2
PL
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa i właściwego użytkowania ............. 2
Charakterystyka robota kuchennego ........................................................... 3
Dane techniczne .......................................................................................... 3
Typy robotów kuchennych ZELMER i ich wyposażenia .............................. 3
Opis urządzenia .......................................................................................... 3
Typ 877 i 878 – Elementy sterujące napędem .......................................4
Typ 880 – Elementy sterujące napędem ................................................ 4
Typ 881 – Elementy sterujące napędem ................................................ 5
Wyposażenie robota kuchennego ...............................................................5
Zastosowanie wyposażenia ................................................................... 6
Przygotowanie robota do pracy, jego uruchomienie i praca ........................6
Typ 877 i 878 – Praca z malakserem ..................................................... 6
Typ 878 – Praca z pojemnikiem miksującym ......................................... 7
Typ 880 i 881 – Praca z malakserem ..................................................... 7
– Praca z nożem malaksera ............................................ 7
– Praca z tarczą trącą ......................................................7
Typ 880 i 881 – Praca z mieszaczem ciasta ..........................................8
Typ 880 – Praca z kubkiem miksującym ................................................8
Wskazówki eksploatacyjne .......................................................................... 9
Po zakończeniu pracy ................................................................................. 9
Mycie, czyszczenie i konserwacja ............................................................... 9
Zalecane prędkości i czasy pracy robota z wyposażeniem ....................... 10
Typ 877 i 878 – Malakser – Nóż malaksera .............................................. 10
Typ 877 i 878 – Malakser – Tarcze trące ................................................... 11
Typ 878 – Pojemnik miksujący .................................................................. 12
Typ 880 і 881 – Malakser – Nóż malaksera .............................................. 17
Typ 880 і 881 – Mieszacz ciasta – Mieszak hakowy ................................. 19
Typ 880 і 881 – Mieszacz ciasta – Ubijak drutowy .................................... 19
Typ 880 – Kubek miksujący ....................................................................... 20
Ekologia – Zadbajmy o środowisko ........................................................... 21
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa i właściwego
użytkowania
Instrukcję obsługi prosimy zachować, aby mogli Państwo z niej korzystać –
również w trakcie późniejszego użytkowania.
Nie wyciągaj wtyczki z gniazdka sieci pociągając za przewód. –
Robot kuchenny podłączaj jedynie do sieci prądu zmiennego 230 V. –
Nie uruchamiaj urządzenia, jeśli przewód zasilający jest uszkodzony lub –
obudowa jest w sposób widoczny uszkodzona.
Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powi-
nien on być wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie
naprawczym albo przez wykwalifi kowaną osobę w celu uniknięcia za-
grożenia. Nieprawidłowo wykonana naprawa może spowodować po-
ważne zagrożenia dla użytkownika. W razie wystąpienia usterek zwróć
się do specjalistycznego punktu serwisowego ZELMER.
Przed przystąpieniem do pracy sprawdź, czy w pojemniku nie znalazł się –
przypadkiem twardy przedmiot (np. łyżka).
Przed uruchomieniem urządzenia sprawdź, czy nastawiony bieg nie –
przekracza zakresu biegów dopuszczalnych dla wybranego narzędzia
(w robocie typ 880 prędkość dobierana jest automatycznie).
Wyłącz urządzenie przed zmianą wyposażenia lub przed zbliżeniem do –
części będących w ruchu podczas użytkowania.
Przed myciem wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci. –
Do popychania produktu stosuj tylko popychacz. –
Do opróżniania pojemnika stosuj łopatkę będącą w wyposażeniu robota. –
Nie przeciążaj urządzenia nadmierną ilością produktu, ani zbyt silnym –
jego popychaniem.
Zwracaj uwagę na sygnalizację przegrzania silnika w typie 880. –
Nie zatrzymuj robota poprzez otwarcie pokrywy pojemnika lub obrócenie –
pojemnika (hamowanie awaryjne). Powoduje to szybsze zużywanie się
napędu i należy tego unikać
.
Nie narażaj urządzenia na działanie temperatury powyżej 60°C. –
Nie uruchamiaj kubka miksującego „na sucho” – bez produktu. –
Zachowaj szczególną ostrożność podczas pracy z robotem w obecności –
dzieci.
Nie pozostawiaj włączonego do sieci urządzenia bez dozoru. –
Po zakończeniu pracy wyłącz robot wyłącznikiem, a wtyczkę przewodu –
przyłączeniowego wyjmij z gniazdka sieci.
Nóż malaksera jest bardzo ostry - przechowuj go zawsze w osłonie. –
Nóż miksujący (Typ 878) jest bardzo ostry – przechowuj go zawsze –
w zbiorniku pojemnika.
Nie zanurzaj napędu robota w wodzie, ani nie myj go pod bieżącą wodą. –
Nie myj kubka miksującego w zmywarce. –
Nie zanurzaj w wodzie korpusu głowicy ubijaka do piany ani mieszaka –
hakowego, ani nie myj ich pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Do mycia obudowy nie używaj agresywnych detergentów w postaci –
emulsji, mleczka, past itp. Mogą one między innymi usun
ąć naniesione
informacyjne symbole grafi czne takie, jak: podziałki, oznaczenia, znaki
ostrzegawcze, itp.
Nie myj noży i tarcz bezpośrednio ręką. –