Whirlpool AKP 235 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 235 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56480
1. Panel sterowania
2. Zawór chłodzenia (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Minutnik
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapala się lampka piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętła w pozycji “0”.
MINUTNIK
Minutnik pozwala na ustawienia w zakresie od 1 do 60 minut. Aby ustawić minutnik, należy najpierw
wykonać pełny obrót pokrętłem w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie
ustawić żądany czas. Po upływie ustawionego czasu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu się czerwonej
kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
Nie ma konieczności podgrzewania piekarnika (chyba że do pieczenia pizzy i
focaccia).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
Pozostawić produkt w opakowaniu, aby zapobiec wyschnięciu.
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w dzwonkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Szaszłyki X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np. dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina, wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY (1 kg)
Dorasa, labraks, tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - dzwonka)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryki, pomidory, ziemniaki
pieczone
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strucle, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty, oponki, pierniki
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Bezy, słodkie bułki
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym, np. z ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagna, zapiekanka ziemniaczana,
cannelloni, timballi di pasta
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 235 IX Program Chart

Typ
Program Chart