Russell Hobbs 20810-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
73
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczstwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprtem.
¬ Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub zdalnego
sterowania.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych nacz
zawierających w
Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
Nie używaj niczego metalowego lub ostrego, powierzchnia nieprzywierająca ulegnie uszkodzeniu.
Nie zasłaniaj otworu wentylacyjnego z tyłu urządzenia - wydobywa się z niego gorące powietrze.
Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Regulator czasowy
2. Lampka zasilania
3. Lampka termostatu
4. Regulator temperatury
5. Korpus
6. Miska
7. Przegroda
8. Kosz
9. Uchwyt
10. Pokrywa
11. Zamek blokady (naciśnij i otwórz)
` Można myć w zmywarce
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Inne części należy myć ręcznie.
N początku, grzałka może trochę dymić.
Może wystąpić lekki zapach „spalenizny”. Nie stanowi to żadnego zagrożenia. Upewnij się, że
pomieszczenie jest dobrze przewietrzane.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
74
MISKA/ KOSZ
Aby wyjąć miskę z korpusu:
1. Przytrzymaj górną część korpusu.
2. Drugą ręką chwyć uchwyt.
3. Wyciągnij miskę z korpusu (Rys. A).
4. Połóż miskę na izolującej podkładce.
Aby wyjąć kosz z miski:
1. Przesuń pokrywę w stronę korpusu, tak żeby widoczna była większa część zamka blokady (Rys. B).
2. Naciśnij zamek blokady, aby odblokować uchwyt od miski (Rys. C).
3. Wyjmij uchwyt z koszem z miski (Rys. D).
WSTĘPNE PODGRZANIE
1. óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
2. Ustaw termostat na potrzebną temperaturę.
3. Ustawić regulator czasowy na 5.
4. Zaświeci się lampka zasilania
5. Lampka termostatu zaświeci się, gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę. Będzie to
następować w cyklu włączony/wyłączony, gdy termostat pracuje, aby utrzymać temperaturę.
6. Gdy czas powróci do 0, urządzenie wyłączy się.
UŻYCIE
Polej olejem produkt, nie wlewaj oleju do miski.
Po założeniu przegrody na szczelinach wewnątrz kosza, można jednocześnie przygotowywać różne
potrawy, np. krewetki z frytkami (jedne i drugie mrożone) – smaż frytki przez 5 minut, wyjmij miskę,
dodaj krewetki, ponownie włóż miskę, i smaż jeszcze przez 15 minut.
Zakładaj żaroodporne lub tkaninowe rękawice kuchenne oraz żaroodporne podkładki lub talerze do
ustawienia miski po ugotowaniu.
1. Wyjmij miskę z korpusu.
2. W razie potrzeby, załóż przegrodę
3. Umieść potrawę w koszu - nie napełniaj nadmiernie kosza. Pozostaw dość wolnej przestrzeni, tak,
aby gorące powietrze mogło obiegać pomiędzy kawałkami potrawy.
4. Ponownie załóż miskę na korpus.
5. Ustaw regulator czasowy na żądany czas.
6. W połowie przygotowywania wyjmij miskę, Wstrząśnij, i/lub odwróć potrawę, a następnie włóż
miskę w korpus.
7. Urządzenie wyłączy się po wyjęciu miski, a następnie ponownie się włączy po jej założeniu.
Regulator czasowy będzie kontynuować odliczanie.
8. Gdy czas powróci do 0, urządzenie wączy się.
9. Sprawdź, czy potrawa jest gotowa. Jeśli nie jesteś pewna, piecz jeszcze trochę.
10. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
11. Aby ręcznie wączyć urządzenie, przestaw regulator czasowy na 0.
12. Wyjmij miskę z korpusu. Połóż miskę na izolującej podkładce.
13. Naciśnij zamek blokady, zdejmij uchwyt z koszem z miski.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
2. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
3. Inne części należy myć ręcznie.
` Te części można myć w zmywarce.
Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urządzenia. Szkody po
wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na działanie urządzenia.
75
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
PRZEPISY KULINARNE
KOTLECIKI RYBNE
½ cebula
2 gałązka pietruszka
1 szczypta chilli w proszk
1 filet z ryby
60 g bułka tarta
1 jajo
mąka z przyprawami
sól i pieprz
Rozgrzej do 180 ºC. Miksuj cebulę i natkę pietruszki przez 5 sekund, dodaj rybę, chili, sól i pieprz i miksuj
przez 10 sekund. Przełóż do miski, i uformuj 20 g w bułce tartej. Podziel mieszaninę na10 mych porcji lub
4 duże porcje. Z każdej porcji utocz kulkę. Obsyp w mące z przyprawami Obsyp w ubitym jajku. Obsyp w
bułce tartej. Spłaszcz porcje. Piecz małe porcje przez 10-15 minut, duże porcje przez 15-20 minut. W
połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
CHICKEN KIEV
2 ząbek czosnek
2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
50 g masło
2 gałązka pietruszka
1 jajo
bułka tarta
1 szczypta czarny pieprz
Rozgrzej do 180 ºC. Miksuj czosnek, natkę pietruszki i pieprz przez10-20 sekund, dodaj masło i miksuj
jeszcze przez 15 sekund. Przekrój każdą pierś kurczaka wzdłuż dłuższej krawędzi i otwórz na ksztt
motyla. Przykryj elementy folią spożywczą i stłucz młotkiem. Włóż łyżkę mieszanki w środek każdej piersi,
a następnie zawiń kurczaka. Obsyp w mące z przyprawami Obsyp w ubitym jajku. Obsyp w bułce tartej.
Przykryj papierem pergaminowym. Wstaw na godzinę do lodówki. Piecz przez 30-35 minut. W połowie
pieczenia odwróć na drugą stronę.
BISZKOPT KLASYCZNY VICTORIA
100 g mąka samo-rosnąca
100 g masło
100 g cukier puder
2 jajo
Rozgrzej do 155 ºC. Połącz wszystko w mikserze przez 2 minuty. Włóż duży papierowy pojemnik w kosz.
Przełóż łką mieszaninę do tego papierowego pojemnika. Pośrodku pozostaw wklęśnięcie, aby środek za
bardzo nie wyrósł. Piecz przez 15-20 minut. Nie sprawdzaj, przez co najmniej 10 minut, bo opadnie.
JAJKA PO SZKOCKU
500 g mielona wołowina
½ cebula
2 gałązka tymianek
2 gałązka pietruszka
1 szczypta Pieprz cayenne
sól i pieprz
5 jajo
bułka tarta
mąka z przyprawami
olej roślinny
Rozgrzej do 170 ºC. Zmiksuj cebulę, sól, pieprz, pieprz cayenne i zioła. Połącz mieszaninę z mięsem
mielonym. Ugotuj 4 jajka na miękko. Obierz jajka ze skorup. Obsyp jajka w mące, a następnie całkowicie
pokryj w mięsie mielonym. Obsyp w ubitym jajku. Obsyp w bułce tartej. Skrop olejem. Piecz przez 15
minut. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
76
SCHAB W MUSZTARDZIE I MIODZIE Z PIECZONYMI WARZYWAMI
2 marchew
schab
2 pasternak
2 czerwona cebula
6 pomidory cherry, połówki
2 cukinia
30 ml Musztarda Dijon
15 ml miód
15 ml olej roślinny
sól i pieprz
Rozgrzej do 170 ºC. Pokrój marchew, pasternak, cukinię i cebulę na kawałki. Zmieszaj warzywa w misce z
olejem, sola i pieprzem, tak żeby wszystkie były dobrze pokryte. Wymieszaj musztardę i miód w naczyniu,
a następnie rozprowadź na całym schabie. Włóż schab do środka kosza, i łyżką ułóż wokół niego warzywa.
Piecz przez 40-60 minut. Czas zależy od wielkości potrawy. Co 15 minut, przewróć schab i mieszaj
warzywa.
SZNYCEL Z KURCZAKA
1 jajo
2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
20 g mąka z przyprawami
75 g bułka tarta
4 g skórka cytrynowa, starta
15 g Parmezan, starty
1 gałązka pietruszka
15 ml olej roślinny
sól i pieprz
Rozgrzej do 180 ºC. Przekrój każdą pierś kurczaka wzdłuż dłuższej krawędzi i otwórz na ksztt motyla.
Przykryj elementy folią spożywczą i stłucz młotkiem. Zmiksuj bułkę tartą, skórkę z cytryny, parmezan i
pietruszkę. Obsyp w mące z przyprawami Obsyp w ubitym jajku. Obsyp bułką tartą. Skrop olejem. Piecz
przez 15-20 minut. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
SZNYCEL CIELĘCY / WIEPRZOWY
Postępuj według przepisu na sznycel z kurczaka, ale zastosuj 2 kawałki piersi cielęcej lub dwa kawałki
wieprzowiny, po usunięciu kości i tłuszczu.
ONION RINGS
cebula
mleko
mąka z przyprawami
olej roślinny
Rozgrzej do 180 ºC. Pokrój cebulę w plastry. Oddziel pierścienie. Zanurz w mleku. Obtocz w mące z
przyprawami. Skrop olejem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut.
CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZSTWO ŻYWNOŚCI
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spożycia.
Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie wskazówki na
opakowaniu lub etykiecie.
Żywność ºC
T (min)
Uwagi
chipsy (frytki) 200 20
opłucz, osusz ręcznikiem, obrzuć solą pieprzem,
polej łyżką oleju
mrożone frytki (francuskie) 200 12-20
jedna warstwa - 12 minut
kosz wypełniony w połowie - 15 minut
kosz pełny (produkty luźne, nieściśnięte) - 20
minut
potato wedges 200 20
opłucz, osusz ręcznikiem, obrzuć solą pieprzem,
polej łyżką oleju
mrożone potato wedges 200 12-20
jacket potatoes 180 30-40 natrzyj olejem, aby uzyskać chrupiącą skórkę
77
Żywność ºC
T (min)
Uwagi
ziemniaki pieczone 180 25-35
opłucz, osusz ręcznikiem, obrzuć solą, pieprzem,
pokruszonym rozmarynem (opcjonalnie), polej
łyżką oleju
samosas 180 10-15
mrożone samosas 180 20
kotleciki rybne, duże 180 15-20
kotleciki rybne, małe 180 10
mrożone kotleciki rybne,
duże
180 20-25
mrożone kotleciki rybne,
duże
180 15-20
mrożone krewetki 180 10-15
mrożone onion rings 180 15
elementy kurczaka bez
kości (mrożone)
180 15
goujons z ryb 180 10
potnij rybę w paski, obtocz w jajku, a następnie w
bułce tartej z przyprawami
goujons z kurczaka 180 10-15
potnij mięso w paski, obtocz w jajku, a następnie
w bułce tartej z przyprawami
sznycel (kurczak/cielęcina/
wieprzowina)
180 15
stłucz mięso, obtocz w jajku, a następnie w bułce
tartej z przyprawami
uda z kurczaka 180 25-30 czas zależy od wielkości potrawy
tortilla 200 5-10 natrzyj olejem, aby była chrupiąca
jajka po szkocku 170 15-20 czas zależy od wielkości potrawy
stir fry 180 25-30
obrzuć solą, pieprzem, polej łyżką oleju, 5 minut
przed końcem dodaj trochę sosu (chili, słodkie chili,
czosnek, itp.)
kiełbaski 180 10 tłuszcz kapie do miski
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Russell Hobbs 20810-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi