Sencor SFD 7000BK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
04/2019- 1 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PL Suszarka do żywności
Tłumaczenie oryginalnej instrukcji
SFD 7000BK
04/2019- 2 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PL
Suszarka do żywności
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
PRZECZYTAJ UWAŻNIE IZACHOWAJ WCELU SKORZYSTANIA WPRZYSZŁOŚCI
Ostrzeżenia ogólne
Niniejsze urządzenie mogą obsługiwać dzieci wwieku 8 lat oraz starsze lub osoby
z obniżonymi fizycznymi, zmysłowymi lub psychicznymi zdolnościami lub też
zniedostatecznymi doświadczeniami lub wiedzą, oile znajdują się pod nadzorem,
lub jeśli zostały pouczone otym, jak obchodzić się znim wbezpieczny sposób
irozumiejące potencjalne niebezpieczeństwa.
Dzieci nie mogą się bawić urządzeniem. Dzieci poniżej 8 roku życia nie mogą
wykonywać czyszczenia ikonserwacji bez nadzoru osoby dorosłej.
Jeżeli przewód zasilający uległ uszkodzeniu, jego wymianę należy wykonać
w specjalizowanym punkcie serwisowym, w celu uniknięcia pojawienia się
niebezpiecznych sytuacji. Zabrania się używania urządzenia z uszkodzonym
przewodem zasilającym.
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać poza zasięgiem urządzenia i jego
przewodu zasilającego.
Bezpieczeństwo elektryczne
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka sieciowego upewnij się, czy napięcie
podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu wTwoim gniazdku.
Urządzenie podłączaj wyłącznie do prawidłowo uziemionego gniazdka sieciowego.
Nie używaj przedłużaczy.
Nie odłączaj urządzenia z gniazdka zasilania poprzez pociąganie za przewód
zasilający. Mogłoby to spowodować uszkodzenie przewodu zasilającego lub
gniazdka. Przewód wyciągaj zgniazdka trzymając za wtyczkę.
Przewodu zasilającego urządzenia nie podłączaj ani nie odłączaj od gniazdka
sieciowego mokrymi rękami.
Zabrania się pokładania przewodu zasilającego urządzenia na ostre przedmioty.
Przestrzegaj, aby przewód zasilający nie wsiał przez krawędź stołu albo nie dotyk
zagrzanej lub gorącej powierzchni.
Przewód zasilający przechowuj wsuchym miejscu. Nigdy nie używaj urządzenia
wpobliżu wanny, prysznica lub basenu.
Jeśli dojdzie do uszkodzenia przewodu zasilającego, konieczna jest jego wymiana
przez producenta, jego przedstawiciela serwisowego lub podobnie odpowiednio
wykwalifikowaną osobę, ponieważ pozwoli to na uniknięcie zagrożeń.
Przewodu zasilającego nie podłączaj ani nie odłączaj od gniazdka sieciowego
mokrymi rękami.
04/2019- 3 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Nie odkrywaj części elektrycznej urządzenia Nie zawierają żadnych części, które
można naprawić przez użytkownika. Serwis zlecaj wykwalifikowanym osobom.
Aby nie dopuścić do ewentualnego porażenia prądem elektrycznym, nie opryskuj
urządzenia albo jego przewodu zasilającego wodą ani nie zanurzaj go wwodzie
lub innej cieczy.
Nie używaj urządzenia, jeśli nie działa ono prawidłowo, zostało uszkodzone lub
zanurzone wwodzie.
Urządzenie zawsze wyłącz i odłącz od gniazdka sieciowego po zakończeniu
ywania.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, zabrania się
wykonywania we własnym zakresie napraw, dostosowań imodyfikacji urządzenia.
Wszystkie naprawy należy zlecić do autoryzowanego punktu serwisowego.
Ingerując wurządzenie wtrakcie obowiązywania okresu gwarancyjnego, narażasz
się na niebezpieczeństwo utraty prawa do gwarancji.
Bezpieczeństwo podczas obsługi
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytku wgospodarstwach domowych,
biurach i podobnego rodzaju pomieszczeniach. Zabrania się eksploatacji
urządzenia w środowisku przemysłowym na zewnątrz lub w pomieszczaniach
odużej wilgotności, na przykład pralnie albo łazienki.
Nie używaj urządzenia do innego celu niż suszenia żywności.
Urządzenie stosuj wyłącznie z oryginalnymi akcesoriami producenta. Nigdy nie
ywaj akcesoriów, które nie zostały dostarczone razem zniniejszym urządzeniem
lub które nie są dosłownie zalecone przez producenta.
Urządzenia nie narażaj na bezpośrednie promieniowanie słoneczne i nie
umieszczaj je w pobliżu otwartego płomienia lub urządzeń, które są źródłem
ciepła np. kuchenka gazowa lub elektryczna.
Urządzenie należy zawsze umieszczać na czystej, suchej, poziomej i stabilniej
powierzchni. Urządzenia nie umieszczaj na krawędzi płyty roboczej albo stołu ani
nie używaj je na płycie ociekacza zlewu. Nie umieszczaj je również na parapetach
okien. Wokół urządzenia zawsze zostaw wolną przestrzeń co najmniej 15cm.
Na urządzeniu nie kładź żadnych przedmiotów ani nie stawaj na nim albo nie
siadaj na niego.
Chroń urządzenie i akcesoria przed upadkiem na podłogę albo na stół nawet
zmałej wysokości iprzed upadkiem przedmiotów na niego.
W otwory wentylacyjne urządzenia nie wsuwaj żadnych przedmiotów. Nie
przekrywaj otworów wentylacyjnych urządzenia, grozi niebezpieczeństwo
przegrzania.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do sterowania za pośrednictwem
programatora, zewnętrznego wyłącznika czasowego lub zdalnego sterowania.
Jeżeli urządzenie pracuje, uważaj na dzieci izwierzęta domowe.
04/2019- 4 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Nigdy nie zostawiaj urządzenia pracować bez nadzoru. Kontroluj je przez cały czas
suszenia żywności.
Otworów do przepływu powietrza nie przekrywaj. Do otworów nie wsuwaj ani nie
wrzucaj żadnych przedmiotów.
Jeżeli zurządzenia korzystał będziesz wpobliżu dzieci, bądź nadzwyczaj ostrożnym
imiejsce do jego instalacji wybierz tak, by umieszczone było poza ich zasięgiem.
Wpobliżu urządzenia nie stosuj sprayów.
Do przestrzeni wewnętrznej urządzenia nie wkładaj materiałów z papieru lub
tworzywa. Wprzestrzeni wewnętrznej niczego nie magazynuj.
Podczas manipulacji z urządzeniem i akcesoriami (tacami) postępuj ostrożnie,
mogą być gorące!
Temperatura dostępnych powierzchni może być wyższa, kiedy urządzenie pracuje.
Nie przenoś urządzenia, jeżeli jest gorące.
Urządzenie zawsze wyłącz i odłącz od gniazdka sieciowego, jeżeli nie będzie
ywane oraz przed montażem, demontażem, czyszczeniem lub jego
przemieszczaniem.
W żadnym przypadku nie naprawiaj sam urządzenia ani nie dokonuj w nim
żadnych przeróbek – niebezpieczeństwo porażenia prądem elektrycznym!
Wszelkie naprawy iregulację niniejszego urządzenia powierz wyspecjalizowanej
firmie/serwisowi. Otwierając urządzenie w okresie gwarancyjnym ryzykuje się
utratę gwarancji.
Tace ipłyty utrzymuj czyste, ponieważ są wkontakcie zżywnością.
Urządzenia nie myj pod cieknącą wodą ani nie zanurzaj je wwodzie lub innym
płynie. Urządzenie ani jego części nie są przeznaczone do mycia wzmywarce.
04/2019- 5 -Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
SFD 7000BK
A
6
7
2
3
4
5
1
B
3
4
5
6
2
1
- 6 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PL
Suszarka do żywności
Instrukcja obsługi
Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą
instrukcją, nawet jeżeli używasz produktu podobnego rodzaju. Urządzenie należy
stosować wyłącznie wsposób, jaki został opisany wniniejszej instrukcji obsługi. Na
wszelki wypadek zachowaj niniejszą instrukcję. Jeśli będziesz sprzedawać urządzenie
innej osobie, zapewnij, aby była do niego dołączona niniejsza instrukcja obsługi.
Przynajmniej przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji
na jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe, materiał
opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie o zakresie odpowiedzialności lub
kartę gwarancyjną. Przed transportem, zalecamy urządzenie ponownie zapakować
woryginalny karton producenta.
Rozpakuj uważnie urządzenie, zwracając przy tym uwagę, abyś nie wyrzucił żadnej
części materiału opakowaniowego, zanim nie znajdziesz wszystkich części wyrobu.
OPIS URZĄDZENIA IAKCESORIÓW
A1 Wyłącznik główny
A2 Panel sterujący
A3 Szafa zprzestrzenią do suszenia
A4 Wysuwane tace
A5 Kratka nierdzewna
A6 Przezroczyste drzwiczki
A7 Uchwyt
B1 Selektor obrotowy temperatury
B2 Pomoc do wyboru temperatury
suszenia
B3 Wyświetlacz
B4 Podświetlony przycisk
uruchomienia/zatrzymania
B5 Przycisk do zwiększenia wartości
czasu (plus)
B6 Przycisk do zmniejszenia wartości
czasu (minus)
CEL UŻYCIA ICECHY SUSZARKA DO ŻYWNOŚCI
Suszarka przeznaczona jest do suszenia żywności jakimi są owoce, jarzyny, płody runa
leśnego, mięso, nasiona, fasole, orzeszki, grzyby itp. Następnie nadaje się do suszenia
ziół, roślin leczniczych, przypraw albo nawet kwiatów do celów dekoracyjnych albo
wcelu wytworzenia mieszanek aromatycznych.
Suszarka składa się szafy zprzestrzenią do suszenia idziesięciu pięter dla wysuwanych
szuflad i tac nierdzewnych. W tylnej części szafy ukryty jest element grzejny, silnik
zwentylatorem oraz termostat.
Suszarka wyposażona jest w technologię poziomego przepływu powietrza
(Horizontal Air Flow), która zapewnia równomierną dystrybucję ciepła. Dzięki niej
ciepło rozprowadzane jest do wszystkich pięter przestrzeni do suszenia iodpada więc
konieczność przerzucania tac zżywnością podczas suszenia.
DLACZEGO UŻYWAĆ SUSZARKI DO ŻYWNOŚCI
Suszenie (dehydratacja) to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności,
podczas którego dochodzi do zagrzewania żywności inastępnego odparowania wody.
W porównaniu ze zwykłym długotrwałym przechowywaniem (np. zagotowywanie,
zamrażanie) oszczędnym suszeniem pozostaje 80 % witamin, substancji mineralnych
i stopowych oraz skoncentrowane są substancje aromatyczne, w ten sposób jest
suszona żywność smaczniejsza. Przy poprawnym magazynowaniu można potem
suszoną żywność spożywać przez cały rok.
Żywność, która podczas tradycyjnego sposobu gotowania i zagotowywania jest
przez dłuższy czas zagrzewana do temperatury powyżej 48 °C, traci swą wartość
odżywczą i zacznie spadać zawartość enzymów. Enzymy są ważne, ponieważ
pomagają cielesnym enzymom trawienia rozkładać żywność na białka, które można
strawić. Odpowiednia suszarka, taka jak ta, potrafi nie tylko utrzymać odpowiednio
niską temperaturę, przy które enzymy nie tracą swego działania, ale zapewni także
temperaturę powietrza dostateczną do szybkiego ususzenia żywności nie wspierając
rozwoju pleśni ibakterii.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem suszarki dokładnie umyj wysuwane płyty itace nierdzewne
ciepłą wodą z yciem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie części te
opłucz czystą wodą idokładnie wytrzyj delikatną ścierką.
Lekko zwilżoną ścierką umyj także środek szafy i wytrzyj do sucha. Podczas mycia
uważaj, byś nie namoczył elementów ogrzewania lub wentylatora suszarki. Szafę
suszarki nigdy nie zanurzaj wwodzie albo innej cieczy.
Przed pierwszym użyciem zalecamy również uruchomić suszarkę luzem ipozostawić
pracować przez czas min. 4 godzin. Po wyłączeniu zostaw suszarkę iwszystkie części
akcesoriów ostygnąć iwywietrzyć, by pozbawione zostały ewentualnego zapachu.
PRZYGOTOWANIE DO UŻYCIA
UMIESZCZENIE SUSZARKI
Suszarkę umieść wdobrze wietrzonym, ciepłym isuchym pomieszczeniu zminimalny
zakurzeniem. Wokół suszarki musi znajdować się wolna przestrzeń co najmniej 15cm
wcelu zapewnienia poprawnego przepływu powietrza.
Powierzchnia do umieszczenia suszarki musi być stabilna, odporna na ciepło
i jednocześnie musi być oddalona od innych źródeł ciepła. Nośność wybranej
powierzchni musi być odpowiednia do masy suszarki warz z przegotowywaną
zawartością.
Miejsce wybierz także zuwzględnieniem tego, że podczas suszenia nie jest zalecane
przemieszczanie suszarki. Bierz także pod uwagę, że podczas suszenia można
w pomieszczeniu czuć aromat suszonej żywności, który nie musi odpowiadać
każdemu.
WYBÓR SUROWCÓW
Poprawnym wyborem żywności ijej przygotowaniem osiągniesz lepszego wyglądu
i smaku, szybszego ususzenia, zatrzymania procesu dojrzewania i wydłużenia
trwałości.
Najlepszych wyników osiągniesz tylko przy użyciu jakościowych surowców. Suszyć
można prawie jakiekolwiek owoce iwarzywa. Do suszenia wykorzystuj tylko dojrzałe,
nie przejrzałe surowce, bez znaków uszkodzenia lub objawami zgnilizny lub pleśni.
Suszyć można kwaśne ilekko słodkie owoce.
Jeżeli chcesz suszyć mięso, musi być świeże ichude.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW:
Notatka:
Jest bardzo prawdopodobne, iż warzywa albo owoce zakupione wzwykłym
sklepie, są nawoskowane albo z natryskiem. Większość wosku i natrysku
można umyć biologicznie usuwalnym środkiem albo w wodzie octowej
inastępnie trzeba żywność opłukać czystą wodą. Jeżeli nie uda się usunąć
wosku lub natrysku, zalecamy żywność przed suszeniem oskrobać.
OWOCE
Owoce dokładnie umyj i dobrze wysusz. Przygotuj tylko taką ilość owoców, którą
jesteś podczas jednego cyklu wstanie wysuszyć. Usuń miękkie iuszkodzone części.
Surowce pozbaw pestek albo usuń jądra, korzenie iinne niejadalne części.
Owoce pokrój na identyczną grubość, idealnie od 2 do 4 mm. Kawałki o różnej
grubości zbędnie wydłużają czas suszenia. Krojeniem na mniejsze kawałki
przyspieszysz suszenie ipoprawisz jakość produktu.
Małe owoce, jak np. różne rodzaje jagód (truskawki, czarna jagoda, brusznice) można
pozostawić wcałości. Większe owoce, rozkrój na połowę lub pokrój na plasterki.
Pokrojone owoce wysusz czystą ścierką lub serwetką.
Jeżeli chcesz uniknąć zbrunatnienia niektórych rodzajów owoców (jabłek, gruszek
lub moreli), przed suszeniem namocz pokrojone części wmieszance przygotowanej
z250ml wody i1 łyżki soku cytrynowego albo ananasowego. Do uzyskania ciekawego
smaku możesz owoce skropić miodem, posypać cukrem, cynamonem albo kokosem.
Kawałki owoców zostaw przez chwilę okapać imożesz je natychmiast suszyć. Owoce
zabezpieczone wtaki sposób pozostanie wprzeciągu suszenia jasne i nie brunatni
nawet podczas magazynowania.
Owoce znaturalnie twardą skorupką (wino, śliwki albo figa) możesz do przyspieszenia
procesu suszenia zmoczyć we wrzątku przez 1-2 minuty. Następnie natychmiast
zanurz wzimnej wodzie, zostaw do ostygnięcia, wysusz ipokrój na plasterki.
Niełupane owoce kładź skorupką w dół i ciętą powierzchnią do góry. Nierówne
kształty kładź zawsze na krawędzi ze skorupką, nie na równej powierzchni.
WARZYWA
Warzywa dokładnie wyczyść iumyj.
Wykrój wady powierzchniowe.
Warzywa, które wymagają długotrwałego gotowania, np. warzywa korzeniowe,
strączki, buraki, brokuły, marchewka, seler, kukurydza, ziemniaki ikalafior trzeba przed
suszeniem naparzyć. Konkretne warzywa wystarczy przez około pięć minut gotować
nad parą, by nie utraciły kolor iwitaminy.
Pomidory zalecamy pozbawić skórki.
Pokrojone warzywa możesz zmoczyć wsłonej wodzie.
MIĘSO
Suszyć możesz mięso wołowe, dziczyznę albo mięso z ryb. Wybieraj chude mięso,
które zawiera możliwie jak najmniej tłuszczu. Im chudsze użyjesz mięso, tym szybciej
będzie wysuszone. Im większa zawartość tłuszczu wmięsie, tym krótsza jego trwałość
po ususzeniu.
Mięso dokładnie wyczyść iusuń tłuste kawałki. Potem pokrój go na bardzo cienkie
plasterki o grubości ok 2 do 5 mm i szerokości 2,5 cm, by suszenie odbywało się
równomiernie. Długość wybierz według potrzeby.
Gotowe plasterki przypraw według własnych preferencji, począwszy zwykłym
soleniem, marynowaniem, nasmarowaniem przyprawami do grillowania i inne.
Przyprawione mięso pozostaw idealnie przez noc wlodówce.
Po włożeniu mięsa najpierw zostaw maso rozgrzać przez 15minut do temperatury co
najmniej 70°C, dzięki czemu wmięsie zostaną zniszczone ewentualne bakterie iinne
szkodliwe substancje. Potem obniż temperaturę według potrzeby idoświadczenia, na
przykład do 63°Cisusz przez około 5 do 7godzin. Proces suszenia sprawdzaj 1 x na
godzinę. Dobrze ususzone mięso rozpoznasz tak, że kiedy naciśniesz na niego zdwu
stron, to złamie się wpołowie.
ZIOŁA, PRZYPRAWY IKWIATY
Zioła susz bardzo oszczędnie. Usuń tylko szypułkę, zioła potem podziel. Zioła liściaste
trzeba podczas procesu suszenia obracać, be zabronić sklejaniu.
Listki do suszenia zrywaj młode ikruche, strączki znasionami zbieraj wcześniej, zanim
się otworzą. Kwiaty zbieraj młode ilekko otwarte.
SMAKOŁYKI DLA ZWIERZĄT DOMOWYCH
Do produkcji smakołyków dla zwierząt domowych użyj zdrowych i świeżych
ingrediencji, które nie zawierają żadnych dodatków lub substancji konserwacyjnych.
Ważne jest uwzględnienie wielkości zwierzęta. Na przykład małe rasy psów mają małe
łebki idrobne ząbki, potrzebują małych smakołyków, które nie będą tak chrupiące.
Natomiast większe rasy mogą otrzymać duże i chrupiące smakołyki. Ich twardość
może wypróbować poprzez rozkruszenie kilku smakołyków wręce.
Wszystkie ingrediencje zmieszaj wdużej misie iwykonaj bochenek. Na poprószonej
mąką płycie rozwałkuj ciasto owysokości ok. 6mm. Zciasta następnie wykrój kształty,
które lubi twój zwierzak.
- 7 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
UMIESZCZENIE ŻYWNOŚCI NA TACACH
Pokrojone kawałki rozłóż na tacach równomiernie, nie przekładaj ich przez siebie
izostaw pomiędzy poszczególnymi kawałkami luzy. Wykorzystaj 85 % powierzchni
każdej tacy, wcelu zapewnienia dostatecznego przepływu powietrza.
Pod bardziej soczyste surowce włóż wkładkę suszącą, by znich nie skapywał sok na
tace itakże zpowodu łatwiejszej następnej konserwacji.
OBSŁUGA
WŁĄCZENIE SUSZARKI IURUCHOMIENIE SUSZENIA
Umieść suszarkę w miejscu, wybranym zgodnie z wskazówkami w rozdziale
UMIESZCZENIE SUSZARKI.
Przewód zasilający suszarki podłącz do gniazdka sieciowego iwyłącznik główny A1
przełącz do pozycji ON (włączone).
Włóż tace zprzygotowanymi surowcami do suszarki ipoprawnie zamknij drzwiczki.
Selektorem obrotowym B1 ustaw wymaganą temperaturę suszenia. Przyciskami B5
albo B6 ustaw czas suszenia.
Przyciskiem B4 uruchom proces suszenia.
PRZERWANIE SUSZENIA DO KONTROLI ŻYWNOŚCI
Jeżeli podczas procesu suszenia wysunąć niektórą ztac iskontrolować stan żywności,
przerwij suszenie wciśnięciem przycisku B4 iotwórz drzwiczki.
Ze względu na temperaturę użyj do wysunięcia tacy zżywnością rękawicy kuchennej.
Próbkę żywności wyjmij, zostaw chwilę do ostygnięcia iskontroluj.
Po kontroli izamknięciu drzwiczek wznów proces suszenia ponownym wciśnięciem
przycisku B4.
RADY DOT. SUSZENIA
Z czasem suszenia eksperymentuj według swego smaku. Ktoś preferuje bardziej
ususzone i chrupiące, inny mniej suche o bardziej tęgiej konsystencji. Zalecamy
zanotować czas suszenia poszczególnych rodzai pokarmów.
Jeżeli chcesz sprawdzić stopień ususzenia, wyjmij garść żywności izostaw przez kilka
minut do ostygnięcia. Gorącą żywność wydaje się bardziej miękka, wilgotniejsza
ielastyczniejsza niż wstaniem po ostygnięciu.
Przed odebraniem surowca z tac upewnij się, że każdy kawałek je kompletnie
wysuszony. Jeżeli nie jesteś pewien, przekrój jeden kawałek na połowę iskontroluj
stan wysuszenia.
Ususzone owoce, warzywa albo grzyby zostaw przez około 1 godzinę do ostygnięcia,
można iw wyłączonej suszarce. Czasu do ostygnięcia jednak nie wydłużaj, suszone
surowce mogłyby wchłaniać wilgoć z powietrza w otoczeniu ibyłoby konieczne je
ponownie dosuszyć.
Żywność musi być dostatecznie sucha, by nie doszło do rozmnażania
mikroorganizmów izniszczenia. Suszone warzywa muszą być twarde, suszone owoce
powinny być miękkie ielastyczne. Do długotrwałego przechowywania powinny być
owoce suszże niż komercyjnie sprzedawane suszone owoce.
Zalecamy po każdej godzinie skontrolować żywność iwprzypadku nierównomiernego
suszenia proces suszenia przerwać idostosować rozmieszczenie żywności.
TABELA ZALECANYCH CZASÓW SUSZENIA
Notatka:
Czasy suszenia wnastępujących tabelach są tylko orientacyjne. Rzeczywiste
czasy zależne są od temperatury pokojowej, wilgotności powietrza,
wilgotności suszonych surowców i od tego, jak cienko zostały pokrojone.
Naturalna soczystość żywności jest różna. Cukier owocowy niektórych
rodzai wymaga dłuższego czasu suszenia.
OWOCE
RODZAJ
OWOCÓW
PRZYGOTOWANIE
STAN WYJ-
ŚCIOWY
ORIENTA-
CYJNY CZAS
SUSZENIA
Morele
Wysusz je pokrojone na połowy lub
pokrojone na ćwiartki. Przed susze
-
niem przerób je tak, by zachowany
został kolor inie została uszkodzona
skorupka owocu.
Miękkie
ielastyczne
20-28 godzin
Jabłka
Usuń znich skorupki, jądra ipokrój
je na plasterki lub kółka. Przed
włożeniem do suszarki namocz je
przez 2 minuty. Następnie wysusz je
ipołóż na tace.
Miękkie 7-15 godzin
Gruszki
Pozbaw je skorupki, usuń jądra
itkankę łykowatą Pokrój je na kawał
-
ki, kółka albo podziel je na połowę,
pokrój na ćwiartki, czy ósemki.
Miękkie,
zmarszczone
10-12 godzin
Śliwki
Umyj je ipozostaw wcałości albo
podziel na połowę, pozbaw szypu
-
łek, ewent. pestek, kiedy są zpołowy
wysuszone.
Miękkie 5-24 godzin
Banany
Usuń znich skorupki, jądra ipokrój
je na plasterki ogrubości 0,3cm.
Miękkie 6-10 godzin
Truskawki
Pokrój je na plasterki ogrubości
0,9cm.
Żadna
widoczna
wilgotność
7-15 godzin
Wino Umyj, usuń szypułki ipozostaw całe.
Miękkie,
zmarszczone
22-30 godzin
Brzoskwinie
Przed wysuszeniem podziel je na
połowę lub pokrój na ćwiartki.
Podczas wysuszania możesz znich
usunąć skorupkę. Pozbaw je pestek,
jeżeli wysuszone są z50 %.
Miękkie,
zmarszczone
12-15 godzin
Ananas
(świeży)
Usuń zniego środek iskorupkę, po
-
krój na plasterki, wycięcia ikawałki.
Miękki
ielastyczny
12-18 godzin
Ananas (kon
-
serwowany)
Wysusz iotrzęś.
Miękki
ielastyczny
18-26 godzin
Owoce
jagodowe,
brusznice
Dokładnie umyj. Owoce jagodowe
pozostawić wcałości, brusznice
można pokroić
Żadna
widoczna
wilgotność
10-15 godzin
Czereśnie
Nie pozbawiaj ich szypułek, jeżeli nie
będziesz ich przerabiał natychmiast.
Usuń pestki. Ich podzielenie na
połowę jest dowolne, jeżeli chcesz
je podzielić na połowę wykonaj to,
kiedy są wysuszone z50%.
Zmarsz
-
czone ale
maziste
15 godzin
Kiwi Pokrój na cienkie plasterki Miękkie 7-12 godzin
Mango Pokrój na połowy. Miękkie 12-14 godzin
Skórki poma
-
rańczy
Pokrój je na podłużne plasterki
iwysusz.
Rozmiażdż dopiero po wysuszeniu.
Miękkie 8-10 godzin
WARZYWA
RODZAJ
WARZYWA
PRZYGOTOWANIE
STAN WYJ-
ŚCIOWY
ORIENTA-
CYJNY CZAS
SUSZENIA
Bakłażan
Skróć, umyj, pokrój na plasterki
ogrubości od 0,6cm do 1,2cm
iumieść na tacach.
Kruchy 6-18 godzin
Brokuły
Obetnij, pokrój widentyczny sposób
jak przed spożyciem, dokładnie
umyj, parz przez 3–5 minut.
Kruche 6-20 godzin
Cebula
Usuń skorupkę, pokrój na grubość
1,2cm, podczas suszenia kilka razy
przemieszaj
Krucha 8-14 godzin
Grzyby
Wybierz świeże, młode grzyby.
Usuń nieczystości. Według wielkości
pokrój, skróć albo wysusz wcałości.
Twarde 6-14 godzin
Fasola
(zielona lub
żółta)
Pokrój na kawałki odługości 2,5cm.
Parz, dopóki nie będą przeźroczyste.
Po częściowym ususzeniu zmieszaj fa-
solę tak, że usuniesz te, co są wśrodku
tacy na jej brzeg iodwrotnie.
Krucha
iłamliwa
Krucha
iłamliwa
Dynia Usuń skorupkę ipokrój na plasterki Kruche 6-18 godzin
Kapusta
Obetnij główkę ipokrój na paski
ogrubości 0,3cm. Środek pokrój na
paski ogrubości 0,6cm.
Twarda,
zmarsz
-
czona
6-14 godzin
Kapusta
brukselka
Pozbaw kapustę łodygi irozkrój
na połowę.
Kruche 8-30 godzin
Kalafior
Do 2,2 l gorącej wody wsyp 3 łyżki
soli iwtym roztworze mocz kalafior
przez 2 minuty. Parz, dopóki nie
zmięknie.
Twardy,
zmarsz
-
czony
6-16 godzin
Ziemniaki
Pozbawienie skorupki według wy
-
boru. Pokrój na plasterki ogrubości
od 0,4cm do 0,6cm albo na kostki.
8-10min gotuj.
Chrupiące 8-30 godzin
Marchewka
Wybierz młodą zdelikatnymi ko
-
rzeniami. Parz, dopóki nie zmięknie,
pokrój na plasterki, kawałki, kostki
lub paski.
Chrupiąca
lub zmarsz
-
czona
8-14 godzin
Ogórek
Usuń skorupkę, pokrój na grubość
0,3cm
Twardy albo
zmarsz
-
czony
8-16 godzin
Słodka
papryka, ostre
papryczki
Pokrój na plasterki lub kółka odłu
-
gości 0,6cm usuń nasiona iumyj.
Krucha 4-14 godzin
Pietruszka
Porwij na małe kawałki, wysusz,
następnie według potrzeb skróć.
Krucha 2-10 godzin
Pomidory
Umyj, usuń szypułki. Mocz we wrząt
-
ku do zmięknięcia skorupki. Rozkrój
na połowę lub pokrój na plasterki.
Twarde 8-24 godzin
- 8 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Rabarbar
Usuń skorupkę, zmoczy wroztworze
cytrynowym
Twardy 8-38 godzin
Burak
Usuń korzenie iwszystko, co
znajduje się 2,5cm od części górnej
idolnej, umyj, odgotuj, schłódź
iusuń skorupkę. Pokrój na kostki
lub plasterki.
Kruchy 8-26 godzin
Seler
Usuń liście od łodygi. Obydwie
części dokładnie umyj. Pokrój łody
-
gę na plasterki ogrubości 0,6cm.
Najpierw ususz liście.
Chrupiący 6-14 godzin
Cebulka
dymka
Pokrój na połowy albo na małe
kawałki
Krucha 6-10 godzin
Szparagi
Umyj ipokrój je na kawałki odłu
-
gości 2,5cm
Czubki oferują lepszą jakość produk-
tu. Tylna część rozmiażdżona przed
wysuszaniem stworzy doskonały
dodatek smakowy różnych dań.
Chrupiące 6-14 godzin
Czosnek
Podziel na poszczególne ząbki, zdej
-
mij skorupkę zewnętrzną, pokrój na
plasterki isusz na tacach.
Bardzo
kruchy
6-16 godzin
Szpinak iinne
warzywa
liściaste
Dokładnie umyj, usuń szypułki.
Parz dopóki warzywa nie będą po
-
więdnięte, nie jednak nasiąknięte.
Bardzo
kruchy
6-16 godzin
Zioła,
przyprawy
ikwiaty
Pokrój albo nasiekaj małe kawałki
Wcelach dekoracyjnych pozostaw
wcałości
Kruche 8-10 godzin
WYŁĄCZENIE SUSZARKI
Po zakończeniu suszenia otwórz drzwiczki.
Wyłącznik główny A1 przełącz do pozycji OFF (wyłączone). Odłącz przewód zasilający
suszarki od gniazdka sieciowego. Jeżeli chcesz suszarkę przenieść w inne miejsce,
najpierw zostaw ją do zupełnego ostygnięcia.
MAGAZYNOWANIE SUSZONEJ ŻYWNOŚCI
Przed zapakowaniem albo przechowywaniem suszonej żywności zostaw ją do
ostygnięcia. Do magazynowania użyj odpowiednich opakowań, na przykład
słoiki, pojemniki powietrznoszczelne, worki do żywności albo opakowania, które
odporne są na wchłanianie wilgoci. Nie używaj plastikowych albo aluminiowych
naczyń. Metalowe konserwy zotwieranym wiekiem mogą zostać zastosowane tylko
wprzypadku, kiedy suszona żywność znajduje się torebka do żywności.
Suszone mięso magazynuj w zamkniętym pojemniku w suchym, ciemnym miejscu
w temperaturze pokojowej. W ten sposób magazynowane pozostanie smaczne
iprzydatne do spożycia przez kilka tygodni nawet miesięcy.
Suszoną żywność pakuj po mniejszych ilościach jak najszczelniej do siebie, ale nie
zgniataj na siebie.
Ziół i przypraw nie magazynuj w workach papierowych, ponieważ zawarte w nich
oleje mogłyby wsiąknąć do papieru i doszło by do ich zniszczenia. Najlepszym
pojemnikiem do magazynowania są ponownie słoiki szklane ztrwałym zamknięciem,
wprzypadku kwiatów pojemniki szklane ze szerokim gardłem do łatwej manipulacji.
Suszone kwiaty, listki oraz płatki okwiatu włóż do pojemników szklanych zszeroką
szyją. Według potrzeb kapnij 3–4 krople oleju esencjonalnego do ożywienia zapachu
i zamknij pojemnik. Zawartość przetrzep i ułóż w chłodnym miejscu. Zawartość
zapachowa będzie stale do dyspozycji.
Pojemniki ułóż idealnie wsuchym, ciemnym miejscu wtemperaturze pokojowej lub
niższej. Wtemperaturach poniżej 10 °Cczas magazynowania wydłuża się 2–3krotnie.
Suszone owoce mają trwałość minimum 1-2 lata.
Po otwarciu zużyj całą zawartość najlepiej naraz. Magazynowaną suszoną żywność
sprawdzaj minimum raz na miesiąc.
Suszoną żywność regularnie raz na miesiąc sprawdzaj. Jeżeli na powierzchni kawałku
żywności znajdziesz pleśń, oddziel go od pozostałych izlikwiduj. Pozostałe kawałki,
które są bez pleśni, pasteryzuj. Do pasteryzacji rozłóż surowce na tacy do pieczenia
kołaczy ipiecz wpiekarniku przez ok 15 minut wtemperaturze 80 °C. Potem pozostaw
surowce ostygnąć iponownie zapakuj je do czystego szczelnego opakowania.
REHYDRATACJA
Rehydratacja służy do odnowienia suszonej żywności do pierwotnego stanu.
Wszystkie suszone surowce jednak nie muszą zostać odnowione. Przede wszystkim
owoce smakują lepiej w suszonym stanie. Natomiast większość rodzai warzyw po
wprowadzeniu do pierwotnego stanu smakuje lepiej.
Przez rehydratację żywność wraca praktycznie do swej pierwotnej wielkości, kształtu
iwyglądu. Jeżeli obchodzi się znią poprawnie, utrzymuje większość swego zapachu
ismaku, tak samo iminerały oraz istotną ilość witamin.
Do odnowienia warzyw do gotowania wystarczy umyć je wczystej wodzie inastępnie
włożyć je do zimnej, niesłonej wody i przykryć. Jeżeli jest to możliwe, pozostaw
je namoczone przez ok. 2–8 godzin, następnie gotuj je w wodzie, w której były
namoczone. Wrazie potrzeby dodaj więcej wody. Doprowadź do wrzenia, następnie
obniż temperaturę igotuj powoli, dopóki nie będą gotowe. Pod koniec gotowania
możesz dodać soli, która zwolni proces odnawiania. Co do świeżych produktów,
ich odgotowanie prowadzi do zmniejszenia aromatu. Do odnowienia warzyw np.
marchewki zastosuj do namoczenia zimnej wody. Suszona żywność może być
odnawiana poprzez namoczenie albo kombinacją obydwu sposobów ipo odnowie
będą podobne do świeżych.
Ostrzeżenie:
Suszenie nie pozbawia żywności bakterii, drożdży i pleśni.
Jeżeli w temperaturze pokojowej wydłużysz proces
namoczenia, łatwiej się zepsują. I dlatego jeżeli moczysz
suszone owoce lub warzywa dłużej niż przez 1–2 godziny,
włóż naczynie do lodówki.
By żywność zatrzymała swą wartość odżywczą, stosuj do przygotowania swych
przepisów wodę zroztworu, wktórym ją moczyłeś. Jedna filiżanka suszonych warzyw
po odnowieniu zajmuje 2 filiżanki. Do zastąpienia usuniętej wilgoci podczas suszenia
przelej warzywa zimną wodą i mocz od 20 minut do 2 godzin. Następnie przelej
warzywa wrzątkiem. Podczas gotowania doprowadź warzywa do wrzenia inastępnie
lekko je gotuj.
Jedna filiżanka suszonych owoców po odnowieniu zajmuje objętość ok. 1 1/2 filiżanki.
Dodaj właśnie tyle wody, by przekryła owoce - wrazie potrzeby można później dodać
więcej wody. Do odnowienia owoców wystarcza 1–8godzin. To zależne jest od typu
owoców, wielkości kawałków itemperatury wody (wprzypadku gorącej wody trwa
proces krótszy czas). Jeżeli czas moczenia będzie zbyt długi, owoc utraci aromat.
Podczas gotowania odnowionych owoców przykryj naczynie ipowoli gotuj wwodzie,
wktórej moczyłeś owoce.
Suszone lub odnowienie owoce iwarzywa można wykorzystać wróżny sposób.
Suszone owoce nadaje się do przygotowania wdomu i podróży. Kawałki owoców
można dać do ciasta lub ciasteczek.
Odnowione owoce podawać można jako kompoty lub sosy. Także może być
dodatkiem przepisu do przygotowania chleba, sałatek zgalaretką, omletów, ciast,
farszy, mleka, lodów igotowanych zbóż.
Suszone warzywa można zastosować w zupach, duszonych mięsach, przygotować
jako talerz warzywny albo jako suche przekąski.
Odnowione warzywa można wykorzystać podczas przygotowania przepisów ciasta
mięsnego iinnych dań głównych, do galaretek isałatek warzywnych.
Suszone warzywa są doskonałym dodatkiem do rosołów, zup isosów.
Do optymalnego utrzymania wartości odżywczych zalecamy:
- przestrzegać poprawnych czasów odgotowania.
- pakować suszone warzywa w poprawny sposób i umieścić je w naczyniach
wchłodnym, suchym iciemnym miejscu
- wykonywać regularną kontrolę przechowywanych surowców, czy ponownie nie
wchłonęły wilgoci.
- spożyć suszoną żywność możliwie jak najszybciej.
- podczas gotowania wykorzystać.roztwór, wktórym były moczone.
TABELA ROZWIĄZAŃ PROBLEMÓW
PROBLEM MOŻLIWA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
Nie można uru
-
chomić suszarki
Przewód zasilający nie
jest podłączony do sieci
elektrycznej.
Wyłącznik główny nie
znajduje się wpozycji ON
(włączone).
Podłącz suszarkę do sieci
elektrycznej.
Przełącz wyłącznik główny
do pozycji ON (włączone).
Wentylator
obraca się, jednak
suszarka nie pro
-
dukuje ciepła.
Awaria suszarki. Suszarkę wyłącz, odłącz
od sieci iskontaktuj się
zautoryzowanym punktem
serwisowym.
Wentylator
wydaje niezwykły
dźwięk
Kratka wentylatora uderza
włopatki wentylatora.
Wyłącz suszarkę, odłącz
od sieci idelikatnie
odciągnij kratkę od łopatek
wentylatora. Jeśli hałas
nie ustaje, skontaktuj się
zautoryzowanym punktem
serwisowym.
Suszarka produ
-
kuje ciepło, ale
wentylator nie
obraca się.
Skontroluj, czy obracaniu
wentylatora nie przesz-
kadza obcy przedmiot,
zanieczyszczenia albo
kawałki surowców.
Wyczyść wentylator.
Jeśli wentylator nie ruszy
po wyczyszczeniu, skon-
taktuj się zautoryzowanym
punktem serwisowym.
Żywność nie jest
dobrze ususzona
Na tacach umieszczonych
jest zbyt wiele surowców.
Surowce są zbyt blisko sie
-
bie albo są poprzekładane
przez siebie.
Zmniejsz ilość surowców.
Zmień rozmieszczenie
surowców na tacy.
Na drzwiczkach
powstają krople
wody albo wil
-
gotność
Na tacach umieszczonych
jest zbyt wiele surowców.
Surowce zawierają zbyt
wiele wody.
Zmniejsz ilość surowców.
Zwiększ czas suszenia.
Suszarka prze-
grzewa się albo
odwrotnie nie pro-
dukuje ciepła.
System kontroli temper-
atury nie działa poprawnie.
Suszarkę wyłącz, odłącz
od sieci iskontaktuj się
zautoryzowanym punktem
serwisowym.
Surowce nie są
równomierne
wysuszone.
Grubość pokrojonych
plastrów surowca jest
nierównomierna.
Na tacach umieszczonych
jest zbyt wiele surowców.
Rozmieść surowce
zwiększymi odstępami
albo zmień ich grubość.
Zmniejsz ilość surowców.
- 9 - 04/2019Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie:
Przed jakąkolwiek konserwacją i czyszczeniem zawsze odłącz
suszarkę głównym wyłącznikiem iodłącz od sieci elektrycznej.
Do czyszczenia urządzenia nie używaj rozpuszczalników
ani środków czyszczących działających ściernie - grozi to
uszkodzeniem powłoki zewnętrznej.
Suszarki ani przewodu zasilającego nie wolno zanurzać wwodzie.
Powierzchnię suszarki wytrzyj delikatnie zwilżoną ściereczką iwytrzyj do sucha.
Do czyszczenia poszczególnych tac dla żywności użyj zwilżonej szmatki wzwykłym
środku do mycia naczyń. W przypadku większego zanieczyszczenia możesz
poszczególne tace umyć pod bieżącą letnią wodą.
Otwór zasysający (kratka) na części silnikowej musi być bezwarunkowo czysta, wolna
do dopływu powietrza. Przy ewentualnym zanieczyszczeniu albo zapchaniu kurzem
wyczyść kratkę pędzlem albo nieczystość odkurz odkurzaczem.
PRZECHOWYWANIE
Jeżeli przez dłuższy czas nie będziesz korzystał zsuszarki, wykonaj następujące:
Wyczyść suszarkę zgodnie zrozdziałem Konserwacja iczyszczenie.
Suszarkę umieść w bezpiecznym, niezakurzonym, czystym i suchym miejscu, poza
zasięgiem dzieci.
Jeżeli miejsce przechowywania na to pozwala, zalecamy suszarkę magazynować
zlekko otwartymi drzwiczkami tak, by wśrodku nie powstawał niepożądany zapach.
DANE TECHNICZNE
Nominalny zakres napięcia.......................................................................................................220–240 V
Częstotliwość znamionowa .............................................................................................................. 50 Hz
Pobór mocy............................................................................................................................................. 800 W
Długość przewodu zasilającego ....................................................................................................1,10 m
Wymiary (wysokość × głębokość × szerokość) ...........................................350 × 390 × 510 mm
Masa ............................................................................................................................................................... 9 kg
Całkowita powierzchnia suszenia ................................................................................................1,11 m
2
Wymiar tacy do suszenia ................................................................................................... 370 x 300 mm
Liczba tac do suszenia ........................................................................................................................ 10 szt.
Regulacja temperatury .................................................................................................................35–75 °C
Deklarowana wartość emisji hałasu jest niższa od 62 dB (A), co oznacza poziom mocy
akustycznej Awstosunku do referencyjnej mocy akustycznej 1 pW.
WSKAZÓWKI I INFORMACJE DOTYCZĄCE POSTĘPOWANIA ZE
ZUŻYTYM OPAKOWANIEM
Wykorzystany materiał opakowaniowy odłóż w miejsce przeznaczone lokalnie do
odkładania odpadów.
UTYLIZACJA WYKORZYSTANYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH
IELEKTRONICZNYCH
Niniejszy symbol na produktach lub towarzyszących dokumentach
oznacza, iż zużytych produktów elektrycznych lub elektronicznych nie
wolno wyrzucać do zwykłego odpadu komunalnego. Aby
zagwarantować poprawny sposób utylizacji, odnowy i recyklingu
produktów tego rodzaju, należy je przekazać do wyznaczonych
punktów zbiórki elektroodpadu. Wniektórych krajach Unii Europejskiej
lub w innych krajach europejskich możesz zwrócić swoje produkty
lokalnemu sprzedawcy w przypadku zakupu podobnego nowego
produktu . Poprawną utylizacją produktu pomagasz zachować cenne źródła naturalne
iprzyczyniasz się do zapobiegania potencjalnym negatywnym wpływom na środowisko
naturalne izdrowie człowieka, które mogłyby być następstwem niewłaściwej utylizacji
odpadów. Kolejnych informacji uzyskać możesz w urzędach gminnych lub miejscach
zbioru odpadów. W przypadku niedotrzymania postępowania utylizacji tego rodzaju
odpadów, zgodnie krajowymi przepisami, mogą zostać nałożone kary.
Dla jednostek gospodarczych wkrajach Unii Europejskiej
Jeżeli chcesz poddać utylizacji urządzenia elektryczne i elektroniczne, zażądaj
potrzebnych informacji od swojego sprzedawcy lub dostawcy.
Utylizacja wpozostałych krajach poza obszarem Unii Europejskiej
Symbol obowiązuje wUnii Europejskiej. Przed przystąpieniem do utylizacji produktu,
zażądaj wlokalnych urzędach lub od sprzedawcy potrzebnych informacji opoprawnym
sposobie utylizacji.
Niniejszy produkt spełnia wszelkie właściwe podstawowe wymagania
dyrektyw UE.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Sencor SFD 7000BK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi