- Końcówki do ubijania piany nie można używać do przygotowywania ciast zagniatanych z masłem
lub margaryną albo do wyrabiania ciasta. Do tych czynności należy używać końcówki do
wyrabiania ciasta.
- Upewnij się, że pojemnik i końcówka do ubijania piany są suche i niezatłuszczone, zanim
zaczniesz ubijać pianę z białek. Białka jajek powinny mieć temperaturę pokojową.
Blender jest przeznaczony do:
- Mieszania płynów, np. produktów mlecznych, sosów, soków owocowych, zup, koktajli i drinków.
- Mieszania miękkich składników, np. składników na ciasto na naleśniki lub majonez.
- Ucierania gotowanych składników, np. do jedzenia dla niemowląt.
1 Obróć nakładkę w lewo (1), a następnie zdejmij ją z części silnikowej (2) (rys. 19).
2 Umieść dzbanek blendera na części silnikowej (1) i obróć go w prawo w celu zamocowania
(2). Uchwyt powinien być skierowany w lewą stronę (rys. 20).
Nie wywieraj zbyt dużego nacisku na uchwyt dzbanka blendera.
3 Włóż składniki do dzbanka blendera (rys. 21).
Nie wolno wypełniać dzbanka składnikami o temperaturze wyższej niż 80ºC.
Unikniesz rozlania, jeśli dzbanek nie będzie napełniony powyżej oznaczonego maksymalnego
poziomu, zwłaszcza w przypadku miksowania gorących płynów.
4 Zamknij pokrywkę i umieść w niej zatyczkę.
5 Wybierz prędkość 2, aby włączyć urządzenie.
- Aby wyłączyć blender, ustaw pokrętło sterujące w położeniu O.
Nigdy nie wkładaj do dzbanka dłoni ani żadnych przedmiotów podczas pracy blendera.
- Podczas pracy urządzenia do dzbanka blendera można wkładać stałe i płynne składniki przez
otwór w pokrywce (rys. 22).
- Im dłużej urządzenie działa, tym drobniej będą zmiksowane składniki.
- Przed wrzuceniem stałych składników do blendera duże kawałki należy pociąć na mniejsze. Jeśli
chcesz przygotować większą ilość jedzenia lub napoju, podziel składniki na mniejsze porcje – nie
przetwarzaj ich w całości za jednym razem.
- Aby pokruszyć kostki lodu, umieść je w dzbanku, przykryj pokrywką i obróć kilkakrotnie pokrętło
sterujące do położenia PULSE (ustawienie pulsacyjne).
- Niektóre produkty, np. owoce, łatwiej zmiksować po dodaniu małej ilości płynu, np. soku z
cytryny.
- Podczas miksowania zupy składniki powinny być ugotowane.
- Jeśli efekty nie są zadowalające, obróć kilkakrotnie pokrętło sterujące do położenia PULSE, aby
włączyć urządzenie na krótką chwilę. Lepsze rezultaty można osiągnąć, mieszając składniki łopatką
(ale nie wtedy, gdy blender jest włączony) lub odlewając z dzbanka część składników, aby
przetworzyć mniejszą ilość.
- W przypadku miksowania gorących lub pieniących się płynów (np. mleka) nie wlewaj do
dzbanka więcej niż jeden litr, aby uniknąć rozlania.
- Jeśli składniki przywierają do ścianek dzbanka blendera, wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z
gniazdka elektrycznego, a następnie za pomocą łopatki usuń składniki ze ścianek.
Filtr wychwytuje pestki i skórki, co pozwala przyrządzić dobrze zmiksowany sosy, soki ze świeżych
owoców albo mleko sojowe.
140