- 18 -
Czerwona kapusta duszona
w czerwonym winie
Składniki:
1 czerwona kapusta, około 1 kg
60 g smalcu wieprzowego lub gęsiego
1 duża cebula
3 jabłka
2 łyżki octu sherry
2 łyżki stołowe soku z cytryny
250 ml wina czerwonego
2 łyżki galaretki porzeczkowej
Sól
1 łyżki cukru
2 liście laurowe
1 goździk
1 łyżki stołowej mąki
2 łyżki wody
Przygotowanie:
• Obieramy cebule, dzielimy na ćwiartki i siekamy w
tarce obrotowej z założoną tarczą do krojenia.
• Odrywamy liście zewnętrzne kroimy kapustę na
ćwiartki.
• Na tarce obrotowej z założoną tarczą do ście-
rania ścieramy kapustę.
• Obieramy, usuwamy pestki i kroimy jabłka
w kostkę.
• Wkładamy smalec do garnka i topimy go.
• Posiekaną cebulę dusimy do zeszklenia, a na-
stępnie dodajemy do niej kapustę czerwoną, ja-
błka i pozostałe składniki, razem z mąką i wodą.
• Całość mieszamy i pozostawiamy do zagotowa-
nia.
• Następnie kapustę czerwoną dusimy pod
przykryciem przez 60 minut.
• Do kapusty czerwonej możemy dodać mąkę
z wodą w celu zagęszczenia nadmiernej ilości
wody.
• Całość doprawiamy solą, cukrem i octem.
Podajemy jako dodatek do mięsa, drobiu i potraw z
dziczyzny.
Piekarnik:
Podgrzewanie: Płyta grzewcza
Czas gotowania: 50-60 min.
Wskazówka: Kapustę możemy pokroić i zamary-
nować w winie i occie dzień wcześniej.
Placki ziemniaczane
Składniki:
4 ziemniaki, duże, mączyste
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa, tarta
80 g masła lub margaryny
Przygotowanie:
• Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na tarce
w paski.
• Masę ziemniaczaną kładziemy na ręcznik i wy-
ciskamy sok.
• Masę ziemniaczana posypujemy przyprawami
i całość mieszamy.
• Za pomocą małej łyżki wazowej kładziemy
masę ziemniaczaną na gorący tłuszcz i dociskamy
płasko łopatką do odwracania. Placki smażymy
z obu stron, aż staną się chrupiące.
Podajemy jako dodatek do mięsa i potraw z dzi-
czyzny.
Piekarnik:
Podgrzewanie: Płyta grzewcza
Łączny czas smażenia: 15–20 min.
RH_SKM5500A1_54339_LB4 13.07.2010 10:01 Uhr Seite 18