Redmond RMC-M4515E, RMC-M4515DE, RMC-M4515IT Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Redmond RMC-M4515E Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
119
RMC-M4515E
POL
Zanim zaczniesz korzystać z danego urządzenia, uważnie
przeczytaj instrukcję obsługi i zachowaj ją, by móc
sięgnąć po nią w razie potrzeby. Odpowiednie użytkow-
anie urządzenia znacznie przedłuży okres jego działania.
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane w wyniku
nieprzestrzegania zasad bezpieczeństwa oraz
zasad użytkowania urządzenia.
Dane urządzenie elektryczne jest urządzeniem wie-
lofunkcyjnym do gotowania potraw w warunkach
bytowych i może być używane w mieszkaniach, do-
mach podmiejskich, pokojach hotelowych, pomiesz-
czeniach gospodarczych sklepów, biur lub w innych
podobnych warunkach eksploatacji nieprzemysłowej.
Przemysłowe lub jakiekolwiek inne wykorzystanie
urządzenia niezgodne z przeznaczeniem będzie uwa-
żane za naruszenie warunków należytej eksploatacji
wyrobu. W takim przypadku producent nie ponosi
odpowiedzialności za możliwe następstwa.
Przed podłączeniem urządzenia do prądu
sprawdź czy poziom napięcia, na jakie urzą-
dzenie zostało wyprodukowane odpowiada
napięciu sieciowemu (patrz: dane techniczne
lub tabliczka znamionowa urządzenia).
Używaj przedłużacza, którego moc jest dopa-
sowana do mocy podłączonego urządzenia
niezgodność parametrów może spowodować
zwarcie lub zapalenie kabla zasilającego.
Urządzenie należy podłączać wyłącznie do gniaz-
da z uziemieniem jest to obowiązkowy wymóg
bezpieczeństwa mający na celu zapobiegnięcie
porażeniu prądem. Używając przedłużacza upew-
nij się, że on też posiada uziemienie.
UWAGA! Podczas pracy urządzenia jego
obudowa, misa oraz elementy metalowe
nagrzewają się. Należy zachować ostrożność.
Używaj rękawic kuchennych. Aby zapobiec
poparzeniu gorącą parą, nie pochylaj się nad
urządzeniem przy otwieraniu pokrywy.
Wyłączaj urządzenie z gniazdka sieciowego po każdym
użyciu, a także podczas jego czyszczenia lub przeno-
szenia. Wyjmuj przewód zasilający z gniazdka suchymi
rękami, trzymając go za wtyczkę, a nie za przewód.
120
Nie przytrzaskuj przewodu drzwiami oraz trzy-
maj przewód zasilający z daleka od nagrzanych
powierzchni. Pilnuj, żeby przewód nie skręcał się
i nie zaginał, a także aby nie dotykał ostrych
przedmiotów i krawędzi.
Pamiętaj: przypadkowe uszkodzenie przewo-
du zasilającego może doprowadzić do uster-
ki, które nie objęte gwarancją i które mogą
doprowadzić do porażenia prądem. Uszkod-
zony przewód zasilający należy jak najszyb-
ciej wymienić w punkcie serwisowym.
Nie stawiaj urządzenia na miękkim podłożu,
nie nakrywaj go w trakcie pracy może to
spowodować przegrzanie i awarię urządzenia.
Zabrania się używania urządzenia na świeżym
powietrzu dostanie się wilgoci lub obcych
przedmiotów do wnętrza obudowy urządzenia
może spowodować jego poważne uszkodzenie.
Przed czyszczeniem urządzenia upewnij się,
że jest ono odłączone od prądu i całkowicie
wystygło. Przestrzegaj zasad dotyczących
czyszczenia i konserwacji urządzenia (str. 122).
ZABRANIA SIĘ zanurzać obudowę urządzenia w
wodzie lub umieszcz go pod strumieniem wody!
Dane urządzenie nie jest przeznaczone do wy-
korzystania przez ludzi (łącznie z dziećmi), którzy
mają odchylenia zyczne, nerwowe lub psychicz-
ne bądź brak im doświadczenia i wiedzy, z wyjąt-
kiem przypadków, gdy osoby takie znajdują się
pod nadzorem lub podczas przeprowadzanego
dla nich instruktażu, odnośnie wykorzystania
danego urządzenia, przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo. Dzieci powinny znajdować
się pod nadzorem, aby nie dopuścić do zabawy
z urządzeniem, jego częściami oraz jego opako-
waniem fabrycznym. Czyszczenie i obsługa urzą-
dzenia nie powinny być wykonywane przez dzie-
ci bez kontroli ze strony dorosłych.
Zabrania się dokonywać naprawy urządzeniawe
własnym zakresie lub wprowadzania zmian w jego
budowie. Wszystkie prace związane z obsługą i na-
prawą urządzenia powinien dokonywać autoryzo-
wane centrum serwisowe. Prace wykonane niepro-
fesjonalnie mogą spowodować awarię urządzenia.
121
POL
RMC-M4515E
Charakterystyka techniczna
Model ...................................................................................................... RMC-M4515E
Moc ........................................................................................................................ 700 W
Napięcie ........................................................................................... 220–240 V, 50 Hz
Pojemność misy .......................................................................................................... 4 l
Pokrycie misy ........................................................................... non-stick ceramiczna
Wyświetlacz ...............................................................................................cyfrowy LED
Zawór wypuszczania pary .................................................................... zdejmowany
Automatyczne tryby gotowania
1. FRY (SMAŻENIE)
2. PILAF (PILAW)
3.
OATMEAL/GRAIN (KASZA NA
MLEKU / KASZE)
4. BAKE/PIZZA (WYPIEKI/PIZZA)
5.
STEW/DESSERT (DUSZENIE/
DESERY)
6.
STEAM/SOUP/PASTA (PARA/
ZUPA/MAKARON)
Funkcje
Opóźniony start .......................................................................................do 24 godzin
Podgrzewanie automatyczne .............................................................do 24 godzin
Odgrzewanie ...........................................................................................do 24 godzin
W zestawie
Multicooker ze wstawioną wewnątrz misą RB-C400 ..................................1 szt.
Naczynie do gotowania na parze ......................................................................1 szt.
Łyżka płaska ............................................................................................................1 szt.
Miarka........................................................................................................................1 szt.
Chochla .....................................................................................................................1 szt.
Książka „100 przepisów kulinarnych” ..............................................................1 szt.
Instrukcja użytkowania ........................................................................................1 szt.
Książeczka serwisowa ..........................................................................................1 szt.
Przewód zasilający .................................................................................................1 szt.
Producent ma prawo do wniesienia zmian w designie i zestawie wyrobu, a
także do zmiany charakterystyki technicznej w procesie doskonalenia swo-
jej produkcji bez dodatkowego zawiadomienia o tych zmianach.
Budowa modelu A1
1. Pokrywa.
2.
Zdejmowany zawór wypuszcza-
nia pary.
3. Obudowa urządzenia.
4. Pojemnik do zbierania skroplin.
5. Panel sterowania.
6. Naczynie do gotowania na parze.
7. Miarka.
8. Chochla.
9. Łyżka płaska.
10. Przewód zasilający
11. Przycisk otwierający pokrywę
12. Przewód zasilający
Panel sterowania A2
1. Przycisk wyboru programu „FRY” („SMAŻENIE”)
2. Przycisk wyboru programu „PILAF” („PILAW”)
3.
Przycisk wyboru programu OATMEAL/GRAIN” („KASZA NA MLEKU / KASZE”)
4. Przycisk wyboru programu „BAKE/PIZZA („WYPIEKI/PIZZA”)
5. Przycisk wyboru programu „STEW/DESSERT” („DUSZENIE/DESERY”)
6.
Przycisk wyboru programu „STEAM/SOUP/PASTA(„PARA/ZUPA/MAKARON”)
7. Przycisk TIMER” („OPÓŹNIONY START)– włączenie trybu ustawień opóź-
nionego startu.
8.
Przycisk COOK TIME”(„CZAS GOTOWANIA) ustawienie czasu gotowania.
9. Przycisk REHEAT/CANCEL („ODGRZEWANIE/ANULUJ) włączenie i
wyłączenie funkcji odgrzewania, przerwanie trybu gotowania, anulo-
wanie ustawień.
10. Cyfrowy LED wyświetlacz.
I. PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA
Ostrożnie rozpakuj urządzenie i wyjmij je z pudełka, zdejmij wszystkie opako-
wania i naklejki reklamowe, za wyjątkiem naklejki z numerem seryjnym.
Brak numeru seryjnego na urządzeniu powoduje automatyczne pozbawienie
gwarancji producenta.
Przetrzyj obudowę urządzenia wilgotną szmatką. Przemyj misę ciepłą wodą
z płynem do mycia naczyń. Przy pierwszym użyciu może pojawić się nieprzy-
jemny zapach, nie świadczy to jednak o uszkodzeniu urządzenia. W takim
przypadku należy przeczyścić urządzenie (str. 122).
Uwaga! Nie należy używać urządzenia, jeśli zostały w nim stwierdzone ja-
kiekolwiek uszkodzenia.
II. OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Postaw urządzenie na równej poziomej powierzchni tak, aby wychodząca
przez zawór gorąca para nie traała na tapetę, powłoki dekoracyjne, urzą-
dzenia elektryczne oraz inne przedmioty lub materiały, które mogą zostać
uszkodzone wskutek podwyższonej wilgotności i temperatury.
Przed gotowaniem upewnij się, że zewnętrzne i widoczne wewnętrzne ele-
menty multicookera nie mają żadnych uszkodzeń, odprysków i innych wad.
Między misą i płytą grzewczą nie powinny znajdować się żadne przedmioty.
Ustawienie czasu gotowania
W multicookerze REDMOND RMC-M4515E przewidziana jest możliwość
zmiany czasu gotowania, ustawionego domyślnie dla każdego programu.
Dokładność zmiany i możliwy zakres ustawianego czasu zależy od wybrane-
go programu gotowania. Aby zmienić czas gotowania:
1.
Wybierz potrzebny program gotowania naciskając odpowiedni przycisk:
„FRY, „PILAF”, „OATMEAL/GRAIN”, „BAKE/PIZZA, „STEW/DESSERT”, „STE-
AM/SOUP/PASTA. Da każdego programu na wyświetlaczu będzie wy-
świetlany domyślny czas gotowania.
2. Naciśnij przycisk COOK TIME w celu ustawienia czasu pracy wybra-
nego programu. Przy każdym naciśnięciu przycisku wartość będzie
zwiększać się. W celu szybkiej zmiany czasu gotowania naciśnij i przy-
trzymaj przycisk. Po osiągnięciu wartości maksymalnej ustawienie
czasu będzie kontynuowane od początku.
WAŻNE! Podczas ręcznego ustawiania czasu gotowania bierz pod uwagę moż-
liwy zakres czasu i dokładność ustawienia przewidziane dla wybranego przez
ciebie programu gotowania, zgodnie z tabelą programów gotowania (str. 124).
Funkcja Opóźniony start”
Funkcja opóźnionego startu pozwala opóźnić rozpoczęcie programu gotowa-
nia w zakresie od 5 minut do 24 godzin z dokładnością ustawień co 5 minut.
1.
Naciśnij przycisk TIMER. Zapali się lampka kontrolna przycisku, wskaź-
nik czasu zacznie migać.
2. Wciskając przyciskCOOK TIME ustaw czas dla funkcji opóźnionego
startu. W celu szybkiej zmiany wartości naciśnij i przytrzymaj przycisk.
Po osiągnięciu wartości maksymalnej ustawienie czasu będzie konty-
nuowane od początku.
3. Aby anulować dokonane ustawienia naciśnij przycisk REHEAT/CAN-
CEL, po czym wprowadź cały program gotowania ponownie.
Nie jest zalecane używanie funkcji opóźnionego startu, jeśli przepis zawiera
produkty szybko psujące się (jajka, świeże mleko, mięso, ser itd.). Funkcja
Opóźniony start” jest dostępna do odgrzewania dań. W programie „FRY”
funkcja Opóźniony start” jest niedostępna.
Funkcja podtrzymania temperatury gotowych dań (podgrzewa-
nie automatyczne)
Włącza się automatycznie po zakończeniu programu gotowania i podtrzymuje
temperaturę gotowego dania w granicach 75-80°С w ciągu 24 godzin. Na wy-
świetlaczu pokazywane jest bezpośrednie odliczanie czasu danej funkcji. W razie
potrzeby funkcję automatycznego podgrzewania można wyłączyć, naciskając
przyciskREHEAT/CANCEL (lampka kontrolna zgaśnie).
Funkcja Odgrzewanie
Multicooker REDMOND RMC-M4515E można wykorzystać do odgrzewania
zimnych dań. Aby to zrobić:
1.
Przełóż produkty do misy, wstaw do multicookera. Upewnij się, że
misa ściśle przylega do elementu grzewczego.
2.
Zamknij pokrywę do momentu kliknięcia zatrzasku, podłącz multicooker
do gniazdka elektrycznego.
3. Naciśnij przycisk REHEAT/CANCEL. Zapali się odpowiednia lampka
kontrolna i włączy się odgrzewanie. Na wyświetlaczu będzie pokazane
bezpośrednie odliczanie czasu danej funkcji. Danie będzie odgrzane
do 75-80°С. Ta temperatura może być utrzymywana w ciągu 24 godzin.
4.
W razie potrzeby funkcję podgrzewania automatycznego można wyłączyć,
naciskając przyciskREHEAT/CANCEL (lampka kontrolna zgaśnie).
WAŻNE! Mimo to, że multicooker może zachowywać produkt w rozgrzanym
stanie do 24 godzin, nie jest zalecane pozostawienie dania w tym stanie na
ponad dwie-trzy godziny, ponieważ czasem może to prowadzić do zmiany
jego właściwości smakowych.
Ogólny tryb działania przy użyciu programów automatycznych
1. Przygotuj (odmierz) niezbędne składniki zgodnie z przepisem kulinarnym, włóż
je do misy. Uważaj, aby wszystkie składniki, łącznie z płynem, znajdowały się
poniżej maksymalnej kreski skali pomiarowej na wewnętrznej powierzchni misy.
2. Wstaw misę wewnątrz urządzenia. Upewnij się, że ściśle przylega do
elementu grzewczego. Zamknij pokrywę do momentu kliknięcia zatrza-
sku, podłącz urządzenie do sieci zasilającej.
3. Wybierz potrzebny program naciskając odpowiedni przycisk.
4.
Wciskając przycisk COOK TIME dostosuj czas gotowania według
receptury.
5. W razie potrzeby ustaw czas opóźnionego startu. Funkcja „Opóźniony
start” jest niedostępna dla programu „FRY”.
UWAGA! Jeśli przerwałeś wprowadzanie ustawień dłużej niż na 5 sekund,
program włączy się automatycznie zgodnie z już wprowadzonymi ustawie-
niami. W razie potrzeby można wyłączyć tą funkcję naciskając przycisk RE-
HEAT/CANCEL i wprowadzić ustawienia jeszcze raz.
6. Po 5 sekundach od wprowadzenia ustawień rozpocznie się wykonanie
ustawionego programu gotowania i na wyświetlaczu będzie widoczne
odliczanie wsteczne czasu pracy.
W programie „STEAM/SOUP/PASTAodliczanie czasu gotowania rozpoczyna
się od momentu wrzenia wody w misce.
7.
O zakończeniu programu gotowania powiadamia sygnał dźwiękowy oraz
zgaśnie wskaźnik programu. Automatycznie włączy się funkcja podgrzewa-
nia i zapali się lampka kontrolna „REHEAT/CANCEL. Na wyświetlaczu
będzie wyświetlane bezpośrednie odliczanie czasu trybu.
8. Aby przerwać proces gotowania, anulować wprowadzony program
lub odłączyć podgrzewanie automatyczne naciśnij przycisk „RE-
HEAT/CANCEL”.
Aby uzyskać optymalne wyniki przeczytaj dołączoną do Multicookera RMC-
-M4515E REDMOND książkę kucharską.
122
Program „FRY”
Zalecany jest do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, owoców morza. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania
w zakresie od 5 minut do 1 godziny 30 minut z dokładnością ustawienia co 1 minuta. Dla danego programu funkcja
Opóźniony start” jest niedostępna.
Żeby składniki nie przywierały korzystaj z porad książki kucharskiej i czasami mieszaj zawartość misy. Dopuszczalne
jest smazenie produktów z otwartą pokrywą urządzenia.
Program „PILAF”
Program jest zalecany do gotowania różnych rodzajów pilawu. Można ręcznie ustawić czas gotowania w zakresie od
10 minut do 2 godzin z dokładnością ustawienia co 5 minut.
Program „OATMEAL/GRAIN”
Zalecany jest do gotowania kasz na wodzie i mleku, gotowanie dodatków do dań głównych. Możliwe jest ręczne
ustawienie czasu gotowania w zakresie od 5 minut do 4 godzin z dokładnością ustawienia co 5 minut.
Program „OATMEAL/GRAIN” przeznaczony jest do gotowania kaszy z wykorzystaniem mleka pasteryzowanego o niskiej
zawartości tłuszczu. Aby mleko nie wykipiało i danie spełniło oczekiwania, przed gotowaniem należy:
dokładnie przepłukać wszystkie rodzaje kaszy (ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, itp.), dopóki woda nie będzie czysta;
przed gotowaniem posmarować misę multicookera masłem;
przestrzegać proporcji, odmierzając składniki zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi w książce kucharskiej
(zmniejszać lub zwiększać ilość składników proporcjonalnie);
używając mleka pełnego, rozcieńczyć je z wodą pitną w proporcji 1:1.
Właściwości mleka i kasz, w zależności od pochodzenia i producenta, mogą się różnić, co może mieć wpływ na rezultat
gotowania.
Program „BAKE/PIZZA
Zalecany do wypiekania zapiekanek, ciast, biszkoptów, pizz również do wypiekania chleba. Możliwe jest ręczne
ustawienie czasu gotowania w zakresie od 10 minut do 8 godzin z dokładnością ustawienia co 5 minut.
Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło, wbijamy drewniany patyczek w ciasto, jeśli po wyjęciu jest suchy, to ciasto
się już upiekło. Jeśli patyczek będzie obklejony, to ciasto należy jeszcze dopiec .
Przy produkcji chleba zaleca się wyłączyć funkcję automatycznego podgrzewania dań na wszystkich etapach
wytwarzania.
Program „STEW/DESSERT”
Zalecany jest do duszenia mięsa, ryb, warzyw, gotowanie dodatków do dań głównych, deserów, galaretek owocowych,
kontur. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w zakresie od 10 minut do 12 godzin z dokładnością
ustawienia 5 minut.
Program „STEAM/SOUP/PASTA
Zalecany jest do gotowania na parze warzyw, ryby, mięsa, dań dietetycznych i wegetariańskich, menu dziecięcego,
gotowania zup, makaronu, półproduktów. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w zakresie od 5 minut do
8 godzin z dokładnością ustawienia 5 minut. Do gotowania na parze używaj specjalnego pojemnika:
1. Nalej do misy 500–600 ml wody. Wstaw do misy naczynie do gotowania na parze.
2. Odmierz i przygotuj produkty zgodnie z przepisem kulinarnym, równomiernie rozłóż je w naczyniu do gotowa-
nia na parze.
3. Kieruj się p.2–8 zawartymi w rozdziale „Ogólny tryb działania przy użyciu programów automatycznych”.
Odliczanie wsteczne czasu pracy programu gotowania zaczyna się po zagotowaniu się wody i osiągnięcia wystarczającej
gęstości pary w garnku.
Jeżeli nie korzystasz z ustawień automatycznych czasu w danym programie, stosuj tabelę zalecającą czas goto-
wania na parze dla różnych produktów.
III. MOŻLIWOŚCI DODATKOWE
Gotowanie fondue
Przygotowanie twarogu
Przygotowanie sera
Pieczenia chleba
Sterylizacja naczyń i przedmiotów higieny osobistej
Pasteryzacja
IV. AKCESORIA DODATKOWE
Akcesoria dodatkowe do multicookera do nabycia oddzielnie. Odnośnie ich asortymentu, nabycia i zgodności z
modelem twojego urządzenia zwróć się do ocjalnego dealera w twoim kraju.
RAM-CL1 szczypce do misy
Przeznaczone są do wygodnego wyjmowania misy z multicookeru. Możliwe jest ich użycie z multicookerami innych
marek.
V. CZYSZCZENIE I OBSŁUGA
Przed czyszczeniem urządzenia, upewnij się że jest ono odłączone od sieci elektrycznej i całkowicie wystygło. Używaj
miękkiej tkaniny i nieściernych środków do mycia naczyń. Radzimy czyścić urządzenie bezpośrednio po użyciu. Przed
pierwszym użyciem lub w celu usunięcia obcych zapachów po gotowaniu zalecamy przez 15 minut gotować połowę
cytryny w trybie „STEAM/SOUP/PASTA.
Podczas czyszczenia zabrania się używanie gąbek z powłoką szorstką lub ścierną, ściernych środków czyszczących i
substancji agresywnych chemicznie.
Zabrania się zanurzania obudowy urządzenia w wodzie lub stawianie go pod bieżącą wodą. Obudowę urządzenia
czyść w miarę potrzeb. Wewnętrzną pokrywę aluminiową należy czyścić po każdym użyciu urządzenia.
Czyszczenie misy zaleca się po każdym użyciu urządzenia. Można użyć do tego zmywarki. Na koniec wytrzyj wewnętrz-
ną powierzchnię do sucha.
Zawór wypuszczania pary znajduje się na górnej pokrywie urządzenia. Czyszczenie zalecamy przeprowadzać po
każdym użyciu urządzenia:
1. Bez użycia nadmiernej siły wyjąć zawór wypuszczania pary, lekko obracając jego pokrywę w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara i podnosząc za uwypuklenie. Jeśli zawór jest usuwany z trudem, można deli-
katnie nacisnąć na niego od strony wewnętrznej pokrywy.
2. Usunąć wewnętrzną część zaworu, obracając w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, całkowicie
rozmontować zawór i umyć dokładnie pod bieżącą wodą, jeśli jest to konieczne należy użyć płynu do mycia naczyń.
3. Wysuszyć zawór, zmontować w odpowiedniej kolejności i zainstalować na miejsce.
Pojemnik do skroplin znajdujący się na obudowie urządzenia należy czyścić po każdym użyciu multicookera:
1. Ostrożnie naciśnij na dolną część pojemnika aż do jego otwarcia, następnie delikatnie wyjmij go pociągając
do góry.
2. Wylej skropliny i umyj pojemnik.
3. Zamontuj go na miejsce.
Czasem nadmiar skroplin może zbierać się w specjalnej wnęce dookoła misy w obudowie urządzenia. Używaj serwetki
kuchennej lub ścierki do usunięcia skroplin.
VI. PORADY DO GOTOWANIA
Błędy popełniane przy przygotowywaniu potraw oraz sposoby ich uniknięcia. W niniejszym rozdziale zebrane są ty-
powe błędy popełniane podczas przygotowywania potraw w multicookerach, ponadto wskazane ich możliwe przy-
czyny oraz sposoby ich uniknięcia.
DANIE NIE UGOTOWO SIĘ DO KOŃCA
Możliwa przyczyna problemu Rozwiązanie
Pokrywa urządzenia była otwarta lub niedokładnie zamknięta, dlate-
go temperatura gotowania nie była dostatecznie wysoka.
Podczas gotowania nie otwieraj pokrywy multicookera bez powodu.
Zamykaj pokrywę do jej zatrzaśnięcia. Upewnij się, że nic nie prze-
szkadza szczelnemu zamknięciu pokrywy urządzenia i gumka uszczel-
niająca na wewnętrznej pokrywie nie jest zdeformowana.
Misa źle przylegała do elementu grzewczego, dlatego temperatura
gotowania nie była dostatecznie wysoka.
Misa powinna być równo włożona do obudowy urządzenia i ściśle
przylegać dnem do elementu grzewczego.
Upewnij się, że wewnątrz urządzenia nie ma obcych przedmiotów. Nie
dopuszczaj do zabrudzenia elementu grzewczego.
123
RMC-M4515E
POL
Możliwa przyczyna problemu Rozwiązanie
Nieprawidłowy dobór składników dania. Składniki te nie nadają się
do gotowania wybranym sposobem lub wybrano nieprawidłowy
program gotowania.
Pokrojone składniki są zbyt duże, zastosowano nieprawidłową
proporcję składników potrawy.
Ustawiono nieprawidłowy czas gotowania.
Wybrany wariant przepisu nie nadaje się do przygotowania w
danym multicookerze.
Zaleca się korzystać ze sprawdzonych (dopasowanych do tego mode-
lu) przepisów. Używaj przepisów, którym rzeczywiście możesz zaufać.
Składniki, sposób ich krojenia, proporcje składników, wybór programu
i czasu gotowania powinny być zgodne z wybranym przepisem.
Gotowanie na parze: w garnku było zbyt mało wody, co spowodowało
niedostateczną ilość pary.
Nalewaj do misy wodę w ilości podanej w przepisie. W przypadku wąt-
pliwości należy sprawdzić poziom wody w trakcie gotowania.
Żarka:
Do misy nalano zbyt dużo oleju.
Nadmiar płynu w misie.
W przypadku zwykłego smażenia wystarczy, żeby olej pokrywał dno
misy cienką warstwą.
W przypadku smażenia w głębokim oleju należy przestrzegać zaleceń
odpowiedniego przepisu.
Nie zamykaj pokrywy multicookera, jeśli nie zalecono tego w przepisie.
Mrożone produkty przed żarkam należy rozmrozić i zlać z nich wodę.
Gotowanie: kipi zawartość misy przy gotowaniu produktów o podwyż-
szonej kwasowości.
Niektóre produkty wymagają specjalnej obróbki przed gotowaniem:
przemycia, obsmażenia, itp. Postępuj według wybranego przez Ciebie
przepisu.
Pieczenie (ciasto
się nie dopiekło):
Podczas odprężania ciasto przywarło do we-
wnętrznej pokrywy i zatkało zawór, przez który
uchodzi para.
Wkładaj do misy mniejszą ilość ciasta.
Do misy włożono zbyt dużą ilość ciasta.
Wyjmij ciasto z misy, przewróć je i włóż z powrotem do misy, po czym
kontynuuj proces pieczenia. Następnym razem wkładaj do misy mniejszą
ilość ciasta.
PRODUKT PRZEGOTOWAŁ SIĘ
Błędnie wybrano rodzaj produktu lub popełniono błąd przy ustawia-
niu (obliczaniu) czasu gotowania. Zbyt mała ilość składników.
Użyj sprawdzonego (dopasowanego do danego modelu urządzenia) prze-
pisu. Składniki, sposób ich krojenia, proporcje składników, wybór progra-
mu i czasu gotowania powinny być zgodne z wybranym przepisem.
Po przygotowaniu danie zbyt długo przebywało w trybie automatycz-
nego podgrzewania.
Nie zaleca się zbyt długie wykorzystanie funkcji automatycznego podgrze-
wania. Jeśli w Twoim modelu multicookera możliwe jest odłączanie danej
funkcji, możesz skorzystać z tej opcji.
PODCZAS GOTOWANIA ZAWARTOŚĆ MISY KIPI
Podczas gotowania kaszy na mleku wykipiało mleko.
Jakość i właściwości mleka mogą zależeć od miejsca i warunków jego
produkcji. Zalecamy używanie tylko mleka UHT o zawartości tłuszczu do
2,5%. W razie potrzeby mleko można rozcieńczyć z wodą.
Składniki przed gotowaniem nie były odpowiednio przygotowane lub
były przygotowane nieprawidłowo (np. niedokładnie przemyte, itp.).
Nie zastosowano odpowiedniej proporcji lub nieprawidłowo wy-
brano rodzaj produktu.
Użyj sprawdzonego (dopasowanego do danego modelu urządzenia)
przepisu. Składniki, sposób ich wcześniejszego przygotowania oraz
proporcje składników powinny być zgodne z wybranym przepisem.
Kasze, mięso, ryby i owoce morza zawsze płucz tak długo, aż woda
będzie czysta.
DANIE PRZYPALA SIĘ
Misa była niedomyta po poprzednim gotowaniu.
Uszkodzona antyadhezyjna powłoka misy.
Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że misa jest dokładnie umy-
ta i że powłoka misy nie jest uszkodzona.
Ilość składników w misie jest mniejsza niż zalecenia w przepisie.
Użyj sprawdzonego (dopasowanego do danego modelu urządzenia) przepisu.
Ustawiono zbyt długi czas gotowania.
Skróć czas gotowania lub przestrzegaj przepisu, dostosowanego do danego
modelu urządzenia.
Żarka: nie nalano oleju do misy; nie mieszano lub zbyt późno prze-
wrócono na drugą stronę smażone produkty.
W przypadku zwykłego smażenia nalej olej tak, by pokrywał dno misy
cienką warstwą.
Aby produkty smażyły się równomiernie, należy je co jakiś czas mieszać
lub przewracać na drugą stronę.
Duszenie: zbyt mało płynu w misie.
Nalewaj do misy więcej płynu. W czasie gotowania nie otwieraj pokrywy
urządzenia bez potrzeby.
Gotowanie: zbyt mało płynu w misie (nie przestrzegano proporcji
składników).
Przestrzegaj odpowiednich proporcji płynów i składników stałych.
Pieczenie: przed pieczeniem nie posmarowano wewnętrznej po-
wierzchni misy masłem.
Przed włożeniem ciasta do misy posmaruj dno i ścianki misy masłem lub
olejem (nie należy nalewać oleju do misy!).
KROJONY PRODUKT STRACIŁ SWÓJ KSZTT
Produkt był zbyt często mieszany w misie. Podczas zwykłego smażenia mieszaj danie nie częściej niż co 5–7 minut.
Ustawiono zbyt długi czas gotowania.
Skróć czas gotowania lub przestrzegaj przepisu, dostosowanego do danego
modelu urządzenia.
WYPIEK Z ZAKALCEM
Użyto niewłaściwych składników, które dały nadmiar płynu (soczyste
owoce lub warzywa, mrożone jagody, śmietana, itp.).
Wybieraj składniki zgodnie z przepisem. Staraj się nie wybierać składników,
które zawierają dużo płynu lub używaj ich w minimalnych ilościach.
Przetrzymano gotowy wypiek w zamkniętym urządzeniu.
Staraj się wyjmować wypiek z multicookera od razu po jego upieczeniu. W
razie potrzeby możesz zostawić produkt w urządzeniu na krótki czas z włą-
czoną funkcją automatycznego podgrzewania.
WYPIEK NIE WYRÓSŁ
Jajka z cukrem były niedostatecznie ubite.
Użyj sprawdzonego (dopasowanego do danego modelu urządze-
nia) przepisu. Składniki, sposób ich wcześniejszego przygotowa-
nia oraz proporcje składników powinny być zgodne z wybranym
przepisem.
Ciasto z proszkiem do pieczenia stało zbyt długo.
Nie przesiano mąki lub ciasto zostało źle zagniecione.
Popełniono błędy przy dodawaniu składników.
Wybrany przepis nie nadaje się do przyrządzania w danym modelu multicookera.
W niektórych modelach REDMOND w programie „STEW” i „SOUP” w przypadku zbyt małej ilości płynu w misie włącza
się system ochrony przed przegrzaniem urządzenia. W takim wypadku program gotowania zatrzymuje się i urządzenie
przechodzi w tryb automatycznego podgrzewania.
Zalecany czas gotowania różnych produktów na parze
Produkt Waga, g/ ilość, szt. Pojemność wody, ml Czas gotowania, min
1 Polędwica wieprzowa/ wołowa (kostki 1,5x1,5 cm) 500 500 30/35
2 Polędwica barania (kostki 1,5x1,5 cm) 500 500 45
3 Polędwica drobiowa (kostki 1,5x1,5 cm) 500 500 25
4 Pulpeciki/ kotlety 480 (8 szt.) / 360 (3 szt.) 500 25/30
5 Ryba (let) 500 500 20
6 Krewetki sałatkowe, obrane, gotowano-mrożone 500 500 5
7 Ziemniaki (kostki 1,5x1,5 cm) 500 500 20
8 Marchew (kostki 1,5x1,5 cm) 500 500 30
9 Buraki (kostki 1,5x1,5 cm) 500 500 40
10 Warzywa (świeżo zamrożone) 500 500 8
11 Jajko 3 szt. 500 12
Należy wziąć pod uwagę, że to są ogólne zalecenia. Rzeczywisty czas może różnić się od zalecanych wartości w zależ-
ności od jakości konkretnego produktu oraz od twoich upodobań.
124
Tabela programów gotowania (ustawienia fabryczne)
Program Zalecenia odnośnie zastosowania
Czas gotowania
domyślnie, min
Zakres czasu gotowania/
Dokładność ustawienia
Opóźniony start
Podgrzewanie
automatyczne
FRY Żarka mięsa, ryby, warzyw lub dań wieloskładnikowych. 15 5 min – 1 godzina 30 min / 1 min +
PILAF Gotowanie różnych rodzajów pilawu . 60 10 min – 2 godziny / 5 min + +
OATMEAL/GRAIN
Gotowanie różnych rodzajów kasz na wodzie i mleku,
gotowanie dodatków do dań głównych
25 5 min – 4 godziny / 5 min + +
BAKE/PIZZA Wypiekanie biszkoptów, zapiekanek, ciast, pizz 60 10 min – 8 godzin / 5 min + +
STEW/DESSERT
Duszenie mięsa, ryb, warzyw, gotowanie dodatków do dań
głównych, galaretek owocowych, deserów, kontur
60 10 min – 12 godziny / 5 min + +
STEAM/SOUP/PASTA
Gotowanie na parze mięsa, ryb i warzyw; gotowanie bu-
lionów, zup; gotowanie makaronu, parówek, mrożonek
40 5 min – 8 godzin / 5 min + +
VII. PRZED ZWRÓCENIEM SIĘ DO PUNKTU SERWISOWEGO
Komunikat o błędzie na
wyświetlaczu
Możliwe niesprawności Usunięcie błędu
Е1, Е3
Błąd systemowy (możliwe uszkodzenie płyty
elektronicznej lub sterowników termicznych),
albo nieszczelnie zamknięta pokrywa
Zamknij szczelnie pokrywę. Jeżeli problemu nie udało się usunąć,
zwróć się do autoryzowanego punktu serwisowego
Е2, E4
Zadziałało automatyczne zabezpieczenie od
przegrzania
Nie włączaj urządzenie z pustą misą! Odłącz urządzenie od sieci
zasilającej, daj mu wystygnąć w ciągu 10–15 minut, po czym dolej
do misy wody (bulionu) i kontynuuj gotowanie. Jeżeli problemu nie
udało się usunąć, zwróć się do autoryzowanego punktu serwisowe-
go
Usterka Możliwa przyczyna Rozwiązanie problemu
Nie włącza się. Brak prądu. Sprawdź napięcie w sieci.
Danie gotuje się
zbyt długo.
Przerwy w dostawie prądu. Sprawdź napięcie w sieci.
Między misą i elementem grzejnym znalazł
się obcy przedmiot.
Usuń obcy przedmiot.
Misa w urządzeniu stoi nierówno. Postaw misę równo, bez przechyleń.
Element grzejny jest zabrudzony. Odłącz urządzenie od prądu, pozwól mu ostygnąć. Wyczyść element grzejny.
VIII. WARUNKI GWARANCJI
Dany produkt objęty jest 2 lata gwarancją liczoną od daty zakupu. W ciągu całego okresu gwarancyjnego producent
zobowiązuje się do usunięcia wad fabrycznych (spowodowanych nieodpowiednią jakością materiałów lub błędem w
produkcji urządzenia) poprzez naprawę, wymianę części lub całego urządzenia. Gwarancja nabiera mocy tylko wów-
czas, jeśli data zakupu potwierdzona jest pieczątką sklepu i podpisem sprzedawcy na karcie gwarancyjnej. Gwarancja
obejmuje wyłącznie urządzenia, które były używane zgodnie z instrukcją obsługi, nie były naprawiane, nie były roz-
kładane na części oraz nie były uszkodzone wskutek nieprawidłowego użytkowania, a także urządzenia które posia-
dają komplet akcesoriów. Gwarancja nie obejmuje zwykłego zużycia eksploatacyjnego urządzenia oraz takich ele-
mentów jak ltry, żarówki, pokrycia ceramiczne i teonowe, uszczelki, itp.
Okres eksploatacji wyrobu i czas trwania zobowiązań gwarancyjnych liczone są od dnia sprzedaży lub od daty pro-
dukcji wyrobu (w przypadku, gdy określenie daty sprzedaży jest niemożliwe).
Datę produkcji przyrządu można znaleźć w numerze seryjnym, położonym na naklejce identykacyjnej na korpusie
wyrobu. Numer seryjny składa się z 13 znaków. 6-y i 7-y znaki oznaczają miesiąc, 8-y rok produkcji urządzenia.
Ustalony przez producenta okres użytkowania urządzenia wynosi 5 lat od dnia jego kupna pod warunkiem, że urzą-
dzenie użytkowane jest zgodnie z niniejszą instrukcją i obowiązującymi normami technicznymi.
Po zakończeniu okresu użytkowania opakowanie, instrukcję użytkowania, a także samo urządzenie należy oddać do
punktu zbiórki i recyklingu urządzeń elektrycznych i elektronicznych. Nie należy wyrzucać tego typu wyrobów wraz ze
zwykłymi odpadami z gospodarstwa domowego.
1/144