Russell Hobbs 21840-56 PURIFRY MULTI HEALTH FRYER Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

88
3 Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli
odstępujemy urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Urządzenie może być użytkowane przez dzieci w wieku od 8 lat i
starsze oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej
lub psychicznej lub osoby niemace doświadczenia lub
znajomości urządzenia, jeśli odbywa się to pod nadzorem / z
instruktażem, oraz są świadome istniejących zagrożeń. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem. Dzieci nie
powinny czyścić i obsługiwać urządzenia, o ile nie są starsze niż 8
lat i są nadzorowane. Przechowuj urządzenie i przewód zasilania
w miejscu niedostępnym dla dzieci w wieku poniżej 8 lat.
h Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
2 Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub
zdalnego sterowania.
3 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
L Nie zanurzaj urządzenia w cieczy.
U Z odpowietrzników wylatuje para - trzymaj się z dala.
4 Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
5 Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
6 Nie używaj urdzenia bez zamocowanej tacy ociekacza.
7 Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
8 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
•Inne części naly myć ręcznie.
•N początku, grzka może trochę dymić.
•Może wystąpić lekki zapach „spalenizny. Nie stanowi to żadnego zagrożenia. Upewnij się, że
pomieszczenie jest dobrze przewietrzane.
d JAK TO DZIAŁA
•Jest podobnie jak w piecu z nadmuchem, działają gorące powietrze i promieniowanie
cieplne.
•Oliwą skrapiaj żywność, nie wlewaj oliwy do kosza.
•Regulator czasowy jest mechaniczny. Włącz na 5 minut dłużej od potrzebnego czasu, a
następnie przełącz na potrzebny czas.
C PRZYGOTOWANIE
1 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
89
[
3 Miej pod ręką rękawice kuchenne (lub ścierkę).
•Kosz należy ustawić na żaroodpornej podkładce lub talerzu.
•Jeśli potrawa jest grillowana lub na szpikulcach, są potrzebne niemetalowe szczypce.
4 Aby zablokować uchwyt kosza, naciśnij na duży centralny punkt uchwytu.
5 Mała końcówka tego punktu wystaje z przeciwnej strony uchwytu kosza.
6 Aby odblokować uchwyt, wciśnij tę niewielką końcówkę w uchwycie kosza.
7 Otwórz drzwiczki.
8 Odblokuj uchwyt kosza.
9 Nałóż i wciśnij wycięcie na końcu uchwytu kosza na ucho na koszu.
10 Zablokuj uchwyt kosza..
11 Zdejmij kosz z urządzenia.
12 Sprawdź, czy jest założona taca ociekacza.
13 Zamknij drzwiczki
C WSTĘPNE PODGRZANIE
14 óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
15 Ustaw termostat na potrzebną temperaturę.
16 Ustawić regulator czasowy na 5.
17 Zaświeci się lampka zasilania
18 Zaświeci się lampka termostatu, temperatura będzie stabilizowana w cyklu włącz/wyłącz
termostatu.
19 Gdy czas powróci do 0, urządzenie wyłączy się.
C W TRAKCIE PRACY
20 Umieść potrawę w koszu - nie napełniaj nadmiernie kosza.
21 Pozostaw dość wolnej przestrzeni, tak, aby gorące powietrze mogło obiegać pomiędzy
kawałkami potrawy.
22 Otwórz drzwiczki.
23 Załóż kosz na urządzeniu.
24 Odblokuj uchwyt kosza.
25 Odłącz uchwyt od kosza.
26 Zamknij drzwiczki
27 Ustaw regulator czasowy na żądany czas.
C POTRZĄŚNIJ KOSZEM
28 W połowie przyrządzania, wyjmij kosz, potrząśnij nim, i/lub obróć produkt na drugą stronę, a
następnie ponownie załóż kosz na korpus.
29 Urządzenie wączy się po otwarciu drzwiczek, a następnie włączy się ponownie podczas ich
zamykania.
30 Regulator czasowy będzie kontynuować odliczanie.
31 Gdy czas powróci do 0, urządzenie wączy się.
32 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
33 Aby ręcznie wyłączyć urdzenie, przestaw regulator czasowy na 0.
instrukcja
rysunki
1 korpus
2 regulator czasowy
3 regulator temperatury
3 odpowietrznik
5 lampka zasilania
6 lampka termostatu
7 drzwiczki
8 uchwyt
9 szpikulec
10 stojak
11 kosz
12 ucho
13 wycięcie
14 blokada
15 uchwyt kosza
16 odblokowanie
17 taca ociekacza
` można myć w zmywarce
90
C SKOŃCZONE?
34 Otwórz drzwiczki.
35 Załóż uchwyt kosza.
36 Zdejmij kosz z urządzenia.
37 Sprawdź, czy potrawa jest gotowa. Jeśli nie jesteś pewna, piecz jeszcze trochę.
C STOSOWANIE STOJAKA
38 yj stojaka na grzanki, boczek, lub grillowanie produktów o grubości mniej niż 15 mm.
39 W trakcie przygotowywania obróć produkt na drugą stronę, co najmniej raz.
40 Stojak można ustawić do góry nogami i użyć go, jako podporę szpikulców na szaszłyki.
41 W trakcie przygotowywania obróć szpikulce 2 lub 3 razy.
42 Można opiekać na tacy ociekacza, lecz naly zwracać uwagę na poziom sosu na tacy i
opróżnić ją, zanim sos się przeleje.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
43 Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
44 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
45 Inne części należy myć ręcznie.
` Te części można myć w zmywarce.
46 Środki używane w zmywarkach mogą źle wynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
47 Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
przepisy kulinarne
T łyżka stołowa (15ml) p szczypta
t łyżeczka (5 ml) g gramy
s gałązka ml mililitry
c ząbek(ki) E jajo, duże (63-73g)
szaszłyk z kurczaka tikka 2 porcje.
100g jogurt 25 ml sok z cytryny
1 t garam masala 1 t papryka
1 t zmielony kminek ½ t sól
250g uda z kurczaka
Pokrój kurczaka w kostki 25mm. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Przykryj i włóż do
lodówki na 1 godzinę. Rozgrzej do 200. Nadziej kurczaka na szpikulce. Załóż szpikulce na
stojaku. Podgrzewaj przez 15 minuty W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę. Podawaj z
sałatką z ogórka, pomidora i czerwonej cebuli.
cząstki ziemniaka z rozmarynem i czosnkiem jako dodatek do dania głównego dla 4 osób
500g potato wedges 3 c czosnek (zgnieciony)
3 s rozmaryn, posiekany 2 t oliwa z oliwek
1 T semolina/drobna polenta 1 t sól
Rozgrzej do 200. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Włóż mieszankę do kosza. Podgrzewaj
przez 30 minuty Wstrząśnij koszem w połowie gotowania.
goujons rybne 2 porcje.
75g bułka tarta 2 T pietruszka (posiekana)
1 T skórka cytrynowa, starta 50g mąka pszenna
2 E 350g dorsz/karmazyn
91
[
Pokrój rybę w 2 cm paski. Wymieszaj w misce bułkę tar, pietruszkę i skórkę cytrynową. Mąkę
przesiej do miski. Wbij jajka do miski. Obtocz rybę w mące, potem w jajku i następnie w bułce
tartej. Wyłóż rybę na talerz. Przykryj i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej do 180. Włóż ry
do kosza. Podgrzewaj przez 15 minuty W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę. Podawaj z
ćwiartkami cytryny.
kebab jagnięcy z warzywami śródziemnomorskimi 2 porcje.
2 t oliwa z oliwek 1 t przeciśnięty czosnek
1 t zmielony kminek 1 t suszone oregano
250g jagnięcina
warzywa:
1 czerwona papryka, pokrojona w plastry 1 cukinia, pokrojona w plastry
2 ziemniaki, ćwiartki 1 t przeciśnięty czosnek
2 t oliwa z oliwek 1 t ocet winny
sól i pieprz
Pokrój mięso w kostki 25mm. Wymieszaj w misce oliwę, czosnek, kminek, oregano oraz
jagnięcinę. Przykryj i włóż do lodówki na 1 godzinę. Wyjmij jagnięcinę z lodówki pół godziny
przed obróbką termiczną. Nadziej jagnięcinę na szpikulce. Przypraw solą i pieprzem. Załóż
szpikulce na stojaku. Zmieszaj warzywa, czosnek, oliwę i ocet. Przypraw solą i pieprzem. Włóż
mieszankę do kosza. Rozgrzej do 200. Podgrzewaj przez 15 minuty W połowie pieczenia odwróć
na drugą stronę. Podawaj z jogurtem i dipem miętowym.
pieczona wołowina z warzywami korzeniowymi 4 porcje.
2 małe marchewki, pokrojone w plastry 2 małe pasternaki, pokrojone w plastry
1 czerwona cebula (drobno posiekana) 2 s tymianek
2 t miód 2 t oliwa z oliwek
1 kg zrazówka wołowa l i pieprz
Czas obróbki termicznej dotyczy wołowiny średnio upieczonej. Dodaj 15 minut dla wołowiny
dobrze upieczonej. Rozgrzej do 180. Wymieszaj w misce warzywa, tymianek, miód oraz oliwę.
Włóż mieszankę do kosza. Połóż wołowinę na wierzchu. Przypraw solą i pieprzem. Podgrzewaj
przez 60 minuty W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę. Odczekaj 10 minut i podawaj.
pieczony kurczak z koprem włoskim 4 porcje.
4 c czosnek (zgnieciony) 2 bulwy kopru włoskiego, pokrojone w plastry
½ cytryna 1 kg kurczak
2 t oliwa z oliwek sól i pieprz
Rozgrzej do 180. Włóż koper włoski i czosnek do kosza. Wciśnij cytrynę w środek kurczaka.
Natrzyj skórę oliwą z oliwek. Przypraw solą i pieprzem. Włóż kurczaka do kosza. Podgrzewaj
przez 50 minuty Wstrząśnij koszem w połowie gotowania. Odczekaj 10 minut i podawaj.
pieczony squash z sałatką 2 porcje.
z czerwonej papryki jako dodatek do dania głównego dla 4 osób
800g dynia piżmowa, pokrojona w plastry 2 t oliwa z oliwek
2 s tymianek sól i pieprz
2 czerwona papryka, pokrojona w plastry 1 T ocet sherry/ocet winny
50g liście rucoli 150g ser kozi (miękki)
50g nasiona dyni
Rozgrzej do 200. Pokrój squash w kostki 25mm. Wymieszaj w misce squash, oliwę i tymianek.
Przypraw solą i pieprzem. Włóż mieszankę do kosza. Podgrzewaj przez 20 minuty Wstrząśnij
koszem w powie gotowania. Dodaj paprykę. Podgrzewaj przez 10 minuty Nałóż mieszankę do
salaterki. Pozostaw na 10 minut do ostygnięcia. Dodaj ocet, liście rozmarynu i połącz mieszając.
Na wierzch posyp pokruszonym serem kozim i pestkami z dyni.
92
kotleciki rybne z łososia, imbiru i chili 2 porcje.
250g filet z łososia 200g tłuczone ziemniaki
1 t pasta imbirowa 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
4 cebula dymka, posiekana 1 T kolendra, posiekana
75g bułka tarta 50g mąka pszenna
2 E
Rozgrzej do 180. Włóż rybę do kosza. Podgrzewaj przez 5 minuty Pozostaw na 10 minut do
ostygnięcia. Wymieszaj w misce rybę, ziemniaki, imbir, chili, cebulę dymkę i kolendrę Przypraw
solą i pieprzem. Uformuj z mieszanki 4 kotleciki. Wymieszaj w misce bułkę tar, pietruszkę i
skórkę cytrynową. Mąkę przesiej do miski. Wbij jajka do miski. Obtocz kotleciki w mące, potem w
jajku i następnie w bułce tartej. Włóż kotleciki do kosza. Podgrzewaj przez 15 minuty W połowie
pieczenia odwróć na drugą stronę. Podawaj z ćwiartkami cytryny i sałatą.
warzywne sajgonki 8 sztuk
1 t olej sezamowy toasted 2 t sos sojowy
1 c czosnek (zgnieciony) 1 T imbir, starty
1 marchew, starta 2 cebula dymka, posiekana
1 czerwona papryka, pokrojona w plastry 50g kiełki fasoli
50g drobny makaron ryżowy, gotowany 1 E
4 ciasto filo rozwałkowane, 24cm x 40 cm oliwa z oliwek, spray
Rozgrzej do 200. Wymieszaj w misce olej sezamowy, sos sojowy, czosnek i imbir. Dodaj warzywa,
makaron i potrząśnij Pokrój ciasto filo w 16 prostokątów 12cm x 20 cm Jeden prostokąt umieść
na drugim. Nałóż 2 czubate łyżki nadzienia wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi. Przeciwległą
krawędź posmaruj szczotką zamoczoną w roztrzepanym jajku. Złóż 2cm krótszego boku do
środka, aby lekko zamknąć nadzienie, następnie ciasno zwiń ciasto i dociśnij, aby zamknąć.
Powtórz to samo z pozostym ciastem i nadzieniem. Rozpyl trochę oliwy na sajgonki i
następnie włóż je do kosza. Podgrzewaj przez 12 minuty
biszkopt klasyczny Victoria
150g masło niesolone 150g cukier puder
2 E 150g mąka samo-rosnąca
1 p sól 1 t ekstrakt z wanilii
2 t mleko
podawanie:
150g dżem malinowy 200ml śmietana
2 T cukier puder
Rozgrzej do 170. Posmaruj okrągłą 16 cm formę do pieczenia. Zmiksuj masło z cukrem pudrem
do białości i puszystości i następnie wbij jajka. Przesiej mąkę i sól do miski. Wsyp do mieszanki.
Zmiksuj olejek waniliowy z mlekiem. Wsyp do mieszanki. Przelej mieszankę do formy do
pieczenia. Podgrzewaj przez 50 minuty Szpikulec wbity do ciasta powinien po wyjęciu być
czysty. Ostudź na stojaku z drutu. Ubij śmietanę z cukrem lukrowym na sztywną pianę. Po
ostygnięciu przekrój ciasto poziomo wzdłuż. Na dolną część ciasta nałóż dżem malinowy, a
następnie pianę. Nałóż na wierzch drugą połowę ciasta, posyp cukrem lukrowym i podawaj.
C CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
•Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek.
•Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
•Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie
wskazówki na opakowaniu lub etykiecie.
93
f
t
T
(min)
wstrząśnij/obróć potrawę w połowie
gotowania
ziemniaki i frytki
cienkie mrożone frytki 200 9-16 frytki należy układać luźno, aby umożliwić
przepływ powietrza między nimi
grube mrożone frytki 200 11-20
frytki domowej roboty (8x8mm) 200 10-16
opłucz, osusz ręcznikiem, obrzuć so
pieprzem, polej łyżką oleju
ćwiartki ziemniaków pieczone w domu 180 18-22
ziemniaki w kostkach pieczone w domu 180 12-18
jacket potatoes 180 30-40
natrzyj olejem, aby uzyskać chrupiącą
skór
ziemniaki pieczone 180 25-35
opłucz, osusz ręcznikiem, obrzuć so,
pieprzem, pokruszonym rozmarynem
(opcjonalnie), polej łyżką oleju
rosti 180 15-18
gratin ziemniaczane 200 15-18
mrożone onion rings 180 10-15
ryby
mrożone kotleciki rybne, duże 180 20-25
mrożone kotleciki rybne, duże 180 15-20
kotleciki rybne, duże 180 15-20
kotleciki rybne, małe 180 10
mrożone krewetki 180 10-15
mięso i drób
befsztyk 180 8-12
kotlety wieprzowe 180 10-14
hamburgery 180 7-14
kiełbaski 180 10
udka drobiowe 180 18-22
piersi z kurczaka 180 10-15
uda z kurczaka 180 25-30 czas zaly od wielkości potrawy
elementy kurczaka bez kości (mrożone) 180 15
goujons z kurczaka 180 10-15
potnij mięso w paski, obtocz w jajku, a
następnie w bułce tartej z przyprawami
sznycel (kurczak/cielęcina/wieprzowina) 180 15
stłucz mięso, obtocz w jajku, a następnie
w bułce tartej z przyprawami
stir fry 180 25-30
obrzuć so, pieprzem, polej łyżką oleju,
5 minut przed końcem dodaj trochę sosu
(chili, słodkie chili, czosnek, itp.)
przekąski
paszteciki 200 13-15
sajgonki 200 8-10
mrożone skrzydełka z kurczaka 200 6-10
mrożone paluszki rybne 200 6-10
mrożone panierowane przekąski serowe 180 8-10
nadzienie 150 10
samosas 180 20
mrożone samosas 180 10-15
duck rolls 180 20
mrożone duck rolls 180 10-15
tortilla 200 5-10 natrzyj olejem, aby była chrupiąca
jajka po szkocku 170 15-20 czas zależy od wielkości potrawy
pieczenie
ciasto 150 20-25
quiche 180 20-22
mufinki 200 15-18
słodkie przekąski 150 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152

Russell Hobbs 21840-56 PURIFRY MULTI HEALTH FRYER Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla