Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo elektryczne
• Urządzenie może podłączyć do prądu wyłącznie elektryk z uprawnieniami .
• W przypadku zakłóceń w pracy lub uszkodzenia urządzenia: wymontować
lub wyłączyć bezpieczniki.
• Naprawy urządzenia mogą być wykonywane wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanego pracownika serwisu . Niefachowe naprawy mogą spo‐
wodować poważne niebezpieczeństwo. W przypadku konieczności napra‐
wy należy skontaktować się z autoryzowanym serwisem lub ze sprzedawcą.
Bezpieczeństwo dzieci
• Podczas pracy urządzenia nigdy nie pozostawiać małych dzieci bez nadzo‐
ru.
• Aby zapobiec korzystaniu z urządzenia przez niepowołane osoby, zostało
ono wyposażone w blokadę uruchomienia.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
• Urządzenie może być używane tylko do gotowania i pieczenia potraw w
gospodarstwie domowym.
• Należy zachować ostrożność przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do
gniazdek znajdujących się w pobliżu urządzenia. Przewody elektryczne nie
mogą przebiegać pod gorącymi drzwiami piekarnika.
• Ostrzeżenie: Występuje ryzyko poparzenia! Podczas pracy wnętrze pie‐
karnika jest bardzo gorące.
• Jeżeli w piekarniku zostaną umieszczone produkty zawierające alkohol,
może powstać łatwopalna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przy‐
padku należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia. Nie wolno w pobliżu
krzesać iskier, zbliżać się z żarem ani z ogniem.
• Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu urzą‐
dzeń, chyba że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w za‐
kresie obsługi urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Informacja na temat akrylamidów
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy naukowej intensywne przyrumienianie
potraw, zwłaszcza zawierających skrobię, może stwarzać ryzyko dla zdrowia
ze względu na tworzenie się akrylamidów. Z tego powodu zaleca się, aby po‐
trawy gotować i piec w jak najniższych temperaturach i unikać ich nadmiernego
przyrumieniania.
W jaki sposób uniknąć uszkodzeń urządzenia
• Podczas pieczenia nie wolno stawiać na spodzie piekarnika żadnych przed‐
miotów ani przykrywać żadnych jego części folią aluminiową; w przeciwnym
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3