Redmond RMC-M90E Instrukcja obsługi

Kategoria
Piece do pizzy
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

146
Zanim zaczniesz korzystać z danego urządzenia, uważnie przeczytaj instrukcję ob-
sługi i zachowaj ją, by móc sięgnąć po nią w razie potrzeby. Odpowiednie użytko-
wanie urządzenia znacznie przedłuży okres jego działania.
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane w wyniku
nieprzestrzegania zasad bezpieczeństwa oraz
zasad użytkowania urządzenia.
Dane urządzenie elektryczne jest urządzeniem
wielofunkcyjnym do gotowania potraw w wa-
runkach bytowych i może być używane w miesz-
kaniach, domach podmiejskich, pokojach hote-
lowych, pomieszczeniach gospodarczych sklepów,
biur lub w innych podobnych warunkach eksplo-
atacji nieprzemysłowej. Przemysłowe lub jakie-
kolwiek inne wykorzystanie urządzenia niezgod-
ne z przeznaczeniem będzie uważane za
naruszenie warunków należytej eksploatacji
wyrobu. W takim przypadku producent nie po-
nosi odpowiedzialności za możliwe następstwa.
Przed podłączeniem urządzenia do prądu
sprawdź czy poziom napięcia, na jakie urzą-
dzenie zostało wyprodukowane odpowiada
napięciu sieciowemu (patrz: dane techniczne
lub tabliczka znamionowa urządzenia).
Używaj przedłużacza, którego moc jest dopaso
-
wana do mocy podłączonego urządzenia nie-
zgodność parametrów może spowodować zwar-
cie lub zapalenie się przewodu zasilającego.
Urządzenie należy podłączać wyłącznie do gniaz-
da z uziemieniem jest to obowiązkowy wymóg
bezpieczeństwa mający na celu zapobiegnięcie
porażeniu prądem. Używając przedłużacza upew-
nij się, że on też posiada uziemienie.
Uwaga! Podczas pracy urządzenia jego obu-
dowa, misa oraz elementy metalowe
nagrzewają się. Należy zachować ostrożność.
Używaj rękawic kuchennych. Aby zapobiec
poparzeniu gorącą parą, nie pochylaj się nad
urządzeniem przy otwieraniu pokrywy
Wyłączaj urządzenie z gniazdka sieciowego po
każdym użyciu, a także podczas jego czyszcze-
nia lub przenoszenia. Wyjmuj przewód zasila-
jący z gniazdka suchymi rękami, trzymając go
za wtyczkę, a nie za przewód.
147
RMC-M90E
POL
Nie przytrzaskuj przewodu drzwiami oraz trzy-
maj przewód zasilający z daleka od nagrzanych
powierzchni. Pilnuj, żeby przewód nie skręcał
się i nie zaginał, a także aby nie dotykał ostrych
przedmiotów i krawędzi.
Pamiętaj: przypadkowe uszkodzenie prze-
wodu zasilającego może doprowadzić do
usterki, które nie objęte gwarancją i które
mogą doprowadzić do porażenia prądem.
Uszkodzony przewód zasilający należy jak
najszybciej wymienić w punkcie serwisowym.
Nie stawiaj urządzenia na miękkim podłożu,
nie nakrywaj go w trakcie pracy może to
spowodować przegrzanie i awarię urządzenia.
Zabrania się używania urządzenia na świeżym
powietrzu dostanie się wilgoci lub obcych
przedmiotów do wnętrza obudowy urządzenia
może spowodować jego poważne uszkodzenie.
Przed czyszczeniem urządzenia upewnij się,
że jest ono odłączone od prądu i całkowicie
wystygło. Przestrzegaj zasad dotyczących
czyszczenia i konserwacji urządzenia.
Zabrania się zanurz obudowę urządzenia w
wodzie lub umieszcz pod strumieniem wody!
Dane urządzenie nie jest przeznaczone do wyko-
rzystania przez ludzi (łącznie z dziećmi), z upośle-
dzoną sprawnością zyczną lub psychiczną, z za-
burzeniami nerwowymi, bądź nie posiadających
doświadczenia i wiedzy, z wyjątkiem przypadków,
gdy osoby takie znajdują się pod nadzorem lub
podczas przeprowadzanego dla nich instruktażu,
odnośnie wykorzystania danego urządzenia, przez
osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo. Dzie-
ci powinny znajdować się pod nadzorem, aby nie
dopuścić do zabawy z urządzeniem, jego częściami
oraz jego opakowaniem fabrycznym. Czyszczenie
i obsługa urządzenia nie powinny bwykonywa-
ne przez dzieci bez kontroli ze strony dorosłych.
Zabrania się dokonywać prób samodzielnej
naprawy urządzenia lub wprowadzania zmian
w jego budowie. Wszystkie prace związane z
obsługą i naprawą urządzenia powinny być
dokonywane przez autoryzowane centrum ser-
wisowe. Prace wykonane nieprofesjonalnie
mogą spowodować awarię urządzenia.
148
Charakterystyka techniczna
Model ............................................................................................................ RMC-M90E
Moc .......................................................................................................................... 860 W
Napięcie zasilania.........................................................................220–240 V, 50 Hz
Pojemność misy ............................................................................................................5l
Pokrycie misy ............. powłoka antyadhezyjna ceramiczna ANATO® (Korea)
Wyświetlacz ............................................................................................. cyfrowy, LED
Grzanie .......................................................................................................................... 3D
Programy
1. MULTICOOK (UNIWERSALNE
GOTOWANIE)
2. OATMEAL (KASZA NA MLEKU)
3. STEW (DUSZENIE)
4. FRY (SMAŻENIE)
5. SOUP (ZUPA)
6. STEAM (GOTOWANIE NA
PARZE)
7. PASTA (MAKARON)
8. SLOW COOK (POWOLNE
GOTOWANIE)
9. BOIL (GOTOWANIE)
10. BAKE (PIECZENIE)
11. GRAIN (KASZA)
12. PILAF (PILAW)
13. YOGURT/DOUGH (JOGURT/
CIASTO)
14. PIZZA
15. BREAD (CHLEB)
16. DESSERT (DESER)
17. QUICK COOK (SZYBKIE
GOTOWANIE)
Funkcje
Podtrzymywanie temperatury gotowych potraw (automatyczne
podgrzewanie) ........................................................................................ do 24 godzin
Odłączanie funkcji automatycznego podgrzewania potraw....................... jest
Odgrzewanie potraw ............................................................................ do 24 godzin
Opóźniony start .....................................................................................do 24 godzin
Zestaw
Multicooker..............................................................................................................1 szt.
Misa RB-С512 .........................................................................................................1 szt.
Naczynie do gotowania na parze ....................................................................1 szt.
Koszyk z uchwytem do smażenia na głębokim oleju .................................1 szt.
Kubek z miarką .......................................................................................................1 szt.
Chochla .....................................................................................................................1 szt.
Łyżka płaska ............................................................................................................1 szt.
Książka „100 przepisów” ......................................................................................1 szt.
Uchwyt na łyżkę płaską/chochlę ......................................................................1 szt.
Instrukcja obsługi ..................................................................................................1 szt.
Książka serwisowa.................................................................................................1 szt.
Przewód zasilający .................................................................................................1 szt.
W procesie udoskonalania produktu producent ma prawo do wprowadzania
zmian w wyglądzie urządzenia, akcesoriach, a także w parametrach tech-
nicznych urządzenia bez informowania o tych zmianach.
Budowa modelu A1
1. Pokrywa
2. Zdejmowana pokrywa wewnętrzna
3. Misa
4. Przycisk otwierający pokrywę
5. Panel sterowania z wyświetlaczem
6. Obudowa
7. Uchwyt do przenoszenia
8. Zdejmowany zawór wypuszczania pary
9. Łyżka płaska
10. Chochla
11. Kubek z miarką
12. Naczynie do gotowania na parze
13. Koszyk do smażenia na głębokim oleju
14. Uchwyt na łyżkę płaską/chochlę
Panel sterowania A2
Multicooker REDMOND RMC-M90E wyposażony jest w dotykowy panel ste-
rowania z wielofunkcyjnym kolorowym wyświetlaczem LED.
1.
„Reheat/Cancel” („Odgrzewanie / Anuluj”) — włączenie/wyłączenie
funkcji odgrzewania, przerwanie pracy programu gotowania, anulo-
wanie dokonanych ustawień.
2. Time Delay” („Opóźniony start”) — tryb ustawienia czasu dla funkcji
opóźnionego startu.
3.
Temperature” („Temperatura”) ustawienie temperatury dla programu
„MULTICOOK”.
4.
„Hour” („Godziny”) ustawienie godziny w trybie ustawiania czasu
gotowania oraz opóźnionego startu
5. „Min” („Minuty”) ustawienie minut w trybie ustawiania czasu goto-
wania oraz opóźnionego startu.
6.
Quick cook” („Szybkie gotowanie”) włączenie programu QUICK COOK”.
7.
„Menu/Keep Warm” („Menu/Automatyczne podgrzewanie”) — wybór
automatycznego programu gotowania; odłączanie funkcji automa-
tycznego podgrzewania.
8. „Start” włączenie wybranego trybu gotowania.
9. Wyświetlacz.
Wyświetlacz A3
1. Wskaźnik zakończenia programu automatycznego „QUICK COOK”.
2. Wskaźnik działania programu gotowania/odgrzewania.
3. Wskaźnik etapów gotowania.
4. Wskaźnik ustawionej temperatury dla programu „MULTICOOK”.
5. Wskaźnik działania funkcji „Time Delay”.
6. Wskaźnik trybu pracy timera.
7. Timer.
8. Wskaźnik wybranego automatycznego programu gotowania.
I. PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA
Ostrożnie rozpakuj urządzenie i wyjmij je z pudełka, zdejmij wszystkie opa-
kowania i naklejki reklamowe, za wyjątkiem naklejki z numerem seryjnym.
Brak numeru seryjnego na urządzeniu powoduje automatyczne pozbawienie
gwarancji producenta.
Przetrzyj obudowę urządzenia wilgotną szmatką. Przemyj misę ciepłą wodą
z płynem do mycia naczyń. Przy pierwszym użyciu może pojawić się nieprzy-
jemny zapach, nie świadczy to jednak o uszkodzeniu urządzenia. W takim
przypadku należy przeczyścić urządzenie.
Uwaga! Nie należy używać urządzenia, jeśli zostały w nim stwierdzone
jakiekolwiek uszkodzenia.
II. OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Postaw urządzenie na równej poziomej powierzchni tak, aby wychodząca
przez zawór gorąca para nie traała na tapetę, powłoki dekoracyjne, urzą-
dzenia elektryczne oraz inne przedmioty lub materiały, które mogą zostać
uszkodzone wskutek podwyższonej wilgotności i temperatury.
Przed gotowaniem zewnętrzne i widoczne wewnętrzne elementy wielofunkcyj-
nego multicookera nie mają żadnych uszkodzeń, odprysków i innych wad. Między
misą i płytą grzewczą nie powinny znajdować się żadne przedmioty.
Ustawienie czasu gotowania
W wielofunkcyjnym multicookerze REDMOND RMC-M90E można samemu
ustawiać czas gotowania dla każdego programu (oprócz programu „QUICK
COOK”). Zakres odmierzanego czasu oraz dokładność ustawienia czasu za-
leżą od wyboru programu gotowania. Aby zmienić czas gotowania:
1. Po wybraniu programu gotowania ustaw czas pracy urządzenia, naci-
skając przycisk „Hour”. Przytrzymanie przycisku przez kilka sekund
spowoduje przyspieszenie ustawienia programowanej wartości.
2. Ustaw żądaną ilość minut poprzez naciśnięcie przycisku „Min”. Przy-
trzymanie przycisku przez kilka sekund spowoduje przyspieszenie
ustawienia programowanej wartości.
3.
Jeśli czas gotowania wynosi mniej niż jedną godzinę, naciśnij przycisk
„Hour” i przytrzymaj do momentu wyzerowania wskazań czasu. Na-
stępnie ustaw żądaną ilość minut poprzez naciśnięcie przycisku „Min”.
4. Po ustawianiu czasu gotowania (wyświetlacz nadal miga) przejdź do
kolejnego etapu, zgodnie ze schematem wybranego programu goto-
wania. Aby anulować wybrane ustawienia, naciśnij przycisk „Reheat/
Cancel”, a następnie ustaw program gotowania od nowa.
Przy ręcznym ustawianiu czasu gotowania należy zwrócić uwagę na zakres
ustawień oraz dokładność zmian parametrów, jakie są przewidziane dla wy-
branego programu gotowania i które podane w tabeli ustawień fabrycznych.
Dla Państwa wygody zakres odmierzanego czasu w programach gotowania
rozpoczyna się od minimalnych wskazań. Dzięki temu można przedłużyć
pracę programu o kilka chwil, jeśli po upływie podstawowego czasu potra-
wa nie jest jeszcze gotowa.
W niektórych programach automatycznych odliczanie ustawionego czasu
gotowania rozpoczyna się dopiero po osiągnięciu przez urządzenie wybra-
nej temperatury. Na przykład, jeśli nalejesz do urządzenia zimną wodę i
ustawisz dla programu „STEAM” czas gotowania 5 minut, to włączenie
programu i odliczanie ustawionego czasu gotowania rozpocznie się po
zagotowaniu się wody i pojawienia się w misie odpowiedniej ilości pary.
W programie „PASTA odliczanie ustawionego czasu gotowania rozpoczyna
się po zagotowaniu się wody i ponownym naciśnięciu przycisku „Start”.
Funkcja Time Delay” („Opóźniony start”)
Funkcja pozwala ustawić czas, po jakim potrawa powinna być gotowa (do-
liczając czas pracy programu gotowania). Czas ten można ustawić w prze-
dziale od od 10 minut do 24 godzin z dokładnością ustawienia do 10 minut.
Należy zwrócić uwagę, że wybrany odcinek czasu powinien być dłuższy niż
ustawiony czas gotowania potrawy, w przeciwnym razie program zacznie
działać od razu po naciśnięciu przycisku „Start”.
Czas opóźnionego startu można ustawić po wybraniu programu automatycz-
nego, ustawieniu temperatury oraz czasu gotowania:
1. Naciskając przycisk „Time Delay” włącz tryb ustawienia czasu opóź-
nionego startu. Na wyświetlaczu pokaże się napis Time Delay”, a timer
zacznie migać.
2. Przez naciśnięcie przycisku „Hour” zmień czas pracy urządzenia. Usta-
wiony format czasu 24 godziny. Przytrzymanie przycisku przez kilka
sekund powoduje przyspieszenie ustawienia programowanej wartości.
3. Ustaw żądaną ilość minut poprzez naciśnięcie przycisku „Min”. Przy-
trzymanie przycisku przez kilka sekund powoduje przyspieszenie
ustawienia programowanej wartości.
4. Jeśli czas gotowania wynosi mniej niż jedną godzinę, naciśnij przycisk
„Hour” i przytrzymaj do momentu wyzerowania wskazań czasu. Następ-
nie ustaw żądaną ilość minut poprzez naciśnięcie przycisku „Min”.
5. Aby anulować wybrane ustawienia, naciśnij przycisk „Reheat/Cancel”,
a następnie ustaw program gotowania od nowa.
6.
Po ustawianiu czasu naciśnij i przytrzymaj przez kilka sekund przycisk
„Start”. Zapali się lampka kontrolna funkcji „Time Delay”, rozpocznie
się działanie programu oraz odliczanie czasu.
149
RMC-M90E
POL
7. Po upływie ustawionego czasu potrawa będzie gotowa. Po zakończe-
niu programu automatycznie włączy się funkcja podtrzymywania
temperatury gotowej potrawy (podgrzewanie automatyczne) oraz
zapali się lampka kontrolna „Reheat/Cancel”.
8.
Aby wyłączyć podgrzewanie automatyczne, naciśnij przycisk Reheat/
Cancel”. Lampka kontrolna zgaśnie.
Funkcja opóźnionego startu dostępna jest dla wszystkich automatycznych pro-
gramów gotowania, za wyjątkiem programów „FRY”, „PASTAi „QUICK COOK”.
Nie zaleca się korzystania z funkcji „Time Delay”, jeśli w skład potrawy
wchodzą produkty mleczne lub inne szybko psujące się produkty (jajka,
świeże mleko, mięso, ser, itp.).
Ustawiając czas dla funkcji „Time Delay” należy pamiętać, że w programie
„STEAM” odliczanie czasu rozpoczyna się dopiero po osiągnięciu przez urzą-
dzenie odpowiedniej temperatury (po osiągnięciu przez wodę stanu wrzenia).
Funkcja podtrzymywania temperatury gotowych potraw „Keep
Warm” (podgrzewanie automatyczne)
Funkcja ta włącza się automatycznie zaraz po zakończeniu działania progra-
mu gotowania i może ona podtrzymywać temperaturę gotowego dania w
granicach 70-75°С w ciągu 24 godzin. O działaniu funkcji podgrzewania
automatycznego informuje świecąca się lampka kontrolna „Reheat/Cancel”,
na wyświetlaczu następuje odliczanie czasu pracy w danym trybie. W razie
konieczności funkcję podgrzewania automatycznego można wyłączyć, naci-
skając i przytrzymując przez kilka sekund przycisk „Reheat/Cancel”.
Odłączanie funkcji podgrzewania automatycznego
Włączenie się podgrzewania automatycznego po zakończeniu działania
programu gotowania nie jest zawsze pożądane. Dlatego też w wielofunkcyj-
nym multicookerze REDMOND RMC-M90E przewidziano możliwość odłącze-
nia danej funkcji przy uruchamianiu lub w trakcie działania podstawowego
programu gotowania. W tym celu przy uruchamianiu lub w trakcie działania
programu naciśnij i przytrzymaj przez kilka sekund przycisk „Menu/Keep
Warm”, dopóki lampka kontrolna „Reheat/Cancel” nie zgaśnie. Aby ponownie
włączyć funkcję automatycznego podgrzewania dań, naciśnij przycisk „Menu/
Keep Warm” jeszcze raz (lampka kontrolna „Reheat/Cancel” zapali się).
Funkcja odgrzewania dań
Wielofunkcyjnego multicookera REDMOND RMC-M90E można używać do
odgrzewania zimnych dań. W tym celu:
Przełóż danie do misy, następnie wstaw misę w obudowę urządzenia.
Zamknij pokrywę, podłącz urządzenie do prądu.
Naciśnij i przytrzymaj przez kilka sekund przycisk „Reheat/Cancel”
usłyszysz sygnał dźwiękowy. Zapali się odpowiednia lampka kontrol-
na na wyświetlaczu oraz lampka kontrolna na przycisku „Reheat/
Cancel”. Timer zacznie odliczać czas odgrzewania.
Urządzenie podgrzeje danie do temp. 70-75°С i będzie podtrzymywać
temperaturę w ciągu 24 godzin. W razie konieczności funkcję odgrzewania
można zatrzymać, naciskając i przytrzymując przez kilka sekund przycisk
„Reheat/Cancel”, dopóki nie zgaśnie odpowiednia lampka kontrolna na wy-
świetlaczu oraz lampka kontrolna przycisku „Reheat/Cancel”.
Pomimo tego, że wielofunkcyjny multicooker może utrzymywać danie w
stanie gorącym do 24 godzin, nie zaleca się pozostawiać podgrzanego
dania na więcej niż dwie, trzy godziny, gdyż w niektórych przypadkach
zmianie może ulec smak dania.
Ogólne zasady używania programów automatycznych
1. Przygotuj (odmierz) potrzebne składniki.
2.
Umieść składniki w misie urządzenia wielofunkcyjnego, zgodnie z
programem gotowania i umieść ją w obudowie urządzenia. Ważne jest,
by wszystkie składniki, łącznie z płynami, znajdowały się poniżej kres-
ki, oznaczającej maksymalny poziom i znajdującej się na wewnętrznej
stronie misy. Upewnij się, że misa wstawiona jest równo i że przylega
do płyty grzewczej.
3. Zamknij pokrywę wielofunkcyjnego multicookera do jej zatrzaś-
nięcia. Podłącz urządzenie do prądu.
4. Naciskając przycisk „Menu/Keep Warm” wybierz odpowiedni program
gotowania (na wyświetlaczu zapali się wskaźnik programu).
5. Jeśli sugerowany czas gotowania Państwu nie odpowiada, możesz go
zmienić, naciskając przycisk „Hour” oraz „Min”.
6.
W razie potrzeby ustaw czas opóźnionego startu. Funkcja Time Delay”
jest niedostępna dla programów „FRY”, „PASTA” orazQUICK COOK”.
7.
Aby uruchomić program gotowania, naciśnij i przytrzymaj przez kilka
sekund przycisk „Start”, nie zapalą się lampki kontrolne przycisków
„Start” i „Reheat/Cancel”. Rozpocznie się działanie wybranego programu
i odliczanie czasu przygotowania potrawy. W programie „STEAM” odli-
czanie czasu do końca gotowania rozpoczyna się od momentu osiągnię-
cia przez wodę stanu wrzenia i pojawienia się odpowiedniej ilości pary
w misie; w programie „PASTA” — po zagotowaniu się wody w misie,
umieszczeniu w niej produktów i ponownym naciśnięciu przycisku „Start”.
8.
W razie potrzeby można wcześniej odłączyć funkcję podgrzewania
automatycznego dań, naciskając i przytrzymując przycisk „Menu/Keep
Warm”, dopóki nie zgaśnie lampka kontrolna przycisku „Reheat/Cancel”.
Ponowne naciśnięcie przycisku „Menu/Keep Warm” włączy daną funk-
cję. Funkcja podgrzewania automatycznego jest niedostępna dla
programów YOGURT/DOUGH” i „BREAD.
9. Sygnał dźwiękowy informuje o zakończeniu pracy programu. Następ-
nie, w zależności od wybranego programu lub ustawień bieżących,
urządzenie przejdzie do trybu podgrzewania automatycznego (świeci
się lampka kontrolna przycisku „Reheat/Cancel”) lub do trybu oczeki-
wania (miga lampka kontrolna przycisku „Start”).
10.
Aby anulować wybrany program, przerwać proces gotowania lub pod-
grzewania automatycznego, naciśnij i przytrzymaj przez kilka sekund
przycisk „Reheat/Cancel”.
Aby otrzymać pyszne dania, polecamy przepisy znajdujące się w książce „100
przepisów”, dołączonej do multicookera REDMOND RMC-M90E, która była
przygotowana specjalnie dla tego modelu urządzenia.
Jeśli oczekiwany rezultat nie został osiągnięty przy pomocy programów
automatycznych, użyj uniwersalnego programu „MULTICOOK” z rozszerzo-
nym zakresem ustawień ręcznych, co daje ogromne możliwości dla kulinar-
nych eksperymentów.
Program „MULTICOOK”
Program ten przeznaczony jest do przygotowania praktycznie wszystkich dań
według ustawionych przez użytkownika parametrów dotyczących tempera-
tury i czasu gotowania. Dzięki programowi „MULTICOOK” multicooker
REDMOND RMC-M90E zamieni cały szereg akcesoriów kuchennych i pozwo-
li przygotować danie praktycznie według każdego przepisu przeczytanego
w starej książce kucharskiej lub znalezionego w Internecie.
Dla Państwa wygody przy gotowaniu potraw w temperaturze do 80°С funk-
cja podgrzewania automatycznego jest wyłączona. W razie potrzeby można
włączyć ręcznie, naciskając i przytrzymując przez kilka sekund przycisk
„Menu/Keep Warm” po uruchomieniu programu gotowania, zanim zaświeci
się lampka kontrolna „Reheat/Cancel”.
Sugerowany czas gotowania dla programu „MULTICOOK” wynosi 15
minut, a sugerowana temperatura gotowania wynosi 100°С.
Zakres ręcznej regulacji temperatury (zmiany temperatury dokonuje
się naciskając przycisk Temperature”) wynosi 35°С 170°С z dokład-
nością do 5°С.
Zakres ręcznej regulacji czasu gotowania wynosi 5 minut 12 godzin
z dokładnością do 1 minuty dla odcinka czasu do 1 godziny lub z
dokładnością do 5 minut dla odcinka czasu wynoszącego ponad 1
godzinę.
Za pomocą programu „MULTICOOK” można przygotować wiele różnych
potraw. Skorzystaj z książki „100 przepisów” przygotowanych przez naszych
profesjonalnych kucharzy lub ze specjalnej tabeli temperatur zalecanych
przy gotowaniu różnych potraw i produktów.
Program „OATMEAL
Zalecany jest do przygotowywania kaszy na mleku. Czas gotowania dla tego
programu wynosi 10 minut. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania
w przedziale od 5 minut do 1 godziny 30 minut z dokładnością do 1 minuty.
Program OATMEAL przeznaczony jest do gotowania kaszy z wykorzystaniem
mleka pasteryzowanego o niskiej zawartości tłuszczu. Aby mleko nie wyki-
piało i danie spełniło oczekiwania, przed gotowaniem należy:
dokładnie płukać wszystkie rodzaje kaszy (ryż, kasza gryczana, kasza
jaglana, itp.), dopóki woda nie będzie czysta;
przed gotowaniem posmarować misę multicookera masłem;
przestrzegać proporcji, odmierzając składniki zgodnie ze wskazówka-
mi umieszczonymi w książce kucharskiej;
zmniejszać lub zwiększać ilość składników proporcjonalnie;
używając mleka pełnego, rozcieńczyć je z wodą pitną w proporcji 1:1.
Właściwości mleka i kasz, w zależności od pochodzenia i producenta, mogą
się różnić, co może mieć wpływ na rezultat gotowania.
Jeśli przy pomocy programu OATMEAL oczekiwany rezultat nie został osiąg-
nięty, skorzystaj z uniwersalnego programu „MULTICOOK”. Optymalna tem-
peratura gotowania kaszy na mleku wynosi 95°С. Ilość składników oraz czas
przygotowywania należy ustalić w oparciu o przepis.
Program „STEW
Program ten przeznaczony jest do duszenia warzyw, mięsa, drobiu i owoców
morza. Sugerowany czas gotowania dla danego programu wynosi 1 godzinę.
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od 20 minut
do 12 godzin z dokładnością do 5 minut.
Program „FRY”
Program przeznaczony jest do smażenia mięsa, warzyw, drobiu oraz owoców
morza. Sugerowany czas gotowania dla danego programu wynosi 15 minut.
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od 5 minut
do 1 godziny 30 minut z dokładnością do 1 minuty.
Funkcja Time Delay” w danym programie jest niedostępna.
Aby składniki nie przypalały się, przestrzegaj zaleceń umieszczonych w
książce kucharskiej, a także od czasu do czasu przemieszaj zawartość
misy. Możliwe jest przygotowywanie potraw przy otwartej pokrywie
multicookera.
Program „SOUP”
Program przeznaczony jest do gotowania różnego rodzaju zup, a także kom-
potów i napojów. Sugerowany czas gotowania dla tego programu wynosi 1
godzinę. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od
20 minut do 8 godzin z dokładnością do 5 minut.
150
Program „STEAM”
Program przeznaczony jest do gotowania na parze warzyw, ryb, mięs, potraw
dietetycznych i wegetariańskich oraz dań dla dzieci. Sugerowany czas gotowania
dla tego programu wynosi 15 minut. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu go-
towania w przedziale od 5 minut do 2 godzin z dokładnością do 5 minut.
Do gotowania przy pomocy tego programu użyj specjalnego naczynia (wcho-
dzi on w skład zestawu):
1. Nalej do misy 600-1000 ml wody. Umieść w niej naczynie do gotowa-
nia na parze.
2. Odmierz i przygotuj produkty zgodnie z przepisem, rozłóż je równo-
miernie w naczyniu i umieść misę w podstawie urządzenia. Upewnij
się, że misa przylega do elementu grzewczego.
3. Postępuj zgodnie ze wskazówkami w punktach 3-10 rozdziału „Ogól-
ne zasady używania programów automatycznych”.
Odliczanie czasu pracy programu rozpocznie się po osiągnięciu przez wodę
stanu wrzenia i pojawienia się w misie odpowiedniej ilości pary.
Jeśli nie korzystasz z automatycznych ustawień czasu dla danego programu,
pomocna będzie tablica zalecanego czasu gotowania różnych produktów
na parze.
Program „PASTA
Program przeznaczony jest do gotowania wszelkiego rodzaju makaronów,
parówek, gotowania jajek, itd. Sugerowany czas gotowania dla tego programu
wynosi 8 minut. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedzia-
le od 2 do 20 minut z dokładnością do 1 minuty. Program przewiduje dopro-
wadzenie wody do stanu wrzenia, wrzucenia do niej składników oraz ich
gotowanie. Specjalny sygnał dźwiękowy informuje o zagotowaniu wody oraz
o potrzebie dodania składników. Odliczanie czasu pracy programu rozpoczy-
na się po powtórnym naciśnięciu przycisku „Start”.
Funkcja Time Delay” w danym programie jest niedostępna.
Podczas gotowania niektórych produktów (np. makaronu, itp.) powstaje
piana. Aby zawartość misy nie wykipiała, można otworzyć pokrywę kilka
sekund po wrzuceniu produktów do wrzątku.
Program „SLOW COOK”
Program przeznaczony jest między innymi do gotowania prażonego mleka
oraz do duszenia mięs. Sugerowany czas gotowania dla tego programu
wynosi 5 godzin. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w prze-
dziale od 1 do 8 godzin z dokładnością do 10 minut.
Program „BOIL
Program przeznaczony jest do gotowania warzyw i roślin strączkowych.
Sugerowany czas gotowania dla tego programu wynosi 40 minut. Możliwe
jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od 5 minut do 2 godzin
z dokładnością do 5 minut.
Program „BAKE”
Program przeznaczony jest do pieczenia ciast biszkoptowych, zapiekanek,
ciast drożdżowych i ciasta francuskiego. Czas pieczenia dla tego programu
wynosi 1 godzinę. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w prze-
dziale od 20 minut do 8 godzin z dokładnością do 5 minut.
Aby sprawdzić czy biszkopt jest gotowy, wystarczy wetknąć w niego drew-
niany patyczek (wykałaczkę). Jeśli po wyjęciu patyczka nie zostały na nim
kawałeczki ciasta – biszkopt jest gotowy.
Przy pieczeniu chleba zaleca się odłączyć funkcję podgrzewania automa-
tycznego potraw na wszystkich etapach pracy programu.
Program „GRAIN”
Program przeznaczony jest do gotowania różnego rodzaju kasz oraz dodat-
ków do dań. Czas pieczenia dla tego programu wynosi 35 minut. Możliwe
jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od 5 minut do 4 godzin
z dokładnością do 5 minut.
Program „PILAF”
Program przeznaczony jest do gotowania różnego rodzaju pilawu. Sugero-
wany czas gotowania dla tego programu wynosi 1 godzinę. Możliwe jest
ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od 20 minut do 1 godziny
30 minut z dokładnością do 10 minut.
Program YOGURT/DOUGH”
Przy pomocy tego programu można przygotować pyszne i zdrowe jogurty u
Państwa w domu. Czas przygotowywania dla tego programu wynosi 8 godzin.
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu pracy programu w przedziale od 6 do
12 godzin z dokładnością do 10 minut.
Funkcja podgrzewania automatycznego dla tego programu jest niedostępna.
Umieszczając składniki w urządzeniu pamiętaj, żeby znajdowały się one
poniżej linii 1/2 zaznaczonej na wewnętrznej powierzchni misy.
Do przygotowania jogurtu możesz wykorzystać komplet specjalnych słoicz-
ków do jogurtu REDMOND RAM-G1 (należy je zakupić oddzielnie).
Program „PIZZA
Program przeznaczony jest do przygotowania pizzy. Czas przygotowywania
dla tego programu wynosi 25 minut. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu
gotowania w przedziale od 20 minut do 1 godziny z dokładnością do 5 minut.
Program „BREAD”
Program przeznaczony jest do pieczenia różnego rodzaju chleba z mąki pszen-
nej oraz z dodatkiem mąki żytniej. Program obejmuje pełen cykl przygotowa-
nia chleba od odpoczywania ciasta do pieczenia. Sugerowany czas gotowania
dla danego programu wynosi 3 godziny. Możliwe jest ręczne ustawienie
czasu gotowania w przedziale od 1 do 6 godzin z dokładnością do 10 minut.
Funkcja podgrzewania automatycznego dla tego programu jest niedostępna.
Umieszczając składniki w urządzeniu pamiętaj, żeby znajdowały się one
poniżej linii 1/2 zaznaczonej na wewnętrznej powierzchni misy.
Należy pamiętać także, że podczas pierwszej godziny pracy programu odby-
wa się odpoczywanie ciasta, a następnie pieczenie chleba.
Przed użyciem mąki, należy ją przesiać ją, aby ją dobrze napowietrzyć
i pozbyć się zanieczyszczeń.
Nie zaleca się używania funkcji „Time Delay”, gdyż może to wpłynąć
na jakość gotowego produktu.
Nie otwieraj pokrywy urządzenia do całkowitego zakończenia proce-
su pieczenia! Od tego zależy jakość upieczonego chleba.
Aby skrócić czas oraz ułatwić proces pieczenia, zalecamy korzystać z
gotowych mieszanek do pieczenia chleba.
Program „DESSERT”
Program przeznaczony jest do przygotowywania różnego rodzaju deserów z
owocami. Sugerowany czas gotowania dla tego programu wynosi 1 godzinę.
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w przedziale od 5 minut
do 4 godzin z dokładnością do 5 minut.
Program „QUICK COOK”
Program służy do szybkiego gotowania ryżu oraz różnego rodzaju kasz.
Dla danego programu ustawienie czasu gotowania oraz funkcja Time Delay”
są niedostępne.
III. DODATKOWE MOŻLIWOŚCI
Odpoczywanie ciasta
Przygotowanie founde
Smażenie na głębokim oleju
Robienie twarogu, sera
Pasteryzacja płynnych produktów
Podgrzewanie produktów dla dzieci
Sterylizacja naczyń i przedmiotów higieny osobistej
IV. AKCESORIA DODATKOWE
Dodatkowe akcesoria do multicookera można kupić oddzielnie. Pytania
dotyczące asortymentu, możliwości nabycia oraz dopasowania akcesoriów
do Państwa urządzenia należy kierować do ocjalnego dealera w Państwa
kraju.
RAM-CL1 szczypce do misy
Przeznaczone są do wygodnego wyjmowania misy z urządzenia wielofunk-
cyjnego. Można ich używać również w multicookerach innych rm.
RHP-M01 — szynkowar
Przeznaczony jest do wyrobu szynki, rolady oraz innych wyrobów z mięsa,
drobiu lub ryb z dodatkiem różnych przypraw i nadzień. Możesz używać
szynkowaru w multicookerze, piekarniku, kombiwarze lub po prostu w zwy-
kłym garnku o odpowiednich rozmiarach.
RAM-FB1 koszyk do smażenia na głębokim oleju
Przeznaczony jest do przygotowywania produktów w rozgrzanym lub wrzą-
cym tłuszczu (na głębokim oleju). Pasuje do wszystkich mis o pojemności
ponad 3 litry. Wyprodukowany jest ze stali nierdzewnej, posiada zdejmowa-
ny uchwyt i haczyk do umieszczania na misie w celu ułatwienia wylewania
zużytego tłuszczu. Koszyka można używać w urządzeniach wielofunkcyjnych
innych rm. Można myć w zmywarce do naczyń.
RAM-G1 komplet słoiczków do jogurtu z datownikiem (4 szt.)
Przeznaczony do przygotowywania jogurtów. Słoiki posiadają datownik,
pozwalający ustawić termin przydatności do spożycia. Można ich używać w
multicookerach innych rm.
RB-C502 misa z ceramiczną powłoką wyprodukowaną przez Anato®
(Korea)
Pojemność: 5 litrów. Cechuje ją zwiększona odporność na uszkodzenia me-
chaniczne, powłoka wewnętrzna misy zapobiega przywieraniu oraz posiada
wspaniałe właściwości przewodzenia ciepła, dzięki czemu jedzenie smaży
się i dusi równomiernie w ciągu całego procesu gotowania. Misa ta była
specjalnie opracowana w celu zwiększenia jakości procesu smażenia, pie-
czenia i gotowania kaszy na mleku. Można jej używać oddzielnie jako po-
jemnik do przechowywania produktów i przygotowywania dań w piekarniku.
Można myć w zmywarce do naczyń.
RB-S500 — misa ze stali
Pojemność: 5 litrów. Cechuje ją duża odporność na uszkodzenia mechanicz-
ne. Polecana jest do gotowania różnego rodzaju zup, kompotów, dżemów i
kontur. Można w niej używać blendera, miksera i innych przyborów kuchen-
nych w celu przygotowania puree z warzyw, owoców lub zup-przecierów. Nie
zaleca się używania misy do smażenia. Można myć w zmywarce do naczyń.
151
RMC-M90E
POL
V. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA URZĄDZENIA
Przed czyszczeniem urządzenie upewnij się, że jest ono odłączone od prądu i że całkowicie wystygło. Używaj miękkiej
ściereczki i nierysujących środków do czyszczenia naczyń. Zaleca się czyścić urządzenie od razu po jego użyciu.
Do czyszczenia zabrania się używać rysujących środków do czyszczenia, ostrych zmywaków oraz agresywnych substancji
chemicznych. Zabrania się zanurzanie obudowy urządzenia w wodzie lub płukanie jej pod strumieniem bieżącej wody.
Przed pierwszym użyciem lub w celu usunięcia zapachów po gotowaniu zaleca się gotowanie połówki cytryny przez
15 min. w programie „STEAM”.
Misę, wewnętrzną aluminiową pokrywę oraz zawór pary należy czyścić każdorazowo po użyciu urządzenia. Misę
można myć w zmywarce. Po umyciu misy przetrzyj suchą ściereczką jej wewnętrzną powierzchnię.
W celu oczyszczenia wewnętrznej aluminiowej pokrywy:
1. Otwórz pokrywę urządzenia.
2. Po wewnętrznej stronie pokrywy jednocześnie naciśnij do środka dwa plastikowe uchwyty mocujące.
3. Nie używając siły pociągnij do siebie i w dół wewnętrzną pokrywę aluminiową tak, aby odłączyła się ona od
podstawowej pokrywy.
4. Przetrzyj powierzchnię obu pokryw wilgotną szmatką lub chusteczką. W razie potrzeby umyj zdjętą pokrywę
pod strumieniem bieżącej wody, używając środka do mycia naczyń. Nie zaleca się mycia w zmywarce.
5. Upewnij się, że urządzenie zostało złożone poprawnie: wstaw aluminiową pokrywę w górne rowki, połącz ją z
podstawową pokrywą urządzenia i lekko naciśnij uchwyty mocujące do momentu ich zatrzaśnięcia. Wewnętrz-
na aluminiowa pokrywa powinna trwale przylegać do zewnętrznej pokrywy urządzenia.
Zawór pary umieszczony jest w specjalnym gnieździe na wierzchniej pokrywie urządzenia i składa się z dwóch części:
zewnętrznego dysku i podstawy.
1. Lekko pociągnij dysk zewnętrzny za występ do góry i na siebie, tak jak to jest pokazane na rysunku A4.
2. Na wewnętrznej stronie dysku przekręć podstawę zaworu odwrotnie do ruchu wskazówek zegara (w kierunku
<open>) do oporu i zdejmij są.
3. Delikatnie zdejmij gumkę zaworu pary, stosując wyżej wymienione zasady.
Uwaga! Aby zapobiec deformacji gumki zaworu, zabrania się jej skręcania lub rozciągania.
4. Upewnij się, że urządzenie zostało złożone poprawnie: wstaw gumkę na miejsce, połącz rowki podstawowej
części zaworu z odpowiednimi rowkami na wewnętrznej stronie dysku zgodnie z ruchem wskazówek zegara
(w kierunku <close>). Włóż zawór pary do gniazda na pokrywie urządzenia (dysk zewnętrzny należy umieścić
wypukłą częścią do tyłu urządzenia).
Kondensat, który tworzy się podczas gotowania potraw, w danym modelu zbiera się w specjalnej szczelinie na kor-
pusie urządzenia wokół misy i spływa do pojemnika umieszczonego z tyłu urządzenia.
1. Otwórz pokrywę, wyjmij misę. W razie potrzeby lekko podnieś przednią część multicookera tak, aby kondensat
mógł całkowicie spłynąć do pojemnika.
2. Zdejmij pojemnik, chwytając za występ i delikatnie pociągając pojemnik do siebie.
3. Wylej kondensat. Przemyj pojemnik i wstaw go na miejsce.
4. Kondensat, który został w szczelinie wokół misy usuń przy pomocy ściereczki.
VI. WSKAZÓWKI, DOTYCCE PRZYGOTOWYWANIA POTRAW
Błędy popełniane przy przygotowywaniu potraw oraz sposoby ich uniknięcia
W niniejszym rozdziale zebrane typowe błędy popełniane podczas przygotowywania potraw w multicookerze,
ponadto wskazane są ich możliwe przyczyny oraz sposoby ich uniknięcia.
DANIE NIE UGOTOWO SIĘ DO KOŃCA
Możliwe przyczyny problemu Rozwiązanie
Pokrywa urządzenia była otwarta lub niedokładnie za-
mknięta, dlatego temperatura gotowania nie była do-
statecznie wysoka.
Podczas gotowania nie otwieraj pokrywy multicookera bez powodu.
Zamykaj pokrywę do jej zatrzaśnięcia. Upewnij się, że nic nie przeszkadza szczel-
nemu zamknięciu pokrywy urządzenia i guma uszczelniająca na wewnętrznej
pokrywie nie jest zdeformowana.
Misa źle przylegała do elementu grzewczego, dlatego
temperatura gotowania nie była dostatecznie wysoka.
Misa powinna być wstawiona w obudowę urządzenia równo, dobrze przylegając
dnem do elementu grzewczego.
Upewnij się, że wewnątrz obudowy urządzenia nie ma obcych przedmiotów. Nie
dopuszczaj do zabrudzenia elementu grzewczego.
Nieprawidłowy dobór składników dania. Dane
składniki nie pasują do przygotowania potrawy
wybranym sposobem lub wybrany został niepra-
widłowy program gotowania.
Pokrojone składniki zbyt duże, zastosowano
nieprawidłową proporcję składników potrawy.
Ustawiono nieprawidłowy czas gotowania.
Wybrany wariant przepisu nie nadaje się do przy-
gotowania w danym urządzeniu wielofunkcyjnym.
Zaleca się korzystać ze sprawdzonych (dopasowanych do tego modelu urządzenia)
przepisów. Używaj przepisów, którym rzeczywiście możesz zaufać.
Składniki, sposób ich krojenia, proporcje składników, wybór programu i czasu
gotowania powinny być zgodne z wybranym przepisem.
Gotowanie na parze: w misie było zbyt mało wody, co
spowodowało niedostateczną ilość pary.
Nalewaj do misy wodę w ilości podanej w przepisie. W przypadku wątpliwości należy
sprawdzić poziom wody w trakcie gotowania.
Smażenie:
Do misy nalano zbyt dużo oleju.
W przypadku zwykłego smażenia wystarczy, żeby olej pokrywał dno misy cienką
warstwą.
W przypadku smażenia we frytkownicy należy przestrzegać zaleceń ukazanych w
przepisie.
Nadmiar płynu w misie.
Nie zamykaj pokrywy multicookera, jeśli nie zalecono tego w przepisie. Mrożone produk-
ty przed smażeniem należy rozmrozić i zlać z nich wodę.
Gotowanie: kipi zawartość misy przy gotowaniu produk-
tów o podwyższonej kwasowości.
Niektóre produkty wymagają przygotowania przed gotowaniem: przemycia, obsmaże-
nia, itp. Postępuj według wybranego przez Państwa przepisu.
Pieczenie (ciasto
się nie dopiekło):
Podczas odprężania ciasto przywar-
ło do wewnętrznej pokrywy i zakry-
ło zawór, przez który uchodzi para.
Wkładaj do misy mniejszą ilość ciasta.
Do misy włożono zbyt dużą ilość
ciasta.
Wyjmij ciasto z misy, przewróć je i włóż z powrotem do misy, po czym kontynuuj proces
pieczenia. Następnym razem włóż do misy mniejszą ilość ciasta.
PRODUKT PRZEGOTOWAŁ SIĘ
Błędnie wybrano rodzaj produktu lub popełniono błąd przy usta-
wiania (obliczaniu) czasu gotowania. Zbyt mała ilość składników.
Użyj sprawdzonego (dopasowanego do danego modelu urządzenia) przepisu.
Składniki, sposób ich krojenia, proporcje składników, wybór programu i czasu
gotowania powinny być zgodne z wybranym przepisem.
Po przygotowaniu danie zbyt długo przebywało w trybie podgrze-
wania automatycznego.
Nie zaleca się zbyt długiego działania funkcji podgrzewania automatycznego.
Jeśli w Państwa modelu multicookera możliwe jest odłączenie danej funkcji,
możesz skorzystać z tej opcji.
PODCZAS GOTOWANIA ZAWARTOŚĆ MISY KIPI
Podczas gotowania kaszy na mleku wykipiało mleko.
Jakość i właściwości mleka mogą zależeć od miejsca i warunków, w jakich
zostało wyprodukowane. Zalecamy używanie tylko mleka UHT o zawartości
tłuszczu do 2,5%. W razie potrzeby mleko można rozcieńczyć z wodą.
Składniki przed gotowaniem nie były przygotowane lub były
przygotowane nieprawidłowo (np. niedokładnie przemyte, itp.).
Zastosowano nieodpowiednie proporcje lub nieprawidłowo
wybrano rodzaj produktu.
Użyj sprawdzonego (dopasowanego do danego modelu urządzenia)
przepisu. Składniki, sposób ich wcześniejszego przygotowania oraz pro-
porcje składników powinny być zgodne z wybranym przepisem.
Kasze, mięso, ryby i owoce morza zawsze płucz tak długo, woda będzie czysta.
DANIE PRZYPALA SIĘ
Misa była niedomyta po poprzednim gotowaniu.
Uszkodzona jest nieprzywierająca powłoka misy.
Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że misa jest dokładnie umyta i
że powłoka misy nie jest uszkodzona.
Ilość składników w misy jest mniejsza niż zalecania w przepisie.
Użyj sprawdzonego (dopasowanego do danego modelu urządzenia) przepisu.
Ustawiono zbyt długi czas gotowania.
Skróć czas gotowania lub przestrzegaj zalecprzepisu, dostosowanego do
danego modelu urządzenia.
Smażenie: nie nalano oleju do misy; nie mieszano lub zbyt późno
przewrócono na drugą stronę smażone produkty.
W przypadku zwykłego smażenia nalej olej tak, by pokrywał dno misy
cienką warstwą.
Aby produkty smażyły się równomiernie, należy je co jakiś czas mieszać
lub przewracać na drugą stronę.
Duszenie: zbyt mało płynu w misie.
Nalewaj do misy więcej płynu. W czasie gotowania nie otwieraj pokrywy
urządzenia bez potrzeby.
Gotowanie: zbyt mało płynu w misie (nie przestrzegano proporcji
składników).
Przestrzegaj odpowiednich proporcji płynów i składników stałych.
Pieczenie: przed pieczeniem nie posmarowano wewnętrznej po-
wierzchni misy olejem.
Przed włożeniem ciasta do misy posmaruj dno i ścianki misy olejem (nie
należy nalewać oleju do misy!).
152
KROJONY PRODUKT STRACIŁ SWÓJ KSZTT
Produkt był zbyt często mieszany w misie. Podczas zwykłego smażenia mieszaj danie nie częściej niż co 5–7 minut.
Ustawiono zbyt długi czas gotowania.
Skróć czas gotowania lub przestrzegaj do zaleceń przepisu, dostosowanego
do danego modelu urządzenia.
WYPIEK Z ZAKALCEM
Użyto niewłaściwych składników, które dały nadmiar płynu (so-
czyste owoce lub warzywa, mrożone owoce, śmietana, itp.).
Wybieraj składniki zgodnie z przepisem. Staraj się nie wybierać składników,
które zawierają dużo płynu lub używaj ich w minimalnych ilościach.
Przetrzymano gotowy wypiek w zamkniętym urządzeniu.
Staraj się wyjmować wypiek z urządzenia wielofunkcyjnego od razu po jego
upieczeniu. W razie potrzeby możesz zostawić produkt w urządzeniu na krót-
ki czas z włączoną funkcją podgrzewania automatycznego.
WYPIEK NIE WYRÓSŁ
Jajka z cukrem były źle ubite.
Użyj sprawdzonego (dopasowanego do danego
modelu urządzenia) przepisu. Składniki, sposób
ich wcześniejszego przygotowania oraz propor-
cje składników powinny być zgodne z wybranym
przepisem.
Ciasto z proszkiem do pieczenia stało zbyt długo.
Nie przesiano mąki lub ciasto zostało źle wyrobione.
Popełniono błędy przy dodawaniu składników.
Wybrany przepis nie nadaje się do przyrządzania w danym modelu multicookera.
W multicookerze REDMOND w programie „STEW i „SOUP” w przypadku zbyt małej ilości płynu w misy włącza się system
ochrony przed przegrzaniem urządzenia. W takiej sytuacji program gotowania zatrzymuje się i urządzenie przechodzi
do trybu automatycznego podgrzewania.
Zalecany czas gotowania różnych produktów na parze
Produkt Waga, g (ilość) Ilość wody, ml Czas gotowania, min.
1 Filet z wieprzowiny / wołowiny (kawałki 1,5 х 1,5 cm) 500 500 20/30
2 Filet z baraniny (kawałki 1,5 х 1,5 cm) 500 500 25
3 Filet z kurczaka (kawałki 1,5 х 1,5 cm) 500 500 15
4 Pulpety / kotlety 180 (6 szt.) / 450 (3 szt.) 500 10/15
5 Ryba (let) 500 500 10
6 Krewetki do sałatek (oczyszczone, gotowane-zamrożone) 500 500 5
7 Ziemniaki (kawałki 1,5 х 1,5 cm) 500 500 15
8 Marchew (kawałki 1,5 х 1,5 cm) 500 500 35
9 Burak (kawałki 1,5 х 1,5 cm) 500 500 1 godz. 10 min.
10 Warzywa (mrożone) 500 500 10
11 Jajko 3 szt. 500 10
Należy pamiętać, że są to ogólne zalecenia. Rzeczywisty czas gotowania może różnić się od zalecanego w zależności
od jakość produktów, a także od indywidualnych preferencji smakowych.
Zalecenia dotyczące ustawienia temperatury dla programu „MULTICOOK”
Temperatura Zalecenia dotyczące korzystania z programu (zobacz także książkę z przepisami)
1 35°С Odpoczywanie ciasta, przygotowanie octu
2 40°С Przygotowanie jogurtu
3 45°С Zakwas
4 50°С Fermentacja
5 55°С Przygotowanie pomadek
Temperatura Zalecenia dotyczące korzystania z programu (zobacz także książkę z przepisami)
6 60°С Przygotowanie zielonej herbaty, jedzenia dla dzieci
7 65°С Gotowanie mięsa w opakowaniu próżniowym
8 70°С Przygotowanie ponczu
9 75°С Pasteryzacja, przygotowanie białej herbaty
10 80°С Przygotowanie grzanego wina
11 85°С Zrobienie twarogu lub potraw wymagających długiego czasu przygotowania
12 90°С Przygotowanie czerwonej herbaty
13 95°С Przygotowanie kaszy na mleku
14 100°С Przygotowanie bezy, kontur
15 105°С Przygotowanie mięsa lub ryby w galarecie
16 110°С Sterylizacja
17 115°С Przygotowanie syropu cukrowego
18 120°С Przygotowanie golonki
19 125°С Przygotowanie mięsa duszonego
20 130°С Przygotowanie zapiekanki
21 135°С Obsmażanie gotowych dań w celu nadania im chrupiącej skórki
22 140°С Wędzenie
23 145°С Zapiekanie warzyw i ryby w folii aluminiowej
24 150°С Zapiekanie mięsa w folii aluminiowej
25 155°С Smażenie wyrobów z ciasta drożdżowego
26 160°С Smażenie drobiu
27 165°С Smażenie steków
28 170°С Smażenie na głębokim oleju (frytki, nuggetsy z kurczaka, itp.)
Tabela programów gotowania (ustawienia fabryczne)
Program Zalecenia użytkowania
Sugerowany czas
gotowania
Zakres czasu/dokładność
ustawień
Opóźniony start,
godzina
Oczekiwanie na
przejście do trybu pracy
Podgrzewanie
automatyczne
MULTICOOK
Gotowanie różnych potraw z możliwością ustawie-
nia temperatury i czasu gotowania
15 min.
5 min. 1 godz. / 1 min.
1 godz. 12 godz. / 5 min.
+ +
OATMEAL Gotowanie kaszy na mleku 10 min. 5 min. 1 godz. 30 min. / 1 min. + +
STEW
Duszenie mięsa, ryb, warzyw, dodatków i dań wie-
loskładnikowych
1 godz. 20 min. 12 godz. / 5 min. + +
FRY
Smażenie mięsa, ryb, warzyw i dań wieloskładnikowych
15 min. 5 min. 1 godz. 30 min. / 1 min. +
SOUP Gotowanie rosołu, zup jarzynowych i chłodników 1 godz. 20 min. 8 godz. / 5 min. + +
STEAM
Gotowanie na parze mięsa, ryb, warzyw i innych
produktów
15 min. 5 min. 2 godz. / 5 min. + + +
PASTA
Gotowanie makaronów z różnych rodzajów zbóż;
gotowanie parówek i innych półproduktów
8 min. 2 min. – 20 min. / 1 min. + +
153
RMC-M90E
POL
Program Zalecenia użytkowania
Sugerowany czas
gotowania
Zakres czasu/dokładność
ustawień
Opóźniony start,
godzina
Oczekiwanie na
przejście do trybu pracy
Podgrzewanie
automatyczne
SLOW COOK
Przygotowanie prażonego mleka, mięsa duszonego,
mięsa lub ryby w galarecie
5 godz. 1 godz. 8 godz. / 10 min. + +
BOIL Gotowanie warzyw i roślin strączkowych 40 min. 5 min. – 2 godz. / 5 min. + +
BAKE
Pieczenie keksów, biszkoptów, zapiekanek, ciast
drożdżowych i ciasta francuskiego
1 godz. 20 min. – 8 godz. / 5 min. + +
GRAIN
Gotowanie kasz i dodatków do dań. Gotowanie kaszy
na wodzie
35 min. 5 min. 4 godz. / 5 min. + +
PILAF
Gotowanie różnego rodzaju pilawu (z mięsem, z rybą,
z drobiem, z warzywami)
1 godz.
20 min. 1 godz. 30 min. / 10
min.
+ +
YOGURT /
DOUGH
Przyrządzanie różnego rodzaju jogurtów 8 godz. 6 godz. 12 godz. / 10 min. +
PIZZA Przyrządzanie pizzy 25 min. 20 min. 1 godz. / 5 min. + +
BREAD
Pieczenie chleba z mąki żytniej i pszennej (łącznie
z etapem odprężenia ciasta)
3 godz. 1 godz. 6 godz. / 10 min. +
DESSERT
Przyrządzanie różnych deserów ze świeżych owoców
1 godz. 5 min. 4 godz. / 5 min. + +
QUICK COOK Szybkie gotowanie ryżu oraz kasz na wodzie 30 min. +
VII. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Komunikat na
wyświetlaczu o błędzie
Możliwa przyczyna problemu Rozwiązanie problemu
Е1— Е3
Błąd systemowy, możliwe uszko-
dzenie układu sterowania lub
elementu grzewczego.
Odłącz urządzenie od prądu, pozwól mu ostygnąć. Dokładnie zamknij pokrywę i
włącz urządzenie do prądu. Jeśli po ponownym włączeniu urządzenia problem
nie znika, zgłoś się do autoryzowanego centrum serwisowego.
Błąd Możliwa przyczyna Rozwiązanie problemu
Nie włącza się. Brak prądu. Sprawdź napięcie w sieci.
Danie gotuje się zbyt długo.
Przerwa w dopływie prądu. Sprawdź napięcie w sieci.
Między misą a elementem grzewczym znajduje się obcy przedmiot.
Usuń obcy przedmiot.
Misa w obudowie urządzenia stoi nierówno. Postaw misę równo, bez przechyleń.
Zabrudzony element grzewczy.
Odłącz urządzenie od prądu, pozwól mu
ostygnąć. Wyczyść element grzewczy.
VIII. WARUNKI GWARANCJI
Dany produkt objęty jest 2 lata gwarancją liczoną od daty zakupu. W ciągu całego okresu gwarancyjnego producent
zobowiązuje się do usunięcia wad fabrycznych (spowodowanych nieodpowiednią jakością materiałów lub błędem w
produkcji urządzenia) poprzez naprawę, wymianę części lub całego urządzenia. Gwarancja nabiera mocy tylko wów-
czas, jeśli data zakupu potwierdzona jest pieczątką sklepu i podpisem sprzedawcy na karcie gwarancyjnej. Gwarancja
obejmuje wyłącznie urządzenia, które były używane zgodnie z instrukcją obsługi, nie były naprawiane, nie były roz-
kładane na części oraz nie były uszkodzone wskutek nieprawidłowego użytkowania, a także urządzenia które posia-
dają komplet akcesoriów. Gwarancja nie obejmuje zwykłego zużycia eksploatacyjnego urządzenia oraz takich ele-
mentów jak ltry, żarówki, pokrycia ceramiczne i teonowe, uszczelki, itp.
Okres eksploatacji wyrobu i czas trwania zobowiązań gwarancyjnych liczony jest od dnia sprzedaży lub od daty
produkcji wyrobu (w przypadku, gdy określenie daty sprzedaży jest niemożliwe).
Datę produkcji przyrządu można znaleźć w numerze seryjnym, położonym na naklejce identykacyjnej na obudowie
wyrobu. Numer seryjny składa się z 13 znaków. 6-y i 7-y znaki oznaczają miesiąc, 8-y rok produkcji urządzenia.
Ustalony przez producenta okres użytkowania urządzenia wynosi 5 lat od dnia jego kupna pod warunkiem, że urzą-
dzenie użytkowane jest zgodnie z niniejszą instrukcją i obowiązującymi normami technicznymi.
Po zakończeniu okresu ytkowania opakowanie, instrukcję użytkowania, a także samo urządzenie należy oddać do
punktu zbiórki i recyklingu urządzeń elektrycznych i elektronicznych. Nie należy wyrzucać tego typu wyrobów wraz ze
zwykłymi odpadami z gospodarstwa domowego.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200

Redmond RMC-M90E Instrukcja obsługi

Kategoria
Piece do pizzy
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla