05/2017
- 6 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Ostrzeżenie:
Gorące surowce zostaw ostygnąć przed wykonaniem pakowania
próżniowego.
3. FUNKCJA ODSYSANIA POWIETRZA ZZEWNĘTRZNEGO NACZYNIA
PRÓŻNIOWEGO
3.1 Do naczynia próżniowego (nie jest częścią akcesoriów) włóż żywność.
Naczynie zamknij pokrywką. Szerszą końcówkę wężyka A11 podłącz
do otworu do odsysania powietrza A9. Węższą końcówkę podłącz
do otworu pokrywki naczynia.
3.2 Wciśnij przycisk do odsysania powietrza znaczynia zewnętrznego A8.
Kiedy proces odsysania powietrza zostanie zakończony, urządzenie
się automatycznie wyłączy.
3.3 Najpierw odłącz końcówkę zotworu pokrywki idopiero potem
odłącz końcówkę zotworu do odsysania powietrza A9.
3.4 Do wydłużenia trwałości umieść żywność wnaczyniu próżniowym
do lodówki.
3.5 Przed wyjęciem żywności znaczynia najpierw wciśnij przycisk na
pokrywce, by doszło do zluzowania próżni. Dopiero potem otwórz
pokrywkę.
3.6 Przed podgrzewaniem mikrofalowym zdejmij pokrywkę znaczynia.
Notatka:
Proces odsysania powietrza można kiedykolwiek zakończyć
przez wciśnięcie przycisku A8.
■
Jeżeli by doszło do roztopienia worka, trzeba zaczekać 5minut, zanim
dojdzie do ostygnięcia listwy zgrzewającej A2.
■ Do ostygnięcia urządzenia pomiędzy cyklami zgrzewania powinna
być wykonana przerwa minimum 40 sekund. Podczas przerwy
pozostaw wieko A1uchylone. Maksymalny czas pracy urządzenia
wynosi 15 minut. Potem zostaw je przez 30 minut do ostygnięcia.
■
Po zakończeniu używania odłącz przewód zasilający od gniazdka
sieciowego i urządzenie zostaw do ostygnięcia. Po każdym
zastosowaniu wszystko wyczyść zgodnie zinstrukcjami podanymi
wrozdziale Konserwacja iczyszczenie.
RADY IZALECENIA
■
Worków nie przepełniaj. Zostaw wnich dostatek wolnej przestrzeni,
byś mógł włożyć je otwartą stroną do pakowarki ilekko zamknąć
jej wieko A1. Naczynia próżniowe napełniaj tak, by pod ich górnym
brzegiem zostało przynajmniej 2,5cm wolnej przestrzeni.
■ Upewnij się, że otwarta strona worka, którą wkładasz do pakowarki
jest czysta, sucha ibez zagięć. Wilgotność albo zagięcia mogą
spowodować, że nie dojdzie do wykonania wytrzymałego połączenia
zgrzewanego albo połączenie nie zostanie wykonane.
■ Pakowanie próżniowe nie może zastąpić magazynowania żywności
wlodówce lub zamrażalce. Żywność, która szybko się psuje, umieść
wopakowaniu próżniowym wlodówce lub zamrażalce. Tym wydłuży
się ich okres przydatności do spożycia.
■
Jeżeli chcesz zapakować próżniowo przedmioty o większych
wymiarach, to zanim włożysz otwartą stronę worka do pakowarki,
wygładź ją.
■
Przedmioty zostrymi krawędziami albo suszone makarony zalecamy
zapakować wserwetce papierowej, zanim włożysz je do worka
próżniowego. Wten sposób ochronisz go przed uszkodzeniem.
■
Jeżeli nie jesteś pewien, czy połączenie zgrzewane jest dostatecznie
wytrzymałe, dla pewności wykonaj zgrzewanie jeszcze raz.
■
Strony boczne oryginalnych worków próżniowych są zgrzane
wzdłuż całej długości aż do ich brzegów. Nie próbuj ich dostosować,
ponieważ może dojść do naruszenia próżni.
■
Wprzypadku żywności o większej wilgotności mogą powstać
problemy ze zgrzewaniem worka. Jeżeli taka sytuacja będzie miała
miejsce, wyjmij część surowców, dokładnie wyczyść brzegi worka
ispróbuj ponownie go zgrzewać.
■
Szczelność worka próżniowego można sprawdzić poprzez jego
zanurzenie wwodzie. Wmiejscu, gdzie worek jest nieszczelny,
powstawać będą bańki.
■
Jeżeli wworku nie powstania pełna próżnia, żywność się zepsuje.
Zepsutą żywność należy zlikwidować.
■ Worków próżniowych nie używaj ponownie, jeżeli przechowywałeś
wnich surowe mięso, ryby, wędliny itp. albo jeżeli ogrzewałeś wnich
żywność wkuchence mikrofalowej lub we wrzątku.
CZAS PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI
LODÓWKA, TEMPERATURA 5 °C (± 2 °C)
Rodzaj żywności Bez opakowania
próżniowego
Wopakowaniu
próżniowym
Czerwone mięso 3–4 dni 8–9 dni
Białe mięso 2–3 dni 6–8 dni
Ryby 1–3 dni 4–5 dni
Gotowane mięso 3–5 dni 10–15 dni
Miękki ser 5–7 dni 20 dni
Półtwardy itwardy
ser
15–20 dni 60 dni
Owoce 5–7 dni 14–20 dni
Warzywa 1–3 dni 7–10 dni
Zupy 2–3 dni 8–10 dni
Gotowane
makarony/ryż
2–3 dni 6–8 dni
Desery kremowe 2–3 dni 8 dni
TEMPERATURA POKOJOWA 25°C (± 2 °C)
Rodzaj żywności Bez opakowania
próżniowego
Wopakowaniu
próżniowym
Świeży chleb 1–2 dni 8–10 dni
Herbatniki 4–6 miesięcy 12 miesięcy
Makarony/ryż
(wsurowym stanie)
5–6 miesięcy 12 miesięcy
Mąka 4–6 miesięcy 12 miesięcy
Suszone owoce 3–4 miesięcy 12 miesięcy
Mielona kawa 2–3 miesięcy 12 miesięcy
Herbata sypana 5–6 miesięcy 12 miesięcy
ZAMRAŻALNIK, TEMPERATURA –18°C (± 2 °C)
Rodzaj żywności Bez opakowania
próżniowego
Wopakowaniu
próżniowym
Mięso 4–6 miesięcy 15–20 miesięcy
Ryby 3–4 miesięcy 10–12 miesięcy
Warzywa 8–10 miesięcy 8–24 miesięcy
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
■
Przed czyszczeniem odłącz przewód zasilający od gniazdka
sieciowego iurządzenie zostaw do ostygnięcia.
■
Zkomory próżniowej A6 usuń wszystkie zanieczyszczenia albo resztki
cieczy. Potem wytrzyj ją lekko nawilżoną szmatką idokładnie wysusz.
■
Do czyszczenia powierzchni zewnętrznych użyj szmatki lekko
zwilżonej wwodzie zdodatkiem neutralnego środka do mycia
naczyń. Wszystko następnie wytrzyj do sucha.
■
Do czyszczenia urządzenia nie stosuj druciaka, ściernych środków
czyszczących, rozcieńczalników itp.
Ostrzeżenie:
Urządzenia ani jego przewodu zasilającego nie zanurzaj
wwodzie ani innej cieczy.
DANE TECHNICZNE
Znamionowy zakres napięcia ............................................................220–240 V
Częstotliwość znamionowa ......................................................................... 50 Hz
Pobór mocy ......................................................................................................110 W
Klasa ochrony (przed porażeniem prądem elektrycznym) .......................II
Hałas ............................................................................................................... 75 dB(A)
Maksymalne podciśnienie ...................................................................... –0,8 bar
Moc sprężarki ............................................................................................... 12 l/min
Maksymalna szerokość rolek i folii ........................................................... 30 cm
Deklarowana wartość emisji hałasu tego urządzenia wynosi 75 dB(A),
co oznacza poziom mocy akustycznej Awstosunku do referencyjnej
mocy akustycznej 1 pW.
Wyjaśnienie terminów technicznych
Stopień ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym:
Klasa II – Ochrona przed porażeniem prądem elektrycznym jest
zapewniona za pomocą podwójnej lub wzmocnionej izolacji.
Możliwość zmiany tekstu ispecyfikacji technicznych zastrzeżona.