Whirlpool AKP 367/IX/06 Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 367/06 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56580
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka grilla
5. Tylna żarówka piekarnika
6. Grzałka dolna (niewidoczna)
7. Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętła do obsługi płyty kuchennej
2. Czerwona kontrolka termostatu
piekarnika
3. Pokrętło termostatu piekarnika
4. Przycisk włączania
5. Pokrętło wyboru funkcji
Pierwsza
Ostatnia
półka
Półka-
grilowania
Aluminiowa blacha do ciast: Grill:
˚C
F
3
5
4
1
2
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądanej temperaturze. Zapali się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka zgaśnie w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętło na pozycji “0”.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA
Do wykańczania ciast owocowych lub serowych.
Do zagęszczania sosów.
Zalecamy korzystanie z tej funkcji podczas ostatnich
10-15 minut pieczenia.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnych potraw.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu
czerwonej kontrolki termostatu włożyć potrawę do
piekarnika.
Zaleca się pieczenie potraw na drugiej lub trzeciej półce.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,
kiełbasek) oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3/5 minut.
Ułożyć potrawę na ruszcie a podczas pieczenia mięsa wlać
nieco wody do tacki, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
W trakcie grillowania obrócić mięso.
2
TABELA PIECZENIA
Potrawa Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Mięsa
Jagnięcina, koźlina,
baranina
X 2 200 90-110
Cielęcina, wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90-110
Kurczak, królik, kaczka X 2 200 70-80
Indyk (3-5 kg) X 2 210 160-180
Gęś (2 kg) X 2 210 100-130
Ryby (1 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 200 60-80
Ryby (<1 kg - w
kawałkach)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50-60
Warzywa
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2 190 50-60
Słodycze - ciasta
Ciasta drożdżowe
X 2 180 40-50
Ciasta z nadzieniem
serowym
X 2 190 60-90
Tarta owocowa X 2 190 40-50
Strudel, naleśniki X 2 200 50-60
Ciasteczka, obwarzanki,
kruche ciastka
X 2 180 20-30
Ptysie, rolada biszkoptowa X 2 180 35-45
Słone ciasta, ciasta z
nadzieniem owocowym, np. z
ananasem, brzoskwinią
X 2 200 50-60
Lasagne, zapiekanka z
ziemniaków, cannelloni,
zapiekanki w cieście
X 2 200 40-50
Chleb X 2 210 30-40
Pizza X 2 225 15-20
Vol-au-vent (babeczki z
ciasta francuskiego)
X 2 210 20-30
Suflet X 2 200 40-50
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
Potrawa Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Tosty X 3-4 200-225 10-15
Antrykot X 3-4 200-225 30-40
Kotlety X 3-4 200-225 30-40
Kiełbaski X 3 200-225 30-40
Kotlety pieczone na
żarze
X 3 200-225 30-40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30-40
Udka kurczaka X 3 200-225 40-50
Szaszłyki X 3 200-225 40-50
Żeberka X 3 200-225 40-50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40-50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 367/IX/06 Program Chart

Typ
Program Chart