KitchenAid 5KFPM775EOB instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
Polski
Modele 5KFPM776 (na zdjęciu),
5KFPM771, 5KFPM775
(nie pokazane)
MALAKSER ARTISAN
INSTRUKCJA OBSŁUGI I PRZEPISY
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 1 2/11/11 4:05 PM
2
Polski
Spis treści
Podstawowe zasady bezpieczeństwa ........................................................................................................................................3
Wymagania elektryczne ......................................................................................................................................................................3
Ważne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa .......................................................................................................................4
Części składowe malaksera ...............................................................................................................................................................5
Przygotowanie malaksera do pracy
Przed pierwszymyciem .....................................................................................................................................................7
Montaż misy roboczej ..............................................................................................................................................................7
Montaż uniwersalnego noża i mieszadła do ciasta ..............................................................................................8
Montaż tarcz tnących ................................................................................................................................................................8
Montaż mini miski z mini nożem ......................................................................................................................................9
Montaż misy szefa .......................................................................................................................................................................9
Montaż i użycie trzepaczki .................................................................................................................................................10
Montaż i użycie wyciskacza do cytrusów.................................................................................................................10
Użytkowanie malaksera
Przed użyciem .............................................................................................................................................................................12
Blokada bezpieczeństwa popychacza ......................................................................................................................12
Linia maksymalnego poziomu płynów ......................................................................................................................12
Włączanie i wyłączanie malaksera “I” i “O” ..................................................................................................................12
Użycie przycisku “PULSE” ......................................................................................................................................................13
Podwójny popychacz.............................................................................................................................................................13
Demontaż malaksera .........................................................................................................................................................................13
Mycie i konserwacja ............................................................................................................................................................................15
Rozwiązywanie problemów ..........................................................................................................................................................16
Wskazówki dla użytkowników .....................................................................................................................................................17
Zastosowanie uniwersalnego stalowego noża ....................................................................................................17
Używanie tarcz tnących .......................................................................................................................................................18
Zastosowanie mieszadła do ciasta ................................................................................................................................19
Użycie trzepaczki.......................................................................................................................................................................19
Praktyczne rady ......................................................................................................................................................................................20
Przepisy ........................................................................................................................................................................................................22
Informacje o gwarancji i serwisie
Gwarancja Malaksera KitchenAid™do użytku domowego .....................................................................27
Serwis i pomoc ...........................................................................................................................................................................27
Obsługa klienta ..........................................................................................................................................................................28
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 2 2/11/11 4:05 PM
3
Polski
Modele 5KFPM771, 5KFPM775, 5KFPM776:
Napięcie:220-240 V
Częstotliwość: 50 Hz
UWAGA: Modele 5KFPM771, 5KFPM775 i
5KFPM776 mają wtyczkę z uziemieniem, którą
można wetknąć do gniazda elektrycznego
tylko w jednym położeniu, co zabezpiecza
przed porażeniem prądem. W razie trudności
z podłączeniem, naly skontaktować się
zwykwalifikowanym elektrykiem. Nie należy w
żadnym wypadku samodzielnie zmieniać wtyczki.
Nie należy stosować przedłużaczy. Jeśli
przewód zasilający okaże się zbyt krótki, należy
zlecić instalację gniazda w pobliżu urządzenia.
Bezpieczeństwo użytkownika tego malaksera
jest dla nas najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.
Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz symbolu
zagrożenia, tae słowa: “NIEBEZPIECZSTWO” i “UWAGA. Te słowa oznacza:
Że istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwć okaleczenia, w przypadku
niezastosowania się natychmiast do
zalecinstrukcji.
Że istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia w przypadku
nieprzestrzegania zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego zagrożenia,
wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co me się wydarzyć, jeśli zalecenia
instrukcji nie będą przestrzegane.
Podstawowe zasady bezpieczeństwa
Wymagania elektryczne
NIEBEZPIECZEŃSTWO
UWAGA
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie usuwać uziemienia.
Nie używać rozgałęziacza.
Nie używać przedłużacza.
Nieprzestrzeganie tych zaleceń grozi
śmiercią, pożarem lub porażeniem
prądem.
UWAGA
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 3 2/11/11 4:05 PM
4
Polski
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Urdzenie to zostało oznakowane zgodnie z
Europejska Dyrektywą 2002/96/EC w sprawie
utylizacji odpadów sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WESE).
Zapewniac właściwą utylizację tego urdzenia,
przyczyniamy się do ochrony naturalnego
środowiska a tym samym poprawy stanu
zdrowia człowieka oraz jego jakości życia.
Ten symbol umieszczony na produkcie
lub dokumencie mu towarzyszącym oznacza,
że urządzenie nie może być traktowane jako
normalny odpad gospodarstwa domowego.
Przeciwnie, powinno być przekazane do
odpowiedniego punktu zbiórki i przetwarzania
surowców wrnych, lub do sklepu, w którym
zostało zakupione.
Odpady muszą być wywożone i utylizowane
zgodnie z polskimi przepisami o
zagospodarowaniu odpadów.
W celu uzyskania dokładniejszych informacji
na ten temat oraz odzyskiwania surowców
wtórnych i recyklingu tego urządzenia, należy
kontaktować się z Państwową Inspekcją
Ochrony Środowiska lub miejscowym
przedsiębiorstwem wywozu nieczystości.
Używając urządz elektrycznych, należy zawsze
przestrzeg następujących środków ostrożnci:
1. Czytać uważnie wszystkie instrukcje.
2. W celu uniknięcia porażenia, nie zanurzać
urdzenia w wodzie i innych płynach.
3. Wyjąć z gniazda przed zasilający
urządzenie, gdy: są zakładane lub
zdejmowane jego cści i akcesoria,
przed jego czyszczeniem oraz gdy
nie jest ono używane.
4. Nie dotyk elementów urządzenia
będących w ruchu.
5. Nie używać urządzelektrycznych
z uszkodzonymi przewodami lub
wtyczkami, po stwierdzeniu awarii, upadku
lub jakiegokolwiek innego uszkodzenia.
Takie urządzenie powinno być oddane
do autoryzowanego serwisu w celu
sprawdzenia i ewentualnej naprawy.
6. Użycie nieoryginalnych części
zamiennych lub niezalecanych przez
producenta, może spowodować awarię,
pożar, porażenie lub zranienie.
7. Nie używać urządzenia na dworze, poza
budynkiem.
8. Aby ograniczyć ryzyko poważnych
obreń oraz uszkodzenia malaksera,
podczas obróbki żywności trzymać ręce
i narzędzia z dala od ruchomych ostrzy
i tarcz. Szpatułka może być użyta tylko
wtedy, gdy malakser nie pracuje.
9. Uwaga na ostrza noży i tarcz.
10. Aby ograniczyć ryzyko zranienia, nie należy
zaad ostrzy i tarcz przed prawidłowym
ustawieniem urdzenia na miejscu pracy.
11. Przed włączeniem urządzenia należy
upewnić się, że pokrywa jest właściwie
zamocowana.
12. Podczas pracy malaksera nigdy nie
wkładać produktów żywnościowych
rękami. Zawsze używać popychacza.
13. Nie próbować blokować mechanizmów
zabezpieczenia zamka pokrywy oraz
popychacza.
14. Urządzenie to jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego
i do obróbki żywności.
15. Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (w tym dzieci)
o obniżonej sprawności fizycznej
lub mentalnej, oraz pozbawione
doświadczenia lub umietności. Użycie
urdzenia jest wówczas dozwolone tylko
pod czujną opieką i obserwacją osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która zapoznała je z zasadami użytkowania.
16. Koniecznie nadzorować obsłu
urządzenia przez dzieci, by nie traktowały
go jak zabawki.
17. Wyłączać urządzenie i odłączać je
od sieci elektrycznej przed wymianą
akcesoriów lub części, które poruszają
się w czasie pracy.
PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 4 2/11/11 4:05 PM
5
Polski
Części składowe malaksera*
Pokrywa misy roboczej z
obszernym podajnikiem
Ma ona największy i najszerszy
podajnik ze wszystkich tego
typu urządzeń dostępnych na
rynku. Z łatwością mieści w
całości duże pomidory, ziemniaki, papryki.
Dwuczęściowy popychacz
Popychacz, dopasowany do
dużego otworu podajnika jest
tak pomyślany, że ma sam w
sobie, pośrodku - otwór mniejszej
średnicy, z dopasowanym do
niego mniejszym popychaczem. Mamy więc
do dyspozycji dwa różnej wielkości otwory do
podawania składników. Mniejszy popychacz
stanowić może także wygodną, podręczną
miarkę o pojemności 115 ml.
Misa robocza 2,8 litra
Wytrzymała misa z poliwęglanu
zapewnia dodatko
pojemność do większych prac.
Misa szefa
(w zestawie jedynie z
modelem 5KFPM776)
Naczynie o poj. 2,4 litra,
wykonane z poliwęglanu.
Montuje się je w misie roboczej, która
pozostaje wtym czasie czysta i gotowa do
innych prac. Wmisie szefa używa się tarcz do
krojenia na plasterki, tarczy do tarcia na wiórki
i opcjonalnych, do krojenia w słupki i na frytki.
Mini miska z mini nożem
Naczynie o pojemności 950 ml,
wykonane z poliwęglanu i stalowe
ostrze są idealne do siekania i
miksowania małych ilości składników.
Tarcza tnąca na plasterki
cienkie (2 mm)
Tarcza tnie na plasterki o grubości
około 1,6 mm. Nadaje się do
większości rodzajów produktów
- od delikatnych truskawek po częściowo
zamrożone mięso.
Tarcza tnąca na plasterki
średnie (4 mm)
Tarcza tnie wkszć produktów
na plasterki o grubości około 3,2 mm.
Tarka o średnich oczkach (4 mm)
Tarcza trze na wiórki o grubości
3,2 mm większość twardych
owow, warzyw i sew.
Tarka do tarcia na słupki
julienne
(w zestawie z modelami
5KFPM775 i 5KFPM776)
Tnie ziemniaki, marchew, cukinię,
kabaczek i inne twarde owoce i warzywa
w autentyczne słupki julienne 3,5 x 2,5 mm.
* W zależności od modelu, niektóre części mogą nie wchodzić
w zakupiony zestaw.
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 5 2/11/11 4:05 PM
6
Polski
Części składowe malaksera*
Trzpień montażowy
Łącznik wałka napędowego
(wyprowadzonego ze środka podstawy
malaksera) z tarczami tnącymi.
Nóż uniwersalny ze stali
nierdzewnej
Jest to wieloczynnościowe
ostrze, pracujące w misie roboczej, które
błyskawicznie miksuje na krem, rozdrabnia
do postaci idealnie jednorodnych emulsji.
Nóż do ciasta
Służy do wytwarzania ciasta,
w szczególności kruchego.
Trzepaczka
Stosuje się do przyrządzania
cista naleśnikowego, bicia pian
z białek i śmietany.
Wyciskacz do cytrusów
(w zestawie z modelami 5KFPM775
i 5KFPM776)
Składa się z sita z
dociskaczem oraz dwóch
różnej wielkości stożków
do wyboru - odpowiednio
do wielkości owoców. Większy montuje
się nasadzając go na uprzednio
zamontowany - mniejszy.
Podstawa z metalowego
odlewu
Znajdują się na niej
wyłączniki “O”, “I” i przycisk
“PULSE. Ze środka podstawy
wystaje do góry trzpień wałka
napędowego silnika, na który nasadza się misy,
a po ich zamontowaniu – narzędzia.
Szpatułka
Narzędzie to ma specjalny kształt,
ułatwiający czyszczenie misek
i narzędzi z pozostałości
produktów.
Pudełko na akcesoria
Specjalnie wystylizowane, wytrzymałe i
kompaktowe pudełko, pozwala na utrzymanie
w porządku i ochronę noży, tarcz i akcesoriów.
Pudełko na akcesoria w zestawie z
modelami 5KFPM775 i 5KFPM776 zostało
zaprojektowane tak by pomieścić do 5 tarcz.
Dodatkowo zakupiona tarcza me być
przechowywana wraz z 4 tarczami będącymi
w zestawie tych dwóch modeli.
I
O
Pulse
A R T IS A N
* W zależności od modelu, niektóre części mogą nie wchodzić
w zakupiony zestaw.
5KFPM771 5KFPM775 i
5KFPM776
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 6 2/11/11 4:05 PM
7
Polski
Przygotowanie malaksera do pracy
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem malaksera, należy
umyć cznie lub w zmywarce wszystkie
miski (roboczą, szefa i mini), pokrywę, ostrza,
popychacz, tarcze i tarki - (patrz rozdział
“Mycie i konserwacja, na str. 15).
Montaż misy roboczej
1. Postawpodstawę malaksera, na
suchym, poziomym blacie tak, aby
przyciski kontrolne były łatwo dostępne.
Nie włączać zasilania aż do ukończenia
montażu wszystkich części.
2. Nasadzić misę robocna trzpień
wystający ze środka podstawy tak,
aby uchwyt znalazł się po lewej stronie.
3. Trzymając za uchwyt, zdecydowanym
ruchem obrócić misę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aż do zatrzaśnięcia. Wtedy znajdzie się ona
we właściwej pozycji roboczej.
4. Umieścić wybrane narzędzie w misie
roboczejpatrz instrukcje na str. 8 – 11.
5. Załyć pokrywę na misę roboczą tak,
aby otwór do podawania składników
(podajnik) był po lewej stronie uchwytu
misy roboczej. Obrócić ją, zdecydowanym
ruchem, przeciwnie do ruchu wskazówek
zegara - do zatrzaśnięcia (wkierunku
pokazanym przez strzałkę na rysunku).
UWAGA: Nie należy montować pokrywy na
misie roboczej przed jej umieszczeniem na
podstawie malaksera.
6. Wsunąć podwójny popychacz do otworu
podajnika składników, znajdującego się
wpokrywie.
I
O
Pulse
A R T I S A N
Kontynuacja na następnej stronie
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy
użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
UWAGA
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 7 2/11/11 4:05 PM
8
Polski
Przygotowanie malaksera do pracy
7. Włączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego. (zobacz Wymagania
elektryczne str. 3).
UWAGA: Malaksera nie da się uruchomić,
gdy zarówno misa robocza jak i pokrywa nie
będą prawidłowo zamocowane i zatrzaśnięte,
a popychacz nie zostanie starannie wsunięty
do oporu.
Nie należy zdejmować misy roboczej z
podstawy, przed zdjęciem z niej pokrywy.
Montaż uniwersalnego noża i mieszadła
do ciasta
Nasadzić narzędzie na wałek napędowy
wystający ze środka misy roboczej.
Wraziepotrzeby lekko go obrócić i wcisnąć
tak, aby “wskoczył na miejsce”.
Montaż tarcz tnących
1. Założyć trzpień montażowy na wałek
napędowy, wystający ze środka misy
roboczej.
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu
ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
UWAGA
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie usuwać uziemienia.
Nie używać rozgałęziacza.
Nie używać przedłużacza.
Nieprzestrzeganie tych zaleceń grozi
śmiercią, pożarem lub porażeniem
prądem.
UWAGA
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 8 2/11/11 4:05 PM
9
Polski
Przygotowanie malaksera do pracy
2. Umieścić właściwą stroną środek tarczy
na końcu trzpienia i obracając nią wcisnąć
tak, aby się zatrzasnęła. Tarcza posiada
wypustkę na górnej stronie i ułatwiające
montaż żłobienia od spodu.
Montaż mini miski z mini nożem
1. Umieścić mini miskę wewnątrz dużej miski
roboczej i przekręcając wcisnąć tak, aby
się nie obracała. Na jej wewnętrznej górnej
krawędzi znajdują się dwa wgłębienia na
czubki palców. Linia je łącząca musi być
prostopadła do osi uchwytu misy roboczej.
Misa nie powinna się obracać, co będzie
oznaką prawidłowego montażu.
2. Zamocow mini nóż na wku napędowym
i obracając, zatrzasć weciwej
pozycji. Mini miska może być zamocowana
wewtrz misy szefa w analogiczny sposób.
3. Aby wyjąć mini miskę po pracy, należy
unieść ją chwytając palcami za wgłębienia
na wewnętrznej, górnej krawędzi.
Montaż misy szefa (5KFPM776)
Umieścić misę szefa wewnątrz dużej misy
roboczej i obracając nią - wcisnąć. Na jej
wewnętrznej górnej krawędzi znajdują się
dwa wgłębienia na czubki palców. Linia
je łącząca musi być prostopadła do osi
uchwytu misy roboczej, co będzie oznaką
prawidłowego montażu (jak również brak
możliwości obrotu naczynia).
Misa szefa może być używana tylko do
szatkowania i rozdrabniania produktów
tarczami. Nie jest możliwe użycie w niej noża
uniwersalnego. Aby wyjąć misę szefa, należy
unieść ją, chwytając palcami za wewnętrzną,
górną krawędź.
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
OnOn
OffOff
Pulse
Pulse
Kontynuacja na następnej stronie
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu
ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
UWAGA
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 9 2/11/11 4:05 PM
10
Polski
Przygotowanie malaksera do pracy
Montaż i użycie trzepaczki
Trzepaczka przeznaczona jest do ubijania
białek jaj oraz kremów śmietanowych.
Praca odbywa się w misie roboczej.
Najlepsze rezultaty można osiągnąć ubijając
nie mniej niż 3 białka lub 237 ml (125 g).
Użycie mniejszych ilości produktów może
nie dać najlepszych rezultatów.
Montaż trzepaczki:
W celu użycia trzepaczki, należy zmontować
4 części – trzpień trzepaczki, reduktor,
grzebienie trzepaczki i nasadkę.
1. Umieścić trzpień montażowy trzepaczki
na wałku napędowym malaksera. W razie
potrzeby obrócnim tak by wskoczył we
właściwe miejsce.
2. Ustawić w jednej linii szczeliny w kształcie
litery „L znajdujące się na grzebieniu i
wypustki na reduktorze. Wsunąć grzebi
na reduktor. Delikatnie przekręcić by
zablokować.
3. Reduktor z zamontowanym grzebieniem
umieścić na trzpieniu montażowym.
Docisnąć aż tryby reduktora zazębią się z
trybami trzpienia montażowego.
4. Nałożyć nasadkę na zmontowany trzpień
montażowy. Docisnąć by ją zablokować.
5. Wsunąć duży popychacz do podajnika
składników i wyjąć z niego mniejszy
popychacz. Aby ubijana masa mogła
się dobrze napowietrz, musi być
umożliwiony dostęp powietrza poprzez
powstały otwór. Teraz urządzenie jest
gotowe do pracy z trzepaczką.
6. Wcisnąć przycisk “I” i ubijać składniki do
uzyskania oczekiwanej konsystencji. Aby
zakończyć - wcisnąć przycisk “O”.
Demontaż trzepaczki:
1. Wyjąć wtyczkę elektryczną z gniazda
zasilania. Zdjąć pokrywę misy, obracając
ją w lewo.
2. Zdjąć zespoloną trzepaczkę z trzpienia
napędowego. Zdjąć zespoloną trzepaczkę
z wałka napędu.
3. Zdjąć nasadkę z trzpienia montażowego.
Nacisnąć na trzpień montażowy by
odłączyć go od reduktora. Przekręcić
grzebień by go odblokować i zsunąć by
odłączyć od reduktora.
Montaż i użycie wyciskacza do cytrusów
(5KFPM775 i 5KFPM776)
1. Misę roboczą umieścić na podstawie i
zablokować.
2. Nałożyć na nią sito wyciskacza; wystający
na jego obwodzie zatrzask, powinien
znaleźć się po lewej stronie uchwytu misy
roboczej.
3. Zatrzasnąć sito wyciskacza, obracając
nim zdecydowanym ruchem w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Zatrzask musi wsunąć się w szczelinę
uchwytu misy roboczej.
On
Off
Pulse
Nasadka
Trzpień
montażowy
Grzebienie
Reduktor
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 10 2/11/11 4:05 PM
11
Polski
Przygotowanie malaksera do pracy
4. Wybrać stożek wyciskacza, odpowiedni do
wielkości owoców (mniejszy - do cytryn lub
większy (montowany poprzez wciśnięcie
na mniejszy)– do grejpfruw i pomarańcz.
5. Odchylając dociskacz, umieścić mniejszy
stożek wyciskacza na wałku napędowym
tak, aby się zatrzasnął. W razie potrzeby
lekko nim obrócić. Jeśli trzeba uż
większy stożek, należy nasadzić go na
uprzednio zamontowany mniejszy.
6. Przekroić owoce na pół.
7. Umieścić połówkę owocu na uprzednio
zamontowanym stożku.
8. Opuścić dociskacz i przy jego pomocy
równomiernie dociskać owoc do stożka
podczas wyciskania soku. Używać
wyciskacza do cytrusów jedynie, gdy
dociskacz jest opuszczony i znajduje się
pod nim owoc.
UWAGA: Nie zaleca się, ale dopuszcza
możliwość wyciskania owoców bez użycia
dociskacza. Wtedy należy odłączyć ramię
dociskacza (patrz pkt 14).
9. Włączyć malakser naciskając przycisk “I”
lub “PULSE”- stożek wyciskacza zacznie się
kręcić a sok wyciskać.
10. Po wyciśnięciu soku, wyłączyć urządzenie
przyciskiem “O”
UWAGA: Nie należy dopuszczać do
przekroczenia poziomu płynu w misie
roboczej (patrz str. 12) ponad wyznaczoną na
niej linię oraz do wyciekania soku z naczynia.
11. Odłączyć przewód zasilający malakser, od
sieci elektrycznej.
12. Usunąć stożek. Odblokować sito -
obracając je w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara, a następnie
wyjąć je z misy roboczej.
13. Zdjąć misę roboczą z podstawy malaksera
i przelać sok do innego naczynia.
14. Aby zdemontować wyciskacz, np. w celu
umycia, odłączyć ramię dociskacza od sita,
odczepiając mocowanie na spodzie sita i
wyjmując dociskacz.
15. Podłączając ponownie dociskacz do
sita wyciskacza, należy upewn się, czy
uchwyty mocowania zatrzasły się
prawiowo na swoich miejscach w sicie.
On
Off
Pulse
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 11 2/11/11 4:05 PM
12
Polski
Użytkowanie malaksera
Przed użyciem
Przed użyciem upewnić się, że misa robocza,
narzędzia, pokrywa misy i duży popychacz
sąprawidłowo zamontowane na podstawie
malaksera – (patrz “Przygotowanie malaksera
do pracy” od str. 7).
Blokada bezpieczeństwa popychacza
Jednym z elementów systemu
bezpieczeństwa pracy jest duży popychacz,
który wyłącza automatycznie malakser, o ile
nie jest włożony do dużego otworu podajnika
składników na głębokość przynajmniej do
zaznaczonej na nim linii.
By dozować składniki w sposób ciągły, należy
włożyć duży popychacz do otworu podajnika
i używać małego popychacza (patrz opis
szczegółowy na stronie 13)
Linia maksymalnego poziomu płynów
Na ściance misy roboczej jest wytłoczona
linia, która wskazuje dopuszczalny
maksymalny poziom płynów, którymi
można ją wypełnić, używając to naczynie
podczas pracy malaksera.
Włączanie i wyłączanie malaksera “I” i “O”
1. Aby włączyć urządzenie, należy wcisnąć
przycisk “I. Urządzenie będzie pracowo
wtedy w trybie ciągłym, co sygnalizow
dzie zapalona lampka kontrolna.
2. Po naciśnięciu przycisku “O” lampka
kontrolna zgaśnie, malakser się wyłączy,
a automatyczny hamulec zatrzyma dysk
i ostrze.
3. Przed zdjęciem pokrywy misy roboczej,
należy odczekać do momentu, aż wirujące
w niej narzędzie całkowicie się zatrzyma.
Należy upewnić się czy malakser jest
wyłączony przed zdjęciem pokrywy
misy lub przed odłączeniem przewodu
zasilającego.
UWAGA: Jeśli malakser nie chce się włączyć,
należy upewnić się, czy misa robocza i jej
pokrywa są prawidłowo zatrzaśnięte oraz czy
popychacz jest wsunięty na odpowiednią
głębokość (patrz “Przygotowanie malaksera
do pracy od str. 7).
I
O
Pulse
A R T I S A N
Niebezpiecznie wirujące ostrza
Zawsze używać popychacza.
Nie wkładać palców w otwory.
Trzymać z dala od dzieci.
Niestosowanie s może doprowadzić
do zranienia lub obcięcia palw.
UWAGA
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 12 2/11/11 4:05 PM
13
Polski
Użytkowanie malaksera
Użycie przycisku “PULSE”
Przycisk ten pozwala dokładnie kontrolować
czas pracy urządzenia, a co za tym idzie stopi
rozdrobnienia produktów. Doskonale nadaje
się więc do precyzyjnych zadań. Wystarczy
nacisnąć ten przycisk, aby rozpocząć pra, a
zakończyć - zwalniając nacisk. Gdy przycisk jest
wcnięty zapala się światełko kontrolne.
Podwójny popychacz
Mały otwór jest
użyteczny, gdy chcemy
dozować do misy yny
lub produkty o małej
średnicy, nie przerywając
pracy malaksera, bo
blokada bezpieczeństwa
popychacza wtedy nie
działa. Aby to realizować,
należy kolejno: włożyć
do dużego podajnika składników duży
popychacz, a następnie wyjąć z jego środka
mniejszy popychacz, robiąc uprzednio
półobrót w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara. W ten sposób mały otwór
będzie udostępniony. Gdy jest w użyciu
wyłącznie duży otwór podajnika i nie ma
potrzeby otwarcia małego otworu - należy
wtedy posługiwać się dym popychaczem
w stanie złożonym. Mały popychacz musi być
do niego włożony i zablokowany poprzez
półobrót w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
Mały
popychacz
Duży
popychacz
Podwójny
popychacz
UWAGA: Jeśli nie można wyjąć popychacza z
otworu podajnika, to prawdopodobnie cząstki
żywności utkwiły w mechanizmie jego blokady.
Aby usunąć ten problem, należy namoczyć
pokrywę naczynia wraz z popychaczem w
ciepłej wodzie lub umyć w zmywarce.
1. Wyłączyć malakser wciskając przycisk “O”.
2. Wyłączyć wtyczkę elektryczną z kontaktu
przed rozpoczęciem demontażu.
3. Zdjąć pokrywę misy roboczej obracając
ją w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Demont malaksera
Kontynuacja na następnej stronie
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu
ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
UWAGA
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 13 2/11/11 4:05 PM
14
Polski
4. Jeśli używana była tarcza tnąca, zawsze
należy ją najpierw wyjąć, przed zdjęciem
misy roboczej z podstawy malaksera.
5. Jeśli używana była mała miska lub misa
szefa, należy zdjąć, unosząc palcami za
wewnętrzną, górną krawędź.
6. Aby zdjąć misę roboczą należy ją
odblokować obracając w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a
następnie unieść ją z podstawy malaksera.
7. Przetworzone produkty można wyjąć z
misy po wcześniejszym zdemontowaniu
zniej ostrza. Może ono jednak w niej
pozostać - wystarczy tylko podczas
wyjmowania zawartości podtrzymać je
palcem od spodu przez otwór pośrodku
jej dna.
On
Off
Pulse
Demont malaksera
On
Off
Pulse
I
O
Pulse
A R T I S A N
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 14 2/11/11 4:05 PM
15
Polski
Mycie i konserwacja
1. Przed rozpoczęciem mycia, należy wcisnąć
przycisk ”O”.
2. Wyłączyć wtyczkę elektryczną z kontaktu.
3. Podstawę malaksera i przewód elektryczny
należy przecierać wilgotną, miękką
szmatką z detergentem, a następnie
wysusz polerując drugą. Nie należy
używać żrących środków czyszczących.
4. Wszystkie inne części malaksera mogą być
myte ręcznie oraz w zmywarkach do naczyń,
w których należy je jednak umieszczać z dala
od nieosłoniętych grzałek. Podczas mycia
cznego nie należy stosować środków
szorujących, gdyż mogą spowodować
porysowanie lub zmatowienie powierzchni
misek ipokrywy. Po umyciu należy je
wszystkie dokładnie wysusz.
5. Aby uniknąć uszkodzenia sytemu blokad,
należy przechowywać misę roboczą i jej
pokrywę założone na trzpień napędowy
wystający ze środka podstawy malaksera,
w pozycji niezmontowanej.
6. Przewód elektryczny powinien zostać
owinięty wokół misy roboczej. Wtycz
zabezpieczyć przez włożenie pod przewód.
7. Zdemontowane tarcze, ostrza i pozostałe
drobne akcesoria, powinny być
przechowywane w specjalnie do tego
celu dołączonym pudełku, w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
I
O
Pulse
A R T I S A N
5KFPM771 5KFPM775 i
5KFPM776
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu
ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
UWAGA
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 15 2/11/11 4:05 PM
16
Polski
Rozwzywanie problemów
Jeśli malakser nie chce działać, należy
sprawdzić:
Czy misa robocza i jej pokrywa są prawidłowo
zamontowane i zablokowane, apopychacz
wsunięty aż do poziomu zaznaczonego lin.
Czy wtyczka jest właściwie włożona do
gniazda elektrycznego (Patrz Wymagania
elektryczne, str. 3). Jeśli tak, to należy ją
wyjąć, a następnie wetknąć ponownie.
Gdy to nie pomaga należy sprawdz
bezpieczniki zabezpieczające obwód
elektryczny, do którego podłączony
jest malakser.
Gdy malakser nie chce kro lub trz
podczas używania tarcz:
Należy upewnić się czy tarcze zamocowane
są ostrzem do góry. Tarcze posiadają
wystającą wypustkę od góry i rowki od
spodu, ułatwiające montaż.
Gdy pokrywa misy nie chce się zamknąć
po zamocowaniu tarcz:
Należy sprawdzić czy tarcza została
zainstalowana poprawnie. Tarcze posiadają
wystającą wypustkę od góry i rowki od
spodu, ułatwiające montaż.
Gdy malakser wyłączy się w czasie pracy:
Me się tak zdarzyć, gdy silnik się przegrzeje.
Wtedy następuje automatyczne wyłączenie
zapobiegające jego zniszczeniu. Jest to
przypadek wyjątkowo rzadki, ale gdyby
nastąpił, należy wcisnąć przycisk “O”
iodczekać około15 minut w celu ochłodzenia
urdzenia. Gdy to nie poskutkuje, odczekać
kolejne 15 min i ponowić próbę włączenia.
Gdy jest problem z wyjęciem
popychacza z podajnika:
Prawdopodobnie cząstki surowców utkwiły
wmechanizmie blokady popychacza. Aby
usunąć problem, należy namoczyć wciepłej
wodzie pokrywę z popychaczem lubumyć
w zmywarce.
Gdy występujących problemów nie da się
usunąć korzystając z powyższych wskazówek,
należy przekazać malakser do naprawy w
autoryzowanym serwisie. Adres serwisu znajduje
się w karcie gwarancyjnej i na kcu tej instrukcji
na str. 27-28. Malaksera nie należy zwracać do
sklepu – sklepy nie prowadzą serwisu.
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie usuwać uziemienia.
Nie używać rozgałęziacza.
Nie używać przedłużacza.
Nieprzestrzeganie tych zaleceń grozi
śmiercią, pożarem lub porażeniem
prądem.
UWAGA
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 16 2/11/11 4:05 PM
17
Polski
ZASTOSOWANIE
UNIWERSALNEGO
STALOWEGO NOŻA
Rozdrabnianie świeżych warzyw i owoców:
Oczyszczone i bez pestek, należy je pokro
wstępnie ręcznie, na kawałki wielkości małego
jajka. Nóż malaksera rozdrobni je dalej do
pożądanej wielkości i konsystencji. Pracę należy
rozpocząć wykonując na wstępie krótkie,
jedno – dwu sekundowe, pulsujące włączenia
malaksera. W razie potrzeby, w przerwach,
szpatułką zdejmować ze ścianek misy roboczej
przyklejające się do niej kawałki produktów.
Purée z gotowanych owoców i warzyw
(zwyjątkiem ziemniaków):
Wskazane jest dodanie 60 ml płynu na kde
250 ml produktów. Włączać malakser na
wstępie krótkimi impulsami (przycisk PULSE),
anastępnie przejść do pracy ciągłej aż do
uzyskania pożądanej konsystencji, włączając
przycisk “I”. W razie potrzeby, w przerwach,
szpatułką zdejmować ze ścianek misy
roboczej przyklejające się do niej produkty.
Przygotowanie purée z ziemniaków:
Włożyć miskę szefa (5KFPM776) do misy
roboczej. Rozdrobnić ugotowane i ciepłe
ziemniaki przyużyciu tarczy trącej, a
następnie przełożyć je domisy roboczej
z zamontowanym uniwersalnym nożem.
Dodać rozpuszczone masło, i gorące mleko.
Doprawić. Następnie należy użyć przycisk
“PULSE 3 - 4 razy, zakażdym razem przez 2 - 3
sekundy, aż do uzyskania jednorodnej masy.
Nie miksować za długo. W przypadku modeli
malakserów innych niż 5KFPM776, misy
roboczej można użyć do całego procesu.
Rozdrabnianie suszonych (lub
kandyzowanych) owoców:
Produkty powinny być schłodzone. Należy je
przesypać mąką, dodając zprzewidzianej w
przepisie olnej jej ilci po 30 g na każde 60 g
owow. Pracować przy użyciu przycisku “PULSE
do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
Ocieranie skórki cytrynowej:
Za pomocą ostrego noża oddzielić kolorową
warstwę skórki od warstwy białej. Pociąć
na cienkie paski. Siekać w malakserze aż do
pożądanego rozdrobnienia.
Siekanie czosnku, świeżych ziół
i niewielkich ilości warzyw:
W tym wypadku składniki dozuje się w sposób
ciągły, poprzez mały otwór popychacza,
podczas gdy nóż kręci się w misie roboczej.
Najlepsze rezultaty uzyskuje się, gdy używa się
składników osuszonych po umyciu.
Siekanie orzechów:
Jednorazowa porcja nie powinna przekraczać
wagi około 375 g. Należy pracować w trybie
pulsacyjnym (przycisk “PULSE”), kilkakrotnie,
po 1 - 2 sekundy, przedłużając długość
pulsacji aż do uzyskania oczekiwanego
rozdrobnienia. Dalej pracując w trybie ciągłym
(przycisk “I”) i postępując wg odpowiedniego
przepisu (z użyciem cukru brązowego), można
przygotować masło orzechowe, uzyskując
jednolitą masę w postaci pasty.
Siekanie surowego lub gotowanego
mięsa, drobiu i owoców morza:
Składniki powinny być mocno schłodzone
i pocięte w kostkę o wymiarach ok. 2,5 cm.
Jednorazowo można użyć nie więcej niż 450 g
produktów. Pracę rozpocząć impulsami
(przycisk “PULSE”), trwającymi po 1 - 2 sekundy,
aż do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
W razie potrzeby w przerwach należy usuwać
ze ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek.
Rozdrabnianie suchego pieczywa,
herbatników lub krakersów:
Połamane kawałki, wielkości 3,8 – 5 cm,
rozdrabniać uniwersalnym nożem aż do
skutku. Aby uzyskać większe kawałki, należy
najpierw pracować pulsacyjnie przez 1 – 2
sekundy, a potem w trybie ciągłym – gdy
chcemy uzyskać bardzo drobną strukturę.
Płynna czekolada:
Powstaje w misie roboczej po rozdrobnieniu
czekolady, cukru i dalszym miksowaniu
zdodatkiem gorących płynów, w ilościach
zgodnych z posiadaną recepturą. Należy je
dolewać poprzez mały otwór podwójnego
popychacza. Miksować do uzyskania
jednorodnej konsystencji.
Wskazówki dla użytkowniw
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 17 2/11/11 4:05 PM
18
Polski
Wskazówki dla użytkowniw
Tarcie twardych serów typu Parmezan
i Pecorino:
Nie należy trzeć serów bardzo twardych,
których nie można podzielić za pomocą
podważania czubkiem noża. Do tarcia sera
doskonale nadaje się uniwersalne ostrze. Ser
pociąć na 2,5 cm kawałki. Włożyć do misy
roboczej. Pracę rozpocząć impulsami, aż do
rozdrobnienia. Przełączyć na pracę ciągłą,
do uzyskania pożądanej konsystencji. Małe
kawałki sera można dodawać przez mały
otwór popychacza podczas pracy urządzenia.
YWANIE TARCZ TNĄCYCH
UWAGA: Dozując składniki przez
duży otwór podajnika, nie należy
dopuszczać do wypełnienia
ponad dozwolony poziom oznaczony
linią. Pozwoli to na włączenie urządzenia,
poprzez zwolnienie popychaczem blokady
bezpieczeństwa.
Krojenie owoców i warzyw w plasterki
isłupki (julienne):
Produkty należy w razie
potrzeby skrócić tak, by
można je było poziomo
umieścić w dużym otworze
podajnika. Tak upakowane
produkty można kroić na
grube plasterki dociskając
popychaczem do tarczy
tnącej. Aby uzyskać słupki
należy pociąć plasterki, grupując je i układając
poziomo (lub pionowo w mniejszym otworze
podajnika), odwrócone o 90 stopni. Popych
naciskając równomiernie.
Krojenie i tarcie długich, okrągłych i
wąskich w przekroju warzyw i owoców jak
seler, marchew, banany:
Pociąć produkty tak, by
zmieściły się w otworze
podajnika poziomo lub
pionowo i upakować je
tak by nie przesuwały się
podczas krojenia. Popychać
równomiernie naciskając.
Można też użyć małego otworu podajnika
w dwucściowym popychaczu. Ustawić
produkty pionowo w otworze i używać małego
popychacza podczas pracy.
Krojenie i tarcie długich, i okrągłych
warzyw i owoców jak cebule, jabłka,
papryka:
Produkty oczyścić, a następnie, gdy to
konieczne, pokroić wstępnie dopasowując
wielkcią do wymiarów otworu podajnika.
Umieścić w podajniku. Podczas pracy naciskać
popychacz równomiernie.
Krojenie i tarcie drobnych owoców i warzyw
jak truskawki, grzyby, rzodkiewka:
Przekrojone i oczyszczone części warzyw
i owoców układać na sobie w otworze
podajnika odpowiednio dobranego
wielkością. Ułoż odpowiednią ilość warzyw,
nie przepełniając otworu podajnika ponad
zaznaczoną linię. Podczas pracy naciskać
popychacz równomiernie. Można używać
także małego otworu podajnika. Ułyć
produkty pionowo w otworze i za pomocą
małego popychacza dociskać z wyczuciem
do wybranej tarczy tnącej.
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 18 2/11/11 4:05 PM
19
Polski
Wskazówki dla użytkowniw
Krojenie
szpinaku i
innych liści:
Ułożyć na
sobie kilka liści.
Zrolować i
ustawić pionowo
w otwór popychacza. Dociskać równomiernie.
Krojenie w plasterki surowego mięsa
i drobiu:
Mięso musi być pocięte na kawałki oraz
uformowane tak, by rozmiarami pasowało
do otworu podajnika. Następnie dobrze
schłodzone - najlepiej lekko zmrożone -
przez włożenie w opakowaniu foliowym do
zamrażarki na 0,5 do 2 godzin. Nie można
zamrażać zbyt długo - koniec ostrza noża
powinien dać się wbić w kawałki zmrożonego
mięsa. Krojenie powinno odbywać się przy
odpowiednim nacisku popychacza.
Krojenie w plasterki wędlin i
pieczonych mięs:
Powinny być one dobrze schłodzone,
pokrojone na kawałki właściwych rozmiarów
- pasujących do podajnika, a podczas krojenia
dociskane popychaczem do tarczy tnącej z
właściwą siłą.
Tarcie serów:
Najlepsze rezultaty daje ich wstępne
scodzenie, a w przypadku miękkich serów,
takich jak mozarella – podmrenie przez
10-15 min. Dociskać z równomierną siłą.
Krojenie i tarcie produktów o
gruszkowatym kształcie, jak słodkie
ziemniaki, bakłażan, kabaczek:
ożyć produkty poziomo, tak by szersza ich
część znajdowała się z lewej strony otworu,
patrząc na malakser od frontu. Dociskać z
wnomierną siłą.
ZASTOSOWANIE MIESZADŁA
DO CIASTA
Mieszadło to służy do szybkiego
i perfekcyjnego przygotowania ciasta,
zwłaszcza kruchego. W cgu minuty lub mniej
można uzyskać odpowiednio uformowa
kulę ciasta. Dłuższe jego wyrabianie może
spowodować jego rozdrabnianie i przywieranie
do ścianek misy. Najlepsze rezultaty osiąga się
wyrabiając je z 250 do 375 gramów mąki.
UŻYCIE TRZEPACZKI
Aby ubić puszystą pianę
na bezy:
W misie roboczej ubijać trzepacz3 białka ze
szczyptą soli, przez 30 – 45 sekund. Następnie,
nadal ubijając powstającą pianę, powoli
dodawać poprzez mały otwór podajnika 3
łyżki cukru pudru. Ubijać przez kolejne 2,5 -3
minuty, aż do powstania sztywnej piany.
Aby ubić śmietanę:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij
trzepaczką w misie roboczej przez 30 sekund,
a następnie, nie przerywając mieszania, dodać
2 łyżki stołowe cukru pudru poprzez mały
otwór podajnika. Kontynuować ubijanie
przez ok. 30 – 40 sek., aż zacznie sztywnieć.
W razie koniecznci sprawdzenia konsystencji
mieszaniny wączyć malakser. W czasie gdy
pracuje dodać ½ łeczki wanilii, do smaku,
poprzez mały otr podajnika. Mieszać aż do
zmiksowania. Nie mieszać zbytugo.
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 19 2/11/11 4:05 PM
20
Polski
Praktyczne rady
1. Surowce do obróbki nie mogą być
zbyt twarde. Mogłoby to spowodować
uszkodzenie ostrza lub silnika. Dobrym
testem jest próba nakłucia ich czubkiem
ostrego noża, któremu muszą się
poddać. Jeśli dość twardy kawałek, np.
marchewka, utkwi w tarczy tnącej, wtedy
należy wyłączyć urządzenie, zdjąć tarczę i
ostrożnie ją od niego uwolnić.
2. Upychając produkty w dużym otworze
podajnika, nie należy przekraczać poziomu
zaznaczonego linią. W przeciwnym
wypadku popychacz nie zwolni blokady
unieruchamiającej urządzenie.
3. Nie należy nadmiernie wypełniać misy
roboczej. Podczas miksowania rzadkich
składników, można nimi wypełnić naczynie
do poziomu od
1
2 do
2
3 wysokości. Objętość
stych mieszanek nie powinna przekraczać
3
4 pojemności naczynia. Płynami można
napełniać misę roboczą do zaznaczonej
na jej ściance linii maksymalnego poziomu
wypełnienia (patrz str. 12.). Przy siekaniu
żywności naczynie nie powinno być
napełnione więcej niż do poziomu
1
3 do
1
2
wysokości. Mini miska może być używana
do płynów, w ilości nie większej niż 237 ml
lub 63 g.
4. Tarcze tnące należy umieszczać na trzpieniu
przedłużającym tak, aby ostrze znajdowało
się w położeniu na prawo od otworu
podajnika. Pozwoli to na “rozpęd” narzędzia
przed kontaktem z krojonym produktem.
5. By w pełni wykorzystać prędkość malaksera,
produkty można wrzucać przez mały otwór
podajnika, gdy urządzenie jest włączone.
6. Różnego rodzaju przetwarzane produkty
wymagają zmiennej siły docisku do tarcz
rozdrabniających. Najlepsze rezultaty
osiąga się używając niewielkiego
nacisku na delikatne składniki (truskawki,
pomidory, pieczarki, itd.), a silniejszego na
twardsze produkty (sery, lekko zmrożone
mięso, marchewki, itd.).
7. Bardzo miękkie i miękkie sery mogą
rozsmarować się lub zrolować na tarczy
podczas tarcia. By temu zapobiec należy
trzeć sery mocno schłodzone.
8. Zdarza się, że
warzywa cienkie –
jak seler naciowy
czy marchewka,
przewracają się w
otworze podajnika
podczas krojenia tak,
że plasterki stają się
nierówne. By temu zapobiec, należy pociąć
je na mniejsze kawałki i ściśle upakować
w otworze. Warzywa można także
podawać pionowo bezpośrednio przez
mniejszy otwór podwójnego popychacza.
9. Przygotowując ciasto lub ciasteczka, należy
na początku za pomocą uniwersalnego
noża połączyć tłuszcz z cukrem. Suche
składniki dodaje się na końcu. Orzechy i
owoce dobrze położyć jest na mące, tak
by zapobiec ich nadmiernemu posiekaniu.
Owoce i orzechy dobrze jest miksoww
trybie pulsacyjnym, krótkimi impulsami,
aż połączą się z innymi składnikami.
Nie przepracowywać.
10. Gdy zdarzy się, że rozdrabniana żywność
zgromadzi się w jednej części naczynia,
należy przerwać pracę i rozprowadzić ją
wnomiernie przy pomocy szpatułki.
11. Gdy misa wypełni się do poziomu tarczy
tnącej, należy przerw pracę i ją opróżnić.
12. Pozostałe na powierzchni tarczy tnącej
większe resztki produktów, należy pokroić
cznie i dodać do reszty rozdrobnionych
produktów.
13. Zaleca się zorganizować pracę tak, aby
zminimalizować ilość operacji mycia mis.
Właściwa jest zawsze kolejność obbki
najpierw składników suchych i zwartych,
a następnie płynnych.
14. Aby łatwo umyć uniwersalny nóż
z resztek produktów - opróżnić
misę roboczą, nalać troszkę wody
z detergentem, następnie włożyć
uniwersalny nóż i po zamknięciu
pokrywą, włączyć malakser do pracy
w trybie pulsacyjnym, kilka razy - na
1-2 sekundy.
7052H_5KFPM771_5_6_UCG_Polish_02_11_11_FNL.indd 20 2/11/11 4:05 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

KitchenAid 5KFPM775EOB instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla