171
I V. OBSŁUGA URZĄDZENIA
Zasady ogólne i zalecenia
• Przed pierwszym użyciem urządzenia, a także w celu usunięcia zapachu je-
dzenia w multicookerze po zakończeniu przygotowywania zalecamy poddać
połówkę cytryny 15 minutowej obróbce termicznej w programie „STEAM”.
• Nie zaleca się pozostawiać w zamkniętym multicookerze misy z przygoto-
wanym jedzeniem i napełnionej wodą na czas dłuższy niż 24 godziny. Misę
z gotowym daniem można przechowywać w lodówce i w razie konieczno-
ści odgrzać danie w multicookerze, korzystając z funkcji odgrzewania.
• Jeżeli urządzenie nie jest używane przez dłuższy czas, należy odłączyć je
od zasilania elektrycznego. Komora robocza, w tym element grzewczy, misa,
pokrywa wewnętrzna, zawór parowy i zamknięcia, naczynie do zbierania
kondensatu powinny być czyste i suche.
• Przed rozpoczęciem czyszczenia urządzenia upewnij się, że jest ono odłą-
czone od zasilania elektrycznego i całkowicie ostygło. Do czyszczenia
należy używać miękkiej tkaniny i delikatnych środków do mycia naczyń.
ZABRONIONE jest używanie do czyszczenia urządzenia szorstkich serwetek
lub gąbek, past ściernych. Niedopuszczalne jest również stosowanie substan-
cji agresywnych chemicznie lub innych środków, niezalecanych do stosowania
na powierzchni przedmiotów, mających kontakt z żywnością.
ZABRONIONE jest zanurzanie korpusu urządzenia w wodzie lub umieszczanie
go pod strumieniem wody!
• Zachowaj ostrożność podczas czyszczenia gumowych elementów multi-
cookera: ich uszkodzenie lub deformacja może spowodować nieprawidło-
wą pracę urządzenia.
•
Korpus urządzenia można czyścić w zależności od stopnia zabrudzenia.
Misę, wewnętrzną pokrywę i zdejmowany zawór wypuszczania pary czyść
po każdym użyciu urządzenia. Kondensat, powstający podczas procesu
przygotowywania jedzenia w multicookerze, usuwaj po każdym użyciu
urządzenia. Powierzchnię wewnętrzną komory roboczej czyść wyłącznie
w razie konieczności.
Czyszczenie korpusu
Korpus urządzenia należy oczyszczać miękką delikatną papierową serwetką
kuchenną lub gąbką. Można użyć delikatnego środka czyszczącego. W celu
uniknięcia zacieków z wody i śladów na korpusie zalecamy wytrzeć go do sucha.
Czyszczenie misy
Misę można czyścić zarówno ręcznie, używając miękkiej gąbki i środków do
mycia naczyń, jak i w zmywarce (zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu).
W przypadku silnego zabrudzenia nalej do misy ciepłej wody i odstaw naczynie
na pewien czas, aby osad zmiękł, po czym można rozpocząć czyszczenie. Obo-
wiązkowo przetrzyj wewnętrzną powierzchnię misy do sucha, za nim wstawisz
ją do korpusu urządzenia.
W przypadku regularnego użytkowania misy istnieje prawdopodobieństwo
całkowitej lub częściowej zmiany koloru jej wewnętrznej powłoki antyadhezyj-
nej. Nie jest to oznaką defektu misy.
Czyszczenie wewnętrznej pokrywy aluminiowej
1. Otwórz pokrywę multicookera. Z wewnętrznej strony pokrywy naciśnij na
plastikowe zamknięcie.
2.
Nie używając siły, zdejmij wewnętrzną pokrywę aluminiową, delikatnie
pociągając ją do siebie.
3.
Przetrzyj powierzchnię obu pokryw delikatną serwetką kuchenną lub
gąbką. W razie konieczności umyj zdjętą pokrywę pod strumieniem wody,
używając płynu do mycia naczyń. Obie pokrywy wytrzyj do sucha. Nie
używaj zmywarki do mycia wewnętrznej pokrywy aluminiowej.
4. Szczelnie umieść zdejmowaną pokrywę w rowkach w dolnej części pokry-
wy głównej, połącz obie pokrywy i z lekka naciśnij na pokrywę zdejmowa-
ną. Trzask oznacza prawidłowe połączenie elementów.
Czyszczenie zdejmowanego zaworu wypuszczania pary
Zawór wypuszczania pary umieszczony jest w specjalnym gnieździe na górnej
pokrywie urządzenia i składa się z osłony zewnętrznej i wewnętrznej.
1.
Ostrożnie pociągnij osłonę za występ do góry i do siebie. Przekręć we-
wnętrzną osłonę zaworu wypuszczania pary w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara i zdejmij ją.
2.
W razie konieczności ostrożnie zdejmij gumkę zaworu. Umyj wszystkie
elementy.
3. Ponowny montaż przeprowadź w odwrotnej kolejności: umieść gumkę na
swoim miejscu, połącz rowki podstawowej części zaworu z właściwymi
występami na wewnętrznej osłonie i przekręć wewnętrzną osłonę zgodnie
z ruchem wskazówek zegara. Szczelnie umieść zawór wypuszczania pary
w gnieździe na pokrywie urządzenia.
UWAGA! W celu uniknięcia deformacji gumki zaworu nie skręcaj jej i nie wyjmuj
podczas zdejmowania, czyszczenia i montowaniu zaworu wypuszczania pary.
Usuwanie kondensatu
W danym modelu kondensat skrapla się do specjalnego wgłębienia na korpusie
urządzenia wokół misy.
Otwórz pokrywę, wyjmij misę. Nagromadzony kondensat usuń za pomocą pa-
pierowej serwetki kuchennej.
Czyszczenie komory roboczej
Przy ścisłym przestrzeganiu wskazówek, zawartych w niniejszej instrukcji, praw-
dopodobieństwo dostania się cieczy, cząsteczek jedzenia lub odpadków do
wnętrza komory roboczej jest minimalne. Jeżeli jednak doszło do zabrudzenia
należy oczyścić powierzchnię komory roboczej w celu uniknięcia nieprawidłowej
pracy lub uszkodzenia urządzenia.
Przed rozpoczęciem czyszczenia komory roboczej multicookera, upewnij się,
że urządzenie jest odłączone od zasilania elektrycznego i całkowicie wystygło!
Ścianki boczne komory roboczej, powierzchnię elementu grzewczego i osłonę
centralnego czujnika temperatury (umieszczonego w środkowej części elemen-
tu grzewczego) można czyścić zwilżoną (nie mokrą!) gąbką lub papierową
serwetką. Jeżeli do mycia używany jest środek myjący, bezwzględnie należy
dokładnie usunąć jego pozostałości, aby uniknąć pojawienia się niepożądanego
zapachu podczas kolejnego procesu przygotowywania jedzenia.
Jeżeli we wgłębienie wokół centralnego czujnika temperatury dostanie się
ciało obce, usuń je pincetą, nie dotykając osłony czujnika temperatury.
W przypadku zabrudzenia powierzchni elementu grzewczego do oczyszczenia
można użyć średniej szorstkości gąbkę lub szczotkę syntetyczną.
W przypadku regularnego użytkowania urządzenia istnieje prawdopodobień-
stwo całkowitej lub częściowej zmiany koloru elementu grzewczego. Nie jest
to oznaką niesprawności urządzenia i nie ma wpływu na prawidłowość jego
pracy.
Korzystanie z funkcji „SELF-CLEAN”
1. Napełnij misę multicookera wodą do poziomu jednej trzeciej objętości i
wstaw ją do korpusu urządzenia. Upewnij się, że misa wstawiona jest bez
przechyleń i ściśle przylega do elementu grzewczego.
2.
Zamknij pokrywę multicookera. Trzask oznacza prawidłowe połączenie
elementów.
3.
Podłącz urządzenie do zasilania elektrycznego. Przełącz włącznik zasilania
„0/I” na pozycję „I”.
4.
Wciśnij przycisk „Menu” i z listy programów wybierz funkcję „SELF-CLEAN”.
5.
W celu uruchomienia funkcji wciśnij przycisk „Start”. Na wyświetlaczu
odzwierciedli się odliczanie wsteczne czasu do uruchomienia programu.
UWAGA! Podczas procesu samooczyszczania ze zdejmowanego zaworu wypusz-
czania pary będzie ulatniała się gorąca para i drobne krople wody. W celu unik-
nięcia poparzeń nie nachylaj się nad multicookerem podczas pracy danej funkcji
i nie otwieraj pokrywy urządzenia bezpośrednio po zakończeniu pracy urządzenia.
V. PORADY ODNOŚNIE PRZYGOTO-
WYWANIA
Błędy podczas przygotowywania i sposoby ich usunięcia
W poniższej tabeli przedstawione zostały typowe błędy, popełniane podczas
przygotowywania jedzenia w multicookerach, podane są możliwe przyczyny
oraz sposoby ich rozwiązania.
DANIE NIE JEST CAŁKOWICIE GOTOWE
Możliwe przyczyny problemu Sposoby rozwiązania
Niezamknięta lub zamknięta nieszczel-
nie pokrywa urządzenia, dlatego tempe-
ratura gotowania była niewystarczająco
wysoka
Podczas gotowania nie otwieraj pokrywy multico-
okera bez potrzeby.
Zamykaj pokrywę do prztyknięcia. Upewnij się, że
nie ma przeszkód, aby szczelnie zamknąć pokrywę
urządzenia i guma uszczelniająca na pokrywie we-
wnętrznej nie jest zniekształcona
Misa nie ma prawidłowego kontaktu z
elementem grzewczym, dlatego tempe-
ratura gotowania była niewystarczająco
wysoka
Misa powinna być wstawiona do korpusu urządzenia
równo, a jej dno szczelnie przylegać do tarczy grzew-
czej.
Upewnij się, że w komorze roboczej multicookera
nie ma przedmiotów obcych. Nie dopuszczaj zabru-
dzeń tarczy grzewczej
Źle dobrany zestaw składników potrawy.
Dane składniki nie nadają się do goto-
wania w wybrany przez ciebie sposób
lub wybrałeś błędny program gotowania.
Składniki są pokrojone zbyt grubo, na-
ruszone są ogólne proporcje produktów.
Nieprawidłowo ustawiony (obliczony)
czas gotowania.
Wybrany przez ciebie wariant przepisu
kulinarnego nie nadaje się do przyrzą-
dzania w danym multicookerze
Pożądane jest używanie sprawdzonych (dostosowa-
nych dla danego modelu urządzenia) przepisów
kulinarnych. Korzystaj z przepisów kulinarnych, do
których rzeczywiście masz zaufanie.
Dobór składników, sposób ich krojenia, proporcje,
wybór programu i czasu gotowania powinny odpo-
wiadać wybranemu przepisowi kulinarnemu.
Podczas gotowania na parze: w misie
jest za mało wody, aby zapewnić wystar-
czającą gęstość pary.
Obowiązkowo nalewaj do misy wodę w objętości,
zalecanej w przepisie kulinarnym. Jeżeli masz wąt-
pliwości, sprawdź poziom wody w procesie gotowa-
nia
Podczas smaże-
nia
Wlałeś do misy zbyt
dużo oleju
Dla zwykłego smażenia wystarczy, aby olej pokrywał
dno misy cienką warstwą.
Przy smażeniu na głębokim oleju kieruj się wska-
zówkami dla właściwego przepisu
Nadmiar wilgoci w
misie
Nie zamykaj pokrywy multicookera podczas smaże-
nia, jeżeli nie jest to zalecane w przepisie. Produkty
świeżo mrożone przed rozpoczęciem smażenia
należy rozmrozić i odlać z nich wodę.
Podczas gotowania: wygotowanie się
bulionu, podczas gotowania produktów
o podwyższonej kwaśności.
Niektóre produkty wymagają specjalnego przygo-
towania przed gotowaniem: mycia, obsmażania itd.
Kieruj się zaleceniami wybranego przepisu kulinar-
nego
Podczas piecze-
nia: (ciasto jest
niewypieczone)
W procesie fermen-
tacji końcowej cia-
sto przylepiło się do
pokrywy wewnętrz-
nej i zatkało zawór
wypuszczania pary
Wkładaj do misy ciasto o mniejszej objętości
Włożyłeś do misy
zbyt dużą ilość cia-
sta
Wyjmij wypiek z misy, przewróć i ponownie włóż
do misy, po czym kontynuuj przygotowywanie
do gotowości. W przyszłości wkładaj do misy
mniejszą ilość ciasta do pieczenia