Whirlpool AKP 234/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 234
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56014
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Wentylator
7.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8.
Drzwiczki piekarnika *
*
Ważne:
W serwisie technicznym można
zamówić opcjonalny zestaw zawierający szklany
panel na drzwiczki oraz odpowiednie
komponenty montażowe. Zestaw pozwala na
obniżenie temperatury zewnętrznej części
drzwiczek piekarnika i jest zalecany w obecności
dzieci.
Kod nr 4819 310 39186.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Zegar analogowy
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
ZEGAR ANALOGOWY
Zastosowanie zegara analogowego:
1) Wskazywanie aktualnej godziny. Aby nastawić aktualną godzinę, należy
nacisnąć przycisk
(B)
i obrócić go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
2) Programowanie czasu rozpoczęcia pieczenia. Czas rozpoczęcia pieczenia
można opóźnić o maksymalnie 12 godzin.
3) Programowanie długości czasu pieczenia. Funkcja pozwala na
zaprogramowanie piekarnika (przy dowolnej funkcji) w taki sposób, aby po
upływie określonego czasu piekarnik wyłączył się automatycznie. Długość
pieczenia można zaprogramować w zakresie od 5 minut do 180 minut.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
2 kratki:
Tacka do ociekania:
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA
PIECZENIE RĘCZNE (bez programowania czasu rozpoczęcia i długości pieczenia)
1. Obracać pokrętło termostatu
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskać), dopóki nie pojawi się symbol w okienku
(C)
.
2. Nacisnąć przycisk
(A)
i obracać w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójkąt
(D)
nie ustawi się na wskazanej
godzinie na zegarze (wskazówki godzinowe).
Gdy przycisk jest we właściwym położeniu, słychać klikniecie.
3. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapala się czerwona
kontrolka termostatu.
5. Po zakończeniu pieczenia, przekręcić pokrętła (przełącznika funkcji i termostatu) na pozycję OFF-0, lub
(w zależności od modelu).
PIECZENIE RĘCZNE (z zaprogramowanym czasem rozpoczęcia pieczenia, ale bez zaprogramowanego czasu długości pieczenia)
1. Obracać pokrętło termostatu
(B)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (nie naciskać), dopóki nie pojawi się symbol w
okienku
(C)
.
2. Nacisnąć przycisk
(A)
i obrócić go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójkąt
(D)
nie ustawi się na czas
odpowiadający żądanej godzinie rozpoczęcia pieczenia
(np. tak jak widać na rysunku, na godz. 11.30)
.
Gdy przycisk jest we właściwym
położeniu, słychać klikniecie.
3. Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić go na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę.
Zapala się czerwona
kontrolka termostatu.
5. Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętła (przełącznika funkcji oraz termostatu) na pozycję OFF-0 lub
(w zależności od modelu).
PIECZENIE Z ZEGAREM (z zaprogramowanym czasem rozpoczęcia i długości pieczenia)
1. Obracać pokrętło termostatu
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(bez naciskania), dopóki w okienku
(C)
nie pojawi
się czas trwania pieczenia (5 -180 min.).
2. Nacisnąć przycisk
(A)
i obracać w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójkąt
(D)
nie ustawi się na godzinie, o
której powinno rozpocząć się pieczenie
(np. tak jak widać na rysunku, na godz. 11.30)
.
Gdy przycisk jest we właściwym położeniu,
słychać klikniecie.
3. Obrócić pokrętło przełącznika funkcji w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się
wietlenie piekarnika.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę.
Zapala się czerwona
lampka kontrolna termostatu.
5. Po zakończeniu pieczenia, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik wyłączy się automatycznie
. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
przekręcić przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(nie naciskać), dopóki nie pojawi się symbol w okienku.
6. Po zakończeniu czasu pieczenia, pieczenie można przedłużyć postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami lub stosując
procedurę pieczenia ręcznego.
PIECZENIE Z ZEGAREM (zaprogramowane długość pieczenia bez wskazania czasu rozpoczęcia pieczenia)
1. Obracać pokrętło termostatu
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(nie naciskać), dopóki w okienku
(C)
nie pojawi
się czas długości pieczenia (5 -180 min).
2. Nacisnąć przycisk
(A)
i obrócić go w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
, dopóki trójkąt
(D)
nie wskaże godziny
wyświetlanej na zegarze (wskazówki godzinowe).
Gdy przycisk jest we właściwym położeniu, słychać klikniecie.
3. Obrócić pokrętło przełącznika funkcji i ustawić na symbol żądanej funkcji.
Zapala się oświetlenie piekarnika.
4. Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę
Zapala się czerwona
lampka kontrolna termostatu.
5. Po zakończeniu pieczenia, rozlegnie się sygnał dźwiękowy i
piekarnik wyłączy się automatycznie.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
przekręcić przycisk
(B)
w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
(nie naciskać), dopóki nie pojawi się symbol w okienku.
6. Po zakończeniu czasu pieczenia, pieczenie można przedłużyć postępując zgodnie z powyższymi instrukcjami lub stosując
procedurę pieczenia ręcznego.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony
0
Oświetlenie piekarnika
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Do pieczenia każdego rodzaju żywności.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki termostatu, włożyć
potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
FUNKCJA WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie. Nie
trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 5 min. Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA TURBOGRILL
(GRILL + WENTYLATOR)
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRAŻANIA
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TABELE PIECZENIA TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie
informacyjnie.
ARTYKUŁY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
MIĘSO
Jagnię, koźlę,
baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina,
wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY
(1 kg)
dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka,
pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta z
nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Biszkopty,
obwarzanki,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Beza, ciasteczka
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta, ciasta
z nadzieniem
owocowym, np.
ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne,
zapiekanka z
ziemniaków,
cannelloni,
zapiekanki w
cieście
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
ARTYKY Funkcja Podgrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
min
To st y X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone
na żarze
X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w
kawałkach)
X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Rożen X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w
całości
- 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone
ziemniaki
- 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np.
dorada, pstrąg
- 3 190-200 40 - 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 234/01 IX Program Chart

Typ
Program Chart