Instalacja i obsługa
16 / 32 300746
• Niektóre rodzaje warzyw, jak brokuły, kalafior czy biała kapusta, po
zapakowaniu próżniowym wydzielają gazy. Z tego powodu warzywa te należy
przed zapakowaniem próżniowym poddać blanszowaniu i zamrożeniu.
• Aby ponownie zapakować próżniowo potrawy, które zostały wyjęte z
opakowania próżniowego, należy postępować zgodnie z zaleceniami
dotyczącymi przechowywania chłodniczego po otwarciu, aby ponowne
przechowywanie było bezpieczne.
• Należy bezzwłocznie spożyć szybko psujące się potrawy, które wcześniej
zostały podgrzane, rozmrożone lub wyjęte z lodówki. Nie spożywać potraw,
które przez kilka godzin leżały na powietrzu; w szczególności, gdy zostały one
przygotowane z gęstym sosem i były przechowywane w opakowaniu
próżniowym lub środowisku pozbawionym dostępu powietrza.
• Miękkie i delikatne produkty (ryby, poziomki itp.) należy poddać wstępnemu
mrożeniu przez noc. Po wstępnym zamrożeniu, produkty można zapakować
próżniowo i umieścić ostatecznie w zamrażarce.
OSTROŻNIE!
Pakowanie próżniowe nie zastępuje zamrażania lub głębokiego mrożenia!
Każdy psujący się produkt spożywczy, który wymaga zamrożenia przed
zapakowaniem próżniowym, musi zostać schłodzony i zamrożony również
po zapakowaniu próżniowym.
Pakowanie próżniowe z przeznaczeniem do zamrażarki
• W przypadku prawidłowego przechowywania urządzenie pomaga utrwalić
świeżość potraw. Potrawy należy pakować w stanie możliwie świeżym.
• Wrażliwe produkty spożywcze lub takie, które mają zachować kształt i wygląd,
mogą ulec uszkodzeniu podczas pakowania próżniowego świeżego produktu.
Delikatne produkty, jak mięso, ryby, poziomki, kanapki itp., należy poddać
mrożeniu wstępnemu. Mogą one być mrożone przez 24 godziny zanim pojawi
się oparzelina mrozowa. Po wstępnym zamrożeniu produktów można je
zapakować próżniowo w woreczkach i przechowywać przez dłuższy czas w
zamrażarce, aby zachować zarówno smak jak i wartość odżywczą
zapakowanych produktów.
• Aby zapakować próżniowo potrawy płynne, jak zupy, dania jednogarnkowe czy
zapiekanki, należy je najpierw zamrozić w formie do zapiekanek lub misce,
następnie zapakować próżniowo i w stanie zamrożonym przechowywać w
zamrażarce.
• Świeże warzywa należy umyć lub obrać i przed zapakowaniem próżniowym
poddać krótkiemu blanszowaniu we wrzącej wodzie (ewentualnie sparzyć w
kuchence mikrofalowej), ale zachowując jędrność warzyw i nie dopuszczając do
rozgotowania. Po ostygnięciu zapakować próżniowo w dowolnych porcjach.
• Do pakowania potraw niezamrożonych należy wziąć ok. 5 cm więcej folii, aby
skompensować w ten sposób rozszerzalność potraw w stanie zamrożonym.