17
PL
7. CZAS KONSERWACJI PRODUKTÓW PAKOWANYCH PRÓŻNIOWO W TEMPERATURZE + 0°/+3°C
Rodzaj produktu Czas konserwacji
Surowa wołowina 20 dni*
Surowa cielęcina 20 dni*
Surowa wieprzowina 15 dni*
Surowy drób (kurczaki, indyki) 15 dni*
Surowe króliki i inne ptactwo z kością 20 dni*
Surowa jagnięcina i baranina 20 dni*
Kiełbasy 20 dni*
Surowe podroby (wątroba, flaczki itp.) 10-12 dni*
Ryby 7-8 dni w przypadku pakowania
bardzo świeżych produktów
Dojrzałe salami ponad 3 miesiące
Dojrzały ser: parmezan, ser owczy, itp. 120 dni
Świeży ser: mozzarella, brie, itp. 30-60 dni
Warzywa 15-20 dni
* Podane wyżej terminy przydatności są aktualne tylko w przypadku pakowania świeżych produktów.
W przypadku produktów z kośćmi należy odjąć tydzień od czasu konserwacji.
8. KONSERWACJA
Zalecamy czyszczenie powłoki i listwy zgrzewającej przy użyciu alkoholu.
Urządzenie wymaga smarowania.
Produkt spełnia wymogi dyrektywy UE nr 2002/96/WE.
Symbol przekreślonego kubła oznacza, że po za-
kończeniu eksploatacji produktu nie wolno utylizo-
wać razem z odpadami komunalnymi, tylko należy
odstawić do punktu odbioru odpadów elektrycznych
i elektronicznych albo zwrócić do sprzedawcy w
przypadku zakupu nowego urządzenia. Użytkownik
ponosi odpowiedzialność za odstawienie wycofanego
z użytkowania urządzenia do punktu utylizacji. Nie-
przestrzeganie tej zasady może być karane zgodnie
z obowiązującymi przepisami dotyczącymi utylizacji
odpadów. Jeśli urządzenie wycofane z użytkowa-
nia jest poprawnie odebrane jako osobny odpad,
może zostać przetworzone i zutylizowane w sposób
przyjazny dla środowiska, co zmniejsza negatywny
wpływ na środowisko i zdrowie. Aby uzyskać więcej
informacji dotyczących dostępnych usług w zakresie
odbioru odpadów, należy skontaktować się z lokalną
fi rmą odbierającą odpady albo sklepem, w którym
zakupiono urządzenie. Producenci i importerzy nie
ponoszą odpowiedzialności za ponowne przetwarza-
nie, obróbkę i utylizację odpadów, ani bezpośrednio
ani za pośrednictwem systemu publicznego.