7
794610
PRZED PODŁĄCZENIEM URZĄDZENIA
Przed podłączeniem urządzenia skrupulatnie zapoznać się
z instrukcją obsługi. Gwarancją nie są objęte naprawy lub
roszczenia gwarancyjne wynikające z nieprawidłowego
podłączenia lub eksploatacji urządzenia.
Zasady bezpiecznego i prawidłowego korzystania z
piekarnika parowego
Przed podłączeniem urządzenia do sieci
elektrycznej pozostawić je na pewien
czas w temperaturze pokojowej, tak by
wszystkie jego elementy do temperatury
tej się przystosowały. Jeśli piekarnik jest
przechowywany w temperaturze zbliżonej
lub poniżej punktu zamarznięcia, niektóre
elementy, w szczególności pompy, narażone
są na niebezpieczeństwo.
Urządzenia nie powinno się eksploatować
w środowisku z temperaturą poniżej 5°C.
Poniżej tej temperatury może się zdarzyć, że
urządzenie nie będzie działało prawidłowo.
Włączenie urządzenia w takich warunkach
może spowodować uszkodzenie pompy.
W razie nieprawidłowego działania
urządzenia należy wyłączyć je z prądu.
Nie przechowywać w piekarniku
przedmiotów, które w przypadku
włączenia piekarnika mogłyby stanowić
niebezpieczeństwo.
Nie stosować wody destylowanej, która
nie nadaje się do konsumpcji (np. wody
destylowanej do baterii, do której dodawany
jest kwas).
Otwierając drzwiczki (w systemach
parowych) po zakończeniu gotowania na
parze lub też w jego trakcie, drzwiczki należy
zawsze otwierać na oścież do skrajnej pozycji,
ponieważ wypływająca para negatywnie
wpływa na działanie panelu sterującego.
Po zakończeniu parowania, w piekarniku
pozostanie trochę resztek. Ze względu na
niebezpieczeństwo poparzenia się parą
zachować ostrożność przy otwieraniu
drzwiczek piekarnika. Czyszczenie piekarnika
rozpocząć, gdy ostygnie to temperatury
pokojowej.
Po zakończeniu procesu przyrządzania
żywności woda pozostająca w instalacji
parowej zostaje odpompowana z powrotem
do zbiornika wody. Dlatego też woda ta
może być gorąca. Zachować ostrożność przy
opróżnianiu zbiornika wody.
Dla zapobieżenia odkładania się kamienia,
po zakończeniu przyrządzania żywności
pozostawić drzwiczki piekarnika otwarte, tak
by wnętrze piekarnika mogło ostygnąć do
temperatury pokojowej.
Nie zaleca się otwierania drzwiczek w trakcie
wykonywania cyklu parowania, ponieważ
spowoduje to wzrost zużycia energii i
tworzenie się skroplin.