KitchenAid 5KFP1335BOB instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Model 5KFP1335
W10505785Av1.indd 1 7/12/12 9:31 AM
311
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Ważne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa ..........................................................................312
Wymagania elektryczne .................................................................................................................. 313
Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego ............................................................................. 313
CZĘŚCI I WŁAŚCIWOŚCI MALAKSERA
Części składowe malaksera ............................................................................................................314
Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera ...................................................315
Ważne właściwości malaksera .......................................................................................................316
AKCESORIA
Akcesoria w zestawie ........................................................................................................................316
Zestaw tarcz ......................................................................................................................................... 317
Charakterystyka akcesoriów .......................................................................................................... 318
PRZYGOTOWANIA MALAKSERA DO PRACY
Przed pierwszym użyciem .............................................................................................................. 319
Zdejmowanie pokrywy misy roboczej z misy roboczej ....................................................... 319
Przechowywanie części ................................................................................................................... 319
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Montaż misy roboczej ...................................................................................................................... 320
Montaż pokrywy misy roboczej ...................................................................................................320
Montaż regulowanej tarczy tnącej ..............................................................................................321
Regulacja tarczy tnącej .................................................................................................................... 321
Montaż tarczy trącej .........................................................................................................................322
Montaż uniwersalnego noża lub noża do ciasta ....................................................................323
Montaż mini miski z mini nożem .................................................................................................323
Montaż trzepaczki .............................................................................................................................324
Użycie podajnika 3 w 1 .................................................................................................................... 324
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Przed użyciem ..................................................................................................................................... 325
Linia maksymalnego poziomu płynów ......................................................................................325
Użycie panelu sterowania prędkością „Speed 1”/„Speed 2” ............................................... 325
Użycie przycisku „PULSE” .................................................................................................................325
Opróżnianie misy roboczej z przetworzonych produktów ................................................326
MYCIE I KONSERWACJA..........................................................................................................................327
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Zastosowanie uniwersalnego stalowego noża ....................................................................... 327
Użycie tarczy tnącej/trącej .............................................................................................................328
Zastosowanie mieszadła do ciasta ..............................................................................................329
Przydatne rady .................................................................................................................................... 329
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW .......................................................................................................330
SERWIS I GWARANCJA ............................................................................................................................331
Spis treści
MALAKSER ARTISAN  INSTRUKCJA OBSŁUGI
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 311 7/12/12 9:10 AM
312
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze przestrzegać następujących
środków ostrożności
1. Czytać uważnie wszystkie instrukcje.
2. W celu uniknięcia porażenia, nie zanurzać urządzenia w wodzie lub innych płynach.
3. To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o obniżonej
sprawności sensorycznej lub umysłowej, a także pozbawione doświadczenia i wiedzy
wzakresie obsługi. Osoby takie winny otrzymać bezpośredni stały nadzór i naukę obsługi
urządzenia przez osoby odpowiedzialne za ich bezpieczeństwo.
4. Koniecznie nadzorować obsługę urządzenia przez dzieci, aby nie traktowały go jak zabawki.
5. Wyjąć z gniazdka przewód zasilający, gdy: są zakładane lub zdejmowane jego części
iakcesoria oraz przed jego czyszczeniem.
6. Nie dotykać elementów urządzenia będących w ruchu.
7. Nie używać urządzeń elektrycznych z uszkodzonymi przewodami lub wtyczkami,
postwierdzeniu awarii, upadku lub jakiegokolwiek innego uszkodzenia. Takie
urządzenie powinno być oddane do autoryzowanego serwisu w celu sprawdzenia
iewentualnej naprawy.
8. Użycie nieoryginalnych części zamiennych lub niezalecanych przez producenta,
możespowodować awarię, pożar, porażenie lub zranienie.
9. Nie używać urządzenia na dworze, poza budynkiem.
10. Nie dopuszczać do tego, żeby przewód zasilający zwisał poza krawędź blatu.
11. Aby ograniczyć ryzyko poważnych obrażeń oraz uszkodzeń malaksera, podczas obróbki
żywności trzymać ręce i narzędzia z dala od ruchomych ostrzy i tarcz. Szpatułka może
być użyta tylko wtedy, gdy malakser nie pracuje.
12. Uwaga na ostrza noży i tarcz.
13. Aby ograniczyć ryzyko zranienia, nie umieszczać ostrzy i tarcz przed uprzednim
odłączeniem urządzenia z sieci zasilającej.
PROSIMY ZACHOWAĆTĘ INSTRUKCJĘ
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.
Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: ˝NIEBEZPIECZEŃSTWO˝ i ˝UWAGA˝.
Te słowa oznaczają, że:
istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość
okaleczenia, w przypadku niezastosowania
się natychmiast do zaleceń instrukcji.
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia w przypadku
nieprzestrzegania zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
UWAGA
W10505785A_PL_v2.indd 312 7/12/12 9:10 AM
313
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Wymagania elektryczne
Napięcie: 220-240 V
Częstotliwość: 50/60 Hz
Moc: 300 W
UWAGA: W razie trudności z podłączeniem,
należy skontaktować się z wykwalikowanym
elektrykiem. Nie należy w żadnym wypadku
samodzielnie zmieniać wtyczki.
Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
14. Przed włączeniem urządzenia należy upewnić się, że pokrywa jest właściwie zamocowana.
15. Podczas pracy malaksera nigdy nie wkładać produktów żywnościowych rękami. Zawsze
używać popychacza.
16. Nie próbować blokować mechanizmów zabezpieczenia zamka pokrywy.
17. Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
PROSIMY ZACHOWAĆTĘ INSTRUKCJĘ
Polski
Urządzenie to zostało oznakowanezgodnie
zEuropejską Dyrektywą 2002/96/EC
wsprawie utylizacji odpadów sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WESE).
Zapewniając właściwą utylizację tego
urządzenia, przyczyniamy się do ochrony
naturalnego środowiska a tym samym
poprawy stanu zdrowia człowieka oraz
jakości jego życia.
Ten symbol нumieszczony na produkcie
lub dokumencie mu towarzyszącym oznacza,
że urządzenie nie może być traktowane jako
normalny odpad gospodarstwa domowego.
Przeciwnie, powinno być przekazane
doodpowiedniego punktu zbiórki
iprzetwarzania surowców wtórnych,
lubdosklepu, w którym zostało zakupione.
Odpady muszą być wywożoneiutylizowane
zgodnie z polskimi przepisami
ozagospodarowaniu odpadów.
W celu uzyskania dokładniejszych
informacji na ten temat oraz
odzyskiwania surowców wtórnych
irecyklingu tego urządzenia, należy
kontaktować się zPaństwową Inspekcją
Ochrony Środowiska lub miejscowym
przedsiębiorstwem wywozu nieczystości.
W10505785A_PL_v2.indd 313 7/12/12 9:10 AM
314
CZĘŚCI I WŁAŚCIWOŚCI MALAKSERA
Dwustronna tarcza trąca
(2mm i 4 mm)
Zewnętrznie regulowana
tarcza tnąca na plasterki
(cienkieplastry – grube plastry)
Nóż uniwersalny ze
stali nierdzewnej
Mieszadło do ciasta
Adapter do
tarczy trącej
Adapter do
tarczy tnącej
Trzpień
montażowy
Mini miska 950 mL
zmininożem
Podstawa
Misa robocza
3,1 L
Pokrywa misy
roboczej z
podajnikiem 3 w 1
Trzyczęściowy
popychacz
Pudełko na
akcesoria
Zewnętrzny
panelkontroli
grubości plastrów
Trzepaczka
Części składowe malaksera
W10505785A_PL_v2.indd 314 7/12/12 9:10 AM
315
CZĘŚCI I WŁAŚCIWOŚCI MALAKSERA
Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera
Część Angielski opis Objaśnienie
UWAGA: nie otwierać aż do
momentu zatrzymania noży
Maksymalna pojemność
Poziom cieczy
PRZEKRĘCIĆ ABY OTWORZYĆ
Trzpień montażowy
Adapter do tarczy tnącej
Nóż uniwersalny
Wcisnąć do zatrzaśnięcia
Wcisnąć do zatrzaśnięcia
Mini nóż
Mieszadło do ciasta
Regulowana zewnętrznie tarcza
tnąca w plasterki (cienkie – grube)
Tarcza trąca – małe oczka
Trzepaczka
Tarcza trąca– duże oczka
Polski
CAUTION : Do not
open until blades stop
Max Fill
Liquid Level
TWIST TO LOCK
Drive Adapter
Slicing Adapter
Multipurpose
PUSH TO LOCK
PUSH TO LOCK
Mini Multipurpose
Dough
Adjustable Slicing
(thin to thick)
Fine Shredding
Egg Whip
Medium Shredding
W10505785A_PL_v2.indd 315 7/12/12 9:10 AM
316
CZĘŚCI I WŁAŚCIWOŚCI MALAKSERA
Zewnętrzny panel kontroli
grubościplastrów
Tarcza tnąca na plastry KitchenAid
pozwalająca na zewnętrzne regulowanie
grubości plastrów, bez konieczności
wyjmowania tarczy zmisy roboczej.
Pozamontowaniu tarczy tnącej w misie
roboczej przesunąć suwak kontroli grubości
plastrów na pożądaną pozycję odpowiadającą
danej grubości plastrów. Zmiana ustawienia
grubości cięcia nie wymagazdejmowania
pokrywy czy wyłączaniaurządzenia.
Speed 1/Speed 2/Pulse
Dwie szybkości oraz tryb pulsacji zapewniają
precyzyjną kontrolę krojenia. Doskonałe
wyniki w przypadku niemalże każdego
produktu.
Pokrywa misy roboczej z podajnikiem 3 w 1
Podajnik 3 w 1 z łatwością mieści w całości
duże pomidory, ogórki i ziemniaki, bez
potrzeby wcześniejszego krojenia ich na
mniejsze kawałki.
Trzyczęściowy popychacz
Trzy popychacze umieszczone jeden
wdrugim. Wyjmij średni popychacz
z dużego, aby odsłonić średni
otwór dozownika, bezpotrzeby
przerywaniapracy.
Dla nieprzerwanego przetwarzania
mniejszych produktów (zioła, orzechy,
pojedyncze marchewki, seler naciowy)
wyjąć wąski popychacz i wkładać produkty
przez najmniejszy otwór dozownika.
Mały otwór w dnie najmniejszego
popychacza ułatwia dolewanie np. oliwy
doskładników w misie roboczej – wystarczy
wlać do niego pożądaną ilość oliwy czy
innego płynnego składnika.
Podstawa z metalowego odlewu
Ciężka podstawa zapobiega przesuwaniu
się urządzenia oraz niweluje wibracje
powstające podczas obróbki składników
wmisie roboczej.
AKCESORIA
Akcesoria w zestawie
Misa robocza 3,1 L
Wytrzymała, duża misa robocza zapewnia
odpowiednią przestrzeń do obróbki dużej
ilości produktów.
Mini miska 950 mL z mini nożem
Mini miska i nimi nóż ze stali nierdzewnej
są idealnymi narzędziami do miksowania
isiekania mniejszych ilości produktów.
Regulowana zewnętrznie tarcza tnąca
Tarcza regulowana zewnętrznie tnąca
plastryo grubości od 1 do 6 mm.
Dwustronna tarka
Dwustronna tarka umożliwiająca tarcie
produktów na dużych (4 mm) i małych
(2mm) oczkach.
Trzpień montażowy
Trzpień montażowy używany jest
zodpowiednim adapterem w celu
montażuna wałku napędowym tarczy
tnącej,tarki oraz mini noża.
Adapter do tarczy tnącej
Adapter założyć na trzpień montażowy
anastępnie nałożyć tarczę tnącą.
Adapter do tarczy trącej
Adapter założyć na trzpień montażowy
anastępnie nałożyć tarkę.
Nóż uniwersalny ze stali nierdzewnej
Wszechstronny nóż sieka, miele, blenduje,
miesza i upłynnia produkty w ciągu
kilkusekund.
Mieszadło do ciasta
Specjalnie zaprojektowane mieszadło do
miesienia i zagniatania ciasta drożdżowego.
Trzepaczka
Trzepaczka szybko i dokładnie napowietrzy
masy na musy, suety i desery.
Pudełko na akcesoria
Specjalnie wystylizowane, wytrzymałe
pudełko pozwala nautrzymanie w porządku
iochronę noży, tarcz oraz akcesoriów.
Szpatułka/przyrząd do czyszczenia
(niepokazany na obrazku)
Narzędzie to ma specjalny kształt
ułatwiający czyszczenie misek i narzędzi
zpozostałości produktów.
Ważne właściwości malaksera
W10505785A_PL_v2.indd 316 7/12/12 9:10 AM
317
AKCESORIA
Zestaw tarcz
Do malaksera dołączone są dwa różne adaptery. Jeden używany jest do montażu regulowanej
tarczy tnącej, drugi do montażu tarczy trącej oraz pozostałych dodatkowych tarcz.
Regulowana tarcza
tnąca
Dwustronna tarka
Adapter do
tarczy tnącej
Adapter do
tarczy trącej
Trzpień
montażowy
Trzpień
montażowy
Poprawny
montaż
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 317 7/12/12 9:10 AM
318
AKCESORIA
Charakterystyka akcesoriów
Ser
Czekolada
Owoce
Świeże zioła
Orzechy
Tofu
Warzywa
Mięso
Sos do makaronu
Pesto
Salsa
Sosy
Ciasto na biszkopt
Ciasto kruche
Jajka
Ciasto drożdżowe
Ziemniaki
Warzywa (miękkie)
Kapusta
Ser
Czekolada
Owoce (twarde)
Warzywa (twarde)
Owoce (miękkie)
Ziemniaki
Pomidory
Warzywa (miękkie)
Ser
Czekolada
Owoce (twarde)
Warzywa (twarde)
Grube plastryCienkie
plastry
Tarcie –
dużeoczka
Tarcie –
małeoczka
Ubijanie
SiekanieMielenie Puree
Miksowanie
Zagniatanie
lub
Uniwersalny nóż ze stali nierdzewnej
Regulowana tarcza tnąca
Dwustronna tarka
Plastikowe mieszadło do ciasta
Tr
zepaczka
Mini miska i mini nóż
zestalinierdzewnej
Czynność
Ustawienia
Rodzaj
produktu
Akcesorium
W10505785A_PL_v2.indd 318 7/12/12 9:10 AM
319
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem malaksera należy
umyć ręcznie lub w zmywarce pokry
misy roboczej, misę roboczą, mini miskę,
popychacze, tarcze oraz tarki (patrz: „Mycie
ikonserwacja”).
Zdejmowanie pokrywy misy
roboczej z misy roboczej
Po otwarciu pudełka zauważysz, że pokrywa
misy roboczej jest już nałożona, w środku
znajdować się mini miska.
Aby zdjąć pokrywę misy roboczej w celu
jejumycia:
1. Złapać za dozownik pokrywy misy roboczej
i przekręcić zgodnie z ruchami wskazówek
zegara i podnieś pokrywę.
PRZYGOTOWANIA MALAKSERA DO PRACY
2. Wyjąć mini miskę z misy roboczej.
Przechowywanie części
Po zdemontowaniu i umyciu tarcz
iostrzy,powinny być one przechowywane
wspecjalnie do tego zaprojektowanym
pudełku, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Dla wygodniejszego przechowywania mini
miska może pozostać w misie roboczej.
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 319 7/12/12 9:10 AM
320
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
3. Trzymając za uchwyt, zdecydowanym
ruchem obrócić misę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aż do zatrzaśnięcia.
Umieść wybrane narzędzie w misie
roboczej zgodnie z ich instrukcją montażu
na kolejnych stronach.
Montaż pokrywy misy roboczej
UWAGA: upewnij się, że przed
zamontowaniem pokrywy w misie zostało
zamontowane wybrane narzędzie.
1. Założyć misę roboczą tak, aby otwór
podajnika był po lewej stronie uchwytu
misy roboczej. Obrócić ją zdecydowanym
ruchem w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara aż do zatrzaśnięcia.
Montaż misy roboczej
1. Postawić podstawę malaksera na
suchym, poziomym blacie tak, aby
przyciski kontrolne były łatwo dostępne.
Nie włączać zasilania aż do ukończenia
montażu wszystkich części.
2. Nasadzić misę roboczą na trzpień
wystający ze środka podstawy tak,
abyuchwyt znalazł się po lewej stronie.
UWAGA: Malakser nie rozpocznie pracy
zanim misa robocza oraz pokrywa misy
nie zostaną prawidłowo zamontowane,
a duży popychacz nie będzie wsunięty
do podajnika (do około ½ wysokości
podajnika).
Wał napędowy
Popychacz
2. Włożyć popychacze do podajnika 3 w1.
Aby uzyskać dodatkowe informacje
dotyczące pracy z różnej wielkości
podajnikami przeczytaj „Użycie
podajnika3 w 1”.
W10505785A_PL_v2.indd 320 7/12/12 9:10 AM
321
Montaż regulowanej
tarczytnącej
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
1. Po zamontowaniu misy roboczej umieścić
trzpień montażowy na wałek napędowy
wystający ze środka misy roboczej.
WSKAZÓWKA: Koniecznym może być
obrócenie tarczy/trzpienia montażowego
do momentu zablokowania w prawidłowej
pozycji.
3. Opuścić tarczę tnącą wraz z adapterem
na trzpień montażowy.
UWAGA: Regulowana tarcza tnąca może
być zamontowana tylko w jeden sposób.
4. Nałożyć pokrywę misy roboczej, upewniając
się, że jest prawidłowo zamontowana.
2. Trzymając regulowaną dwoma palcami
wskazującym, dopasować wypustki
odpowiedniego adaptera do otworu
w kształcie litery L znajdującego się na
tarczy tnącej. Opuścić tarczę na adapter
i obrócić, aby wypustki zazębiły się
wL-kształtym otworze.
Regulacja tarczy tnącej
Ustawić pożądaną grubość plastrów
przesuwając suwak panelu kontroli
grubości w lewo dla cieńszych plastrów
oraz w prawo dla grubszych.
UWAGA: Suwak panelu kontroli grubości
działa tylko w przypadku zamontowania
regulowanej tarczy tnącej. Próba zmiany
ustawień grubości przy zamontowanych
innych niż regulowana tarcza tnąca
ostrzach czy tarkach nie będzie miało
wpływu na działanie.
GRUBE
PLASTRY
CIENKIE
PLASTRY
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 321 7/12/12 9:10 AM
322
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Montaż tarczy trącej
1. Trzymając adapter do tarki kciukiem
i palcem wskazującym umieścić go
wotworze na spodniej stronie tarki.
2. Wsunąć trzpień montażowy w adapter
do tarki aż do zatrzaśnięcia.
UWAGA: Aby zetrzeć produkty na małych
bądź dużych oczkach umieścić dwustronną
tarkę odpowiednią stroną DO GÓRY.
3. Umieścić trzpień montażowy na wałku
napędowym w misie roboczej.
4. Nałożyć pokrywę misy roboczej, upewniając
się, że jest prawidłowo zamontowana.
WSKAZÓWKA: Koniecznym może być
obrócenie tarczy/trzpienia montażowego
do momentu zablokowania wprawidłowej
pozycji.
W10505785A_PL_v2.indd 322 7/12/12 9:10 AM
323
Montaż mini miski z mini nożem
1. Umieścić mini miskę w misie roboczej
na wałku napędowym. W razie potrzeby
obrócić mini miską tak, aby znalazła się
na właściwym miejscu zapobiegającym
obracanie się podczas pracy.
2. Umieścić trzpień montażowy w mini misce
a następnie całość na wałku napędowym.
Koniecznym może być obracanie nożem
do momentu „wskoczenia na miejsce”.
Docisnąć nóż do zablokowania.
3. Nałożyć pokrywę misy roboczej, upewniając
się, że jest prawidłowo zamontowana.
4. Aby wyjąć mini miskę po pracy należy
najpierw wyjąć mini nóż, a następnie
chwycić palcami za wgłębienia na
wewnętrznej, górnej krawędzi miski.
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Montaż uniwersalnego noża
lub noża do ciasta
UWAGA: Uniwersalny nóż i mieszadło
do ciast mogą być zamontowane jedynie
wmisie roboczej.
1. Umieścić nóż na wałku napędowym.
2. Obracać nożem do momentu,
gdy„wskoczy na miejsce”.
3. Wcisnąć nóż do zablokowania:
zdecydowanym ruchem wcisnąć
uniwersalny nóż do oporu. Uniwersalny
nóż wyposażony jest w wewnętrzną
uszczelkę, która idealnie pasuje do
środkowego otworu misy roboczej.
4. Nałożyć pokrywę misy roboczej, upewniając
się, że jest prawidłowo zamontowana.
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 323 7/12/12 9:10 AM
324
Użycie podajnika 3 w 1
Podajnik 3 w 1
zaopatrzony jest
w 3 częściowy
popychacz żywności.
Użyj największego
popychacza do
przetwarzania dużych
produktów lub użyj
wewnętrznej jego
części, aby uzyskać
średniej wielkości lub
mały otwór podajnika
wcelu przetwarzania
mniejszych
produktów.
Do krojenia lub
rozdrabniania
małych
produktów, włożyć
trzyczęściowy
popychacz do podajnika, a następnie wyjąć
mały popychacz. Używać małego podajnika
i popychacza do przetwarzania małych i
smukłych produktów takich jak pojedyncze
łodygi selera lub marchewki. Jeśli nie
używasz małego popychacza upewnij się,
że znajduje się na swoim miejscu wewnątrz
średniego popychacza.
Aby powoli dolewać oleju lub innych
płynnych składników do misy roboczej
wystarczy wypełnić mały popychacz
potrzebną ilością płynu. Mały otwór wdnie
małego popychacza w stałym tempie
będzie dozował płynny składnik.
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Montaż trzepaczki
1. Upewnić się, że trzepaczka jest prawidłowo
zamontowana. Jeżeli oba elementy zostały
zdemontowane w celu czyszczenia,
dopasować wypustkę na adaptera
doodpowiedniego otworu trzepaczki
i obracać w celu zablokowania we
właściwym miejscu.
UWAGA: Trzepaczka może być
zamontowana jedynie w misie roboczej.
2. W zamontowanej misie roboczej umieścić
grzebień trzepaczki na wałku napędowym.
3. Obracać trzepaczką do momentu
wskoczenia na właściwe miejsce.
4. Nałożyć pokrywę misy roboczej, upewniając
się, że jest prawidłowo zamontowana.
W10505785A_PL_v2.indd 324 7/12/12 9:10 AM
325
UWAGA
Niebezpiecznie wirujące ostrza.
Zawsze używać popychacza.
Nie wkładać palców w otwory.
Trzymać z dala od dzieci.
Nieprzestrzeganie powyższych
zaleceń może skutkować zranieniem
i odcięciem palców.
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Przed użyciem
Przed użyciem upewnić się, że misa robocza,
narzędzia, pokrywa misy są prawidłowo
zamontowane na podstawie malaksera
(patrz „Przygotowanie malaksera do pracy”).
Linia maksymalnego
poziomupłynów
Linia na misie roboczej wskazuje maksymalny
poziom cieczy, jaka może być przetwarzana
przez malakser.
Użycie panelu sterowania
prędkością „Speed 1”/„Speed 2”
1. Aby włączyć malakser należy wcisnąć
przycisk Speed 1(mała prędkość do
miękkich produktów) lub przycisk
Speed 2 (duża prędkość do twardych
produktów). Malakser będzie działać
wsposób ciągły, co sygnalizować
będzielampka kontrolna.
2. Po naciśnięciu przycisku „O” lampka
kontrolna zgaśnie, malakser się wyłączy,
a automatyczny hamulec zatrzyma
dyskiostrze.
3. Przed zdjęciem pokrywy misy roboczej,
należy odczekać do momentu, aż
wirujące w niej narzędzie całkowicie
się zatrzyma. Należy upewnić się czy
malakser jest wyłączony przed zdjęciem
pokrywy misy lub przed odłączeniem
przewodu zasilającego.
Przycisk ten pozwala dokładnie kontrolować
czas pracy urządzenia, a co za tym idzie
stopień rozdrobnienia produktów.
Doskonale nadaje się więc do precyzyjnych
zadań. Wystarczy nacisnąć ten przycisk, aby
rozpocząć pracę, a zakończyć - zwalniając
nacisk. Gdy przycisk jest wciśnięty zapala
sięświatełko kontrolne.
Użycie przycisku „PULSE”
UWAGA: Jeśli malakser nie chce się
włączyć, należy upewnić się, czy misa
robocza i jej pokrywa są prawidłowo
zatrzaśnięte oraz czy popychacz jest
wsunięty na odpowiednią głębokość
(patrz„Przygotowanie malaksera do pracy”)
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 325 7/12/12 9:10 AM
326
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
1. Nacisnąć przycisk „O”.
2. Przed zdjęciem pokrywy misy roboczej
odłączyć malakser od sieci zasilającej.
3. Przekręcić pokrywę misy roboczej w lewo
i zdjąć ją.
6. Przekręcić misę roboczą w lewo i podnieść
ją z podstawy malaksera.
Opróżnianie misy roboczej
zprzetworzonych produktów
4. Jeśli używana była tarcza tnąca/trąca,
usunąć tarczę przez zdjęciem misy
zpodstawy malaksera. Trzymając
tarczędwoma palcami podnieść do góry.
Zdemontować adapter.
5. Jeśli używana była mini miska, usunąć
ją trzymając za specjalne miejsca na
krawędziach miski.
7. Uniwersalny nóż może zostać usunięty
przez opróżnieniem misy roboczej.
Możliwe jest również pozostawienie go
zatrzaśniętego w misie. Opróżnić misę
roboczą za pomocą szpatułki.
W10505785A_PL_v2.indd 326 7/12/12 9:10 AM
327
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
1. Nacisnąć przycisk „O”.
2. Wyłączyć wtyczkę elektryczną z kontaktu.
3. Podstawę malaksera i przewód elektryczny
należy przecierać wilgotną, miękką szmatką
z detergentem, a następnie wysusz
polerując drugą. Nie należy używać żrących
środków czyszczących.
4. Miski nie zawierające BPA wymagają
specjalnego traktowania. Jeżeli miski takie
będą myte w zmywarce należy zastosować
się do następujących zasad:
- Wszystkie części należy myć na
najwyższej półce zmywarki.
- Nie należy umieszczać misek
wzmywarce w pozycji leżącej.
Zastosowanie uniwersalnego
stalowego noża
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
MYCIE I KONSERWACJA
- Nie należy używać wysokich temperatur
jak w przypadku programów
dezynfekujących porą wodną.
5. Jeśli części malaksera czyszczone są ręcznie,
należy unikać stosowania ostrych środków
czyszczących. Mogą one zarysować lub
zmatowić misę roboczą oraz pokrywę misy.
Poumyciu należy dokładnie osuszyćwszystkie
części malaksera.
6. Aby uniknąć uszkodzenia sytemu blokad,
należy przechowywać misę roboczą i jej
pokrywę założone na trzpień napędowy
wystający ze środka podstawy malaksera,
wpozycji niezmontowanej.
7. Przewód elektryczny powinien zostać
owinięty wokół misy roboczej. Wtyczkę
zabezpieczyć przez włożenie pod przewód.
8. Zdemontowane tarcze, ostrza i pozostałe
drobne akcesoria, powinny być
przechowywane w specjalnie do tego
celu dołączonym pudełku, w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Rozdrabnianie świeżych
warzyw i owoców:
Oczyszczone i bez pestek,
należy je pokroić wstępnie
ręcznie, na kawałki wielkości
małego jajka. Ostrze malaksera rozdrobni je
dalej do pożądanej wielkości i konsystencji.
Pracę należy rozpocząć wykonując na wstępie
krótkie, jedno – dwu sekundowe, pulsujące
włączenia malaksera. W razie potrzeby
wprzerwach należy usuwać ze ścian misy
szpatułką produkty, nadmiernie przyklejające
siędo jej ścianek.
Purée z gotowanych owoców i warzyw
(zwyjątkiem ziemniaków):
Wskazane jest dodanie 60 mL płynu na każde
250 mL produktów. Włączać malakser na
wstępie krótkimi impulsami (przycisk PULSE),
a następnie przejść do pracy ciągłej aż do
uzyskania pożądanej konsystencji. W razie
potrzeby w przerwach należy usuwać ze
ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek.
Przygotowanie purée z ziemniaków:
Rozdrobnić ugotowane i ciepłe ziemniaki przy
użyciu tarczy trącej, a następnie przełożyć je do
misy roboczej z zamontowanym uniwersalnym
nożem. Dodać rozpuszczone masło, i gorące
mleko. Doprawić. Następnie należy uż
przycisk “PULSE” 3 - 4 razy, za każdym razem
przez 2 – 3sekundy, aż do uzyskania jednorodnej
masy. Nie miksować za długo.
Rozdrabnianie suszonych
(lubkandyzowanych) owoców:
Produkty powinny być schłodzone. Należy je
przesypać mąką, dodając z przewidzianej w
przepisie ogólnej jej ilości po 30 g na każde 60 g
owoców. Pracować przy użyciu przycisku “PULSE”
do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
Ocieranie skórki cytrynowej:
Za pomocą ostrego noża oddzielić koloro
warstwę skórki od warstwy białej. Pociąć
na cienkie paski. Siekać w malakserze aż
dopożądanego rozdrobnienia.
Siekanie czosnku, świeżych ziół
iniewielkich ilości warzyw:
W tym wypadku składniki dozuje się w sposób
ciągły, poprzez mały otwór popychacza, podczas
gdy nóż kręci się w misie roboczej. Najlepsze
rezultaty uzyskuje się, gdy używa się składników
osuszonych po umyciu.
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 327 7/12/12 9:10 AM
328
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Siekanie orzechów:
Jednorazowo można użyć nie więcej niż
450g produktów. Pracę rozpocząć impulsami
(przycisk “PULSE”), trwającymi po 710 -
2sekundy, aż do uzyskania oczekiwanego
rozdrobnienia. Dalej pracując w trybie ciągłym
(przycisk “I”) i postępując wg odpowiedniego
przepisu (z użyciem cukru brązowego), można
przygotować masło orzechowe, uzyskując
jednolitą masę wpostaci pasty.
Siekanie surowego lub gotowanego mięsa,
drobiu i owoców morza:
Składniki powinny być mocno schłodzone
i pocięte w kostkę o wymiarach ok. 2,5cm.
Jednorazowo można użyć nie więcej niż
450g produktów. Pracę rozpocząć impulsami
(przycisk “PULSE”), trwającymi po 1 - 2sekundy,
aż do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
W razie potrzeby w przerwach należy usuwać
ze ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek.
Rozdrabnianie suchego pieczywa,
herbatników lub krakersów:
Połamane kawałki, wielkości 3,8 – 5 cm,
rozdrabniać uniwersalnym nożem aż do skutku.
Aby uzyskać większe kawałki, należy najpierw
pracować pulsacyjnie przez 1–2sekundy,
apotem w trybie ciągłym – gdy chcemy
uzyskać bardzo drobną strukturę.
Płynna czekolada:
Powstaje w misie roboczej po rozdrobnieniu
czekolady, cukru i dalszym miksowaniu
zdodatkiem gorących płynów, w ilościach
zgodnych z posiadaną recepturą. Należy je
dolewać poprzez mały otwór podwójnego
popychacza. Miksować aż do uzyskania
jednorodnej konsystencji.
Tarcie twardych serów typu Parmezan
iPecorino:
Nie należy trzeć serów bardzo twardych,
których nie można podzielić za pomocą
podważania czubkiem noża. Do tarcia sera
doskonale nadaje się uniwersalne ostrze.
Serpociąć na 2,5 cm kawałki. Włożyć do misy
roboczej. Pracę rozpocząć impulsami, aż do
rozdrobnienia. Przełączyć na pracę ciągłą,
ażdo uzyskania pożądanej konsystencji.
Małekawałki sera można dodawać przez mały
otwór popychacza podczas pracy urządzenia.
UWAGA: Przetwarzanie orzechów i innych
twardych produktów może zarysować
wnętrze misy.
Pociąć produkty tak, by zmieściły się w otworze
podajnika poziomo lub pionowo i upakować
je tak by nie przesuwały się podczas krojenia.
Dociskać z równomierną siłą.
Można używać także małego otworu podajnika.
Ułożyć produkty pionowo w otworze i za
pomocą małego popychacza dociskać
zwyczuciem do wybranej tarczy tnącej.
Krojenie i tarcie długich, i okrągłych warzyw
i owoców jak cebule, jabłka, papryka:
Oczyszczone i bez pestek, należy je pokroić
wstępnie ręcznie, na kawałki wielkości małego
jajka. Mięso musi być pocięte na kawałki oraz
uformowane tak, by rozmiarami pasowało
do otworu podajnika. Umieścić w podajniku.
Dociskać z równomierną siłą.
Krojenie i tarcie drobnych owoców iwarzyw
jak truskawki, grzyby, rzodkiewka:
Przekrojone i oczyszczone części warzyw
iowoców układać na sobie w otworze podajnika
odpowiednio dobranego wielkością. Ułożyć
odpowiednią ilość warzyw, nie przepełniając
otworu podajnika ponad zaznaczoną
linię. Krojenie powinno odbywać się przy
odpowiednim nacisku popychacza. Można
używać także małego otworu podajnika.
Ułożyćprodukty pionowo w otworze i za
pomocą małego popychacza dociskać
zwyczuciem dowybranej tarczy tnącej.
Krojenie w plasterki surowego mięsa i drobiu:
Mięso musi być pocięte na kawałki oraz
uformowane tak, by rozmiarami pasowało
do otworu podajnika. Następnie dobrze
schłodzone - najlepiej lekko zmrożone -
przez włożenie w pakowaniu foliowym
dozamrażarki na 0,5 do 2 godzin. Nie można
zamrażać zbyt długo - koniec ostrza noża
powinien dać się wbić w kawałki zmrożonego
mięsa. Krojenie powinno odbywać się przy
odpowiednim nacisku popychacza.
Krojenie i tarcie długich,
okrągłych i wąskich w
przekroju warzyw i owow
jak seler, marchew, banany:
Użycie tarczy tnącej/trącej
W10505785A_PL_v2.indd 328 7/12/12 9:10 AM
329
Zastosowanie mieszadła
do ciasta
Tarcie serów:
Najlepsze rezultaty daje
ich wstępne schłodzenie,
a wprzypadku miękkich
serów, takich jak mozarella – podmrożenie
przez 10-15 min. Dociskać z równomierną siłą.
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Krojenie w plasterki wędlin i pieczonych mięs:
Powinny być one dobrze schłodzone, pokrojone
na kawałki właściwych rozmiarów - pasujących
do podajnika, a podczas krojenia dociskane
popychaczem do tarczy tnącej z właściwą siłą.
Krojenie szpinaku i innych liści:
Ułożyć na sobie kilka liści. Zrolować i ustawić
pionowo w otwór popychacza. Dociskać
zrównomierną siłą.
• Nie należy nadmiernie wypełniać misy
roboczej. Podczas miksowania rzadkich
składników, można nimi wypełnić naczynie
do poziomu od 1⁄2 do 2⁄3wysokości. Objętość
gęstych mieszanek nie powinna przekraczać
3⁄4 pojemności naczynia. Płynami można
napełniać misę roboczą do zaznaczonej na
jej ściance linii maksymalnego poziomu
wypełnienia, patrz "Przygotowanie malaksera
do pracy - Linia maksymalnego poziomu
płynów". Przy siekaniu żywności naczynie
nie powinno być napełnione więcej niż do
poziomu 1⁄3do 1⁄2 wysokości. Mini miska
może być używana do płynów, w ilości nie
większej niż 237 mL.
• Tarcze tnące należy umieszczać na trzpieniu
przedłużającym tak, aby ostrze znajdowało
się w położeniu na prawo od otworu
podajnika. Pozwoli to na “rozpęd” narzędzia
przed kontaktem z krojonym produktem.
• Aby w pełni wykorzystać szybkość obrotów
tarcz malaksera, wrzucać produkty
przeznaczone do posiekania bezpośrednio
przez podajnik bez potrzeby zatrzymywania
pracy urządzenia.
• Różnego rodzaju przetwarzane produkty
wymagają zmiennej siły docisku do tarcz
rozdrabniających. Najlepsze rezultaty
osiąga się używając niewielkiego nacisku
na delikatne składniki (truskawki, pomidory,
pieczarki, itd.), a silniejszego na twardsze
produkty (sery, lekko zmrożone mięso,
marchewki, itd.).
• Bardzo miękkie i miękkie sery mogą
rozsmarować się lub zrolować na tarczy
podczas tarcia. By temu zapobiec należy
trzeć sery mocno schłodzone.
• Zdarza się, że warzywa cienkie – jak seler
naciowy czy marchewka, przewracają się
w otworze podajnika podczas krojenia tak,
że plasterki stają się nierówne. By temu
zapobiec, należy pociąć je na mniejsze
kawałki i ściśle upakować w otworze.
Warzywa można także podawać pionowo
bezpośrednio przez mniejszy otwór
podwójnego popychacza.
Przydatne rady
Mieszadło to służy do
szybkiego i perfekcyjnego
przygotowania ciasta,
zwłaszcza kruchego.
Wciągu minuty lub mniej
można uzyskać odpowiednio uformowaną
kulę ciasta. Dłuższe jego wyrabianie
może spowodować jego rozdrabnianie
iprzywieranie do ścianek misy. Najlepsze
rezultaty osiąga się wyrabiając je z 250 do
375gramów mąki.
• Surowce do obróbki nie mogą być zbyt
twarde. Mogłoby to spowodować uszkodzenie
ostrza lub silnika. Dobrym testem jest próba
nakłucia ich czubkiem ostrego noża, któremu
muszą się poddać. Jeśli dość twardy kawałek,
np. marchewka, utkwi w tarczy tnącej, wtedy
należy wyłączyć urządzenie, zdjąć tarczę
iostrożnie ją od niego uwolnić.
Polski
W10505785A_PL_v2.indd 329 7/12/12 9:10 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

KitchenAid 5KFP1335BOB instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla