Zanussi ZHM753IX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
KUCHNIA DO
ZABUDOWY Z P£YT¥
GAZOW¥
ZH 84X/ZHM 753IX
INSTRUKCJA OBS³UGI
PL
2
Przed przyst¹pieniem do pod³¹czenia i eksploatacji urz¹dzenia prosimy o zapoznanie siê z instrukcj¹ obs³ugi. W
instrukcji obs³ugi zamieszczone wa¿ne wskazówki i porady dotycz¹ce prawid³owej i bezpiecznej eksploatacji
urz¹dzenia.
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przez ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia i skorzystaæ z niej.
W przypadku odst¹pienia lub sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿y pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcji obs³ugi nowemu
u¿ytkownikowi.
Wskazówki i zalecenia podano z myl¹ o Pañstwa bezpieczeñstwie!
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Praca
· Urz¹dzenie przeznaczone jest wy³¹cznie do przyrz¹dzania
potraw na u¿ytek gospodarstwa domowego. U¿ytkowanie
urz¹dzenia do innych celów jest niedozwolone.
· Przed w³¹czeniem urz¹dzenia nale¿y zdj¹æ specjaln¹
pow³okê ochronn¹, któr¹ zosta³y pokryte czêci ze stali
nierdzewnej i elementy aluminiowe.
· Ze wzglêdów bezpieczeñstwa i higieny nale¿y utrzymywaæ
urz¹dzenie w czystoci. Zgromadzone resztki t³uszczu i
potraw mog¹ ulec zapaleniu podczas gotowania.
· Jeli nie u¿ywaj¹ Pañstwo urz¹dzenia, wszystkie pokrêt³a
nale¿y ustawiæ w pozycji WY£¥CZONY.
· Przed przyst¹pieniem do czyszczenia lub innych prac
konserwacyjnych nale¿y wy³¹czyæ urz¹dzenie z sieci
zasilaj¹cej (wyj¹æ wtyczkê z gniazdka).
· Nale¿y zapewniæ prawid³ow¹ wentylacjê pomieszczenia, w
którym ustawione jest urz¹dzenie. Niewystarczaj¹ca
wentylacja odcina dop³yw tlenu, koniecznego do spalania
gazu podczas gotowania na p³ycie.
· Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju gazu, jaki
podano na nalepce (tylna cianka, pod³¹czenie do instalacji
gazowej).
· Podczas gotowania i sma¿eniu potraw na oleju i innym
t³uszczu nie wolno pozostawiaæ w³¹czonego urz¹dzenia bez
nadzoru, poniewa¿ rozgrzany t³uszcz mo¿e siê zapaliæ.
Zagro¿enie po¿arem!
Bezpieczeñstwo dzieci
· Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi wy³¹cznie przez
osoby doros³e. Nie nale¿y zezwalaæ dzieciom na
manipulowanie elementami steruj¹cymi b¹d zabawê i
przebywanie w pobli¿u urz¹dzenia.
· Podczas pracy urz¹dzenie nagrzewa siê. Nie zezwalaæ
dzieciom na przebywanie w pobli¿u urz¹dzenia! Po
wy³¹czeniu nale¿y pamiêtaæ, ¿e drzwi piekarnika pozostaj¹
jeszcze przez d³u¿szy czas gor¹ce.
Instalacja
· Po zdjêciu opakowania nale¿y sprawdziæ, czy urz¹dzenie
oraz przewód zasilaj¹cy nie posiadaj¹ uszkodzeñ. W
przypadku stwierdzenia usterek, nale¿y je zg³osiæ w miejscu
zakupu kuchni.
· Podczas przesuwania urz¹dzenia nale¿y pamiêtaæ, ¿e jest
ono bardzo ciê¿kie. Przed przyst¹pieniem do ustawienia
nale¿y odpowiednio zabezpieczyæ urz¹dzenie przed
przewróceniem i zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ.
· Wszelkie zmiany i modyfikacje urz¹dzenia stwarzaj¹
powa¿ne zagro¿enie dla u¿ytkownika!
· W przypadku pod³¹czenia innych urz¹dzeñ elektrycznych
do gniazdka w pobli¿u kuchni, nale¿y sprawdziæ, czy
przewód zasilaj¹cy nie dotyka tych urz¹dzeñ. Przewód
zasilaj¹cy musi znajdowaæ siê w bezpiecznej odleg³oci od
nagrzanych palników.
· Jeli zajdzie koniecznoæ wykonania zmian w domowej
instalacji, niezbêdnych do monta¿u urz¹dzenia w
zabudowie, nale¿y je powierzyæ uprawnionemu technikowi.
· Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami.
· W miejscu eksploatacji urz¹dzenia gazowego powstaje
wilgoæ i ciep³o. Dlatego nale¿y zapewniæ odpowiedni¹
wentylacjê poprzez naturalne otwory wentylacyjne, lub
zamontowaæ wyci¹g kuchenny (z wyprowadzeniem
powietrza na zewn¹trz).
· W przypadku nieprzestrzegania przepisów bezpieczeñstwa
i wskazówek podanych w instrukcji obs³ugi, producent nie
ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci za ewentualne szkody.
Serwis
· Wszelkie naprawy nale¿y powierzaæ wy³¹cznie personelowi
autoryzowanych placówek serwisowych wskazanych przez
producenta. Do napraw stosowane wy³¹cznie oryginalne
czêci zamienne.
· W przypadku wyst¹pienia usterek nie nale¿y usuwaæ ich
we w³asnym zakresie, gdy¿ mo¿na spowodowaæ straty
rzeczowe, jak równie¿ uszkodzenia cia³a.
Utylizacja starego urz¹dzenia
· W przypadku koniecznoci usuniêcia starego urz¹dzenia,
nale¿y je unieruchomiæ, aby wykluczyæ ewentualne
niebezpieczeñstwo wypadku.
· Odci¹æ przewód zasilaj¹cy razem z wtyczk¹ i odstawiæ
urz¹dzenie do wyznaczonego miejsca utylizacji zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Objanienie symboli u¿ywanych w
instrukcji obs³ugi
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Kolejnoæ czynnoci
Rady
Informacje dotycz¹ce rodowiska naturalnego
F
3
Opis urz¹dzenia
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy Unii
Europejskiej :
- dyrektywa 72/23 - 90/683 (wytyczne dot. niskich
napiêæ);
- 89/336 (dyrektywy EMC);
- 90/396 (dyrektywy dot. gazownictwa);
- 93/68 (ogólne wytyczne) ³¹cznie ze zmianami.
URZ¥DZENIE ZABEZPIECZAJ¥CE model
ze stali nierdzewnej (numer katalogowy 35791)
Wszystkie urz¹dzenia marki ZANUSSI spe³niaj¹
europejskie wymogi bezpieczeñstwa.
W celu zapewnienia pe³nego bezpieczeñstwa
u¿ytkownika, a w szczególnoci maj¹c na uwadze ca³kowite
wyeliminowanie zagro¿enia dla ma³ych dzieci (np.
zagro¿enie oparzenia), kuchniê mo¿na dodatkowo
wyposa¿yæ w specjalne urz¹dzenie zabezpieczaj¹ce, które
chroni przed niezamierzonym dotkniêciem drzwiczek
piekarnika.
Urz¹dzenie mo¿na zamówiæ w autoryzowanym zak³adzie
serwisowym, podaj¹c model i numer fabryczny kuchni
(patrz: tabliczka znamionowa). Do elementu do³¹czona
jest instrukcja instalacji.
Spis treci
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 - FORLI- Italie
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 2
Opis urz¹dzenia 3
Pokrêt³a na panelu steruj¹cym p³yty
gazowej 4
Pokrêt³o wyboru funkcji 5
Pierwsze w³aczenie 6
Eksploatacja piekarnika 6
Tabela czasów pieczenia 8
Mycie i konserwacja 9
Usuwanie usterek 11
Autoryzowany Serwis 11
Dane techniczne 12
Przestawienie palników do zasilania innym
rodzajem gazu 13
Wskazówki dla instalatora 14
Podûâczenie do instalacji elektrycznej 15
Podûâczenie do instalacji gazowej 16
Monta¿ 18
°C
°C
5
10
15
30
45
60
75
90
0
100
150
200
MAX
50
Lampka
kontrolna pracy
Lampka kontrolna
termostatu (regulatora
temperatury)
Pokrêt³o termostatu
(regulatora
temperatury)
Pokrêt³o do regulacji
palnika - przód lewa
strona
Pokrêt³o do regulacji
palnika - ty³ prawa strona
Pokrêt³o wyboru
funkcji
Pokrêt³o do regulacji
palnika - ty³ lewa strona
Pokrêt³o do regulacji palnika -
przód prawa strona
4
Pokrêt³a do regulacji palników gazowych (rys.1) mog¹
byæ ustawiane w trzech ró¿nych pozycjach:
Dop³yw gazu wy³¹czony
Maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
Minimalny dop³yw gazu (p³omieñ oszczêdny)
Zapalanie palnikow
Palnik nale¿y zapaliæ przed postawieniem na nim
naczynia.
l Przed postawieniem naczynia na palniku nale¿y
wcisn¹æ wybrane pokrêt³o i ustawiæ na maksymaln¹
pozycjê, obracaj¹c w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
l Po zapaleniu p³omienia nale¿y przytrzymaæ wciniête
pokrêt³o jeszcze przez ok. 5 sekund. Czas ten jest
konieczny, aby czujnik termiczny (rys.2/D) rozgrza³
siê i wy³¹czy³ zawór bezpieczeñstwa. W przeciwnym
wypadku zawór bezpieczeñstwa spowoduje przerwanie
dop³ywu gazu.
l Nastêpnie nale¿y sprawdziæ, czy p³omieñ jest stabilny
i pali siê równomiernie. Pokrêt³o ustawiæ na wybran¹
pozycjê.
l Jeli po kilkukrotnych próbach, palnik nie daje siê
zapaliæ, nale¿y wtedy sprawdziæ, czy rozdzielacz
p³omienia (rys.2/B) i pokrywa palnika (rys.2/A)
prawid³owo na³o¿one.
l W celu przerwania dop³ywu gazu nale¿y pokrêt³o
ustawiæ na pozycjê "l ", obracaj¹c w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
P³omieñ nale¿y zawsze zmniejszyæ lub zgasiæ przez
zdjêciem garnka z palnika.
Rêczne zapalanie palników
W przypadku przerwy w dop³ywie pr¹du, nie dzia³a
elektryczny zapalacz iskrowy. Wtedy nale¿y zapaliæ
palnik zapa³k¹ lub zapalniczk¹.
Aby optymalnie wykorzystaæ p³omieñ, nale¿y
u¿ywaæ naczyñ, których rednica dna odpowiada
wielkoci palnika. P³omieñ nie powinien wychodziæ
poza krawêd garnka.
Po zagotowaniu wody (lub innego p³ynu) nale¿y
zredukowaæ p³omieñ tak, aby tylko utrzymaæ proces
gotowania. Nale¿y u¿ywaæ garnków z równym i
g³adkim dnem.
Podczas gotowania oraz sma¿enia potraw na oleju
lub innym t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia
bez nadzoru i zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ,
poniewa¿ wskutek silnego rozgrzania t³uszcz mo¿e
siê zapaliæ.
Pokrêt³a na panelu steruj¹cym p³yty
gazowej
rys. 2
FO 0204
FO 2177
rys. 1
TABELA
Minimalna i maksymalna rednica naczyñ do
gotowania na poszczególnych palnikach
l
Palnik Minimalna Maksymalna
rednica rednica
naczynia naczynia
Du¿y palnik 160 mm 260 mm
redni palnik 120 mm 220 mm
Ma³y palnik 80 mm 160 mm
(pomocniczy)
5
Pokrêt³o wyboru funkcji (rys.3) s³u¿y do ustawiania opcji
nagrzewania piekarnika.
SYMBOLE NA POKRÊTLE WYBORU FUNKCJI
wewnêtrzne owietlenie piekarnika
grza³ka górna i dolna  w³¹czona
podwójny grill
nagrzewanie z nawiewem gor¹cego powietrza
rozmra¿anie
Aby ustawiæ wybran¹ funkcjê nagrzewania, nale¿y ustawiæ
pokrêt³o na odpowiedni symbol funkcji.
POKRÊT£O REGULATORA
TEMPERATURY (TERMOSTAT) (RYS.
4)
Obracaj¹c pokrêt³o termostatu (rys.4) w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara, ustawia siê wybran¹
temperaturê w zakresie od 50
0
C do 250
0
C (MAX).
LAMPKA KONTROLNA TERMOSTATU
(
o
C)
Lampka kontrolna termostatu zganie po osi¹gniêciu
ustawionej temperatury w piekarniku. Zapali siê ponownie
podczas nagrzewania piekarnika.
LAMPKA KONTROLNA PRACY
Lampka kontrolna pracy wskazuje, czy jest w³¹czona
jedna lub kilka grza³ek.
TERMOSTAT BEZPIECZEÑSTWA
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w termostat bezpieczeñstwa,
który od³¹cza dop³yw energii elektrycznej, aby nie
dopuciæ do nadmiernego nagrzania piekarnika (wskutek
nieprawid³owej obs³ugi urz¹dzenia lub uszkodzenia
jakiego elementu).
Jeli jednak termostat bezpieczeñstwa zadzia³a wskutek
uszkodzenia jakiej czêci, wtedy usterkê nale¿y zg³osiæ w
autoryzowanym zak³adzie serwisowym.
100
150
200
MAX
50
0
FO 2163
FO 2114
rys. 3
rys. 4
Pokrêt³o wyboru funkcji
6
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz¹
byæ zamkniête!
Wyjmuj¹c potrawy z piekarnika, nale¿y u¿ywaæ
rêkawiczek ochronnych.
Temperatura w komorze piekarnika mo¿e osi¹gn¹æ
250
0
C. Nale¿y upewniæ siê, czy naczynia wk³adane do
komory piekarnika odporne na wysok¹
temperaturê.
Nie nale¿y wk³adaæ bezporednio na spód piekarnika
¿adnych naczyñ, folii aluminiowej, tacek itp. Mo¿e
to spowodowaæ nadmierne nagrzewanie, którego
konsekwencj¹ mo¿e byæ uszkodzenie piekarnika.
Przygotowywanie potraw na t³uszczu (oleju) powinno
odbywaæ siê pod nadzorem, gdy¿ niektóre produkty
mog¹ siê zapaliæ lub nadmiernie podgrzaæ.
Szczególn¹ ostro¿noæ nale¿y zachowaæ podczas
wk³adania i wyjmowania potraw z piekarnika tak, aby
t³uszcz nie cieka³ na spód piekarnika. Jeli tak siê
stanie, nale¿y dok³adnie oczyciæ piekarnik, aby
unikn¹æ powstawania nieprzyjemnych zapachów.
