Aeg-Electrolux BE3002420M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
BE3002420 PL PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
łki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
8 Opis urządzenia
9 Przed pierwszym użyciem
10 Codzienna eksploatacja
11 Funkcje zegara
12 Korzystanie z akcesoriów
13 Dodatkowe funkcje
13 Przydatne rady i wskazówki
24 Konserwacja i czyszczenie
27 Dane techniczne
28 Co zrobić, gdy…
28 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę instrukcję obsługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
•Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku jego sprzeda-
ży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłową in-
stalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także niepo-
siadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną poinstruo-
wane w zakresie bezpiecznego korzystania z tego urządzenia i będą świadome związa-
nych z tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Występuje ryzyko
uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domowe po-
winny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia, ponieważ staje się ono go-
rące. Występuje zagrożenie odniesienia obrażeń mogących skutkować
trwałym kalec-
twem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycisków (blokada
sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń i
uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
•Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ry-
zyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas transportu. Uszko-
dzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie konieczności należy skontaktować się
z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opakowaniowy, na-
klejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowodować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasilania.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
•Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za-
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwar-
cie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta-
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego - wyjmowa-
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma odpowiednie
wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpowiednie wy-
mogi bezpieczeństwa.
•Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą specjalnego
systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, należy łączyć je
tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgod-
nie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z uziemieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowa-
nie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy używać urządzenia
do celów komercyjnych ani przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli to uniknąć
ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przechowywania przed-
miotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagrożenie poparze-
niem. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wkładania lub wyjmowa-
nia naczyń bądź akcesoriów należy używać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie usz-
kodzić emalii.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani przykry-
wać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia, nie stanowi więc wady w ro-
zumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet podczas grillowa-
nia..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od źródła
zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist-
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pieczenia, aby
zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie stosowa
ć łatwopalnych produktów lub produktów powodujących ko-
rozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać instrukcji produ-
centa.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi ani metalowy-
mi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szyby
wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Konieczna jest
ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
•Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposaż
eniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol może spowodo-
wać mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urządzenia pod-
czas otwierania drzwi.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed-
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano specjalne żarówki przeznaczone wyłącznie do
urządzeń domowych. Nie można ich używać do pełnego ani miejscowego oświetlania po-
mieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej samej
mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy odłączyć urzą-
dzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządzenia
dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
7
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
43 62 5
1
14
7
10
11
12
13
5
4
3
2
1
8
9
1 Panel sterowania
2 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3 Kontrolka/symbol zasilania
4 Sterowanie elektroniczne
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Kontrolka/symbol/wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Gniazdo czujnika temperatury wewnątrz produktu
10 Wentylator
11 Grzałka na tylnej ściance
12 Grzałka dolna
13 Prowadnice blach, wyjmowane
14 Poziomy umieszczania potraw
8 Opis urządzenia
Akcesoria piekarnika
Druciana półka
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Czujnik temperatury wewnątrz produktu
Do mierzenia stopnia upieczenia mięsa.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu aktualnej godziny.
Przed pierwszym użyciem 9
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w przypadku przerwy w dostawie energii,
zacznie automatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny. Należy przejść do punktu 2.
1. Aby zmienić aktualną godzinę, należy nacisnąć jednocześnie przyciski „+” i „-”, aż zacz-
nie migać wskaźnik aktualnej godziny.
2. Ustawić godzinę za pomocą przycisków „+” lub „-”.
3. Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Gdy włączona jest funkcja zegara, nie można zmienić aktualnej godziny.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika, aby wybrać żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury, aby wybrać temperaturę.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło
regulacji temperatury do położenia wyłączenia.
Symbol pokrętła, wskaźnik lub kontrolka (zależnie od modelu – patrz widok
urządzenia):
•Wskaźnik włącza się, gdy piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy urządzenie pracuje.
Symbol informuje czy za pomocą pokrętła modyfikowane są ustawienia dotyczące które-
goś z pól grzejnych, funkcji piekarnika lub temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech pozio-
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od
temperatury używanej podczas pieczenia przy użyciu funk-
cji pieczenia tradycyjnego. Służy również do suszenia po-
traw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten-
sywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić tempe-
raturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury używa-
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
10 Codzienna eksploatacja
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz
do robienia przetworów
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opieka-
nia pieczywa.
Szybki grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Turbo grill Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu na jednym
poziomie. Również do przyrumieniania potraw, np. zapieka-
nek.
Sterowanie elektroniczne
1 Wskaźnik funkcji minutnika
2 Wskaźnik czujnika temperatury wewnątrz pro-
duktu
3 Wyświetlacz zegara
4 Wskaźnik trybu ustawiania czasu
5 Przycisk „+
6 Przycisk „-
FUNKCJE ZEGARA
Funkcja minutnika
Ta funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.
Ustawianie funkcji minutnika
1. Nacisnąć przycisk „+” lub „-”.
2. Ustawić czas za pomocą przycisku „+” lub „-” (maksymalny czas to 2 godziny i 30 mi-
nut).
3. Po upływie 5 sekund zegar rozpocznie odliczanie czasu.
4. Po zakończeniu odliczania czasu nacisnąć nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
alarm dźwiękowy.
1 2 3
56
4
Funkcje zegara 11
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czujnik temperatury wewnątrz produktu
Czujnik temperatury wewnątrz produktu mierzy wewnętrzną temperaturę mięsa.
Do ustawienia są dwie wartości temperatur:
Temperatura piekarnika: patrz tabela pieczenia mięsa
Temperatura wewnątrz produktu: patrz tabela termosondy
Należy używać wyłącznie czujnika temperatury dostarczonego z urządzeniem lub oryginal-
nych części zamiennych.
OSTRZEŻENIE!
Termosonda jest gorąca! Występuje zagrożenie poparzeniem! Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania końcówki i wtyczki czujnika temperatury.
Korzystanie z termosondy do mięsa:
1. Włożyć wtyczkę czujnika temperatury wewnątrz produktu do gniazda znajdującego się
na bocznej ściance piekarnika. Wskaźnik czujnika temperatury wewnątrz produktu
zacznie migać.
2. Włożyć do oporu końcówkę czujnika tem-
peratury wewnątrz produktu w środkową
część mięsa.
3. Ustawić żądaną temperaturę wewnątrz
produktu za pomocą przycisku „+ lub „-”.
Można wybrać dowolną temperaturę w
zakresie od 30°C do 99°C.
Zapoznać się z zalecanymi wartościami
podanymi w tabeli.
4. Ustawić funkcję piekarnika oraz tempera-
turę za pomocą pokręteł.
5. Gdy temperatura wewnątrz produktu osiągnie odpowiedni poziom, zostanie wyemitowa-
ny sygnał dźwiękowy. Nacisnąć dowolny przycisk, aby go wyłączyć.
6. Wyłączyć piekarnik i wyjąć czujnik temperatury wewną
trz produktu.
Jeżeli stopień upieczenia nie jest zadowalający, należy powtórzyć powyższe czynności i us-
tawić wyższą temperaturę wewnątrz produktu.
1
2
12 Korzystanie z akcesoriów
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Rusz piekarnika ma wgłębienia na bocznych kra-
wędziach. Wgłębienia te i kształt prowadnic za-
bezpieczają akcesoria piekarnika przed przechyle-
niem.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać
powierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator
chłodzący może nadal działać, do czasu schłodzenia urządzenia.
Mechaniczna blokada drzwi
Mechaniczna blokada drzwi nie jest włączona w chwili zakupu urządzenia.
Włączenie blokady drzwi: Pociągnąć blokadę drzwi do przodu, aż po pozycji zablokowa-
nia.
Wyłączenie blokady drzwi: Przesunąć w panelu blokadę drzwi do tyłu.
Otwieranie drzwi urządzenia:
1. Nacisnąć i przytrzymać blokadę drzwi.
2. Otworzyć drzwi.
Nie naciskać blokady drzwi po zamknięciu drzwi urządzenia!
Po wyłączeniu urządzenia mechaniczna blokada drzwi nie zostanie wyłączona.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
1
2
Dodatkowe funkcje 13
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla popularnych po-
traw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Należy przysto-
sować używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy do wartości w tabe-
lach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pie-
czenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
•Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie nale
ży zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Biszkopt Termoobieg 2 140 0:35-0:50
Biszkopt Pieczenie trady-
cyjne
2 160 0:35-0:50
Kruchy spód plac-
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
0:10-0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150-170 0:20-0:25
14 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 1:10-1:30
Sernik Pieczenie trady-
cyjne
1 170-190 1:00-1:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Plecionka droż-
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bożonaro-
dzeniowa
Pieczenie trady-
cyjne
2
160-180
1)
0:50-1:10
Chleb (żytni):
1. Pierwszy etap
pieczenia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady-
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rolada biszkopto-
wa
Pieczenie trady-
cyjne
3
180-200
1)
0:10-0:20
Ciasto z kruszon-
ką, suche
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:30
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:35-0:50
Przydatne rady i wskazówki 15
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Placek owocowy
na kruchym cieś-
cie
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do-
datkami (np. twa-
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady-
cyjne
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Ciasteczka kru-
che
Termoobieg 3 150-160 0:10-0:20
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Pieczenie trady-
cyjne
3
160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:50
Ciasteczka droż-
dżowe
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
Termoobieg 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
0:10-0:25
Bułki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
na blasze)
Termoobieg 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na blasze)
Pieczenie trady-
cyjne
3
170
1)
0:20-0:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
16 Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Babka marmurko-
wa
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru-
che
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Ciasteczka droż-
dżowe
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bułki 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na blasze)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest wystarcza-
jąco przyrumieniony
Wybrano niewłaściwy poziom
w piekarniku
Umieścić ciasto na niższym po-
ziomie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt wysoka temperatura pie-
czenia
Wybrać nieco niższe ustawie-
nie
Przydatne rady i wskazówki 17
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt krótki czas pieczenia
Ustawić dłuższy czas piecze-
nia. Czasu pieczenia nie moż-
na skracać ustawiając wy-
ższą temperaturę
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt dużo cieczy w cieście
Dodawać mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, przede wszystkim w
przypadku używania robotów
kuchennych
Ciasto jest zbyt suche
Zbyt niska temperatura piecze-
nia
Ustawić wyższą temperaturę w
piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumienia się nierów-
nomiernie
Zbyt wysoka temperatura pie-
czenia i zbyt krótki czas piecze-
nia
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie-
czenia
Ciasto przyrumienia się nierów-
nomiernie
Ciasto nie zostało równomier-
nie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równo-
miernie na blasze
Ciasto nie wypieka się w ciągu
podanego czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura
Wybrać nieco wyższe ustawie-
nie
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Zapiekanka z ma-
karonem
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypa-
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybą
Pieczenie trady-
cyjne
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane wa-
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie
Pieczenie mięsne
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
18 Przydatne rady i wskazówki
•Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pieczenia lub na
ruszcie nad głęboką blachą do pieczenia (jeżeli założony).
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar-
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
Pieczenie z funkcją Turbo grill
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie tra-
dycyjne
1 230 120-150
Rostbef lub filet:
lekko wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190-200
1)
5-6
Rostbef lub filet:
średnio wypie-
czone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180-190
1)
6-8
Rostbef lub filet:
dobrze wypieczo-
ne
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170-180
1)
8-10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, karczek,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170-180 60-90
Klops 750 g - 1 kg Turbo grill 1 160-170 50-60
Golonka (wcześ-
niej ugotowana)
750 g - 1 kg Turbo grill 1 150-170 90-120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę-
ca
1 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Przydatne rady i wskazówki 19
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag-
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150-170 100-120
Comber jag-
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 40-60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber z zaj-
ąca, udko zaj-
ęcze
do 1 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1
230
1)
30-40
Comber z sar-
ny/jelenia
1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210-220 35-40
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 180-200 60-90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki drobiu po 200-250 g Turbo grill 1 200-220 30-50
Połówka kur-
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190-210 35-50
Kurczak, pu-
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190-210 50-70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180-200 80-100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160-180 120-180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140-160 150-240
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie-
karnika
Poziom
umieszczenia
potrawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra-
dycyjne
1 210-220 40-60
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux BE3002420M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi