- 6 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PL
Suszarka do żywności
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą
instrukcją, nawet jeżeli używasz produktu podobnego rodzaju. Urządzenie należy
stosować wyłącznie wsposób, jaki został opisany wniniejszej instrukcji obsługi. Na
wszelki wypadek zachowaj niniejszą instrukcję. Jeśli będziesz sprzedawać urządzenie
innej osobie, zapewnij, aby była do niego dołączona niniejsza instrukcja obsługi.
■ Przynajmniej przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji
na jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe, materiał
opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie o zakresie odpowiedzialności lub
kartę gwarancyjną. Przed transportem, zalecamy urządzenie ponownie zapakować
woryginalny karton producenta.
■ Rozpakuj uważnie urządzenie, zwracając przy tym uwagę, abyś nie wyrzucił żadnej
części materiału opakowaniowego, zanim nie znajdziesz wszystkich części wyrobu.
OPIS URZĄDZENIA IAKCESORIÓW
A1 Wyłącznik główny
A2 Panel sterujący
A3 Szafa zprzestrzenią do suszenia
A4 Wysuwane tace
A5 Kratka nierdzewna
A6 Przezroczyste drzwiczki
A7 Uchwyt
B1 Selektor obrotowy temperatury
B2 Pomoc do wyboru temperatury
suszenia
B3 Wyświetlacz
B4 Podświetlony przycisk
uruchomienia/zatrzymania
B5 Przycisk do zwiększenia wartości
czasu (plus)
B6 Przycisk do zmniejszenia wartości
czasu (minus)
CEL UŻYCIA ICECHY SUSZARKA DO ŻYWNOŚCI
■ Suszarka przeznaczona jest do suszenia żywności jakimi są owoce, jarzyny, płody runa
leśnego, mięso, nasiona, fasole, orzeszki, grzyby itp. Następnie nadaje się do suszenia
ziół, roślin leczniczych, przypraw albo nawet kwiatów do celów dekoracyjnych albo
wcelu wytworzenia mieszanek aromatycznych.
■ Suszarka składa się szafy zprzestrzenią do suszenia idziesięciu pięter dla wysuwanych
szuflad i tac nierdzewnych. W tylnej części szafy ukryty jest element grzejny, silnik
zwentylatorem oraz termostat.
■ Suszarka wyposażona jest w technologię poziomego przepływu powietrza
(Horizontal Air Flow), która zapewnia równomierną dystrybucję ciepła. Dzięki niej
ciepło rozprowadzane jest do wszystkich pięter przestrzeni do suszenia iodpada więc
konieczność przerzucania tac zżywnością podczas suszenia.
DLACZEGO UŻYWAĆ SUSZARKI DO ŻYWNOŚCI
■ Suszenie (dehydratacja) to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności,
podczas którego dochodzi do zagrzewania żywności inastępnego odparowania wody.
W porównaniu ze zwykłym długotrwałym przechowywaniem (np. zagotowywanie,
zamrażanie) oszczędnym suszeniem pozostaje 80 % witamin, substancji mineralnych
i stopowych oraz skoncentrowane są substancje aromatyczne, w ten sposób jest
suszona żywność smaczniejsza. Przy poprawnym magazynowaniu można potem
suszoną żywność spożywać przez cały rok.
■ Żywność, która podczas tradycyjnego sposobu gotowania i zagotowywania jest
przez dłuższy czas zagrzewana do temperatury powyżej 48 °C, traci swą wartość
odżywczą i zacznie spadać zawartość enzymów. Enzymy są ważne, ponieważ
pomagają cielesnym enzymom trawienia rozkładać żywność na białka, które można
strawić. Odpowiednia suszarka, taka jak ta, potrafi nie tylko utrzymać odpowiednio
niską temperaturę, przy które enzymy nie tracą swego działania, ale zapewni także
temperaturę powietrza dostateczną do szybkiego ususzenia żywności nie wspierając
rozwoju pleśni ibakterii.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed pierwszym użyciem suszarki dokładnie umyj wysuwane płyty itace nierdzewne
ciepłą wodą z użyciem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie części te
opłucz czystą wodą idokładnie wytrzyj delikatną ścierką.
■ Lekko zwilżoną ścierką umyj także środek szafy i wytrzyj do sucha. Podczas mycia
uważaj, byś nie namoczył elementów ogrzewania lub wentylatora suszarki. Szafę
suszarki nigdy nie zanurzaj wwodzie albo innej cieczy.
■ Przed pierwszym użyciem zalecamy również uruchomić suszarkę luzem ipozostawić
pracować przez czas min. 4 godzin. Po wyłączeniu zostaw suszarkę iwszystkie części
akcesoriów ostygnąć iwywietrzyć, by pozbawione zostały ewentualnego zapachu.
PRZYGOTOWANIE DO UŻYCIA
UMIESZCZENIE SUSZARKI
■ Suszarkę umieść wdobrze wietrzonym, ciepłym isuchym pomieszczeniu zminimalny
zakurzeniem. Wokół suszarki musi znajdować się wolna przestrzeń co najmniej 15cm
wcelu zapewnienia poprawnego przepływu powietrza.
■ Powierzchnia do umieszczenia suszarki musi być stabilna, odporna na ciepło
i jednocześnie musi być oddalona od innych źródeł ciepła. Nośność wybranej
powierzchni musi być odpowiednia do masy suszarki warz z przegotowywaną
zawartością.
■ Miejsce wybierz także zuwzględnieniem tego, że podczas suszenia nie jest zalecane
przemieszczanie suszarki. Bierz także pod uwagę, że podczas suszenia można
w pomieszczeniu czuć aromat suszonej żywności, który nie musi odpowiadać
każdemu.
WYBÓR SUROWCÓW
■ Poprawnym wyborem żywności ijej przygotowaniem osiągniesz lepszego wyglądu
i smaku, szybszego ususzenia, zatrzymania procesu dojrzewania i wydłużenia
trwałości.
■ Najlepszych wyników osiągniesz tylko przy użyciu jakościowych surowców. Suszyć
można prawie jakiekolwiek owoce iwarzywa. Do suszenia wykorzystuj tylko dojrzałe,
nie przejrzałe surowce, bez znaków uszkodzenia lub objawami zgnilizny lub pleśni.
Suszyć można kwaśne ilekko słodkie owoce.
■ Jeżeli chcesz suszyć mięso, musi być świeże ichude.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW:
Notatka:
Jest bardzo prawdopodobne, iż warzywa albo owoce zakupione wzwykłym
sklepie, są nawoskowane albo z natryskiem. Większość wosku i natrysku
można umyć biologicznie usuwalnym środkiem albo w wodzie octowej
inastępnie trzeba żywność opłukać czystą wodą. Jeżeli nie uda się usunąć
wosku lub natrysku, zalecamy żywność przed suszeniem oskrobać.
OWOCE
■ Owoce dokładnie umyj i dobrze wysusz. Przygotuj tylko taką ilość owoców, którą
jesteś podczas jednego cyklu wstanie wysuszyć. Usuń miękkie iuszkodzone części.
Surowce pozbaw pestek albo usuń jądra, korzenie iinne niejadalne części.
■ Owoce pokrój na identyczną grubość, idealnie od 2 do 4 mm. Kawałki o różnej
grubości zbędnie wydłużają czas suszenia. Krojeniem na mniejsze kawałki
przyspieszysz suszenie ipoprawisz jakość produktu.
■ Małe owoce, jak np. różne rodzaje jagód (truskawki, czarna jagoda, brusznice) można
pozostawić wcałości. Większe owoce, rozkrój na połowę lub pokrój na plasterki.
■ Pokrojone owoce wysusz czystą ścierką lub serwetką.
■ Jeżeli chcesz uniknąć zbrunatnienia niektórych rodzajów owoców (jabłek, gruszek
lub moreli), przed suszeniem namocz pokrojone części wmieszance przygotowanej
z250ml wody i1 łyżki soku cytrynowego albo ananasowego. Do uzyskania ciekawego
smaku możesz owoce skropić miodem, posypać cukrem, cynamonem albo kokosem.
Kawałki owoców zostaw przez chwilę okapać imożesz je natychmiast suszyć. Owoce
zabezpieczone wtaki sposób pozostanie wprzeciągu suszenia jasne i nie brunatni
nawet podczas magazynowania.
■ Owoce znaturalnie twardą skorupką (wino, śliwki albo figa) możesz do przyspieszenia
procesu suszenia zmoczyć we wrzątku przez 1-2 minuty. Następnie natychmiast
zanurz wzimnej wodzie, zostaw do ostygnięcia, wysusz ipokrój na plasterki.
■ Niełupane owoce kładź skorupką w dół i ciętą powierzchnią do góry. Nierówne
kształty kładź zawsze na krawędzi ze skorupką, nie na równej powierzchni.
WARZYWA
■ Warzywa dokładnie wyczyść iumyj.
■ Wykrój wady powierzchniowe.
■ Warzywa, które wymagają długotrwałego gotowania, np. warzywa korzeniowe,
strączki, buraki, brokuły, marchewka, seler, kukurydza, ziemniaki ikalafior trzeba przed
suszeniem naparzyć. Konkretne warzywa wystarczy przez około pięć minut gotować
nad parą, by nie utraciły kolor iwitaminy.
■ Pomidory zalecamy pozbawić skórki.
■ Pokrojone warzywa możesz zmoczyć wsłonej wodzie.
MIĘSO
■ Suszyć możesz mięso wołowe, dziczyznę albo mięso z ryb. Wybieraj chude mięso,
które zawiera możliwie jak najmniej tłuszczu. Im chudsze użyjesz mięso, tym szybciej
będzie wysuszone. Im większa zawartość tłuszczu wmięsie, tym krótsza jego trwałość
po ususzeniu.
■ Mięso dokładnie wyczyść iusuń tłuste kawałki. Potem pokrój go na bardzo cienkie
plasterki o grubości ok 2 do 5 mm i szerokości 2,5 cm, by suszenie odbywało się
równomiernie. Długość wybierz według potrzeby.
■ Gotowe plasterki przypraw według własnych preferencji, począwszy zwykłym
soleniem, marynowaniem, nasmarowaniem przyprawami do grillowania i inne.
Przyprawione mięso pozostaw idealnie przez noc wlodówce.
■ Po włożeniu mięsa najpierw zostaw maso rozgrzać przez 15minut do temperatury co
najmniej 70°C, dzięki czemu wmięsie zostaną zniszczone ewentualne bakterie iinne
szkodliwe substancje. Potem obniż temperaturę według potrzeby idoświadczenia, na
przykład do 63°Cisusz przez około 5 do 7godzin. Proces suszenia sprawdzaj 1 x na
godzinę. Dobrze ususzone mięso rozpoznasz tak, że kiedy naciśniesz na niego zdwu
stron, to złamie się wpołowie.
ZIOŁA, PRZYPRAWY IKWIATY
■ Zioła susz bardzo oszczędnie. Usuń tylko szypułkę, zioła potem podziel. Zioła liściaste
trzeba podczas procesu suszenia obracać, be zabronić sklejaniu.
■ Listki do suszenia zrywaj młode ikruche, strączki znasionami zbieraj wcześniej, zanim
się otworzą. Kwiaty zbieraj młode ilekko otwarte.
SMAKOŁYKI DLA ZWIERZĄT DOMOWYCH
■ Do produkcji smakołyków dla zwierząt domowych użyj zdrowych i świeżych
ingrediencji, które nie zawierają żadnych dodatków lub substancji konserwacyjnych.
Ważne jest uwzględnienie wielkości zwierzęta. Na przykład małe rasy psów mają małe
łebki idrobne ząbki, potrzebują małych smakołyków, które nie będą tak chrupiące.
Natomiast większe rasy mogą otrzymać duże i chrupiące smakołyki. Ich twardość
może wypróbować poprzez rozkruszenie kilku smakołyków wręce.
■ Wszystkie ingrediencje zmieszaj wdużej misie iwykonaj bochenek. Na poprószonej
mąką płycie rozwałkuj ciasto owysokości ok. 6mm. Zciasta następnie wykrój kształty,
które lubi twój zwierzak.