Whirlpool AKP 235 NB Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKP 235 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56479
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Minutnik
3. Pokrętło termostatów
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do ociekania:
UŻYWANIE PIEKARNIKA
Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapala się czerwona lampka kontrolna termostatu i wyłącza po osiągnięciu
wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Obrócić pokrętło na pozycję “0”.
MINUTNIK
Minutnik pozwala na zaprogramowanie czasu w przedziale od 1 do 60 minut. Aby zaprogramować
minutnik, zaleca się wykonać pokrętłem pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, a następnie wybrać żądany czas. Po upływie zaprogramowanego czasu, rozlegnie się
sygnał akustyczny.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA
ROZMRAŻANIA
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
TABELE PIECZENIA
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina, wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY (1 kg)
dorada, labraks, tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory, pieczone
ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta z nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, obwarzanki, kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym, np. ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapiekanka z ziemniaków,
cannelloni, zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 235 NB Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla