Miele DG 7440 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja użytkowania i montażu
Urządzenie do gotowania na parze
Proszę koniecznie przeczytać instrukcję użytkowania imontażu
przed ustawieniem – instalacją – pierwszym uruchomieniem. Dzięki
temu można uniknąć zagrożeń iuszkodzeń.
pl-PL M.-Nr 11 266 290
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia...................................................... 6
Ochrona środowiska naturalnego ................................................................... 14
Przegląd ............................................................................................................. 15
Urządzenie do gotowania na parze..................................................................... 15
Wyposażenie dostarczone wraz z urządzeniem.................................................. 16
Elementy sterowania......................................................................................... 17
Przycisk wł./wył. .................................................................................................. 18
Wyświetlacz......................................................................................................... 18
Przyciski dotykowe.............................................................................................. 18
Symbole .............................................................................................................. 20
Zasady obsługi................................................................................................... 21
Wybieranie punktu menu..................................................................................... 21
Zmiana ustawienia na liście wyboru.................................................................... 21
Zmiana ustawienia za pomocą paska segmentowego ....................................... 21
Wybieranie programu lub funkcji......................................................................... 22
Wprowadzanie wartości liczbowych ................................................................... 22
Wprowadzanie liter.............................................................................................. 22
Aktywacja MobileStart ........................................................................................ 23
Opis działania .................................................................................................... 24
Zbiornik wody...................................................................................................... 24
Taca ociekowa..................................................................................................... 24
Temperatura ........................................................................................................ 24
Czas trwania........................................................................................................ 24
Hałasy.................................................................................................................. 24
Nagrzewanie........................................................................................................ 25
Gotowanie ........................................................................................................... 25
Redukcja pary ..................................................................................................... 25
Oświetlenie w komorze urządzenia ..................................................................... 25
Pierwsze uruchomienie .................................................................................... 26
Miele@home........................................................................................................ 26
Ustawienia podstawowe ..................................................................................... 27
Pierwsze czyszczenie urządzenia do gotowania na parze.................................. 28
Dostosowywanie temperatury wrzenia................................................................ 29
Ustawienia.......................................................................................................... 30
Przegląd ustawień ............................................................................................... 30
Wywoływanie menu „Ustawienia“....................................................................... 32
Język................................................................................................................ 32
Godzina ............................................................................................................... 32
Spis treści
3
Data..................................................................................................................... 33
Oświetlenie.......................................................................................................... 33
Wyświetlacz......................................................................................................... 34
Głośność ............................................................................................................. 34
Jednostki............................................................................................................. 35
Utrzymywanie ciepła ........................................................................................... 35
Redukcja pary ..................................................................................................... 36
Temperatury proponowane ................................................................................. 36
Twardość wody ................................................................................................... 37
Bezpieczeństwo .................................................................................................. 38
Miele@home........................................................................................................ 39
Zdalne sterowanie ............................................................................................... 40
Aktywacja MobileStart ................................................................................... 40
Aktualizacja zdalna.............................................................................................. 40
Wersja oprogramowania...................................................................................... 41
Handel ................................................................................................................. 41
Ustawienia fabryczne .......................................................................................... 42
Minutnik.............................................................................................................. 43
Menu główne i podmenu .................................................................................. 44
Obsługa .............................................................................................................. 45
Zmiana wartości i ustawień dla procesu przyrządzania...................................... 47
Zmiana temperatury ....................................................................................... 47
Ustawianie czasów przyrządzania ................................................................. 48
Zmiana ustawionych czasów przyrządzania.................................................. 49
Kasowanie ustawionych czasów przyrządzania ............................................ 49
Wstrzymywanie procesu przyrządzania.............................................................. 50
Przerywanie procesu przyrządzania.................................................................... 51
Warto wiedzieć... ............................................................................................... 52
Cechy szczególne gotowania na parze............................................................... 52
Naczynia do gotowania....................................................................................... 52
Taca ociekowa..................................................................................................... 52
Poziom wsuwania................................................................................................ 53
Produkty głęboko mrożone ................................................................................. 53
Temperatura ........................................................................................................ 53
Czas trwania........................................................................................................ 53
Gotowanie z płynem............................................................................................ 53
Przepisy własne................................................................................................... 53
Gotowanie na parze .......................................................................................... 54
Gotowanie na parze Eco ..................................................................................... 54
Spis treści
4
Wskazówki dotyczące tabel z ustawieniami ....................................................... 54
Warzywa.............................................................................................................. 55
Ryby .................................................................................................................... 58
Mięso................................................................................................................... 61
Ryż....................................................................................................................... 63
Zboża................................................................................................................... 64
Makarony/Wyroby mączne.................................................................................. 65
Knedle ................................................................................................................. 66
Warzywa strączkowe, suszone ........................................................................... 67
Jajka kurze .......................................................................................................... 69
Owoce ................................................................................................................. 70
Wędliny................................................................................................................ 70
Skorupiaki............................................................................................................ 71
Małże ................................................................................................................... 72
Zestaw obiadowy – ustawienia ręczne................................................................ 73
Sous-vide ........................................................................................................... 75
Pozostałe zastosowania ................................................................................... 83
Podgrzewanie...................................................................................................... 83
Rozmrażanie........................................................................................................ 86
Blanszowanie ...................................................................................................... 89
Zestaw obiadowy – ustawienia automatyczne.................................................... 89
Pasteryzacja ........................................................................................................ 90
Dezynfekcja naczyń ............................................................................................ 93
Wyrastanie ciasta drożdżowego.......................................................................... 93
Podgrzewanie wilgotnych ręczników .................................................................. 94
Topienie żelatyny................................................................................................. 94
Dekrystalizacja miodu ......................................................................................... 95
Topienie czekolady .............................................................................................. 95
Wytwarzanie jogurtu............................................................................................ 96
Wytapianie słoniny .............................................................................................. 97
Duszenie cebuli ................................................................................................... 97
Odsokowywanie.................................................................................................. 98
Obieranie ze skórki.............................................................................................. 99
Konserwacja jabłek ............................................................................................ 99
Czas pracy........................................................................................................... 99
Programy automatyczne................................................................................... 100
Kategorie ............................................................................................................. 100
Korzystanie z programów automatycznych ........................................................ 100
Wskazówki użytkowe .......................................................................................... 100
Programy własne............................................................................................... 102
Spis treści
5
Informacje dla instytutów testowych .............................................................. 105
Czyszczenie i konserwacja .............................................................................. 106
Nieodpowiednie środki czyszczące .................................................................... 107
Czyszczenie frontu .............................................................................................. 107
Czyszczenie komory urządzenia ......................................................................... 108
Czyszczenie zbiornika wody ............................................................................... 109
Czyszczenie wyposażenia................................................................................... 109
Czyszczenie prowadnic bocznych ...................................................................... 109
Odkamienianie urządzenia do gotowania na parze............................................. 110
Co robić, gdy...................................................................................................... 112
Komunikaty wpolach wskazań/na wyświetlaczu................................................ 112
Nieoczekiwane zachowania ................................................................................ 113
Hałasy.................................................................................................................. 114
Problemy ogólne lub usterki techniczne ............................................................. 115
Wyposażenie dodatkowe.................................................................................. 116
Serwis................................................................................................................. 117
Kontakt w przypadku wystąpienia usterki........................................................... 117
Gwarancja ........................................................................................................... 117
Instalacja............................................................................................................ 118
Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy......................................................... 118
Wymiary do zabudowy........................................................................................ 119
Zabudowa w wysokiej szafce stojącej........................................................... 119
Zabudowa w szafce podblatowej .................................................................. 120
Widok z boku ................................................................................................. 121
Podłączenie iwentylacja ................................................................................ 122
Zabudowa urządzenia do gotowania na parze ................................................... 123
Podłączenie elektryczne...................................................................................... 124
Deklaracja zgodności ....................................................................................... 125
Prawa autorskie ilicencje dla modułu komunikacyjnego ............................. 126
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
6
To urządzenie do gotowania na parze spełnia wymagania obowią-
zujących przepisów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie
może jednak doprowadzić do wyrządzenia szkód osobowych i
rzeczowych.
Przed uruchomieniem urządzenia do gotowania na parze należy
uważnie przeczytać instrukcję użytkowania i montażu. Zawiera ona
ważne wskazówki dotyczące montażu, bezpieczeństwa, użytko-
wania i konserwacji. Dzięki temu można uniknąć zagreń i uszko-
dzeń urządzenia.
Zgodnie z normą IEC60335-1 firma Miele wyraźnie zwraca uwagę
na to, że należy koniecznie przeczytać rozdział dotyczący instalacji
urządzenia oraz wskazówki bezpieczeństwa i ostrzenia i bez-
względnie się do nich stosować.
Firma Miele nie może zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, które zostaną spowodowane w wyniku nieprzestrzegania
tych wskazówek.
Instrukcję użytkowania i montażu należy zachować do późniejsze-
go wykorzystania i przekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wraz z urządzeniem!
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
7
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
To urządzenie do gotowania na parze jest przeznaczone do stoso-
wania w gospodarstwie domowym i w otoczeniu domowym.
To urządzenie do gotowania na parze nie jest przeznaczone do
użytkowania na zewnątrz pomieszczeń.
Stosować urządzenie do gotowania na parze wyłącznie w warun-
kach domowych do gotowania na parze, rozmrażania i podgrzewa-
nia produktów spożywczych.
Wszelkie inne zastosowania są niedozwolone.
Osoby, które ze względu na upośledzenie psychiczne, umysłowe
lub fizyczne, czy też brak doświadczenia lub niewiedzę, nie są w sta-
nie bezpiecznie obsługiwać urządzenia do gotowania na parze, nie
mogą z niego korzystać bez nadzoru lub wskazań osoby odpowie-
dzialnej.
Osobom tym wolno używać urządzenia bez nadzoru tylko wtedy,
gdy jego obsługa została im objaśniona w takim stopniu, że mogą
bezpiecznie z niego korzystać. Muszą one być w stanie rozpoznać i
zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nieprawidłowej obsługi.
To urządzenie do gotowania na parze, ze względu na szczególne
wymagania (np. w odniesieniu do temperatury, wilgotności, odpor-
ności chemicznej, odporności na ścieranie i wibracje), jest wyposa-
żone w specjalny element świetlny. Ten specjalny element świetlny
może być stosowany wyłącznie w przewidzianym do tego celu. Nie
nadaje się on do oświetlania pomieszczeń. Wymiana może zostać
przeprowadzona wyłącznie przez specjalistę autoryzowanego przez
firmę Miele lub przez serwis fabryczny Miele.
Ilość źródeł światła wtym urządzeniu do gotowania na parze: 2,
wklasie efektywności energetycznejE.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
8
Dzieci w gospodarstwie domowym
Stosować blokadę uruchomienia, żeby dzieci nie mogły bez nad-
zoru włączać urządzenia.
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od urządzenia
- chyba że są pod stałym nadzorem.
Dzieciom powyżej 8 roku życia wolno używać urządzenia bez nad-
zoru tylko wtedy, gdy jego obsługa została im objaśniona w takim
stopniu, że mogą bezpiecznie z niego korzystać. Dzieci muszą być w
stanie rozpoznać i zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nie-
prawidłowej obsługi.
Dzieci nie mogą przeprowadzać zabiegów czyszczenia lub kon-
serwacji urządzenia do gotowania na parze bez nadzoru.
Proszę nadzorować dzieci przebywające w pobliżu urządzenia do
gotowania na parze. Nigdy nie pozwalać dzieciom na zabawy urzą-
dzeniem.
Niebezpieczeństwo zadławienia przez materiały opakowaniowe.
Podczas zabawy materiałami opakowaniowymi (np. folią) dzieci mo-
gą się nimi owinąć lub zadzierzgnąć je na głowie i się udusić.
Trzymać materiały opakowaniowe z daleka od dzieci.
Niebezpieczeństwo zranień przez parę i gorące powierzchnie.
Skóra dzieci reaguje na wysokie temperatury z dużo większą wrażli-
wością niż skóra dorosłych. Podczas pracy z wylotu oparów wydo-
staje się para. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa się na
szybie drzwiczek i panelu sterowania.
Proszę zapobiec dotykaniu pracującego urządzenia przez dzieci.
Trzymać dzieci z daleka od urządzenia do gotowania na parze, aż
ostygnie ono na tyle, że będzie można wykluczyć ryzyko jakichkol-
wiek zranień.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
9
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Dopuszczalne
obciążenie drzwiczek wynosi maksymalnie 8kg. Dzieci mogą się zra-
nić o otwarte drzwiczki.
Uniemożliwić dzieciom stawanie, siadanie lub wieszanie się na
otwartych drzwiczkach urządzenia.
Bezpieczeństwo techniczne
Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj-
ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dla
użytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogą
być przeprowadzane wyłącznie przez fachowców autoryzowanych
przez firmę Miele.
Uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze mogą zagrażać
bezpieczeństwu użytkownika. Proszę kontrolować urządzenie pod
kątem widocznych uszkodzeń. Nigdy nie uruchamiać uszkodzonego
urządzenia do gotowania na parze.
Możliwa jest czasowa lub stała praca na autonomicznym lub nie-
zsynchronizowanym zsiecią systemie zasilania (jak np. mikrosieci,
systemy rezerwowe). Warunkiem dla takiej eksploatacji jest, żeby
system zasilania odpowiadał specyfikacji EN50160 lub porównywal-
nej.
Środki ochronne przewidziane winstalacji domowej iwtym produk-
cie Miele muszą być skuteczne wswojej funkcji idziałaniu również
wtrybie pracy autonomicznej lub niezsynchronizowanej zsiecią, al-
bo muszą być zastąpione przez równoważne środki winstalacji
(patrz np. VDE-AR-E 2501-2).
Elektryczne bezpieczeństwo urządzenia jest zagwarantowane tyl-
ko wtedy, gdy jest ono podłączone do przepisowej instalacji ochron-
nej. To podstawowe zabezpieczenie jest bezwzględnie wymagane.
W razie wątpliwości należy zlecić sprawdzenie instalacji domowej
przez wykwalifikowanego elektryka.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
10
Dane przyłączeniowe (częstotliwość i napięcie prądu) na tabliczce
znamionowej urządzenia do gotowania na parze muszą być zgodne
z parametrami sieci elektrycznej, w przeciwnym razie może dojść do
uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze.
Proszę porównać dane przed podłączeniem. W razie wątpliwości na-
leży zasięgnąć opinii wykwalifikowanego elektryka.
Gniazda wielokrotne lub przedłużacze nie zapewniają wymagane-
go bezpieczeństwa (zagrożenie pożarowe). Nie podłączać urządzenia
do sieci elektrycznej za ich pośrednictwem.
Urządzenia do gotowania na parze należy używać wyłącznie w
stanie zabudowanym, żeby zagwarantować jego bezpieczne działa-
nie.
To urządzenie nie może być użytkowane w miejscach niestacjo-
narnych (np. na statkach).
Niebezpieczeństwo zranień przez porenie prądem. Ewentualne
dotknięcie elementów przewodzących prąd elektryczny, jak również
zmiana budowy elektrycznej i mechanicznej naraża użytkownika na
niebezpieczeństwo i może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu
urządzenia.
Nigdy nie otwierać obudowy urządzenia do gotowania na parze.
W przypadku naprawy urządzenia przez serwis nieposiadający au-
toryzacji Miele przepadają ew. roszczenia gwarancyjne.
Tylko w przypadku oryginalnych części zamiennych firma Miele
może zagwarantować spełnienie wymagań bezpieczeństwa w peł-
nym zakresie. Uszkodzone podzespoły mogą zostać wymienione
wyłącznie na takie części zamienne.
Jeśli zprzewodu przyłączeniowego zostanie usunięta wtyczka lub
przewód przyłączeniowy nie jest wyposażony we wtyczkę, urządze-
nie do gotowania na parze musi zostać podłączone do sieci elek-
trycznej przez elektroinstalatora.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
11
Gdy zostanie uszkodzony przewód przyłączeniowy, musi on zo-
stać wymieniony na specjalny przewód przyłączeniowy (patrz roz-
dział „Instalacja“, punkt „Podłączenie elektryczne“).
Przy pracach instalacyjnych i konserwacyjnych oraz naprawach
urządzenie do gotowania na parze musi zostać całkowicie odłączone
od sieci elektrycznej. Urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznej
tylko wtedy, gdy:
- bezpieczniki instalacji domowej są wyłączone,
- bezpieczniki topikowe instalacji elektrycznej są całkowicie wykrę-
cone z oprawek,
- wtyczka (jeśli występuje) jest wyjęta z gniazdka. Nie ciągnąć przy
tym za przewód przyłączeniowy, lecz za wtyczkę.
Gdy urządzenie do gotowania na parze zostało zabudowane za
frontem meblowym (np. drzwiczkami), nigdy nie należy zamykać
frontu podczas korzystania zurządzenia do gotowania na parze. Za
zamkniętym frontem meblowym gromadzi się ciepło iwilgoć.
Wefekcie urządzenie do gotowania na parze, szafka i podłoga mogą
zostać uszkodzone. Zamykać drzwiczki meblowe dopiero wtedy,
gdy urządzenie do gotowania na parze całkowicie ostygnie.
Prawidłowe użytkowanie
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą parę i gorące powierz-
chnie. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa się w czasie
pracy. Można się oparzyć o gorącą parę, komorę urządzenia, pro-
wadnice boczne, potrawę i wyposażenie.
Przy wsuwaniu lub wyjmowaniu gorących potraw oraz przy manipu-
lacji w gorącej komorze urządzenia należy zakładać rękawice do go-
rących garnków.
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą potrawę.
Potrawa może się przelać przy wsuwaniu lub wyjmowaniu naczyń do
gotowania. Gorącą potrawą można się oparzyć.
Uważać przy wsuwaniu lub wysuwaniu naczyń do gotowania na to,
żeby gorąca potrawa się nie przelała.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
12
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą wodę.
Po zakończeniu procesu przyrządzania w wytwornicy pary znajduje
się jeszcze gorąca woda, która zostaje odpompowana z powrotem
do zbiornika wody. Przy wyjmowaniu i odstawianiu zbiornika wody
należy uważać na to, żeby zbiornik na wodę się nie przewrócił.
Przy pasteryzacji i podgrzewaniu w zamkniętych puszkach po-
wstaje ciśnienie, które może je rozsadzić.
Nie stosować urządzenia do gotowania na parze do pasteryzacji i
podgrzewania puszek.
Naczynia z tworzyw sztucznych, które nie są odporne na tempera-
turę i parę, topią się w wysokich temperaturach i mogą uszkodzić
urządzenie do gotowania na parze.
Stosować wyłącznie naczynia z tworzyw sztucznych odporne na
temperaturę (do 100°C) i parę. Przestrzegać danych producenta na-
czyń.
Produkty spożywcze, które są przechowywane w komorze urzą-
dzenia, mogą wyschnąć, a ulatniająca się wilgoć może doprowadzić
do korozji urządzenia do gotowania na parze. Nie przechowywać
żadnych produktów spożywczych w komorze urządzenia i nie stoso-
wać do gotowania żadnych przedmiotów, które mogą rdzewieć.
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Ootwarte
drzwiczki można się uderzyć lub potknąć. Nie pozostawiać drzwi-
czek otwartych bez potrzeby.
Maksymalne obciążenie drzwiczek wynosi 8kg. Nie stawać ani
nie siadać na otwartych drzwiczkach, ani też nie odstawiać na nich
ciężkich przedmiotów. Zwrócić również uwagę na to, żeby nic nie
przytrzasnąć pomiędzy drzwiczkami i komorą gotowania. Urządzenie
do gotowania na parze może zostać uszkodzone.
Jeśli w pobliżu urządzenia do gotowania na parze używa się inne-
go urządzenia elektrycznego, np. ręcznego miksera, należy zwrócić
uwagę na to, żeby jego przewód przyłączeniowy nie został przytrzaś-
nięty w drzwiczkach urządzenia do gotowania na parze. Izolacja
przewodu mogłaby zostać uszkodzona.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
13
Czyszczenie i konserwacja
Niebezpieczeństwo zranień przez porażenie prądem. Para z myjki
parowej może się dostać na elementy przewodzące prąd elektryczny
i spowodować zwarcie. Nigdy nie stosować do czyszczenia myjki
parowej.
Zarysowania mogą spowodować zniszczenie szyby drzwiczek.
Do czyszczenia szyby drzwiczek nie stosować żadnych środków
szorujących, twardych gąbek lub szczotek ani żadnych ostrych skro-
baków metalowych.
Prowadnice boczne mogą zostać zdemontowane (patrz rozdział
„Czyszczenie i konserwacja“, punkt „Czyszczenie prowadnic bocz-
nych“).
Zamontować prawidłowo prowadnice boczne z powrotem.
Aby uniknąć korozji, należy natychmiast dokładnie usunąć słone
potrawy i napoje, które dostały się na ścianki komory gotowania ze
stali szlachetnej.
Wyposażenie
Stosować wyłącznie oryginalne wyposażenie Miele. Jeśli zostaną
dobudowane lub wbudowane inne części, przepadają roszczenia
wynikające z gwarancji, rękojmi i/lub odpowiedzialności za produkt.
Firma Miele gwarantuje dostępność zapewniających funkcjonal-
ność części zamiennych przez okres do 15lat, ale przynajmniej
10lat, po wycofaniu serii posiadanego przez Państwa urządzenia do
gotowania na parze.
Ochrona środowiska naturalnego
14
Utylizacja opakowania
Opakowanie służy do manewrowania
ichroni urządzenie przed uszkodzenia-
mi podczas transportu. Materiały opa-
kowaniowe zostały specjalnie dobrane
pod kątem ochrony środowiska itechni-
ki utylizacji igeneralnie nadają się do
ponownego wykorzystania.
Zwrot opakowań do obiegu materiało-
wego pozwala na zaoszczędzenie su-
rowców. Proszę skorzystać zsystemu
selektywnej zbiórki odpadów imożliwo-
ści zwrotu. Opakowanie transportowe
może zostać odebrane przez sprzedaw-
cę Miele.
Utylizacja starego urządzenia
Urządzenia elektryczne ielektroniczne
zawierają wiele cennych materiałów.
Zawierają one również określone sub-
stancje, mieszaniny ipodzespoły, które
były wymagane do ich działania iza-
pewnienia bezpieczeństwa. Wyrzucone
do śmieci lub poddane niewłaściwej
obróbce mogą zagrażać zdrowiu ludzi
oraz środowisku. Dlatego wżadnym ra-
zie nie wolno wyrzucać starego urzą-
dzenia do śmieci mieszanych.
Zamiast tego należy przekazać stare
urządzenie do systemu nieodpłatnego
zbierania iutylizacji starych urządz
elektrycznych ielektronicznych,
wpunktach prowadzonych przez gmi-
nę, sprzedawcę lub firmę Miele. Za usu-
nięcie ewentualnych danych osobo-
wych zutylizowanego urządzenia zgod-
nie zobowiązującym prawem odpowia-
da użytkownik. Są Państwo prawnie zo-
bowiązani do usunięcia zurządzenia
wszelkich baterii iakumulatorów oraz
źródeł światła, które można wyjąć bez
zniszczenia inie są wbudowane do u-
rządzenia na stałe. Należy je dostarczyć
do odpowiedniego miejsca zbierania,
gdzie zostaną nieodpłatnie przyjęte.
Proszę zatroszczyć się oto, żeby stare
urządzenie było zabezpieczone przed
dziećmi do momentu odtransportowa-
nia.
Przegląd
15
Urządzenie do gotowania na parze
aElementy sterowania
bWylot oparów
cUszczelka drzwiczek
dProwadnice boczne z 4 poziomami wsuwania
eCzujnik temperatury
fGrzałka w dnie komory
gRynienka ociekowa
hBolec automatycznego otwierania drzwiczek do redukcji pary
iOświetlenie komory LED
jZbiornik wody z wyjmowaną osłoną przeciwrozbryzgową
kRurka zasysająca
lKomora wsuwania dla zbiornika wody
mWlot pary
nRama frontowa z tabliczką znamionową
oDrzwiczki
Przegląd
16
Modele opisane w tej instrukcji użytko-
wania są wymienione na ostatniej stro-
nie.
Tabliczka znamionowa
Tabliczka znamionowa jest widoczna na
ramie frontowej przy otwartych drzwicz-
kach.
Znajduje się tam oznaczenie modelu,
numer fabryczny oraz dane przyłącze-
niowe (napięcie/częstotliwość/maksy-
malna moc przyłączeniowa).
Proszę przygotować te informacje w ra-
zie wystąpienia pytań lub problemów,
żeby uzyskać konkretną pomoc od fir-
my Miele.
Wyposażenie dostarczone
wraz z urządzeniem
W razie potrzeby można zamówić za-
równo wyposażenie dostarczone, jak
i inne elementy wyposażenia (patrz roz-
dział „Wyposażenie dodatkowe“).
DGG 1/1-40L
1taca ociekowa
do zbierania skapujących płynów.
Tacę ociekową można wykorzystać
również jako naczynie do gotowania.
375 x 394 x 40mm (szer. x głęb. x wys.)
DGG 1/2-40L
1 naczynie do gotowania bez perforacji
pojemność 2,2l /
pojemność użytkowa 1,6l
375 x 197 x 40mm (szer. x głęb. x wys.)
DGGL 1/2-40L
2 naczynia do gotowania z perforacją
pojemność2,2l /
pojemność użytkowa1,6l
375 x 197 x 40mm (szer. x głęb. x wys.)
DMSR 1/1L
1 ruszt do ustawiania własnych naczyń
Tabletki odkamieniające
Do odkamieniania urządzenia do goto-
wania na parze.
Zeszyt z przepisami Miele „Gotowa-
nie na parze“
Najlepsze przepisy z kuchni ekspery-
mentalnej Miele.
Elementy sterowania
17
aPrzycisk wł./wył. w zagłębieniu
do włączania i wyłączania urządze-
nia do gotowania na parze
bZłącze optyczne
(tylko dla serwisu Miele)
cPrzycisk dotykowy
do sterowania urządzeniem poprzez
urządzenie mobilne
dWyświetlacz
do wyświetlania godziny i informacji
dotyczących obsługi
ePrzycisk dotykowy
do stopniowego przeskakiwania z
powrotem i do zmieniania punktów
menu w trakcie procesu przyrządza-
nia
fObszar nawigacyjny z przyciskami
strzałek i
do przewijania na listach wyboru i do
zmieniania wartości
gPrzycisk dotykowyOK
do wywoływania funkcji i zapamięty-
wania ustawień
hPrzycisk dotykowy
do ustawiania czasu minutnika, cza-
su trwania albo czasu startu lub za-
kończenia procesu przyrządzania
iPrzycisk dotykowy
do włączania i wyłączania oświetle-
nia w komorze urządzenia
jPrzyciski dotykowe
do wybierania programów, progra-
mów automatycznych i ustawień
Elementy sterowania
18
Przycisk wł./wył.
Przycisk wł./wył. jest umieszczony w
zagłębieniu i reaguje na dotknięcie pal-
cem.
Za pomocą tego przycisku włącza się
iwyłącza urządzenie do gotowania na
parze.
Wyświetlacz
Na wyświetlaczu pokazywana jest go-
dzina lub różne informacje dotyczące
programów, temperatur, czasów przy-
rządzania, programów automatycznych
i ustawień.
Po włączeniu urządzenia do gotowania
na parze przyciskiem wł./wył. wy-
świetlane jest menu główne z wezwa-
niem Wybrać program.
Przyciski dotykowe
Przyciski dotykowe reagują na kontakt
zpalcem. Każde dotknięcie zostaje po-
twierdzone dźwiękiem. Ten dźwięk
przycisków można wyłączyć poprzez
menu Pozostałe| Ustawienia| Gło-
śność| Dźwięk przycisków.
Jeśli przyciski dotykowe mają również
reagować przy wyłączonym urządze-
niu do gotowania na parze, należy wy-
brać ustawienie Wyświetlacz| QuickTo-
uch| Wł.
Przyciski dotykowe nad wyświetla-
czem
Informacje dotyczące programów i dal-
szych funkcji można znaleźć w rozdzia-
łach „Menu główne i podmenu“, „Usta-
wienia“, „Programy automatyczne“ i
„Pozostałe zastosowania“.
Elementy sterowania
19
Przyciski dotykowe pod wyświetlaczem
Przycisk
dotykowy
Funkcja
Aby sterować urządzeniem do gotowania na parze przez urzą-
dzenie mobilne, należy dysponować systemem Miele@home,
włączyć ustawienie Zdalne sterowanie i nacisnąć ten przycisk do-
tykowy. Zaczyna się on wówczas świecić na pomarańczowo i
funkcja MobileStart jest dostępna.
Dopóki ten przycisk dotykowy się świeci, można sterować urzą-
dzeniem do gotowania na parze za pomocą swojego urządzenia
mobilnego (patrz rozdział „Ustawienia“, punkt „Miele@home“).
W zależności od tego, w którym menu się Państwo znajdują, za
pomocą tego przycisku dotykowego dostaną się Państwo z po-
wrotem do nadrzędnego menu lub do menu głównego.
Jeśli równocześnie odbywa się proces przyrządzania, za pomo-
cą tego przycisku można zmienić wartości i ustawienia jak np.
temperatura lub czas trwania albo przerwać przyrządzanie.

W obszarze nawigacyjnym można przewijać na liście wyboru do
góry lub do dołu za pomocą przycisków strzałek lub obszaru po-
między nimi. Przy przewijaniu punkty menu są po kolei podświe-
tlane. Punkt menu, który ma zostać wybrany, musi być podświe-
tlony.
Wartości lub ustawienia, które są jasno podświetlone, można
zmienić za pomocą przycisków strzałek lub obszaru pomiędzy
nimi.
OK Gdy funkcje na wyświetlaczu są jasno podświetlone, można je
wywołać przyciskiem dotykowym OK. Następnie można zmienić
wybraną funkcję.
Naciśnięcie OK spowoduje zapamiętanie zmian.
Gdy na wyświetlaczu pojawi się okienko informacyjne, należy je
potwierdzić przyciskiem OK.
Elementy sterowania
20
Przycisk
dotykowy
Funkcja
Gdy nie odbywa się żaden proces przyrządzania, za pomocą te-
go przycisku dotykowego można w każdej chwili ustawić minut-
nik (np. do gotowania jajek).
Gdy równocześnie odbywa się proces przyrządzania, można
ustawić czas minutnika, czas trwania i czas startu lub zakończe-
nia procesu.
Wybierając ten przycisk dotykowy można włączyć i wyłączyć
oświetlenie w komorze urządzenia.
W zależności od wybranego ustawienia oświetlenie w komorze
urządzenia gaśnie po 15sekundach, albo pozostaje stale włą-
czone lub wyłączone.
Symbole
Na wyświetlaczu mogą być pokazywane następujące symbole:
Symbol Znaczenie
Ten symbol oznacza dodatkowe informacje i wskazówki dotyczą-
ce obsługi. To okienko informacyjne należy potwierdzić za pomo-
OK.
Minutnik
„Ptaszek“ oznacza aktualne ustawienie.
       Niektóre ustawienia, jak np. jasność wyświetlacza lub głośność
dźwięków, ustawia się poprzez pasek segmentowy.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128

Miele DG 7440 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi