IKEA OBU C00 S Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

OBU COO
KARTA URZ¥DZENIA
PL
5019 610 56017
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator ch³odzenia (niewidoczny)
Dzia³anie wentylatora zwi¹zane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i/lub p³yty kuchennej i
mo¿e trwaæ, po wy³¹czeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut
3.
Górny element grzewczy (mo¿e byæ obni¿ony)
4.
Owietlenie piekarnika
5.
Okr¹g³y element grzewczy (niewidoczny)
6.
Wentylator piekarnika
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrêt³o W³¹czanie / Wy³¹czanie - Wybór funkcji.
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
3. Pokrêt³o zmian wartoci zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy).
4. Pokrêt³o sterowania przedni¹ lew¹ stref¹ grzewcz¹*
0 1 ...10
5. Pokrêt³o sterowania tyln¹ lew¹ stref¹ grzewcz¹*
0 1 ...10
6. Pokrêt³o sterowania tyln¹ praw¹ stref¹ grzewcz¹*
0 1 ...10
7. Pokrêt³o sterowania przedn¹ praw¹ stref¹ grzewcz¹*
0 1 ...10
8. Kontrolka dzia³ania p³yty kuchennej
*) Pokrêt³a p³yty kuchennej nie s¹ wzajemnie wymienne. Po czyszczeniu lub przeprowadzeniu kontroli, nale¿y je umieciæ z
powrotem w gniazdach.
Pierwsza
Ostatnia
pó³ka
pó³ka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
Panele katalityczne:
Prowadnice pó³ek:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramo
wania
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
-
Piekarnik
wy³¹czony
- -
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - W³¹czenie wewnêtrznej ¿arówki piekarnika.
Utrzymanie
ciep³a
35C - 60C -
Aby utrzymaæ sta³¹ temperaturê wewn¹trz piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciep³a ostatnio przygotowanych posi³ków .
Zaleca siê u¿ywanie pó³ki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA
STATYCZNA
200C 50°C - 250°C
Do gotowania miêsa, ryb i drobiu na pó³ce.
Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury i w³o¿yæ potrawê,
gdy wszystkie wskaniki termometru
zapalone.
Zaleca siê u¿ywanie pó³ek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 pó³kach.
W razie potrzeby, zaleca siê zmieniaæ pozycjê potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYL
ATOR
160C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstêpnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub wiêcej pó³kach - artyku³y ¿ywnociowe, które
wymagaj¹ takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWEN-
TYLATOR
160C
50°C - 250°C
Do pieczenia na jednej pó³ce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL
3 -
Do pieczenia kawa³ków miêsa (antrykotu, kie³basek) oraz na
ro¿nie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
Funkcja mo¿e byæ wykorzystywana z ró¿nym natê¿eniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewaæ piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ
zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce,
co zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Zaleca siê obracaæ potrawê w czasie gotowania.
TURBOGRILL
3 -
Do grillowania du¿ych kawa³ków miêsa (rostbef, pieczenie).
Funkcja mo¿e byæ wykorzystywana z ró¿nym natê¿eniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewaæ piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika musz¹ byæ
zamkniête.
Piecz¹c miêso, dolaæ nieco wody do tacki na pierwszej pó³ce,
co zmniejszy iloæ dymu i rozpryskiwanie siê t³uszczu.
Zaleca siê obracaæ miêso w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 300°C
P2- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
Do ka¿dego programu do³¹czono jeden przepis, który
znajduje siê w za³¹czonej ksi¹¿ce kucharskiej.
BOOSTER
200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalaj¹ siê po kolei
wskaniki termometru.
Po osi¹gniêciu ustawionej temperatury, funkcja siê wy³¹cza i
rozlega siê sygna³ dwiêkowy, który wskazuje automatyczne
przejcie piekarnika na funkcjê
STATYCZN¥
.
TABELE PIECZENIA
TABELE GRILLOWANIA
UWAGA
W przypadku pieczenia miês w funkcji Wentylowanie
i Statyczna, zaleca siê dodanie funkcji Przypiekanie na
poziomie od 1 do 3. Wskazane czasy i temperatury pieczenia
podane s¹ jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Podgrzewa-
nie wstêpne
³ka
od do³u
Poziom
Przyrum
ienianie
Tempera-
tura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
MIÊSO
Jagniê, kolê,
baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeñ
(cielêcina,
wieprzowina,
wo³owina)
(kg. 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg. 4-6)
+ poziom 3
przypieczenia
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gê ( 2kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W
CA£OCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks,
tuñczyk,
³oso, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W
KAWA£KACH)
(1 kg.)
Siod³ak, tuñczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane
papryki i
pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
S£ODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta
dro¿d¿owe
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strudel
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
POTRAWY Funkcja
Podgrzewa-
nie
wstêpne
³ka
od do³u
Poziom
Przyrum
ienianie
Tempera-
tura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
S³one ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z
nadzieniem
owocowym
np. ananasem,
brzoskwini¹
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja
Podgrzewa-
nie
wstêpne
Pó³ka
od do³u
Poziom
Mocy
Czas
pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kie³baski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety
pieczone na
¿arze
X 4 5 35 - 45
Ryby (w
kawa³kach)
X 3 - 4 5 35 - 45
Udka
kurczaka
X 3 - 4 5 40 - 50
Ro¿en X 3 - 4 5 40 - 50
¯eberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w
ca³oci
X 3 5 60 - 70
Pieczeñ
wieprzowa,
wo³owa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec
jagniêcy
X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 3 5 50 - 60
Ryby
(dorada,
pstr¹g)
X 3 5 50 - 60
Symbol ten nie jest zwi¹zany z ¿adn¹ funkcj¹ p³yty; wyjêty jest element grzewczy.
JAK URUCHOMIÆ P£YTÊ KUCHENN¥
Panel sterowania piekarnika jest wyposa¿ony w 4 pokrêt³a do regulacji, które steruj¹ dzia³aniem p³yty. S¹ one
oznaczone skal¹, która odpowiada ró¿nym poziomom mocy i ró¿nymi symbolami, które wskazuj¹ funkcje.
Obracaæ pokrêt³em sterowania dan¹ p³yt¹ w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawiæ na
¿¹danej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z p³yt¹ kuchenn¹).
Zapala siê ¿ó³ta kontrolka dzia³ania p³yty.
Tabela Funkcji P³yty Kuchennej (zale¿nie od modelu)
Funkcja Opis funkcji
UTRZYMANIE
CIEP£A
Aby utrzymaæ ciep³o na sta³ej temperaturze 60° do zakoñczenia pieczenia. Aby
uruchomiæ, nale¿y obróciæ pokrêt³o na
.
STREFA
PODWÓJNA
Jest dostêpna na przedniej lewej i tylnej lewej p³ycie. Powiêksza obszar podgrzewania
p³yty, co pozwala na u¿ycie garnków du¿ych, owalnych lub prostok¹tnych. Aby
uruchomiæ: obróciæ pokrêt³o na
i poczekaæ, dopóki kontrolka ciep³a resztkowego,
odpowiadaj¹ca wybranej strefie siê nie zapali. Wybraæ ¿¹dany poziom mocy, obracaj¹c
pokrêt³o w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Kontrolka ciep³a
resztkowego pali siê, wskazuj¹c, ¿e p³yta kuchenna jest w³¹czona. Wy³¹czyæ,
przekrêcaj¹c pokrêt³o na pozycjê
"0"
.
ICP (Faza
pocz¹tkowa
gotowania)
Funkcja w³¹cza podgrzewanie p³yty w czasie pocz¹tkowej fazy gotowania na
okrelony czas. Aby w³¹czyæ funkcjê, nale¿y obróciæ pokrêt³o na pozycjê
.
Poczekaæ, dopóki kontrolka ciep³a resztkowego nie zacznie migaæ, a nastêpnie
obróciæ pokrêt³o w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na ¿¹dany
poziom mocy. Np.: jeli poziom wynosi
"1"
, strefa grzewcza bêdzie dzia³a³a z
maksymaln¹ moc¹
przez 1 minutê
, a nastêpnie bêdzie pracowa³a na poziomie mocy
"1"
, do zakoñczenia gotowania pod warunkiem, ¿e ustawienia pokrêt³a nie zostan¹
zmienione. Jeli poziom wynosi
"6"
, strefa grzewcza bêdzie dzia³a³a z maksymaln¹
moc¹ przez
6 minut,
a nastêpnie bêdzie pracowa³a na poziomie mocy
"6"
do
zakoñczenia gotowania pod warunkiem, ¿e ustawienia pokrêt³a nie zostan¹
zmienione. Ten rodzaj pracy dotyczy wszystkich poziomów,
za wyj¹tkiem poziomu
"10"
.
SZYBKIE
WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje w³¹czona przez
okrelony czas.
Po up³ywie tego czasu, p³yta grzewcza automatycznie powraca na poziom mocy
maksymalnej. Funkcjê równie¿ mo¿na w³¹czyæ dla gotowania w toku. Uwaga: Przed
w³¹czeniem tej funkcji, nale¿y sprawdziæ, czy na wybranej strefie grzewczej po³o¿ono
garnek, aby unikn¹æ uszkodzenia powierzchni p³yty. Wartoci osi¹gane dla tej funkcji
s¹ gwarantowane dla wszystkich witroceramicznych p³yt grzewczych. Aby uruchomiæ
funkcjê, nale¿y po³o¿yæ garnek na wybranej strefie grzewczej i obróciæ pokrêt³o na
pozycjê . Wy³¹czyæ, zmieniaj¹c pozycjê pokrêt³a.
CIEP£O
Do wyrastania ciasta, zmiêkczania mas³a wyjêtego z lodówki, podgrzewania butelek
dla niemowl¹t lub pokarmów dla dzieci, do przygotowywania jogurtu, rozpuszczania
czekolady, itp.
Funkcja jest dostêpna jedynie, gdy zapalona jest kontrolka ciep³a resztkowego. Aby
uruchomiæ funkcjê, sprawdziæ, czy kontrolka wybranej strefy grzewczej jest
w³¹czona. Ustawiæ pokrêt³o na pozycji . Aby wy³¹czyæ funkcjê, zmieniæ pozycjê
pokrêt³a.
  • Page 1 1
  • Page 2 2

IKEA OBU C00 S Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla