AKP 235 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56480
1. Panel sterowania
2. Zawór chłodzenia (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Minutnik
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
• Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapala się lampka piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Ustawić pokrętła w pozycji “0”.
MINUTNIK
Minutnik pozwala na ustawienia w zakresie od 1 do 60 minut. Aby ustawić minutnik, należy najpierw
wykonać pełny obrót pokrętłem w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie
ustawić żądany czas. Po upływie ustawionego czasu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
• Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu się czerwonej
kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
• Nie ma konieczności podgrzewania piekarnika (chyba że do pieczenia pizzy i
focaccia).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
• Pozostawić produkt w opakowaniu, aby zapobiec wyschnięciu.