Russell Hobbs 20810-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

70
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez
osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać
uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
¬ Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
2 Nie używaj urządzenia w poblu materiałów łatwopalnych (np.
firanek).
3 Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub
zdalnego sterowania.
4 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien b
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
H Nie zanurzaj urządzenia w cieczy.
5 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
6 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
7 Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
8 Nie używaj niczego metalowego lub ostrego, powierzchnia nieprzywierająca ulegnie
uszkodzeniu.
9 Nie zasłaniaj otworu wentylacyjnego z tu urządzenia - wydobywa się z niego gorące
powietrze.
10 Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
11 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
•Inne części należy myć ręcznie.
•N początku, grzałka może trochę dymić.
•Może wystąpić lekki zapach „spalenizny”. Nie stanowi to żadnego zagrożenia. Upewnij się, że
pomieszczenie jest dobrze przewietrzane.
d JAK TO DZIAŁA
1 Jest podobnie jak w piecu z nadmuchem, działają gorące powietrze i promieniowanie
cieplne.
2 Polej olejem produkt, nie wlewaj oleju do miski.
3 Po założeniu przegrody na szczelinach wewnątrz kosza, można jednocześnie przygotowywać
różne potrawy, np. krewetki z frytkami (jedne i drugie mrożone) – smaż frytki przez 5 minut,
wyjmij miskę, dodaj krewetki, ponownie włóż miskę, i smaż jeszcze przez 15 minut.
71
[
4 Zakładaj żaroodporne lub tkaninowe rękawice kuchenne oraz żaroodporne podkładki lub
talerze do ustawienia miski po ugotowaniu.
C UCHWYT
5 Uchwyt trzyma miskę i kosz.
6 Aby wyjąć miskę z korpusu:
a) Przytrzymaj górną część korpusu.
b) Drugą ręką chwyć uchwyt.
c) Wyciągnij miskę z korpusu.
d) Połóż miskę na izolującej podkładce.
7 Aby wyjąć kosz z miski:
a) Przesuń pokrywę w stronę korpusu, tak żeby widoczna była większa część zamka blokady.
b) Naciśnij zamek blokady, aby odblokować uchwyt od miski
c) Wyjmij uchwyt z koszem z miski.
C WSTĘPNE PODGRZANIE
8 óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
9 Ustaw termostat na potrzebną temperaturę.
10 Ustawić regulator czasowy na 5.
11 Zaświeci się lampka zasilania
12 Lampka termostatu zaświeci się, gdy urdzenie osiągnie odpowiednią temperaturę.
13 Będzie to następować w cyklu włączony/wyłączony, gdy termostat pracuje, aby utrzymać
temperaturę.
14 Gdy czas powróci do 0, urządzenie wączy się.
C W TRAKCIE PRACY
15 Wyjmij miskę z korpusu:
16 W razie potrzeby, załóż przegrodę
17 Umieść potrawę w koszu - nie napełniaj nadmiernie kosza.
18 Pozostaw dość wolnej przestrzeni, tak, aby gorące powietrze mogło obiegać pomiędzy
kawałkami potrawy.
19 Ponownie załóż miskę na korpus:
20 Ustaw regulator czasowy na żądany czas.
C WSTRZĄŚNIJ MISKĄ
21 W połowie przygotowywania wyjmij miskę, Wstrząśnij, i/lub odwróć potrawę, a następnie
włóż miskę w korpus.
22 Urządzenie wączy się po wyjęciu miski, a następnie ponownie się włączy po jej założeniu.
23 Regulator czasowy będzie kontynuować odliczanie.
24 Gdy czas powróci do 0, urządzenie wyłączy się.
25 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
26 Aby ręcznie wyłączyć urządzenie, przestaw regulator czasowy na 0.
C SKOŃCZONE?
27 Wyjmij miskę z korpusu:
28 Sprawdź, czy potrawa jest gotowa. Jeśli nie jesteś pewna, piecz jeszcze trochę.
29 Postaw miskę na talerzu obiadowym.
30 Naciśnij zamek blokady, zdejmij uchwyt z koszem z miski.
instrukcja
rysunki
1 regulator czasowy
2 lampka zasilania
3 lampka termostatu
4 regulator temperatury
5 korpus
6 miska
7 przegroda
8 kosz
9 uchwyt
10 pokrywa
11 zamek blokady (naciśnij i
otwórz)
` można myć w zmywarce
72
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
31 Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
32 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
33 Inne części naly myć ręcznie.
` Te części można myć w zmywarce.
34 Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urdzenia.
35 Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
przepisy kulinarne
T = łyżka stołowa (15 ml) g = gramy E = jajo, duże (63-7 3 g)
p = szczypta s = gałązka c = ząbek(ki)
onion rings
cebula mleko
mąka z przyprawami olej roślinny
Rozgrzej do 180. Pokrój cebulę w plastry. Oddziel pierścienie. Zanurz w mleku. Obtocz w mące z
przyprawami. Skrop olejem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut.
kotleciki rybne
½ cebula 2 s pietruszka
1 p chilli w proszku 1 filet z ryby
6 T bułka tarta 1 E
mąka z przyprawami sól i pieprz
Rozgrzej do 180. Miksuj cebulę i natkę pietruszki przez 5 sekund, dodaj rybę, chili, sól i pieprz
i miksuj przez 10 sekund. Przełóż do miski, i uformuj 2 T w bułce tartej. Podziel mieszaninę
na10 małych porcji lub 4 duże porcje. Z każdej porcji utocz kulkę. Obsyp w mące z przyprawami
Obsyp w ubitym jajku. Obsyp w bułce tartej. Spłaszcz porcje. Piecz małe porcje przez 10-15
minut, duże porcje przez 15-20 minut. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
chicken Kiev
2 c czosnek 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
50 g masło 2 s pietruszka
1 E bułka tarta
1 p czarny pieprz
Rozgrzej do 180. Miksuj czosnek, natkę pietruszki i pieprz przez10-20 sekund, dodaj masło i
miksuj jeszcze przez 15 sekund. Przekrój każdą pierś kurczaka wzdłuż dłuższej krawędzi i otwórz
na kształt motyla. Przykryj elementy folią spożywczą i stłucz młotkiem. Włóż łkę mieszanki w
środek każdej piersi, a następnie zawiń kurczaka. Obsyp w mące z przyprawami Obsyp w ubitym
jajku. Obsyp w bułce tartej. Przykryj papierem pergaminowym. Wstaw na godzinę do lodówki.
Piecz przez 30-35 minut. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
biszkopt klasyczny Victoria
100 g mąka samo-rosnąca 100 g masło
100 g cukier puder 2 E
Rozgrzej do 155. Połącz wszystko w mikserze przez 2 minuty. Włóż duży papierowy pojemnik
w kosz. Przełóż łyżką mieszaninę do tego papierowego pojemnika. Pośrodku pozostaw
wklęśnięcie, aby środek za bardzo nie wyrósł. Piecz przez 15-20 minut. Nie sprawdzaj, przez co
najmniej 10 minut, bo opadnie.
73
[
jajka po szkocku
500 g mielona wołowina ½ cebula
2 s tymianek 2 s pietruszka
1 p Pieprz cayenne sól i pieprz
5 E bułka tarta
mąka z przyprawami olej roślinny
Rozgrzej do 170. Zmiksuj cebulę, sól, pieprz, pieprz cayenne i zioła. Połącz mieszaninę z mięsem
mielonym. Ugotuj 4 jajka na miękko. Obierz jajka ze skorup. Obsyp jajka w mące, a następnie
całkowicie pokryj w mięsie mielonym. Obsyp w ubitym jajku. Obsyp w bułce tartej. Skrop
olejem. Piecz przez 15 minut. W powie pieczenia odwróć na drugą stronę.
schab w musztardzie i miodzie z pieczonymi warzywami
2 marchew schab, grubość na 4 kotlety
2 pasternak 2 czerwona cebula
6 pomidory cherry, połówki 2 cukinia
2 T Musztarda Dijon 1 T miód
1 T olej roślinny sól i pieprz
Rozgrzej do 170. Pokrój marchew, pasternak, cukinię i cebulę na kawałki. Zmieszaj warzywa w
misce z olejem, sola i pieprzem, tak żeby wszystkie były dobrze pokryte. Wymieszaj musztardę i
miód w naczyniu, a następnie rozprowadź na całym schabie. Włóż schab do środka kosza, i łyżką
ułóż wokół niego warzywa. Piecz przez 40-60 minut. Czas zależy od wielkości potrawy. Co 15
minut, przewróć schab i mieszaj warzywa.
sznycel z kurczaka
1 E 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
2 T mąka z przyprawami 75 g bułka tarta
1 T skórka cytrynowa, starta 15 g Parmezan, starty
1 s pietruszka 1 T olej roślinny
sól i pieprz
Rozgrzej do 180. Przekrój każdą pierś kurczaka wzdłuż dłuższej krawędzi i otwórz na ksztt
motyla. Przykryj elementy folią spywczą i stłucz młotkiem. Zmiksuj bułkę tar, skórkę z
cytryny, parmezan i pietruszkę. Obsyp w mące z przyprawami Obsyp w ubitym jajku. Obsyp
bułką tartą. Skrop olejem. Piecz przez 15-20 minut. W połowie pieczenia odwróć na drugą
stronę.
sznycel cielęcy / wieprzowy
Postępuj według przepisu na sznycel z kurczaka, ale zastosuj 2 kawałki piersi cielęcej lub dwa
kawałki wieprzowiny, po usunięciu kości i tłuszczu.
C CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
•Podane czasy przyrządzania mają wącznie charakter ogólnych wskazówek.
•Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
•Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie
wskazówki na opakowaniu lub etykiecie.
74
f
t
T
(min)
W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
chipsy (frytki) 200 20
opłucz, osusz ręcznikiem, obrzuć solą pieprzem, polej
łyżką oleju
mrożone frytki
(francuskie)
200 12-20
jedna warstwa - 12 minut
kosz wypełniony w połowie - 15 minut
kosz pełny (produkty luźne, nieściśnięte) - 20 minut
potato wedges 200 20
opłucz, osusz ręcznikiem, obrzuć solą pieprzem, polej
łyżką oleju
mrożone potato wedges 200 12-20
jacket potatoes 180 30-40 natrzyj olejem, aby uzyskać chrupiącą skórkę
ziemniaki pieczone 180 25-35
opłucz, osusz ręcznikiem, obrzuć so, pieprzem,
pokruszonym rozmarynem (opcjonalnie), polej łyżką
oleju
samosas 180 10-15
mrożone samosas 180 20
duck rolls 180 10-15
mrożone duck rolls 180 20
kotleciki rybne, duże 180 15-20
kotleciki rybne, małe 180 10
mrożone kotleciki rybne,
duże
180 20-25
mrożone kotleciki rybne,
duże
180 15-20
mrożone krewetki 180 10-15
mrożone onion rings 180 15
elementy kurczaka bez
kości (mrożone)
180 15
goujons z ryb 180 10
potnij rybę w paski, obtocz w jajku, a następnie w bułce
tartej z przyprawami
goujons z kurczaka 180 10-15
potnij mięso w paski, obtocz w jajku, a następnie w
bułce tartej z przyprawami
sznycel (kurczak/
cielęcina/wieprzowina)
180 15
stłucz mięso, obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej
z przyprawami
uda z kurczaka 180 25-30 czas zaly od wielkości potrawy
tortilla 200 5-10 natrzyj olejem, aby była chrupiąca
jajka po szkocku 170 15-20 czas zależy od wielkości potrawy
stir fry 180 25-30
obrzuć so, pieprzem, polej łyżką oleju, 5 minut przed
końcem dodaj trochę sosu (chili, słodkie chili, czosnek,
itp.)
kiełbaski 180 10 tłuszcz kapie do miski
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124

Russell Hobbs 20810-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla