeznaczone są do wygodnego wyjmowania misy z multicookera. Możliwe
jest ich użycie z multicookerami innych marek.
RAM-G1 — zestaw pojemników do jogurtu z datownikami na pokrywach (4 szt.)
Przeznaczony jest do gotowania różnych jogurtów. Pojemniki mają datow-
niki, pozwalające kontrolowanie terminu przydatności. Możliwe jest ich
użycie z multicookerami innych marek.
RHP-M01 — naczynie do szynki, dla RMC-M20 i RMC-M30
Jest przeznaczone do przygotowania szynki, rolad i innych delikatesów
mięsnych, drobiowych, rybnych z dodatkiem przypraw i napełniaczy. Może
być używane w multicookerze, piekarniku, kombiwarze lub w misie odpo-
wiedniej pojemności.
RB-А300 — misa z powłoką antyadhezyjno ceramiczną, dla RMC-M10
Pojemność: 3 litry. Misa ceramiczna ma wspaniałe właściwości antyadhezyjne
i przewodności cieplnej. Możliwe jest użycie misy bez multicookera do prze-
chowywania produktów i gotowania dań w piekarniku (przy temperaturze do
260°С).
Misy z powłoką ceramiczną ANATO® (Korea): RB-C302 (3 l, dla RMC-M10),
RB-C502 (5 l, dla RMC-M20), RB-C602 (6 l, dla RMC-M30)
Misa posiada powłokę ceramiczną, odporną na uszkodzenia mechaniczne.
Możliwe jest użycie misy bez multicookera do przechowywania produktów
i gotowania dań w piekarniku.
RB-A503 — misa z powłoką antyadhezyjno ceramiczną produkcji DAIKIN®
(Japonia), dla RMC-M20
Pojemność: 5 litrów. Powłoka antyadhezyjno ceramiczna jest odporna na
uszkodzenia mechaniczne. Misa wspaniale nadaje się do smażenia, pieczenia,
gotowania kasz mlecznych. Możliwe jest użycie misy bez multicookera do
przechowywania produktów i gotowania dań w piekarniku.
RB-S500 — misa stalowa, dla RMC-M20
Pojemność: 5 litrów. Ma wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Zalecany jest do gotowania różnych zup, kompotów, dżemów i kontur. Do-
skonale nadaje się do użycia w nim blendera, miksera i innych urządzeń
kuchennych podczas gotowania przecierów warzywnych i owocowych lub
zup przecieranych.
RB-A600 — misa z powłoką antyadhezyjno ceramiczną, dla RMC-M30
Pojemność: 6 litrów. Ma wspaniałe właściwości antyadhezyjno ceramiczne i
przewodności cieplnej. Możliwe jest użycie misy bez multicookera do prze-
chowywania produktów i gotowania dań w piekarniku (przy temperaturze do
260°С).