Podczas nagrzewania potraw powstaje para wodna,
tak jak w czajniku. Po zetkniêciu ze szklanymi
drzwiczkami piekarnika, para ulega skropleniu i
powstan¹ krople wody. Jest to zjawisko naturalne
i nie wp³ywa ujemnie na funkcjonowanie
piekarnika. Zalecamy wycieranie kropel wody
ka¿dorazowo po zakoñczeniu pieczenia.
FO 0283
rys. 5
Aby otworzyæ drzwiczki piekarnika, nale¿y zawsze
przytrzymaæ uchwyt na rodku - jak pokazano na
rysunku 5.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia nale¿y:
a) pokrêt³o termostatu ustawiæ na pozycjê MAX;
b) pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na nagrzewanie górn¹
i doln¹ grza³k¹
( );
c) w³¹czyæ pusty piekarnik na ok. 45 minut;
d) pomieszczenie wywietrzyæ (otworzyæ okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika mo¿e byæ
wyczuwalny nieprzyjemny zapach. Powodem jest
wypalanie siê warstwy t³uszczu pozosta³ej po procesie
produkcyjnym. Jest to ca³kowicie normalne zjawisko. Po
nagrzaniu pustego piekarnika nale¿y pozostawiæ go do
ostygniêcia, a nastêpnie umyæ miêkk¹ szmatk¹ zamoczon¹
w ³agodnym rodku do mycia.
Wyposa¿enie piekarnika (blachy) nale¿y starannie
umyæ przed pierwszym u¿yciem.
Pierwsze w³aczenie
Eksploatacja piekarnika
7
PIECZENIE MIÊSA I RYB
Miêso lub ryby w³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia, które
nale¿y ustawiæ na ruszcie. Pamiêtaæ, ¿e brytfannê nale¿y
umieciæ na pierwszym poziomie od do³u i wlaæ do niej
trochê wody.
Bia³e miêso, drób i ryby piecze siê natomiast w ni¿szych
temperaturach (150-175
o
C).
Ciemne miêso (na zewn¹trz dobrze upieczone, a w
rodku ró¿owe lub czerwone), nale¿y piec w wy¿szej
temperaturze (200-250
o
C), skracaj¹c nieco czas pieczenia.
PIECZENIE CIASTA
Pieczenie ciasta wymaga z regu³y wysokiej temperatury
(150-200
o
C) i dlatego przed w³o¿eniem ciasta zaleca siê
wstêpne nagrzewanie piekarnika przez ok.10 minut.
Przez ca³y czas pieczenia nie wolno otwieraæ drzwiczek
piekarnika, ciasto obserwowaæ przez szybê w drzwiczkach
piekarnika.
PIECZENIE NA GRILLU
Miêso i ryby nale¿y posmarowaæ olejem przed
przyst¹pieniem do pieczenia na grillu, a nastêpnie u³o¿yæ
na ruszcie.
W opcji pieczenia na grillu produkt nagrzewany jest przez
górn¹ grza³kê, dlatego nale¿y ustawiæ poziom mocy
grzejnej grilla odpowiednio do gruboci miêsa lub ryby.
Pamiêtaæ o wsuniêciu brytfanny na pierwszy poziom i
wlaæ do niej trochê wody.
PIECZENIE Z NAWIEWEM
GOR¥CEGO POWIETRZA
Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na
symbolu nagrzewania z nawiewem gor¹cego powietrza
( ). Termostatem ustawiæ wybran¹ temperaturê.
Przenoszenie ciep³a nastêpuje poprzez gor¹ce powietrze,
które zostaje wprawiane w ruch przez wentylator
znajduj¹cy siê w tylnej ciance piekarnika (konwekcja
wymuszona). W ten sposób ciep³o jest szybko i
równomiernie rozdzielane w piekarniku. Dziêki temu
mo¿na piec jednoczenie na kilku poziomach ró¿ne
potrawy.
Jeli piek¹ Pañstwo jednoczenie kilka potraw, wtedy
blachy musz¹ byæ wsuniête na pierwszy i trzeci poziom
licz¹c od do³u.
Jeli pieczona jest tylko jedna potrawa, wtedy nale¿y
wsun¹æ blachê do jednego z dolnych poziomów.
ROZMRA¯ANIE
Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na symbolu ( ) a
pokrêt³o termostatu na pozycjê Wy³¹czony (symbol:
l). Wentylator pracuje bez nagrzewania i doprowadza
powietrze o temperaturze otoczenia do wnêtrza
piekarnika, co przypiesza proces rozmra¿ania produktów.
PIECZENIE NA GRILLU
Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na pozycjê .
Pokrêt³o termostatu ustawiæ na wybran¹ temperaturê.
TRADYCYJNE OGRZEWANIE GÓRN¥
I DOLN¥ GRZA£K¥
Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na symbol ( ) a
pokrêt³em termostatu wybraæ w³aciw¹ temperaturê. W
tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grza³ka.
Mo¿na piec na jednym poziomie.
4
2
1
3
FO 0285
8
PIECZENIE NA GRILLU
Tabela czasów pieczenia
Temp.
w
o
C
Górna / dolna grza³ka
Uwagi
Waga
(gramy)
Czas
pieczenia
w minutach
4
3
2
1
Potrawa
Poziom
4
3
2
1
Ciasto
Ciasto ucierane 2 180 2(1+3)* 160 45-60
Ciasto francuskie 2 180 2(1+3)* 160 20-35
Ciasto kruche 2 180 2(1+3)* 160 20-30
Sernik 1 175 2 150 60-80
Jab³ecznik 1 180 2(1+3)* 160 40-60
Strudel 2 175 2(1+3)* 150 60-80
Ciastka kruche 2 180 2(1+3)* 160 45-60
Ma³e ciasteczka 2 180 2(1+3)* 160 15-25
Ciasteczka-biszkopty 2 180 2(1+3)* 160 10-20
Bezy 2 100 2(1+3)* 100 90-120
Chleb i pizza
1000 Bia³y chleb 1 200 2 175 45-60 1 bochenek
500 ¯ytni chleb 2 200 2 175 30-45 foremka
500 Bu³ki 2 200 2(1+3)* 175 20-35 8 sztuk
250 Pizza 1 220 2(1+3)* 200 20-35 Blacha
Suflet
M¹czny 2 200 2(1+3)* 175 40-50
Jarzynowy 2 200 2(1+3)* 175 45-60
Quiche 2 200 2(1+3)* 175 35-45
Lasagne 2 200 2 175 45-60
Miêso i drób
1000 Pieczeñ wo³owa 2 200 2 175 50-70 Na ruszcie
1200 Pieczeñ wieprzowa 2 200 2 175 100-130 Na ruszcie
1000 Pieczeñ cielêca 2 200 2 175 90-120 Na ruszcie
1500 Rostbef po angielsku 2 220 2 200 50-70 Na ruszcie
1200 Pieczeñ z jagniêcia 2 200 2 175 110-130 Udziec
1000 Kurczak 2 200 2 175 60-80 W ca³oci
4000 Indyk 2 200 2 175 210-240 W ca³oci
1500 Kaczka 2 175 2 160 120-150 W ca³oci
3000 2 175 2 160 150-200 W ca³oci
1200 Zaj¹c 2 200 2 175 60-80 W kawa³kach
Ryby
1000 Ca³e ryby 2 200 2(1+3)* 175 40-60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2(1+3)* 175 30-40 4 filety
Pieczenie z
termoobiegiem
Nagrzewanie górn¹ i doln¹ grza³k¹
Nagrzewanie z nawiewem gor¹cego powietrza
Temp.
w
o
C
Poziom
WSKAZÓWKI
Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ nagrzewania
wstêpnego. W przypadku pieczenia s³odkich ciast, pizzy
i chleba zaleca siê nagrzewanie wstêpne ok.10 minut.
*) W przypadku przygotowywania wiêcej ni¿ jednej
potrawy (w tym samym czasie) zalecamy umieszczenie
blach (brytfanny) na poziomy wskazane w nawiasach.
Potrawa Iloæ g Listwa Temperatura Czas pieczenia (minuty)
(poziom rusztu) w
o
C Góra Dó³
Piersi z kurczaka 400 3 Max 13 10
Tosty 200 3 Max 3 1
Kie³baski pieczone 500 4 Max 10 6
Kotlety 500 4 Max 12 8
Ryby, filety 500 4 Max 8 6
Wskazówki:
1) Brytfannê (do wy³apywania ciekaj¹cego z miêsa t³uszczu) wsuwa siê na najni¿szy poziom. Zaleca siê wlanie do
brytfanny 1/2 litra wody.
2) Pieczenie musi odbywaæ siê przy zamkniêtych drzwiczkach piekarnika.
9
rys. 6
FO 0288
Mycie i konserwacja
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia urz¹dzenia
nale¿y je wy³¹czyæ i pozostawiæ do ostygniêcia.
l W przypadku stosowania rodków czyszcz¹cych w
aerozolu nale¿y zwróciæ uwagê, aby nie spryskiwaæ
elementów grzejnych i czujnika termostatu.
l Kuchni nie wolno myæ urz¹dzeniami czyszcz¹cymi
strumieniem gor¹cej pary.
l Do czyszczenia urz¹dzenia nie wolno stosowaæ
rodków szoruj¹cych, waty stalowej lub rodków
zawieraj¹cych substancje wybielaj¹ce, poniewa¿
mo¿na uszkodziæ emaliê i szybê w drzwiczkach
piekarnika.
UWAGA!
Przed ka¿dym myciem nale¿y urz¹dzenie od³¹czyæ od
zasilania elektrycznego.
MYCIE P£YTY
l Czêci emaliowane nale¿y myæ ciep³¹ wod¹ z
dodatkiem delikatnego rodka czyszcz¹cego. Do
mycia nie wolno stosowaæ rodków szoruj¹cych, gdy¿
mo¿na uszkodziæ powierzchniê urz¹dzenia.
l Dysze i g³owice palników nale¿y myæ czêsto gor¹c¹
wod¹ z dodatkiem rodka czyszcz¹cego. Starannie
usun¹æ zaschniête zabrudzenia.
l Emaliowane ruszty p³yty do gotowania mo¿na zmywaæ
w zmywarce do naczyñ.
l Do usuwania zaschniêtych plam u¿ywaæ ³agodnych
rodków do mycia dostêpnych w handlu. Nie stosowaæ
rodków szoruj¹cych.
l Do mycia p³yty nie wolno stosowaæ ostrych zmywaków,
g¹bek stalowych lub rodków z zawartoci¹ kwasów.
l W p³ytach gazowych wyposa¿onych w automatyczny
zapalacz iskrowy, zapalanie nastêpuje przez
ceramiczn¹ wiecê zapalaj¹c¹ i elektrodê metalow¹
(rys.2/C). Elementy te nale¿y regularnie czyciæ, aby
zapobiec trudnociom w zapalaniu.
Kontrolowaæ, czy otwory w rozdzielaczu p³omienia (rys.2/
B) nie s¹ zatkane.
KOMORA PIEKARNIKA
l Emaliowane krawêdzie komory piekarnika nale¿y
myæ, kiedy piekarnik jest jeszcze ciep³y.
l Emaliowane elementy piekarnika nale¿y czyciæ po
ka¿dym u¿yciu, gdy¿ wtedy zabrudzenia mo¿na
najszybciej i naj³atwiej usun¹æ. Co pewien czas nale¿y
dok³adnie oczyciæ ca³y piekarnik u¿ywaj¹c rodka
do czyszczenia piekarników.
l Do usuwania plam stosowaæ odpowiednie rodki do
czyszczenia stali szlachetnej lub ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwa³a i odporna. Jednak
gor¹ce kwasy owocowe (z cytryny, liwek itp.) mog¹
spowodowaæ powstanie matowych plam na powierzchni
emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni
emaliowanej nie wp³ywaj¹ jednak ujemnie na
funkcjonowanie piekarnika. Aby unikn¹æ przypalania siê
plam podczas kolejnych procesów pieczenia, nale¿y czyciæ
komorê piekarnika ka¿dorazowo po zakoñczeniu
pieczenia potraw z owocami.
CZYSZCZENIE DRZWICZEK
PIEKARNIKA
Aby u³atwiæ umycie drzwiczek piekarnika, zaleca siê ich
zdjêcie.
W tym celu nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci:
a) Ca³kowicie otworzyæ drzwiczki.
b) Ustaliæ zawiasy trzymaj¹ce drzwiczki piekarnika
(rys.6).
c) Poluzowaæ i obróciæ ma³e dwignie znajduj¹ce siê na
obu zawiasach (rys.6).
d) Przytrzymaæ drzwiczki po lewej i prawej stronie, a
nastêpnie obróciæ powoli w kierunku piekarnika do
momentu a¿ drzwiczki bêd¹ do po³owy zamkniête.
e) Delikatne wyj¹æ drzwiczki (rys.6).
f) Odstawiæ drzwiczki w bezpieczne miejsce.
Szybê umyæ ciep³¹ wod¹ i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹.
Po umyciu ponownie zamontowaæ drzwiczki wykonuj¹c
opisane wy¿ej czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
USZCZELKA DRZWICZEK
PIEKARNIKA
Prawid³ow¹ pracê piekarnika zapewnia uszczelka
za³o¿ona dooko³a krawêdzi komory piekarnika.
l Sprawdzaæ regularnie, czy uszczelka drzwiczek
piekarnika nie zosta³a uszkodzona. W razie
koniecznoci umyæ uszczelkê.
l W przypadku stwierdzenia uszkodzenia nie nale¿y
w³¹czaæ kuchni do czasu usuniêcia usterki. Nastêpnie
zg³osiæ awariê w autoryzowanym zak³adzie
serwisowym. Do wymiany stosuje siê wy³¹cznie
oryginalne czêci zamienne.
Do czyszczenia uszczelki nie wolno stosowaæ rodków
szoruj¹cych!
10
FO 0287
rys. 7
WYMIANA ¯ARÓWKI W
PIEKARNIKU
Przed przyst¹pieniem do wymiany ¿arówki nale¿y
urz¹dzenie wy³¹czyæ z sieci.
¯arówka musi posiadaæ nastêpuj¹ce parametry:
a) struktura odporna na wysok¹ temperaturê (do
300
o
C)
b) napiêcie/czêstotliowæ 230 V, (50Hz)
c) moc 15 W
d) cokó³ E14
Aby wymieniæ ¿arówkê, nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce
czynnoci:
a) Wcisn¹æ os³onê szklan¹ i obróciæ w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
b) Wykrêciæ spalon¹ ¿arówkê.
c) Wkrêciæ now¹ ¿arówkê.
d) Ponownie za³o¿yæ os³onê szklan¹.
W³¹czyæ dop³yw pr¹du.
11
SER. NO.
Mod.
PROD. NO.
SER. NO.
MOD.
PROD. NO.
TYPE
Rozwi¹zanie
u
Sprawdziæ, czy urz¹dzenie jest ustawione na rêczny tryb
pracy, a pokrêt³a ustawione na okrelon¹ funkcjê i
temperaturê.
u
Sprawdziæ, czy urz¹dzenie jest prawid³owo w³¹czone, wtyczka
jest w gniazdku, czy nie nast¹pi³a przerwa w dop³ywie pr¹du,
czy piekarnik jest ustawiony na pozycjê W£¥CZONY.
¨ Termostat ustawiæ na wybran¹ temperaturê.
¨ Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na wybran¹ funkcjê.
¨ Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na wybran¹ funkcjê.
¨ Kupiæ now¹ ¿arówkê o odpowiednich parametrach i
wymieniæ j¹ zgodnie ze wskazówkami podanymi w
instrukcji obs³ugi.
¨ Przeczytaæ wskazówki dotycz¹ce czasów pieczenia.
¨ Nie pozostawiaæ potraw po upieczeniu w piekarniku
d³u¿ej ni¿ 15-20 minut.
Usterka
n Nie mo¿na w³¹czyæ urz¹dzenia.
n Lampka kontrolna termostatu piekarnika nie
wieci siê.
n ¯arówka w piekarniku nie wieci siê.
n Czas pieczenia jest zbyt d³ugi lub zbyt krótki.
n Wewn¹trz piekarnika i na potrawach osadza siê
skroplona woda.
Aby usun¹æ drobne usterki, wystarczy niekiedy wykonaæ proste czynnoci sprawdzaj¹ce. W tabeli podano przyk³ady
drobnych usterek, które u¿ytkownik mo¿e samodzielnie usun¹æ bez koniecznoci wzywania technika z autoryzowanego
zak³adu serwisowego.
Usuwanie usterek
Autoryzowany serwis
Jeli po wykonaniu opisanych w tabeli czynnoci
sprawdzaj¹cych, urz¹dzenie nadal nie funkcjonuje,
usterkê nale¿y zg³osiæ w autoryzowanym zak³adzie
serwisowym. Przy zg³oszeniu nale¿y opisaæ rodzaj usterki,
podaæ model, numer fabryczny i numer seryjny
urz¹dzenia. Dane te znajduj¹ siê na tabliczce znamionowej
na krawêdzi komory piekarnika.
GWARANCJA
Urz¹dzenie posiada gwarancjê udokumentowan¹ kart¹,
która wydawana jest wraz z instrukcj¹ przy sprzeda¿y
urz¹dzenia. W przypadku braku karty gwarancyjnej
nale¿y za¿¹daæ jej od sprzedawcy i nanieæ datê sprzeda¿y,
model, numer fabryczny. Dane te znajduj¹ siê na
tabliczce znamionowej.
Kartê gwarancyjn¹ nale¿y zachowaæ i w przypadku
naprawy okazaæ personelowi autoryzowanego punktu
serwisowego wraz z rachunkiem zakupu.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian
technicznych !
Koszty usuniêcia usterek spowodowanych przez
u¿ytkownika oraz bezzasadnych wezwañ serwisu pokrywa
klient.
12
Dane Techniczne
Wartoæ pod³¹czenia
Górna grza³ka 800 W
Dolna grza³ka 1000 W
Górna/Dolna grza³ka 1800 W
Podwójna grza³ka grilla 1750 W
Grza³ka w tylnej ciance piekarnika 2000 W
Ówietlenie wewnê trzne piekarnika 15 W
Wentylator z nawiewem gor¹cego powietrza 30 W
£¹czna wartoæ pod³¹czenia 2050 W
Zasilanie sieciowe (50Hz) 230 V
WYMIARY URZ¥DZENIA
Wymiary otworu
Wysokoæ 59,7 cm
Szerokoæ 56,0 cm
êbokoæ 55,0 cm
Wymiary piekarnika
Wysokoæ 32,5 cm
Szerokoæ 42,0 cm
êbokoæ 39,0 cm
Pojemnoæ komory piekarnika 54,8 litry
Kategoria II/II-35,50, III-X-I-Zt
Ustawienie urz¹dzenia GZ 50 -20 mbar
Napiêcie 230 V 50 Hz
Urz¹dzenie posiada certyfikat bezpieczeñstwa B.
Tabela 2: dysze palników
Palnik Moc Zu¿ycie gazu Dysza gazowa
[kW] [mm x 100]
m
3
/h
g/h
GZ-35 - GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB
0,7 0,7 0,027 0,019 15 95 64 41
2,3 2,1 0,089 0,064 46 180 115 75
1,6 1,5 0,062 0,044 33 150 96 60
Ma³y
Du¿y
redni
P£YTA DO GOTOWANIA
Tabela 1: rednica By-pass
Palnik Ø By-pass w setnych
Ma³y palnik
(pomocniczy) 26
redni palnik 30
Du¿y palnik 38
13
Przestawienie palników do zasilania
innym rodzajem gazu
rys. 8
FO 0392
rys. 10
Iglica by-pass
Dopasowanie do innego rodzaju gazu ni¿ ten, na który
zosta³a fabrycznie ustawiona kuchenka, odbywa siê
poprzez wymianê dysz gazowych, regulacjê powietrza
pierwotnego, a w przypadku przejcia na gaz p³ynny
dostarczany z butli gazowej zmianê sposobu pod³¹czenia
zasilania kuchni.
Kolanko musi byæ uszczelnione za pomoc¹ paku³ lub
tamy teflonowej. Po po³¹czeniu nale¿y sprawdziæ
szczelnoæ wod¹ z myd³em.
DOPASOWANIE DO RÓ¯NYCH
RODZAJÓW GAZU
Wymiana dysz w palnikach
l Najpierw nale¿y zdj¹æ ruszty.
l Nastêpnie zdj¹æ z palników pokrywy zamykaj¹ce i
rozdzielacz p³omienia.
l Dysze nale¿y odkrêciæ obcêgami do rur 7 dysze (rys.
8), zdj¹æ je i zast¹piæ nowymi dyszami, które
przewidziane do danego rodzaju gazu (patrz dane
na tabliczce znamionowej).
GZ 35 :
Ma³y i redni palnik
l Po wymianie dysz nale¿y nakrêciæ na palniki filtr A
(Æ 10) bêd¹cy na wyposa¿eniu.
Du¿y palnik
l Na du¿y palnik nakrêciæ filtr C (Æ 16) bêd¹cy na
wyposa¿eniu.
l Ponownie zamontowaæ czêci wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
l Nastêpnie nale¿y zmieniæ nalepkê i nakleiæ now¹,
podaj¹c aktualny rodzaj gazu (w pobli¿u pod³¹czenia
do sieci gazowej). Nalepka znajduje siê w woreczku
razem z dyszami bêd¹cymi na wyposa¿eniu.
Jeli cinienie gazu nie zgadza siê z przewidzianym
cinieniem (lub odchylenia), nale¿y zainstalowaæ na
króæcu rury doprowadzaj¹cej odpowiedni regulator
cinienia.
USTAWIENIE MINIMALNEGO
P£OMIENIA
W celu ustawienia minimalnego p³omienia nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci :
l Zapaliæ palnik.
l Kurek gazu nale¿y ustawiæ na pozycji najmniejszego
p³omienia.
l Pokrêt³a nale¿y wyci¹gn¹æ.
l Uruchomiæ z boku iglicê by-pass na dr¹¿ku kurka
(rys. 10). Jeli wykonuj¹ Pañstwo przestawienie z gazu
ziemnego na gaz p³ynny, nale¿y odkrêciæ iglicê by-
pass w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara do momentu uzyskania równomiernego
ma³ego p³omienia na ca³ym wieñcu palnika.
l Sprawdziæ, czy p³omieñ ganie, kiedy kurek zostanie
szybko przekrêcony z najwy¿szego na najni¿szy
stopieñ.
FO 0465
rys. 9
14
Powietrza
100 min.
500 min.
rys. 11
rys.12
FO 2185
FO 2186
Wskazówki dla instalatora
p W os³onie coko³u oraz pomiêdzy desk¹ pod³ogi i
cian¹, do której jest dostawione urz¹dzenie,
konieczny jest otwór o powierzchni 360 cm
2
w celu
zapewnienia prawid³owej cyrkulacji powietrza.
p Urz¹dzenie nale¿y do klasy Y w zakresie ochrony
cieplnej. Oznacza to, ¿e urz¹dzenie mo¿e byæ
dostawione czêci¹ tyln¹ lub ciank¹ boczn¹ do
wy¿szych mebli, urz¹dzeñ lub cian po zachowaniu
odstêpu 100 mm, lub mo¿e byæ dostawione do innego
urz¹dzenia lub szafki o takiej samej wysokoci (rys.
12).
Wszystkie czynnoci zwi¹zane z instalacj¹ urz¹dzenia
nale¿y wykonaæ zgodnie z obowi¹zuj¹cymi przepisami
bezpieczeñstwa. Wszelkie prace instalacyjne mog¹
wykonywaæ wy³¹cznie osoby z odpowiednimi
kwalifikacjami.
INSTALACJA KUCHENKI
Przed przyst¹pieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym nale¿y upewniæ siê, czy
spe³nia ono wymagania stawiane mu przez przepisy Prawa
Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz. 414).
W wietle tych przepisów pomieszczenie kuchenne
powinno:
- mieæ szerokoæ min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego
- mieæ minimaln¹ wysokoæ 2,2 m
- mieæ odpowiedni¹ kubaturê, która zapewni, ¿e
maksymalne obci¹¿enie cieplne pochodz¹ce od
urz¹dzeñ gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewniæ wentylacjê nawiewno -wywiewn¹ (co
najmniej 1,5 krotn¹ wymianê powietrza w ci¹gu
godziny)
- zapewniæ dop³yw powietrza (je¿eli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w cianach
zewnêtrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewniæ odprowadzanie spalin, np. poprzez sprawny
kana³ kominowy o min. Boku 0,14 m.
Równoczenie informujemy, ¿e kuchnia jest przewidziana
do instalowania obok mebli kuchennych, ale nie wy¿szych
ni¿ górna p³aszczyzna rusztu kuchni.
USTAWIENIE W ZABUDOWIE
p W celu zapewnienia bezawaryjnej pracy urz¹dzenia
nale¿y zamontowaæ je w meblach do zabudowy o
odpowiednich wymiarach. Meble musz¹ byæ
wykonane z materia³ów i klejów odpornych na wysok¹
temperaturê (powy¿ej 75
o
C). Jeli ok³adzina mebli (z
forniru lub z tworzywa sztucznego) wykonana jest z
materia³ów i klejów nieodpornych na dzia³anie
wysokiej temperatury, to mo¿e siê zdeformowaæ.
p Zastosowanie maskuj¹cych listew ciennych z drewna
masywnego na blacie roboczym za p³yt¹ jest
dopuszczalne tylko pod warunkiem zachowania
minimalnych odstêpów podanych na rysunku.
p Zachowaæ minimalne odstêpy wyciêcia na p³ytê z ty³u
zgodnie ze szkicem.
p Nale¿y zachowaæ odstêp pomiêdzy p³yt¹ gazow¹, a
wyci¹giem kuchennym wed³ug danych
zamieszczonych w instrukcji monta¿u wyci¹gu.
15
Podûâczenie do instalacji elektrycznej
Przed przyst¹pieniem do pod³¹czenia nale¿y sprawdziæ,
czy zosta³y spe³nione ni¿ej podane warunki:
· Zabezpieczenie i instalacja domowa musi
odpowiadaæ maksymalnemu obci¹¿eniu kuchni
(patrz wartoci na tabliczce znamionowej).
· Instalacja domowa musi posiadaæ uziemienie
zgodnie z obowi¹zuj¹cymi przepisami w tym zakresie.
· Gniazdko lub wielobiegunowy wy³¹cznik musi byæ
dostêpny po zainstalowaniu urz¹dzenia.
Urz¹dzenie dostarczone jest bez przewodu zasilaj¹cego,
gdy¿ w zale¿noci od rodzaju zasilania konieczne jest
za³o¿enie przewodu z odpowiedni¹ wtyczk¹
(przystosowan¹ do obci¹¿enia podanego na tabliczce
znamionowej). Jeli nast¹pi³o pod³¹czenie bez wtyczki
lub wtyczka jest niedostêpna, nale¿y zamontowaæ
pomiêdzy urz¹dzeniem i instalacj¹ sieciow¹
wielobiegunowy wy³¹cznik (np. zabezpieczenie,
prze³¹cznik LS) z rozwarciem styków minimum 3 mm.
Przewód uziemiaj¹cy ¿ó³to-zielony nie mo¿e zostaæ
przerwany przez wy³¹cznik.
Przewód zasilaj¹cy musi posiadaæ taki przekrój, aby w
¿adnym punkcie nie zosta³a osi¹gniêta temperatura
wy¿sza o 50
o
C od temperatury otoczenia. Po wykonaniu
pod³¹czenia nale¿y sprawdziæ wszystkie elementy grzejne
w³¹czaj¹c je na ok. 3 minuty.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoci za szkody
powsta³e wskutek nieprzestrzegania obowi¹zuj¹cych
przepisów bezpieczeñstwa.
Przewody pod³¹czeniowe powinny odpowiadaæ
nastêpuj¹cym typom z uwzglêdnieniem koniecznego
przekroju znamionowego:
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
POD£¥CZENIE LISTWY ZACISKOWEJ
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w ³atwo dostêpn¹ listwê z
klem¹, której mostki przewidziane do pracy przy
zasilaniu pr¹dem o napiêciu 230 V jedna faza (rys. 13).
rys. 13
FO 2159
16
Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej nale¿y
wykonaæ zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami i
przepisami bezpieczeñstwa.
Wszystkie prace zwi¹zane z instalacj¹ urz¹dzenia oraz
dopasowaniem do spalania okrelonego rodzaju gazu
mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowych
z odpowiednimi uprawnieniami.
Pod³¹czenie musi byæ dokonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi
normami i przepisami Prawa Budowlanego !
Podczas monta¿u kuchenkê poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na naklejce znajduj¹cej siê na drzwiach
piekarnika. Sprawdziæ, czy charakterystyka gazu podana
odpowiada parametrom gazu zasilaj¹cego.
Je¿eli nie, nale¿y postêpowaæ zgodnie z zaleceniami
podanymi w rozdziale U¿ycie innych typów gazu. W celu
uzyskania maksymalnej wydajnoci i minimalnego zu¿ycia
gazu nale¿y sprawdziæ, czy cinienie gazu zasilaj¹cego
odpowiada cinieniu podanemu na tabliczce
znamionowej. Je¿eli cinienie gazu jest inne (lub zmienne)
od podanego na tabliczce, nale¿y zamontowaæ regulator
cinienia posiadaj¹cy certyfikat bezpieczeñstwa B.
Pod³¹czenie za pomoc¹ sztywnej
rury metalowej lub giêtkiej rury
metalowej
· Pod³¹czenie kuchni do instalacji gazu ziemnego mo¿e
byæ wykonane przy pomocy sztywnego pod³¹czenia
(dopuszcza siê te¿ inne pod³¹czenia) np. przy u¿yciu
rur stalowych lub rur miedzianych. Kuchnia posiada
króciec przy³¹czeniow Rc 1/2.
· Zaleca siê pod³¹czenie kuchni do instalacji gazowej
przy pomocy elastycznego przewodu metalowego
(posiadaj¹cego certyfikat bezpieczeñstwa B).
Pod³¹czenie za pomoc¹ wê¿a
elastycznego (dot. gazu GPB)
· Pod³¹czenie za pomoc¹ wê¿a elastycznego mo¿na
wykonaæ tylko po sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowi¹zuj¹cymi przepisami.
· W¹¿ oraz zastosowany reduktor do gazu p³ynnego
powinny posiadaæ certyfikat bezpieczeñstwa B.
· Przewód ³¹cz¹cy nie mo¿e przecinaæ tylnej ciany
kuchenki. W¹¿ elastyczny ³¹czymy z króæcem kuchni przy
pomocy 0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjnej (bez
szwu).
· D³ugoæ przewodu nie mo¿e przekraczaæ 1.5 metra
bez jakichkolwiek zagiêæ lub skrêceñ.
· Przewód nie mo¿e przechodziæ blisko ostrych
krawêdzi lub przedmiotów z ostrym zakoñczeniem.
· Przewód musi byæ dostêpny, aby umo¿liwiæ kontrolê
pod wzglêdem przetarcia lub zu¿ycia na ca³ej swojej
d³ugoci.
Podûâczenie do instalacji gazowej
820
600
500
45
10 mm
rys. 14
rys. 15
FO 2187
FO 2188
Widokzty³u
Pocz¹tek wyciêcia
Przednia
krawêd
korpusu
szafki
600
490
– 2
560
– 2
125
FO 2189
rys. 16
Po 280 mm od rodka wnêki
17
· Ustalaj¹c stan przewodu nale¿y wzi¹æ pod uwagê :
zadraniêcia na powierzchni przewodu, przeciêcia,
przypalenia na koñcach i wzd³u¿ przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywaæ swoj¹ naturaln¹
elastycznoæ, obejmy mocuj¹ce nie mog¹ byæ zardzewia³e;
czas u¿ywania przewodu nie mo¿e przekraczaæ okresu
gwarancyjnego 5 lat. Je¿eli zajdzie jedna lub wiêcej z
wymienionych okolicznoci, nie wolno naprawiaæ
przewodu, lecz niezw³ocznie wymieniæ go.
WA¯NE !
Po zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ szczelnoæ
wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z roztworem
mydlanym.
Do sprawdzenia szczelnoci w ¿adnym wypadku nie
wolno stosowaæ p³omienia!
WYCIÊCIE NA P£YTÊ DO
GOTOWANIA
Wymiary wyciêcia na p³ytê pokazano na rysunku 15 i 16.
· Wyciêcie w blacie oblicza siê od krawêdzi przedniej
korpusu (bez drzwi). Pocz¹tek: krawêd minus 10
mm (tolerancja +/- 3 mm). Wyciêcie musi byæ
wyrównane w rodku szafki do zabudowy.
· Wyciêcie nale¿y wykonaæ mo¿liwie dok³adnie dobr¹
pi³¹ do ciêcia lub frezark¹. Powierzchniê wyciêtego
otworu nale¿y pokryæ np. silikonem, aby
zabezpieczyæ przed wilgoci¹.
18
Monta¿
rys. 18
550
597
560
FO 2191
WYMIARY WNÊKI
Wnêka w szafce musi posiadaæ wymiary pokazane na
rysunku.
Do pod³¹czenia gazu i przewodów elektrycznych
konieczne wyciêcia w tylnej ciance bocznej. Jeli szafka
posiada tyln¹ ciankê, wtedy nale¿y wyci¹æ w niej otwór o
wymiarach 200 x 300 mm w celu zapewnienia w³aciwej
wentylacji.
MONT PIEKARNIKA W
ZABUDOWIE
Piekarnik nale¿y wsun¹æ ca³kowicie do szafki razem z
fabrycznie zamontowanym wspornikiem palników.
Dopiero po wsuniêciu piekarnika nale¿y poluzowaæ
wspornik palników i zamontowaæ w wyciêciu na p³ytê do
gotowania, które znajduje siê nad wspornikiem.
Po w³o¿eniu piekarnika do wnêki nale¿y wyrównaæ jego
po³o¿enie odpowiednio do rodka wyciêcia na p³ytê i
zamocowaæ czterema rubami bêd¹cymi na wyposa¿eniu.
Otworzyæ drzwiczki piekarnika i przymocowaæ piekarnik
do szafki po prawej i lewej stronie rubami bêd¹cymi na
wyposa¿eniu.
WSKAZÓWKA
Przewody elektryczne i w¹¿ gazowy nie mog¹ przylegaæ
do tylnej cianki urz¹dzenia.
MONT P£YTY DO
GOTOWANIA
Wspornik palników jest wyposa¿ony w ca³¹ armaturê i
jest prowizorycznie za³o¿ony oraz przykrêcony na czêci
górnej piekarnika.
Cztery ruby na k¹townikach metalowych wspornika
palników wykrêciæ i podnieæ do góry. Poluzowaæ ruby
A i k¹towniki poci¹gn¹æ na zewn¹trz.
Wspornik palników w³o¿yæ do wyciêcia, wyrównaæ z boku
i wyrodkowaæ odpowiednio do p³yty (rys. 19).
Przed zamocowaniem wspornika palników rubami B
nale¿y sprawdziæ, czy p³yta jest prawid³owo za³o¿ona i
pojedyncze palniki gazowe z zapalaczem iskrowym
znajduj¹ siê po rodku otworów do nich nale¿¹cych. W
razie koniecznoci wyrównaæ po³o¿enie wspornika
palników.
K¹townik B zamocowaæ do blatu rubami, które zosta³y
wykrêcone. ruby A dokrêciæ.
Nakleiæ samoprzylepn¹ uszczelkê na doln¹ czêæ p³yty
do gotowania.
Po³¹czenie przewodu uziemiaj¹cego (ochronnego)
pomiêdzy p³yt¹ i piekarnikiem nastêpuje przez zielono-
¿ó³ty przewód w górnej czêci piekarnika. Listwa
przy³¹czeniowa znajduje siê w dolnej czêci p³yty.
Na³o¿yæ p³ytê i ka¿dy palnik przymocowaæ dwoma ru-
bami. Nie u¿ywaæ rubokrêtów napêdzanych elektrycznie,
aby nie uszkodziæ palników na p³ycie. Stosowaæ zwyk³e
rubokrêty krzy¿owe. G³owice i pokrywy na³o¿yæ na
odpowiednie palniki. Na³o¿yæ ruszty.
Nastêpnie sprawdziæ funkcjonowanie urz¹dzenia.
UWAGA !
W przypadku zabudowy p³yty w blacie granitowym nale¿y
przykrêciæ odpowiednie k¹towniki mocuj¹ce do czterech
otworów C w celu zamocowania wspornika palników.
FO 0039
rys. 17
19
PE
C
C
rys. 20
FO 2202 FO 2203
rys. 19
PE
A
B
A
B
FO 2190
-
ES DA DE EL EN FR IT NL PT SV FI
1
Fabricante Mærke Hersteller
ÐñïìçèåõôÞò
Manufacturer Fabricant Costruttore Fabrikant Fabricante Leverantör
Tavarantoimittaja
2
Modelo Model Modell
ÌïíôÝëï
Model Modèle
Modello
Model Modelo Modell
Malli
3
Clase de efici-
encia energética
Relativt ener-
giforbrug
- Traditionel
opvarmning
Energieeffizi-
enzklasse
- Konventionelle
Beheizung
Energy effici-
ency class
- Conventional
Classement selon
son efficacité
énergétique
- Classique
Classe di effi-
cienza energetica
- Convezione
naturale
Classe de efici-
ência energética
- Convencional
Energie-effi-
ciëntieklasse
- Conventioneel
Energieffekti-
vitetsklass
- Konventionell
värmning
Energiatehok-
kuusluokka
- Ylä-alalämpö
- Kiertoilma
ÔÜîç
åíåñãåéáêÞò
áðüäïóçò
Energieverbrauch
Beheizung:
- Konventionelle
Beheizung
Energy
consumption
Heating
function:
- Conventional
- Forced air
convection
Consommation
d'énergie
Fonction
chauffage:
- Classique
- Convection
forcée
Consumo di
energia
Funzione di
riscaldamento:
- Convezione
naturale
- Convezione
forzata
Energieverbruik
Verhittings-
functie
:
- Conventioneel
- Geforceerde
luchtconvectie
Consumo de
energia
Função de
aquecimento:
- Convencional
- Convecção
forçada de ar
Energiförbrukning
Värmnings-
funktion:
- Konventionell
värmning
- Värmning
med varmluft
Energian-
kulutus
Kuumennusta
pa:
- Ylä-alalämpö
- Kiertoilma
Energiforbrug
Opvarmnings-
funktion:
- Traditionel
opvarmning
- Varmluft
Consumo de
energía
Función de ca-
lentamiento:
- Calentamiento
convencional
- Convección
forzada
ÊáôáíÜëùóç
åíÝñãåéáò
Áåéôïõñãßá
èÝñìáíóçò
9
Netto-
volumen (Liter)
Usable volu-
me (litres)
Volume utile
(litres)
Volume utile
(litri)
Netto volume
(liter)
Volume útil
Litros
Användbar
volym (liter)
Käyttötilavuus
(litraa)
Netto-
volumen (liter)
Volumen
neto (litros)
ÙöÝëéìïò
üãêïò (ëßôñá)
Tipo:
- Pequeño
- Medio
- Grande
Type:
- Lille
- Mellemstort
- Stort
Typ:
- Klein
- Mittel
- Groß
Ôýðïò:
-
Ìéêñüò
-
Ìåóáßïò
-
ÌåãÜëïò
Size:
- Small
- Medium
- Large
Type:
- Faible volume
- Volume moyen
- Grand volume
Tipo:
- Piccolo
- Medio
- Grande
Type:
- Klein
- Middelgroot
- Groot
Tipo
- pequeno
- médio
- grande
Storlek:
- Liten
- Medelstor
- Stor
Koko:
- Pieni
-
Keskikokoinen
- Suuri
10
Tiempo de
cocción con
carga normal:
- Calentamiento
convencional
- Convección
forzada
Tilberedningstid
ved
standardbe-
lastning:
- Traditionel
opvarmning
Kochzeit bei
Standard-
beladung:
-
Konventionelle
Beheizung
- Um/Heißluft
×ñüíïò ãéá
øÞóéìï
ôõðïðïéçìÝíïõ
öïñôßïõ:
Time to cook
standard
load:
Temps de
cuisson en
charge
normale:
Tem po
necessario
per cottura
carico normale
:
- Convezione
naturale
-
Convezione
forzata
Bereidings-
tijd bij stan-
daardbela-
sting:
Tempo de
cozedura da
carga-padrão:
- Convencional
- Convecção
forçada de ar
Tillagningstid
för en stan-
dardlast:
- Konventionell
värmning
- Värmning
med varmluft
Paistoaika
vakiokuormalla:
- Ylä-alalämpö
- Kiertoilma
Superficie de
la placa de
cocción de
mayor
tamaño
Arealet af
den største
bageplade
Größe des
größten
Backblechs
The area of
the largest
baking sheet
Aire de la
surface de la
plus grande
plaque pour
patisserie
Superficie
del piano di
cottura più
grande
Oppervlakte
van de
grootste
bakplaat
Área da
superfície da
maior placa
de pastelaria
Ytan för den
största
bakplåten
Suurimman
leivinpellin
ala
Ç ìåãáëýôåñç
åðéöÜíåéá
øçóßìáôïò
åêöñáæüìåíç
*
*
Más eficiente
Lavt forbrug
Niedriger Verbrauch
Ðéï áðïäïôéêü
More efficient
Économe
Menos eficiente
Højt forbrug
Hoher Verbrauch
Ëéüôåñï áðïäïôéêü
Less efficient
Peu économe
2002/40/EC
Alti consumi
Inefficiënt
Menos eficiente
Hög förbrukning
Paljon kuluttava
Bassi consumi
Efficiënt
Mais eficiente
Låg förbrukning
Vähän kuluttava
13
4
5
- Calentamiento
convencional
- Convección
forzada
- Varmluft
- Um/Heißluft
-
Ìå êõêëïöïñßá
èåñìïý áÝñá
- Forced air
convection
- Convection
forcée
- Convezione
forzata
- Geforceerde
luchtconvectie
- Convecção
forçada de ar
- Värmning
med varmluft
6
7
8
- Vapor - Damp - Dampf
-
Áôìïó
- Steam - Vapeur
- Vapore
- Stoom
- Vapor - Anga
12 l <
Volumen neto/Nettovolumen/
ÙöÝëéìïò üãêïò
/Usable volume/Volume utile/
Netto volume/Volume útil/Användbar volym/Käyttötilavuus
35 l <
Volumen neto/Nettovolumen/
ÙöÝëéìïò üãêïò
/Usable volume/Volume utile/
Netto volume/Volume útil/Användbar volym/Käyttötilavuus
65 l <
Volumen neto/Nettovolumen/
ÙöÝëéìïò üãêïò
/Usable volume/Volume utile/
Netto volume/Volume útil/Användbar volym/Käyttötilavuus
< 35 l
< 65 l
11
12
- Höyry
- ÓõìâáôéêÞ
- Ìå êõêëï-
öïñßá èåñìïý
áÝñá
- Conventional
- Forced air
convection
- Classique
- Convection
forcée
- Conventioneel
- Geforceerde
luchtconvectie
-
ÓõìâáôéêÞ
- ÓõìâáôéêÞ
-
Ìå êõêëïöïñßá
èåñìïý áÝñá
Îüñõâïò [dB
(A) áíÜ 1 pW]
Ruido [dB (A)
re 1 pW]
Lydeffekt-
niveau dB (A)
(Støj)
Geräusch (dB
(A) re 1 pW)
Noise (dB (A)
re 1 pW)
Bruit
[
dB (A)
re 1 pW
]
Rumore
[
dB
(A) re 1 pW
]
Geluidsni-
veau dB (A)
re 1 pW
Nível de
ruído dB (A)
re 1 pW
Bullernivå
dB (A)
Ääni (dB (A)
re 1 pW)
- Um/Heißluft
- Varmluft
ZH 84X/ZHM 753IX
A
0,99 kWh
0,79 kWh
54,8
51 min.
45 min.
1220 cm²
35679-1001 02/03
Grafiche MDM - Forlì
From the Electrolux Group. The worlds No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na wiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do
kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak
lodówki, kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoci
ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach wiata.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZHM753IX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi