Russell Hobbs 19770-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi
86
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie wkładaj zespołu regulacji temperatury z grzką do cieczy, nie używaj go w
łazience, w pobliżu wody, okien lub zewnętrznych drzwi.
3 Zespół regulacji temperatury z grzką jest wyposażony w wącznik bezpieczeństwa, który
nie pozwala na włączenie grzałki zanim zespół nie zostanie ustawiony we właściwym miejscu.
4 Nie przenoś niczego w przestrzeni nad lub w pobliżu urządzenia - jeśli coś wpadnie do
urządzenia, gorący olej będzie pryskać.
5 Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
6 Nie wolno przenosić urządzenia wypełnionego gorącym olejem.
7 Nie należy używać urządzenia w pobliżu lub pod zasłonami lub innymi materiałami palnymi,
należy nadzorować grill w trakcie użytkowania.
8 Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
9 Przed użyciem całkowicie rozwiń kabel.
10 Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
11 Przenoś urządzenie wyłącznie chwytając za rączki do podnoszenia.
12 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
13 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
14 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy zewnętrznego regulatora czasowego, ani też
zdalnie.
15 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
16 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta,
jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
C PRZYGOTOWANIE
1 Ustaw urdzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
3 Ustaw urządzenie tak, aby uchwyt kosza nie dochodził lub nie wystawał poza krawędź blatu,
można o uchwyt przypadkiem zaczepić znajdujac się obok.
4 Zdejmuj pokrywę chwytając uchwyt pokrywy.
5 Rozłóż koszyk uchwyt i naciśnij na elementy pionowe nad zatrzaskiem powyżej zawiasu.
6 Po usmażeniu, podłóż papierowy ręcznik pod durszlak, aby usunąć nadmiar oleju.
C NAPEŁNIANIE
7 Napełnij miskę dobrej, jakości płynnym olejem jadalnym w ilości między oznaczeniami na
misce MIN (2,7 litry) i MAX (3,2 litry).
8 Nie należy używać twardych olejów spożywczych, tłuszczy, masła ani margaryny.
9 Nie należy mieszać olejów różnych rodzajów, ponieważ mogą one mieć różne charakterystyki
fizyczne.
10 Ponownie załóż pokrywę.
87
instrukcja
PODGRZEWANIE OLEJU
11 Ustaw termostat na potrzebną temperaturę 130-190°C).
12 óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
13 Lampka zasilania będzie świecić tak długo, jak długo urdzenie jest podłączone do zasilania.
14 Zaświeci się lampka termostatu, temperatura będzie stabilizowana w cyklu włącz/wącz
termostatu.
15 Przed grillowaniem poczekaj, aż lampka zgaśnie.
C PRZYGOTOWANIE
16 Pokrój produkt na kawałki mniej więcej jednakowej wielkości.
17 Produkty mokre (np. ryby, ananas) obtocz w mące, tartej bułce, rzadkim cieście, itd.
18 Nie wolno używać tego urządzenia do rozmrażania produktów żywnościowych. Każdy
produkt żywnościowy inny niż wstępnie obgotowany, lub schłodzony, przed włożeniem do
urządzenia musi być całkowicie rozmrożony.
19 Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie
wskazówki na opakowaniu lub etykiecie.
20 Przed gotowaniem surowych warzyw (np. ziemniaki w plasterkach lub kostkach), wysusz
kawałki żywności papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
C NAPEŁNIANIE KOSZA
21 Włóż wstępnie przygotowane produkty do kosza.
22 Staraj się nie umieszczać w koszu więcej niż dwóch warstw żywności. Jeśli trzeba ugotować
więcej, rób to partiami.
23 Chwytając przez rękawicę kuchenną, weź kosz za uchwyt i opuść kosz powoli i delikatnie w
olej.
24 W kontakcie z mokrą żywnością olej może się pienić. Dopóki tworząca się piana nie grozi
przepełnieniem miski, nie powinno to stanowić powodu do niepokoju.
25 Jeżeli ilość pianya grozi przelaniem przez miskę, wyjąć kosz, ustawić go na papierze
kuchennym, a następnie postępować weug wskazówek z rozdziału "Problemy".
C PRZYGOTOWYWANIE JEDZENIA
26 Zaczekaj, aż jedzenie będzie gotowe.
C WYJMIJ JEDZENIE
27 Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
28 Chwytając przez rękawicę kuchenną, weź kosz za uchwyt, zaczep o krawędź miski, pozwól
obcieknąć.
29 Wyłóż jedzenie na durszlak, aby przed podaniem jeszcze lepiej odprowadzić olej.
30 Ponownie zóż pusty kosz na krawędź miski.
C SKOŃCZONE?
31 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
rysunki
1 uchwyt pokrywy
2 pokrywa
3 uchwyt
4 kosz
5 dno kosza
6 lampka zasilania
7 lampka termostatu
8 regulator temperatury
g przycisk reset
9 narzędzie do resetowania
10 rowki
11 zespół regulacji
temperatury z grz
12 grzałka
13 miska
14 korpus
15 rączka do podnoszenia
16 prowadnice
17 ścisnąć tutaj
18 zaciski
19 elementy pionowe
88
C WIĘCEJ?
32 Jeśli chcesz przygotować kolejną partię jedzenia, sprawdź poziom oleju i w miarę potrzeby
uzupełnij.
C PRZEWODNIK SMAŻENIA
33 Każde dodanie żywności do oleju obniża temperaturę oleju.
34 Jeśli dodajesz artykuły po trochu, olej szybko dochodzi do odpowiedniej temperatury i
jedzenie jest przygotowywane prawidłowo.
35 Po dodaniu produktu żywnościowego w urdzeniu powinny się wytwarzać bąbelki.
36 Bąbelki są parą wodną ulatniającą się z wilgotnego wsadu.
37 Bąbelki wydostające się z żywności zapobiegają nadmiernemu wsiąkaniu oleju w jedzenie.
38 Gdy jedzenie smaży się równomiernie - jest jędrne i kruche.
39 Jeśli dodajesz od razu zbyt wiele żywności, olej nie odzyskuje dostatecznie szybko
wymaganej temperatury i będzie absorbowany przez produkt.
C PANIERKI
40 Należy panierować wszystkie produkty, za wyjątkiem wsadów o wysokiej zawartości skrobi,
jak ziemniaki i pączki. Panierka chroni potrawę, zapobiega przedostawaniu się własnych
soków produktu do oleju i daje smaczne, chrupiące jedzenie. Ogólnie, panierki nie przylegają
do mrożonek.
mąka z przyprawami
41 Grubsze panierki nie przylegają dobrze do produktów mokrych/wilgotnych, dlatego
najpierw obtocz je w mące z przyprawami. Całe tłuste ryby, jak śledzie, wystarczy panierować
samą mąką.
jajko i bułka tarta
42 Panierka dobra do ryb, kurczaka i jajek po szkocku, daje powłokę atrakcyjną, czystą i
chrupiącą. Idealna do potraw, które mają być podawane na zimno, ponieważ przez wiele
godzin zachowuje kruchość.
•Obtocz mąką z przyprawami. Zanurz się w ubitym jajku, a potem w bułce tartej, powrz, aż
produkt będzie całkowicie obtoczony panier, przyciśnij i otrząśnij nadmiar.
•Świeża bułka tarta nadaje chropowatość. Można własnoręcznie wykonać bułkę tartą z
upieczonych na złoty kolor kawałków pieczywa i następnie ich pokruszeniu lub starcie.
g = gramy t = łyżeczka (5 ml) e = jajo, średnie (53-63g)
ml = mililitry T = łyżka stołowa (15ml) E = jajo, duże (63-73g)
p = szczypta
podstawowe rzadkie ciasto
100g mąka samo-rosnąca 1 p sól woda
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Tuż przed wykorzystaniem, dodać tyle wody ile potrzeba, aby
powstało gładkie ciasto.
podstawowe ciasto na placuszki
100g mąka samo-rosnąca 1 t olej roślinny 1 p sól
woda
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Ubij w oleju. Tuż przed wykorzystaniem, dodać tyle wody ile
potrzeba, aby powstało gładkie ciasto.
ciasto eleganckie
100g mąka pszenna 1 T olej roślinny 1 pl
1 e 150ml płyn
Jako płynu można użyć wody, mleka, piwa, wody sodowej, itd.
Oddziel żółtko. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Rozbij żółtko, następnie dodaj płyn. Ubij w
oleju. Tuż przed wykorzystaniem, ubij białko i zmieszaj w cieście.
89
chrupiące ciasto chińskie
1 t olej roślinny 2 t proszek do pieczenia 75g mąka kukurydziana
1 E 1 p sól woda
Wymieszaj jajko, mąkę kukurydzianą, sól i olej z wystarczającą ilością zimnej wody, tworząc
kremową bazę, do której można dodawać jajko z bułką tartą lub rzadkie ciasto.
czasy przyrządzania i bezpieczeństwo żywności
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spożycia. Chipsy (frytki) i inne warzywa powinny
być chrupiące.
chipsy (frytki)
Użyj odmiany ziemniaków na frytki, jak King Edward, Cara, Maris Piper, Romano albo Desirée.
•Obierz, opłucz, osącz i dokładnie wysusz. Nie wkładaj do kosza więcej niż dwóch warstw
pokrojonych ziemniaków na raz. Aby uzyskać najlepsze wyniki, przygotuj w dwóch etapach:
Etap 1 - smaż w oleju przez 5-10 minut (zależnie od ilości) w temperaturze 170°C. Gdy frytki są
już blado złote i są otoczone skórką, podnieś kosz z olejem i pozostaw do obcieknięcia i
wychłodzenia.
Etap 2 - smaż w oleju przez 2-4 minut w temperaturze 190°C. Gdy frytki będą złote, wyjmij kosz
z oleju, wrzuć je na durszlak wyłożony ręcznikiem kuchennym.
mrożone frytki (francuskie)
Na ogół nie są potrzebne dwa etapy. Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
pozostałe warzywa
Wiele warzyw można smyć w głębokim tłuszczu - cebula w plasterkach, pieczarki, kalafior.
Można je smażyć świeże lub mrożone, zawsze powinny być panierowane.
mrożonki
•Mrożonki szybko schładzają olej, należy więc je smażyć w pojedynczych warstwach.
•Przed włożeniem w olej konieczne jest usunięcie nadmiaru lodu i wody.
•Wkładaj kawałki oddzielnie, mogą do siebie przyrastać.
•Ustaw najwyższą temperaturę i zanurzaj kosz powoli, aby zmniejszyć pienienie się oleju.
•Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie
wskazówki na opakowaniu lub etykiecie.
ryby - świeże temperatura (°C) czas (minuty)
Ryby mają wysoką zawartość wody. Osusz ręcznikiem kuchennym i przed smażeniem otocz
panierką. Smaż w całości lub pokrojone na filety, kotlety lub goujons.
filety, goujons, krewetki 190 3-4
ciastka rybne 190 3-4
śledzie 190 1-2
ryby - mrożone temperatura (°C) czas (minuty)
Mrożone ryby w panierce można bezpośrednio smażyć w oleju. Postępuj zgodnie z
instrukcjami na opakowaniu.
gładzica 190 5-6
filety 170 10-15
goujons 190 3
krewetki 170 3-5
ciastka rybne - małe 170 3
ryby ciasta - średnie/duże 170 4-5
śledzie 190 2-3
90
C PROBLEMY
43 Jeśli olej pieni się i grozi przelaniem, znaczy, że w koszu jest za dużo produktów (wyjmij
część), produkty są za mokre (wysusz i spróbuj ponownie), albo olej jest stary i
zanieczyszczony (wymień).
44 Po każdym podgrzaniu, jakość oleju się pogarsza.
45 Po każdym etapie smażenia w oleju, wilgoć, cząstki żywności i tłuszczu, mąka i przyprawy z
panierki, woda z mrożonek, powodują stopniową degradację oleju.
46 Cząsteczki się przypalają, przylegają do kolejnej partii jedzenia, zmieniając jego wygląd i
smak. Filtrowanie oleju może nieco złagodzić ten proces.
47 Jednak olej filtrowany po 10 do 12 zastosowaniach będzie niezdatny do stosowania.
48 Frytki wstępnie obsmażone i z piekarnika mają już na sobie warstewkę tłuszczu. Powoduje to
we frytkownicy przebarwienie oleju lub jego zagęszczenie.
49 Jeśli regularnie smażysz panierowane potrawy, rozważ ewentualność posiadania dwóch
partii oleju, pierwsza do żywności panierowanej, druga dla żywności "oil-friendly".
50 Ogólna wskazówka: jeśli zauważasz znaczną poprawę smaku potraw po wymianie oleju,
znaczy, że olej powinien zostać już wcześniej wymieniony.
51 Organa lokalne dysponują informacją o punktach, gdzie można oddać stary olej do
recyklingu lub utylizacji, w sposób przyjazny dla środowiska.
g WĄCZNIK TERMICZNY
52 Zadaniem wyłącznika termicznego jest ochrona elementów przed przegrzaniem.
53 Jeżeli frytkownica przestaje działać:
54 Wyłącz urdzenie, wyciągnij wtyczkę, niech urządzenie ostygnie.
55 Sprawdź poziom oleju.
56 Jeśli poziom oleju jest poniżej znaku MIN, należy zresetować odłącznik bezpieczeństwa.
, Jeśli poziom oleju nie jest zbyt niski, a odłącznik bezpieczeństwa zadziałał z jakiegoś innego
powodu, porozumiej się z punktem obsługi klienta.
57 Przy pomocy narzędzia do resetowania wciśnij przycisk reset i wyzeruj odłącznik.
58 Zbyt wysoka temperatura zepsuje olej, dlatego wymyj miskę i napełnij świeżym olejem.
mięso temperatura (°C) czas (minuty)
W głębokim tłuszczu można smażyć mięso tylko świeże lub rozmrożone. Panierować w jajku i
bułce tartej lub w rzadkim cieście.
goujons 190 3
kotleciki, kotlety - małe/duże 170 10/15
jajka po szkocku 170 10
rissoles, kulki mięsne 190 6
sznycel wiedeński (w zależności od grubości) 170 3-8
drób temperatura (°C) czas (minuty)
W głębokim tłuszczu można smażyć drób tylko świeży lub rozmrożony. Panierować w jajku i
bułce tartej lub w rzadkim cieście. Dla lepszego rezultatu najpierw zdjejmij skórę. Odczekaj
trochę, aż drób upiecze się w środku. Złota skórka zewnątrz niekoniecznie musi oznaczać, że
środek jest upieczony, spróbuj przed podaniem.
goujons 170 4
podudzia 170 14-15
krokiety 190 2-3
kurczak w panierce z bułki - mały 170 15-20
kurczak w panierce z bułki - duży 170 20-30
chleb, ciastka, placuszki temperatura (°C) czas (minuty)
pączki okrągłe 190 2
ananas, banan lub jabłko w cieście 190 2-3
grzanki (chleb pokrojony w kostkę) 190 1
91
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
59 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
podstawowa dbałość
60 Powierzchnie zewnętrzne czyść jedynie za pomocą miękkiej, wilgotnej szmatki.
61 Przykrywaj miskę pokry, żeby olej się nie zanieczyszczał, kurzył, itp.
pełne czyszczenie (co kilka zastosowań)
62 Na powierzchni roboczej ułóż, co najmniej 3 warstwy papieru kuchennego.
63 dzie potrzebny 5 litrowy pojemnik i lejek z szeroką szyjką.
64 Jeśli chcesz przefiltrować filtrować olej, zastosuj sitko wyłożone gazą lub bibułą filtracyjną.
65 Zdejmij pokrywę i wyjmij kosz.
66 Zdejmij zespół regulacji temperaturyz grzałką.
67 Przelej olej przez lejek.
68 Wytrzyj zespół regulacji temperatury z grzką czystą wilgotną szmatką.
69 Umyj korpus, pokrywę, kosz i miskę w ciepłej wodzie z mydłem i dokładnie wysuszy.
70 Te części można myć w zmywarce.
71 Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
72 Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
73 Jeśli na grzałce nagromadził się osad, wyczć dobrze detergentem, a potem czyść ją częściej.
74 Przed ponownym zamontowaniem należy usunąć wszelkie ślady detergentu i wysuszyć.
MONTAŻ
75 Wstaw miskę w korpus frytkownicy.
76 Dopasuj rowki na tyle regulatora temperatury do prowadnic w tyle obudowy i wsuń
regulator temperatury.
77 Umieść kosz wewnątrz miski.
78 Trochę odciągnij druty uchwytu kosza, żeby przesy nad zatrzaskiem i wsuń uchwytem do
dołu w kosz.
79 Ponownie załóż pokrywę.
przebarwienia
80 Z czasem kosz, grzałka, termostat, oraz przewody regulacji będą ulegały przebarwieniu. Jest
to nieuniknione, nieszkodliwe i nie wpływa na działanie urządzenia.
H OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem
dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140

Russell Hobbs 19770-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi