Aeg-Electrolux B9878-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B9878-5
Instrukcja obsługi Piekarnik do
zabudowy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo elektryczne 3
Bezpieczeństwo podczas
użytkowania 3
W jaki sposób uniknąć uszkodzeń
urządzenia 3
Opis urządzenia 5
Widok ogólny 5
Panel sterowania 6
Wyświetlacz 6
Wyposażenie piekarnika 7
Panel sterowania 8
Menu i funkcja 8
Auto-pieczenie 9
Funkcje pieczenia 10
Specjalne 10
Ustawienia podstawowe 11
Menu czyszczenia 11
Funkcje dodatkowe 12
Codzienna eksploatacja 12
Przed pierwszym użyciem 12
Włączanie i wyłączanie urządzenia
13
Auto-pieczenie 13
Pieczenie tradycyjne 13
Termosonda 14
Ustawianie minutnika 15
Blokada 16
Blokada włączenia 16
Samoczynne wyłączenie piekarnika
16
Filtr zapachu 16
Wkładanie rusztu grilla, blachy do
pieczenia oraz blachy głębokiej
17
Rożen obrotowy 18
Przydatne rady i wskazówki 19
Auto-pieczenie 19
Pieczenie mięsa 22
Ręcznie ustawiane programy do
pieczenia ciast i mięs 27
Konserwacja i czyszczenie 37
Pyroliza pyrolityczne 38
Pomoc w czyszczeniu 38
Przypominanie o czyszczeniu 38
Prowadnice blach 38
Oświetlenie piekarnika 39
Drzwi piekarnika 41
Co zrobić, gdy… 43
Utylizacja 44
Obsługa posprzedażna 45
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo elektryczne
Urządzenie może podłączyć do prądu wyłącznie elektryk z uprawnieniami .
W przypadku zakłóceń w pracy lub uszkodzenia urządzenia: wymontować
lub wyłączyć bezpieczniki.
Naprawy urządzenia mogą być wykonywane wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanego pracownika serwisu . Niefachowe naprawy mogą spo‐
wodować poważne niebezpieczeństwo. W przypadku konieczności napra‐
wy należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem lub ze sprzedawcą.
Bezpieczeństwo dzieci
Podczas pracy urządzenia nigdy nie pozostawiać małych dzieci bez nadzo‐
ru.
Aby zapobiec korzystaniu z urządzenia przez niepowołane osoby, zostało
ono wyposażone w blokadę uruchomienia.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
Urządzenie może być używane tylko do gotowania i pieczenia potraw w
gospodarstwie domowym.
Należy zachować ostrożność przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do
gniazdek znajdujących się w pobliżu urządzenia. Przewody elektryczne nie
mogą przebiegać pod gorącymi drzwiami piekarnika.
Ostrzeżenie: Występuje ryzyko poparzenia! Podczas pracy wnętrze pie‐
karnika jest bardzo gorące.
Jeżeli w piekarniku zostaną umieszczone produkty zawierające alkohol,
może powstać łatwopalna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przy‐
padku należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia. Nie wolno w pobliżu
krzesać iskier, zbliżać się z żarem ani z ogniem.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu urzą‐
dzeń, chyba że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w za‐
kresie obsługi urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Informacja na temat akrylamidów
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy naukowej intensywne przyrumienianie
potraw, zwłaszcza zawierających skrobię, może stwarzać ryzyko dla zdrowia
ze względu na tworzenie się akrylamidów. Z tego powodu zaleca się, aby po‐
trawy gotować i piec w jak najniższych temperaturach i unikać ich nadmiernego
przyrumieniania.
W jaki sposób uniknąć uszkodzeń urządzenia
Podczas pieczenia nie wolno stawiać na spodzie piekarnika żadnych przed‐
miotów ani przykrywać żadnych jego części folią aluminiową; w przeciwnym
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
razie może dojść do nadmiernego wzrostu temperatury, powodującego usz‐
kodzenie emaliowanej powłoki piekarnika.
Kapiące z blachy do pieczenia soki z owoców pozostawiają trwałe plamy. W
przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy.
Nie obciążać otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie wlewać wody bezpośrednio do nagrzanego piekarnika. Mogłoby
to spowodować uszkodzenie i odbarwienie emalii.
Nieostrożne obchodzenie się, zwłaszcza z krawędziami przedniej szyby,
może spowodować pęknięcie szkła.
W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych łatwopalnych przedmiotów.
Mogłyby się one zapalić po jego włączeniu.
W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych wilgotnych artykułów spo‐
żywczych. Mogłoby to spowodować uszkodzenie emalii.
Nie pozostawiać w piekarniku nieprzykrytych naczyń po wyłączeniu wenty‐
latora chłodzącego. Mogłoby to spowodować gromadzenie się wilgoci w ko
morze piekarnika lub na szklanych drzwiach, a także przedostanie się jej do
wnętrza urządzenia.
Informacja dotycząca emalii piekarnika
Zmiana koloru emaliowanej powierzchni piekarnika w wyniku jego użytkowa‐
nia nie ma wpływu na jego prawidłowe działanie. Z tego powodu nie stanowi
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Widok ogólny
1
2
1 Panel sterowania
2 Drzwi piekarnika
Opis urządzenia
5
Panel sterowania
Widok
2 1
5
3 4
1 Przycisk WŁĄCZONY/ WYŁĄCZONY: nacisnąć i przytrzymać chwilę w ce‐
lu włączenia urządzenia
2 Wyświetlacz
3 Obrócić pokrętło z przyciskiem OK, aby wybrać opcję menu
4 Dodatkowe przyciski funkcyjne
5 Przyciski dotykowe służące do wyboru kategorii pieczenia/gotowania
Wyświetlacz
Informacje pokazywane na wyświetlaczu różnią się w zależności od stanu ro‐
boczego piekarnika.
Jeżeli piekarnik został wyłączony, na wyświetlaczu pokazywana jest aktualna
godzina. Jeżeli piekarnik jest nadal gorący, na wyświetlaczu pokazywany jest
pasek przedstawiający pozostałe ciepło resztkowe.
Gdy piekarnik jest włączony, na wyświetlaczu pokazywane jest menu oraz in‐
formacje o stanie roboczym urządzenia.
Symbole
Minutnik
Aktualna godzina
Czas
Koniec
Czas pracy
Temperatura piekarnika
Obliczanie
Szybkie nagrzewanie
Wyświetlacz temperatury
6
Opis urządzenia
Wyposażenie piekarnika
1 Górna grzałka i grzałka grilla
2 Oświetlenie piekarnika
3 Gniazdo termosondy do mięsa
4 Oświetlenie piekarnika
5 Grzałka okrągła, wentylator
6 Dolna grzałka
7 Prowadnice, wyjmowane
8 Poziomy umieszczania potraw
9 Mechanizm napędowy rożna ob‐
rotowego
10 Filtr zapachów
Akcesoria piekarnika
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Blacha głęboka
Do pieczenia ciast i mięsa lub do zbierania
kapiącego tłuszczu.
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, pieczenia i gril‐
lowania.
Termosonda do mięsa
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Opis urządzenia
7
Służy do dokładnego określania stopnia
wypieczenia mięsa.
Rożen obrotowy ze wspornikiem
Do pieczenia większych kawałków mięsa i
drobiu.
Panel sterowania
Menu i funkcja
Piekarnik obsługiwany jest za pomocą menu. Menu główne zawiera:
Menu główne
Auto-pieczenie
Funkcje pieczenia
Menu czyszczenia
Ustawienia podstawowe
Specjalne
Wybór opcji menu
Obrócić pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby przejść do na‐
stępnej funkcji.
Obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
przejść do poprzedniej opcji menu.
Otwieranie menu głównego
Nacisnąć przycisk WŁĄCZONY/ WYŁĄCZONY, aby przejść do menu głów
nego. Domyślnie włączona jest funkcja Auto-pieczenie.
Otwieranie menu Auto-pieczenie
Nacisnąć przycisk WŁĄCZONY/ WYŁĄCZONY, aby przejść do menu głów
nego. Domyślnie włączona jest funkcja Auto-pieczenie.
1. Nacisnąć przycisk dotykowy żądanej kategorii.
8
Panel sterowania
2. Za pomocą pokrętła wybrać żądane menu lub podkategorię.
3. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu.
Wybór opcji w menu
1. Wybrać żądaną opcję menu obracając pokrętło.
2. Gdy na wyświetlaczu pojawi się żądana opcja menu, nacisnąć przycisk OK,
aby ją wywołać.
Opcja „ Wstecz” na końcu każdego menu umożliwia powrót do poprzedniego
menu
Auto-pieczenie
Informacje ogólne
Menu Auto-pieczenie” jest podzielone na pięć podkategorii. Umożliwiają one
wybór optymalnych ustawień dla różnych dań. Nacisnąć odpowiedni przycisk
dotykowy. Kategorie podzielone na różne podkategorie i dania, które z kolei
są zaprogramowane z odpowiednimi ustawieniami.
Omówienie wszystkich kategorii i dań w ramach menu Auto-pieczenie znajduje
się w dołączonej skróconej instrukcji. Wskazówki dotyczące klasyfikacji dań
na poszczególne kategorie można znaleźć w dołączonych do urządzenia
„Ogólnych informacjach dotyczących gotowania i pieczenia”.
Symbol Kategoria
Pieczenie ciasta
Pieczenie mięsa
Produkty gotowe
Potrawy z piekarnika
Pizza
Zasada działania
W ramach funkcji Auto-pieczenie urządzenie samo oblicza wymagany czas
pieczenia.
W przeciwieństwie do pieczenia tradycyjnego, nie trzeba ustawiać rodzaju
grzania ani czasu pieczenia. Wystarczy wybrać z menu kategorii żądany rodzaj
potrawy.
Funkcja Auto-pieczenie umożliwia pieczenie tylko na jednym poziomie.
Filtra tłuszczu należy używać tylko podczas pieczenia mięsa! W przeciwnym
razie urządzenie nie będzie mogło obliczyć optymalnego czasu pieczenia.
Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy używać zalecanych naczyń i/lub ak‐
cesoriów. Więcej informacji można znaleźć w rozdziale „Wskazówki, tabele i
porady”.
Panel sterowania
9
Funkcje pieczenia
Aby ręcznie ustawić Funkcje pieczenia i temperatura pieczenia.
Funkcje pieczenia
Termoobieg Umożliwia równoczesne pieczenie na
maksymalnie trzech poziomach. Ustawić
temperaturę o 20-40° niższą niż w przy‐
padku funkcji Pieczenie tradycyjne.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia ciast i mięs na jednym po‐
ziomie
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań
wymagających intensywnego przyrumie‐
nienia, na kruchym spodzie. Ustawić tem‐
peraturę o 20-40° niższą niż w przypadku
funkcji Pieczenie tradycyjne.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa
lub drobiu na jednym poziomie. Nadaje
się również do zapiekania i przyrumienia‐
nia.
Turbo grill + rożen obrot. Specjalnie do pieczenia drobiu w tempe‐
raturze 190-210°C
Grill Do grillowania płaskich potraw umie
szczonych na środku rusztu i do opieka‐
nia tostów.
Grill + rożen obrot. Do grillowania kurczaka lub małych zwi‐
janych pieczeni
Duży grill Do grillowania płaskich potraw w dużych
ilościach i do opiekania tostów.
Duży grill + rożen obrot. Do grillowania dwóch kurczaków lub jed‐
nej zwijanej pieczeni
Grzałka dolna Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Termoobieg (niska temp.) Do przyrządzania szczególnie delikat‐
nych, soczystych pieczeni
Specjalne
Do wybierania dodatkowych funkcji pieczenia
Funkcje specjalne
Rozmrażanie
Suszenie
Podtrzymywanie ciepła
Pasteryzowanie
Podgrzewanie talerza
10
Panel sterowania
Ustawienia podstawowe
Zmiana ustawień piekarnika w ramach menu Ustawienia podstawowe.
Ustawienia podstawowe
Ustaw godzinę Służy do ustawiania aktualnego czasu
Kontrast wyświetlacza Służy do regulacji ustawień wyświetlacza
Jasność wyświetlacza Służy do regulacji ustawień wyświetlacza
Język
Głośność sygnału
Dźwięki przycisków Włącza lub wyłącza dźwięki przycisków
Sygnał alarmu/błędu Włącza lub wyłącza dźwięki alarmowe
Filtr zapachu Włącza lub wyłącza funkcję Filtr zapachu
Kalibracja Przystosowuje piekarnik do warunków
panujących w kuchni, np. po przepro‐
wadzce
Serwis Pokazuje wersję oprogramowania, konfi‐
gurację i czas pracy
Ustawienia fabryczne Przywraca wartości fabryczne dla
wszystkich ustawień podstawowych
Menu czyszczenia
Czyszczenie pyrolityczne i inne funkcje.
Menu czyszczenia
Pyroliza Służy do czyszczenia piekarnika metodą
pyrolizy
Pomoc w czyszczeniu Przypomina różne zalecenia, które nale‐
ży uwzględnić przed rozpoczęciem czy‐
szczenia pyrolitycznego. Można ją włą‐
czyć lub wyłączyć.
Przypominanie o czyszczeniu Rozpoznaje, kiedy piekarnik wymaga
czyszczenia pyrolitycznego, i powiada‐
mia o tym użytkownika. Można włączyć
lub wyłączyć.
Panel sterowania
11
Funkcje dodatkowe
Przycisk „Funkcje dodatkowe” służy do ustawiania dostępnych funkcji
dodatkowych.
Menu funkcji dodatkowych
Minutnik
Blokada
Czas/ Koniec
Termosonda
Codzienna eksploatacja
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem piekarnika należy w pierwszej kolejności ustawić
język, a następnie kontrast i jasność wyświetlacza oraz aktualną godzinę.
Gdy piekarnik zostanie włączony po raz pierwszy, po kilku sekundach na wy‐
świetlaczu pojawi się wskazanie JĘZYK.
1. Wybrać żądane ustawienie za pomocą pokrętła wyboru
2. Następnie nacisnąć przycisk OK, aby zatwierdzić ustawienie.
W ten sam sposób należy wprowadzić pozostałe wymagane ustawienia.
Umożliwia przystosowanie piekarnika do warunków panujących w kuchni.
Aby zapewnić optymalne działanie funkcji Auto-pieczenie, piekarnik należy
przystosować do warunków panujących w kuchni. Proces ten nosi nazwę Ka‐
libracji i trwa około 4 godzin.
Jeżeli piekarnik ma być używany wyłącznie do pieczenia tradycyjnego, kali‐
bracja nie jest wymagana.
Należy pamiętać o następujących zasadach dotyczących Kalibracji
Kalibracja musi być przeprowadzona w temperaturze pokojowej poniżej
35°C .
Aby przeprowadzić Kalibrację, należy zainstalować piekarnik w docelowym
miejscu .
Podłączyć piekarnik przed Kalibracją do źródła zasilania.
W przypadku przeprowadzki, zmiany źródła zasilania lub jednego z wymie‐
nionych czynników, konieczna jest ponowna kalibracja urządzenia, aby za‐
pewnić optymalne działanie funkcji Auto-pieczenie.
Funkcja kalibracji dostępna jest w ramach opcji Ustawienia podstawowe, Ka‐
libracja.
Po kalibracji i ostygnięciu urządzenie jest gotowe do użytku.
Czyszczenie wstępne
Przed pierwszym użyciem piekarnik należy dokładnie wyczyścić. Umyć
wszystkie elementy i wnętrze urządzenia roztworem detergentu.
12
Codzienna eksploatacja
Nie stosować ostrych przedmiotów ani ściernych środków czyszczących. Mog‐
łyby one uszkodzić powierzchnię.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
Nacisnąć przycisk WŁĄCZONY/ WYŁĄCZONY.
Jeżeli piekarnik został wyłączony, na wyświetlaczu pokazywana jest aktualna
godzina. Jeżeli piekarnik jest nadal gorący, na wyświetlaczu pokazywany jest
pasek przedstawiający pozostałe ciepło resztkowe.
Auto-pieczenie
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać główną kategorię za pomocą przycisków dotykowych.
Podane zostaną dostępne dania lub podkategorie.
3. Wybrać żądaną kategorię lub danie.
4. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu.
Przykład: Calzone – mrożone
1. Włączyć piekarnik.
2. Wybrać pole czujnika dla kategorii Pizza.
Wyświetlone zostaną cztery
różne rodzaje pizzy.
3. Wybrać opcję Mrożona pizza ob‐
racając pokrętło.
4. Nacisnąć przycisk OK, aby wywołać podkategorie.
Istnieje możliwość wyboru
spośród trzech rodzajów mro‐
żonej pizzy.
5. Wybrać opcję Calzone obracając
pokrętło.
6. Następnie nacisnąć przycisk OK, aby wywołać to danie.
7. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu.
Po upływie obliczonego czasu pieczenie można w razie potrzeby przedłużyć
o maksymalnie 5 minut.
Pieczenie tradycyjne
1. Włączyć piekarnik.
2. Używając pokrętła i przycisku OK wybrać opcję Funkcje pieczenia.
Wyświetlone zostaną funkcje piekarnika.
3. Wybrać żądaną funkcję.
Na wyświetlaczu pokazana
zostanie sugerowana tempe‐
ratura.
4. W razie potrzeby obrócić po‐
krętło w celu zmiany temperatu‐
ry.
Wstecz
Świeża pizza
Mrożona pizza
Wstecz
Podpieczone
Nie podpieczone
Codzienna eksploatacja
13
5. Następnie nacisnąć przycisk OK, aby zatwierdzić temperaturę piekarnika.
6. Nacisnąć przycisk funkcji dodatkowych.
Na wyświetlaczu pokazany
zostanie czas pieczenia.
7. Ustawić pokrętłem żądany czas
pieczenia.
8. Nacisnąć przycisk OK, aby zatwierdzić czas pieczenia.
Zacznie migać wskazanie czasu zakończenia pieczenia.
9. Ustawić pokrętłem czas zakończenia pieczenia.
10. Nacisnąć przycisk OK, aby zatwierdzić czas zakończenia pieczenia.
Piekarnik zacznie się rozgrzewać lub automatycznie włączy się i wyłą‐
czy o wskazanej godzinie.
Po upływie ustawionego czasu pieczenia można w razie potrzeby przedłużyć
działanie piekarnika o maksymalnie 5 minut.
Zmiana temperatury podczas pieczenia
1. Aby zmienić temperaturę w trakcie pieczenia, należy obrócić pokrętło zgod‐
nie z ruchem wskazówek zegara.
2. Ramka na wwietlaczu będzie obejmow tylko jego prawą stronę, gdzie
wyświetlana jest aktualna temperatura. Zatwierdzić czynność przyciskiem
OK.
3. Obok aktualnej temperatury migać będzie trójkątny symbol. Ustawić nową
temperaturę za pomocą pokrętła.
4. Zatwierdzić nową temperaturę naciskając przycisk OK.
Ustawiona funkcja piekarnika będzie działać przy nowej wartości temperatury.
Zmiana funkcji piekarnika podczas pieczenia.
1. Aby zmienić funkcję piekarnika w trakcie pieczenia, należy obrócić pokrętło
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2. Ramka na wyświetlaczu będzie obejmować tylko jego lewą stronę, gdzie
wyświetlana jest aktualna funkcja piekarnika. Zatwierdzić czynność przy‐
ciskiem OK.
3. Ustawić nową funkcję piekarnika za pomocą pokrętła.
4. Zatwierdzić nową funkcję piekarnika naciskając przycisk OK.
Nowa funkcja piekarnika zacznie działać przy odpowiedniej, sugerowanej war‐
tości temperatury. Wartość tę można zmienić.
Termosonda
W przypadku korzystania z termosondy do mięsa piekarnik wyłącza się sa‐
moczynnie po osiągnięciu żądanej temperatury.
Uwaga: można używać wyłącznie termosondy dołączonej do zestawu! W
przypadku konieczności wymiany części stosować wyłącznie oryginalne częś‐
ci zamienne.
1. Włączyć piekarnik.
Koniec
Czas
00:00
10:11
1/5
14
Codzienna eksploatacja
2. Umieścić termosondę w mięsie.
Końcówka termosondy powinna
być umieszczona w środku mięsa.
3. Włożyć do oporu wtyczkę termosondy do gniazda znajdującego się na
bocznej ściance piekarnika.
Na wyświetlaczu pojawi się su‐
gerowana temperatura wew‐
nątrz produktu.
4. Ustawić pokrętłem żądaną temperaturę wewnątrz produktu.
5. Następnie zatwierdzić ustawienie temperatury przyciskiem OK.
6. Ustawić funkcję i żądaną temperaturę piekarnika.
Urządzenie wyświetla temperaturę wewnątrz produktu od 30°C.
Czas zakończenia pieczenia zostanie wstępnie obliczony, w zależności od
wagi produktu, ustawionej temperatury piekarnika (min. 120°C) oraz trybu pra‐
cy. Proces ten może trwać około 30 minut, a informacje o nim aktualizowane
na wyświetlaczu w trakcie pieczenia. Aby możliwe było prawidłowe działanie
systemu, termosonda musi być umieszczona w mięsie i podłączona do gniaz‐
da od początku pieczenia i nie może być wyjmowana do czasu jego zakoń‐
czenia.
Późniejsza zmiana temperatury wewnątrz produktu
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk funkcji dodatkowych, aż na wyświetlaczu po‐
jawi się ustawiona temperatura wewnątrz produktu.
W razie potrzeby zmienić temperaturę za pomocą pokrętła.
Ustawianie minutnika
Istnieje możliwość ustawienia alarmu za pomocą funkcji Minutnik.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk funk‐
cji dodatkowych, aż na wyświetla‐
czu pojawi się wskazanie minutni‐
ka.
2. Za pomocą pokrętła ustawić żądany
czas uruchomienia alarmu.
3. Następnie nacisnąć przycisk OK, aby rozpocząć odliczanie czasu.
Nacisnąć przycisk OK, aby wyłączyć alarm.
1
2
Termosonda
60 °C
1/2
Minutnik
00:00:00
1/1
Codzienna eksploatacja
15
Blokada
Funkcję Blokady przycisków można włączyć za pomocą przycisku funkcji do‐
datkowych. Włączona blokada zapobiega przypadkowej zmianie ustawień.
1. Kilkakrotnie nacisnąć przycisk funk
cji dodatkowych, aż na wyświetla‐
czu pojawi się wskazanie BLOKA‐
DA.
2. Postępować zgodnie z instrukcjami
na wyświetlaczu.
Blokada włączenia
Urządzenie można zablokować za pomocą funkcji „blokada włączenia”. Za‐
pobiega to włączeniu urządzenia np. przez dzieci.
Wybranie funkcji nie jest możliwe. Zamknąć drzwi urządzenia.
Włączanie/wyłączanie blokady włączenia:
Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przyciski
i Pizza , aż wyemito‐
wany zostanie sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu na krótko pojawi się komunikat Urządzenie zablokowane.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Jeżeli przed upływem określonego czasu piekarnik nie zostanie wyłączony lub
nie zostanie zmieniona temperatura, urządzenie wyłączy się samoczynnie.
Piekarnik wyłącza się samoczynnie w zależności od ustawionej temperatury:
30-120°C: po 12,5 godz.
120-200°C: po 8,5 godz.
200-250°C: po 5,5 godz.
Powyżej 250°C: po 3,0 godz.
Uruchamianie urządzenia po samoczynnym wyłączeniu
Nacisnąć przycisk OK na pokrętle wyboru
Filtr zapachu
Funkcję Filtr zapachu można włączyć w menu „ Ustawienia podstawowe”. Je‐
żeli Filtr zapachu jest włączony, to uruchamia się on automatycznie podczas
pieczenia ciast i mięsa. Po zakończeniu pieczenia Filtr zapachu wyłącza się
automatycznie.
Filtr zostanie wyłączony w przypadku przywrócenia ustawień fabrycznych
urządzenia.
Jeżeli Filtr zapachu jest włączony, piekarnik zużywa więcej energii.
Nawet jeśli Filtr zapachu jest wyłączony, to będzie się on automatycznie uru‐
chamiał, podczas pieczenia, po każdych 100 godzinach pracy urządzenia w
celu samoczynnego oczyszczenia.
Funkcja Filtr zapachu uruchamia się podczas pyrolitycznego czyszczenia pie‐
karnika, nawet jeśli wcześniej była wyłączona.
1. Wybrać opcję „ Ustawienia podstawowe” w menu głównym.
2. Następnie nacisnąć przycisk OK, aby wywołać to menu.
BLOKADA
Naciśnij OK, aby włączyć
3/5
16
Codzienna eksploatacja
3. Za pomocą pokrętła wyboru wybrać opcję „ Filtr zapachu”.
4. Następnie nacisnąć przycisk OK, aby dokonać zmian.
5. Za pomocą pokrętła wyboru włączyć (ON) lub wyłączyć (OFF) filtr.
6. Nacisnąć przycisk OK, aby zatwierdzić ustawienie.
Ustawienie zostało zmienione.
Wkładanie rusztu grilla, blachy do pieczenia oraz blachy głębokiej
W celu zwiększenia bezpieczeństwa działania prowadnic wszystkie wysuwane
elementy mają na brzegach niewielkie zaokrąglone wgłębienia po prawej i
lewej stronie.
Wysuwane elementy należy wkładać do piekarnika w taki sposób, aby wgłę‐
bienia znalazły się w tylnej części jego komory. Wgłębienia te zabezpieczają
również wysuwane elementy przed przechyleniem.
Wkładanie blachy do pieczenia:
Wsunąć blachę do pieczenia lub blachę głęboką między prowadnice na wy‐
branym poziomie.
Wkładanie rusztu piekarnika:
Wsunąć ruszt w taki sposób, aby jego nóżki były skierowane w dół.
Wsunąć ruszt między prowadnice na wybranym poziomie.
Wysoka krawędź wokół rusztu stanowi do‐
datkowe zabezpieczenie zapobiegające
ześlizgiwaniu się naczyń.
Codzienna eksploatacja
17
Wkładanie rusztu grilla razem z głęboką blachą:
Umieścić ruszt piekarnika na blasze głębokiej. Wsunąć blachęęboką mię‐
dzy prowadnice na wybranym poziomie.
Rożen obrotowy
Nakładanie potrawy do grillowania
1. Umieścić na rożnie widelec.
2. Wsunąć na rożen mięso przezna‐
czone do grillowania i drugi widelec.
Potrawa do grillowania powinna znaj‐
dować się pośrodku.
3. Dokręcić widelec.
Zakładanie rożna obrotowego
1. Wsunąć blachą głęboką na najniższy
poziom piekarnika.
2. Wsunąć wspornik rożna obrotowego na
5. poziom od dołu, z przodu po prawej
stronie.
3. Założyć uchwyt i wcisnąć element us‐
talający.
Zacisk musi pozostać wciśnięty, aby uch‐
wyt był pewnie zamocowany na rożnie.
4. Wcisnąć końcówkę rożna w gniazdo
napędu po lewej stronie tylnej ścianki piekarnika.
5. Umieścić rowek z przodu uchwytu w przeznaczonym do tego celu nacięciu
we wsporniku rożna.
18
Codzienna eksploatacja
6. Zdemontować uchwyt.
7. Ustawić funkcję pieczenia i żądaną
temperaturę zgodnie ze wskazów‐
kami podanymi w tabeli rożna obro‐
towego.
Sprawdzić, czy rożen obrotowy obraca
się.
Wyjmowanie rożna obrotowego
Aby wyjąć rożen obrotowy, należy ponownie założyć jego uchwyt. Po zakoń‐
czeniu pieczenia rożen obrotowy jest bardzo gorący!
Podczas jego wyjmowania istnieje niebezpieczeństwo poparzenia!
Wyłączyć urządzenie.
Przydatne rady i wskazówki
Urządzenie może być wykorzystywane do pieczenia ręcznego, tradycyjnego
lub z wykorzystaniem funkcji automatycznych.
W każdym przypadku istotny jest prawidłowy wybór poziomu umieszczenia
potrawy. Dla ułatwienia na wewnętrznej stronie drzwi urządzenia zaznaczono
numery poziomów umieszczania potraw.
Tabele pieczenia tradycyjnego mają wyłącznie charakter poglądowy. Nowe
urządzenie może różnić się sposobem działania od innych urządzeń, dlatego
konieczna może być modyfikacja dotychczas stosowanych ustawień (tempe‐
ratury, czasów pieczenia) z wykorzystaniem poniższych zaleceń.
Auto-pieczenie
Aby uzyskać optymalne efekty, należy używać zalecanych naczyń i akceso‐
riów.
Pieczenie ciasta, domowe wypieki
Biszkopt
Rodzaj Naczynia kuchen‐
ne
Akcesoria Uwagi
- Tortownica Ruszt Ciasto beztłuszczo‐
we lub z niewielką
zawartością tłusz‐
czu
Płaskie biszkopty,
rolada biszkoptowa
tradycyjne
1
3
5
Przydatne rady i wskazówki
19
Ciasto drożdżowe
Rodzaj Naczynia kuchen‐
ne
Akcesoria Uwagi
- - Blacha 1 sztuka
Ciasto na blasze
Rodzaj Naczynia kuchen‐
ne
Akcesoria Uwagi
- - Blacha Całkowicie napeł‐
niona blacha do
ciasta, bez blachy
do pieczenia mięsa
Ciasto w foremce
Rodzaj Naczynia kuchen‐
ne
Akcesoria Uwagi
- forma do ciasta Ruszt Różne typy ciast
pieczone w for‐
mach.
Ciasta kruche tradycyjne
Tarta
Rodzaj Naczynia kuchen‐
ne
Akcesoria Uwagi
Forma do tarty
Tortownica
Ruszt Ciasta z niewielką
ilością przybrania
na wierzchu, np. z
dżemem
Placek/quiche
Rodzaj Naczynia kuchen‐
ne
Akcesoria Uwagi
- Forma na wypieki
typu Quiche
Tortownica
Forma do tarty
Ruszt
Strudel
Rodzaj Naczynia kuchen‐
ne
Akcesoria Uwagi
- - Blacha 1 sztuka
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Aeg-Electrolux B9878-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi