Miele DGC 7351 Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja użytkowania imontażu
Piekarnik parowy
Proszę koniecznie przeczytać instrukcję użytkowania imontażu
przed ustawieniem – instalacją – pierwszym uruchomieniem. Dzięki
temu można uniknąć zagrożeń iuszkodzeń.
pl-PL M.-Nr 12 109 690
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia ..................................................... 6
Ochrona środowiska naturalnego ................................................................... 16
Przegląd ............................................................................................................. 17
Elementy sterowania......................................................................................... 18
Przycisk wł./wył. .................................................................................................. 19
Wyświetlacz......................................................................................................... 19
Przyciski dotykowe.............................................................................................. 19
Symbole .............................................................................................................. 21
Zasady obsługi................................................................................................... 22
Wybieranie punktu menu..................................................................................... 22
Zmiana ustawienia na liście wyboru.................................................................... 22
Zmiana ustawienia za pomocą paska segmentowego ....................................... 22
Wybieranie programu lub funkcji......................................................................... 22
Wprowadzanie wartości liczbowych ................................................................... 23
Wprowadzanie liter.............................................................................................. 23
Aktywacja MobileStart ........................................................................................ 23
Zasysanie wody................................................................................................... 24
Wyposażenie...................................................................................................... 25
Tabliczka znamionowa ........................................................................................ 25
Zakres dostawy................................................................................................... 25
Wyposażenie dostarczone wraz z urządzeniem i wyposażenie dodatkowe ....... 25
Zabezpieczenia ................................................................................................... 30
Powierzchnie uszlachetnione powłoką PerfectClean.......................................... 31
Pierwsze uruchomienie .................................................................................... 32
Miele@home........................................................................................................ 32
Ustawienia podstawowe ..................................................................................... 33
Pierwsze nagrzewanie piekarnika parowego iprzepłukiwanie systemu wytwa-
rzania pary........................................................................................................... 34
Ustawienia.......................................................................................................... 36
Przegląd ustawień ............................................................................................... 36
Wywoływanie menu „Ustawienia“....................................................................... 38
Język................................................................................................................ 38
Godzina ............................................................................................................... 38
Data..................................................................................................................... 38
Oświetlenie.......................................................................................................... 39
Wyświetlacz......................................................................................................... 39
Głośność ............................................................................................................. 39
Jednostki............................................................................................................. 40
Booster................................................................................................................ 40
Szybkie schładzanie............................................................................................ 40
Utrzymywanie ciepła ........................................................................................... 41
Temperatury proponowane ................................................................................. 41
Przedłużenie pracy wentylatora........................................................................... 41
Spis treści
3
Twardość wody ................................................................................................... 42
Wysokość n.p.m.................................................................................................. 44
Bezpieczeństwo .................................................................................................. 44
Miele@home........................................................................................................ 45
Zdalne sterowanie ............................................................................................... 46
Aktywacja MobileStart ................................................................................... 46
Aktualizacja zdalna.............................................................................................. 46
Wersja oprogramowania...................................................................................... 47
Handel ................................................................................................................. 47
Ustawienia fabryczne .......................................................................................... 47
Minutnik.............................................................................................................. 48
Menu główne i podmenu .................................................................................. 50
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii.................................................. 52
Obsługa .............................................................................................................. 54
Zmiana wartości i ustawień dla procesu przyrządzania...................................... 55
Zmiana temperatury ....................................................................................... 56
Ustawianie czasów przyrządzania ................................................................. 56
Zmiana ustawionych czasów przyrządzania.................................................. 57
Kasowanie ustawionych czasów przyrządzania ............................................ 57
Przerywanie procesu przyrządzania.................................................................... 57
Wstrzymywanie procesu wprogramie Gotowanie na parze........................ 58
Wstępne rozgrzewanie komory urządzenia......................................................... 59
Booster........................................................................................................... 59
Rozgrzewanie ................................................................................................. 60
Szybkie schładzanie............................................................................................ 61
Utrzymywanie ciepła ........................................................................................... 61
Crisp function...................................................................................................... 62
Gotowanie na parze .......................................................................................... 63
Korzystanie zGotowanie na parze............................................................... 63
Produkty głęboko mrożone ............................................................................ 64
Gotowanie z płynem....................................................................................... 64
Wskazówki dotyczące tabel gotowania .............................................................. 64
Poziom............................................................................................................ 64
Temperatura ................................................................................................... 64
Czas trwania................................................................................................... 64
Warzywa.............................................................................................................. 64
Ryby .................................................................................................................... 65
Mięso................................................................................................................... 66
Ryż....................................................................................................................... 67
Zboża................................................................................................................... 67
Wyroby mączne................................................................................................... 67
Owoce ................................................................................................................. 67
Spis treści
4
Pieczenie Plus.................................................................................................... 68
Korzystanie zPieczenie Plus........................................................................ 68
Programy automatyczne................................................................................... 70
Kategorie ............................................................................................................. 70
Korzystanie z programów automatycznych ........................................................ 70
Wskazówki użytkowe .......................................................................................... 71
Pozostałe zastosowania ................................................................................... 72
Rozmrażanie........................................................................................................ 72
Suszenie .............................................................................................................. 73
Podgrzewanie naczyń ......................................................................................... 74
Utrzymywanie ciepła ........................................................................................... 74
Pieczenie delikatne.............................................................................................. 75
Pasteryzacja ........................................................................................................ 76
Produkty głęboko mrożone/Dania gotowe.......................................................... 78
Programy własne............................................................................................... 79
Pieczenie wypieków.......................................................................................... 82
Porady dotyczące wypieków............................................................................... 82
Wskazówki dotyczące tabel zustawieniami ....................................................... 82
Wskazówki dotyczące programów...................................................................... 83
Pieczenie mięs................................................................................................... 84
Porady dotyczące pieczenia mięs....................................................................... 84
Wskazówki dotyczące tabel zustawieniami ....................................................... 85
Wskazówki dotyczące programów...................................................................... 86
Grillowanie ......................................................................................................... 87
Porady dotyczące grillowania.............................................................................. 87
Wskazówki dotyczące tabel zustawieniami ....................................................... 87
Wskazówki dotyczące programów...................................................................... 88
Czyszczenie i konserwacja .............................................................................. 89
Nieodpowiednie środki czyszczące .................................................................... 89
Usuwanie normalnych zabrudzeń ....................................................................... 90
Usuwanie mocno przywartych zabrudzeń (za wyjątkiem wysuw FlexiClip)........ 91
Mocno przywarte zabrudzenia na wysuwach FlexiClip....................................... 92
Czyszczenie ścianki tylnej zemalią katalityczną................................................. 92
Usuwanie zabrudzeń z przypraw, cukru itp.................................................... 92
Usuwanie zabrudzeń zoleju itłuszczu........................................................... 93
Czyszczenie sufitu komory gotowania ................................................................ 93
Odparowanie wody resztkowej ........................................................................... 94
Konserwacja........................................................................................................ 96
Namaczanie.................................................................................................... 96
Suszenie ......................................................................................................... 96
Odkamienianie................................................................................................ 97
Zdejmowanie drzwiczek...................................................................................... 100
Rozbieranie drzwiczek......................................................................................... 101
Spis treści
5
Zakładanie drzwiczek.......................................................................................... 103
Demontaż prowadnic bocznych zwysuwami FlexiClip ...................................... 103
Demontaż ścianki tylnej....................................................................................... 104
Co robić, gdy...................................................................................................... 105
Serwis................................................................................................................. 110
Kontakt w przypadku wystąpienia usterki........................................................... 110
Gwarancja ........................................................................................................... 110
Instalacja............................................................................................................ 111
Wymiary do zabudowy........................................................................................ 111
Zabudowa wszafce stojącej lub wszafce podblatowej................................ 111
Widok zboku.................................................................................................. 112
Przyłącza iwentylacja .................................................................................... 113
Zabudowa piekarnika parowego......................................................................... 114
Podłączenie elektryczne ..................................................................................... 115
Tabele ustawień................................................................................................. 116
Warzywa ....................................................................................................... 116
Ryby .............................................................................................................. 117
Mięso ............................................................................................................ 117
Wyroby mączne ............................................................................................ 117
Ryż ................................................................................................................ 117
Ciasto ucierane.................................................................................................... 118
Ciasto zagniatane................................................................................................ 119
Ciasto drożdżowe................................................................................................ 120
Ciasto serowo-olejowe........................................................................................ 121
Ciasto biszkoptowe............................................................................................. 121
Ciasto ptysiowe, ciasto francuskie, wypieki zbiałka........................................... 122
Pikantne przekąski .............................................................................................. 123
Wołowina............................................................................................................. 124
Cielęcina.............................................................................................................. 125
Wieprzowina........................................................................................................ 126
Jagnięcina, dziczyzna ......................................................................................... 127
Drób, ryby............................................................................................................ 128
Informacje dla instytutów testowych .............................................................. 129
Potrawy testowe wg EN60350-1 (program Gotowanie na parze)................ 129
Potrawy testowe – gotowanie zestawu obiadowego (program Gotowanie na
parze)............................................................................................................ 130
Potrawy testowe wg EN60350-1 (programy piekarnikowe)................................ 131
Klasa efektywności energetycznej ...................................................................... 132
Deklaracja zgodności ....................................................................................... 133
Prawa autorskie ilicencje dla modułu komunikacyjnego ............................. 134
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
6
Ten piekarnik parowy spełnia wymagania obowiązujących przepi-
sów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak
doprowadzić do wyrządzenia szkód osobowych irzeczowych.
Przed uruchomieniem urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję użytkowania imontażu. Zawiera ona ważne wskazówki
dotyczące montażu, bezpieczeństwa, użytkowania ikonserwacji.
Dzięki temu można uniknąć zagrożeń iuszkodzeń urządzenia.
Zgodnie znormą IEC60335-1 firma Miele wyraźnie zwraca uwagę
na to, że należy koniecznie przeczytać rozdział dotyczący instalacji
urządzenia oraz wskazówki bezpieczeństwa iostrzenia ibez-
względnie się do nich stosować.
Firma Miele nie może zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, które zostaną spowodowane wwyniku nieprzestrzegania
tych wskazówek.
Instrukcję użytkowania imontażu należy zachować do późniejsze-
go wykorzystania iprzekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wraz zurządzeniem.
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Ten piekarnik parowy jest przeznaczony do stosowania wgospo-
darstwie domowym iw otoczeniu domowym.
Ten piekarnik parowy nie jest przeznaczony do użytkowania na ze-
wnątrz pomieszczeń.
Używać piekarnika parowego wyłącznie wwarunkach domowych
do gotowania na parze, pieczenia, grillowania, gotowania, rozmraża-
nia, pasteryzacji isuszenia produktów spożywczych.
Wszelkie inne zastosowania są niedozwolone.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
7
Osoby, które ze względu na upośledzenie psychiczne, umysłowe
lub fizyczne, czy też brak doświadczenia lub niewiedzę, nie są wsta-
nie bezpiecznie obsługiwać urządzenia, muszą być nadzorowane
przy korzystaniu zniego.
Osobom tym wolno używać urządzenia bez nadzoru tylko wtedy,
gdy jego obsługa została im objaśniona wtakim stopniu, że mogą
bezpiecznie zniego korzystać. Muszą one być wstanie rozpoznać
izrozumieć możliwe zagrożenia wynikające znieprawidłowej obsługi.
Ze względu na szczególne wymagania (np. odnośnie temperatury,
wilgotności, odporności chemicznej, ścieralności i wibracji) w komo-
rze urządzenia są zamontowane specjalne elementy świetlne. Te
specjalne elementy świetlne mogą być używane wyłącznie do okre-
ślonych zastosowań. Nie nadają się one do oświetlania pomiesz-
czeń. Wymiana może zostać dokonana wyłącznie przez fachowca
autoryzowanego przez firmę Miele lub serwis firmy Miele.
Ilość źródeł światła wtym piekarniku parowym: 1, wklasie efek-
tywności energetycznejF.
Dzieci w gospodarstwie domowym
Stosować blokadę uruchomienia, żeby dzieci nie mogły bez nad-
zoru włączać piekarnika parowego.
Dzieci poniżej 8roku życia należy trzymać zdaleka od piekarnika
parowego, chyba że są pod stałym nadzorem.
Dzieciom powyżej 8 roku życia wolno używać piekarnika parowe-
go bez nadzoru tylko wtedy, gdy jego obsługa została im objaśniona
wtakim stopniu, że mogą bezpiecznie zniego korzystać. Dzieci mu-
szą być wstanie rozpoznać izrozumieć możliwe zagrożenia wynika-
jące znieprawidłowej obsługi.
Dzieci nie mogą przeprowadzać zabiegów czyszczenia lub kon-
serwacji piekarnika parowego bez nadzoru.
Proszę nadzorować dzieci przebywające wpobliżu piekarnika paro-
wego. Nigdy nie pozwalać dzieciom na zabawy piekarnikiem parowym.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
8
Niebezpieczeństwo zadławienia przez materiały opakowaniowe.
Podczas zabawy materiałami opakowaniowymi (np. folią) dzieci mo-
gą się nimi owinąć lub zadzierzgnąć je na głowie i się udusić.
Trzymać materiały opakowaniowe z daleka od dzieci.
Niebezpieczeństwo zranień przez parę igorące powierzchnie.
Skóra dzieci reaguje na wysokie temperatury zdużo większą wrażli-
wością niż skóra dorosłych. Piekarnik parowy rozgrzewa się na szy-
bie drzwiczek, panelu sterowania iotworach wylotowych dla powie-
trza zkomory urządzenia. Proszę zapobiec dotykaniu pracującego
piekarnika parowego przez dzieci.
Trzymać dzieci zdaleka od piekarnika parowego, aż ostygnie on na
tyle, że będzie można wykluczyć ryzyko jakichkolwiek zranień.
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Dopuszczalne
obciążenie drzwiczek wynosi maksymalnie 15kg. Dzieci mogą się
zranić o otwarte drzwiczki.
Uniemożliwić dzieciom stawanie, siadanie lub wieszanie się na
otwartych drzwiczkach urządzenia.
Bezpieczeństwo techniczne
Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj-
ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dla
użytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogą
być przeprowadzane wyłącznie przez fachowców autoryzowanych
przez firmę Miele.
Uszkodzenia piekarnika parowego mogą być przyczyną zagrożeń.
Skontrolować piekarnik parowy pod kątem widocznych uszkodzeń.
Nigdy nie uruchamiać uszkodzonego piekarnika parowego.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
9
Możliwa jest czasowa lub stała praca na autonomicznym lub nie-
zsynchronizowanym zsiecią systemie zasilania (jak np. mikrosieci,
systemy rezerwowe). Warunkiem dla takiej eksploatacji jest, żeby sys-
tem zasilania odpowiadał specyfikacji EN50160 lub porównywalnej.
Środki ochronne przewidziane winstalacji domowej iwtym produkcie
Miele muszą być skuteczne wswojej funkcji idziałaniu również wtry-
bie pracy autonomicznej lub niezsynchronizowanej zsiecią, albo mu-
szą być zastąpione przez równoważne środki winstalacji (patrz np.
VDE-AR-E 2501-2).
Elektryczne bezpieczeństwo piekarnika parowego jest zagwaran-
towane tylko wtedy, gdy jest on podłączony do przepisowej instalacji
ochronnej. To podstawowe zabezpieczenie jest bezwzględnie wyma-
gane. Wrazie wątpliwości należy zlecić sprawdzenie instalacji elek-
trycznej przez elektroinstalatora.
Dane przyłączeniowe (częstotliwość inapięcie) na tabliczce zna-
mionowej piekarnika parowego muszą być zgodne zparametrami
sieci elektrycznej, wprzeciwnym razie może dojść do uszkodzenia u-
rządzenia. Porównać dane przyłączeniowe przed podłączeniem.
Wrazie wątpliwości należy zasięgnąć opinii elektroinstalatora.
Gniazda wielokrotne lub przedłużacze nie zapewniają wymagane-
go bezpieczeństwa. Nie podłączać piekarnika parowego do sieci
elektrycznej za ich pośrednictwem.
Piekarnika parowego należy używać wyłącznie wstanie zabudo-
wanym, żeby zagwarantować jego bezpieczną pracę.
Ten piekarnik parowy nie może być użytkowany wmiejscach nie-
stacjonarnych (np. na statkach).
Niebezpieczeństwo zranień przez porenie prądem. Ewentualne
dotknięcie elementów przewodzących prąd elektryczny, jak również
zmiana budowy elektrycznej imechanicznej naraża użytkownika na
niebezpieczeństwo imoże prowadzić do zaburzeń wfunkcjonowaniu
urządzenia.
Nigdy nie otwierać obudowy piekarnika parowego.
Wprzypadku naprawy piekarnika parowego przez serwis niepo-
siadający autoryzacji Miele przepadają ew. roszczenia gwarancyjne.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
10
Tylko w przypadku oryginalnych części zamiennych firma Miele
może zagwarantować spełnienie wymagań bezpieczeństwa. Uszko-
dzone podzespoły mogą zostać wymienione wyłącznie na oryginalne
części zamienne Miele.
Wprzypadku piekarnika parowego, który został dostarczony bez
przewodu przyłączeniowego, specjalny kabel przyłączeniowy musi
zostać zainstalowany przez specjalistę autoryzowanego przez firmę
Miele (patrz rozdział „Instalacja“, punkt „Podłączenie elektryczne“).
Gdy kabel przyłączeniowy jest uszkodzony, musi zostać wymie-
niony przez specjalistę autoryzowanego przez firmę Miele na specjal-
ny kabel przyłączeniowy (patrz rozdział „Instalacja“, punkt „Podłą-
czenie elektryczne“).
