2
Przed rozpoczêciem korzystania z kuchni nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹ obs³ugi, w której
podano wskazówki i zalecenia dotycz¹ce prawid³owego u¿ywania i obs³ugi urz¹dzenia.
Instrukcjê nale¿y przechowywaæ przez ca³y czas korzystania z kuchni.
W przypadku odst¹pienia kuchni nale¿y tak¿e pamiêtaæ o przekazaniu instrukcji obs³ugi nowemu
u¿ytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni bezpieczne, d³ugotrwa³e oraz niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
W S K A Z Ó W K I O G Ó L N E
· Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi wy³¹cznie
przez osoby doros³e. Nie zezwalaæ dzieciom na zabawê
w pobli¿u urz¹dzenia.
· Urz¹dzenie jest przeznaczone do gotowania produktów
¿ywnociowych i nie mo¿na go u¿ywaæ do innych celów.
· Pod³¹czenie kuchenki do instalacji gazowej
mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
· Je¿eli zajdzie koniecznoæ modyfikacji domowej
instalacji elektrycznej nale¿y tê czynnoæ powierzyæ
wykwalifikowanemu technikowi z odpowiednimi
uprawnieniami.
· Wszelkie zmiany lub modyfikacje urz¹dzenia stwarzaj¹
powa¿ne zagro¿enie dla u¿ytkownika.
· Na ruszcie nie wolno ustawiaæ zdeformowanych lub
niestabilnych naczyñ do gotowania, gdy¿ mog¹ siê one
przewróciæ i zawartoæ naczynia wyleje siê na palniki.
· Podczas gotowania potraw na oleju lub innym t³uszczu
nie wolno pozostawiaæ urz¹dzenia bez nadzoru,
poniewa¿ przegrzany olej mo¿e siê zapaliæ.
· Palniki, ruszt i garnki pozostaj¹ jeszcze przez d³u¿szy
czas gor¹ce po wy³¹czeniu kuchenki. Zwróciæ uwagê,
aby dzieci nie zbli¿a³y siê do kuchenki i nie dotyka³y
naczyñ stoj¹cych na kuchence oraz cianek urz¹dzenia.
· W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia nale¿y
zwróciæ siê do autoryzowanego zak³adu serwisowego
wyznaczonego przez producenta sprzêtu.
· Pokrywa (jako wyposa¿enie niektórych modeli kuchni)
po jej opuszczeniu zabezpiecza p³ytê podpalnikow¹ i
palniki przed zakurzeniem, a po podniesieniu pokrywa
zabezpiecza cianê za kuchni¹ przed zabrudzeniem
pryskaj¹cym t³uszczem itp. Nie u¿ywaæ pokrywy do
innych celów.
· Przed zamkniêciem pokrywy nale¿y kuchenkê wyczyciæ,
a palniki pozostawiæ do ostygniêcia.
· Sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji
l (Wy³¹czony), kiedy kuchenka nie jest
u¿ytkowana.
· Jeli zamierzaj¹ Pañstwo piec miêso, wtedy nale¿y wlaæ
do blachy niewielk¹ iloæ wody i umieciæ j¹ w
piekarniku, co pozwoli na unikniêcie przypalenia
t³uszczu i powstanie nieprzyjemnego zapachu. Zawsze
u¿ywaæ rêkawic do wyjmowania tacy z piekarnika.
· Przed pierwszym pieczeniem nale¿y w³¹czyæ pusty
piekarnik na oko³o 45 minut (najlepiej ustawiaj¹c
termoregulator piekarnika na maksimum), co
zapobiegnie przejêciu przez potrawê zapachu z izolacji
termicznej i innych zapachów pozosta³ych po procesie
produkcyjnym. Po 45 minutach nale¿y pozostawiæ
piekarnik otwarty a¿ do ostygniêcia, a nastêpnie umyæ
go ciep³¹ wod¹ z detergentem.
· Umyæ równie¿ ca³e wyposa¿enie piekarnika.
· Zachowaæ ostro¿noæ podczas u¿ywania rodków
czyszcz¹cych w sprayu (nie kierowaæ w stronê np.
¿arówki).
· Podczas wyjmowania blachy z piekarnika mo¿e prysn¹æ
olej na jego drzwi, co spowoduje nieprzyjemny zapach.
Dlatego radzimy natychmiast zmyæ resztki oleju.
· Pomieszczenie, w którym ma byæ zainstalowana kuchnia
powinno posiadaæ sprawn¹ wentylacjê nawiewno-
wywiewn¹. Niesprawna wentylacja mo¿e prowadziæ do
zak³ócenia procesu spalania gazu i powstawiania
zwiêkszonej zawartoci tlenku wêgla w pomieszczeniu
kuchennym.
· UWAGA: Kuchnia gazowa podczas pracy
zwiêksza poziom ciep³a i wilgoci w
pomieszczeniu, w którym siê znajduje. Nale¿y
zapewniæ prawid³ow¹ wentylacjê pomieszczenia
(np. zainstalowaæ poch³aniacz).
· Ze wzglêdów bezpieczeñstwa i higienicznych kuchenkê
nale¿y utrzymywaæ w czystoci.
· T³uszcz i resztki potraw mog¹ staæ siê przyczyn¹
po¿aru !
· Kuchenki nie nale¿y instalowaæ w pobli¿u przedmiotów
palnych (np. rêczników, cierek, zas³on itp.).
· Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju gazu,
jaki podano na naklejkach znajduj¹cych siê przy
elementach pod³¹czeniowych piekarnika i
opakowaniu.
· Nie wolno zas³aniaæ otworów w ruchomym dnie
piekarnika lub zakrywaæ ich foli¹.
· Kuchnia jest ciê¿ka! Nale¿y pamiêtaæ o tym przy
przenoszeniu lub przechowywaniu i zachowaæ
ostro¿noæ.
· Czyszczenie lub czynnoci konserwacyjne nale¿y
rozpoczynaæ tylko wtedy, kiedy kuchnia jest zimna.
· Naczynia nale¿y ustawiaæ na zapalonych palnikach, po
uprzednim sprawdzeniu, czy p³on¹ prawid³owo. Tak
samo nale¿y postêpowaæ w przypadku palnika w
piekarniku.
· Przed zdjêciem naczyñ z palnika (lub wyjêciem z
piekarnika) nale¿y zmniejszyæ p³omieñ lub wy³¹czyæ go
ca³kowicie.
· Ruszt w komorze piekarnika powinien byæ prawid³owo
usytuowany na bocznych ciankach piekarnika.
· W szufladzie pod piekarnikiem mo¿na przechowywaæ
tylko naczynia odporne na wysok¹ temperaturê. Nie
przechowywaæ materia³ów ³atwopalnych.
· Awariê urz¹dzenia nale¿y zg³osiæ w autoryzowanym
zak³adzie serwisowym. U¿ytkownikowi nie wolno
samodzielnie wykonywaæ napraw !
· Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich
uprawnieñ stwarzaj¹ zagro¿enie dla u¿ytkownika i mog¹
spowodowaæ powa¿ne uszkodzenie urz¹dzenia.
· Autoryzowany zak³ad serwisowy posiada oryginalne
czêci zamienne.