6
Aby jak najlepiej wykorzystaæ nowy piekarnik,
nale¿y przeczytaæ uwa¿nie instrukcjê obs³ugi i
zachowaæ j¹ na przysz³oæ.
Usun¹æ zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronn¹ foliê plastykow¹.
Wyj¹æ akcesoria z piekarnika i podgrzaæ go do
200°C na czas jednej godziny tak, aby usun¹æ
przykre zapachy od smarów ochronnych i
materia³ów izolacyjnych. Podczas
wykonywania tej czynnoci nale¿y pozostawiæ
drzwiczki otwarte.
1. Opakowanie
Materia³ z opakowania nadaje siê w 100 % na
surowce wtórne i jest oznakowany symbolem
surowców wtórnych ( ).
2. Urz¹dzenie
Urz¹dzenie zosta³o wyprodukowane z
materia³ów nadaj¹cych siê na surowce
wtórne. Urz¹dzenie nale¿y z³omowaæ
zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpadów. Odci¹æ przewody zasilaj¹ce tak,
aby nie mo¿na by³o ponownie pod³¹czyæ
urz¹dzenia.
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia i
konserwacji urz¹dzenia, nale¿y go od³¹czyæ
od zasilania elektrycznego.
Dzieci nie mog¹ mieæ dostêpu do urz¹dzeñ,
gdy s¹ u¿ywane.
Urz¹dzenia musz¹ byæ regulowane b¹d
naprawiane wy³¹cznie przez
wykwalifikowanego technika.
Nale¿y zatroszczyæ siê o to, aby przewody
elektryczne innych urz¹dzeñ, znajduj¹cych siê
blisko piekarnika, nie styka³y siê z jego
gor¹cymi czêciami i nie zapl¹ta³y siê w drzwi
piekarnika.
Piekarnik jest wyposa¿ony w system ch³odzenia
powietrznego dla zapobie¿enia nadmiernemu
rozgrzewaniu siê jego cianki czo³owej oraz
obudowy. Zaleca siê sch³odzenie piekarnika i
meblocianki, po okresie jego u¿ywania
przekraczaj¹cym jedn¹ godzinê w temperaturze
200° C lub wiêkszej. Po zakoñczeniu pieczenia
na dowolnej funkcji (z wyj¹tkiem grilla) nale¿y
pozostawiæ piekarnik za³¹czony na ok. 15 minut,
po uprzednim przestawieniu pokrêt³a regulacji
temperatury w po³o¿enie 0. Podczas pieczenia
drzwi piekarnika winny byæ zamkniête.
Piekarnik
Nie nale¿y nigdy stawaæ ani siadaæ na
otwartych drzwiczkach piekarnika. Nie nale¿y
nigdy wieszaæ ciê¿aru na klamce otwartych
drzwi piekarnika.
Aby wyj¹æ tacki do pieczenia lub inne akcesoria,
gdy piekarnik jest gor¹cy, nale¿y u¿yæ rêkawic.
Nie nale¿y przykrywaæ dna piekarnika folia
aluminiow¹.
Nie nale¿y przechowywaæ w piekarniku
materia³ów palnych. - stwarzaj¹ ryzyko
po¿aru, gdy piekarnik zostanie niechc¹cy
w³¹czony.
Podczas procesu pieczenia woda odparowuje z
potrawy. Para i inne opary musz¹ byæ usuwane
z komory piekarnika. Uznalimy, ¿e najlepszym
rozwi¹zaniem, ze wzglêdów bezpieczeñstwa i
estetyki, bêdzie pozostawienie otworu w dolnej
czêci drzwi. Wskutek tego, mo¿e byæ widoczna
okazjonalnie para wychodz¹ca z tego miejsca
(patrz rys.). Jest to zjawisko normalne; denna
krawêd mo¿e byæ oczyszczona po zdjêciu
drzwi, tak jak to opisano w Czyszczenie
piekarnika i jego akcesoriów.
Nie nale¿y k³aæ znacznych ciê¿arów na
otwartych drzwiach, gdy¿ mo¿e to
doprowadziæ do uszkodzenia komory i
zawiasów.
Maks. ciê¿ar: 7 kg (15 funtów).
PRZED U¯YCIEM URZ¥DZENIA
OCHRONA RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE ZALECENIA
W
y
l
o
t
oparów