Przy pracach instalacyjnych ikonserwacyjnych oraz naprawach
piekarnik parowy musi zostać całkowicie odłączony od sieci elek-
trycznej. Należy to zapewnić wnastępujący sposób:
- wyłączyć bezpieczniki instalacji elektrycznej lub
-
wykręcić całkowicie bezpieczniki topikowe instalacji elektrycznej lub
- wyciągnąć wtyczkę (jeśli występuje) zgniazdka. Nie ciągnąć przy
tym za przewód przyłączeniowy, lecz za wtyczkę.
Do bezusterkowej pracy piekarnik parowy wymaga wystarczające-
go dopływu powietrza chłodzącego. Zwrócić uwagę na to, żeby do-
pływ powietrza chłodzącego nie był utrudniony (np. przez montaż li-
stew termochronnych wszafce do zabudowy). Ponadto wymagane
powietrze chłodzące nie może zostać nadmiernie ogrzane przez inne
źródła ciepła (np. piec na paliwo stałe).
Gdy piekarnik parowy został zabudowany za frontem meblowym
(np. drzwiczkami), nigdy nie należy zamykać frontu podczas korzy-
stania zpiekarnika parowego. Za zamkniętym frontem meblowym
gromadzi się ciepło iwilgoć. Wefekcie piekarnik parowy, szafka
ipodłoga mogą zostać uszkodzone. Zamykać drzwiczki meblowe
dopiero wtedy, gdy piekarnik parowy całkowicie wystygnie.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
11
Prawidłowe użytkowanie
Niebezpieczeństwo zranień przez parę igorące powierzchnie. Pie-
karnik parowy rozgrzewa się wczasie pracy. Można się oparzyć
ogorącą parę, grzałki, komorę urządzenia, wyposażenie ipotrawę.
Przy wsuwaniu lub wyjmowaniu gorących potraw oraz przy manipu-
lacji wgorącej komorze urządzenia należy zakładać rękawice do go-
rących garnków.
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą potrawę.
Potrawa może się przelać przy wsuwaniu lub wyjmowaniu naczyń do
gotowania. Gorącą potrawą można się oparzyć.
Uważać przy wsuwaniu lub wysuwaniu naczyń do gotowania na to,
żeby gorąca potrawa się nie przelała.
Jeżeli produkty spożywcze wkomorze urządzenia wytwarzają
dym, drzwiczki piekarnika parowego należy pozostawić zamknięte
wcelu stłumienia ewentualnych płomieni. Przerwać proces wyłącza-
jąc piekarnik parowy iwyciągając wtyczkę zgniazdka. Drzwiczki o-
tworzyć dopiero wtedy, gdy ulotni się dym.
Wwyniku oddziaływania wysokich temperatur łatwopalne przed-
mioty znajdujące się wpobliżu włączonego piekarnika parowego
mogą zacząć się palić. Nigdy nie używać piekarnika parowego do
ogrzewania pomieszczeń.
Wrazie przegrzania oleje itłuszcze mogą się zapalić. Wprzypad-
ku pracy zolejami itłuszczami nie należy pozostawiać piekarnika pa-
rowego bez dozoru. Nigdy nie gasić płonącego oleju lub tłuszczu
wodą. Wyłączyć piekarnik parowy izdusić płomienie, zamykając
drzwiczki.
Przy grillowaniu produktów spożywczych zbyt długi czas grillowa-
nia prowadzi do wysuszenia i ewentualnie do samozapłonu grillowa-
nego produktu. Przestrzegać zalecanych czasów przyrządzania.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
12
Niektóre produkty spożywcze wysychają szybciej i mogą się same
zapalić przy wysokiej temperaturze grillowania.
Nigdy nie stosować programów grillowych do zapiekania bułek lub
chleba ani do suszenia kwiatów lub ziół. Zamiast tego zastosować
programy Termonawiew Plus lub Grzanie górne i dolne.
Jeśli przy przyrządzaniu potraw stosuje się napoje alkoholowe,
należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze alkohol paruje. Opary
te mogą się zapalić od gorących grzałek.
Przy wykorzystaniu ciepła resztkowego do utrzymywania produk-
tów spożywczych wcieple, ze względu na wysoką wilgotność po-
wietrza iwodę kondensacyjną, może dojść do korozji wpiekarniku
parowym. Także panel sterowania, blat roboczy lub zabudowa me-
blowa mogą zostać uszkodzone. Pozostawić piekarnik parowy włą-
czony iustawić najniższą temperaturę wwybranym programie. Wen-
tylator chłodzący pozostaje wówczas automatycznie włączony.
Produkty spożywcze, które są utrzymywane wcieple lub przecho-
wywane wkomorze urządzenia, mogą wyschnąć, aulatniająca się
wilgoć może doprowadzić do korozji wpiekarniku parowym. Dlatego
produkty spożywcze należy przykrywać.
Emalia na dnie komory urządzenia może pękać lub odpryskiwać
pod wpływem zatoru cieplnego.
Nigdy nie wykładać dna komory urządzenia np. folią aluminiową lub
folią ochronną do piekarników.
Gdy dno komory urządzenia ma zostać wykorzystane przy przyrzą-
dzaniu jako powierzchnia ustawcza lub do podgrzewania naczyń,
stosować w tym celu wyłącznie programy Termonawiew Plus lub
Termonawiew Eco bez funkcji Booster.
Dno komory urządzenia może zostać uszkodzone przez przesu-
wanie po nim przedmiotów. Gdy ustawia się garnki, patelnie lub na-
czynia na dnie komory, nie należy przesuwać tych przedmiotów w tę
i z powrotem.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
13
Niebezpieczeństwo zranień przez parę wodną. Gdy zimny płyn zo-
stanie wylany na gorącą powierzchnię, powstaje para, która może
doprowadzić do silnych oparzeń. Ponadto gorące powierzchnie mo-
gą zostać uszkodzone przez nagłą zmianę temperatury. Nigdy nie
wylewać zimnych płynów bezpośrednio na gorące powierzchnie.
Niebezpieczeństwo zranień przez parę wodną. Przy gotowaniu na
parze, procesach ze wspomaganiem wilgocią ipodczas odparowa-
nia wody resztkowej powstaje para wodna, która może doprowadzić
do silnych oparzeń. Nigdy nie otwierać drzwiczek podczas trwające-
go procesu gotowania zparą lub odparowywania wody resztkowej.
Ważne jest, żeby temperatura w produkcie spożywczym rozkłada-
ła się równomiernie i była również wystarczająco wysoka. Obracać
produkty spożywcze lub je mieszać, żeby zostały równomiernie pod-
grzane.
Naczynia ztworzyw sztucznych nieodpowiednie do piekarników to-
pią się wwysokich temperaturach imogą uszkodzić piekarnik parowy
lub zacząć się palić.
Stosować wyłącznie naczynia ztworzyw sztucznych odpowiednie do
piekarników. Przestrzegać danych producenta naczyń.
Stosować do gotowania na parze wyłącznie naczynia ztworzyw
sztucznych odporne na temperaturę (do 100°C) iparę. Inne naczynia
ztworzyw sztucznych mogłyby się stopić, pokruszyć lub popękać.
Przy pasteryzacji i podgrzewaniu w zamkniętych puszkach po-
wstaje ciśnienie, które może je rozsadzić. Nie pasteryzować zamk-
niętych puszek ani ich nie podgrzewać.
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Ootwarte
drzwiczki można się uderzyć lub potknąć. Nie pozostawiać drzwi-
czek otwartych bez potrzeby.
Wytrzymałość drzwiczek wynosi maksymalnie 15kg. Nie stawać
ani nie siadać na otwartych drzwiczkach urządzenia ani nie stawiać
na nich żadnych ciężkich przedmiotów. Uważać również na to, żeby
nic nie przygnieść pomiędzy drzwiczkami ikomorą urządzenia. Pie-
karnik parowy może zostać uszkodzony.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
14
Para może się dostać na elementy przewodzące prąd elektryczny
ispowodować zwarcie. Poza tym mogą zostać zniszczone podze-
społy elektryczne. Nigdy nie uruchamiać piekarnika parowego bez
pokrywki lampki.
Dla urządzeń ze stali szlachetnej obowiązuje:
Powlekane powierzchnie ze stali szlachetnej zostaną uszkodzone
przez środki klejące i utracą swoją ochronę przed zabrudzeniami. Nie
naklejać na powierzchniach ze stali szlachetnej żadnych przyklejanych
karteczek, przezroczystej taśmy klejącej ani innych środków klejących.
Magnesy mogą spowodować zarysowania. Nie wykorzystywać
powierzchni ze stali szlachetnej jako tablicy magnetycznej.
Czyszczenie i konserwacja
Niebezpieczeństwo zranień przez porażenie prądem. Para z myjki pa-
rowej może się dostać na elementy przewodzące prąd elektryczny i spo-
wodować zwarcie. Nigdy nie stosować do czyszczenia myjki parowej.
Zarysowania mogą doprowadzić do zniszczenia szyby drzwiczek. Do
czyszczenia szyby drzwiczek nie stosować żadnych środków szorują-
cych, twardych gąbek lub szczotek, ani ostrych skrobaków metalowych.
Prowadnice boczne mogą zostać zdemontowane (patrz rozdział
„Czyszczenie i konserwacja“, punkt „Demontaż prowadnic bocznych
zwysuwami FlexiClip“). Zamontować zpowrotem prawidłowo pro-
wadnice boczne.
Katalitycznie emaliowana ścianka tylna może zostać zdemonto-
wana do czyszczenia (patrz rozdział „Czyszczenie ikonserwacja“,
punkt „Demontaż ścianki tylnej“). Zamontować zpowrotem prawi-
dłowo tylną ściankę inigdy nie używać piekarnika parowego bez za-
montowanej tylnej ścianki.
Wciepłych iwilgotnych obszarach występuje zwiększone prawdo-
podobieństwo ataku insektów (np. karaczanów). Zawsze utrzymy-
wać piekarnik parowy ijego otoczenie wczystości.
Szkody wyrządzone przez insekty nie są objęte gwarancją.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
15
Wyposażenie
Stosować wyłącznie oryginalne wyposażenie Miele. Jeśli zostaną
dobudowane lub wbudowane inne elementy, przepadają roszczenia
wynikające z gwarancji, rękojmi i/lub odpowiedzialności za produkt.
Firma Miele gwarantuje dostępność zapewniających funkcjonal-
ność części zamiennych przez okres do 15lat, ale przynajmniej 10lat,
po wycofaniu serii posiadanego przez Państwa piekarnika parowego.
Brytfanny Gourmet Miele HUB5000/HUB5001 (jeśli występują)
nie mogą być wsuwane na poziom1. Dno komory urządzenia zosta-
nie uszkodzone. Ze względu na niewielki odstęp utworzy się zator
cieplny i emalia może pęknąć lub odprysnąć. Nigdy nie wsuwać rów-
nież brytfanny Miele na górne pręty poziomu1, ponieważ nie będzie
ona wówczas zabezpieczona przed wypadnięciem. Ogólnie należy
stosować poziom2.
Ochrona środowiska naturalnego
16
Utylizacja opakowania
Opakowanie służy do manewrowania
ichroni urządzenie przed uszkodzenia-
mi podczas transportu. Materiały opa-
kowaniowe zostały specjalnie dobrane
pod kątem ochrony środowiska itechni-
ki utylizacji igeneralnie nadają się do
ponownego wykorzystania.
Zwrot opakowań do obiegu materiało-
wego pozwala na zaoszczędzenie su-
rowców. Proszę skorzystać zsystemu
selektywnej zbiórki odpadów imożliwo-
ści zwrotu. Opakowanie transportowe
może zostać odebrane przez sprzedaw-
cę Miele.
Utylizacja starego urządzenia
Urządzenia elektryczne ielektroniczne
zawierają wiele cennych materiałów.
Zawierają one również określone sub-
stancje, mieszaniny ipodzespoły, które
były wymagane do ich działania iza-
pewnienia bezpieczeństwa. Wyrzucone
do śmieci lub poddane niewłaściwej
obróbce mogą zagrażać zdrowiu ludzi
oraz środowisku. Dlatego wżadnym ra-
zie nie wolno wyrzucać starego urzą-
dzenia do śmieci mieszanych.
Zamiast tego należy przekazać stare
urządzenie do systemu nieodpłatnego
zbierania iutylizacji starych urządz
elektrycznych ielektronicznych,
wpunktach prowadzonych przez gmi-
nę, sprzedawcę lub firmę Miele. Za usu-
nięcie ewentualnych danych osobo-
wych zutylizowanego urządzenia zgod-
nie zobowiązującym prawem odpowia-
da użytkownik. Są Państwo prawnie zo-
bowiązani do usunięcia zurządzenia
wszelkich baterii iakumulatorów oraz
źródeł światła, które można wyjąć bez
zniszczenia inie są wbudowane do u-
rządzenia na stałe. Należy je dostarczyć
do odpowiedniego miejsca zbierania,
gdzie zostaną nieodpłatnie przyjęte.
Proszę zatroszczyć się oto, żeby stare
urządzenie było zabezpieczone przed
dziećmi do momentu odtransportowa-
nia.
Przegląd
17
Piekarnik parowy
aElementy sterowania
bZamek drzwiczek
cGrzałka grzania górnego/grilla
dOtwór dla doprowadzenia pary
eRurka napełniania systemu wytwarzania pary
fOtwór zasysania dla dmuchawy z umieszczoną z tyłu grzałką pierścieniową
gRynienka ociekowa
hKatalitycznie emaliowana ścianka tylna
iProwadnice boczne z 5 poziomami wsuwania
jDno komory ze znajdującą się pod nim grzałką grzania dolnego
kRama frontowa z tabliczką znamionową
lDrzwiczki
Elementy sterowania
18
aPrzycisk wł./wył. wzagłębieniu
do włączania iwyłączania piekarnika
parowego
bZłącze optyczne
(tylko dla serwisu Miele)
cPrzycisk dotykowy
do sterowanie piekarnikiem paro-
wym poprzez urządzenie mobilne
dPrzycisk dotykowy
do wyzwalania uderzeń pary wpro-
gramie Pieczenie Plus
eWyświetlacz
do wyświetlania godziny i informacji
dotyczących obsługi
fPrzycisk dotykowy
do stopniowego przeskakiwania z
powrotem i do zmieniania punktów
menu w trakcie procesu przyrządza-
nia
gObszar nawigacyjny z przyciskami
strzałek i
do przewijania na listach wyboru i do
zmieniania wartości
hPrzycisk dotykowyOK
do wywoływania funkcji i zapamięty-
wania ustawień
iPrzycisk dotykowy
do ustawiania czasu minutnika, cza-
su trwania albo czasu startu lub za-
kończenia procesu przyrządzania
jPrzycisk dotykowy
do włączania i wyłączania oświetle-
nia w komorze urządzenia
kPrzyciski dotykowe
do wybierania programów, progra-
mów automatycznych i ustawień
Elementy sterowania
19
Przycisk wł./wył.
Przycisk wł./wył. jest umieszczony
wzagłębieniu ireaguje na dotknięcie
palcem.
Za pomocą tego przycisku włącza się
iwyłącza piekarnik parowy.
Wyświetlacz
Na wyświetlaczu pokazywana jest go-
dzina lub różne informacje dotyczące
programów, temperatur, czasów przy-
rządzania, programów automatycznych
iustawień.
Po włączeniu piekarnika parowego
przyciskiem wł./wył. wyświetlane jest
menu główne zwezwaniem Wybrać pro-
gram.
Przyciski dotykowe
Przyciski dotykowe reagują na kontakt
zpalcem. Każde dotknięcie zostaje po-
twierdzone dźwiękiem. Ten dźwięk
przycisków można wyłączyć poprzez
menu Pozostałe| Ustawienia| Gło-
śność| Dźwięk przycisków.
Jeśli przyciski dotykowe mają również
zawsze reagować przy wyłączonym
piekarniku parowym, należy wybr
ustawienie Wyświetlacz| QuickTouch|
Wł.
Przyciski dotykowe nad wyświetla-
czem
Informacje dotyczące programów i dal-
szych funkcji można znaleźć w rozdzia-
łach „Menu główne i podmenu“, „Usta-
wienia“, „Programy automatyczne“ i
„Pozostałe zastosowania“.
Elementy sterowania
20
Przyciski dotykowe pod wyświetlaczem
Przycisk doty-
kowy
Funkcja
Aby sterować piekarnikiem parowym przez urządzenie mobilne,
należy dysponować systemem Miele@home, włączyć ustawienie
Zdalne sterowanie inacisnąć ten przycisk dotykowy. Zaczyna się
on wówczas świecić na pomarańczowo ifunkcja MobileStart jest
dostępna.
Dopóki ten przycisk dotykowy się świeci, można sterować pie-
karnikiem parowym za pomocą swojego urządzenia mobilnego
(patrz rozdział „Ustawienia“, punkt „Miele@home“).
Gdy w programie Pieczenie Plus zostały wybrane ręczne ude-
rzenia pary, uderzenia pary wyzwala się za pomocą tego przycis-
ku.
Gdy tylko uderzenie pary może zostać wyzwolone, ten przycisk
dotykowy świeci się na pomarańczowo.
Równocześnie do odbywającego się uderzenia pary na wyświe-
tlaczu jest pokazywane .
W zależności od tego, w którym menu się Państwo znajdują, za
pomocą tego przycisku dotykowego można się dostać z powro-
tem do nadrzędnego menu lub do menu głównego.
Jeśli równocześnie odbywa się jakiś proces, za pomocą tego
przycisku dotykowego można zmieniać wartości i ustawienia, ta-
kie jak np. temperatura lub funkcja Booster dla procesu lub prze-
rwać przyrządzanie.

W obszarze nawigacyjnym można przewijać na liście wyboru do
góry lub do dołu za pomocą przycisków strzałek lub obszaru po-
między nimi. Przy przewijaniu punkty menu są po kolei podświe-
tlane. Punkt menu, który ma zostać wybrany, musi być podświe-
tlony.
Wartości lub ustawienia, które są jasno podświetlone, można
zmienić za pomocą przycisków strzałek lub obszaru pomiędzy
nimi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136

Miele DGC 7351 Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla