Zanussi ZC601G/PL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBS³UGI
PL
KUCHNIA GAZOWA
KUCHNIA GAZOWO-
ELEKTRYCZNA
ZC 601-650
ZC 661
2
Przed rozpoczêciem korzystania z kuchni nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹ obs³ugi, w której
podano wskazówki i zalecenia dotycz¹ce prawid³owego u¿ywania i obs³ugi urz¹dzenia.
Instrukcjê nale¿y przechowywaæ przez ca³y czas korzystania z kuchni.
W przypadku odst¹pienia kuchni nale¿y tak¿e pamiêtaæ o przekazaniu instrukcji obs³ugi nowemu
u¿ytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni bezpieczne, d³ugotrwa³e oraz niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
W S K A Z Ó W K I O G Ó L N E
· Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi wy³¹cznie
przez osoby doros³e. Nie zezwalaæ dzieciom na zabawê
w pobli¿u urz¹dzenia.
· Urz¹dzenie jest przeznaczone do gotowania produktów
¿ywnociowych i nie mo¿na go u¿ywaæ do innych celów.
· Pod³¹czenie kuchenki do instalacji gazowej
mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
· Je¿eli zajdzie koniecznoæ modyfikacji domowej
instalacji elektrycznej nale¿y czynnoæ powierzyæ
wykwalifikowanemu technikowi z odpowiednimi
uprawnieniami.
· Wszelkie zmiany lub modyfikacje urz¹dzenia stwarzaj¹
powa¿ne zagro¿enie dla u¿ytkownika.
· Na ruszcie nie wolno ustawiaæ zdeformowanych lub
niestabilnych naczyñ do gotowania, gdy¿ mog¹ siê one
przewróciæ i zawartoæ naczynia wyleje siê na palniki.
· Podczas gotowania potraw na oleju lub innym t³uszczu
nie wolno pozostawiaæ urz¹dzenia bez nadzoru,
poniewa¿ przegrzany olej mo¿e siê zapaliæ.
· Palniki, ruszt i garnki pozostaj¹ jeszcze przez d³u¿szy
czas gor¹ce po wy³¹czeniu kuchenki. Zwróciæ uwagê,
aby dzieci nie zbli¿a³y siê do kuchenki i nie dotyka³y
naczyñ stoj¹cych na kuchence oraz cianek urz¹dzenia.
· W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia nale¿y
zwróciæ siê do autoryzowanego zak³adu serwisowego
wyznaczonego przez producenta sprzêtu.
· Pokrywa (jako wyposa¿enie niektórych modeli kuchni)
po jej opuszczeniu zabezpiecza p³ytê podpalnikow¹ i
palniki przed zakurzeniem, a po podniesieniu pokrywa
zabezpiecza cianê za kuchni¹ przed zabrudzeniem
pryskaj¹cym t³uszczem itp. Nie u¿ywaæ pokrywy do
innych celów.
· Przed zamkniêciem pokrywy nale¿y kuchenkê wyczyciæ,
a palniki pozostawiæ do ostygniêcia.
· Sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji
l (Wy³¹czony), kiedy kuchenka nie jest
u¿ytkowana.
· Jeli zamierzaj¹ Pañstwo piec miêso, wtedy nale¿y wlaæ
do blachy niewielk¹ iloæ wody i umieciæ j¹ w
piekarniku, co pozwoli na unikniêcie przypalenia
t³uszczu i powstanie nieprzyjemnego zapachu. Zawsze
u¿ywaæ rêkawic do wyjmowania tacy z piekarnika.
· Przed pierwszym pieczeniem nale¿y w³¹czyæ pusty
piekarnik na oko³o 45 minut (najlepiej ustawiaj¹c
termoregulator piekarnika na maksimum), co
zapobiegnie przejêciu przez potrawê zapachu z izolacji
termicznej i innych zapachów pozosta³ych po procesie
produkcyjnym. Po 45 minutach nale¿y pozostawiæ
piekarnik otwarty a¿ do ostygniêcia, a nastêpnie umyæ
go ciep³¹ wod¹ z detergentem.
· Umyæ równie¿ ca³e wyposa¿enie piekarnika.
· Zachowaæ ostro¿noæ podczas u¿ywania rodków
czyszcz¹cych w sprayu (nie kierowaæ w stronê np.
¿arówki).
· Podczas wyjmowania blachy z piekarnika mo¿e prysn¹æ
olej na jego drzwi, co spowoduje nieprzyjemny zapach.
Dlatego radzimy natychmiast zmyæ resztki oleju.
· Pomieszczenie, w którym ma byæ zainstalowana kuchnia
powinno posiadaæ sprawn¹ wentylacjê nawiewno-
wywiewn¹. Niesprawna wentylacja mo¿e prowadziæ do
zak³ócenia procesu spalania gazu i powstawiania
zwiêkszonej zawartoci tlenku wêgla w pomieszczeniu
kuchennym.
· UWAGA: Kuchnia gazowa podczas pracy
zwiêksza poziom ciep³a i wilgoci w
pomieszczeniu, w którym siê znajduje. Nale¿y
zapewniæ prawid³ow¹ wentylacjê pomieszczenia
(np. zainstalowaæ poch³aniacz).
· Ze wzglêdów bezpieczeñstwa i higienicznych kuchenkê
nale¿y utrzymywaæ w czystoci.
· T³uszcz i resztki potraw mog¹ staæ siê przyczyn¹
po¿aru !
· Kuchenki nie nale¿y instalowaæ w pobli¿u przedmiotów
palnych (np. rêczników, cierek, zas³on itp.).
· Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju gazu,
jaki podano na naklejkach znajduj¹cych siê przy
elementach pod³¹czeniowych piekarnika i
opakowaniu.
· Nie wolno zas³aniaæ otworów w ruchomym dnie
piekarnika lub zakrywaæ ich foli¹.
· Kuchnia jest ciê¿ka! Nale¿y pamiêtaæ o tym przy
przenoszeniu lub przechowywaniu i zachowaæ
ostro¿noæ.
· Czyszczenie lub czynnoci konserwacyjne nale¿y
rozpoczynaæ tylko wtedy, kiedy kuchnia jest zimna.
· Naczynia nale¿y ustawiaæ na zapalonych palnikach, po
uprzednim sprawdzeniu, czy p³on¹ prawid³owo. Tak
samo nale¿y postêpowaæ w przypadku palnika w
piekarniku.
· Przed zdjêciem naczyñ z palnika (lub wyjêciem z
piekarnika) nale¿y zmniejszyæ p³omieñ lub wy³¹czyæ go
ca³kowicie.
· Ruszt w komorze piekarnika powinien byæ prawid³owo
usytuowany na bocznych ciankach piekarnika.
· W szufladzie pod piekarnikiem mo¿na przechowywaæ
tylko naczynia odporne na wysok¹ temperaturê. Nie
przechowywaæ materia³ów ³atwopalnych.
· Awariê urz¹dzenia nale¿y zg³osiæ w autoryzowanym
zak³adzie serwisowym. U¿ytkownikowi nie wolno
samodzielnie wykonywaæ napraw !
· Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich
uprawnieñ stwarzaj¹ zagro¿enie dla u¿ytkownika i mog¹
spowodowaæ powa¿ne uszkodzenie urz¹dzenia.
· Autoryzowany zak³ad serwisowy posiada oryginalne
czêci zamienne.
3
S P I S T R E C I
Uwaga:
Urz¹dzenie jest proste w obs³udze, jednak zalecamy
przeczytanie niniejszej instrukcji obs³ugi przed
rozpoczêciem korzystania z kuchni.
Instrukcja zawiera niezbêdne wskazówki dotycz¹ce
instalacji, u¿ywania i konserwacji oraz praktyczne rady dla
u¿ytkownika.
GWARANCJA
Wraz z urz¹dzeniem powinni Pañstwo otrzymaæ kartê
gwarancyjn¹, która potwierdza uprawnienia do
korzystania z bezp³atnej obs³ugi serwisowej (w ramach
usterek objêtych gwarancj¹). Prosimy o sprawdzenie, czy
karta jest prawid³owo wype³niona.
Podczas pieczenia w piekarniku lub korzystania z funkcji
grilla nale¿y pamiêtaæ, ¿e kuchnia oraz szk³o drzwi
nagrzewaj¹ siê. Nie pozwalaæ dzieciom na przebywanie w
pobli¿u kuchni podczas jej pracy.
Je¿eli w pobli¿u kuchni bêd¹ pod³¹czane inne urz¹dzenia
elektryczne nale¿y upewniæ siê, ¿e bêd¹ znajdowaæ siê w
bezpiecznej odleg³oci od drzwi piekarnika oraz róde³
W S K A Z Ó W K I O G Ó L N E 2
O P I S U R Z ¥ D Z E N I A 4
W S K A Z Ó W K I 5
D L A U ¯ Y T K O W N I K A 5
PIEKARNIK GAZOWY (ZC 601) 7
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY (ZC 650) 8
PIECZENIE NA GRILLU Z RO¯NEM
(MODEL ZC 601 / ZC 650) 9
PIÊÆ FUNKCJI PIEKARNIKA
ELEKTRYCZNEGO (MODEL ZC 661)10
FUNKCJA MINUTNIKA
(MODEL ZC 601 / ZC 661) 11
PORADY DOTYCZ¥CE OBS£UGI
PALNIKÓW GAZOWYCH 11
WSKAZÓWKI DOTYCZ¥CE U¯YWANIA
PIEKARNIKA 12
WSKAZÓWKI DOTYCZ¥CE
KORZYSTANIA Z 5 FUNKCJI
PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO 13
TABELE PIECZENIA 14
KONSERWACJA 15
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA 17
D A N E T E C H N I C Z N E 17
INSTALACJA KUCHENKI 18
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ 18
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
ELEKTRYCZNEJ 21
CO ROBIÆ, JELI URZ¥DZENIE NIE
PRACUJE PRAWID£OWO ? 22
SERWIS I CZÊCI ZAMIENNE 23
4
Przycisk
automatycznej
zapalarki (p³yta
i piekarnik)
Owietlenie
piekarnika
Przycisk
ro¿na
Pokrêt³o
tylnego
lewego
palnika
Pokrêt³o
przedniego
lewego
palnika
Pokrêt³o
przedniego
prawego
palnika
Pokrêt³o
piekarnika
Minutnik
Lampka
grilla
elektrycznego
MODEL ZC 601
O P I S U R Z ¥ D Z E N I A
Przycisk
automatycznej
zapalarki (p³yta
grzejna)
Pokrêt³o
piekarnika
Pokrêt³o
tylnego
lewego
palnika
Pokrêt³o
przedniego
lewego
palnika
Pokrêt³o
przedniego
prawego
palnika
Pokrêt³o
tylnego
prawego
palnika
Lampka
piekarnika
elektrycznego
MODEL ZC 650
Przycisk
automatycznej
zapalarki (p³yta
grzejna)
Pokrêt³o
tylnego
lewego
palnika
Pokrêt³o
przedniego
lewego
palnika
Pokrêt³o
przedniego
prawego
palnika
Pokrêt³o
tylnego
prawego
palnika
Pokrêt³o
wyboru
funkcji
piekarnika
Lampka
termostatu
Pokrêt³o
termostatu
Minutnik
Lampka
kontrolna
piekarnika
/ pól
grzejnych
MODEL ZC 661
Pokrêt³o
tylnego
prawego
palnika
Przycisk
ro¿na
5
Rys. 3
NACZYNIA
§ Zawsze nale¿y stosowaæ palnik o wielkoci
odpowiedniej do rednicy garnka u¿ywanego do
gotowania. Aby nie dopuciæ do wykipienia potrawy,
zalecamy dobieranie odpowiednio wiêkszych naczyñ.
§ Do pieczenia ciasta nale¿y u¿ywaæ p³askich foremek.
Nie dopuszczaæ do wylania siê soku z owoców lub
cukru, poniewa¿ po przypaleniu tego typu
pozosta³oci bardzo trudne do usuniêcia.
§ Do piekarnika nie wk³adaæ naczyñ z plastikowymi
uchwytami, poniewa¿ nie wszystkie z nich
ognioodporne.
§ Aby osi¹gn¹æ maksymaln¹ sprawnoæ energetyczn¹
u¿ywanego w danej chwili palnika nale¿y stosowaæ
garnki, których rednica jest nieco wiêksza od
rednicy p³omienia palnika gazowego (patrz rys.3).
Ze wzglêdów ekonomicznych zalecamy nakrywanie
naczyñ podczas gotowania. Kiedy potrawa zacznie siê
gotowaæ, nale¿y zmniejszyæ p³omieñ tak, aby tylko
podtrzymywaæ gotowanie.
Rys. 1
FO 0839
Rys. 2
FO 0204
A Nak³adka palnika
B Korpus palnika
C wieczka zapalacza
D Zabezpieczenie
EKSPLOATACJA
Pokrêt³a palników (rys. 1)
Symbole na pokrêt³ach palników maj¹ nastêpuj¹ce
znaczenie:
l Dop³yw gazu wy³¹czony
Maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
Minimalny dop³yw gazu (p³omieñ oszczêdny)
Wszystkie modele kuchni wyposa¿one w
zabezpieczenia przeciwwyp³ywowe, które odcinaj¹
niezamierzony dop³yw gazu (np. nadmierny pobór gazu,
wycieki itp.).
ZAPALANIE PALNIKÓW
Przed ustawieniem garnka nale¿y zapaliæ palnik. W tym
celu wcisn¹æ przycisk zapalacza oznaczony ma³¹ iskr¹,
wcisn¹æ pokrêt³o kurka, obróciæ je (w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara) do maksymalnej pozycji. Po
zapaleniu wyregulowaæ p³omieñ, zgodnie z ¿yczeniem
u¿ytkownika. Pokrêt³o przytrzymujemy wciniête jeszcze
przez oko³o 5 sekund, aby mog³o zadzia³aæ zabezpieczenie.
Je¿eli gaz po paru próbach nie zapali siê, to nale¿y sprawdziæ,
czy palnik, piercieñ i korpus palnika prawid³owo
zamocowane (patrz rys.2). Aby wy³¹czyæ palnik, nale¿y
przekrêciæ odpowiednie pokrêt³o (w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara) na pozycjê l. Podczas
przygotowywania potraw przy u¿yciu t³uszczów (np.
oleju) nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ, gdy¿
t³uszcz mo¿e ulec samozapaleniu.
W S K A Z Ó W K I
D L A U ¯ Y T K O W N I K A
6
Rys. 5
Rys. 4
0
6
5
4
3
2
1
FO 0881
Palnik MinimalnaMaksymalna
rednica rednica
Du¿y 220 260
redni 120 220
Pomocniczy 80 160
POLA GRZEJNE
Pokrêt³a pól grzejnych maj¹ szeciostopniowy zakres
ustawieñ: od maksymalnego poziomu grzania (poziom 6)
do minimalnego (poziom 1), tak jak pokazano na rys. 4.
Garnki i naczynia u¿ywane na polach grzejnych powinny:
- mieæ odpowiedni ciê¿ar;
- byæ dopasowane (mog¹ byæ nieco wiêksze) do pola
grzejnego; NIE mog¹ byæ mniejsze;
- mieæ p³askie dno, aby pokrywa³y siê z powierzchni¹
pola (rys. 5)
Powy¿sze wskazówki maj¹ du¿e znaczenia podczas
gotowania na parze lub w wysokich temperaturach
(sma¿enie).
Naczynie powinno byæ dopasowane do iloci produktu,
aby nie wyla³ siê / wykipia³ podczas gotowania.
Nie pozostawiaæ w³¹czonych pól bez naczynia lub z pustym
garnkiem.
W modelach wyposa¿onych w pokrywê szklan¹ nale¿y
odczekaæ z jej zamkniêciem po gotowaniu, a¿ pola ostygn¹.
Tabela rednic naczyñ stawianych
na palnikach kuchenki
7
Rys. 6
140
160
200
240
FO 2131
Rys. 8
FO 0918
FO 1079
Rys. 7
Zapalanie
Otworzyæ drzwi piekarnika. Wcisn¹æ i obróciæ pokrêt³o
piekarnika (rys. 6) w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara na maksymaln¹ wartoæ temperatury. W
tym samym czasie wcisn¹æ przycisk zapalarki (oznaczony
ma³ym p³omieniem). Po zapaleniu przytrzymaæ wciniête
pokrêt³o przez ok. 10-15 sekund.
Zapalanie rêczne
- otworzyæ drzwi piekarnika i przytrzymaæ p³omieñ w
pobli¿u otworu w dolnej czêci piekarnika (patrz rys.
7);
- wcisn¹æ pokrêt³o piekarnika i obróciæ je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na
maksymaln¹ wartoæ temperatury;
- po zapaleniu przytrzymaæ pokrêt³o piekarnika
wciniête przez ok. 10-15 sekund, a¿ zawór
bezpieczeñstwa ustabilizuje p³omieñ palnika
piekarnika.
Je¿eli palnik nie zapali siê za pierwszym razem nale¿y
pozostawiæ otwarte drzwi i odczekaæ 1 minutê przed
powtórzeniem czynnoci. Po zapaleniu wyregulowaæ
p³omieñ, zgodnie z potrzeb¹.
- je¿eli p³omieñ przypadkowo zganie nale¿y
ustawiæ pokrêt³o piekarnika w pozycji wy³¹czony (symbol
l) i odczekaæ 1 minutê przed ponownym zapaleniem
palnika.
Zapalanie palnika piekarnika musi odbywaæ siê
przy otwartych drzwiach urz¹dzenia.
Podczas pieczenia w piekarniku lub na grillu nale¿y
pozostawiæ pokrywê kuchni otwart¹, co zapobiega
przegrzaniu siê kuchni.
Aby osi¹gn¹æ po¿¹dan¹ temperaturê nale¿y na pocz¹tku
podgrzaæ piekarnik przy ustawieniu na najwy¿sz¹
temperaturê, a póniej ustawiæ pokrêt³o na odpowiedni¹
wartoæ. Termostat piekarnika automatycznie wyreguluje
p³omieñ.
Piekarnik jest wyposa¿ony w ruszt oraz emaliowan¹ tacê,
która s³u¿y do zbierania skapuj¹cego soku lub t³uszczu z
miêsa po³o¿onego na ruszcie. Podczas pieczenia na grillu
nale¿y w³o¿yæ tacê (A-rys. 8) pod ruszt (B- rys. 8).
Zapobiegnie to skapywaniu t³uszczu na podstawê
piekarnika.
W³¹cznik owietlenia
piekarnika
Pozwala na owietlenie wnêtrza piekarnika.
PIEKARNIK GAZOWY (model ZC 601)
8
Rys. 9
0
0
1
0
0
5
5
1
0
0
2
0
Rys. 10
FO 0918
FO 2194
Pokrêt³o piekarnika
elektrycznego (rys. 9)
Umo¿liwia wybór odpowiedniej temperatury
oraz funkcji pieczenia.
Znaczenie symboli funkcji:
0 Piekarnik wy³¹czony
Owietlenie piekarnika
50-max Ustawienie temperatury
Dolna grza³ka
Górna grza³ka
Grill
Obróciæ pokrêt³o w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i ustawiæ temperaturê. Lampka
kontrolna zostanie podwietlona. Górna i dolna grza³ka
rozpoczn¹ pracê. Zakres temperatury od 50
o
C do 250
o
C
(max). Temperatura jest utrzymywana przez termostat.
Od czasu do czasu lampka kontrolna bedzie gas³a i
zapala³a siê, w zale¿noci od cyklu termostatu.
Aby rozpocz¹æ pracê tylko dolnej lub tylko górnej grza³ki,
nale¿y obróciæ pokrêt³o w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara do symbolu (dolna grza³ka) lub
(górna grza³ka).
Temperatura nie przekroczy 200
o
C w przypadku
ustawienia pracy dolnej grzalki i 180
o
C przy pracy górnej
grza³ki, ale nie bêdzie regulowana termostatem.
Podczas pieczenia w piekarniku lub na grillu
nale¿y otworzyæ pokrywê górn¹ kuchni (je¿eli jest
w ni¹ wyposa¿ona), aby unikn¹æ przegrzania.
Piekarnik jest wyposa¿ony w ruszt oraz emaliowan¹ tacê,
która s³u¿y do zbierania skapuj¹cego soku lub t³uszczu z
miêsa po³o¿onego na ruszcie. Podczas pieczenia na grillu
nale¿y w³o¿yæ tacê (A-rys. 10) pod ruszt (B- rys. 10).
Zapobiegnie to skapywaniu t³uszczu na podstawê
piekarnika.
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY (ZC 650)
9
FO 0375
Rys. 12
FO 2124
Rys. 11
FO 0706
Rys. 13
JEDNORODNA
TEMPERATURA GRILLA
ELEKTRYCZNEGO
Model ZC 601
Wcisn¹æ pokrêt³o piekarnika (rys. 6) i obróciæ je
ca³kowicie (w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara) do symbolu . Lampka kontrolna grilla
zawieci siê.
Model ZC 650
Wcisn¹æ pokrêt³o piekarnika (rys. 9) i obróciæ je
ca³kowicie (w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara) do symbolu . W³¹czy siê owietlenie
piekarnika.
Podczas pieczenia na grillu taca powinna byæ wsuniêta
pod ruszt, aby zbieraæ t³uszcz i uniemo¿liwiæ skapywanie
na podstawê piekarnika.
Panel steruj¹cy kuchni jest zabezpieczony elementem
ochronnym (rys. 11). Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika nale¿y otworzyæ do po³owy oraz wysun¹æ
element ochronny, tak jak pokazano na rysunku 11 i 12.
RO¯NO
Modele ZC 601 i ZC 650 wyposa¿one w ro¿no. Nale¿y go
u¿ywaæ w nastêpuj¹cy sposób:
1. umieciæ uchwyt ro¿na na jego zabezpieczeniu (rys.
13);
2. w³o¿yæ koñcówkê w porcjê miêsa i zabezpieczyæ dwoma
widelcami;
3. Koñcówkê ro¿na w³o¿yæ do otworu, a przedni¹ stronê
po³o¿yæ na uchwycie (rys. 13);
4. Zdj¹æ uchwyt;
5. Wysun¹æ element ochronny panelu tak, jak opisano
powy¿ej i pozostawiæ drzwi piekarnika w pozycji
pó³otwartej;
6. Ustawiæ pokrêt³o piekarnika na funkcjê grilla ( );
7. W³¹czyæ silniczek ro¿na za pomoc¹ prze³¹cznika -
oznaczonego symbolem ( ).
PIECZENIE NA GRILLU Z RO¯NEM
(model ZC 601 / ZC 650)
10
Rys. 14
Rys. 15
Rys. 16
FO 0190
0
100
150
200
50
FO 1114
FO 0396
Pokrêt³o funkcji piekarnika
(rys. 14) oraz pokrêt³o
termostatu (rys. 15).
Pokrêt³o funkcji piekarnika umo¿liwia ustawienie
po¿¹danej funkcji pieczenia. Poprzez obrót pokrêt³a
termostatu mo¿na wybraæ odpowiedni¹ wartoæ
temperatury.
Oznaczenia:
Górna i dolna grza³ka (pieczenie
tradycyjne)
Grill
Dolna grza³ka
Górna i dolna grza³a oraz wentylator
(pieczenie konwekcyjne)
Rozmra¿anie
Gotowanie tradycyjne
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ po¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Pieczenie na grillu
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ po¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Podczas pieczenia na grillu nale¿y pozostawiæ drzwi
piekarnika otwarte do po³owy oraz wysun¹æ element
ochronny panelu, tak jak pokazano na rysunku 11 i 12.
Pieczenie przy u¿yciu dolnej
grza³ki
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ po¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Pieczenie konwekcyjne
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ po¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Rozmra¿anie
Ustawiæ pokrêt³o na symbol , a pokrêt³o termostatu
ustawiæ w pozycji wy³¹czony (l). Przy wyborze tej funkcji
wentylator piekarnika bêdzie rozprowadza³ powietrze o
temperaturze pokojowej wewn¹trz piekarnika,
wspomagaj¹c proces rozmra¿ania.
Podczas pieczenia w piekarniku lub przy u¿yciu
funkcji grilla nale¿y pozostawiæ pokrywê kuchni
otwart¹, aby zapobiec przegrzaniu siê urz¹dzenia.
PIÊÆ FUNKCJI PIEKARNIKA
ELEKTRYCZNEGO (model ZC 661)
Lampka piekarnika / pól grzejnych
Wskazuje na pracê jednego lub wiêcej elementów
grzejnych.
Lampka termostatu piekarnika
Od czasu do czasu lampka termostatu bêdzie siê w³¹czaæ i
wy³¹czaæ, zgodnie z prac¹ termostatu.
Piekarnik jest wyposa¿ony w ruszt oraz emaliowan¹ tacê,
która s³u¿y do zbierania skapuj¹cego soku lub t³uszczu z
miêsa po³o¿onego na ruszcie. Podczas pieczenia na grillu
nale¿y w³o¿yæ tacê (A-rys. 16) pod ruszt (B-rys. 16).
Zapobiegnie to skapywaniu t³uszczu na podstawê
piekarnika. Je¿eli zechcecie Pañstwo po³o¿yæ tacê nad
rusztem, nale¿y post¹piæ w sposób pokazany na rysunku 16.
11
Rys. 17
0
5
01
51
0
3
04
05
0
2
FO 2130
Mo¿na go ustawiæ maksymalnie do jednej godziny.
Pokrêt³o (rys. 17) nale¿y przekrêciæ (w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara) na maksymaln¹
wartoæ i dopiero wtedy zmniejszyæ do po¿¹danego czasu.
Po zakoñczeniu wybranego czasu rozbrzmiewa krótki
alarm akustyczny.
Minutnik nie wy³¹cza piekarnika, je¿eli ten pracuje.
PORADY DOTYCZ¥CE OBS£UGI
PALNIKÓW GAZOWYCH
ü Gotowanie nale¿y rozpocz¹æ na du¿ym ogniu
(maksymalny p³omieñ ). Nastêpnie wielkoæ
p³omienia (przep³yw gazu) nale¿y dopasowaæ do
potrzeb u¿ytkownika.
ü Szczyty p³omienia bardziej gor¹ce ni¿ jego rdzeñ,
wiêc powinny dotykaæ dna garnka. P³omienie, które
wychodz¹ poza dno garnków, zwiêkszaj¹ zu¿ycie gazu.
ü W odró¿nieniu od palników elektrycznych, palniki
gazowe nie wymagaj¹ p³askich garnków. Nale¿y
pamiêtaæ, ¿e cienkie cianki garnka lepiej przewodz¹
ciep³o.
ü Poniewa¿ dystrybucja ciep³a na dolnej powierzchni
nie jest jednolita, naczynia przegrzewaj¹ siê tylko po
jednej stronie. W zwi¹zku z tym zalecamy czêstsze
mieszanie potrawy.
ü W garnkach o grubszych ciankach dystrybucja ciep³a
jest bardziej jednolita i zjawisko przegrzewania nie
wystêpuje.
ü Odradzamy u¿ywanie ma³ych naczyñ. Szerokie i
niezbyt wysokie garnki s¹ lepsze, poniewa¿ szybciej
przewodz¹ ciep³o.
ü Czas gotowania nie zmniejszy siê poprzez u¿ywanie
ma³ego garnka na du¿ym palniku, lecz zwiêkszy to
tylko zu¿ycie gazu.
ü Najlepsze jest u¿ywanie palników odpowiednich dla
wymiarów garnka i przykrywanie ich podczas
gotowania w celu zmniejszenia zu¿ycia gazu.
FUNKCJA MINUTNIKA (model ZC 601
- ZC 661)
12
Pieczenie ciasta
Podgrzaæ piekarnik na 10 minut (o ile przepis nie podaje
inaczej) przed rozpoczêciem pieczenia. Nie otwieraæ
drzwi piekarnika podczas pieczenia, poniewa¿ przerywa
to pieczenie (zw³aszcza w przypadku np. sufletów). Aby
sprawdziæ, czy ciasto jest upieczone, nale¿y wbiæ w nie
wyka³aczkê. Gdy ciasto jest ju¿ upieczone, wyka³aczka po
wyci¹gniêciu pozostanie sucha. Test z wyka³aczk¹ nale¿y
wykonaæ po up³ywie 3/4 czasu przewidzianego na
pieczenie.
Dokoñczyæ pieczenie przy ustawieniu p³omienia o
odpowiednio dobranej wielkoci.
Potrawy, które przyrumieni³y siê tylko na zewn¹trz,
wymagaj¹ dokoñczenia pieczenia w ni¿szej temperaturze
przez nieco d³u¿szy czas. Potrawy suche wymagaj¹
krótszego czasu pieczenia i wy¿szej temperatury.
Pieczenie miêsa
Miêso powinno wa¿yæ co najmniej 1 kg, w przeciwnym
razie po upieczeniu bêdzie suche. Aby dobrze upiec
miêso, nale¿y u¿yæ nieco t³uszczu. Nie zalecamy u¿ycia
mas³a i oleju, gdy na miêsie znajduje siê warstwa t³uszczu.
Miêso powinno byæ u³o¿one na blaszce warstw¹ t³uszczu
do góry. Stopiony t³uszcz bêdzie rozp³ywa³ siê na miêsie.
Czerwone miêso nale¿y wyj¹æ z ch³odziarki przynajmniej
na godzinê przed rozpoczêciem pieczenia, w przeciwnym
razie zmiana temperatury mo¿e spowodowaæ jego
stwardnienie. Zalecamy nie soliæ miêsa przed
pieczeniem, poniewa¿ sól powoduje wolniejsze
pieczenie. Miêso nale¿y posoliæ w po³owie czasu
pieczenia. Do pieczenia miêsa u¿ywaæ naczyñ z niskimi
ciankami. Wysokie cianki hamuj¹ rozchodzenie siê
ciep³a i w ten sposób zmniejszaj¹ efektywnoæ ogrzewania.
Miêso nale¿y uk³adaæ na blasze do pieczenia lub
bezporednio na ruszcie. Zawsze wsuwaæ pod spód
emaliowan¹ blachê do zbierania sosu. Jeli czas pieczenia
jest krótki, miêso nale¿y polaæ sosem w momencie
wk³adania go do piekarnika, a w przypadku normalnego
czasu pieczenia dopiero po pó³ godzinie.
Pieczenie czerwonego miêsa nale¿y zacz¹æ w wysokiej
temperaturze, a nastêpnie obni¿aæ stopniowo. Podczas
pieczenia miêsa bia³ego przez ca³y czas powinna byæ
utrzymana rednia temperatura.
Stopieñ upieczenia miêsa mo¿na sprawdziæ nak³uwaj¹c je
widelcem: jeli sos nie wycieka, oznacza to, ¿e miêso jest
upieczone. Miêso pokroiæ po 15 minutach, dziêki temu
utrzyma soczystoæ i zapach.
Steki mo¿na trzymaæ w piekarniku w minimalnej
temperaturze do momentu serwowania.
Pieczenie ryb
Ma³e ryby nale¿y piec w wysokiej temperaturze podczas
ca³ego czasu przewidzianego na pieczenie. redniej
wielkoci ryby piec pocz¹tkowo w wysokiej temperaturze,
WSKAZÓWKI DOTYCZ¥CE
U¯YWANIA PIEKARNIKA
a nastêpnie stopniowo j¹ obni¿aæ. Ryby du¿ej wielkoci
powinny byæ pieczone ca³y czas w redniej temperaturze.
Pieczona ryba jest gotowa, gdy jej plaster jest jednolicie
bia³y i nieprzezroczysty (z wyj¹tkiem pstr¹ga lub ³ososia).
Aby uzyskaæ dobre wyniki pieczenia, nale¿y cile
przestrzegaæ przepisów kulinarnych.
Pieczenie na grillu
Do pieczenia na grillu nale¿y przeznaczaæ pokrojone
kawa³ki miêsa (niezbyt cienkie). Miêso oraz ryby nale¿y
lekko posmarowaæ olejem, posoliæ po zakoñczeniu
pieczenia (ryby nale¿y posoliæ od wewn¹trz przed
pieczeniem). W zale¿noci od gruboci miêsa ruszt
nale¿y u³o¿yæ w odpowiedniej odleg³oci od elementu
grilluj¹cego (aby unikn¹æ spalenia powierzchni miêsa
lub niedopieczenia potrawy).
Powstawanie dymu (z kropel soków i t³uszczu) mo¿na
ograniczyæ wlewaj¹c 1 lub 2 szklanki wody do tacy pod
rusztem.
Poprzez u¿ycie elementu grilluj¹cego mo¿na tak¿e
rumieniæ potrawy, przygotowywaæ tosty oraz niektóre
owoce, np. banany, po³ówki grapefruita, plastry ananasa,
kr¹¿ki jab³ek itp. Owoce powinny byæ u³o¿one w nieco
dalszej odleg³oci od grilla.
Czas pieczenia
Czas pieczenia ciasta lub innych potraw zale¿y od ich
rodzaju, konsystencji i wymiarów.
Radzimy obserwowaæ pierwsze pieczenia i przeanalizowaæ
ich rezultaty w celu lepszego poznania mo¿liwoci
piekarnika i póniejszego uzyskiwania zbli¿onych
rezultatów w podobnych warunkach. Dane zawarte w
Tabeli pieczenia maj¹ jedynie charakter orientacyjny.
Uwaga: Nie k³aæ ¿adnych naczyñ (tac, foremek, naczyñ ze
szk³a Pyrex) oraz folii aluminiowej na wewnêtrznej
podstawie piekarnika podczas pieczenia. Gromadzenie
siê i zablokowanie przep³ywu ciep³a mo¿e wp³yn¹æ
negatywnie na proces pieczenia a nawet uszkodziæ emaliê
piekarnika.
13
FO 0061
Rys. 18
Pieczenie tradycyjne
Ciep³o dochodzi z góry i z do³u, dlatego zalecamy
umieszczenie potrawy w centralnej czêci piekarnika.
Je¿eli potrawa wymaga zrumienienia spodu lub wierzchu,
nale¿y u³o¿yæ potrawê odpowiednio wy¿ej lub ni¿ej.
Pieczenie konwekcyjne
Ciep³o dochodzi do potrawy równomiernie ze wzglêdu
na cyrkuluj¹ce powietrze, obracane przez wentylator
znajduj¹cy siê w tylnej czêci piekarnika. W ten sposób
ciep³o dochodzi do wszystkich stron potrawy, dlatego
mo¿ne je umieciæ na wiêcej ni¿ jednym poziomie. Ten
typ pieczenia eliminuje wilgoæ z powietrza i osusza
powietrze, aby zapobiec przenikaniu siê zapachów i
smaków.
Mo¿liwoæ pieczenia na wiêcej ni¿ jednym poziomie
sprawia tak¿e, ¿e mo¿na jednoczenie przygotowywaæ
kilka dañ (maksymalnie na trzech poziomach). Mo¿na
oczywicie wykorzystaæ tylko jeden poziom wtedy
potrawê nale¿y u³o¿yæ ni¿ej.
Piekarnik sprawdza siê tak¿e doskonale do szybkiego
rozmra¿ania, pasteryzowania, robienia przetworów, a
tak¿e suszenia owoców i grzybów.
WSKAZÓWKI DOTYCZ¥CE
KORZYSTANIA Z 5 FUNKCJI
PIEKARNIKA ELEKTRYCZNEGO
14
Produkt Iloæ (kg) Poziom tacy od do³u Temperatura (ºC) Czas w minutach
konwekcyjne tradycyjne konwekcyjne tradycyjne
Ciasto dro¿d¿owe 1 1-3 1 175 200 50
ciasteczka 0,5 1-3 3 160 175 30
cielêcina 1 2 2 180 200 60
Wo³owina 1 2 2 180 200 70
Wieprzowina 1 2 2 220 220 50
kurczak 1-1,5 2 2 200 200 70
ryby 1 1-3 2 180 180 20-45
Zapiekanka makaronowa 2 1-3 2 185 200 60
Zapiekanka warzywna 2 1,3 2 185 200 50
suflet 0,75 1-3 2 180 200 50
Pizza 0,5 1-3 2 200 220 30
Odmra¿anie:
Dania gotowe 1 2 200 45
Miêso 0,5 2 50
Miêso 0,75 2 70
Miêso 1 2 110
5 FUNKCYJNY PIEKARNIK ELEKTRYCZNY (model ZC 661)
Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzania piekarnika (przez ok. 15 minut).
Podane czasy pieczenia odnosz¹ siê do tylko jednego poziomu; je¿eli jest u¿ywany wiêcej ni¿ 1 poziom pieczenie wyd³u¿y
siê ok. 5-10 minut.
Podczas pieczenia miêsa z koæmi lub miêsa zawijanego nale¿y wyd³u¿yæ czas pieczenia o 20 minut.
Poziom wsuwania tacy*
Temperatura
0
C
Piekarnik
elektryczny
Produkt
Piekarnik
gazowy
Czas pieczenia
w minutach
Biszkopt 200 2 3 15-20
Brioche 200 2 2 35-40
Ciasteczka 170 2 3 10-15
Lasagne 225 2 2 40-50
Miêso (czas pieczenia na ka¿dy centymetr gruboci) 200 2 2 30-40
Kaczka 1,5 2 kg 200 2 2 120-180
Gê 3 kg 200 2 2 150-210
Kurczak pieczony 200 2 2 60-90
Indyk 5 kg 175 2 2 Ok. 240
Zapiekanka warzywna 200 2 2 40-45
Ryby 200 2 2 40-50
Pizza 240 1 2 20-25
Pieczenie na grillu:
Kotlety 3 3 15-20
Kie³baski 3 3 20-25
Kurczak 2 2 60-70
Kurczak (na ro¿nie) 60-90
Piekarnik gazowy i elektryczny (model ZC 601 / ZC 650)
TABELE PIECZENIA
Tabela pieczenia na grillu
Produkt Iloæ (kg) Pozycjaod do³u Temperatura (
0
C) Czas w minutach
Kurczak 1-1,5 3 Max 30 na jedn¹ stronê
Tost 0,5 4 Max 5 na jedn¹ stronê
Kie³basa 0,5 4 Max 10 na jedn¹ stronê
Kotlety 0,5 4 Max 8 na jedn¹ stronê
Ryba 0,5 4 Max 8 na jedn¹ stronê
15
FO 0424
Rys. 19
FO 0967
Rys. 20
Przed czyszczeniem lub innymi czynnociami
konserwacyjnymi nale¿y od³¹czyæ kuchniê od zasilania.
Czyszczenie kuchni
Resztki sosu, soków owocowych itp. nale¿y usun¹æ tak szybko,
jak to mo¿liwe, u¿ywaj¹c ³agodnej szmatki nas¹czonej wod¹ i
delikatnym detergentem. Nie nale¿y u¿ywaæ stalowych
zmywaków lub ostrych narzêdzi do usuwania przypaleñ.
Mocno przyschniête resztki nale¿y wstêpnie namoczyæ, a
póniej usun¹æ zwracaj¹cy uwagê, aby nie uszkodziæ
emaliowanej pow³oki. Emaliowane ruszty nale¿y czyciæ wod¹
z dodatkiem detergentu, mo¿na je tak¿e myæ w zmywarkach
do naczyñ.
Zdj¹æ nakrywki palników i rusz  umyæ je ostro¿nie ciep³¹
wod¹ z ³agodnym rodkiem do mycia. Wysuszyæ przed
w³o¿eniem na miejsce.
Sprawdziæ, czy zosta³y prawid³owo osadzone na p³ycie i
palnikach. Palnik mo¿na lekko przetrzeæ stalowym
zmywakiem lub szorstk¹ szmatk¹.
Je¿eli piekarnik jest wyposa¿ony w szklan¹ pokrywê nale¿y
przetrzeæ ciep³¹ wod¹ (oraz drzwi piekarnika) nie u¿ywaæ
ciernych lub szorstkich materia³ów i rodków czyszcz¹cych.
Czyszczenie piekarnika
Ca³e wnêtrze piekarnika nale¿y regularnie czyciæ wtedy, gdy
jest jeszcze ciep³y (gdy¿ usuwanie zabrudzeñ takich jak
t³uszcz, soki owocowe itp. jest wtedy ³atwiejsze). Mo¿na u¿yæ
ciep³ej wody z detergentem lub odpowiedniego rodka w
aerozolu. Nie kierowaæ strumienia bezporednio na matowe
elementy stalowe, gdy¿ mo¿na je uszkodziæ. Wyczyciæ tak¿e
akcesoria (tacê, ruszt) ciep³¹ wod¹ i rodkiem myj¹cym.
Usun¹æ przypalenia ³agodnym proszkiem ciernym tak, aby
nie uszkodziæ powierzchni.
Nie przykrywaæ ¿adnego elementu piekarnika foli¹
aluminiow¹. Akumuluje ona ciep³o i mo¿na w ten sposób
zniszczyæ pow³okê emaliowan¹.
Instalacja gazowa
Regularnie nale¿y sprawdzaæ stan giêtkich po³¹czeñ
instalacji gazowej. Je¿eli to konieczne dokonaæ wymiany
przewodów, wzywaj¹c uprawnionego technika. Zalecana jest
coroczna wymiana przewodów giêtkich.
Wymiana ¿arówki piekarnika
Od³¹czyæ urz¹dzenia od zasilania. Odkrêciæ ¿arówkê i
wymieniæ na now¹, odporn¹ na wysok¹ temperaturê (300
o
C)
o nastêpuj¹cych parametrach:
Napiêcie: 230 V (50Hz); Moc: 15 W; Typ: E14
KONSERWACJA
Wywa¿anie pokrywy
Modele wyposa¿one w szklany pokrywy maj¹ tak¿e
specjalne ruby dystansowe w³o¿one w zawiasy w tylnej
czêci urz¹dzenia, które u³atwiaj¹ zamkniêcie pokrywy.
Po³o¿enie pokrywy mo¿na regulowaæ u¿ywaj¹c rubokrêta.
Sposób zamykania pokrywy (³agodnie lub ciê¿ko) mo¿na
tak¿e regulowaæ przekrêcaj¹c rubê dwa lub trzy razy
patrz rysunek 23.
16
Czyszczenie drzwi piekarnika
Aby dok³adniej wyczyciæ drzwi piekarnika istnieje
mo¿liwoæ ich wyjêcia (patrz rys. 20); otworzyæ drzwi na
pe³n¹ szerokoæ, obróciæ dwie zatyczki na ramieniu
zawiasu do 180
o
, zamkn¹æ czêciowo drzwi do k¹ta o 30
o
,
podnieæ i wysun¹æ drzwi.
Po wyczyszczeniu za³o¿yæ drzwi wykonuj¹c powy¿sze
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Czyszczenie pokrywy
Pokrywê emaliowan¹ mo¿na zdemontowaæ w sposób
pokazany na rysunku 21, a szklan¹ rys. 22, aby dok³adnie
wyczyciæ.
Po umyciu ostro¿nie w³o¿yæ w zawiasy.
FO 0418
Rys. 21
FO 2200
Rys. 22
Rys. 23
FO 0064
17
Pod³¹czenie kuchenki mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator
urz¹dzeñ gazowych z odpowiednimi uprawnieniami !
Producent nie ponosi odpowiedzialnoci za szkody
powsta³e wskutek nieprzestrzegania obowi¹zuj¹cych
norm i przepisów lub pod³¹czenia kuchenki przez osobê
nieuprawnion¹.
INSTALACJA
Pod³¹czenie i dopasowanie kuchenki do odpowiedniego
rodzaju gazu mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
wskazówkami zawartymi w instrukcji obs³ugi oraz zgodnie
z obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Przed pierwszym u¿yciem urz¹dzenia nale¿y usun¹æ folie
ochronne, które zabezpieczaj¹ elementy kuchni w czasie
transportu.
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Model ZC 601 ZC 650 ZC 661
Wymiary urz¹dzenia (HxWxD) mm 850x500x600 850x500x600 850x600x600
Moc palników
Du¿ego
W 2300 2300 2300
redniego W 1600 1600 1600
Pomocniczego W 700 700 700
Piekarnika W 2500
Moc pól grzejnych
Tylne prawe pole ( Ø 180 mm)
W 1500
Moc elementów piekarnika elektrycznego (W)
górna grza³ka
1000 1000
dolna grza³ka 1200 1200
grill 1800 1800 1800
lampka piekarnika 15 15 15
silnik termosondy 44
Moc ca³kowita 1819 2219 3715
Stopieñ ochrony elektrycznej IP 20
Rodzaj/Cinienie gazu (mbar) GZ-35/13; GZ-50/20; GPB/36
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej
230 V ~ 50Hz
D A N E T E C H N I C Z N E
18
Pod³¹czenie musi byæ dokonane zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi normami i przepisami Prawa
Budowlanego !
Podczas monta¿u kuchenkê poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na naklejce znajduj¹cej siê na drzwiach
piekarnika. Sprawdziæ, czy charakterystyka gazu podana
odpowiada parametrom gazu zasilaj¹cego.
Je¿eli nie, nale¿y postêpowaæ zgodnie z zaleceniami
podanymi w rozdziale U¿ycie innych typów gazu. W celu
uzyskania maksymalnej wydajnoci i minimalnego zu¿ycia
gazu nale¿y sprawdziæ, czy cinienie gazu zasilaj¹cego
odpowiada cinieniu podanemu na tabliczce
znamionowej. Je¿eli cinienie gazu jest inne (lub
zmienne) od podanego na tabliczce, nale¿y zamontowaæ
regulator cinienia posiadaj¹cy certyfikat bezpieczeñstwa
B.
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ
FO 0480
Fig. 24
Równoczenie informujemy, ¿e kuchnia jest przewidziana
do instalowania obok mebli kuchennych, ale nie wy¿szych
ni¿ górna p³aszczyzna rusztu kuchni.
Przed przyst¹pieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym nale¿y upewniæ siê, czy
spe³nia ono wymagania stawiane mu przez przepisy Prawa
Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz. 414).
W wietle tych przepisów pomieszczenie kuchenne
powinno:
- mieæ szerokoæ min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego
- mieæ minimaln¹ wysokoæ 2,2 m
- mieæ odpowiedni¹ kubaturê, która zapewni, ¿e
maksymalne obci¹¿enie cieplne pochodz¹ce od
urz¹dzeñ gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewniæ wentylacjê nawiewno -wywiewn¹ (co
najmniej 1,5 krotn¹ wymianê powietrza w ci¹gu
godziny)
- zapewniæ dop³yw powietrza (je¿eli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w cianach
zewnêtrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewniæ odprowadzanie spalin, np. poprzez sprawny
kana³ kominowy o min. boku 0,14 m.
INSTALACJA KUCHENKI
Przewód uziemiaj¹cy
(¿ó³to-zielony)
Przewód
zerowy
19
Rys. 25
FO 0063
TAK
Przewód
gazowy
Przewód
elektryczny
NIE
Przewód
gazowy
Przewód
elektryczny
FO 0163
Pod³¹czenie za pomoc¹
sztywnej rury metalowej lub
giêtkiej rury metalowej
l Pod³¹czenie kuchni do instalacji gazów ziemnych
(GZ-35 i GZ-50) powinno byæ wykonane przy pomocy
sztywnego pod³¹czenia np. przy u¿yciu rur stalowych lub
rur miedzianych. Poniewa¿ króciec przy³¹czeniowy
kuchni jest zakoñczony zewnêtrznym gwintem G 1/2,
nale¿y zastosowaæ z³¹czkê redukcyjn¹ G 1/2.
l Pod³¹czenie kuchni metalowym przewodem giêtkim
jest dopuszczalne tylko przy stosowaniu przewodów
posiadaj¹cych wa¿ny certyfikat bezpieczeñstwa B.
Pod³¹czenie za pomoc¹ wê¿a
elastycznego
l Pod³¹czenie kuchni przy pomocy wê¿a elastycznego
jest dopuszczalne tylko w przypadku zasilania gazem
p³ynnym GPB z butli wyposa¿onej w reduktor cinienia
dla gazu p³ynnego.
l W¹¿ oraz zastosowany reduktor do gazu p³ynnego
powinny posiadaæ certyfikat bezpieczeñstwa B.
l Przewód ³¹cz¹cy nie mo¿e przecinaæ tylnej ciany
kuchenki. W¹¿ elastyczny ³¹czymy z króæcem kuchni przy
pomocy 0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjnej (bez
szwu).
l D³ugoæ przewodu nie mo¿e przekraczaæ 3.0 metrów
bez jakichkolwiek zagiêæ lub skrêceñ.
l Przewód nie mo¿e przechodziæ blisko ostrych
krawêdzi lub przedmiotów z ostrym zakoñczeniem.
l Przewód musi byæ dostêpny, aby umo¿liwiæ kontrolê
pod wzglêdem przetarcia lub zu¿ycia na ca³ej swojej
d³ugoci.
l Ustalaj¹c stan przewodu nale¿y wzi¹æ pod uwagê :
zadraniêcia na powierzchni przewodu, przeciêcia,
przypalenia na koñcach i wzd³u¿ przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywaæ swoj¹ naturaln¹
elastycznoæ, obejmy mocuj¹ce nie mog¹ byæ zardzewia³e;
czas u¿ywania przewodu nie mo¿e przekraczaæ okresu
gwarancyjnego 5 lat. Je¿eli zajdzie jedna lub wiêcej z
wymienionych okolicznoci, nie wolno naprawiaæ
przewodu, lecz niezw³ocznie wymieniæ go.
WA¯NE !
Po zamocowaniu nale¿y sprawdziæ szczelnoæ wszystkich
po³¹czeñ za pomoc¹ wody z myd³em - a nie za pomoc¹
p³omienia.
Rys. 26
20
FO 0392
Rys. 28
FO 0068
Rys. 29
FO 0567
Rys. 27
ABCD
C
E
Dopasowanie do innego rodzaju gazu ni¿ ten, na który zosta³a
fabrycznie ustawiona kuchenka, odbywa siê poprzez wymianê
dysz gazowych, regulacjê powietrza pierwotnego, a w przypadku
przejcia na gaz p³ynny dostarczany z butli gazowej zmianê
sposobu pod³¹czenia zasilania kuchni.
Miedzy koñcówkê do wê¿a elastycznego, a kolanko powinno siê
wstawiæ fragment rury gazowej (0,5 m).
Kolanko musi byæ uszczelnione za pomoc¹ paku³ lub tamy
teflonowej. Po po³¹czeniu nale¿y sprawdziæ szczelnoæ wod¹ z
myd³em.
WYMIANA DYSZ/DOPASOWANIE
DYSZ
Wymiana dysz palników:
l Zdj¹æ palniki.
l Wyj¹æ nak³adki i przegrody palnika.
l Odkrêciæ dysze za pomoc¹ klucza nasadowego i zast¹piæ je
u¿ywaj¹c pasuj¹cych do gazu zasilaj¹cego i palników (patrz tabela
dysz).
l Z³o¿yæ wszystkie elementy.
l Palniki nie wymagaj¹ regulacji powietrza pierwotnego
spalania.
Ustawienie minimalnego poziomu palnika
1) ustawiæ pokrêt³o na minimalny dop³yw gazu;
2) zdj¹æ pokrêt³o (rys. 29);
3a) w przypadku wymiany dysz na gaz propan-butan nale¿y
skrêciæ zatyczkê kurka;
3b) w przypadku zmiany dysz z GZ-50 na GZ-35 odkrêciæ zatyczkê
na 1/4 obrotu, do osi¹gniêcia regularnego, ma³ego p³omienia.
Z³o¿yæ elementy postêpuj¹c w odwrotny sposób.
Sprawdziæ, czy p³omieñ nie ganie, obracaj¹c szybko pokrêt³o z
pozycji maksymalnej do minimalnej.
l GZ 35 (rys. 28/b): Po zamocowaniu dysz (oznaczony ch na
rys. X liter¹ B) nale¿y nakrêciæ na nie odpowiednie
koszyczki: do palnika pó³szybkiego I palnika dodatkowego
przeznaczone koszyczki oznaczone literâ A (z otworem o
przekroju 10) zaÀ do palnika b³yskawicznego przeznaczony
jest koszyczek oznaczony literâ C (z otworem o przekroju
16).
WYMIANA DYSZY PALNIKA
PIEKARNIKA
l Zdj¹æ ruchome dno piekarnika.
l Odkrêciæ wkrêt mocuj¹cy (1) (rys. 30) i zdj¹æ palnik.
l Odkrêciæ dyszê u¿ywaj¹c 7 mm klucza nasadowego i zast¹piæ
inn¹ dysz¹ pasuj¹c¹ do gazu zasilaj¹cego i palników (patrz
tabela dysz).
l Z³o¿yæ elementy wykonuj¹c powy¿sze czynnoci w odwrotnej
kolejnoci.
Ustawienie minimalnego poziomu palnika piekarnika
Po ustawieniu maksymalnej temperatury piekarnika (przy
zamkniêtych drzwiach, na ok. 10 minut) nale¿y obróciæ pokrêt³o
termostatu na 140
o
, zdj¹æ pokrêt³o oraz:
- w przypadku przejcia z gazu ziemnego GZ-50 lub GZ-35 na
gaz p³ynny GPB nale¿y wkrêciæ do oporu rubê regulacyjn¹
termostatu;
- w przypadku przejcia z gazu GZ-50 na GZ-35 odkrêciæ rubê
regulacyjn¹ termostatu odkrêciæ o ok. 1/4 obrotu, do
uzyskania regularnych ma³uch p³omyków.
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
FO 0465
a)
FO 1072
Rys. 30
b)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZC601G/PL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi