Electrolux EHB338X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ELECTROLUX
______________________________
GRILL
EHB 338 X
_______________________________
INSTRUKCJA OBSUGI
3
SPIS TRECI
WSKAZÓWKI OGÓLNE.........................................................................4
OPIS .......................................................................................................5
WSKAZÓWKI DOTYCZ!CE GRILLA ....................................................6
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ........................................................7
MONTA%.................................................................................................7
POD!CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ..............................9
DANE TECHNICZNE ............................................................................10
ZAKÓCENIA W FUNKCJONOWANIU URZ!DZENIA........................10
4
Szanowni Klienci
Dzi3kujemy za zainteresowanie naszymi wyrobami i zakup urz>dzenia
marki Electrolux!
Dokonuj>c tego wyboru postawili PaCstwo na nowoczesne rozwi>zania
techniczne, wysok> jakoFG i ciekawe wzornictwo.
Przeczytanie instrukcji obsugi pozwoli Pastwu na zapoznanie si z urzdze-
niem.
Przed przystpieniem do podczenia i eksploatacji urzdzenia prosimy o do-
kadne przeczytanie instrukcji obsugi.
Zalecamy umieszczenie instrukcji obsugi w pobli"u urzdzenia, aby mogli
Pastwo w razie potrzeby skorzysta$ z niej.
Przestrzeganie wskazówek i zaleceC podanych w instrukcji obsIugi jest
warunkiem naszego zobowi>zania w zakresie Fwiadczenia gwarancji.
WSKAZÓWKI OGÓLNE
INSTALACJA
Nie podcza$ urzdzenia, je"eli ceramiczna powierzchnia grilla jest zaryso-
wana lub uszkodzona.
Podczenie do instalacji elektrycznej mo"e wykona$ wycznie monter insta-
lacji elektrycznych z odpowiednimi uprawnieniami. Nieprawidowe wykonanie
podczenia mo"e spowodowa$ pora"enie u"ytkownika lub uszkodzenie urz-
dzenia.
Nie wolno wykonywa$ zmian i modyfikacji urzdzenia!
Nale"y przestrzega$ wskazówek monta"owych. Firma Electrolux nie ponosi
odpowiedzialno-ci za monta" wykonany niezgodnie ze wskazówkami zawar-
tymi w instrukcji obsugi.
OBSUGA
Urzdzenie przeznaczone jest do u"ytku w gospodarstwie domowym. Nie wol-
no go u"ywa$ w zakresie komercyjnym / przemysowym.
Po zakoczeniu gotowania nale"y zawsze sprawdza$, czy urzdzenie zostao
wyczone. Wczniki musz znajdowa$ si w pozycji „Wyczony”.
Nie u"ywa$ urzdzenia, je"eli jest uszkodzone. W przypadku widocznych uste-
rek nale"y natychmiast odczy$ pyt od zasilania elektrycznego i wezwa$ au-
toryzowany serwis.
Na pycie nie wolno stawia$ plastikowych i aluminiowych naczy.
BEZPIECZEJSTWO DZIECI
Nie nale"y zezwala$ dzieciom na obsug lub zabaw pyt.
Pyta nagrzewa si w czasie pracy. Dzieci nie powinny znajdowa$ si w pobli"u
wczonego urzdzenia.
5
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Pyt nale"y czy-ci$ zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji obsugi.
SERWIS
Wszelki prace konserwacyjne lub naprawy mo"e wykonywa$ wycznie pra-
cownik autoryzowanego zakadu serwisowego. Naprawy wykonywane przez
osoby bez odpowiednich uprawnie stwarzaj zagro"enie dla bezpieczestwa
u"ytkownika oraz mog by$ przyczyn uszkodzenia urzdzenia.
USUNIKCIE URZ!DZENIA
W przypadku usunicia urzdzenia nale"y je unieruchomi$ tzn. wyj$ wtyczk
z gniazdka i odci$ przewód zasilajcy mo"liwie jak najbli"ej urzdzenia, aby
zapobiec ewentualnym wypadkom.
Urzdzenie odda$ do odpowiedniego punktu zbiórki.
OPIS
6
GRILL
Pokrto funkcji grilla
Temperatura grill
„1” NajniNszy stopieC mocy grzejnej
„12” NajwyNszy stopieC mocy grzejnej
„0” Grill jest wyI>czony
WSKAZÓWKI DOTYCZ!CE GRILLA
Ceramiczno szklana powierzchnia jest odporna na wahania temperatury, nie
jest jednak odporna na uszkodzenia. Mog one powsta$ po upadku np. po-
jemnika z przyprawami lub podczas posugiwania si ostrymi narzdziami.
Uwaga
Po pojawieniu si widocznych usterek na powierzchni grilla nale"y natychmiast
odczy$ urzdzenie od zasilania elektrycznego.
Pozostao-ci plastiku, cukru i potraw zawierajcych cukier (marmolada, d"em,
soki owocowe itp.) nale"y usun$, gdy grill jest jeszcze ciepy.
Pozostawione resztki produktów mog odbarwi$ i uszkodzi$ powierzchni gril-
la.
Do usuwania resztek nale"y u"y$ zaczonej szklanej skrobaczki oraz specjal-
nego -rodka czyszczcego do powierzchni ceramicznych.
Nale"y uwa"a$, aby naczynia i sztu$ce nie miay kontaktu ze -rodkami czysz-
czcymi (je"eli tak si stanie, nale"y je oczy-ci$ przed postawieniem na pyt
grilla).
Gwarancja nie obejmuje uszkodzeC powierzchni grilla, które powstaIy na
skutek nieostroNnoFci uNytkownika (niewIaFciwego czyszczenia itp., opi-
sanych powyNej).
7
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
ELEMENTY ZE STALI NIERDZEWNEJ
Nale"y je czy-ci$ wilgotn szmatk codziennie. W przypadku mocniejszych
zabrudze u"y$ specjalnego detergentu. Stal nierdzewn nale"y czy-ci$ prze-
suwajc szmatk zgodnie z ukadem cieniowania powierzchni.
Do czyszczenia nie u"ywa$ drucianych lub metalowych gbek ani -ciernych,
agresywnych detergentów.
POWIERZCHNIA CERAMICZNA
Szklan powierzchni grilla nale"y czy-ci$ po ka"dym u"yciu.
1. Nala$ wod na kratk grilla, doda$ agodny detergent i usun$ zanieczysz-
czenia szklan skrobaczk. Usun$ brudn wod.
2. Szorstk stron gbki (namoczonej w wodzie i agodnym detergencie) czy-
-ci$ szklan powierzchni.
3. Usun$ brudn wod.
4. Nala$ czyst wod i detergent.
5. Rozgrza$ ruszt grilla, a" woda si zagotuje, czy-ci$ mikk szczoteczk.
6. Wyczy$ grill po zagotowaniu wody. Kontynuowa$ czyszczenie szczotk.
7. Pozostawi$ grill do ostygnicia (a" bdzie go mo"na dotkn$; powinien by$
ciepy).
8. Usun$ brudn wod.
9. Wytrze$ powierzchni agodn, wilgotn szmatk.
10. Osuszy$ powierzchni agodn, such szmatk.
11. Ruszt grilla posmarowa$ olejem kuchennym (cienk warstw).
MONTA%
Urzdzenie nale"y zainstalowa$ zgodnie ze wskazówkami zawartymi w niniej-
szej instrukcji obsugi.
Urzdzenie mo"na zainstalowa$ w blacie kuchennym, którego grubo-$ wynosi
midzy 28, a 40 mm.
Odlego-$ midzy górn powierzchni blatu,
a szafk znajdujc si poni"ej, musi wyno-
si$ co najmniej 47 mm.
8
Zamocowanie
Wykrci$ okucia z napinaczem, aby mo"na byo je przykrca$ pod blatem. Na-
cign$ -rubokrtem okucia do blatu.
WYMIARY WYCIKCIA
Otwór w blacie wybranej pyty do gotowania nale"y wyci$ w ksztacie prosto-
kta.
Szeroko-$ otworu dla wszystkich kombinacji wynosi zawsze 490 mm.
Szeroko-$ otworu: jest równia sumie wszystkich zewntrznych wymiarów sze-
roko-ci minus (-) 20 mm.
MONTA% LISTEW WZMACNIAJ!CYCH
Do ka"dej pyty z dwoma polami grzejnymi nale" listwy wzmacniajce. Po-
midzy ka"d pyt musi by$ zamontowana jedna listwa wzmacniajca. Listwa
wzmacniajca nie mo"e by$ przykrcona do blatu roboczego, gdy" przytrzy-
mywana jest przez profil ramy.
SZEROKOS POSZCZEGÓLNYCH ELEMENTÓW
145 mm
Pochaniacz
290 mm
pyta ceramiczna z 2 polami grzejnymi
pyta gazowa z 2 palnikami
grill
frytownica
wok
580 mm
pyta ceramiczna z 4 polami grzejnymi
pyta gazowa z 4 palnikami
725 mm
pyta ceramiczna z 4 polami grzejnymi
9
INSTALACJA
Je"eli urzdzenie bdzie zamocowane w blacie kuchennym o grubo-ci powy-
"ej 30 mm, nale"y wykona$ specjalne nacicia po obu stronach wycicia, tak
jak pokazano na rysunku.
W ten sposób powstanie miejsce na przewody elektryczne.
POD!CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
PodI>czenie urz>dzenia do instalacji elektrycznej moNe wykonaG wyI>cz-
nie specjalista z odpowiednimi uprawnieniami.
PodI>czenie musi byG wykonane zgodnie z obowi>zuj>cymi przepisami
bezpieczeCstwa i wymogami zakIadu energetycznego.
Przewód nale"y zainstalowa$ w klemach - jak pokazano na rysunku.
Pokryw nale"y odkrci$ przed przystpieniem do instalacji przewodów.
Jednostka poczona jest bezpo-rednio do kontakty wtykowego lub do wyj-
-cia.
Kilka jednostek mo"na poczy$ poprzez jedn lub kilka puszek zbiorczych.
Urzdzenie nale"y podczy$ poprzez zewntrzny wycznik z rozwarciem
styków przynajmniej 3 mm.
W przypadku nieprawidowego podczenia urzdzenia do instalacji elektrycz-
nej lub dokonaniu zmian parametrów cz-ci elektrycznych, gwarancja zostaje
anulowana.
Nie wolno dokonywaG zmian parametrów cz3Fci elektrycznych
urz>dzenia.
PodI>czenie urz>dzenia
1 faza zero-uziemienie (min 10 A).
Typ przewodu zasilajcego: min 1,5 mm
2
H05 VV-F.
Zewntrzna -rednica przewodu powinna wy-
nosi$ midzy 7,5, a 10,5 mm.
10
DANE TECHNICZNE
Napi3cie: 230 V
PodI>czenie elektryczne: 230 V 1 faza zero + uziemienie
>czna moc przyI>czenia: 1500 W
Urzdzenie spenia wymogi:
dyrektywy Unii Europejskiej o niskich napiciach (Nr 73/23/EWG),
dyrektywy EMC (Nr 89/336/EWG) i jest oznaczone - CE.
ROZPAKOWANIE
Po rozpakowaniu nale"y sprawdzi$, czy urzdzenie nie jest uszkodzone.
W przypadku stwierdzenia uszkodze transportowych, nale"y niezwocznie
zgosi$ ten fakt w miejscu zakupu urzdzenia. Prosimy równie" o sprawdzenie,
czy dostarczono ten model urzdzenia, który wybrali Pastwo w miejscu zaku-
pu.
Model EHB 338
Nr produktu .............................................
Seria:
(prosz wpisa$ numer produktu i numer seryjny urzdzenia)
ZAKÓCENIA W FUNKCJONOWANIU URZ!DZENIA
W przypadku wyst>pienia zakIócenia w funkcjonowaniu urz>dzenia nale-
Ny sprawdziG, czy bezpieczniki nie zostaIy uszkodzone oraz czy nie jest
uNywane zbyt wiele urz>dzeC jednoczeFnie.
GWARANCJA
Do zakupionego urzdzenia doczona jest karta gwarancyjna zawierajca wa-
runki i okres gwarancji. Kart gwarancyjn nale"y zachowa$ na wypadek ko-
nieczno-ci wykonania naprawy w ramach gwarancji.
Gwarancji nie podlegaj usterki powstae wskutek nieprawidowej obsugi
urzdzenia lub innych bdów u"ytkownika.
Naprawy gwarancyjne mo"na zleca$ wycznie personelowi autoryzowanego
zakadu serwisowego.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian technicz-
nych nie wpI ywaj>cych ujemnie na funkcjonowanie grilla.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Electrolux EHB338X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi