169
GBR
FRA
DEU
ITA
ESP
PRT
DNK
NOR
SWE
FIN
LT U
LVA
EST
ROU
BGR
SVK
CZE
POL
SRB
SVK
CZE
POL
RUS
GRE
TUR
ARE
UKR
KAZ
III. DODATKOWE MOŻLIWOŚCI
• Odpoczywanie ciasta
• Pieczenie chleba
• Przygotowanie founde
• Robienie jogurtu
• Smażenie na głębokim oleju
• Pasteryzacja płynnych produktów
• Podgrzewanie produktów dla dzieci
•
Sterylizacja naczyń i przedmiotów higieny
osobistej
I V. PORADY ODNOŚNIE PRZYGOTOWYWANIA
Błędy podczas przygotowywania i sposoby ich usunięcia
W poniższej tabeli przedstawione zostały typowe błędy, popełniane podczas przygotowywania
jedzenia w multicookerach, podane są możliwe przyczyny oraz sposoby ich rozwiązania.
DANIE NIE JEST CAŁKOWICIE GOTOWE
Możliwe przyczyny problemu Sposoby rozwiązania
Niezamknięta lub zamknięta nieszczelnie pokry-
wa urządzenia, dlatego temperatura gotowania
była niewystarczająco wysoka
Podczas gotowania nie otwieraj pokrywy multicookera bez po-
trzeby.
Zamykaj pokrywę do prztyknięcia. Upewnij się, że nie ma prze-
szkód, aby szczelnie zamknąć pokrywę urządzenia i guma
uszczelniająca na pokrywie wewnętrznej nie jest zniekształcona
Misa nie ma prawidłowego kontaktu z elementem
grzewczym, dlatego temperatura gotowania była
niewystarczająco wysoka
Misa powinna być wstawiona do korpusu urządzenia równo, a
jej dno szczelnie przylegać do tarczy grzewczej. Upewnij się, że
w komorze roboczej multicookera nie ma przedmiotów obcych.
Nie dopuszczaj do zabrudzeń tarczy grzewczej
Źle dobrany zestaw składników potrawy. Dane
składniki nie nadają się do gotowania w wybrany
przez ciebie sposób lub wybrałeś błędny program
gotowania. Składniki są pokrojone zbyt grubo,
naruszone są ogólne proporcje produktów.
Nieprawidłowo ustawiony (obliczony) czas goto-
wania. Wybrany przez ciebie wariant przepisu
kulinarnego nie nadaje się do przyrządzania w
danym multicookerze
Zaleca się używanie sprawdzonych (dostosowanych dla danego
modelu urządzenia) przepisów kulinarnych. Korzystaj z przepisów
kulinarnych, do których rzeczywiście masz zaufanie.
Dobór składników, sposób ich krojenia, proporcje, wybór progra-
mu i czasu gotowania powinny odpowiadać wybranemu przepi-
sowi kulinarnemu
Podczas gotowania na parze: w misie za mało
wody, aby zapewnić wystarczającą gęstość pary
Obowiązkowo nalewaj do misy wodę w objętości, zalecanej w
przepisie kulinarnym. Jeżeli masz wątpliwości, sprawdź poziom
wody w procesie gotowania
Podczas smażenia
Wlałeś do misy zbyt dużo
oleju
Dla zwykłego smażenia wystarczy, aby olej pokrywał dno misy cienką
warstwą.
Przy smażeniu na głębokim oleju kieruj się wskazówkami dla właściwe-
go przepisu
Nadmiar wilgoci w misie
Nie zamykaj pokrywy multicookera podczas smażenia, jeżeli nie
jest to zalecane w przepisie. Produkty świeżo mrożone przed
rozpoczęciem smażenia należy rozmrozić i odlać z nich wodę
Podczas gotowania: wygotowanie się bulionu,
podczas gotowania produktów o podwyższonej
kwaśności
Niektóre produkty wymagają specjalnego przygotowania przed
gotowaniem: mycia, obsmażania itd. Kieruj się zaleceniami wybra-
nego przepisu kulinarnego
Podczas pieczenia:
(ciasto jest niewy-
pieczone)
W procesie fermentacji końco-
wej ciasto przylepiło się do
pokrywy wewnętrznej i zatkało
zawór wypuszczania pary
Wkładaj do misy ciasto o mniejszej objętości
Podczas pieczenia:
(ciasto jest niewy-
pieczone)
Włożyłeś do misy zbyt dużą
ilość ciasta
Wyjmij wypiek z misy, przewróć i ponownie włóż do misy, po
czym kontynuuj przygotowywanie do gotowości. W przyszłości
wkładaj do misy mniejszą ilość ciasta do pieczenia
PRODUKT PRZEGOTOWAŁ SIĘ
Błąd w wyborze typu produktu lub
podczas ustawiania (obliczenia)
czasu przygotowywania. Zbyt mała
ilość składników
Korzystaj ze sprawdzonego (adaptowanego do danego modelu urządzenia)
przepisu kulinarnego. Dobór składników, sposób ich krojenia, proporcje,
wybór programu i czasu przygotowywania powinny odpowiadać jego zale-
ceniom
Po przygotowaniu gotowe danie zbyt
długo stało w trybie podgrzewania
automatycznego
Zbyt długi czas pracy funkcji podgrzewania automatycznego jest niewskazany.
Jeżeli w Twoim modelu multicookera przewidziane jest wstępne odłączenie
danej funkcji, możesz skorzystać z tej możliwości
PODCZAS GOTOWANIA PRODUKT WYGOTOWUJE SIĘ
Podczas gotowania kaszy na mleku wy-
gotowuje się mleko
Jakość i właściwości mleka mogą zależeć od miejsca i warunków jego
produkcji. Zalecamy używanie tylko mleka pasteryzowanego o zawar-
tości tłuszczu do 2,5%. W razie potrzeby mleko można trochę rozcieńczyć
wodą pitną
Składniki przed gotowaniem nieprzygo-
towane lub przygotowane nieprawidłowo
(źle wymyte itd.). Nie były zachowane
proporcje składników lub nieprawidłowo
wybrany typ produktu
Korzystaj ze sprawdzonego (adaptowanego do danego modelu urządze-
nia) przepisu kulinarnego. Dobór składników, sposób ich wstępnego
przygotowania, proporcje powinny odpowiadać jego zaleceniom. Kasze
zbożowe, mięso, rybę i owoce morza zawsze dokładnie myj, dopóki woda
nie będzie czysta
Produkt tworzy pianę
Należy dokładnie umyć produkt, zdjąć zawór lub przygotowywać posiłek
przy otwartej pokrywie
DANIE PRZYPALA SIĘ
Misa była źle wyczyszczona po poprzednim
przygotowywaniu jedzenia. Powłoka antyadhe-
zyjna jest uszkodzona
Zanim rozpoczniesz gotowanie, upewnij się, że misa jest dobrze
wymyta i powłoka antyadhezyjna nie ma uszkodzeń
Łączna objętość włożonej do misy zawartości
jest mniejsza od zalecanej w przepisie kulinar-
nym
Korzystaj ze sprawdzonego (adaptowanego do danego modelu
urządzenia) przepisu kulinarnego
Ustawiony zbyt duży czas przygotowywania
Zmniejsz czas przygotowywania lub skorzystaj z zaleceń prze-
pisu kulinarnego, adaptowanego do danego modelu urządzenia