KitchenAid 5KFP0925EOB instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Model 5KFP0925
W10529658A_01_EN.indd 1 10/23/12 2:14 PM
313
Polski
Spis treści
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Ważne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa .................................................................. 314
Wymagania elektryczne .......................................................................................................... 315
Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego..................................................................... 315
CZĘŚCI MALAKSERA I CHARAKTERYSTYKA
Części składowe malaksera .................................................................................................... 316
Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera ........................................... 317
Ważne właściwości malaksera .............................................................................................. 318
AKCESORIA
Akcesoria w zestawie ............................................................................................................... 318
Charakterystyka akcesoriów .................................................................................................. 319
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PIERWSZEGO UŻYCIA
Przed pierwszym użyciem ...................................................................................................... 320
Zdejmowanie pokrywy misy roboczej z misy roboczej ............................................... 320
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Montaż misy roboczej .............................................................................................................. 321
Montaż pokrywy misy roboczej ........................................................................................... 321
Montaż regulowanej tarczy tnącej ...................................................................................... 322
Montaż dwustronnej tarczy trącej ...................................................................................... 322
Montaż uniwersalnego noża lub noża do ciasta ............................................................ 323
Montaż mini miski z mini nożem ......................................................................................... 323
Użycie podajnika 3 w 1 ............................................................................................................ 324
UŻYCIE MALAKSERA
Przed użyciem............................................................................................................................. 325
Linia maksymalnego poziomu płynów ............................................................................. 325
Użycie panelu sterowania prędkością „Speed 1”/„Speed 2” ..................................... 325
Użycie przycisku „PULSE” ....................................................................................................... 325
Opróżnianie misy roboczej z przetworzonych produktów ........................................ 326
MYCIE I KONSERWACJA .................................................................................................................. 327
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Zastosowanie uniwersalnego stalowego noża .............................................................. 328
Użycie tarczy tnącej/trącej ..................................................................................................... 329
Zastosowanie mieszadła do ciasta ...................................................................................... 330
Przydatne rady............................................................................................................................ 330
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW ................................................................................................ 332
SERWIS I GWARANCJA ..................................................................................................................... 333
MALAKSER ARTISAN – INSTRUKCJA OBSŁUGI
W10529658A_15_PL.indd 313 10/23/12 3:14 PM
314
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Używając urządzeń elektrycznych, należy zawsze przestrzegać następujących
środków ostrożności:
1. Czytać uważnie wszystkie instrukcje.
2. W celu uniknięcia porażenia, nie zanurzać urządzenia w wodzie lub innych płynach.
3. To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o obniżonej
sprawności sensorycznej lub umysłowej, a także pozbawione doświadczenia i wiedzy w
zakresie obsługi. Osoby takie winny otrzymać bezpośredni stały nadzór i naukę obsługi
urządzenia przez osoby odpowiedzialne za ich bezpieczeństwo.
4. Koniecznie nadzorować obsługę urządzenia przez dzieci, aby nie traktowały go jak zabawki.
5. Wyjąć z gniazdka przewód zasilający, gdy: są zakładane lub zdejmowane jego części
iakcesoria oraz przed jego czyszczeniem.
6. Nie dotykać elementów urządzenia będących w ruchu.
7. Nie używać urządzeń elektrycznych z uszkodzonymi przewodami lub wtyczkami,
postwierdzeniu awarii, upadku lub jakiegokolwiek innego uszkodzenia. Takie
urządzenie powinno być oddane do autoryzowanego serwisu w celu sprawdzenia
iewentualnej naprawy.
8. Użycie nieoryginalnych części zamiennych lub niezalecanych przez producenta,
możespowodować awarię, pożar, porażenie lub zranienie.
9. Nie używać urządzenia na dworze, poza budynkiem.
10. Nie dopuszczać do tego, żeby przewód zasilający zwisał poza krawędź blatu.
11. Aby ograniczyć ryzyko poważnych obrażeń oraz uszkodzeń malaksera, podczas obróbki
żywności trzymać ręce i narzędzia z dala od ruchomych ostrzy i tarcz. Szpatułka może
być użyta tylko wtedy, gdy malakser nie pracuje.
12. Uwaga na ostrza blendera ręcznego.
13. Aby ograniczyć ryzyko zranienia, nie umieszczać ostrzy i tarcz przed uprzednim
odłączeniem urządzenia od sieci zasilającej.
PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.
Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: ˝NIEBEZPIECZEŃSTWO˝ i ˝UWAGA˝.
Te słowa oznaczają, że:
istnieje zagrożenie dla życia lub możliwość
okaleczenia, w przypadku niezastosowania
się natychmiast do zaleceń instrukcji.
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia w przypadku
nieprzestrzegania zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
UWAGA
W10529658A_15_PL.indd 314 10/23/12 3:14 PM
315
Polski
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Wymagania elektryczne
Napięcie: 220-240 V
Częstotliwość: 50/60 Hz
Moc: 240 W
UWAGA : W razie trudności z podłączeniem,
należy skontaktować się z wykwalifikowanym
elektrykiem. Nie należy w żadnym wypadku
samodzielnie zmieniać wtyczki.
Urządzenie to zostało oznakowanezgodnie
zEuropejską Dyrektywą 2002/96/EC
w sprawie utylizacji odpadów sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WESE).
Zapewniając właściwą utylizację tego
urządzenia, przyczyniamy się do ochrony
naturalnego środowiska a tym samym
poprawy stanu zdrowia człowieka oraz
jakości jego życia.
Ten symbol нumieszczony na produkcie
lub dokumencie mu towarzyszącym oznacza,
że urządzenie nie może być traktowane jako
normalny odpad gospodarstwa domowego.
Przeciwnie, powinno być przekazane
doodpowiedniego punktu zbiórki
iprzetwarzania surowców wtórnych,
lubdosklepu, w którym zostało zakupione.
Odpady muszą być wywożoneiutylizowane
zgodnie z polskimi przepisami
ozagospodarowaniu odpadów.
W celu uzyskania dokładniejszych
informacji na ten temat oraz
odzyskiwaniasurowców wtórnych
irecyklingu tego urządzenia, należy
kontaktować się z Państwową Inspekcją
Ochrony Środowiska lub miejscowym
przedsiębiorstwem wywozu nieczystości.
Utylizacja odpadów sprzętu elektrycznego
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
14. Przed włączeniem urządzenia należy upewnić się, że pokrywa jest właściwie zamocowana.
15. Podczas pracy malaksera nigdy nie wkładać produktów żywnościowych rękami. Zawsze
używać popychacza.
16. Nie próbować blokować mechanizmów zabezpieczenia zamka pokrywy.
17. Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
PROSIMY ZACHOWAĆ TĘ INSTRUKCJĘ
W10529658A_15_PL.indd 315 10/23/12 3:14 PM
316
CZĘŚCI MALAKSERA I CHARAKTERYSTYKA
Podstawa
Misa robocza
2,1 L
Dwustronna tarcza trąca
(2 mm i 4 mm)
Zewnętrznie regulowana
tarcza tnąca na plasterki
(cienkieplastry – grube plastry)
Nóż uniwersalny ze stali
nierdzewnej
Pokrywa
misy roboczej
zpodajnikiem
3 w 1
Trzyczęściowy
popychacz
Mini miska 710 ml z mini nożem
Plastikowe mieszadło
dociasta
Adapter do
tarczy trącej
Części składowe malaksera
W10529658A_15_PL.indd 316 10/23/12 3:14 PM
317
Polski
CZĘŚCI MALAKSERA I CHARAKTERYSTYKA
Objaśnienie angielskich opisów na częściach malaksera
Elementy Angielski opis Objaśnienie
UWAGA: nie otwierać aż do
momentu zatrzymania noży
Maksymalna pojemność
Poziom cieczy
PRZEKRĘCIĆ ABY OTWORZYĆ
Nóż uniwersalny
Mini nóż
Wcisnąć do zatrzaśnięcia
Mieszadło do ciasta
Regulowana zewnętrznie tarcza
tnąca w plasterki (cienkie – grube)
Tarcza trąca – małe oczka
Tarcza trąca– duże oczka
Wcisnąć do zatrzaśnięcia
CAUTION : Do not open until
blades stop
Max Fill
Liquid Level
TWIST TO LOCK
Mini Multipurpose
Multipurpose
PUSH TO LOCK
PUSH TO LOCK
Dough
Adjustable Slicing
(thin to thick)
Fine Shredding
Medium Shredding
W10529658A_15_PL.indd 317 10/23/12 3:14 PM
318
CZĘŚCI MALAKSERA I CHARAKTERYSTYKA
Zewnętrzny panel kontroli
grubościplastrów
Pozwala ustawić grubość plastrów ciętych
przez tarczę tnącą KitchenAid
Speed 1/Speed 2/Pulse
Dwie szybkości oraz tryb pulsacji
zapewniają precyzyjną kontrolę krojenia
idoskonałe wyniki w przypadku niemalże
każdegoproduktu.
Pokrywa misy roboczej z podajnikiem 3w 1
Podajnik 3 w 1 z łatwością mieści w całości
duże pomidory, ogórki i ziemniaki, bez
potrzeby wcześniejszego krojenia ich na
mniejsze kawałki.
Trzyczęściowy popychacz
Trzy popychacze umieszczone jeden
wdrugim. Wyjmij średni popychacz
z dużego, aby odsłonić średni
otwórdozownika, bez potrzeby
przerywania pracy.
Dla nieprzerwanego przetwarzania
mniejszych produktów (zioła, orzechy,
pojedyncze marchewki, seler naciowy)
wyjąć wąski popychacz i wkładać produkty
przez najmniejszy otwór dozownika.
Mały otwór w dnie najmniejszego
popychacza ułatwia dolewanie np. oliwy
doskładników w misie roboczej – wystarczy
wlać do niego pożądaną ilość oliwy czy
innego płynnego składnika.
Podstawa
Ciężka podstawa zapobiega przesuwaniu
się urządzenia oraz niweluje wibracje
powstające podczas obróbki składników
wmisie roboczej.
Misa robocza 2,1 L
Wytrzymała, duża misa robocza zapewnia
odpowiednią przestrzeń do obróbki dużej
ilości produktów.
Mini miska 710 ml z mini nożem
Mini miska i nimi nóż ze stali nierdzewnej
są idealnymi narzędziami do miksowania
isiekania mniejszych ilości produktów.
Regulowana tarcza tnąca
Tarcza regulowana zewnętrznie tnąca
plastry o grubości od 1 do 6 mm.
Dwustronna tarka
Dwustronna tarka umożliwiająca tarcie
produktów na dużych (4 mm) i małych
(2mm) oczkach.
Adapter do tarczy trącej
Adapter założyć na trzpień montażowy
anastępnie nałożyć tarczę trącą.
Nóż uniwersalny ze stali nierdzewnej
Wszechstronny nóż sieka, miele, blenduje,
miesza i upłynnia produkty w ciągu
kilkusekund.
Mieszadło do ciasta
Specjalnie zaprojektowane mieszadło do
miesienia i zagniatania ciasta.
AKCESORIA
Akcesoria w zestawie
Ważne właściwości malaksera
W10529658A_15_PL.indd 318 10/23/12 3:14 PM
319
Polski
Charakterystyka akcesoriów
AKCESORIA
+
Ser
Czekolada
Owoce
Świeże zioła
Orzechy
Tofu
Warzywa
Mięso
Sos do makaronu
Pesto
Salsa
Sosy
Ciasto na biszkopt
Ciasto kruche
ciasto kruche
Ziemniaki
Warzywa (miękkie)
Kapusta
Ser
Czekolada
Owoce (twarde)
Warzywa (twarde)
Owoce (miękkie)
Ziemniaki
Pomidory
Warzywa (miękkie)
Ser
Czekolada
Owoce (twarde)
Warzywa (twarde)
Grube plastryCienkie
plastry
Tarcie –
dużeoczka
Tarcie –
małeoczka
Czynność Ustawienia Rodzaj produktu Akcesorium
SiekanieMielenie Puree
Miksowanie
Zagniatanie
lub
Uniwersalny nóż ze stali nierdzewnej
Regulowana tarcza tnąca
Dwustronna tarka
Plastikowe mieszadło do ciasta
Mini miska i mini nóż
zestalinierdzewnej
W10529658A_15_PL.indd 319 10/23/12 3:14 PM
320
Przed pierwszym użyciem malaksera
należy umyć ręcznie lub w zmywarce
pokrywę misy roboczej, misę roboczą,
mini miskę, popychacze, tarcze oraz tarki
(patrz:„Mycieikonserwacja”).
Zdejmowanie pokrywy misy
roboczej z misy roboczej
Po otwarciu pudełka zauważysz, że
pokrywa misy roboczej jest już nałożona,
wśrodku znajduje się mini miska.
Aby zdjąć pokrywę misy roboczej w celu
jejumycia:
1. Złapać za dozownik pokrywy misy
roboczej i przekręcić zgodnie z ruchami
wskazówek zegara i podnieś pokrywę.
Przed pierwszym użyciem
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PIERWSZEGO UŻYCIA
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
2. Wyjąć mini miskę z misy roboczej.
W10529658A_15_PL.indd 320 10/23/12 3:14 PM
321
Polski
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Montaż misy roboczej
3. Trzymając za uchwyt, zdecydowanym
ruchem obrócić misę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara,aż do zatrzaśnięcia.
Montaż pokrywy misy roboczej
UWAGA : upewnij się, że przed
zamontowaniem pokrywy w misie zostało
zamontowane wybrane narzędzie.
1. Założyć pokrywę misy roboczej tak, aby
otwór podajnika był po lewej stronie
uchwytu misy roboczej. Obrócić ją
zdecydowanym ruchem w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
aż do zatrzaśnięcia.
1. Postawić podstawę malaksera na
suchym, poziomym blacie tak, aby
przyciski kontrolne były łatwo dostępne.
Nie włączać zasilania aż do ukończenia
montażu wszystkich części.
2. Nasadzić misę roboczą na trzpień
wystający ze środka podstawy tak,
abyuchwyt znalazł się po lewej stronie.
UWAGA : Malakser nie rozpocznie pracy
zanim misa robocza oraz pokrywa misy
nie zostaną prawidłowo zamontowane,
a duży popychacz nie będzie wsunięty
do podajnika (do około 1/2 wysokości
podajnika).
Wał napędowy
Popychacz
2. Włożyć popychacze do podajnika 3 w1.
Aby uzyskać dodatkowe informacje
dotyczące pracy z różnej wielkości
podajnikami przeczytaj „Użycie
podajnika3 w 1”.
4. Umieść wybrane narzędzie w misie
roboczej zgodnie z jego instrukcją
montażu na kolejnych stronach.
UWAGA : upewnij się, że przed
zamontowaniem pokrywy w misie zostało
zamontowane wybrane narzędzie.
W10529658A_15_PL.indd 321 10/23/12 3:14 PM
322
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Montaż regulowanej
tarczytnącej
Regulowana tarcza tnąca ułatwi uzyskanie
idealnych plastrów oczekiwanej grubości.
Wcelu montażu i regulacji tarczy
postępować według poniższych punktów.
Montaż dwustronnej
tarczytrącej
1. Trzymając tarczę w jednym ręku za
uchwyty, drugą ręką przekręcić ruchomą
część tarczy zgodnie z ruchem wskazówek
zegara dla cieńszych plastrów lub
odwrotnie do ruchu wskazówek zegara
dla grubszych plastrów.
2. Trzymając tarczę za specjalne
uchwyty opuścić na wałek napędowy
wzamontowanej misie.
WSKAZÓWKA: W razie potrzeby obrócić
tarczę do momentu zatrzaśnięcia na
właściwym miejscu.
3. Nałożyć pokrywę misy roboczej,
upewniając się, że jest prawidłowo
zamontowana.
1. Trzymając dwustronną tarczę trącą za
2specjalne uchwyty, umieścić adapter
do tarczy trącej w otworze znajdującym
się na spodniej stronie tarczy.
2. Umieścić trzpień montażowy na wałku
napędowym w misie roboczej.
WSKAZÓWKA: W razie potrzeby
obrócić tarczę/adapter do momentu
zatrzaśnięcia na właściwym miejscu.
3. Nałożyć pokrywę misy roboczej,
upewniając się, że jest prawidłowo
zamontowana.
Uchwyt
Uchwyt
Uchwyt
Uchwyt
W10529658A_15_PL.indd 322 10/23/12 3:14 PM
323
Polski
Montaż mini miski z mini nożem
1. Umieścić mini miskę w misie roboczej
na wałku napędowym. W razie potrzeby
obrócić mini miską tak, aby znalazła się
na właściwym miejscu zapobiegającym
obracaniu się podczas pracy.
2. Umieścić mini nóż w mini misce,
anastępnie całość na wałku napędowym.
Koniecznym może być obracanie nożem
do momentu „wskoczenia na miejsce”.
Docisnąć nóż dozablokowania.
3. Nałożyć pokrywę misy roboczej, upewniając
się, że jest prawidłowo zamontowana.
4. Aby wyjąć mini miskę po pracy należy
najpierw wyjąć mini nóż, a następnie
chwycić palcami za wgłębienia na
wewnętrznej, górnej krawędzi miski.
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Montaż uniwersalnego noża
lub noża do ciasta
UWAGA : Uniwersalny nóż i nóż do
ciasta mogą być zamontowane jedynie
wmisieroboczej.
1. Umieścić nóż na wałku napędowym.
2. Obracać nożem do momentu,
gdy„wskoczy na miejsce”.
3. Wcisnąć nóż do zablokowania:
zdecydowanym ruchem wcisnąć
uniwersalny nóż do oporu. Uniwersalny
nóż wyposażony jest w wewnętrzną
uszczelkę, która idealnie pasuje do
środkowego otworu misy roboczej.
4. Nałożyć pokrywę misy roboczej,
upewniając się, że jest prawidłowo
zamontowana. Patrz: “Montaż pokrywy
misy roboczej”
W10529658A_15_PL.indd 323 10/23/12 3:14 PM
324
Użycie podajnika 3 w 1
Podajnik 3 w 1
zaopatrzony jest
w 3 częściowy
popychacz
żywności. Użyj
największego
popychacza do
przetwarzania
dużych
produktów lub
użyj wewnętrznej
jego części, do
produktów średniej
wielkości lub mały
otwór podajnika w
celu przetwarzania
mniejszych
produktów.
Do krojenia lub
rozdrabniania
małych produktów, włożyć trzyczęściowy
popychacz do podajnika, a następnie wyjąć
mały popychacz. Używać małego podajnika
i popychacza do przetwarzania małych i
smukłych produktów takich jak pojedyncze
łodygi selera lub marchewki. Jeśli nie
używasz małego popychacza upewnij się,
że znajduje się na swoim miejscu wewnątrz
średniego popychacza.
Aby powoli dolewać oleju lub innych
płynnych składników do misy roboczej
wystarczy wypełnić mały popychacz
potrzebną ilością płynu. Mały otwór
wdniemałego popychacza w stałym
tempie będzie dozował płynny składnik.
PRZYGOTOWANIE MALAKSERA DO PRACY
Trzyczęś-
ciowy
popychacz
W10529658A_15_PL.indd 324 10/23/12 3:14 PM
325
Polski
Niebezpiecznie wirujące ostrza.
Zawsze używać popychacza.
Nie wkładać palców w otwory.
Trzymać z dala od dzieci.
Nieprzestrzeganie powyższych
zaleceń może skutkować zranieniem
i odcięciem palców.
UWAGA
UŻYCIE MALAKSERA
Przed użyciem
Przed użyciem upewnić się, że misa robocza,
narzędzia, pokrywa misy są prawidłowo
zamontowane na podstawie malaksera
(patrz „Przygotowanie malaksera do pracy”).
Linia maksymalnego
poziomupłynów
Linia na misie roboczej wskazuje maksymalny
poziom cieczy, jaka może być przetwarzana
przez malakser.
Użycie panelu sterowania
prędkością „Speed 1”/„Speed
2”
1. Aby włączyć malakser należy wcisnąć
przycisk Speed 1(mała prędkość do
miękkich produktów) lub przycisk
Speed 2 (duża prędkość do twardych
produktów). Malakser będzie działać
wsposób ciągły, co sygnalizować
będzielampka kontrolna.
2. Po naciśnięciu przycisku „O” lampka
kontrolna zgaśnie, malakser się wyłączy,
a automatyczny hamulec zatrzyma
dyskiostrze.
3. Przed zdjęciem pokrywy misy roboczej,
należy odczekać do momentu, aż
wirujące w niej narzędzie całkowicie
się zatrzyma. Należy upewnić się czy
malakser jest wyłączony przed zdjęciem
pokrywy misy lub przed odłączeniem
przewodu zasilającego.
Linia maksymalnego
poziomu płynów
UWAGA : Jeśli malakser nie chce się
włączyć, należy upewnić się, czy misa
robocza i jej pokrywa są prawidłowo
zatrzaśnięte oraz czy popychacz jest
wsunięty na odpowiednią głębokość
(patrz„Przygotowanie malaksera do pracy”)
Użycie przycisku „PULSE”
Przycisk ten pozwala dokładnie kontrolować
czas pracy urządzenia, a co za tym idzie
stopień rozdrobnienia produktów.
Doskonale nadaje się więc do precyzyjnych
zadań. Wystarczy nacisnąć ten przycisk, aby
rozpocząć pracę, a zakończyć - zwalniając
nacisk. Gdy przycisk jest wciśnięty zapala
sięświatełko kontrolne.
W10529658A_15_PL.indd 325 10/23/12 3:14 PM
326
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
UŻYCIE MALAKSERA
Opróżnianie misy roboczej z
przetworzonych produktów
1. Nacisnąć przycisk „O”.
2. Przed zdjęciem pokrywy
misy roboczej odłączyć
malakser od sieci zasilającej.
3. Przekręcić pokrywę misy
roboczej w lewo i zdjąć ją.
6. Przekręcić misę roboczą w lewo
ipodnieść ją z podstawy malaksera.
4. Jeśli używana była tarcza tnąca/trąca,
usunąć tarczę przez zdjęciem misy
zpodstawy malaksera. Trzymając tarczę
dwoma palcami podnieść do góry.
Zdemontować adapter tarczytrącej.
5. Jeśli używana była mini miska, usunąć
ją trzymając za specjalne miejsca na
krawędziach miski.
7. Uniwersalny nóż może zostać usunięty
przed opróżnieniem misy roboczej.
Możliwe jest również pozostawienie go
zatrzaśniętego w misie. Opróżnić misę
roboczą za pomocą szpatułki.
Uchwyt
Uchwyt
W10529658A_15_PL.indd 326 10/23/12 3:14 PM
327
Polski
MYCIE I KONSERWACJA
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
1. Nacisnąć przycisk „O”.
2. Wyłączyć wtyczkę elektryczną z kontaktu.
3. Podstawę malaksera i przewód elektryczny
należy przecierać wilgotną, miękką szmatką
z detergentem, a następnie wysuszyć
polerując drugą. Nie należy używać żrących
środków czyszczących.
4. Miski nie zawierające BPA wymagają
specjalnego traktowania. Jeżeli miski
takie będą myte w zmywarce należy
zastosować się do następujących zasad:
- Wszystkie części należy myć na
najwyższej półce zmywarki.
- Nie należy umieszczać misek
wzmywarce w pozycji leżącej.
- Nie należy używać wysokich
temperatur na przykład programów
dezynfekujących parą wadną.
5. Jeśli części malaksera czyszczone są ręcznie,
należy unikać stosowania ostrych środków
czyszczących. Mogą one zarysować lub
zmatowić misę roboczą oraz pokrywę
misy. Po umyciu należy dokładnie osuszyć
wszystkie części malaksera.
6. Aby uniknąć uszkodzenia sytemu blokad,
należy przechowywać misę roboczą i jej
pokrywę założone na trzpień napędowy
wystający ze środka podstawy malaksera,
w pozycji niezmontowanej.
7. Przewód elektryczny powinien zostać
owinięty wokół misy roboczej. Wtyczkę
zabezpieczyć przez włożenie pod przewód.
W10529658A_15_PL.indd 327 10/23/12 3:14 PM
328
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Zastosowanie uniwersalnego
stalowego noża
Rozdrabnianie świeżych
warzyw i owoców:
Oczyszczone i bez pestek, należy
je pokroić wstępnie ręcznie, na
kawałki wielkości małego jajka.
Ostrze malaksera rozdrobni je
dalej do pożądanej wielkości i konsystencji.
Pracę należy rozpocząć wykonując na wstępie
krótkie, jedno – dwu sekundowe, pulsujące
włączenia malaksera. W razie potrzeby
wprzerwach należy usuwać ze ścian misy
szpatułką produkty nadmiernie przyklejające
siędo jej ścianek.
Purée z gotowanych owoców i warzyw
(zwyjątkiem ziemniaków):
Wskazane jest dodanie 60 ml płynu na każde
250 ml produktów. Włączać malakser na
wstępie krótkimi impulsami (przycisk PULSE),
a następnie przejść do pracy ciągłej aż do
uzyskania pożądanej konsystencji. W razie
potrzeby w przerwach należy usuwać ze
ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek.
Przygotowanie purée z ziemniaków:
Rozdrobnić ugotowane i ciepłe ziemniaki przy
użyciu tarczy trącej, a następnie przełożyć
je do misy roboczej z zamontowanym
uniwersalnym nożem. Dodać rozpuszczone
masło, i gorące mleko. Doprawić. Następnie
należy użyć przycisk “PULSE” 3 - 4 razy,
zakażdym razem przez 2 – 3 sekundy,
aż douzyskania jednorodnej masy.
Niemiksowaćza długo.
Rozdrabnianie suszonych (lub
kandyzowanych) owoców:
Produkty powinny być schłodzone. Należy
je przesypać mąką, dodając z przewidzianej
wprzepisie ogólnej jej ilości po 30 g na
każde 60 g owoców. Pracować przy użyciu
przycisku “PULSE” do uzyskania oczekiwanego
rozdrobnienia.
Ocieranie skórki cytrynowej:
Za pomocą ostrego noża oddzielić kolorową
warstwę skórki od warstwy białej. Pociąć
na cienkie paski. Siekać w malakserze aż do
pożądanego rozdrobnienia.
Siekanie czosnku, świeżych ziół
iniewielkich ilości warzyw:
W tym wypadku składniki dozuje się w sposób
ciągły, poprzez mały otwór popychacza,
podczas gdy nóż kręci się w misie roboczej.
Najlepsze rezultaty uzyskuje się, gdy używa
sięskładników osuszonych po umyciu.
Siekanie orzechów:
Pracę rozpocząć impulsami (przycisk “PULSE”),
trwającymi po 1 - 2 sekundy, aż do uzyskania
oczekiwanego rozdrobnienia. Dalej pracując
w trybie ciągłym (przycisk “I”) i postępując wg
odpowiedniego przepisu (z użyciem cukru
brązowego), można przygotować masło
orzechowe, uzyskując jednolitą masę w
postaci pasty.
UWAGA : Przetwarzanie orzechów i innych
twardych produktów może zarysować
wnętrze misy.
UWAGA
Niebezpieczeństwo skaleczenia
Zachować ostrożność przy użyciu ostrzy.
Brak ostrożności grozi okaleczeniem.
Siekanie surowego lub gotowanego mięsa,
drobiu i owoców morza:
Składniki powinny być mocno schłodzone
i pocięte w kostkę o wymiarach ok. 2,5 cm.
Jednorazowo można użyć nie więcej niż
450g produktów. Pracę rozpocząć impulsami
(przycisk “PULSE”), trwającymi po 1 - 2 sekundy,
aż do uzyskania oczekiwanego rozdrobnienia.
W razie potrzeby w przerwach należy usuwać
ze ścian misy szpatułką produkty, nadmiernie
przyklejające się do jej ścianek.
Rozdrabnianie suchego pieczywa,
herbatników lub krakersów:
Połamane kawałki, wielkości 3,8 – 5 cm,
rozdrabniać uniwersalnym nożem aż do
skutku. Aby uzyskać większe kawałki, należy
najpierw pracować pulsacyjnie przez 1 –
2sekundy, a potem w trybie ciągłym – gdy
chcemy uzyskać bardzo drobną strukturę.
Płynna czekolada:
Powstaje w misie roboczej po rozdrobnieniu
czekolady, cukru i dalszym miksowaniu z
dodatkiem gorących płynów, w ilościach
zgodnych z posiadaną recepturą. Należy je
dolewać poprzez mały otwór podwójnego
popychacza. Miksować aż do uzyskania
jednorodnej konsystencji.
Tarcie twardych serów typu Parmezan
iPecorino:
Nie należy trzeć serów bardzo twardych,
których nie można podzielić za pomocą
podważania czubkiem noża. Do tarcia sera
doskonale nadaje się uniwersalne ostrze. Ser
pociąć na 2,5 cm kawałki. Włożyć do misy
roboczej. Pracę rozpocząć impulsami, aż do
rozdrobnienia. Przełączyć na pracę ciągłą, aż
do uzyskania pożądanej konsystencji. Małe
kawałki sera można dodawać przez mały
otwór popychacza podczas pracy urządzenia.
W10529658A_15_PL.indd 328 10/23/12 3:14 PM
329
Polski
Tarcie serów:
Najlepsze rezultaty daje ich
wstępne schłodzenie, a w przypadku miękkich
serów, takich jak mozarella – podmrożenie
przez 10-15 min. Krojenie powinno odbywać
się przy nacisku popychacza.
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
Krojenie i tarcie długich,
okrągłych i wąskich
wprzekroju warzyw
iowoców jak seler, marchew, banany:
Pociąć produkty
tak, by zmieściły
się w otworze
podajnika
poziomo lub
pionowo
iupakować
je tak by nie
przesuwały się
podczas krojenia.
Krojenie powinno
odbywać się
przy nacisku
popychacza.
Można używać
także małego otworu podajnika. Ułożyć
produkty pionowo w otworze i za pomocą
małego popychacza dociskać z wyczuciem
do wybranej tarczy tnącej.
Krojenie i tarcie długich, i okrągłych
warzyw i owoców jak cebule, jabłka,
papryka:
Oczyszczone i bez pestek, należy je pokroić
wstępnie ręcznie, na kawałki wielkości
małego jajka. Mięso musi być pocięte
na kawałki oraz uformowane tak, by
rozmiarami pasowało do otworu podajnika.
Umieścić w podajniku. Krojenie powinno
odbywać się przy nacisku popychacza.
Krojenie i tarcie drobnych owoców i
warzyw jak truskawki, grzyby, rzodkiewka:
Przekrojone i oczyszczone części warzyw
i owoców układać na sobie w otworze
podajnika odpowiednio dobranego
wielkością. Ułożyć odpowiednią ilość warzyw,
nie przepełniając otworu podajnika ponad
zaznaczoną linię. Krojenie powinno odbywać
się przy nacisku popychacza. Można używać
także małego otworu podajnika. Ułożyć
produkty pionowo w otworze i za pomocą
małego popychacza dociskać zwyczuciem
do wybranej tarczy tnącej.
Krojenie w plasterki surowego mięsa
idrobiu:
Mięso musi być pocięte na kawałki oraz
uformowane tak, by rozmiarami pasowało
do otworu podajnika. Następnie dobrze
schłodzone - najlepiej lekko zmrożone -
przez włożenie w opakowaniu foliowym
do zamrażarki na 0,5 do 2 godzin. Nie
można zamrażać zbyt długo - koniec ostrza
noża powinien dać się wbić w kawałki
zmrożonego mięsa. Krojenie powinno
odbywać się przy nacisku popychacza.
Krojenie w plasterki wędlin
ipieczonychmięs:
Powinny być one dobrze schłodzone,
pokrojone na kawałki właściwych rozmiarów
- pasujących do podajnika. Przetwarzanie
produktów powinno odbywać się przy
równomiernym nacisku popychacza.
Krojenie szpinaku i innych liści:
Ułożyć na sobie kilka liści. Zrolować
iustawić pionowo w otworze popychacza.
Krojenie powinno odbywać się przy
naciskupopychacza.
Niebezpiecznie wirujące ostrza.
Zawsze używać popychacza.
Nie wkładać palców w otwory.
Trzymać z dala od dzieci.
Nieprzestrzeganie powyższych
zaleceń może skutkować zranieniem
i odcięciem palców.
UWAGA
Użycie tarczy tnącej/trącej
W10529658A_15_PL.indd 329 10/23/12 3:14 PM
330
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
• Surowce do obróbki nie mogą być
zbyt twarde. Mogłoby to spowodować
uszkodzenie ostrza lub silnika. Dobrym
testem jest próba nakłucia ich czubkiem
ostrego noża, któremu muszą się
poddać. Jeśli dość twardy kawałek, np.
marchewka, utkwi w tarczy tnącej, wtedy
należy wyłączyć urządzenie, zdjąć tarczę i
ostrożnie ją od niego uwolnić.
• Nie należy nadmiernie wypełniać misy
roboczej. Podczas miksowania rzadkich
składników, można nimi wypełnić
naczynie do poziomu od 1⁄2 do 2⁄3
wysokości. Objętość gęstych mieszanek
nie powinna przekraczać 3⁄4 pojemności
naczynia. Płynami można napełniać misę
roboczą do zaznaczonej na jej ściance linii
maksymalnego poziomu wypełnienia, patrz
"Użycie malaksera - Linia maksymalnego
poziomu płynów". Przy siekaniu żywności
naczynie nie powinno być napełnione
więcej niż do poziomu 1⁄3 do 1⁄2 wysokości.
Mini miska może być używana do płynów,
w ilości nie większej niż 235 ml, lub do
produktów stałych, wilości nie większej
niż150 g.
• Tarcze tnące należy umieszczać na
trzpieniu przedłużającym tak, aby ostrze
znajdowało się w położeniu na prawo
od otworu podajnika. Pozwoli to na
“rozpęd” narzędzia przed kontaktem z
krojonym produktem.
• Aby w pełni wykorzystać szybkość
obrotów tarcz malaksera, wrzucać
produkty przeznaczone do posiekania
bezpośrednio przez podajnik
bez potrzeby zatrzymywania
pracyurządzenia.
• Różnego rodzaju przetwarzane produkty
wymagają zmiennej siły docisku do tarcz
rozdrabniających. Najlepsze rezultaty
osiąga się używając niewielkiego nacisku
na delikatne składniki (truskawki,
pomidory, pieczarki, itd.), a silniejszego
na twardsze produkty (sery, lekko
zmrożone mięso, marchewki, itd.).
• Bardzo miękkie i miękkie sery mogą
rozsmarować się lub zrolować na tarczy
podczas tarcia. By temu zapobiec należy
trzeć sery mocno schłodzone.
• Zdarza się, że warzywa cienkie – jak seler
naciowy czy marchewka, przewracają się
w otworze podajnika podczas krojenia tak,
że plasterki stają się nierówne. Bytemu
zapobiec, należy pociąć je na mniejsze
kawałki i ściśle upakować wotworze.
Warzywa można także podawać pionowo
bezpośrednio przez mniejszy otwór
podwójnego popychacza.
Przydatne rady
• Przygotowując ciasto lub ciasteczka, należy
na początku za pomocą uniwersalnego
noża połączyć tłuszcz z cukrem. Bakalie
dodaje się na końcu. Posiekane wcześniej
orzechy i owoce lepiej wmieszać ręcznie
szpatułką, żeby zapobiec ich nadmiernemu
rozdrobnienieniu. Owoce iorzechy dobrze
jest miksować wtrybie pulsacyjnym,
krótkimi impulsami, ażpołączą się
zinnymiskładnikami.
• Gdy zdarzy się, że rozdrabniana żywność
zgromadzi się w jednej części naczynia,
należy przerwać pracę i rozprowadzić ją
równomiernie przy pomocy szpatułki.
• Gdy misa wypełni się do poziomu
tarczy tnącej, należy przerwać pracę
ijąopróżnić.
Zastosowanie mieszadła do
ciasta
Mieszadło to służy do
szybkiego i perfekcyjnego
przygotowania ciasta,
zwłaszcza kruchego. W ciągu
minuty lub mniej można
uzyskać odpowiednio uformowaną
kulę ciasta. Dłuższe jego wyrabianie
może spowodować jego rozdrabnianie
iprzywieranie do ścianek misy. Najlepsze
rezultaty osiąga się wyrabiając je
z300do400 gramów mąki.
W10529658A_15_PL.indd 330 10/23/12 3:14 PM
331
Polski
• Malakser nie jest przystosowany do
wykonywania następujących funkcji:
- mielenia kawy ziarnistej, zbóż i
twardych przypraw
- kruszenia kości i innych twardych,
np.mocno zamrożonych produktów
- upłynniania surowych owoców i warzyw
- krojenia na plastry miękkiego mięsa
ijaj ugotowanych na twardo.
• Niektóre składniki (np. marchewki) mogą
spowodować zabarwienie plastikowych
części. W takim wypadku należy je
przemyć sokiem z cytryny.
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW
• Pozostałe na powierzchni tarczy tnącej
większe resztki produktów, należy
pokroić ręcznie i dodać do reszty
rozdrobnionych produktów.
• Aby łatwo umyć uniwersalny nóż
z resztek produktów – opróżnić
misę roboczą, nalać troszkę wody
z detergentem, następnie włożyć
uniwersalny nóż i po zamknięciu
pokrywą, włączyć malakser do pracy
wtrybie pulsacyjnym, kilka razy –
na1-2sekundy.
• Pokrywę, zdjętą z misy roboczej, należy
odkładać zwróconą górną powierzchnią
w stronę blatu, na który ją kładziemy.
Pomaga to utrzymać go w czystości.
• Do opróżniania misy roboczej należy
używać elastycznej szpatułki.
W10529658A_15_PL.indd 331 10/23/12 3:14 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

KitchenAid 5KFP0925EOB instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla