Whirlpool AKP 239 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 239
KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56279
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Drzwiczki piekarnika
*
*Ważne:
W Serwisie Technicznym można
zamówić opcjonalny zestaw szklanego panelu na
drzwiczki piekarnika oraz komponenty do jego
montażu. Dzięki temu zestawowi można obniżyć
temperaturę zewnętrznej powierzchni
drzwiczek piekarnika. Zaleca się montaż
zestawu, jeżeli w mieszkaniu przebywają dzieci.
Kod nr
4819 310 39186
.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Programator z 6 przyciskami
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do ociekania:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
-Piekarnik
wyłączony
0
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu czerwonej
kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej
równomierne pieczenie.
Nie ma konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika (chyba, że do
pieczenia pizzy i focaccia).
FUNKCJA
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie,
do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby zapobiec jej wyschnięciu.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina, wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - dzwonka)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryki, pomidory, ziemniaki
pieczone
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strucle, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, oponki, pierniki
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Bezy, słodkie bułki
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym np. z ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagna, zapiekanka ziemniaczana,
cannelloni, timballi di pasta
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min
To st y X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w dzwonkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Szaszłyki X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
Opis wyświetlacza oraz przycisków
1. Minutnik z przyciskiem wyboru sygnału dźwiękowego
2. Przycisk wyboru długości czasu pieczenia
3. Przycisk wyboru czasu zakończenia pieczenia
4. Przycisk wyboru trybu ręcznego
5. Przycisk ustawienia lub zmiany danych
6. Przycisk ustawienia lub zmiany danych
Ustawienie timera oraz wybór Trybu Ręcznego
Po instalacji lub po awarii zasilania miga -0:00 oraz
AUTO
.
Nacisnąć równocześnie przyciski
2
oraz
3
i ustawić timer przy pomocy
przycisków
5
oraz
6
.
Wcisnąć przycisk
4
(wyboru trybu ręcznego), aby przejść do trybu pracy
ręcznej.
Zapali się .
Ustawienie Minutnika z sygnałem dźwiękowym
Pracuje niezależnie od funkcji pieczenia piekarnika
Wcisnąć przycisk
1
, aby wyświetlić -0:00.
Wcisnąć przycisk
5
lub
6
, aby wyświetlić żądany czas pieczenia.
Po zwolnieniu przycisków, jeszcze przez kilka sekund świeci się 12:00
oraz .
Po upływie czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć przycisk
1
, aby przerwać sygnał dźwiękowy.
Programowanie czasu pieczenia
Nacisnąć przycisk
2
, aby przywołać -0:00.
Nacisnąć przycisk
5
lub
6
, aby ustawić żądany czas pieczenia.
Po zwolnieniu przycisków, jeszcze przez kilka sekund świeci się 12:00 oraz
AUTO
+ .
Ustawić żądaną temperaturę w piekarniku przy pomocy pokrętła
termostatu. Piekarnik natychmiast rozpocznie pracę.
Sygnał dźwiękowy oznacza, że upłynął czas pieczenia i piekarnik się
wyłączył.
Ustawić pokrętło wyboru na
“0”
, a następnie nacisnąć przycisk
4
,
aby przerwać sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć przycisk
2
, aby sprawdzić lub zmienić pozostały czas
pieczenia.
Nacisnąć przycisk
3
, aby wyświetlić pozostały czas pieczenia.
Programowanie długości czasu pieczenia oraz godziny zakończenia
pieczenia
Nacisnąć przycisk
2
, aby wyświetlić -0:00.
Nacisnąć przycisk
5
lub
6
, aby ustawić żądany czas pieczenia.
Po zwolnieniu przycisków przez kilka sekund świeci się aktualna godzina,
data oraz
AUTO
+ .
Nacisnąć przycisk
3
, a następnie
5
lub
6
, aby ustawić żądany czas
pieczenia. Wyłączy się symbol , który wyświetli się ponownie gdy
piekarnik wejdzie w tryb pracy automatycznej podczas uruchomienia
uprzednio zaprogramowanej długości czasu pieczenia.
Ustawić pokrętło termostatu na żądanej temperaturze i za pomocą
pokrętła wyboru wybrać żądaną temperaturę. Sygnał dźwiękowy
oznacza, że upłynął czas pieczenia i piekarnik się wyłączył.
Ustawić pokrętło wyboru na
“0”
, a następnie nacisnąć przycisk
4
,
aby przerwać sygnał dźwiękowy.
AUTO włącza się i świeci
się, aby wskazać, że
piekarnik pracuje w
trybie automatycznym.
Miga, aby potwierdzić
koniec czasu pieczenia.
Gdy włączona jest
kontrolka trybu ręcznego,
oznacza to, że urządzenie
pracuje w trybie ręcznym.
Gdy pali się kontrolka
minutnika, oznacza to,
że minutnik pracuje.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool AKP 239 IX Program Chart

Typ
Program Chart